2019-05-30 140 浏览
2個人叫左4樣野食, 4個餸味道都相當唔錯, 由其個滷水鵝肉, 好惹味, 唔會太咸又唔會滷得唔夠味, 好鍾意食佢墊底既滷水花生, 小炒皇炒得夠鑊氣, 又得腰果, 係個蜆煲有少少美中不足, 味道就唔錯, 不過d蜆有好多沙, 不過總體泥講都好好食, 價錢又公道, 會介紹比其他朋友過泥試
2019-05-24
2019-05-09 521 浏览
食物質素正常,除左黃金鮮魷幾爽口外,其他食物都係一般,價錢貴得黎但大碟,所以唔使叫咁多,唔夠再叫,特別一提前菜幾難食,應該唔會再去下一次放個蛋糕響餐廳拎番果陣(有切餅費),一開始話搵唔到,之後搵到果陣個蛋糕傾斜爛左,之後我地都無出聲,始終係慶祝,到影相果陣,搵左個啤酒女郎幫手影,可能我地無飲啤酒,佢黑哂面影左一張之後拿拿臨走左,總括黎講,係個唔係咁好的經驗,好大原因係個蛋糕爛左☹️,講真你生日飯咁樣你都唔開心,佢仲要一句sorry都無,又係拿拿臨行開,服務麻麻。

• 黃金鮮魷
2019-05-09 457 浏览
四月中一行六人第一次光顧,食店入囗位置難找,環境不差,但空間比較擠迫和嘈,上菜很快、員工態度不算殷勤但可以接受,菜式味道尚可、分量正常,但價錢唔算親民,蠔仔粥稍嫌料不足,滷水味道OK,走地雞欠雞味,不妨一試。
2019-05-04 331 浏览
成日經過旺角都見到好大塊廣告牌介紹明記打冷,今晚到我去試試凡滿300就送拼盤一碟,基本上每枱都會有,食滿300實在太容易了雖然是免費既,但味道不錯,有紅腸,鹅腸,豬腸,尤魚,豬耳,豬肉!烏頭好大條,有隻手咁粗,新鮮鲜甜避風唐炒蟹,非常野味,一隻498九菜豬紅,豬紅入味的,但可惜九菜太老不好吃環境係比一般打冷舒適,像小菜館一樣又有卡位,都值得一試員工個個仕應都好像發緊夢,好左都有善,只係好像聽不明廣東話
成日經過旺角都見到好大塊廣告牌介紹明記打冷,今晚到我去試試

烏頭好大條,有隻手咁粗,新鮮鲜甜

避風唐炒蟹,非常野味,一隻498

九菜豬紅,豬紅入味的,但可惜九菜太老不好吃

環境係比一般打冷舒適,像小菜館一樣又有卡位,都值得一試

員工個個仕應都好像發緊夢,好左都有善,只係好像聽不明廣東話

2019-04-24
2019-04-29 304 浏览
平時食打冷通常都會去太子果邊,今次想試下新嘢,於是openrice搵到呢間有二百三十一個讚嘅明記潮館。我哋6點半打電話去訂位,但佢話唔可以即日訂位,叫我哋walking。我哋大約7點半到,限時食兩個鐘。喺旺角,能夠佔用成層咁大面積嘅食肆,一係就真係超級好食,一係就搵遊客笨嘅,好不幸地,今次係後者!我哋四個人,點咗蠔仔粥、蠔餅、砵酒焗蠔、石鍋芥蘭、凍烏頭、鵝片。一落完單,有個friend去廁所,走開咗唔夠兩分鐘,喺佢返嚟之前,烏頭、鵝片、滷水拼盆(呢個送嘅)、砵酒焗蠔都已經上晒枱。D餸咁快上晒枱,都心知不妙。駛唔駛咁有效率呀?砵酒焗蠔(呢個忘記影相):係炸蠔,又唔係焗蠔囉!炸到隻蠔乾晒硬晒,好似蠔豉咁,外面仲要包住一層厚厚嘅粉漿。再講個漿汁,根本就係咕嚕肉個汁嚟嘅!嚴格嚟講,呢個係咕嚕炸蠔!其實都唔使限時兩個鐘啦!兩分鐘出菜咁有效率,加上D嘢難食到大部分都食剩一半,半個鐘多D就食完餐飯啦!蠔仔粥、蠔餅、鵝片呢幾樣都係大部分人食打冷必點嘅食物,但都可以整得咁難食,真心唔明點解會有咁多人讚!

鵝片
砵酒焗蠔
2019-04-13
石鍋芥蘭
2019-04-28 150 浏览
明記潮館 (旺角)旺角砵蘭街180號砵蘭180+商場3樓-----為食ge朋友仔講到呢間明記好正😝搞到B仔都忍唔住去食下😊平日夜晚7.30左右到 已經坐無虛席🥶 好好彩地仲有一張檯仔剩 先唔使等位 餐館裝修有別於一般ge小店or大排檔打冷 有少少似酒樓 係稍為高級少少ge打冷店-蠔仔粥($98-大)材料豐富 好多肉碎 好多蠔仔 蠔仔非常新鮮 脹卜卜 大大粒 我地走左芫荽 但蠔仔同粥底依然一d腥味都無 只有鮮甜ge味道-韭菜豬紅($68) 因為B仔唔食韭菜 但又好愛豬紅 所以叫左韭菜豬紅走韭菜 哈哈哈 豬紅份量超級多 本身見到好驚食唔曬 點知調味竟然非常獨特又惹味 帶有微辣 極度開胃 雖然豬紅ge本身質感唔算嫩滑 但係因為調味太出色 所以依然無阻我ge喜愛 食曬全部完全無難度(可能係我食過最惹味ge豬紅)-鹵水拼盤($148) 叫左鵝腸 滷水鵝同墨魚 鵝腸洗得好乾淨 但唔入味 好清淡 無咩味 滷水鵝 肉質夠嫩 入味 亦唔難咬 算幾高質ge滷水鵝 而墨魚就一般般 太薄切 無咩口感 份量比得好少 而且同鵝腸一樣唔入味~🥶整體黎講 拼盤一般 整碟得鵝肉可取 雖然送左少少紅腸 但係下次應該都
明記潮館 (旺角)
旺角砵蘭街180號砵蘭180+商場3樓
-----

鹵水拼盤($148) 叫左鵝腸 滷水鵝同墨魚 鵝腸洗得好乾淨 但唔入味 好清淡 無咩味 滷水鵝 肉質夠嫩 入味 亦唔難咬 算幾高質ge滷水鵝 而墨魚就一般般 太薄切 無咩口感 份量比得好少 而且同鵝腸一樣唔入味~🥶整體黎講 拼盤一般 整碟得鵝肉可取 雖然送左少少紅腸 但係下次應該都未必會再叫🤣
👶🏻B仔整體評價:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:7.5/10個👍🏻(拼盤扣分)
👶🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻
  • 韮菜豬紅
2019-04-26 194 浏览
朋友介紹這一間店很好吃,但是他之前是在荃灣的那一間分店食的,然後今次我們就嘗試旺角這一間分店。今次我們有七個人一起吃,所以送了一個滷水拼盤,滷水拼盤也很大盤,然後裏面有我腸紅腸魷魚等等的選擇,滷水也煮得很入味,而且額外贈送的來說也是十分有誠意的!這一個是鹹蛋炸魷魚,鹹蛋的味道很濃郁,在魷魚的外層鋪想一層鹹蛋味的炸粉,而且炸得十分鬆脆,所以一咬就是美味無窮,這是這一餐我最喜歡的小菜。所有食物都很有水準,除了蜆在我們吃的時候不夠熱外,所有炸的食物都鬆脆,生炒骨也不過不失吧,蠔的分量也滿意!所以下次要帶朋友來試一試!
一行4人約食飯,其中一友人想食打冷鋪,佢即時推薦明記。本身對打冷不抱任何期望,只係覺得打冷都唔平,但食完之後,抱住個肚,望住張單計番人均消費,個個都話好抵食!性價比夠高一開始嗌咗幾碟野,本身都預要食食下再嗌多一兩碟,點知佢碟碟份糧都超大份!絕對係大方打冷鋪😍😍欖菜肉鬆四季豆:呢碟四季豆好入味,入面粒粒豆都帶有欖菜同啲肉碎既香味👍🏻 咸度適中,欖菜配四季豆絕配,必叫!椒鹽鮮魷:話說我好怕啲椒鹽出面層粉好多好油,但呢碟椒鹽鮮魷既炸粉好薄,仲要一啲都唔油🤤 啲椒鹽炒得好香!下次有機會要試晒佢成個椒鹽系列!水煮魚:我個人係好鍾意食又辣又麻既川菜,呢碟水煮魚絕對係我成餐飯最愛!!! 入面除咗有啖啖既魚肉,仲有大量既薯粉同金菇仲有其他配菜,唔算太辣太麻,但絕對會令嗜辣之人止止心癮🌶 唯一挑剔既係,魚肉有細骨,食既時候要非常小心~炸蠔餅:我諗炸蠔餅係打冷必嗌既餸,入面啲蠔真係多到你唔信!仲要隻隻蠔都勁飽滿,呢份蠔餅係我咁耐以嚟食過最多蠔而啲蠔又係最飽滿既!又係必點!👍🏻明記招牌炒飯:呢碟炒飯好特別,佢係用石頭鍋上!碟炒飯炒得好靚,粒粒飯都彈牙,又係好食既~今餐個個都捧住個肚走,人均消費$111,以食

欖菜肉鬆四季豆:

炸蠔餅:
炸蠔餅

明記招牌炒飯:
明記炒飯

今餐個個都捧住個肚走,人均消費$111,以食物質素嚟講,十分之抵
2019-04-14
欖菜肉鬆四季豆
椒鹽鮮魷
水煮魚
炸蠔餅
明記炒飯
  • 蠔餅
2019-04-13 158 浏览
今晚同爸爸媽媽三人去明記潮館食晚飯,約6:45pm 到達,唔洗等位已經入得。叫滿$300會送鹵水雜錦併盤,咁正常黎得食都會過$300既。我地叫左:1. 啫啫芥蘭煲$88<- 啲菜好硬唔夠林2.鹵水鵝 (有骨)$128 <- 完全唔夠味肉都一般3.涼瓜斑頭煲 <-正正常常整體來說好一般,花生要收$20,要加一
我地叫左:

1. 啫啫芥蘭煲$88<- 啲菜好硬唔夠林
2.鹵水鵝 (有骨)$128 <- 完全唔夠味肉都一般
3.涼瓜斑頭煲 <-正正常常

整體來說好一般,花生要收$20,要加一

2019-04-13
2019-04-11 186 浏览
平時打冷嘅環境都比較“麻甩佬” “up dup” feel但明哥就行比較高檔d既企理酒樓feel。#前菜 花生同酸蘿蔔 椒鹽花生🥜脆卜卜,酸蘿蔔好開胃。我係咁食😻#滷水鵝片 滷水好入味但鵝肉唔夠滑有啲韌#滷水三拼 揀左 鵝腸、大腸、墨魚🦑 鵝腸好爽脆,墨魚比較淋身,大腸好肥美。#韭菜豬紅 大大兜,分量十足,韭菜有啲老,豬紅好入味大大粒,軟軟彈彈,好味。但整體來講,所有嘢食味道都偏鹹。仲有個水煮魚,但水煮系列果啲都係去返四川餐廳先叫啦!
平時打冷嘅環境都比較“麻甩佬” “up dup” feel
但明哥就行比較高檔d既企理酒樓feel。

#滷水鵝片 滷水好入味但鵝肉唔夠滑有啲韌

2019-04-07 179 浏览
商場門口是車仔麵店,所以要小心找才找到。門口有主動接待員才能清楚路線。商場還在裝修,升降機載客不多,到了3樓轉個小灣,觀景好似一個大排檔,但是地方在室內,樓頂高度幾好,地方大,我們坐的位置特別好,因為時間早和接待員知道我地第一次來。有魚飯一囖囖,感覺好得意。個套餐特價HKD308(滷水鵝”件"+豉汁蒸白鱔)。 滷水鵝”件",唔太肥,入味。豆腐滷水味適中軟熟,與花生相同,酸軟的牙都能吃。鱔肉較淋,但朋友食了幾件都是爽口,我只能感受到半件(可惜),鱔面有葱,辣椒花,汁帶甜,與媽媽造的不同,大家一樣好野味。食滿HKD300送滷水併盤,滷水汁不用再提,其他的口感唔錯,特別鵝腸不太肥又爽淋,而不靭,但豬肉就有我最不喜歡有的臭味。蠔仔粥味道適中,因為我唔太喜歡濃味食物,我吃了3大碗。豉汁蒸白鱔,忘記影相。整體呢間店可再去,服務都好好哦。到餐廳時間約下午5點。上菜好快。

蠔仔粥味道適中,因為我唔太喜歡濃味食物,我吃了3大碗。

豉汁蒸白鱔,忘記影相。

整體呢間店可再去,服務都好好哦。

到餐廳時間約下午5點。上菜好快。
2019-04-06
2019-03-29 281 浏览
今日同舊同事食飯同慶祝生日,我哋就揀咗去旺角食,因為地點就腳交通方便,上網搵吓有咩餐廳唔限時又坐得舒服,最後大家決定去明記潮館!其實我之前都去過荃灣間店,不過好耐都冇去過,所以今次就去旺角試吓佢間分店,餐廳裝修都好新,地方好寬躺坐得好舒服!啱晒一班人食飯!我哋叫咗好多餸,落左單冇幾耐好快就上菜,啲餸都好大碟,滷水鵝都好入味,不過就唔係好多肉囉!小炒王都炒得算香口,豪仔粥都好多豪仔, 炒蜆都算唔錯! 餐廳而家做緊食滿$300有一碟滷水拼盤送, 送嘅都算大碟!我掛住傾計同食野,有好多碟餸都唔記得咗影相!我自己覺得旺角分店好坐過荃灣店, 食物質素就差唔多! 下次再一大班朋友食飯,一定會考慮明記。

滷水鵝

反沙芋
2019-03-14
庆祝纪念
生日
滷水鵝
反沙芋
  • 豉椒炒蜆
今日就去左旺角食潮州菜 今日要介紹既係一間我地覺得唔推介既潮州菜館😖佢地既價錢唔貴 優惠亦多 每台食滿$300就會送一碟滷水拼盤 基本上每台都會fulfill到👍🏻 另外佢地亦都有唔同既優惠組合套餐 不過我地覺得d combination 唔係好岩食 所以都係散叫先講下送既個碟滷水拼盤 免費既當然唔可以有太大期望 勝在每樣有d咁 味道就無得同出面既比較啦😆試左黃金鮮魷 呢個就份量好足 鮮魷有咬口 加埋個鹹蛋醬好惹味😋 仲食左個細既羊腩煲 無乜特別 羊腩都算淋 不過竟然係無枝足架😭 而蠔餅呢都幾大塊幾鬆化 不過蠔仔就比較少 最後仲叫左個欖菜肉菘四季豆 大大碟 味道唔錯 不過四季豆本身又老左d🙈

滷水拼盤

黃金鮮魷
羊腩煲
欖菜肉菘四季豆
2019-03-22 175 浏览
打冷來說,佢環境算係幾乾淨!仲有卡位,可惜我地坐唔到~ 見到隔離枱剛走人,我地又未叫野食想轉過去,點知丫姐一句:唔可以, KO 左我地~ 講返野食,就正正常常的打冷味道~ 特別會推薦:黃金鮮魷 & 脆牛腩勁多鹹蛋黃,勁惹味個脆牛腩,真係好脆口,炸完個牛腩的牛味沒有流失,好吃! 當然,炸野來說都是建議襯熱早點吃!蠔粥好足料,但無咩味,加上覺得有點腥,要喪加胡椒粉!呢個通菜好吃,熱鍋上,keep 住夠熱,味道夠濃!呢個炒蜆真係麻麻地,無咩味,唔建議試~ 我唔食豬紅,比唔到意見,但朋友話好食!食夠$300 送的滷水拼盤~ 還不錯!
打冷來說,佢環境算係幾乾淨!
仲有卡位,可惜我地坐唔到~
見到隔離枱剛走人,我地又未叫野食想轉過去,
點知丫姐一句:唔可以, KO 左我地~

講返野食,就正正常常的打冷味道~

特別會推薦:黃金鮮魷 & 脆牛腩

勁多鹹蛋黃,勁惹味

蠔粥好足料,但無咩味,加上覺得有點腥,要喪加胡椒粉!

呢個通菜好吃,熱鍋上,keep 住夠熱,味道夠濃!

呢個炒蜆真係麻麻地,無咩味,唔建議試~

我唔食豬紅,比唔到意見,但朋友話好食!

食夠$300 送的滷水拼盤~
還不錯!
2019-03-18 98 浏览
一大班人唔知食咩,所以見到依間野人唔多又大又唔洗等就決定係佢,十三個人叫左十二樣野食都好夠食,D野味道好正, 食到最後仲用D汁黎撈飯唔想浪費!最後大家都食左好多飯, 食到十分之飽。最鍾意就係佢個豬紅,水煮魚,冷盤同埋D炸野!!全部都對得起個價錢!13個人平均一個人200蚊落樓,其實唔算平, 但至在坐得舒服又可以坐好耐。D炸野有小小偏咸,但有D朋友又唔覺,所以都算係好好食!之後一大班人出去食,會再考慮依間野!我見晚市好多人打邊爐,下次會再黎試埋
十三個人叫左十二樣野食都好夠食,
D野味道好正, 食到最後仲用D汁黎撈飯唔想浪費!
最後大家都食左好多飯, 食到十分之飽。

最鍾意就係佢個豬紅,水煮魚,冷盤同埋D炸野!!
全部都對得起個價錢!

13個人平均一個人200蚊落樓,
其實唔算平, 但至在坐得舒服又可以坐好耐。

D炸野有小小偏咸,
但有D朋友又唔覺,
所以都算係好好食!

之後一大班人出去食,
會再考慮依間野!
我見晚市好多人打邊爐,
下次會再黎試埋
2019-02-27