2019-08-21 173 浏览
同兩個朋友約左系旺角聚餐,3個麻甩佬聚餐少不免飲番兩杯,飲啤酒黎講就緊系要配鹵水呢類食物啦,所以我地選擇左呢間潮州打冷。要試一間潮州打冷ge功力,一定要試下佢ge鹵水拼盤,呢個鹵水拼盤冇另人失望,鹵水夠味分量亦足。由於鹵水拼盤味道唔錯,所以我地叫多左個鹵水鵝,果然系一貫好ge水準。韭菜豬紅分量多,夠4人以上分量,韭菜同豬紅索滿湯汁,非常入味。豉汁蒸鱔可以食得出鱔好新鮮,無腥味及泥味,加埋豉汁蒸,配白飯絕配。沙拉骨 ge肉塊火候炸得剛好,伴上沙律醬兜起,每一肉塊都佔滿沙律醬,同行朋友都贊不絕口最尾我地叫左個石鍋通菜,通菜以蒜蓉快炒然後以石鍋上菜,夠鑊氣之余亦可以有效保溫,大推呢個菜式
2019-08-20 131 浏览
朋友同我一直都好想黎食,一上到去,環境空間都好大唔迫,坐得都舒服餐牌都好多選擇我地揀左個孖寶H豉汁蒸白鱔同埋金牌滷水鵝金牌滷水鵝,每件都幾大件,好大啖肉,而且個汁好夠味另外滷水拼盆都好多料,有我鍾意既墨魚片同豬耳,大腸,其他都好好味,好入味,我自己食滷水拼盆好鍾意配埋辣椒油食,好惹味韮菜豬紅好大碗啊豬紅又多,口感剛剛好真係好抵食石鍋通菜因為一上去餐廳果陣已經見到好多人都有叫呢個通菜,所以我地都叫左一份黎食好夠獲氣豉汁蒸白鱔,好肥美,好鍾意食,個汁味道好好味,好適中呢個白鱔我真係好鍾意食
朋友同我一直都好想黎食,一上到去,環境空間都好大
唔迫,坐得都舒服

餐牌都好多選擇

我地揀左個孖寶H
豉汁蒸白鱔同埋金牌滷水鵝

金牌滷水鵝,每件都幾大件,好大啖肉,而且個汁好夠味

另外滷水拼盆都好多料,有我鍾意既墨魚片同豬耳,大腸

韮菜豬紅

好大碗啊
豬紅又多,口感剛剛好
真係好抵食

石鍋通菜
好夠獲氣

豉汁蒸白鱔,好肥美,好鍾意食,個汁味道好好味,好適中
呢個白鱔我真係好鍾意食

2019-08-17 85 浏览
今日突然間心血來潮想食潮州菜,發現原來旺角都有好多潮州菜嘅選擇,但男朋友就推介明記潮館,佢話同同事食過覺得好食,咁我哋一於去潮一潮佢啦!商場而家做緊裝修,但都無影響餐廳營業,我哋兩人有卡位可以坐,仲對正個電視,真系好爽!鹵水並盤現在做緊推廣,堂食滿$300就送一碟鹵水拼盤,即使系送但一點也不馬虎,超大碟,什麼都有,個鹵水汁好好味!炸乳鴿乳鴿好肥美,好多肉,而且炸得好脆口蠔餅又系好大碟,好脆,而且只只蠔都好大!蒜蓉炒白菜白菜洗得好乾淨,完全冇沙泥,而且仲好翠綠,大碟到食唔曬😂姜蔥魚腩煲這道菜是我的至愛,魚腩好入味,我連蔥都食埋😋

鹵水並盤

炸乳鴿
乳鴿好肥美,好多肉,而且炸得好脆口

蠔餅
又系好大碟,好脆,而且只只蠔都好大!

蒜蓉炒白菜
白菜洗得好乾淨,完全冇沙泥,而且仲好翠綠,大碟到食唔曬😂

姜蔥魚腩煲
這道菜是我的至愛,魚腩好入味,我連蔥都食埋😋
2019-08-13
2019-08-17 162 浏览
今天約了幾個老友一聚,全部大男人,當然要找間店鋪暢飲一番。這間餐廳位於旺角樓上,地點方便,而且坐得非常舒服,因為餐廳真得很大很大,和朋友相聚一流之選。煎蠔餅叫了煎蠔餅,哈哈,豪餅好大份,足夠5個男子食用。它煎得好香,而且吃的出蠔仔鮮滑,配啤酒一流。水煮魚片第二叫了水煮魚片,水很辣很香,魚塊也很厚切,但魚肉有少許骨,吃的時候要注意。啫啫芥蘭煲再叫了芥蘭煲,芥蘭很有鍋氣,炒得幾香幾入味,因為有和鹹魚粒一起炒。蒸魚頭蒸魚頭也是一流,魚頭很大,足夠5人份量,很鮮甜,正。明記炒飯最後叫了一個炒飯,雖看似簡單,但坦白講,炒飯是最好味的,很香且很有鍋氣,不是一般餐廳能有的水準。

煎蠔餅

水煮魚片

啫啫芥蘭煲

蒸魚頭
蒸魚頭也是一流,魚頭很大,足夠5人份量,很鮮甜,正。

明記炒飯
2019-08-02
2019-08-17 114 浏览
行開旺角,剛好下雨,朋友就介絡了這間潮式打冷店一試。餐廳位於樓上,很寧靜舒服,不像街邊的打冷店嘈雜,和擁擠的旺角形成一個強烈對比。滷水鵝片餐廳非常闊落,坐得非常舒服,適合朋加和家人前來一聚。叫了滷水鵝片,鵝片很香,而且出奇大碟,每碟都差不多是3-4人份量。韭菜豬紅也叫了一碟豬紅,豬紅很滑,而且味道不會太咸,不像一般打冷店,只得咸而沒有原本食物味道的香味。辣酒煮花螺最後叫了辣酒煮花螺,出奇的是,花螺比想像中多,而且酒味夾辣味,好食得停不了手。想不到樓上平凡的餐廳,居然有這不平凡的餐廳。

韭菜豬紅

辣酒煮花螺

2019-08-16 376 浏览
有朋友遠方來,想找間潮州打冷食店來解ㄧ下他們鄉愁。上網查看後,在旺角找來這間樓上舖試試。我們訂了檯不用等,侍應很快便安排了我們入座卡位,座位寬闊,可對座詳談真好。環看店內佈置甚有港式風味,令人好有親切感。在牆壁上還看到有個優惠,只要每檯消費$300,店主會送一個滷水拼盤給食客,我們當然有受惠啦!拼盤內有六款食材,包括有墨魚、豬大腸、紅腸、鵝腸、豬耳、芽菜。各款食材都滷得好入味,份量亦不少,這個優惠真不錯。食物方面都好多選擇,首點當然係鹵水鵝片: 鵝片肥瘦適中又入味,滷汁味香,不會只是咸味。煎蠔胳 : 炸得香脆可口,不油膩。蠔仔粥 : 湯底泡熟蠔仔好鮮甜,ㄧ口接ㄧ口,正!潮州凍馬友 : 平時多數食凍烏頭,今次轉下食馬友,味道鮮味,魚油豐富,好快便全條食晒!燒汁炸牛腩 : 外層用薄薄炸漿包裹牛腩炸脆,再配上燒汁食,又唔錯。石鍋啫啫芥蘭 : 上檯時石鍋熱,令香濃的醬汁,發出啫啫聲,再嚐ㄧ口芥蘭,真係惹味非常。雪𥚃紅鮮竹茄子 : 好惹味,鮮竹和茄子都好嫩滑,配飯ㄧ流。總括來説,座位寬敞, 食物質素都不錯,下次一定會再來。

滷水拼盤

食物方面都好多選擇,首點當然係
鹵水鵝片: 鵝片肥瘦適中又入味,滷汁味香,不會只是咸味。
滷水鵝片

煎蠔胳 : 炸得香脆可口,不油膩。
煎蝪蠔胳

蠔仔粥 : 湯底泡熟蠔仔好鮮甜,ㄧ口接ㄧ口,正!
蠔仔粥

燒汁炸牛腩

石鍋啫啫芥蘭

雪𥚃紅鮮竹茄子 : 好惹味,鮮竹和茄子都好嫩滑,配飯ㄧ流。
雪𥚃紅鮮竹茄子

總括來説,座位寬敞, 食物質素都不錯,下次一定會再來。

2019-08-07
煎蝪蠔胳
燒汁炸牛腩
雪𥚃紅鮮竹茄子
2019-08-15 82 浏览
一行入去發現餐廳好大間,人多來食飯都無問題,有卡位坐又有大圓桌,地下沒有積水好乾淨,餐廳環境幾舒服。一坐下便有侍應給我們每人一杯功夫茶,是鐵觀音,我不懂喝茶但覺得茶味很香很易入口,帶點回甘,杯身有透明米粒通花,好漂亮喔。滿$300送一碟滷水拼盤,雖然是送的但質量都很好,好吃。滷水的咸度剛好,有點甜味,非常喜歡。我最喜歡腩片,肉和脂肪比例很好,脂肪的位置軟軟的,沒有油膩感。墨魚片都好好吃,肉質好軟沒有渣,滷水又入味。

2019-08-11 131 浏览
跟媽媽在朗豪坊看完戲,近近的在附近四周找吃,在砵蘭街附近見到媽媽十分喜歡的潮州食店,一於帶她去回味一下吧!門口見到有優惠活動,滿$300就送滷水拼盤,超開心呢!媽媽說反正有滷水拼盤送不如今晚試試小菜吧,我當然說好啦!黃金鲜魷咸蛋香氣非常吸引,味道咸香鮮美,鮮魷鮮嫩彈牙,勁惹味!鹵水拼盤食滿$300 就送,材料非常豐盛,有墨魚,大腸,雞腎,豬耳,紅腸等等,鹵水味香而不咸,味道香濃,特別喜歡墨魚,口感爽脆彈牙。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉入口鮮嫩,醬汁酸甜味恰到好處,非常有水準。石鍋啫啫芥蘭石鍋上枱時熱辣辣,用肉碎加上少少蝦醬炒勻,味道香濃又惹味,配飯一流。潮式炒麵缐我最愛的潮式粉麵,麵線軟淋適中,加上雞蛋,魷魚,蝦仁,芽菜等等炒香,鑊氣十足,非常美味。
門口見到有優惠活動,滿$300就送滷水拼盤,超開心呢!

媽媽說反正有滷水拼盤送不如今晚試試小菜吧,我當然說好啦!

黃金鲜魷
咸蛋香氣非常吸引,味道咸香鮮美,鮮魷鮮嫩彈牙,勁惹味!

鹵水拼盤

菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉入口鮮嫩,醬汁酸甜味恰到好處,非常有水準。

潮式炒麵缐

2019-08-08
  • 黃金鮮魷
  • 石鍋啫啫芥蘭
2019-08-11 2095 浏览
朋友去完旅行回來,我們相約食飯順便拎手信,朋友話好耐都未食過潮州打冷,所以就搵下啲食打冷食店,留意到呢間潮州食店在旺角,貪佢大家都交通方便,所以就揀佢。呢度環境都好大,侍應安排了卡位給我們,卡位好寛敞,我們坐好後,周圍望,原來呢度做緊啲優惠,食滿$300就可以免費有滷水拼盤送,我地有四個人,可以有個中既滷水拼盤,我地睇完餐牌都好快點好菜。小菜來到,第一碟係滷水鵝片,鹵水味啱啱好,唔鹹,份量都算適中,鵝片唔肥,食多幾件都唔怕肥!滷水拼盤,入面有墨魚,紅腸,鵝腸,滷水豬肉片,豬腸,豬耳,芽菜等,墨魚唔靱,鵝腸好爽脆,滷水豬肉片肥瘦得宜,豬耳爽脆,豬腸都好好食,唔會食到有臭味。滷水一樣唔鹹,味道剛剛好!蠔仔粥,我地有四個人,所以叫左個大的蠔仔粥,蠔仔份量都唔少,粥底冇出面坊間的咁鹹,感覺冇味精,粥底用上方魚做湯底,好鮮味!燒汁脆牛腩,切到一片片,邊位炸得好脆口,入面牛腩好有牛味,份量又夠多,點埋個醬真係好好食,我都不其然咁食左好多件!哈哈!!石鍋啫啫芥蘭,用石鍋盛載令芥蘭不失溫度,芥蘭好爽脆,好青綠,好新鮮,味道好惹味,份量都好多,送飯一流!潮州凍馬友,魚肉都好肥美,凍食我都是第一次,原來馬

蠔仔粥(大)

燒汁脆牛腩

石鍋啫啫芥蘭

潮州凍馬友,魚肉都好肥美,凍食我都是第一次,原來馬友凍食都可以咁好食,入口甘香,魚肉順滑鮮味,成日都食烏頭,今次食馬友都不錯選!

潮州凍馬友

煎蠔烙不嬲都係食潮州菜的不二之選,所以我唔會錯過。蠔烙煎得好乾身,好脆,唔油,入面好多蠔仔,粉醬多左少少,但味道都做得唔錯,點埋魚露真係回味無窮!

煎蠔烙

雪裡紅鮮竹茄子,呢個菜真係好驚喜,鮮竹同茄子用上雪菜炒,雪菜唔會鹹,唔會搶走茄子同鮮竹味,但鮮竹吸晒雪菜的味道,鮮竹仲應該用油炸過先炒,所以食落會食到鮮竹脆脆感覺,茄子好腍,好入味,一個字"正"

在旺角食潮州菜通常都會在地舖一啲小菜館,今次第一次去這些大舖食,仲要係一個旺角地方,環境同衞生都比其他街舖好,侍應好有耐心解釋菜色,同朋友聚舊真係冇得頂!呢度又係我可以收藏的好地方!

2019-08-07
蠔仔粥(大)
燒汁脆牛腩
煎蠔烙
2019-08-07 92 浏览
雖然是潮州餐廳,想不到小炒的水準都很高。欖菜肉崧四季豆好有鑊氣,不太咸,豆很爽口,好吃到會吃上癮,這碟菜一放下好快就被清空了。咖啡牛腩煲上桌時還會滾,味道有點辣好惹味,牛腩件數好多,超花算,肉很嫰,蔬菜爽甜,特別喜歡翠玉瓜,配搭咖哩一起吃很捧,很下飯。滷水鵝片幾健康,沒什麼脂肪,肉很軟又易咬,底下的豆腐一定要吃,吸滿了滷水和肉汁,好好吃。媽媽喜歡吃魚,點了大眼雞,$228,非常大條,超值,肉很鮮甜,沒有腥味。
雖然是潮州餐廳,想不到小炒的水準都很高。

2019-08-03 78 浏览
同朋友出街第一次聽呢間明記潮館 係佢不斷hard sell既情況下 最後決定左去呢間食晚飯但對我個人黎講真係偏遠少少 而宜係樓上鋪 如果唔係朋友帶路 都未必會試到呢間餐館入到去我地兩個人嗌夠300蚊仲送左鹵水拼盤比我地 超抵個人最推薦既係豉椒炒蜆 蜆肉頗大 食落冇沙!!另外作為潮州打冷鋪 最緊要係試下佢啲鹵水 味道夠晒啲墨魚同埋鵝腸口感都幾爽  果然朋友冇介紹錯 食完我朋友仲笑我 而家係咪hard sell呀..試過之後雖然覺得明記都係好遠 但係行入黎搵美食 係值既!!

入到去我地兩個人嗌夠300蚊仲送左鹵水拼盤比我地 超抵
試過之後雖然覺得明記都係好遠 但係行入黎搵美食 係值既!!
2019-08-01 129 浏览
今晚一大班朋友去慶生,其中朋友介紹去明記食打冷,於是我哋就去會一會明記!我哋叫咗9餸1湯,有豬手、蠔餅、咕嚕肉、椒鹽白飯魚、韮菜豬紅、一口牛、辣子雞、水煮牛肉、啫啫生菜煲同粟米魚肚羹。碟碟都大大碟,好有鑊氣👍🏻有幾味一定要點名贊👍🏻👍🏻水煮牛肉,牛肉鮮嫩而且辣度適中又夠麻香配埋薯粉一流😋咕嚕肉,醬汁甜酸適當,好醒胃!豬肉唔會成口炸粉🤩最後就係啫啫生菜煲,生菜煲用石鍋上,用鐵匙係鍋上炒菜炸炸聲,非常嘢味!🤤🤤🤤叫到成枱餸每人都係夾百拎蚊,經濟又實惠👍🏻👍🏻
叫到成枱餸每人都係夾百拎蚊,經濟又實惠👍🏻👍🏻
2019-07-31 76 浏览
環境有別於一般潮式餐廳,明記的座位比較寬敞,並設有卡位。店內明亮、整潔👍🏻.味道.-滷水雜拼配鵝片- 有5、6片鵝片,配上豬腸、豬肚、墨魚、鵝腸等,味道不錯.-韮菜豬紅- 份量很多,非常入味!如果韮菜能再多一點會更好.-豉椒炒蜆- 一般,芡汁太濃,不太夠穫氣.-欖菜肉崧四季豆- 四季豆鮮甜,讓人一口接一口吃不停.-方魚肉碎粥 (小)- 不錯,加了芫荽非常香..P.S.服務態度非常好👍🏻P.P.S晚上8時前結帳離座有8折喔~
-滷水雜拼配鵝片-

有5、6片鵝片,配上豬腸、豬肚、墨魚、鵝腸等,味道不錯
-韮菜豬紅-

份量很多,非常入味!如果韮菜能再多一點會更好
-豉椒炒蜆-

一般,芡汁太濃,不太夠穫氣
-欖菜肉崧四季豆-

四季豆鮮甜,讓人一口接一口吃不停
-方魚肉碎粥 (小)-

不錯,加了芫荽非常香
P.S.服務態度非常好👍🏻
P.P.S晚上8時前結帳離座有8折喔~
  • 韮菜豬紅
  • 蠔仔粥
2019-07-31 96 浏览
今日捐窿捐罅黎到位於旺角180+商場三樓既明記潮館!餐廳提供唔同款式既套餐,我地今次就叫左個孖寶G,潮式凍大眼雞配上湯焗龍蝦伊面加芝士(另加$30)講到食潮州菜就一定要叫返條魚,大眼雞肉質口感都一流,配以特製的醬料,鹹香味十足,簡直係perfect match!雖然要加$30 ,但係食龍蝦伊面真係一定要加,強烈推薦,分量十足,龍蝦多肉爽口,芝士配上伊面,味道一絕。另外仲叫咗兩隻乳鴿,新鮮熱辣非常好味!仲有一開頭送咗俾我哋嘅潮式拼盤,紅腸大腸墨魚豬耳豆芽腩肉,好食到停唔到!
今日捐窿捐罅黎到位於旺角180+商場三樓既明記潮館!

另外仲叫咗兩隻乳鴿,新鮮熱辣非常好味!

2019-07-30 91 浏览
2個人夜晚10點幾去食消夜,  諗住求其食D野就返屋企訓教.招呼我地個啊姐不斷推銷D貴價野, 例如龍蝦, 大眼雞等等, 已經講左唔洗想自己睇睇先.之後叫野食, 都係推銷D貴價野, 2個人叫左3百幾蚊野, 2個人消夜3百幾應該唔算少吧.因為叫夠$300有個併盤送, 之後個啊姐又話粥唔計, 汽水又唔計, 叫我地叫多樣野, 根本係想做多D生意係度亂講, 個單張無寫唔計.食物中規中矩, 但咁既營商手法好唔要得, $450埋單.

食物中規中矩, 但咁既營商手法好唔要得, $450埋單.