2023-12-14 31 浏览
🏮隱世高質日式壽司刺身系列—▫️餐廳:🇯🇵旬鮮Kaihou 海寶▫️地點:全香港只有1️⃣間分店📍銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈8樓(港鐵銅鑼灣站 B 出口)▫️營業時間⏰:星期一至星期六18:00-23:00▫️價錢:~$400+—味道:🏮🏮🏮🏮環境:🏮🏮🏮+0.85🏮價錢:💵💵💵💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.9🧑🏻‍🍳—👧🏻又去咗食日本野🇯🇵佢哋係日本過江龍🇯🇵啲staff都講緊日文,幾地道😌而食物都幾多選擇🥰🥰食材新鮮—📍 沖縄車海老Okinawa shrimp (Sushi / Tempura)價錢:$48分數:🦐🦐🦐🦐好爽口彈牙🦐仲好新鮮—📍 刺身二人前價錢:$398分數:🍣🍣🍣🍣😍賣相好吸睛🥰好多款刺身,夠fresh🥰😍最鐘意帶子同吞拿魚‼️—📍 銀鱈魚西京燒價錢:$168分數:🐟🐟🐟🐟+0.3🐟必食‼️西京燒銀鱈魚塊😍😍份量唔錯👍🏻有勁大舊魚塊,平時唔食魚嘅👧🏻👦🏻食到津津有味🥰冇骨之餘🐟魚油香好jeng😍😍—📍牛舌價錢:$58分數:🐃🐃🐃🐃得3舊,但每舊都好夠入口,燒得好香—📍鮟鱇魚肝價錢:$58分數:🐟🐟🐟🐟+0.2🐟必食😍😍‼️‼️有燒香既鱈魚脆片放底,加埋入口即化既鮟鱇魚
🏮隱世高質日式壽司刺身系列

得3舊,但每舊都好夠入口,燒得好香

📍鮟鱇魚肝
價錢:$58
分數:🐟🐟🐟🐟+0.2🐟
必食😍😍‼️‼️有燒香既鱈魚脆片放底,加埋入口即化既鮟鱇魚肝好滿足🥰🥰

📍沖縄”Shi Kuwa Sa"果汁
價錢:$48
分數:🍊🍊🍊🍊
好特別既飲品🥰好fresh,有啲酸酸甜甜幾開胃

#kaihouhk #海宝 #海寶 #沖繩 #okinawa #沖繩フェア開催中 #沖繩名物 #沖繩香檸 #沖繩車海老 #沖繩水雲 #tsunagupro #羊架 #amy_in_cwb #銅鑼灣 #牛舌 #串燒 #central #雞 #燒烤 #小店 #omakase #燒肉@kaihouhk @tsunagupro @foodieyanyannn
2023-12-13 25 浏览
#銅鑼灣地膽 今次去旬鮮海宝,食返個期間限定嘅沖繩之味!沖繩県限定Menu有車海老天婦羅,車海老壽司,水雲Oden等!小店由日本人主理,係日本過愛知県名店嘅香港分店,唔怪得當日咁多日本人黎食!🦐車海老天婦羅:炸至金黃香脆,車海老味道鮮甜!亦可沾點海鹽令鮮味提升!🦐車海老壽司:放左醬汁嘅車海老壽司,口感爽彈,鮮味十足!🥚水雲Oden:Super Food 水雲放落Oden,味道更顯清甜,口感綿密細膩,健康又好吃!🦀蟹味噌:作為前菜嘅蟹味噌,濃濃蟹膏香氣滿溢,配搭清新嘅青瓜食十分開胃! 🥔薯仔沙律:新鮮薯仔蓉綿密香甜,蛋黃醬同薯仔香味完美結合!🐟銀鱈魚西京燒:魚皮煎得薄脆輕盈,魚肉軟嫩,口感滑溜! 🍱拖羅卷/炸手羽先拖羅口感綿密,炸手羽先香脆可口!🍙月見燒飯團:香脆嘅飯糰燒得啱啱好!滿滿蛋香同飯團好夾!🍜烏冬:最後點返個簡單又好食嘅烏冬,麵條彈牙,十分暖胃!🍊Chura-Hi CALPICO Soda:味道酸酸甜甜嘅梳打,冰涼又可解膩!旬鮮 海宝 (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈8樓
#銅鑼灣地膽 今次去旬鮮海宝,食返個期間限定嘅沖繩之味!

🦐車海老壽司:放左醬汁嘅車海老壽司,口感爽彈,鮮味十足!

🥔薯仔沙律:新鮮薯仔蓉綿密香甜,蛋黃醬同薯仔香味完美結合!
🐟銀鱈魚西京燒:魚皮煎得薄脆輕盈,魚肉軟嫩,口感滑溜!

🍱拖羅卷/炸手羽先
拖羅口感綿密,炸手羽先香脆可口!

🍙月見燒飯團:香脆嘅飯糰燒得啱啱好!滿滿蛋香同飯團好夾!
🍜烏冬:最後點返個簡單又好食嘅烏冬,麵條彈牙,十分暖胃!

旬鮮 海宝 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈8樓
  • 水雲Oden
  • 車海老壽司
  • 車海老天婦羅
2023-12-12 23 浏览
太耐冇見朋友👫,都想搵間靜靜地嘅居酒屋可以傾吓偈飲下酒~海寶呢間都ok , 有吧枱位又有和室,整體私隱度都高👍🏻由日本人主理,屬於日本過江龍愛知県名店嘅分店~所以都見到好多日本人上嚟食飯,證明都有質素保證🌟「沖繩県限定MENU:車海老天婦羅/車海老壽司/水雲Oden/ Chura-Hi & Chura-Hi CALPICO Soda」一見到沖繩兩個字我0抵抗能力🤣即刻order曬佢地!新鮮嘅車海老2款唔同做法,但一樣蝦鮮味美😋而Oden估唔到加上水雲之後更清甜可口,「海發菜」之名果然當之無愧~至於Chura-Hi & Chura-Hi CALPICO Soda 2杯特飲🍹前者沖繩柑橘味濃🍊後者則因加入CALPICO,會甜一啲,但兩款都一樣咁好飲👍🏻「🍣刺身:薄切間八魚/中拖羅/帆立貝」海寶主打海鮮居酒屋,成日都會有唔同當造嘅海鮮到貨👍🏻今日推介係間八魚,即係章紅魚,我哋就揀咗薄切~魚質彈牙鮮甜,薄切配上柚子醋,酸酸地好開胃🤤至於中拖羅同帆立貝,2 個都好肥美鮮甜😋「鱈白子 (天/燒/白灼)/ 炸鮟鱇魚/ 冷蕎麥麵」友人勁鍾意食白子,而佢哋呢度有三種煮法~今次我哋就揀左燒,沾少少柚子醋食

太耐冇見朋友👫,都想搵間靜靜地嘅居酒屋可以傾吓偈飲下酒~
海寶呢間都ok , 有吧枱位又有和室,整體私隱度都高👍🏻
由日本人主理,屬於日本過江龍愛知県名店嘅分店~
所以都見到好多日本人上嚟食飯,證明都有質素保證🌟

一見到沖繩兩個字我0抵抗能力🤣即刻order曬佢地!
新鮮嘅車海老2款唔同做法,但一樣蝦鮮味美😋

「🍣刺身:薄切間八魚/中拖羅/帆立貝」
海寶主打海鮮居酒屋,成日都會有唔同當造嘅海鮮到貨👍🏻
今日推介係間八魚,即係章紅魚,我哋就揀咗薄切~
魚質彈牙鮮甜,薄切配上柚子醋,酸酸地好開胃🤤
至於中拖羅同帆立貝,2 個都好肥美鮮甜😋

「鱈白子 (天/燒/白灼)/ 炸鮟鱇魚/ 冷蕎麥麵」
友人勁鍾意食白子,而佢哋呢度有三種煮法~
今次我哋就揀左燒,沾少少柚子醋食,軟中帶點焦香味~
至於炸鮟鱇魚,鮟鱇魚肉我好鍾意食❤️
味道似龍躉,質地似龍蝦~
炸起後,外酥脆內啖啖肉,勁正😋😋
最後食埋冷蕎麥麵🥢今餐完美落幕~
  • 炸鮟鱇魚
  • 薄切間八魚
日本過江龍海鮮居酒屋旬鮮 海宝係愛知県名店,唔單止由日本人主理,而且選用新鮮食材悉心烹調;餐牌上刺身壽司一品料理,名古屋名物等一應俱全,選擇繁多而且價錢合理🙆🏻‍♀️今次就趁住Okinawa fair一次過試晒沖繩縣限定菜單,係香港都可以一嚐沖繩滋味🇯🇵🔸沖繩水雲關東煮關東煮係秋冬暖心之選,常見食材如大根、竹輪、魚餅之外最特別係加入沖繩水雲,濃稠黏口而且吸住關東煮湯汁,更加享受到鮮甜湯頭!🔸沖繩車海老壽司冬天正值沖繩車海老盛產季節,Okinawa fair點少得佢!將原隻車海路做成壽司,只加少少醬油已經足夠提升鮮味,口感彈牙,同酸度適宜壽司飯好夾🔸沖繩車海老天婦羅將車海老炸成天婦羅後並無令蝦肉減低鮮味,薄薄天婦羅衣唔會感覺油膩🤤🔸Chura-Hi沖繩県限定菜單飲品,客人先選擇燒酎或泡盛,然後用沖繩獨有水果シークワーサー香檸既果汁調配而成,酸甜得來唔會蓋過酒香🔸刺身拼盤3種 二人前店家提供時令刺身,到訪當日分別係鰤魚、帶子同赤身🥰三款刺身口感各異一樣鮮味,尤其係油脂量較重既鰤魚,入口好快就化開,係秋冬必食既刺身🔸金槍魚酒盗芝士鹹味濃郁既酒盗配忌廉芝士,送酒必備🔸日式炸豆腐簡單但非常和風嘅家

🔸沖繩水雲關東煮

🔸沖繩車海老壽司
🔸沖繩車海老天婦羅
🔸Chura-Hi
🔸刺身拼盤3種 二人前

🔸金槍魚酒盗芝士
鹹味濃郁既酒盗配忌廉芝士,送酒必備

🔸日式炸豆腐
簡單但非常和風嘅家庭料理,4大件炸豆腐放入店家特製湯汁,豆腐保持幼滑口感,好味!
🔸和風炸雞
未見過咁樣賣相既炸雞👀兩大件球體型炸雞,上面係蘿蔔蓉同埋青蔥,一咬開入面全部係嫩滑雞肉,配上酸醋汁,竟然完全唔覺得膩,好特別
2023-12-11 20 浏览
之前搭郵輪玩的時候,原本有機會去沖繩,可惜因為台風關係未有去到🥹。最近原來沖繩縣政府與多間日本菜餐廳合作,推出期間限定的沖繩縣菜單,我就把握機會去試一試。天婦羅車海老$48 炸過的車海老,多一份香口感覺。蝦肉彈牙又鮮美。車海老壽司$48 壽司飯的醋味剛好,車海老好彈牙,不錯。水雲關東煮$68 每次去日本都會試關東煮,因為每家的味道都不太一樣。沖繩菜單會加入少見的水雲,好特別!Chura Hi $48/68 想飲無酒精或有酒精都可以,味道清新又解膩。蒲燒星鰻$188 魚肉細膩,蒲燒醬濃香而不過喉,不錯。蕎麥麵🍜$78 想健康一點,就要碗蕎麥面,口感順滑,好飽肚。

車海老壽司$48 壽司飯的醋味剛好,車海老好彈牙,不錯。

蒲燒星鰻$188 魚肉細膩,蒲燒醬濃香而不過喉,不錯。

2023-12-11 18 浏览
今日嚟到位於銅鑼灣嘅呢間日式居酒屋。居酒屋環境有特色,除左有長形吧枱位置,仲有幾個唔同嘅包廂,包廂嘅門可以關上,私隱度高。居酒屋由日本師傅主理,部份店員都係日本人,餐牌上面亦會有唔同嘅限定菜式~🔺沖繩県期間限定菜式🔸沖繩水雲關東煮$68平時凍嘅水雲就食得多,煮熱咗嘅水雲真係第一次試,口感同樣滑溜~而關東煮入面仲有獅子狗、魚餅、蘿蔔、豆腐、魔芋等,全部都煮得軟腍入味。🔸天婦羅車海老$48🔸車海老壽司$48兩款車海老都非常新鮮,好鍾意車海老壽司,質感夠晒彈牙;而天婦羅炸皮好薄,亦係香脆好食。🔺其他菜式🔸刺身拼盤五種二人前$398今日嘅刺身五款包括鰹魚、間八魚、金䱽魚、帆立貝同海膽,金䱽魚有赤身同拖羅兩款,間八魚有厚切同埋楠位,全部刺身都勁新鮮鮮甜,而且海膽係Creamy香甜,好食推介👍🏻🔸燒鳥拼盤$154燒鳥拼盤同樣有五款,包括雞皮、雞肝、雞軟骨、雞腎、雞肉,全部都燒得香口惹味。🔸讚岐烏冬$78最後食返個讚岐烏冬暖暖胃,真係相當滿足~🍹Chita-Hi Calpico Soda $48飲品係沖繩香檸梳打,清新酸甜,特別開胃。

🔺沖繩県期間限定菜式
🔸沖繩水雲關東煮$68

🔸天婦羅車海老$48
🔸車海老壽司$48

🔺其他菜式
🔸刺身拼盤五種二人前$398

🔸燒鳥拼盤$154

🔸讚岐烏冬$78
最後食返個讚岐烏冬暖暖胃,真係相當滿足~

🍹Chita-Hi Calpico Soda $48
飲品係沖繩香檸梳打,清新酸甜,特別開胃。

用餐时段
2023-12-11 10 浏览
睇到期間限定一定要試😋日本人主理嘅沖繩縣期間限定菜式係咪特別吸引呢⁉️位於銅鑼灣嘅日本過江龍旬鮮 海宝最近推出沖繩縣限定菜式😍食到舔舔脷呀‼️✨沖繩車海老手握壽司🍣沖繩新鮮直送💕夠晒新鮮車海老加上醬油有提鮮作用肉質爽口彈牙✨沖繩車海老天婦羅粉漿透薄酥脆👍🏼咬落颯颯聲蝦頭🦐脆到不得了😋好惹味✨水雲Oden沖繩煮😆煮得好入味內有沖繩南部盛產嘅水雲‼️入口軟腍👍🏼仲有我鍾意食嘅白蘿白😍浸滿湯汁🤩味道香甜✨CHURA-HI沖繩香檸Sour加了蘇打嘅燒酎 有淡淡嘅香檸味,感覺清新✨串燒燒鳥拼盤。有雞腿肉、雞軟骨、腎、雞皮同肝雞皮真係無敵🤤炸得香酥不油膩雞腿肉嫩滑多汁牛舌。厚切舌有嚼勁,口感彈牙爽脆味噌串豚。味道香濃👅肉質軟熟可口✨刺身拼盤3種都係時令食材👍🏼有間八魚、須滿鰹魚同北海道帆立全部都好鮮甜✨迷你醬油醃金槍魚蓋飯金槍魚醃得超入味😋醃製過程可將魚嘅鮮味鎖住令鮮味更突出✨燒飯團🍙外層烤得微焦香脆👏🏼好似食緊煲仔飯嘅飯焦好味道呀‼️
睇到期間限定一定要試😋

仲有我鍾意食嘅白蘿白😍
浸滿湯汁🤩味道香甜

✨CHURA-HI沖繩香檸Sour
加了蘇打嘅燒酎
有淡淡嘅香檸味,感覺清新

✨串燒
燒鳥拼盤。有雞腿肉、雞軟骨、腎、雞皮同肝
雞皮真係無敵🤤炸得香酥不油膩
雞腿肉嫩滑多汁
牛舌。厚切舌有嚼勁,口感彈牙爽脆
味噌串豚。味道香濃👅肉質軟熟可口

刺身拼盤
3種都係時令食材👍🏼
有間八魚、須滿鰹魚同北海道帆立
全部都好鮮甜

✨燒飯團🍙
外層烤得微焦香脆👏🏼
好似食緊煲仔飯嘅飯焦
好味道呀‼️
旬鮮 海宝係日本過江龍,係愛知県有名的海鮮居酒屋,有日本店員進駐🇯🇵!食材新鮮,而且食物有日本嘅質素!今次嘅沖繩県限定菜單超正👨🏻‍🍳而且店設有隱蔽嘅小房間,私隱度十足~-1️⃣「時令刺身拼盤二人前 🍣($298)」超級新鮮嘅刺身!有海膽、帶子、白身魚、煙燻煙燻醬漬鯖魚、拖羅等等!鮮味十足~Sashimi (for two)-2️⃣「安康魚肝🐟($58)」近期限定,魚肝鮮嫩而且鮮甜,抵食~Fish liver-3️⃣「沖繩水雲關東煮($68)」冬天最適合食關東煮,好養生,湯底滋潤,食材吸晒啲湯汁~Okinawa Oden -4️⃣「沖繩車海老壽司($48)」冬天正值沖繩車海老盛產季節,壽司醋量恰到好處,飯粒粒分明帶點粘口,海老新鮮有膠質~Okinawa Prawn sushi -5️⃣「沖繩車海老天婦羅🍤($48)」炸到脆卜卜,連蝦殼都食得!Okinawa prawn tempura -6️⃣「Chura-Hi🍸($68)」喺充滿香檸既果汁,酸甜開胃,有有酒精同無酒精版本~-另外仲有燒牛舌同埋西京燒都好食!
1️⃣「時令刺身拼盤二人前 🍣($298)」
2️⃣「安康魚肝🐟($58)」
近期限定,魚肝鮮嫩而且鮮甜,抵食~Fish liver
3️⃣「沖繩水雲關東煮($68)」
4️⃣「沖繩車海老壽司($48)」
5️⃣「沖繩車海老天婦羅🍤($48)」
6️⃣「Chura-Hi🍸($68)」
喺充滿香檸既果汁,酸甜開胃,有有酒精同無酒精版本~
另外仲有燒牛舌同埋西京燒都好食!
自從今年去咗日本返黎後都好思念日本海鮮居酒屋呀,今日收工與姐妹一起去日本人主理嘅旬鮮 海寶,愛知県名店來自日本嘅過江龍,最近有沖繩県限定菜單🩷Oden入面有蘿蔔、蒟蒻、黑輪、豆腐、魚腐,湯頭濃郁卻又清淡不搶食物原有的風味,把平凡的食物組在一起的美味相信只有日本人做得到👍🩷沖繩產車海老寿司紅白相間的顏色看起來非常的吸引,比起一般海老壽司,口感更加有嚼勁。🩷沖繩 車海老 天麩羅炸起來好酥脆,粉不會裹得很厚,完全是高級日本料理店才會有的做法。🩷帆立寿司新鮮帶子嫩香的口感,融入口中那柔軟的口感吃100個都可以呀!🩷中toro寿司鮮紅寶石一樣的色澤,刷上日本醬油,令拖羅光澤度更好,吃起來非常的新鮮香甜。🩷雞肉棒吃起來非常香,雞肉切碎又不會太碎,保留其食起黎好有口感,沾上蛋黃後把雞肉棒提升到更高的層次。🩷照燒手羽先甜甜的醬汁、非常入味,雞皮香嫩、雞肉多汁ㄧ咬開非常美味,馬上完食。🩷蒸碗蛋非常柔嫩,好似液體一樣,淡淡柴魚味,非常溫順的口感,好似飲湯一樣滑入口中非常舒服。🩷鮭 茶漬飯想吃飯又怕胖的選擇,當然要加茶囉,裡面仲有鮭魚的香氣,茶味激發鮭魚的香味非常濃郁。🩷雞皮炸得好酥脆,唔會油膩,鹹香的味道
🩷Oden
🩷照燒手羽先
🩷蒸碗蛋
🩷鮭 茶漬飯
🩷雞皮
炸得好酥脆,唔會油膩,鹹香的味道帶入雞皮的香味,非常適合飲酒食。
  • Oden
  • 車海老
🇯🇵最近成日聽到呢間日本愛知県名店,過江龍嘅日本既海鮮居酒屋 「旬鮮 海宝」!聽聞仲要係日本人主理,所以我同朋友都忍唔住試吓!🦐今次我就叫左佢哋既沖繩県期間限定菜式!🦐沖繩車海老壽司,沖繩車海老天婦羅,關東煮同 不能缺少嘅沖繩’Shi Kuwa Sa’果汁啦!佢哋嘅車海老壽司真係好鮮甜,天婦羅外脆內鮮,關東煮嘅材料好豐富,沖繩’Shi Kuwa Sa’果汁酸酸甜甜,真係好有沖繩縣嘅感覺!👅💦🍣另外,我仲叫咗佢哋嘅帆立貝同中拖羅壽司,佢哋嘅刺身真係好鮮甜,真係必要嘅菜式!🐣十分推薦佢哋嘅雞肉棒,佢哋都係每日新鮮自家製嘅,啖啖肉中間有雞軟骨,好有口感!再配上日本雞蛋,真係食到舔舔脷!🐔佢哋嘅雞皮串燒同埋照燒雞翼都不能錯過,雞皮炸到好香脆,照燒雞翼都煎得好香!🥚茶蒸蛋都好滑溜,上面有香菇同三文魚籽,真係不容錯過!🍜主食我同朋友分別叫咗讚岐烏冬同三文魚茶漬飯!讚岐烏冬上面有三大塊油豆腐,旁邊仲有少少脆脆,夾埋烏冬食,真係好有口感!🐟三文魚茶漬飯好重三文魚嘅味道,上面加上紫菜絲同香蔥碎,天氣涼涼地食好暖胃!💕P.S. 佢哋嘅環境好舒服,設有四個房間,私隱度好高!房間裏面有服務鈴,服務員都迅速回應

🦐今次我就叫左佢哋既沖繩県期間限定菜式!🦐

🥚茶蒸蛋都好滑溜,上面有香菇同三文魚籽,真係不容錯過!

💕P.S. 佢哋嘅環境好舒服,設有四個房間,私隱度好高!房間裏面有服務鈴,服務員都迅速回應!同朋友聚會,私人派對,絕對係最佳嘅選擇!

2023-12-08 14 浏览
今次好難得同雨神出街冇落雨,要賀一賀佢,就嚟咗位置銅鑼灣地鐵站B出口,路程1分鐘的日式居酒屋「旬鮮 海宝 」由日本人主理的海鮮居酒屋,是香港比較少見的塌塌米廂房(建議提早預約).✨✨刺身✨✨✨薄切間八魚 $158擺碟成個朵花咁,中間配襯黃色食用花,賣相相當吸引!!! 師父刀功了得,切得非常透薄,晶瑩通透;薄切口感較香脆爽口,沾上帶柚子香的酸汁,非常開胃。✨中拖羅 (長崎)$148厚切中拖羅,魚油溢滿腔,肥而不膩,非常鮮甜。✨帆立貝 (北海道)$98厚切帆立貝,味道鮮甜,肉質扎實爽脆,大滿足。✨鱈白子 (天/燒/白灼) $98又到食白子的季節,北海道鱈魚白子,經炙燒後,口感綿密柔滑,入口即溶,味道香濃又肥美,配上酸汁和薑蓉,令白子有淡淡清香,突顯鮮甜,連不太好的雨神都大讚!!炸鮟鱇魚 $98/4Pc 高GI高蛋白高營養值得寶石魚,口感似龍躉,肉質似龍蝦;炸粉好薄,甘香可口,沾上酸汁,滋味無窮。✨蕎麥soba $78--✨✨沖繩限定✨✨🔸天麩羅車老 $48🔸水雲Oden $68🔸車海老壽司 $48/件天婦羅+壽司都非常鮮味,仲有充滿兒時回憶的關東煮,超開心的~🔸Chuta-Hi $68沖繩
沖繩限定
是香港比較少見的塌塌米廂房(建議提早預約)
✨✨刺身✨✨
薄切間八魚
✨薄切間八魚 $158

中拖羅 (長崎)
✨中拖羅 (長崎)$148
厚切中拖羅,魚油溢滿腔,肥而不膩,非常鮮甜。

帆立貝 (北海道)
✨帆立貝 (北海道)$98
厚切帆立貝,味道鮮甜,肉質扎實爽脆,大滿足。

✨鱈白子 (天/燒/白灼) $98
味道香濃又肥美,

炸鮟鱇魚 $98/4Pc
炸鮟鱇魚(4件)
沾上酸汁,滋味無窮。

✨蕎麥soba $78
車海老壽司
✨✨沖繩限定✨✨
天麩羅車老
🔸天麩羅車老 $48
🔸水雲Oden $68
🔸車海老壽司 $48/件

Chuta-Hi/Chira-Hi Calpico Soda
🔸Chuta-Hi $68
沖繩's “Shi Kuwa Sa”果汁 Mixed w/Soda & 燒酎
🔸Chira-Hi Calpico Soda $48
沖繩’s s “Shi Kuwa Sa”果汁 Mixed w/soda & Calpico
Chuta-Hi 酒精濃度低,飲到好清新的lime味,入口完全飲唔到酒精的存在感,非常容易入口,好適合女仔飲。
另一款乳酸梳打則會帶少少甜,一樣非常fresh

_
Overall 嚟講人均$450 ,價錢中等,以居酒屋來講是勝價比高。無論刺身,天婦羅,壽司水準都不錯。當晚眼見都是日本人來光顧就知道水準如何啦~中意食日本嘢嘅你一定要試下~

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼
🎏旬鮮 海宝 (銅鑼灣)
🎏銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈8樓
2023-12-07
沖繩限定
薄切間八魚
中拖羅 (長崎)
帆立貝 (北海道)
車海老壽司
天麩羅車老
  • 炸鮟鱇魚
  • Chuta-Hi
  • Chira-Hi Calpico Soda
2023-12-07 10 浏览
旬鮮 海宝這間由日本愛知縣的過江龍居酒屋,絕對是海鮮愛好者的天堂!這裡的料理由日本人師傅主理,每一道料理都展現了日本料理的精髓,新鮮的海鮮帶來豐富的口感和鮮美的味道!最近仲推出了令人興奮的沖繩主題,多款沖繩特色料理,彷彿置身於沖繩的美食街頭🔸 沖繩水雲關東煮呢款關東煮夠晒特別,加入了特色沖繩食材沖繩水雲,綿密的口感配上清甜湯汁,讓人回味無窮🍲👌🔸 沖繩車海老壽司沖繩的車海老,新鮮又大隻,彈牙的口感讓人驚艷,再加上少許醬油提鮮,完美的結合讓人欲罷不能🍣🦐🔸 沖繩車海老天婦羅最喜歡吃海蝦天婦羅,呢款用咗鮮原隻車海老,保留蝦的鮮味及彈牙口感,每一口都讓人驚喜連連🍤😍🔸 Chura-Hi這款以沖繩特產香檸和燒酎調配而成的特色飲品,帶來酸甜的口感和香醇的風味、讓人一試難忘🍹🍋🔸 自家製薯仔沙律&野菜日式居酒屋必點的薯仔沙律,簡單的蛋黃醬調味已經散發出誘人的香氣,讓人胃口大開。🥗🥔🔸 醬油漬奶油芝士原創前菜醬油漬奶油芝士更是別具一格,鹹香的風味與奶油芝士的滑順口感完美結合🧀🍺🔸 刺身拼盤3種 二人前當日提供的鰤魚、帶子和赤身三種刺身,刺身拼盤的多樣性讓人驚喜不斷,每一種刺身都展現了豐富的鮮味,尤其

🔸 沖繩水雲關東煮

🔸 沖繩車海老壽司

🔸 沖繩車海老天婦羅

🔸 Chura-Hi
這款以沖繩特產香檸

🔸 自家製薯仔沙律&野菜

🔸 醬油漬奶油芝士

🔸 刺身拼盤3種 二人前
當日提供的鰤魚、帶子和赤身三種刺身刺身拼盤的多樣性讓人驚喜不斷,每一種刺身都展現了豐富的鮮味,尤其是赤身魚,其香濃的味道令人難以忘懷

🔸 自家製雞肉棒
自家製雞肉棒口感軟滑,搭配著日本蛋黃和醬油的獨特風味,完美詮釋了日本居酒屋的道地口味

2023-12-06 13 浏览
這間位於銅鑼灣的旬鮮海寶居酒屋,來自日本愛知県名店,由日本人主理,主打海鮮居酒屋,設有四個包廂,私隱度極高。最近餐廳推出多款沖繩縣期間限定的美食,機會難逢,勿失品嚐美食的良機。🎌豪華刺身拼盤五種二人前 $398賣相出眾的刺身拼盤,件件新鮮鮮甜,包括有間八、鰹魚、金䱽魚、帆立貝、海膽共五款,金䱽魚及間八更分兩個部位,爽口的腰腹、肥美的腩位,口腹大滿足。🎌燒鳥拼盤$154拼盤包括雞皮、雞肝、雞軟骨、雞腎、雞肉,性價比高,雞皮脂香四溢,雞腎口感十足,表現平均。沖繩県期間限定菜式🎌沖繩水雲關東煮$68平時多吃水雲漬,才第一次見水雲關東煮,入口很滑溜。關東煮內容豐富,有獅子狗、魚餅、沖繩水雲、蘿蔔、豆腐、魔芋等,清而不淡。🎌天婦羅車海老$48🎌車海老壽司$48兩款沖繩車海老的料理,肉質同樣爽口鮮甜,蝦頭皆炸至酥脆,香脆可口。🎌 Chita-Hi Calpico Soda $48酸酸味味的沖繩香檸梳打,清新減膩。

🎌豪華刺身拼盤五種二人前 $398

🎌燒鳥拼盤$154

沖繩県期間限定菜式
🎌沖繩水雲關東煮$68

🎌天婦羅車海老$48
🎌車海老壽司$48

🎌 Chita-Hi Calpico Soda $48
酸酸味味的沖繩香檸梳打,清新減膩。
2023-12-05 22 浏览
寶寶平時鐘意同朋友去居酒屋食野傾計chill 最近去左日本嘅過江龍 海鮮居酒屋🇯🇵 旬鮮 •海宝海外分店☺️☺️餐廳由日本人主理,店內氛圍都日本一樣呢到4有包廂,私隱度非常高 自成一角餐廳仲出左沖繩県限定食餐品✨沖繩產車海老 壽司 $48/件熟蝦淋上自家製醬油 蝦味濃 ✨沖繩產車海老 天婦羅 $48/件即叫即炸 脆而不油膩☺️✨水雲Oden 特色煮物料理 食材包括 沖繩產海藻、白蘿蔔、魚糕、蒟蒻等 煮得入味,好有日本味道丫😘
寶寶平時鐘意同朋友去居酒屋食野傾計chill
最近去左日本嘅過江龍
海鮮居酒屋🇯🇵 旬鮮 •海宝海外分店☺️☺️
餐廳由日本人主理,店內氛圍都日本一樣
呢到4有包廂,私隱度非常高 自成一角
餐廳仲出左沖繩県限定食餐品
✨沖繩產車海老 壽司 $48/件
熟蝦淋上自家製醬油 蝦味濃
✨沖繩產車海老 天婦羅 $48/件
即叫即炸 脆而不油膩☺️
✨水雲Oden
今次去咗依間愛知県名店,日本過江龍✨旬鮮 海宝✨。係由日本人主理嘅海鮮居酒屋🍶🐟豪華OMAKASE 刺身拼盤5種二人前 $398今晚嘅五款刺身係秋都魚、鰤魚、拖羅、吞拿魚 及 海膽。✨秋都魚帶淡淡甜味,✨鰤魚油脂豐富鮮美,✨拖羅口感柔軟肥美,✨吞拿魚新鮮,✨海膽creamy。見到餐廳近來推出🎏沖繩県限定菜式好唔錯咁,我哋都想品嚐沖繩風味,所以叫嚟試下先~🎏🦐車海老壽司 $48/件蝦肉新鮮彈牙,鮮甜可口。🎏🍤天婦羅車海老 $48/件外層天婦羅炸得酥脆,蝦肉保持鮮嫩口感。🎏🍲水雲Oden $68沖繩特色嘅煮物料理,包含各種滷味食材如魚糕、蘿蔔、蒟蒻、大豆製品等。食材吸收咗香濃湯汁嘅精華,口感豐富。🎏🥃Chura-Hi $68用沖縄的 "Shi Kuwa Sa" 果汁混合蘇打水同焼酎嘅飲品。我哋一杯揀咗較濃嘅酒香,一杯揀較多蘇打水,相對無咁重酒味。兩杯都好冰涼清新,帶果香。🍢自家製雞肉棒 $48 (+蛋 $10)外層烤到帶脆口,雞肉嫩滑爽口,沾滿蛋汁醬油後,味道更提升更滋味。🥩燒・厚切牛舌 $58陣陣油脂香味,牛舌彈牙多汁,牛味香口。🍜十割そば 生蕎麦 (熱) $78蕎麥麵順口,麵質帶點咬口

🐟豪華OMAKASE 刺身拼盤5種二人前 $398
今晚嘅五款刺身係秋都魚、鰤魚、拖羅、吞拿魚 及 海膽。

🎏🦐車海老壽司 $48/件
蝦肉新鮮彈牙,鮮甜可口。

🎏🍤天婦羅車海老 $48/件
外層天婦羅炸得酥脆,蝦肉保持鮮嫩口感。

🎏🍲水雲Oden $68

🎏🥃Chura-Hi $68

🍢自家製雞肉棒 $48 (+蛋 $10)

🥩燒・厚切牛舌 $58
陣陣油脂香味,牛舌彈牙多汁,牛味香口。

🍜十割そば 生蕎麦 (熱) $78
蕎麥麵順口,麵質帶點咬口,有蕎麥香氣。配熱湯食到個人好暖和☺️。