2010-08-25 23 浏览
同fd唱完k食d野唔飽肚.諗起想食少少野醫肚..朋友都有興趣食辣.所以去左旦王食重慶酸辣粉.叫左小辣..好耐冇食啦.最初以為仲要企街食..原來佢租左隔離個間空店俾人係有冷氣既地方食太好啦.太耐冇食.以為會受唔到個辣度.今次食返反而面不改容tim=v=.坦白講呢兜野真係色香味俱全.未食時聞到個喉嚨都feel到個陣辣度.又好香好新鮮.d辣味好有特色.最鐘意d花生..成日好想叫佢多花生..不過驚俾佢啤=_=..d粉我覺得好彈牙..唔似食完好傷心個間咁..個間食既時候好似食緊一條條粉團.我喜歡牙齒與薯粉要咬大力少少先能斷開個種煙un感
同fd唱完k食d野唔飽肚.
諗起想食少少野醫肚..
朋友都有興趣食辣.
所以去左旦王食重慶酸辣粉.

叫左小辣..
好耐冇食啦.

最初以為仲要企街食..
原來佢租左隔離個間空店俾人係有冷氣既地方食

太好啦.

太耐冇食.
以為會受唔到個辣度.
今次食返反而面不改容tim=v=.
坦白講呢兜野真係色香味俱全.
未食時聞到個喉嚨都feel到個陣辣度.
又好香好新鮮.

d辣味好有特色.
最鐘意d花生..
成日好想叫佢多花生..
不過驚俾佢啤=_=..

d粉我覺得好彈牙..
唔似食完好傷心個間咁..
個間食既時候好似食緊一條條粉團.
我喜歡牙齒與薯粉要咬大力少少先能斷開個種煙un感
重慶酸辣粉 堂食$13 外賣$14
2010-08-22
重慶酸辣粉 堂食$13 外賣$14
  • 重慶酸辣粉
我已經第3次食佢喇~第一次係3個月前,同朋友一落火車站就俾佢嘅香味引左埋去,一食就忘不了,同深圳東門係一樣味ge,企喺街邊食,又辣又大汗疊細汗~正之後過左咁耐都未有再食過,因為好少去旺角...上星期男友早放工,特登去買左碗外賣過金鐘俾我,經過成30分鐘車程+路程,依然好得,d粉依然彈牙,只係凍左少少(只係冇平時咁熱,不過都好暖ga), 所以冇平時食咁辣琴晚搭開火車,又心思思走落去食碗先照舊中辣走青一碗,男友唔食酸辣粉($13),要左一份腸粉多醬($7)俾佢叫完野食,e~~點解排前面嗰個人攞住野食行入隔離個鋪位ge?原來依家隔離個鋪位安排左俾食客入去企住食,仲開行冷氣tim,太好喇講番野食先,今次碗粉好似有d未熟透咁,有幾條硬硬地,不過味道依舊咁正腸粉反而有驚喜,腸粉本身好香,又薄又滑,早知叫10蚊啦,有d唔夠喉下次再去試埋個蕃薯先~
我已經第3次食佢喇~

之後過左咁耐都未有再食過,因為好少去旺角...

琴晚搭開火車,又心思思走落去食碗先

下次再去試埋個蕃薯先~
2010-08-08
  • 腸粉
2010-07-31 19 浏览
是日,諗住係太子旦王買返碗重慶酸辣粉做午餐,因為之前曾經食過果度GE中辣,覺得唔夠酸,所以我今次ORDER左個中辣,不過就同老闆講要多D酸菜,老闆無講D咩,但係即時黑面,當佢遞碗外賣俾我果時,同我講左呢一番話:要多酸即係你根本食唔到中辣LA!當時我真係呆左,我只不過想佢俾多D酸菜姐,咁都要黑面.....其實D酸辣粉都係靠味精黎維持D味道,唔係話D咩特別GE野,唔明點解買碗粉都要受氣!

外卖自取
2010-07-10 11 浏览
不得了!小妹實在鍾意酸辣粉鍾意到不得了!平時食開另一間好傷心果間呢(我驚開名會比人打),果間其實都好味,不過我呢一張為食既咀,就當然係貪心啦老老實實,呢度只有企位,仲要大熱天時企係馬路邊,比D車既廢氣狂噴無返咁上下心理準備,我驚大家會講一句「我真係接受唔到囉」抱著一死既心態,在酷熱天氣警告下的一天出發,帶住朝聖既心情,黎到旦王一碗野掂定唔掂,我通常都係睇湯底既顏色,一落柯打,見住店小二起勢咁左溝加溝,心諗,對路喇!拎埋去鋪頭出面既企位正式埋牙肉博,一路大叫「媽!好辣呀!」一路食過唔停麻既味道係口中久久不散,酸度適中,辣得好過癮!再加上肉碎,花生,芫茜等等既配料,碗野食落口一d都唔燥(因為有時食辣野個人會覺得好燥底的,可能係個人問題)成頭大汗,幸好呢間連坐位都無既小店,細心咁準備左tempo紙巾食完一碗粉,面上忍唔住流露出滿足既表情呢一刻,我身體既溫度,應該係攝氏48度
不得了!
小妹實在鍾意酸辣粉鍾意到不得了!
不過我呢一張為食既咀,就當然係貪心啦
無返咁上下心理準備,我驚大家會講一句「我真係接受唔到囉」
一碗野掂定唔掂,我通常都係睇湯底既顏色,
一落柯打,見住店小二起勢咁左溝加溝,心諗,對路喇!
拎埋去鋪頭出面既企位正式埋牙肉博,
一路大叫「媽!好辣呀!」一路食過唔停
食完一碗粉,面上忍唔住流露出滿足既表情
呢一刻,我身體既溫度,應該係攝氏48度
2010-07-10 14 浏览
今晚行完波鞋街口痕便過去買酸辣粉醫肚叫了一碗中辣, 只見阿姐熟練而快速地下薯粉,醬料,放湯,下配菜, 一分鐘內搞掂回家時順便買了牛奶止胃痛, 否則成晚冇得瞓薯粉質地: 由買至回家吃第一口距離起碼分鐘依然有o趙頭分量: 如果只係當食tea或者消夜都冇問題嘅, 當正餐真係會唔夠飽的湯底味精湯底裏: 麻足夠, 辣不足, 咸適中, 酸不夠, 酸其實可以令麻同辣更加明顯, 也可提出香味配料炸菜 很脆不過鹹芫茜 很少以為冇放過花生 不知是否時間太久已經焾哂始終 仲未找到理想的酸辣粉
今晚行完波鞋街口痕便過去買酸辣粉醫肚

叫了一碗中辣
回家時順便買了牛奶止胃痛, 否則成晚冇得瞓

薯粉
質地: 由買至回家吃第一口距離起碼分鐘依然有o趙頭

湯底

配料
炸菜 很脆不過鹹
芫茜 很少以為冇放過

花生 不知是否時間太久已經焾哂

始終 仲未找到理想的酸辣粉
紅油油的, 湯都OK麻辣, 味精少不了, 可惜不夠酸
2010-07-09
3 分钟 (外卖自取)
$13 (宵夜)
2010-06-16 22 浏览
偶然在街上被一陣香噴噴的酸辣粉味道吸引,一試之後便愛上了。這裡的酸辣粉很煙軔,而且老闆會即場下數款香料,又可按照自己的口味要求酸和辣的比例,所以在冬天經常見到長長的人龍﹗不知夏天的來臨,會否打擊到這裡的生意額呢。
偶然在街上被一陣香噴噴的酸辣粉味道吸引,一試之後便愛上了。

2010-02-08
$13 (其他)
2010-05-29 35 浏览
某晚心血來潮, 買左碗返屋企食.....配料又真係幾好味, 不過我只可以碗野又咸又麻又酸又辣....同埋超味精......味精食得多, 未試過口渴到第二日...絕對冇下次啦老闆
某晚心血來潮, 買左碗返屋企食.....

超味精......味精食得多, 未試過口渴到第二日...

絕對冇下次啦老闆
2010-05-24 13 浏览
第1次寫食評~旦王食左好多次~但次次想試其他野時都會俾酸辣粉果陣味吸引左埋去而忘記左其他野食我第一次食酸辣粉係食小辣~真係好正好過癮~雖然真係辣到媽咪都唔太認得~但果種熱辣辣+麻+香絕對令我食過番轉頭十幾廿次~ (連老闆都認得我啦~)而家因為食得太多既關係~所以變左食中辣 (同第一次食一樣都係辣到阿媽都唔認得~但又過癮到食過番尋味~)配料方面,個人認為榨菜係最好食~而且唔係好酸~亦好中意佢俾好多"鹽西" 但花生就因為個人喜好問題~所以成日要佢唔好落~ (唔表示唔好食)我未食過其他舖~不過旦王係做重慶野食果種濃味同果種過癮感覺~所以依間野應該係岩D中意濃味 (特別係中意咸/酸味) 既人另外~其實呢~四眼仔哥哥同老闆煮既酸辣粉都會足料少少同埋辣既比例會正常D...(例如話唔會明明叫中辣但只係有小辣咁辣) 所以大家買酸辣粉果陣可以留意一下~最後........如果食完覺得成個人都慶恰恰~可以去隔離間椰汁大王買杯椰汁飲~因為果D榔汁唔係太濃味~但又幾滑同有少少凍~好岩食完酸辣粉去買杯降火 (雖然通常第一啖飲落去都係俾酸辣粉既酸味覆過~)
第1次寫食評~

所以大家買酸辣粉果陣可以留意一下~

2010-05-22
  • 椰汁
2010-05-15 11 浏览
昨天與友人出外用膳我們選擇去旺角掃街突然想起日前上OPEN RICE曾看過這間酸辣粉所以就慕名而來一去到 竟然有小小的人龍!而且有很大的麻味 好香好香~真的有點像小肥羊的味道排隊的時候 看見「堂食$13 外賣加$1」 原來店外的兩小張高台就是叫堂食 ..... 呆講回食物!我們排隊越行得近就越有麻辣香!真的好正 因為本人很愛吃粉麵 所以好興奮四眼哥哥以熟練的手藝又加湯又加麵又加辣醬我們叫了一碗微辣一碗唔辣走青~就站著堂食我的微辣酸辣粉上有一層少少的辣油本人毫不介意辣油配菜有花生(我的最愛) 和榨菜一吃之下有湯底很夠味! 即使只在湯裡滾了幾滾 也有酸辣味 湯底很酸很酸!對本人這個嗜酸的人來講 完全是食指大動 哇好酸!酸辣粉越吃越麻 整條利都麻了在本人的舌頭麻痺的同時 除了品嚐到酸辣咸麻之外 竟然也有很重的.....甜味 好刺激友人的無辣酸粉 亦酸到舌頭發麻(掛住食 草草影了一張相)另外值得一提的就是我們站在高台上吃店員一開裝腸粉的「箱」就一大陣熱蒸氣撲背而來 哇 如果女士們要蒸面的話 一定要哄埋去幸好我們昨天天氣有點涼而且入黑了否則一定大汗淋漓這是本人覺得店家可以進行改善的地方總結花生
昨天與友人出外用膳
我們選擇去旺角掃街
突然想起日前上OPEN RICE
曾看過這間酸辣粉
所以就慕名而來

一去到 竟然有小小的人龍!
而且有很大的麻味 好香好香~
真的有點像小肥羊的味道
排隊的時候 看見「堂食$13 外賣加$1」
原來店外的兩小張高台就是叫堂食 ..... 呆

講回食物!
我們排隊越行得近就越有麻辣香!
真的好正 因為本人很愛吃粉麵 所以好興奮
四眼哥哥以熟練的手藝又加湯又加麵又加辣醬
我們叫了一碗微辣一碗唔辣走青~
就站著堂食

我的微辣酸辣粉上有一層少少的辣油
本人毫不介意辣油
配菜有花生(我的最愛) 和榨菜
一吃之下
有湯底很夠味!
即使只在湯裡滾了幾滾 也有酸辣味
湯底很酸很酸!
對本人這個嗜酸的人來講 完全是食指大動 哇好酸!
酸辣粉越吃越麻 整條利都麻了

在本人的舌頭麻痺的同時 除了品嚐到酸辣咸麻之外
竟然也有很重的.....甜味 好刺激

友人的無辣酸粉
亦酸到舌頭發麻
(掛住食 草草影了一張相)

另外值得一提的就是
我們站在高台上吃
店員一開裝腸粉的「箱」
就一大陣熱蒸氣撲背而來
哇 如果女士們要蒸面的話 一定要哄埋去
幸好我們昨天天氣有點涼而且入黑了
否則一定大汗淋漓

這是本人覺得店家可以進行改善的地方

總結

花生 - 沒有什麼特別 是炸過的 本人甚愛吃花生 當然賜一個好評
榨菜 - 沒有特別X2 正常的咸味 爽口
酸辣粉 - 正斗 好夠味 好麻好酸! 紅薯粉UN度適中 價錢相宜~ 好好味~

強烈推介給愛酸的各位~
一定會再去吃!~
微辣的堂食酸辣粉走青
2010-05-14
微辣的堂食酸辣粉走青
2010-05-10 14 浏览
其實經已食過旦王好多次..因為番工近外賣番去食,,嘻>v<冇可口非..出名之後份量小了...同埋都冇咁辣莫講話份量少了..就算之前的份量都唔夠喉啦(當正餐的話)經過冇數次買2碗的經驗後..比我發現左原來係可以加底的!!! (可能淨係得我唔知..haha)加底後食1碗已經飽飽了..嘻普通外賣-$14, 加底外賣(分湯上的)-$20

其實經已食過旦王好多次..因為番工近外賣番去食,,嘻>v<
冇可口非..出名之後份量小了...同埋都冇咁辣
莫講話份量少了..就算之前的份量都唔夠喉啦(當正餐的話)
加底後食1碗已經飽飽了..嘻
普通外賣-$14, 加底外賣(分湯上的)-$20

這個是沒加底的相相..加底的忘了拍=口="
這個是沒加底的相相..加底的忘了拍=口="
2010-05-04 10 浏览
成日都會外買番屋企慢慢食,不過間鋪紅左之後份量小左DD,可接受既;最衰呢D食物冇咩益,次次食完都非常口渴。為健康著想,小食多滋味P.S 魚蛋唔好食!
成日都會外買番屋企慢慢食,
不過間鋪紅左之後份量小左DD,可接受既;
最衰呢D食物冇咩益,次次食完都非常口渴。
為健康著想,小食多滋味

P.S 魚蛋唔好食!
2010-05-02 5 浏览
星期五,喺學校放工之後仲要番公司接case。十萬個不情願同不滿。偷時間食少少野先,如果唔係好難捱到六點。原本想買蕃薯,但無出爐。於是買了腸粉,$7有4條。腸粉較幼身;質地幾滑,也不會糊口。不過d醬就麻麻,好咸。好似所有醬都好咸,麻醬得個咸字無香味。豉油又係偏咸嗰隻。
星期五,喺學校放工之後仲要番公司接case。
十萬個不情願同不滿。
偷時間食少少野先,如果唔係好難捱到六點。
原本想買蕃薯,但無出爐。
於是買了腸粉,$7有4條。
腸粉較幼身;
質地幾滑,也不會糊口。
不過d醬就麻麻,好咸。
好似所有醬都好咸,麻醬得個咸字無香味。
豉油又係偏咸嗰隻。
2010-04-19 17 浏览
平時見好多人排隊,一直都好想試吓呢間野d重慶酸辣粉今日路過呢度,雖然條龍好長,見今日無咩野做,即管排隊重慶酸辣粉:1.要咗個中辣,對於我黎講就剛好。d粉比瀨粉滑好多,滑到好難夾。 除左滑之外仲幾煙韌,好聞得又食得出有花椒同埋酸酸嘅保寧醋味道。 榨菜& 炸過嘅花生反而令酸辣粉無咁寡。但可惜酸辣粉裡面嘅芫茜,就 食唔出有芫茜味喇!環境方面:因為係企響食店嘅後面條行,對住個垃圾筒,有d蚊飛黎飛去,所以好唔維生,各位最好外賣喇!
平時見好多人排隊,一直都好想試吓呢間野d重慶酸辣粉
今日路過呢度,雖然條龍好長,見今日無咩野做,即管排隊

食唔出有芫茜味喇!
,所以好唔
維生,各位最好外賣喇!

好香! 好聞得又食得出有花椒同埋酸酸嘅保寧醋味道。
2010-04-18
$13 (其他)
好香! 好聞得又食得出有花椒同埋酸酸嘅保寧醋味道。
2010-03-29 4 浏览
路過弼街, 一心想買'金華'的菠蘿油回公司, 買之前也趁機四圍搜索一下是否有新獵物~在金華斜對面,看見燈火通明的'旦王'招牌, 我是個十分喜歡咖喱魚蛋的人. 於是走去看看.店前已看見左右各一條人龍. 右方的買酸辣粉; 左方的買其他小吃. 那麼多人排隊惠顧, 理應難吃極都有個甫 今次沒有試魚蛋, 因看見魚蛋是那種很便宜, 賣相不討好的那種魚蛋, 不打算試. 於是買了油尖旺一帶小食店較少賣的品種 ($7/串):1. 豆腐卜2. Albert Yip 3. 魷魚以上所選的就是本身沒什麼味道的食材, 極需外來味道進駐的. 那我估食店的賣店應該是那汁醤吧!果然! 那'咖喱汁'味道非凡, 濃郁, 帶有少許甜味,所選食材都需略煮片刻, 所以能有效沾上了汁醬味道(入味) , SUPER! 這店的醬汁實在有別於一般只有辣味或醬料咸味等的普通醬汁, 它的辣味跟醬料調味配合得洽度好處!有機會路過的話, 不妨試試

1. 豆腐卜
2. Albert Yip
3. 魷魚
有機會路過的話, 不妨試試

2010-03-29
$7 (其他)
  • 牛栢葉
2010-03-28 5 浏览
6蚊4粒燒賣..比出面既大粒同彈牙但味道我就食唔出同出面有咩分別囉
6蚊4粒燒賣..
比出面既大粒同彈牙
但味道我就食唔出同出面有咩分別囉