2020-03-22
原本去東京嘅旅行取消了!思鄉病發作唯有喺香港食餐好嘅日本野填補一下心靈上嘅空虛。日本野位置旺角中心地帶交通非常方便,主打石燒牛、不同日式小食、大阪燒、壽司⋯總有一款啱口味!薄荷特調 $68行街行到熱辣辣坐低飲番杯雞尾酒先,薄荷口味非常清涼,一杯夏天消暑退火的飲品。石燒吉列霜降牛小排 $178這裏的晚餐真心抵食,石燒牛更加係必食之選,石燒吉列霜降牛小排淨係睇個石燒爐已經值回票價。落單後轉頭店員就先將塊石板放在枱上,等一陣香噴噴嘅石燒霜降牛小排一上枱,店員就點著石板下嘅燃料,熱燙燙嘅石板放上霜降牛小排。日本野嚴選美國 Prime 級牛小排,肉質鮮嫩無比又多汁,令我們一試難忘!份量足,每件牛小排在石板上煎,入口軟熟嫩滑加埋之外面香脆嘅炸邊,兩種口味一次享受,而套餐內嘅糖心蛋都好香滑,配上白飯入口完全唔會有肥膩嘅感覺,不容錯過,霜降油脂雪花分布均勻漂亮,肉色紅嫩,最啱打卡!厚燒鰻魚玉子 $38晚餐可以追加小食,半份量但又可以試多幾款唔同嘅嘢食,將平常的玉子燒加上蒲燒鰻以及芝士一起做出來的料理,口感豐富,香氣十足,非常滋味!豚肉大阪燒 $88大阪名物,我最鍾意大阪燒嘅燒汁好惹味,超高人氣的招牌菜
薄荷特調 $68
石燒吉列霜降牛小排 $178
厚燒鰻魚玉子 $38
豚肉大阪燒 $88
大阪名物,我最鍾意大阪燒嘅燒汁好惹味,超高人氣的招牌菜,選擇了豚肉餡料,入口鮮甜肉味濃郁,美味非常,加上面的沙律網紋和美觀的造型,又係好 IG~able 呀!
炭燒茄子 $18
大大條茄子炭燒上枱,口味清新,當蔬菜吃真的不錯!
壽司
北寄貝、蟹子、蟹棒壽司每日新鮮製造,款款鮮甜十足,我最愛的蟹子壽司,滿到瀉真係令人期待,紫菜脆入口非常有層次。
蜜桃雪葩 $68
同場加映日本必食甜品,蜜桃雪葩配上新鮮生果享用,絕對係飯後甜品必食推介!
雖然最近心情有點失落,但在這裡食到份超水準嘅晚餐真係另人十分滿足!