2007-04-05 32 浏览
平時去龍城, 吃來吃去不是泰菜就是清真牛肉。是日有人想吃好少少, 撞正四月份的冷凍天氣, 打火鍋就最合適。久聞方榮記大名, 但次次都被其$1,200/碟牛肉嚇窒。是次聞到其沙嗲香, 都係決定平有平吃, 貴有貴吃。雖然有數個舖(甚至有一個大大隻字寫明VIP, 真識tum人), 但仍然爆場, 幸好有人負責等, 我只負責探探旁邊高級超市的美食。是次有幸坐正老細切牛肉的地方的對面, 有乜野正野一目了然。食物選擇眾多, 單是牛牛已有六款以上, 每款的size也有大小之分, 很user friendly。不過提提大家, 例如分$60及$80的手切肥牛, 前者只有後者的一半分量, 算盡d的話前者是絕對不抵吃。兩個人只要了最簡單的大手切肥牛, 及鵝腸豬腰鱔片羊肉魚皮。雖然沙嗲很香, 不過最後都係要回我最喜歡的芫茜皮蛋湯底, 加上每檯都有的菜, 可算豐富。手切肥牛味道比普通街邊的機牛, 味道可謂相差甚遠! 一大盆已可吃到爽口的, 淋滑的, 肥美甘香的等等不同口感的牛肉。這盤肉的分量大得是"食極都有", 食野最高享受不正如此?其他食物($25/碟)質素也很高! 鵝(粉)腸共有四副, 嘩d肥羔多到呢~, 一

其他食物($25/碟)質素也很高! 鵝(粉)腸共有四副, 嘩d肥羔多到呢~, 一灼過久油脂就會bye, 所以要聚精會神的監視著。唔... 甘香的鵝腸當今很難再吃得到了。
豬腰切曬花, 方便食客掌握其生熟, 很脆, 不臭, 又厚身。鱔片雖然只有小小幾件, 不過輕輕灼十秒後也好吃得不得了。更少見的是有一小段脊骨, 請不要看輕此物, 成條魚至好吃至肥美就是其脊髓! 羊肉夠騷; 魚皮呢... 是有人堅持要叫, 這裡的是連鰭炸厚身的, in fact大埔街市任何一檔的魚皮都有這個質素, 價錢仲只係一半添, 故不建議叫。

湯底幾甜, 不過喝到有味精味; 湯底的皮蛋不夠靚, 在此店來說是難找到的不夠完美品質, 可以更好。

屢次出現送錯單及漏單(及賣光了沒通知)的情況。無他, 客人多得似打仗, 叫做識自動波加湯, 仲想點呢?

吃到不吃都只收兩百多元, 是抵吃得沒話說。還有, 是次老細有check單, 因為他數少左我們的菜。

吃完, 咀部出現"爛咀"情況, 令人關注。

後話:作為一個動物脂肪fans, 很討厭人家稱呼內臟及肥肉為"慢性自殺"食物。要死唔使排隊, 不須大家提我幾時夠鐘死

2007-02-16 39 浏览
Great hotpot! Satay Soup base is the best in town... never change! I have been eating in this place for 20 + years. It's just my fav hotpot place. beef is fresh & chewy.... juicy....plenty of Beer of course! oh, man, you have to try!

2007-01-13 29 浏览
一如以往,開爐時送免問收錢菜(唔知仲以為免費所以唔問我地食邊種菜)埋單時仲要收三十大元一籃!《明明細菜十五蚊,但張單照寫三十蚊》最好笑就係同一時間在另一抬埋單時人地查單時又發覺收多錢。唉!唔知老闆娘係唔係已經做到‘走火入魔’,係唔係都加人地張單呢?其實原來好多熟客都知道佢地D壞習慣,但係都好似冇佢就餓親添。鬼叫佢地D沙嗲湯底真係好正,好心佢地真係檢討啦,等我地食都食得『』嘛!

2007-01-12 26 浏览
嘩.... 呢間野既服務真係差到超晒班... 每個服務員都係有性格之人... 特別係門口個個.. 殺晒唯一賣點Satay 湯底

唯一賣點Satay 湯底
2007-01-10 15 浏览
一行四人往九龍城打邊爐, 想去那間無位, 見這間人多但有位, 就轉移陣地.甫坐下阿姐已放下一籃蔬菜, 盛惠30元, 即使她沒有事先揚聲, 錢, 卻會照收, 所以你也不用客氣, 不想要的話可著她拿走. 我們反正也是會點菜的, 因此也由她了.湯底要了番茄湯和沙嗲湯, 前者味道不賴, 但如友人所言, 只需下大量番茄便可, 無其他技巧可言; 後者經多次加水後, 依然香濃, 非常詭異, 屬必點的湯底.有人懶慳家地點了最經濟的一款手切牛肉, 之後又後悔, 怪我不反對, 有無搞錯?? 這碟收幾十元, 不過不失. 羊肉OK; 鱔片頗為爽脆; 蠔仔意外地鮮美, 一點也不腥; 還有一碟好像是叫竹筴魚的, 我沒有吃, 據報不錯.連飲品埋單四百大元, 抵食, 但不會特地再來光顧.

連飲品埋單四百大元, 抵食, 但不會特地再來光顧.
Nil
2006-12-31 27 浏览
食物~ 正, satay 湯底、芝士賜、牛肉、漿爆貢丸etc...服務就認真麻麻, 特別有個大叔比較串。環境比較rough...
服務就認真麻麻, 特別有個大叔比較串。
環境比較rough...
2006-12-03 19 浏览
一入座, 睇見menu, 便想走, 得平字, 唯有吃飽算, 牛肉un到似地布, 肉丸凍bingbing, 又是街市貨色, 一次落晒等熟因驚肚痛, 只想快D埋單走人, 無下次.DUN 門口等緊班客5抵, 重要比staff 用粗口自言自語話阻住晒.

2006-10-11 33 浏览
中秋次日,友人相約九龍城打邊爐,問我去邊間好,我都係答方榮記.幾年無吃過手切肥牛,基本上係小弟一廂情願,心思思想吃的自私心理發作罷.三個人大約會吃到幾多,今次出奇放棄濃厚到極的沙爹湯底,改用清徹的清湯底,出自友人意思,小弟懶有"尖頭慢"風度,讓你.手切肥牛$150,質地依舊一樣粗,一樣齦,肥膏位幾爽,但肉味已不及以往.還有其他選擇如明星牛肉,仲有個賣成$1200,仲要預訂的頂級牛肉!係咩牛就無去追問,或者會係在隔幾個街口的肉店,拿些澳州和牛,當係頂級也不出奇.其他如黑豬肉,也有點雪花,灼到熟晒,肉質也幾爽.珊蝴蚌,醬爆鯊魚丸,一般.後者又係要就住來吃,一粒啪入口,有排你受.手唧魚麵,擺明係交來的工廠貨色,魚味都有,不過沒有應有的粗中帶幼質感.滑過公仔麵.不知道溝上幾多麵粉呢?埋單$400,不算太貴,三個人打邊爐,也要這個價錢的,畢竟我們並不是在連鎖酒家任叫任食.金毛獅王仙遊之後,水準真係不如以往.可惜.本來想在此安排一桌邊爐局,而家真係要諗過先.

本來想在此安排一桌邊爐局,而家真係要諗過先.

2006-09-16 25 浏览
I think the price is too expensive.$25 / plate of beef but too small portion, every thing too small portion. Service is not good. and seems not too suitable for them to have extra 10% service charge!only the Satay is good. Also, that vegetable really unreasonable. next time will go to the market in Kowloon City!
2006-08-27 93 浏览
星期六晚同朋友去九龍城搵野食..係唔知食咩之際..朋友提意打邊盧..點知咁岩經過方榮記...朋友話呢間野幾出名..話打邊盧好食...聽到咁...即刻唔洗諗咁多..入去攞位開飯..先點湯底同點菜..點左個鹽西皮蛋湯底同蕃茄湯底...當個湯底黎到..我同兩個朋友都O咀..個蕃茄湯底唔係煲好果種..一d味都冇..之後火鍋生料隨之而上...一見到不禁驚訝..d料買相唔多新鮮..d薄切牛肉切到好Q大舊..睇落似牛柳多d...擺落去"陸"兩野即該試食..嘩..好鬼難食..生蠔一d都唔新鮮...其他火鍋生料更加唔洗講..一路食一路埋怨...好後悔入左黎食野..呢間咁既野..d仕應招呼完全唔掂..野食重好難食...我食過好多火鍋...呢間野可以講係最唔掂既一間...以後都唔會再去呢間野食..最後3個人食左成5佰幾...真係好唔底...
2006-08-12 39 浏览
闊別方榮記已有好幾年,昔日曾同一班故友在此開心過,席上有友人一口氣鯨吞一整碟雞子,今日已成絕唱.除卻開心時刻,尚有名震天下的手切肥牛,方榮記的肥牛,令人回味,尚有其濃厚不搶口的沙爹湯底,同肥牛拍埋一起,成為夢幻組合.下午前來,只能吃個$16的特價粉麵,眼見隔離檯中午照打邊爐,很享受似的.特價貨色一樣大把你揀,諗都唔諗要沙爹牛河.$16換來大大碟充滿鑊氣的牛河,論量就超值,牛肉當然唔係用肥牛,雖然略比鬆肉粉招呼過,依然有肉味.肥膏位有咬勁.並未完全糟撻.沙爹汁繼續濃而不搶口.呢$16又真係使得其所.吃罷步行到九龍城廣場,赫見昔日小弟搖滾音樂營養吸收地"韻x"唱片店,一縮再縮,縮到成今日特價VCD散貨地.令人唏噓.

2006-08-10 19 浏览
重遊舊地手切肥牛這東西不是人人鍾意食鍾意的認為夠肉味不喜歡的則認為太韌象拔蚌夠新鮮,不過今次切得很碎機切肥牛-麻麻黑柏葉-好食,不過好難掌握煮的時間,好易變韌鵝粉腸-又是一種不是人人喜愛的食物日本黑豬肉-好味當然要讚下個沙爹湯底,加多次水,味道也不淡服務一般同場加映:隔座客人對其中一碟不太滿意,侍應立刻幫佢地換過一碟
重遊舊地

手切肥牛這東西不是人人鍾意食
鍾意的認為夠肉味
不喜歡的則認為太韌

象拔蚌夠新鮮,不過今次切得很碎

機切肥牛-麻麻
黑柏葉-好食,不過好難掌握煮的時間,好易變韌
鵝粉腸-又是一種不是人人喜愛的食物
日本黑豬肉-好味

當然要讚下個沙爹湯底,加多次水,味道也不淡

服務一般

同場加映:隔座客人對其中一碟不太滿意,
侍應立刻幫佢地換過一碟
2006-07-12 28 浏览
方榮記個大名平時聽得多,一本便利又吹噓老細朝朝出市場揀牛肉,冇靚牛肉情願唔入貨咁有職業道德,結果呢?......好失望。一入門口就聞到勁香沙嗲味,唔駛諗即叫沙嗲湯底,湯底一到,跟手又靜雞雞擺底碟菜,即係唔聲唔聲攝o係低一D個張檯仔度,我問佢:我地冇叫菜喎?佢就答,檯檯都一碟架啦!你自己睇下勒!,我仲以為咁好服務每檯送碟菜?埋單先知中計,原來每碟菜十五蚊喎,碟生菜同佢地面口一樣黑黑地,早知十五蚊碟我一定叫佢欏走啦。見佢地最貴有明星牛肉同頂級牛肉冇分大、細同樣百五蚊一碟,問佢邉款牛肉「林」D?佢答頂:明星牛肉就靚D,頂級牛肉就肉味濃D,下!(妳答乜呀?)咁有幾大碟呀?佢答:總之兩個夠食啦!唉,答左衰過冇答,既然唔知有幾大碟咪叫多幾款囉,象拔蚌一份$128,少少地,都叫抵食,四寶丸,魚蛋幾好,魚皮餃還可以,墨魚丸係街市交黎既「粉」丸貨色,牛丸仲衰,係「林pat pat」唔彈牙既山竹牛肉,不過算啦,黎呢度都唔係食呢D$28 貨仔,終於,都捱到頂級牛肉出場勒,散收收堆成一個山仔,睇得出係新鮮牛肉,肉味OK,切得幾厚下,所以好好咬口,又唔係話韌到趙唔爛,不過趙到牙都軟,(我都係欣賞「大邊爐」百二蚊
見佢地最貴有明星牛肉同頂級牛肉冇分大、細同樣百五蚊一碟,問佢邉款牛肉「林」D?佢答頂:明星牛肉就靚D,頂級牛肉就肉味濃D,下!(妳答乜呀?)咁有幾大碟呀?佢答:總之兩個夠食啦!唉,答左衰過冇答,既然唔知有幾大碟咪叫多幾款囉,象拔蚌一份$128,少少地,都叫抵食,四寶丸,魚蛋幾好,魚皮餃還可以,墨魚丸係街市交黎既「粉」丸貨色,牛丸仲衰,係「林pat pat」唔彈牙既山竹牛肉,不過算啦,黎呢度都唔係食呢D$28 貨仔,終於,都捱到頂級牛肉出場勒,散收收堆成一個山仔,睇得出係新鮮牛肉,肉味OK,切得幾厚下,所以好好咬口,又唔係話韌到趙唔爛,不過趙到牙都軟,(我都係欣賞「大邊爐」百二蚊碟既手切肥牛多D)。
兩條友無無聊聊就食左$450 蚊,唯一可讚係個少嗲湯底好夠味,連豉油都可以唔駛點,方榮記,真係試一次就乜都夠。
2006-06-20 24 浏览
服務差、地方逼、食物污糟。去食明星好明顯都係傻。上年年尾去,有個阿姐面口差到離奇,好似我爭佢錢咁。菜老到生晒根。總括講係不知所謂。
服務差、地方逼、食物污糟。去食明星好明顯都係傻。

總括講係不知所謂。
2006-06-04 17 浏览
本第係九龍城同九龍塘讀書,”落城”係我地成日所講既.對上一次去方榮記,我估有10年...今次去到真係唔同左,當年係一間細鋪,依家就大左好多...野食,冇想像中咁正,亦不過不失,想試手切牛但因為太飽冇叫...
今次去到真係唔同左,當年係一間細鋪,依家就大左好多...