2010-06-26 24 浏览
舊式茶餐廳, 有閣樓.不太平, 常餐也要$26,倒不如要公司會意粉更佳. 好像也是 $2x-$3x茄汁, 少少橙橙地, 卻未如其他店子一樣重色素, 叉燒, 腍腍的, 少肥少瘦, good!午餐肉煎得香香的, 但薄如白紙...有些少牛柳條, 也是腍滑得宜.一只雞蛋亦會有漏喇的感覺沒set 叫, 散叫凍飲好貴, 本來媽想一齊飲, 但我口快快講左兩杯...凍檬茶$14, 但味道一流.雞批都挺不錯, 僅$6, 可能因為size較小吧, 像小豬兒一樣小小的.烘得香香的, 內含小雞粒 一流!
舊式茶餐廳, 有閣樓.

不太平, 常餐也要$26,
倒不如要公司會意粉更佳. 好像也是 $2x-$3x
茄汁, 少少橙橙地, 卻未如其他店子一樣重色素,
叉燒, 腍腍的, 少肥少瘦, good!
午餐肉煎得香香的, 但薄如白紙...
有些少牛柳條, 也是腍滑得宜.

一只雞蛋亦會有漏喇的感覺

凍檬茶$14, 但味道一流.

烘得香香的, 內含小雞粒
一流!
雞批,正!
會意,正!
雞批,正!
會意,正!
  • 雞批
  • 會意粉
2010-06-13 177 浏览
天氣炎熱加上空肚,一坐下急不及喝一口茶,怎料,除了茶味,未叫野食就嘗到一小口蛋糕類物體... 大概這是在舊式餐廳的風味吧~唔理喇,叫野食..蛋撻*2 : 我是愛好曲奇皮派系,所以對於酥皮蛋撻,我不能對酥皮有任何不公平的評論,倒是可以說一下蛋,不太甜,非常好~不過新鮮出爐的應該會更好~雞批: 喜出望外...酥皮非常非常的香,只食酥皮,不食餡料也是一絕...再食餡料,有雞肉,蘑菇,火腿。連埋酥皮,足皮足餡,讚!當然熱辣辣就可以再加分啦~特餐o黎喇, 餐包,廚房唔記得落牛油,補番,唔該哂~火腿奄列,幼幼的火腿絲,不是滿瀉蛋汁的滑蛋style,以為唔太突出,卻比想像中好吃~沙爹牛肉麵, 香噴噴的沙爹,麵亦是爽的!爽呀!熱奶茶,滑呀!唔澀! 滿意呀!
大概這是在舊式餐廳的風味吧~

唔理喇,叫野食..

當然熱辣辣就可以再加分啦~

特餐o黎喇, 餐包,廚房唔記得落牛油,補番,唔該哂~
沙爹牛肉麵, 香噴噴的沙爹,麵亦是爽的!爽呀!
熱奶茶,滑呀!唔澀! 滿意呀!
幼茶
常餐孖寶
沙爹牛肉麵
2010-06-13
幼茶
常餐孖寶
沙爹牛肉麵
2010-05-15 12 浏览
路經此餐廳,正值蛋撻新鮮出爐,一次過食勻其出名的蛋撻雞批和奶茶。蛋撻新鮮出爐,是燙口的,已知一定唔會難食。酥皮十分鬆化,蛋餡是滿有蛋香,同時不會太甜,食過番尋味。雞批是這裡最出名的食物,我間中也會外賣兩隻邊行邊食。事實上,這熱辣辣的出品,餅皮酥脆,充滿牛油香,餡料的有雞肉、火腿粒及少許蘑菇片,雞肉又帶少許肥,絕對是足料好吃。奶茶是用厚身杯盛著,夠熱,喝起來幼滑順喉,茶味奶味平衡得宜,掛杯,是典型的一杯靚奶茶。

2010-05-14 56 浏览
到了午餐時間,就去新華食蛋撻,一入到店見到有2樓就立即上去(大多數店都冇2樓,所以有就大多數會上去),睇吓menu發現有好多其他冇的食品(如保什麼牛汁?飲品),午餐特餐同米粉餐得個麵有分別=.=其他都一樣(何必改咁多餐名,比我自己選咪好),要了個午餐(叉燒湯意,火腿奄列,餐包,凍飲)加多個蛋撻,total28+4=32叉燒湯意:一般好食,湯幾清,意粉冇淋晒,合格之上火腿奄列,餐包:火腿奄列仲有蛋汁算好食,餐包就唔熱的,牛油都未溶~_~不過唔係大問題凍飲:我要了凍奶茶,超難飲,甜到死,唔係一般過甜,係好似糖加水咁(基本上冇可能整成咁,可能我運氣差啦)蛋撻:係好食,不過可能係我期望過高啦,so出到黎唔係咁特出加上唔算新鮮出爐整體上黎講:唔計杯凍飲算係好食的,不過佢杯野太失準,所以算ok~
叉燒湯意:一般好食,湯幾清,意粉冇淋晒,合格之上

叉燒湯意
火腿奄列,餐包
2010-05-11
火腿奄列,餐包
2010-05-10 138 浏览
上次食過金園,大讚。今日試埋新華。新華保留完完本本的冰室的枱櫈/環境,加分!食左份特餐、奶油多。特餐中的火腿奄列,蛋已煎熟透,沒有蛋汁,no good no good!沙嗲牛肉麵,沙嗲極濃!牛肉當然係腍啦!麵,沒有「大光麵」的”旱”口味,軟熟兼連沙嗲渺味,正!奶油多雖然係傳統薄切麵包,但即叫即烘,香脆到不得了!而且兩片多士,夾住奶油,比單片厚多士上查醬,來得好食!奶茶茶味好濃!略嫌奶多左D,不過對奶茶講究既老公,覺得這裡、金園、金華都是奶茶最好飲的地方。離開時,買件雞批$5。又係好食啊!裡面清楚的食到有火腿粒、蘑菇、雞肉。批皮乾爽不"立"口,食克唔覺膩滯。
上次食過金園,大讚。今日試埋新華
新華保留完完本本的冰室的枱櫈/環境
,加分!
食左份特餐、奶油多。
!
沙嗲牛肉麵,沙嗲極!牛肉當然係腍啦!麵,沒有「大光麵」的”旱”口味,軟熟兼連沙嗲渺味,正!
奶茶茶味好濃!略嫌奶多左D,不過對奶茶講究既老公,覺得這裡、金園金華都是奶茶最好飲的地方。
奶茶
沙嗲牛肉麵
烘得金黃色的奶油多
新鮮熱辣~~
雞批
  • 沙嗲牛肉麵、各式多士、雞批
2010-05-06 28 浏览
又口痕 ...考完試, 坐小巴去新華食飯 ... 12:45, 唔係好多人wor ~ (對上一次多人到要坐閣樓最近廚房個張枱 ... )又係照舊 ..." 唔該, 特餐, 蛋撻,熱奶茶 "只需5分鐘, 全部嘢到齊晒 ~我已經餓到傻左 ...真係快, 仲快過D快餐店TIM ~沙嗲牛面, 味道好大路 ...但係佢個兜令我懷念 ... 除咗沙田某大排檔同興記, 原來仲有你 ~ 奄列, 好耐冇食過有蛋汁 GE 奄列 lu ~正 !!! 蛋撻, 賣$4賣得有道理 !皮酥蛋滑 , 可惜凍左咋 如果唔係一定仲好食 !凍左都仲咁好食, 少有 !作為一個對奶茶好敏感嘅人, 奶茶嘅優劣由我個胃決定 ! 因為 ? 太多茶或者茶太濃嘅奶茶我會反胃 ... 哈哈 ~飲過 N 咁多杯奶茶, 得好少得到我個胃嘅"歡心" ...恭喜你, 你係其中一杯 !人一世物一世, 呢問嘢唔試唔得 !
又口痕 ...

考完試, 坐小巴去新華食飯 ...

又係照舊 ...
" 唔該, 特餐, 蛋撻,熱奶茶 "

只需5分鐘, 全部嘢到齊晒 ~
我已經餓到傻左 ...
真係快, 仲快過D快餐店TIM ~

沙嗲牛面, 味道好大路 ...
但係佢個兜令我懷念 ...

除咗沙田某大排檔同興記, 原來仲有你 ~

奄列, 好耐冇食過有蛋汁 GE 奄列 lu ~
正 !!!

蛋撻, 賣$4賣得有道理 !
皮酥蛋滑
可惜凍左咋

如果唔係一定仲好食 !
凍左都仲咁好食, 少有 !

作為一個對奶茶好敏感嘅人, 奶茶嘅優劣由我個胃決定 !

因為 ? 太多茶或者茶太濃嘅奶茶我會反胃 ... 哈哈 ~
飲過 N 咁多杯奶茶, 得好少得到我個胃嘅"歡心" ...
恭喜你, 你係其中一杯 !

人一世物一世, 呢問嘢唔試唔得 !
特餐 蛋撻 熱奶茶
2010-04-24
特餐 蛋撻 熱奶茶
  • 奄列
2010-04-13 25 浏览
只從食過呢到既茶記曲奇之後, 經常會專程過黎呢到嘆下午茶. 每次我都例必點曲奇同蛋撻. 唔知係我次次都咁好彩撞正佢哋啱啱出爐, 抑或係佢哋好生意而經常出爐, 反正我次次食到既蛋撻都係熱辣辣既, 酥皮層次分明. 今日本來食完我既"常餐"諗住走, 點知去到門口時撞正佢既雞批新鮮出爐, 本來都諗住算嫁喇, 最衰都係個紅綠燈係紅燈, 停係到雞批嗰陣牛油味係咁飄過黎... 都係番轉頭食埋佢....係阿姐手上接過既時候仲係熱到辣手的呀, 行左幾味仲係咁香濃既牛油味LING係手上面就更吸引, 忍唔住即刻咬一啖, 咁香牛油味梗係落左唔少牛油, 所以食多兩啖既時候都會有少少好"漏"既感覺, 不過又會引唔住咁食.... 至於雞批個料其實我不嬲都唔係咁好, 我食左咁多間我都係覺得好咸... 所以我都只係係咁e食左兩啖. 但係淨係個批皮都已經值回票價. 好味!!

2010-04-11
  • 雞批
  • 酥皮蛋撻
  • 牛油曲奇
2010-04-08 22 浏览
某天跟老哥出外吃午飯,午飯時間免不了多人,還好這裡有閣樓(真正的閣樓不是二樓)有較多坐位。既然是懷舊茶記裝修自然很古風,不過很難得完全不見破爛完全不像開業數十年。在冰室吃午飯點的當然是快餐=常餐=特餐——火腿奄列、牛油餐包、叉燒湯意(沙爹牛公),不知道誰人那麼鬼才想出這種配搭可以幾十年不變仍為時人所愛。牛油餐包雖然不是剛出爐,不過不失鬆軟。火腿奄列則很出色,煎得熟而不失蛋汁,蛋汁不多不少就是剛好一滴也不會流失。叉燒湯意則屬大路水準,叉燒不會太柴,湯意不會太淋,湯底不會太淡。倒是沙爹牛公較有驚喜,沙爹味夠濃不會像一些茶餐廳開得很稀,老哥說這就是他小時候沙爹牛的味道。另外再叫了個蛋撻,沒想到蛋撻水準也很高,雖然賣相不佳酥皮也一般但蛋漿則很棒,香濃蛋味又不會過甜而且軟硬適中,茶記有如此水準實在難得。飲品自己點熱唂咕老哥則點凍咖啡,味道不是太香濃的可可味,質素平平。倒是老哥的咖啡又見驚喜,喝起來像印尼咖啡的味道,很香又不會苦澀,沒想到在這裡竟然會遇到遺忘已久的味道呢。

不多不少的蛋汁
午餐
不多不少的蛋汁
  • 奄列
2010-04-05 36 浏览
成日都黎食新華 因為媽咪話佢由細食到大! 嘩.. 咁咪成40幾年 蛋撻我其實平時係唔食蛋撻架 但係都極力推薦!!酥皮非常鬆化 入口無油味 唔會唔熟 (唔熟好難食:S) 酥皮香會分佈係整個口腔 一級享受蛋味好香濃 比一般杰身 用料十足!! 好似食緊燉蛋咁 焗得好香 時間控制得啱啱好 會比較大件 我食一個就會飽~係我最欣賞嘅蛋撻!!仲有我記得蛋牛飯超級好食!!!!!!! 不過d服務態度都幾差架 d人好似好嬲咁

蛋撻
我其實平時係唔食蛋撻架 但係都極力推薦!!

蛋味好香濃 比一般杰身 用料十足!! 好似食緊燉蛋咁

焗得好香 時間控制得啱啱好
會比較大件 我食一個就會飽~

係我最欣賞嘅蛋撻!!

仲有我記得蛋牛飯超級好食!!!!!!!

不過d服務態度都幾差架 d人好似好嬲咁
2010-04-04
2010-04-04 51 浏览
過左長沙灣呢邊做野,黎左呢到幫襯。寫呢篇食評既時候,此店是沒有喊面的茶記,係有它的原因。冰室feel,午飯時間,人滿滿的,要搭枱,一個人冇咩所謂。要左個特餐,先黎火腿奄列加個軟餐包,餐包夠熱夠軟牛油亦多。奄列有蛋汁,火腿亦唔係草草了事得幾條。沙爹牛麵賣相好一般,冇咩汁禁樣,食落原來非常入味,麵唔太冧,水準很好既沙爹牛麵。見蛋撻出爐,亦要只黎試下。酥皮不俗,蛋味十足,亦滿滿的。係非常好味既蛋撻。咖啡很香,冇澀味,醒神。水準很高的舊式茶記,經過是值得支持呢。

冰室feel,午飯時間,人滿滿的,要搭枱,一個人冇咩所謂。

咖啡很香,冇澀味,醒神。

水準很高的舊式茶記,經過是值得支持呢。
  • 蛋撻
新華茶餐廳食評:位於長沙灣青山道334的新華茶餐廳據說奶茶一流,蛋撻馳名。美豬蓮對此傳聞非常興奮,於是一行二人決定在中午時份到此一吃。茶餐廳上下共兩層,由近收銀處的樓梯上落,櫥窗放滿了切蛋、杯戟、紙包蛋(蛋糕)和曲奇等。門外亦擺放了鹹甜麵飽、蛋撻及雞批,最特別的還有立體粉紅色 的芭芘娃娃蛋糕。推開正門,坐位都給食客坐了七八成,幸好有一對坐卡位的食客剛結帳,美豬蓮便火速進佔這卡位。取得有利位置後,即打開餐牌看發現還有很多懷舊食品例如,蓮子冰、雪糕新地和杏仁奶糊等。由於美豬蓮越看越餓,便立刻叫侍應落單,今次美豬蓮點了酥皮蛋撻、雞批、西多士和炒蛋多士,飲品有立頓奶茶和凍荷蘭谷咕。數秒鐘後,蛋撻和雞批火速送來,先講蛋撻,一看蛋漿糊已經開始下陷表示這蛋撻已過了最活潑的時候,但是一吃下去還有點微暖,蛋液豐富香滑,唯獨是蛋味不夠,酥皮不夠鬆。雞批也不是新鮮出爐的,吃時餡料既冰凍又無香味,像凍結了罐頭忌廉雞湯,批皮亦較堅固。美豬蓮相信如果是熱吃,可能會好一些。西多士是有花生醬的,但他們不是用鮮牛油,而是人造牛油(馬芝蓮)味道即扣了分,加上多士炸得極不脆像過了氣般,油膩得很。當然可能是美豬蓮落多了糖膠啦
新華茶餐廳食評:

取得有利位置後,即打開餐牌看發現還有很多懷舊食

炒蛋多士亦是失敗之作,多士是軟身的,又是過了氣。誰然炒蛋大部份是蛋黃,應該比較重蛋香,但是炒又炒得老火,真豈有此理!

較為好些是奶茶和凍谷咕,立頓奶茶,茶味夠,茶和奶比例恰當,有漿力夠滑,可以一飲。

荷蘭谷咕用谷咕粉加黑白奶製作,重谷咕味,不過最好叫少甜啊!

服務一般,不說也罷。

總括來說:奶茶蛋撻先靠得住,西多雞批對你唔住。
酥皮蛋撻
西多士
軟皮炒蛋多士
立頓奶茶
凍荷蘭唂咕
2010-01-16
立頓奶茶
  • 蛋撻
由於先己笨了,早了兩個站下車吧,所以要走多二十分鐘的路才走到今天的目的地,在中途還要是餸得不能再不吃,所以來到的時候已經是有點東西墊肚。由於未見有新鮮蛋撻及雞批出爐,先點一個特餐,包了一碗沙嗲牛肉麵,跟上一份火腿奄列、牛油餐包及啫喱或茶,先來碗沙嗲牛肉丁,丁麵沒有煮得過腍,但如能煮少二十秒左右,相信會有更彈牙的口感,麵身吃起來沒有臘味,而所謂的沙嗲味道夠濃,牛肉有些微梳打成份,但絕不過份,吃起來還有點牛肉味的,算是一碗在現今茶記來說是難求的美味。另外也吃那奄列,原來也很是不錯,奄列的蛋煎得剛熟,內部還有點蛋汁,吃起來滿有蛋味,有蛋味的的煎蛋,配合內部足夠多的火腿絲,也是美味;最差也是個餐包了吧,包身不鬆化不熱不香,配合塗了一層不太香的牛油,真的是肚餸才會吃光。邊吃邊等,皇天不負有心人,在樓上一望下去就知道原來有新鮮熱辣的雞批及蛋撻吃了,這隻雞批其實真的是比一般茶記的大,吃下一口,外層的餅皮很鬆化,真的比得上金鳳,但牛油味沒有金鳳的那麼強,可是,雞批餡料這一環就是比金鳳優勝,一叉子舀一口吃,材料果然是豐富多了,在內有很多的雞肉粒,也有不少的忌廉醬黏合着所述的雞肉粒,是真正港式的美味。蛋撻

蛋撻也是酥皮來的,其酥皮非常酥化,美味非常,雖然本人還是喜歡牛油曲奇餅皮的多一點,但這個酥皮論質素,真的是香港來說數一數二,加上那熱得燙口的蛋餡,蛋餡是澎湃的像要湧出來了,超多蛋超軟滑,光吃蛋餡的話,還真的以為自己在吃的燉蛋一樣,但兩者拼合起來會相當有用,超棒。

最後又是嘆茶的環節,奶茶用上厚身瓷杯盛着,奶茶茶溫夠,茶香很強,相信比很多黑白淡奶奶茶比賽中得獎的奶茶也要強,茶濃度很夠,喝過茶後,其茶味在口中的餘韻久久不散,餘韻中沒有一絲酸味,加上喝起來也算挺有奶香,但就稍嫌不夠滑,喝到尾有丁點嚡口,唯一可以改善的地方是其奶的份量吧。

另外也點了杯港式咖啡,咖啡是真真正正很地道的港式咖啡,這確是一個難尋的味道,雖然香港茶記是多,但咖啡通常也沖不太好,但已經是比蘭芳園香濃得多了,再者找不到丁點的酸澀味,在咖啡味道很濃的惰形下,不斷的散發出咖啡香,這也是港式咖啡最難得的地方,所以誰說絲襪咖啡沒有咖啡香的?

在吃飽要走之前,臨夕離開之際,竟讓我見到又有新鮮出爐的蛋撻,真的在樓上吃過番尋味,所以忍不住點了多個邊走邊吃,由於是次的蛋撻只是在離開金屬熱盤十秒內就送到口中,所以酥皮更鬆,咬下是有酥皮之間的索索聲,蛋餡更是如岩漿般要湧出來,真的很好吃,是本人在香港吃個最好吃的酥皮蛋撻。

大家可知道,在很肚餸的時候吃東西,什麼東西也會變得好吃一點;但在不太餸的時間,仍舊認為食物很好吃的,其水準一定一流,今天在此的經驗,正正就是後者,希望店家繼續為我們香江的飲食文化得以延續。
可能是全港最好的茶餐廳
樓上來的聲音
酥皮蛋撻的酥皮非常酥化,蛋餡澎湃
雞批外層的餅皮很鬆化,雞批餡料非常豐富
丁麵沒有煮得過腍,所謂的沙嗲味道夠濃
奄列的蛋煎得剛熟,內部還有點蛋汁
奶茶及港式咖啡也濃香滑
雞批外層的餅皮很鬆化,雞批餡料非常豐富
丁麵沒有煮得過腍,所謂的沙嗲味道夠濃
奶茶及港式咖啡也濃香滑
新鮮出爐的蛋撻蛋餡如岩漿般湧出來,真的很好吃
  • 蛋撻,雞批,奶茶,咖啡
2010-01-20 32 浏览
的環境唔錯.好乾淨.服務.樓面得一個人做....一set餐二十六元......個飽好軟.....奄列大大件·.好好食好過碗麫...碗麫好似好淡.....牛肉足料....個日食完飽到.晚上個餐都唔駛食
的環境唔錯.好乾淨.
服務.樓面得一個人做....
一set餐二十六元......
個飽好軟.....奄列大大件·.好好食
好過碗麫...碗麫好似好淡.....牛肉足料....
個日食完飽到.晚上個餐都唔駛食
2010-01-20 13 浏览
行完長沙灣電腦展., 專登到好多笑臉0既新華食飯...當日好少人, 唔知是否因為就發打佯的關係。見個個都係讚個牛麵, 梗係要試下啦....先黎牛麵, 個樣真係無乜特別, 覺得佢好淡, 但好彩食落又唔係。但係我又覺得唔太有驚喜, 可能我睇得太多食評, 對佢要求高左,,,再黎奄列, 好大份..但都幾油, 老公話唔個奄列唔得, 又多油, 同埋佢話個蛋燶燶地..anyway , 以呢個價錢, 我又覺得ok , 都飽(但唔知關唔關我先前食左5 隻餃子事)不過唔會食完覺得好好味咁~
行完長沙灣電腦展., 專登到好多笑臉0既新華食飯...

當日好少人, 唔知是否因為就發打佯的關係。
見個個都係讚個牛麵, 梗係要試下啦....

再黎奄列, 好大份..但都幾油,
老公話唔個奄列唔得, 又多油, 同埋佢話個蛋燶燶地..

不過唔會食完覺得好好味咁~
2010-01-18
2010-01-18 25 浏览
看了這餐廳的食評,,,一直想試個究竟為何一間普通不過的茶記可以座擁八十多個笑面而無一喊面!今日登門拜訪 終於明白固中原因午飯時間,一心來試那個主打的茄汁燴豬扒因要取其飽肚的關係,只跟了白飯而沒跟燴意汁底濃味而不會過火位,味道是對辦的,心想現在有心機花時間調這種兒時味道的茄汁底茶記真的不多豬扒是另外預備好的是汁還汁 扒還扒的貨色但豬扒的味道卻絕不欺場 鬆身而帶有肉汁,不會乾身絕不是扒爐早煎好放置一旁 待有單才再拿來翻熱唯一不太討好是較為薄切,個人比較喜歡厚身一點裝潢傳統有味道得來又不會有那種 舊式茶記的通病 總是昏昏暗暗而不太整潔這裡光猛舒適,,,看得出不只是你眼看到的地方才有所清潔看來餐廳對門面衛生一方面是執著而細心 十分欣賞這點伙計亦很是這兒的其中一寶雖然他們外表像一班持老賣老 什無招呼或態度不太友善的侍應但其實每人勤力爽快之餘,留意到對客人十分細心而不會嫌煩食客們題問亦無任歡迎一一樂意解答,真的很抵讚!!!對了! 從前兒時的感覺就是這種!!茶記!? 本應如此才對辦
看了這餐廳的食評,,,一直想試個究竟
為何一間普通不過的茶記可以座擁八十多個笑面而無一喊面!
今日登門拜訪 終於明白固中原因
午飯時間,一心來試那個主打的茄汁燴豬扒
因要取其飽肚的關係,只跟了白飯而沒跟燴意
汁底濃味而不會過火位,味道是對辦的,
心想現在有心機花時間調這種兒時味道的茄汁底茶記真的不多
豬扒是另外預備好的
是汁還汁 扒還扒的貨色
但豬扒的味道卻絕不欺場 鬆身而帶有肉汁,不會乾身
絕不是扒爐早煎好放置一旁 待有單才再拿來翻熱
唯一不太討好是較為薄切,個人比較喜歡厚身一點
裝潢傳統有味道得來又不會有那種
舊式茶記的通病 總是昏昏暗暗而不太整潔
這裡光猛舒適,,,看得出不只是你眼看到的地方才有所清潔
看來餐廳對門面衛生一方面是執著而細心 十分欣賞這點
伙計亦很是這兒的其中一寶
雖然他們外表像一班持老賣老 什無招呼或態度不太友善的侍應
但其實每人勤力爽快之餘,留意到對客人十分細心而不會嫌煩
食客們題問亦無任歡迎一一樂意解答,真的很抵讚!!!

對了! 從前兒時的感覺就是這種!!
茶記!? 本應如此才對辦
2010-01-18