2019-08-11 39 浏览
●特製蒜油豚骨拉麵($98)●湯底超超超濃郁!麵質幼細 所以掛到好多湯😍😍有五花腩😆😆 最特別嘅係有鵪鶉蛋!😵😝😝人生第一次食有鵪鶉蛋嘅拉麵 腩肉有兩塊再另加一嚿五花腩~油脂同肉嘅比例均勻 合格以上啦🐷🐷🐷●特製低溫叉燒麵($118)●同樣配以幼麵 湯底做到油而不膩 所以碗麵濃沃得嚟唔會濟💕😆😆 仲有好多料!叉燒有十塊啦 好抵食😆😆 個麵餅好大~ 啱晒大食嘅我🐷🐷🐷●蝦餃子($70)●餃子口感值得一讚 外脆內軟 新鮮煎架😍😍仲有原隻鮮蝦係入面!🐷🐷🐷●唐陽雞($12)●加配優惠~拉麵加12蚊 佢呢就可以有一個小食同埋一罐嘢飲!正!👅👅唐揚雞有日本味道嘅影子😍新鮮熱辣辣炸出嚟🐷🐷🐷●八爪魚丸子($12)●八爪魚丸子細細粒 就算食麵食到飽都唔怕食唔落 味道都幾好💭💭💭好味(8.5/⑩)抵食 (7/⑩)
●特製蒜油豚骨拉麵($98)●

●特製低溫叉燒麵($118)●

●蝦餃子($70)●

●唐陽雞($12)●

唐揚雞有日本味道嘅影子😍新鮮熱辣辣炸出嚟
●八爪魚丸子($12)●

八爪魚丸子細細粒 就算食麵食到飽都唔怕食唔落 味道都幾好
💭💭💭
好味(8.5/⑩)
抵食 (7/⑩)
  • 特製低溫叉燒麵
2019-08-07 72 浏览
呀妹去完美國旅行番來,話好掛住d日本餐,所以帶她來yoho mall呢間米芝蓮推介的日式拉麵店試試。餐廳座位唔多,座位有點兒逼。八點左右已經坐滿。我地叫左一個沾麵,飯同小食share 辣味沾麵,平時好少食沾麵。先講個麵係幾彈牙,有軟糯口感。個叉燒半肥瘦醃得好入味。個湯汁好濃郁,食食下都幾辣個拉麵好掛汁。炸雞軟骨味道正常,幾香口。呢個燒牛肉飯d牛係半生熟! 配上祕制醬汁非常好餸飯,牛肉份量都幾多,鋪滿成個飯。 唯獨個飯有點兒淋,自己比較喜歡食硬飯。杯蘋果乳酸都幾解渴,唔太甜!

餐廳座位唔多,座位有點兒逼。八點左右已經坐滿。

我地叫左一個沾麵,飯同小食share

辣味沾麵
辣味沾麵,平時好少食沾麵。

先講個麵係幾彈牙,有軟糯口感。個叉燒半肥瘦醃得好入味。

個湯汁好濃郁,食食下都幾辣

個拉麵好掛汁。

炸雞軟骨
炸雞軟骨味道正常,幾香口。

安格斯牛肉飯

青森蘋果乳酸梳打
杯蘋果乳酸都幾解渴,唔太甜!

辣味沾麵
炸雞軟骨
安格斯牛肉飯
青森蘋果乳酸梳打
2019-08-05 49 浏览
之前經過都一直想試呢間拉麵Jo, 尖沙咀和銅鑼灣都有分店!太好了,現左新界區又多一間拉麵店選擇了。特製低溫叉燒麵 $118賣相好吸引,仲有9塊簿切低溫叉燒,叉燒肉質好唸又夠入味。另有魚蛋、蔥花、荀、半熟蛋做配菜,口感豐富。麵質口感適中,唔太硬又唔太軟,濃味湯底剛好掛在麵條上,不錯!炙燒麵鼓沾麵 $99沾麵的麵質較粗,所以比較有咬口。麵鼓沾麵湯底好濃味,配上沾麵食味道不錯!厚身叉燒煮得好唸,半肥瘦我最鐘意!蝦餃子$70餃子裡面包蝦,比較少見,好特別。賣相顏色豐富有驚喜,令到食慾大增呢。

特製低溫叉燒麵 $118

炙燒麵鼓沾麵 $99

蝦餃子$70

2019-08-01
2019-08-04 34 浏览
個人推介指數分7(10分為滿分)-香港人總是貪心的, 特別在食方面, 往往希望食店能供應不同的選擇. 這所日式拉麵店除了主打米芝蓮拉麵外, 還有其他日式的小食, 主食和特色的食物, 保証滿足不同人的喜好. 今天和太太偷偷外出, 只因囡囡在家訓着了, 我們便把握時間, 走到附近一所想吃很久的米芝蓮拉麵店.老實說, 一向也不覺得米芝蓮是一種光環, 有時還是店子的摧命苻. 朋友經常向我推介這麵天, 究竟好不好食, 還是要親自嚐嚐.  時間無多, 要在囡囡訓醒前回去. 先是來兩款頗特別的日式小食.前者是大阪風炸薯條 - 炸得脆口的薯條, 上面鋪滿沙拉醬, 木魚片和紫菜, 夾着來食, 非常惹味。後者是蝦餃子- 樣子十分討好, 餃子包着一只肥厚的大蝦. 師傅把餃子底面也煎得很香脆, 一咬下去, 連些沙拉醬來食, 口感相當豐富。是其中一款必食之選。吃罷兩款美味小食,主角俏俏上枱。這款等製低温叉燒麵單是看賣相已叫人期待, 碗邊鋪滿低温叉燒, 內邊是濃濃的豬骨湯.這刻我心想我真的能把它吃掉嗎?低温叉燒切得相對較薄,容易入口, 加上應該是低温處理的關係, 肉質比平常的店子更為嫩滑. 湯底雖然濃郁, 但是味

朋友經常向我推介這麵天, 究竟好不好食, 還是要親自嚐嚐.

時間無多, 要在囡囡訓醒前回去.
先是來兩款頗特別的日式小食.

吃罷兩款美味小食,主角俏俏上枱。
這刻我心想我真的能把它吃掉嗎?
湯底雖然濃郁, 但是味道不會過重, 想不到不用十分鐘我就把其消化掉.

紐西蘭大硯炒面,又是一款見到就感到心甜的料理。 大大的硯鋪滿整個碟子,每只硯足足有我半只手掌那麼大。 硯肉飽滿香甜,口感有點像肥美的蠔,吃罷有種幸福之感。 下層的炒條十分彈牙,混和了芝士香葱,相當惹味。

整体而言, 這所拉面店子, 很岩香港人口味, 款色多味道濃淡適中, 價錢也屬合理,無負其擇星的名.
2019-07-18
很多小店也因為米芝蓮曾經推薦過,所以開始多了很多人認識。這一家也是因為米芝蓮介紹過,我才知道原來元朗有一家星級沾麵店!這家店在家的附近,心想那麼近當然要去試一試,看看是否真的如米芝蓮所說的那樣好吃!沾麵 $89米芝蓮最推薦這一款沾麵,所以我便點了麵質涼涼的又很清爽,偏硬了一點,但當點上湯底後,麵質則變得適中!沾麵的湯底很濃郁,但不是那種重口味到會讓人想喝水的那一種蔥花牛舌 $68薄薄的牛舌,充滿牛味再加上濃濃的蔥花味,很會讓人想一吃再吃! 總括而言,米芝蓮沒有介紹錯,沾麵真的不錯價錢又合理。
沾麵 $89
米芝蓮最推薦這一款沾麵,所以我便點了
蔥花牛舌 $68
總括而言,米芝蓮沒有介紹錯,沾麵真的不錯價錢又合理。
2019-07-09
  • 特製沾麵
2019-07-23 588 浏览
無得去日本的日子總是會心思想食日本菜來慰藉一下。於是,今晚收工決定跟朋友相約到元朗YOHO MALL的RAMEN JO吃拉麵! 其實RAMEN JO早已享負盛名,連續六年獲米芝蓮食府推介,所以我一直也想跟朋友試一試。擇日不如撞日,一於放工跟朋友去食拉麵!RAMEN JO 位於元朗西鐵站緊貼的YOHO MALL,坐鐵去的話,基本上打風落雨都好方便,因為全程有蓋有冷氣,對於怕熱怕落雨開傘的我來說,超方便!朋友點的特製蒜油豚骨拉麵、麵鼓拉麵,還有我點的特製醬油豚骨拉麵另外,超有特色、像一朵盛開花朵的特製低溫叉燒麵! (偷試朋友的叉燒,入味而且肉質不會很韌,大推)拉麵來說,味道非常不錯,我的醬油豚骨湯底夠晒香濃,最適合愛吃濃味食物的我。而拉麵的口感是比較彈牙,吃拉麵嘛,最重要便是麵的彈牙程度呢! RAMEN JO拉麵絕對符合我口味呢!吃拉麵嘛,當然要配合一些小食啦! 這次我們也選了不少小食。炸八爪魚球,好味! 不會很厚粉,內裡也有八爪魚粒,跟街邊章魚燒比較的話,完全是兩種層次! 蔥花牛舌必點! 好好味呀!薄薄一片,好彈牙,配上蔥花的獨有蔥香,正! 吃多了也不會感覺很膩!非常特色、色香味俱全的蝦
無得去日本的日子總是會心思想食日本菜來慰藉一下。

擇日不如撞日,一於放工跟朋友去食拉麵!
朋友點的特製蒜油豚骨拉麵、
麵鼓拉麵,
還有我點的特製醬油豚骨拉麵

吃拉麵嘛,當然要配合一些小食啦! 這次我們也選了不少小食。
炸八爪魚球,好味!
蔥花牛舌必點! 好好味呀!
非常特色、色香味俱全的蝦餃子! 這份蝦餃子嘛,味道不失傳統日式餃子味再加上彈牙新鮮大蝦,推!
整體來說,RAMEN JO的食物水準非常之高,但價錢也很公道,餐廳環境開揚,坐位有別於某些日式拉麵店的擠迫,因此在這裡用餐可以更自在、更舒適。拉麵出色之餘,小食更出色,推介!
2019-07-16
  • 蝦餃子
  • 蔥花牛舌
  • 特製低溫叉燒麵
元朗沾面通常都整係諗起彩但位置實在有d 唔方便同埋好大機會要等幾輪。因為實在係太小位突然醒起之前係fb 睇過個廣告話yoho 新開左間拉面店(證明搵x magazine, x 假期落廣告真係有d 用,望過下都入到腦)星期日lunch 一點去到岩岩好仲有幾個位,我地一坐低無耐,出面都keep 住要等位之後先知原來d 人去哂foodcourt 個邊。。唔怪之得甘有質素既食店都唔算多人等啦先試湯底,味道岩岩好,唔會好濃,比較清新d, 低溫叉燒超好食, 肉質夠嫩夠軟,睇落好瘦但一d 都唔柴但可惜我麻麻幼面。。。同埋佢既掛湯能力都一般,口感偏硬身。。沾面上台個湯仲滾,依個好欣賞湯底好濃好好味,口感好濃偏杰身但d 肉真係超級肥。。。。面係粗身d, 但反而無幼面甘硬,屬q 彈類但男友話食到有梘水味我自己就食唔出兩個份量女仔肯定夠食,男仔都有七成飽絕對會encore 低溫叉燒
元朗沾面通常都整係諗起彩

特製低溫叉燒面

普通沾面

沾面上台個湯仲滾,依個好欣賞

湯底好濃好好味,口感好濃偏杰身

但d 肉真係超級肥。。。。

面係粗身d, 但反而無幼面甘硬,屬q 彈類

但男友話食到有梘水味
我自己就食唔出

兩個份量女仔肯定夠食,男仔都有七成飽

絕對會encore 低溫叉燒
2019-07-21
特製低溫叉燒面
普通沾面
  • 特製低溫叉燒拉麵
2019-07-19 46 浏览
今日約左朋支去形點shopping,先食個lunch😋人好多,都等左一陣😚1️⃣特製醬油豚骨拉麵🍜$98 麵質好好喎,軟硬適中,彈牙可口。佢嘅豚肉好好食,好肥美,係肥而不膩嘅!湯底好濃郁,適合鍾意重口味嘅人😁同埋有幾條菜同筍,味道都唔錯😝特製低溫叉燒麵$118 呢一個拉麵賣相就一流啦🤩食落味道都ok😁首先係個叉燒正,肉質好細緻好嫩滑。而湯底就味道啱啱好,唔會好鹹😋午市套餐加$12就可以享用小食同飲品,3️⃣我揀左炸八爪魚🐙球(3粒) 同埋芬達提子🍇汽水 八爪魚球好綿,d醬汁酸酸甜甜,令人好開胃4️⃣另外,叫左自製餃子🥟$42一共有五隻,食落好多汁😋
1️⃣特製醬油豚骨拉麵🍜$98

特製低溫叉燒麵$118

午市套餐加$12就可以享用小食同飲品,
3️⃣我揀左炸八爪魚🐙球(3粒) 同埋芬達提子🍇汽水
八爪魚球好綿,d醬汁酸酸甜甜,令人好開胃

4️⃣另外,叫左自製餃子🥟$42
一共有五隻,食落好多汁😋
2019-07-19
2019-07-19 416 浏览
暑假開始,又係阿媽最忙碌既時間,今日同囡囡學完游水,索性一齊出街食,近近地去yoho mall食。之前有係圓方食過拉麵Jo,覺得都幾好食,原來Yoho都開左分店,食飯時間都幾多人,不過都係等一陣就有位。四個人點左3碗麵,再加d小食。特製低溫叉燒麵($118)賣相都好吸晴,超多片薄叉燒,加半邊溏心蛋,筍片,湯底都幾香,勝在唔會過鹹,拉麵夠彈牙,叉燒都好滑好柔軟,唔肥膩,幾好味。特製蒜油豚骨拉麵 ($98)湯底和麵質基本上是一樣,湯底加入濃香蒜油,更惹味。配料除了叉燒,仲有豬軟骨,煮得好腍好入味,加上紫菜,筍片和溏心蛋,口感好豐富。紐西蘭大蜆炒麵($108)賣相好靚,五隻連殼嘅大蜆鋪面,炒麵用牛油忌廉汁炒,香濃惹味又唔溜,醬汁啱啱好包住每一條麵條。 拉麵韌度高,好有口感;大蜆很鮮味, 日式煮法但係好有西式意粉嘅味道,很有驚喜。大阪風炸薯條($48)即炸薯條,上要鋪滿木魚碎同紫菜絲,薯條加入燒汁和沙律醬,味道調配得十分好,加入木魚碎同紫菜增添鹹鮮味,仍能保持香脆惹味,囡囡好鐘意。蝦餃子($70)一盒5隻,用餃子皮包住原隻鳳尾蝦,再配以沙律醬和醬汁,配搭新穎獨特。蝦肉彈牙鮮味,餃子皮薄,入口滑

四個人點左3碗麵,再加d小食。

特製低溫叉燒麵($118)

特製蒜油豚骨拉麵 ($98)

紐西蘭大蜆炒麵($108)

大阪風炸薯條($48)

蝦餃子($70)
一盒5隻,用餃子皮包住原隻鳳尾蝦,再配以沙律醬和醬汁,配搭新穎獨特。蝦肉彈牙鮮味,餃子皮薄,入口滑溜,幾特別。

飲品選擇唔多除咗啤酒汽水外,仲可以點巨峰乳酸梳打($28)青森蘋果乳酸梳打($28)同日本嘅蜜桃汁($32)夏天飲透心涼。

拉麵jo嘅拉麵較坊間其他拉麵店較為清淡, 更適合小朋友食,食完唔會覺得好口渴;其他食物和小食選擇都多, 唔係千篇一律嘅食品,都幾岩我地口味。
2019-07-18
  • 特製蒜油豚骨拉麵
  • 特製低溫叉燒拉麵
  • 蝦餃子
2019-07-18 133 浏览
今晚同屋企人去左元朗行下,見到有間拉麵jo,係yoho mall,聽講係米芝連餐廳,一於試下:特製沾麵 ($105)賣相唔錯,係粗麵黎既,吸湯能力比幼麵好,條條都沾滿湯汁,煙韌彈牙。 湯底幾濃郁,魚味好濃,唔會油膩or覺得heavy,越食越好味,叉燒就肥瘦適中。特製博多拉麵 ($95)有3塊大大塊既豚肉,肥膏唔多,得薄薄一層。湯底就比沾麵稀小小,唔同食法啊嘛。麵條都幾好味既。炸八爪魚球 ($48)一共有6粒,脆卜卜幾好味,入面八爪魚都大粒。札幌啤酒 ($38)夏日炎炎,飲杯啤酒最解暑!

特製沾麵 ($105)
特製沾麵

特製博多拉麵 ($95)
特製博多拉麵

炸八爪魚球 ($48)
一共有6粒,脆卜卜幾好味,入面八爪魚都大粒。
炸八爪魚球

札幌啤酒 ($38)
夏日炎炎,飲杯啤酒最解暑!
札幌啤酒

2019-07-09
特製博多拉麵
札幌啤酒
2019-07-17 30 浏览
和朋友約了去元朗形點睇戲, 臨開場去了位於形點一期的Ramen Jo 食晚餐。是米芝蓮推介餐廳店地方不算很大,但裝修得很日本拉麵店風味。 店員招呼殷勤有禮。我們點了小食炸八爪魚球,外皮香脆,內類柔軟,木魚絲隨熱氣騰騰郁動,使人食指大動。蝦餃子,是包著原隻蝦的餃子,賣相靚之餘亦很好味而且很特別。蔥花牛舌,薄薄的牛舌口感很好,有趙頭,配上蔥花很惹味。麵豉拉麵,味噌味道香濃,麵質亦很彈牙。特製蒜油豚骨拉麵,湯有一股蒜香味。特製醬油豚骨拉麵,湯底甜甜咸咸,十分惹味特製低溫叉燒麵,很大碗,份量足,而且很多片叉燒,可以與朋友分享之餘,味道亦不錯。總結:Ramen Jo 小米芝蓮推介餐廳,水準有一定的保證,如果想食一碗有質素的拉麵,這店不錯,而且他們的蝦餃子及牛舌是必叫小食。
是米芝蓮推介餐廳

店地方不算很大,但裝修得很日本拉麵店風味。

店員招呼殷勤有禮。

蝦餃子,是包著原隻蝦的餃子,賣相靚之餘亦很好味而且很特別。

蔥花牛舌,薄薄的牛舌口感很好,有趙頭,配上蔥花很惹味。

麵豉拉麵,味噌味道香濃,麵質亦很彈牙。

特製蒜油豚骨拉麵,湯有一股蒜香味。

特製醬油豚骨拉麵,湯底甜甜咸咸,十分惹味

2019-07-16 13 浏览
在之前就聽過這家拉麵店的名字,因為米芝蓮曾經推薦過,所以名氣也比較大。但是因為不是常出去港島的關係,所以一直沒有機會可以吃到廣受好評的沾麵!可是最近這家拉麵店在元朗開了分店,所以便與朋友一齊去嘗一嘗!我們兩個人總共點了:1. 特制低溫叉燒麵 $1182. 沾麵 $893. 自制餃子 $424. 蔥花牛舌 $68特制低溫叉燒麵 $118很清甜的湯底,很適合不是喜歡重口味的我!最喜歡的是叉燒,甜甜的又帶點煙燻味!沾麵 $89這個真的很好,最推薦這一個!因為麵質很清爽,軟硬適中!沾麵的湯底濃而不膩!叉燒則肉味十足!自制餃子 $42餃子則正正常常,足料皮薄!蔥花牛舌 $68這個有驚喜,濃濃的蔥花味,很惹味香口!喜歡這家的牛舌不是厚身的,因為薄薄的牛舌才會很入味!總結來說,沾麵和牛舌很出色,很推薦第一次來的人點這兩個!

我們兩個人總共點了:
1. 特制低溫叉燒麵 $118
2. 沾麵 $89
3. 自制餃子 $42
4. 蔥花牛舌 $68

特制低溫叉燒麵 $118
很清甜的湯底,很適合不是喜歡重口味的我!
最喜歡的是叉燒,甜甜的又帶點煙燻味!

沾麵 $89

自制餃子 $42
餃子則正正常常,足料皮薄!

蔥花牛舌 $68

總結來說,沾麵和牛舌很出色,很推薦第一次來的人點這兩個!
2019-07-14 22 浏览
環境舒適,開揚又就腳,係yoho行街經常都見到,今次終於忍唔住一次,因為個人好中意食沾麵。店員服務好好,好快就有位坐,座位都叫闊,坐得幾舒服。一坐底就比左兩杯茶,味道幾特別,唔係一般玄米茶,值得一讚嘅係店員經常會幫我哋加返茶,唔會有吉杯嘅情況出現。落單叫咗一個特製辣味沾麵,炒帶子雜菇,明太子煎蛋同一杯威士忌梳打。沾面好有驚喜,湯汁好濃郁,好香魚介味。最怕食淡味嘅沾麵,麵底偏硬,而且menu冇得揀麵質,但好彩個人喜歡食較硬嘅麵,麵又掛到湯。但沾麵汁真係好辣,有少少估唔到,因為日本菜通常辣極都有個譜,鍾意食辣必嗌。明太子煎蛋好足料,真係比足明太子,明太子同蛋味好平衡,好夾!但驚喜竟然係帶子炒雜菇,帶子應該用左炭火烤過,好有炭燒嘅味道,但裡面冇烤乾晒,仲好juicy!野菌味好濃,好推介呢道菜。威士忌梳打好特別,酒味都幾濃,但唔太易入口,建議中意飲酒嘅朋友先好叫。埋單三百頭,呢個質素嘅野食係好抵,而且最緊要係坐得幾舒服,店員服務好,最怕出去食飯受氣,真係幾好食都冇用。

2019-07-11 36 浏览
前排好想食沾麵所以上定網做定research 搵到呢間拉麵jo 但係因為太遠成日都去到食 終於依家元朗都有分店 仲係西鐵站附近😆 價錢仲唔太貴添😚我同朋友一人叫左一個沾麵同埋加左兩個小食🥺附帶一提 仲有下午茶餐 但係份量迷你 我同朋友都冇考慮到😋首先叫左特製辣味沾麵😝重口味之選 微辣得黎仲有少少魚介味😍上面仲有三片叉燒同半隻溏心蛋🤭 啲筍一早浸左入湯 熱辣辣仲有啲湯味好正😘 另外仲叫左個特製沾麵 其實即係原味🤔 餸都係一樣咁多🤫我諗只係湯底唔同 但係個湯都係超濃味 同啲麵都勁掛湯😄另外個兩個小食都唔輸蝕 叫左個忌廉蟹肉薯餅🤭上菜既時間幫你切左做兩半 入口軟滑既薯蓉加埋少少蟹肉係入面吊味 真係好正 兩個人share啱啱好 同埋五件炸雞 估唔到都幾大件 調味幾好 熱辣辣 好好食😝總括黎講 拉麵jo都係我覺得一間幾好食既沾麵店 下次可以再黎試埋佢啲拉麵點🥳

附帶一提 仲有下午茶餐 但係份量迷你 我同朋友都冇考慮到😋

2019-07-11 36 浏览
特制蒜油豚骨拉麵 $98 賣相豐富。背景是紫菜做成的山峰,山前是日落的流心蛋。蛋旁有如水般口感的腩肉片,入口即溶。絲絲的感覺,回味無窮!當夾起熱騰騰掛上蒜油濃湯的麵時,嗅覺讓你的唾涎不斷的往下呑嚥,恨不得不理燙咀而把麵往胃裏送。那麵的煙韌,非親自領會不可。特制低溫乂燒麵 $118 買相浪漫🌹。碗邊圍上如花一般的乂燒,愛意綿綿!玫瑰色的糖心暖流蛋黃,浮動於愛浪滔滔的豚湯上,視覺效果已令人食慾大增。急不及待就吃上一口,湯的味道雖沒有傳統的濃厚,反而,清新的鮮味讓人不能自拔。麵意情長,你會不心動嗎?就來一個纏綿暖胃吧!蝦🦐餃子 $70 當你以爲是用餃子皮包蝦做成的食品,沒什麼好吃,那就計算錯誤了。這時,侍應姐姐端上桌面時,除了顏色吸晴外,香味縈繞你的週遭,使你不得不放下手上所有,不自覺地用上餐具,往咀裏送。當你咬下去時,脆香的外皮,它不會硬尖的使你咀角破損,而是脆裂的讓肉餡放在你的舌頭上。當你咀嚼肉餡的濃時,蝦🦐肉的清甜,使你舌尖上不斷交替著濃和清甜,肉綿蝦爽的對比,煩惱也就消失了!原來你正在享受啊。