2017-01-14 864 浏览
天氣凍,同同事兩人到東大街食lunch。見到門外寫炙燒鰻魚飯50幾蚊,就走入去試下。坐底後,侍應比menu,上面都係拉面(60-80),無門口嘅menu。落單時問有否鰻魚飯,侍應話有,咁當然兩個鰻魚飯啦,果刻侍應已經黑面。 因為天氣好凍,門打來吹風入店內,顯得好似起街邊食野咁,加上有煙味,就請侍應關門。但關不到一分鐘,侍應又打開門(無客人進出) 可能覺得打開門先有客入來。。。埋單時,因為我地都係一百蚊紙,所以請侍應幫我地各自找回零錢。侍應無回應後拎走二百(黑面),找回來後係整數紙幣,只好我地各自自己找續。成餐飯,侍應無論落單,上菜,找錢,全程黑面,雖然我地用餐價錢比其他食客低,但不應該得到如此服務質素。此後不再幫襯,亦會告誡同事朋友別去。

2016-12-31 790 浏览
良心企業 我地一行三人去食 送左酒又送左甜品又送八爪魚 侍應態度又好好 好用心介紹菜式 比人一種好被尊重既感覺 食物都ok 低價錢質素算唔錯 整體感覺好先係重點中既重點 哩個好評值得比既
2016-12-30
2016-09-07 1549 浏览
Happy Friday午餐在軍團拉麵。午飯時間,不太多人。剛好坐滿了店子,沒有人龍。我只一個人,立刻獲安排bar枱位。午餐定食,有四個不同款式拉麵搭配四款飯。售價50-60多元,某些款式額外加數元。點了豬骨湯叉燒拉麵加咖喱吉列豬扒飯。叉燒拉麵湯味濃,蔥花夠多,叉燒半肥瘦,味道可口夠滑溜。最讚是拉麵質地煙靭,有咬口。比一般拉麵更高一籌。不知是否刻意安排,剛好吃完拉麵,飯便端來了。剛炸好的吉列豬扒,皮脆,粉薄,啖啖肉,熱辣辣。但份量不多,只有半塊小豬扒大。飯是短米,沒有珍珠米的香味和咬口。不知是不是台灣的短米。咖喱汁一般,平常水準,味道較單調。另有一盒紙包飲品送的。店員的服務很好。總括來說,以拉麵的質素,還是值得一試的。

點了豬骨湯叉燒拉麵加咖喱吉列豬扒飯。

2016-08-29 2514 浏览
又來東大街食飯朋友住港島區,話想來呢頭同食日本野,我第一時間就諗到呢間拉麵軍團。之前同朋友雖然只係來食過一次,不過真係令人念念不忘,雖然係小小嘅一間食店,但食得出心思同認真態度。朋友好奇問老闆有無d咩小食推介老闆二話不說為我地推介左d前菜小食感覺好驚喜其實之前都唔知係咩來到先知,老闆非常熱情為我地介紹d小食非常nice,感覺好有人情味吉列海老超脆口感蝦肉彈牙鰹魚湯拉麵獨特湯底係自家特別炮製聽講用左唔少時間落去慢慢熬個湯食落估唔到濃郁中帶清甜開頭仲怕會過鹹添叉燒味道唔錯,個湯好正!第一次食鰹魚湯拉麵,感覺個湯底真係好出色!呢個上次飲過,覺得好正再叫不過今次係叫桃味老闆推介小食: 清酒煮蜆清酒味十分濃郁,蜆肉飽滿又入味鹿兒島豬軟骨呢個上次食過,必食美食來,朋友好鍾意以下小食都係老闆推介: 蟹籽沙律新鮮美味蟹籽份量超多,好抵食!魚腸芝士呢個幾特別,完全無諗過有呢個配搭開頭食覺得鹹左d但老闆話我地送酒會適合食呢個芝士味道好濃,口感滑溜,唔錯不過留意食時唔好咁大啖八爪魚仔八爪魚仔超爽口d芝麻好香啊超好食原來有d老闆推介嘅小食餐牌上係無架窩老闆話唔係時時有架,咁我地算好彩可以有咁多驚喜多得老闆介紹
又來東大街食飯

朋友好奇問老闆有無d咩小食推介

老闆二話不說

為我地推介左d前菜小食

感覺好驚喜
其實之前都唔知係咩

來到先知,老闆非常熱情為我地介紹

d小食
非常nice,感覺好有人情味
吉列海老

超脆口感
蝦肉彈牙
鰹魚湯拉麵

獨特湯底係自家特別炮製
聽講用左唔少時間落去慢慢熬個湯
食落估唔到濃郁中帶清甜

開頭仲怕會過鹹添

叉燒味道唔錯,個湯好正!

第一次食鰹魚湯拉麵,感覺個湯底真係好出色!
呢個上次飲過,覺得好正再叫
不過今次係叫桃味
老闆推介小食: 清酒煮蜆

清酒味十分濃郁,蜆肉飽滿又入味
鹿兒島豬軟骨

呢個上次食過,必食美食來,朋友好鍾意
以下小食都係老闆推介:
蟹籽沙律

新鮮美味
蟹籽份量超多,好抵食!

魚腸芝士

呢個幾特別,完全無諗過有呢個配搭
開頭食覺得鹹左d
但老闆話我地送酒會適合食呢個
芝士味道好濃,口感滑溜,唔錯
不過
留意食時唔好咁大啖

八爪魚仔
八爪魚仔超爽口

d芝麻好香啊
超好食

原來有d老闆推介嘅小食餐牌上係無架窩

老闆話唔係時時有架,咁我地算好彩

可以有咁多驚喜
多得老闆介紹。
櫻花蝦拌麵

第一次食拌麵,好多櫻花蝦啊

未食已經聞到d香味!!

叉燒肥瘦平均,雞蛋可以令口感提升

令麵食落會滑d同方便撈麵
個拌麵記得要撈勻d啊!
爽爽有氣清酒

(甜品時間
尖叫~

估唔到甜品可以咁出色

朱古力味特濃

慕絲食落非常香滑,入口即溶

底部有一層苦朱古力,超正!

食完好滿足,下次再來。
2016-07-12 1332 浏览
拉麵軍團已開業一段時間,但一直只是經過並沒有進店嘗嘗,這天下午便去一去嚐一嚐。店內裝潢充滿日本的特色,在L型BAR桌上擺滿了各種不同的日本酒,牆上亦掛著一幅幅的晝,有些晝框上還擺放著酒瓶。該店很細心地提供一個籃子讓客人擺放袋子,使不用拿著袋子吃麵或不怕袋子放在地下會弄髒。下午有LUNCH SET,我選了豚骨濃湯拉麵(小)+豚肉角煮(免費加的啊!)這個lunch set 還附送飲品,個人覺得真的很抵!吃完真的十分的飽!這拉麵很彈牙,拉麵泡在濃湯內,很入味。濃湯微鹹,但配上麵一起吃十分滋味。另外配菜-切條雲耳也很爽口。飯因為遲吃,所以有點冷,飯也變得有點硬,不過豚角煮煮得入味,平時不太喜好五花腩,但這個五花腩亦能接受。建議要平均吃飯與麵,因為如果先吃飯後吃麵,麵會稔;但如果先吃麵(我便是這樣),飯便會變冷。
附送FUZE tea 飲品
豚肉濃湯拉麵
豚肉角煮
2016-07-11
2016-05-31 1656 浏览
朋友生日話想食拉麵, 平時我比較少食,所以無咩idea。壽星仔話有人介绍佢來呢間拉麵軍團,雖然遠少少,但好彩都好好食,不枉我地咁遠走來。(壽星仔由屯門出來 )(為左食,真係沙頭角都去 )拉麵軍團門面同入面環境都充滿日式小店風味,雖然唔算大間,但坐得相當舒適,近廚房一角係吧台設計,加上半開放式廚房,感覺幾relax同親切。呢度除左有拉麵食,仲有多款小食同酒水供應, 麻雀雖小但五臟俱全。 同壽星仔叫左個2人餐,另外再叫一份小食同得意招財貓飲料。 前菜: 三文魚籽沙律 (一客) 三文魚籽望落相當飽滿,食落十分鮮味,而且份量都幾多下,加埋d新鮮沙律菜相當美味赤海老拉麵 哇!d蝦超大 見到流晒口水湯底超正,鮮蝦味道相當濃郁,十分鮮甜美味。原來蝦湯係用左20隻阿根廷蝦頭以慢火熬出來,怪唔得知鮮味十分出味啦,每一啖都令人好享受。 黑蒜油豚骨湯拉麵 豚肉肥瘦適中,食落香而不膩,加埋個湯底真係無得彈!豚骨湯底味道超濃郁,但唔過鹹,兩碗拉麵個湯底都相當出色,同朋友食完完全唔覺油膩!鹿兒島豬軟骨  呢個真係好驚喜呀~第一次食到咁好味嘅豬軟骨!! 質感控制得非常好, 唔會太腍或硬身, 口感
朋友生日話想食拉麵,
平時我比較少食,所以無咩idea。

(為左食,真係沙頭角都去

同壽星仔叫左個2人餐,另外再叫一份小食同得意招財貓飲料。
前菜: 三文魚籽沙律 (一客)

哇!d蝦超大
見到流晒口水

湯底超正,鮮蝦味道相當濃郁,十分鮮甜美味。

黑蒜油豚骨湯拉麵

豚肉肥瘦適中,食落香而不膩,加埋個湯底真係無得彈!
鹿兒島豬軟骨

呢個真係好驚喜呀~
第一次食到咁好味嘅豬軟骨!! 質感控制得非常好, 唔會太腍或硬身, 口感食落十分香滑且帶點彈性~!調味得好入味!超好食!
(前)吉列豬扒

(後)吉列竹筴魚,

兩款吉烈炸物都炸得好香脆,感覺比較特別係個魚,第一次食,原來去左骨架,超細心啊!方便食又好味!
得意招財貓汽水

個樽真係超得意,飲落好似波子汽水 ,
但唔會太甜,d「氣」唔會太勁,好好飲。

第一次飲果汁啫 喱清酒

口感好特別,一路飲一路食果凍咁,
味道相當清新脫俗,雖然係清酒,但非常易入口。
(好大隻呀~!!!!)
(蝦肉厚實, 食落彈牙~!有膏架!好正)
個2人套餐算幾抵食, $388 食到好多野, 仲要係高質數料理~!

值得再來回味~

之前食拉麵多數湯底都係比較油膩, 但呢度d湯底可以做到濃而不膩!

十分欣賞呢點~!!!
最后甜品為呢餐飯畫上完美句 號

北海道牛乳布 甸

滑滑口感,牛乳味道香濃,唔太甜好好食,加埋紅豆可以話係錦上添

今餐真係食得超滿足!
2016-05-13
  • 赤海老拉麵
  • 鹿兒島豬軟骨
  • 三文魚籽沙律
2016-04-16 1205 浏览
東大街既美食轉得太快, 有時來不及品嘗店舖已經被租金問題吞噬。前晚漫無目的搵食既時候發現一間日式小店, 門口看上去無咩特別, 而餐牌上全是拉麵, 價錢由70-100, 估且進去試試! 店舖面積不大, 只有幾張台, 不過我讚佢地別出心裁的裝飾,有小店自家風格! 說到食物選擇, 主要是拉麵及炸物。而我惠顧當日正好做緊facebook promotion, 只需要like佢地既facebook同share post 就可以以優惠價$98享用佢地既套餐- 池魚湯搵麵, 北海道牛乳布甸同招財貓汽水。至於陳生就叫左豚骨濃湯拉麵。下一步你需要選擇製法, 即係麵底要咩軟硬度。之後你就要選擇湯底既濃淡程度,同埋要唔要蔥蒜,加唔加配料之類等等。黎到就發現, 原來我碗拉麵同陳生既一樣。唯一唔就係湯底啦~麵餅不算大, 蔥同黑木耳份量就好多啦, 而豚肉太約有4-5片。當然拉麵最重要是麵同湯既質素! 這款算是較為幼身的拉麵, 幾彈牙有口感,而麵亦是一條條, 無糊在一起。 如果大家喜歡軟身記得在紙上面註明。湯底方面, 我的池魚湯味道是比較清新的, 而且配上特製的池魚醋! 你地可以睇到醋入面有兩條乾池魚, 絕無欺場
說到食物選擇, 主要是拉麵及炸物。
湯底方面, 我的池魚湯味道是比較清新的, 而且配上特製的池魚醋! 你地可以睇到醋入面有兩條乾池魚, 絕無欺場!
至於陳生選擇左濃湯底, 我試左一啖, 我口味重, like 濃味多D
至於招財貓汽水, 我就無緣嘗試, 陳生話試完之後唔知係咩味
我個餐跟一個甜品, 北海道牛乳布甸, 二個字好食!好重奶味而且少甜, 我like
食後感: 麵質幾彈牙, 湯底不過不失, 豚肉肥瘦適中。

好食指數: 3.5分(最高份為5)
2016-04-14
濃而不膩的湯頭配上軟硬適中的麵條,不用多說簡直係超水準之作👍🏼👍🏼👍🏼仲有小食都超水準,軟殼蟹同吉烈豬扒炸得咁鬆脆,牛柳粒鬆軟煮得剛剛好唔會太熟,仲有沙律同鰻魚飯都好好味😋😋😋估唔到香港都可以有咁高水準既日本拉麵,一定會再黎😁😁😁
2016-03-04 526 浏览
剛巧經過筲基灣東大街,發現有新開拉麵館,即管嘗試一下,晚上8時多,巳坐無虛設,等了差不多15分鐘才有位,店舖陳設帶有日式風格,燈光柔和,令人十分舒服,而且每款食物做心制作,一絲不笱,尤其拉麵湯底令人一試難忘,而且店員服務殷勤,是一間非常值得推介的拉麵店!
魚介豚骨湯拉麵
吉列豬扒
蘋果味汽水
2016-03-04
魚介豚骨湯拉麵
吉列豬扒
蘋果味汽水
2016-02-19 525 浏览
筲箕灣東大街食店林立,今次就先黎試試呢間拉麵軍團。店內坐位吾多,不過裝飾好有心思,有好多具日本特色既擺設。同朋友一人叫左個lunch set. 呢度既set系拉麵配一款飯或沙律。有d飯系吾駛另外加錢,但有d就要加錢。小妹同朋友都一樣簡左豚骨濃湯拉麵 ($58):拉麵既配料種類吾系好多,只系有木耳,蔥,紫菜同一舊叉燒。豚骨湯底十分之濃郁,不過食耐左會覺得有d咸。叉燒雖然得一塊,但好大塊而且肥瘦適中,比個like 👍🏻👍🏻 而d麵亦吾會煮到好淋,幾有咬口。小妹加左6蚊簡左呢個咖喱吉列豬扒飯,咖喱稀左少少,所以味道都淡左d,不過尚在可接受範圍。豬排系即炸既,所以上台時熱辣辣😆 厚切既豬排沾上一層薄薄既面包糠,炸出黎外皮十分脆,真系食完都覺得好有罪惡感🙈呢個系朋友叫既豬軟骨飯,都系加6蚊既。呢個小妹就冇試到,但據朋友形容,佢話個豬軟骨好好食,但因為冇汁,所以個飯有少少dry.另外呢餐仲有盒裝Fuze Tea送,60幾蚊呢個質素同份量,都幾抵食👍🏻

小妹同朋友都一樣簡左豚骨濃湯拉麵 ($58):
日式咖喱吉列豬扒飯
鹿兒島豬軟骨飯

2016-02-15
日式咖喱吉列豬扒飯
2016-02-13 381 浏览
炸芝士丸 $28.第一次食哩間位筲箕灣裝修好日式既拉麵店 仲有得自己揀選湯底麵質👍🏻 本身好似冇乜人好驚有伏 不過夜d就坐滿人個心都定d❗️個小食我覺得仲好食過拉麵😂.本身想叫芝士年糕 但見到有新野揀當然要試下😂 新鮮熱辣送上既芝士脆超級脆口 d油仲索得好好 唔會話油淋淋😌 咬落去每一啖都有好濃既芝士味 芝士係漿狀 雖然冇拉絲效果 但第一次食我係幾滿意❗️仲有紫菜附送 口感同味道即時提升😎.唔好以為剩係得個幾粒丸 其實仲有沙律係底 即刻覺得健康左😂 $28都幾抵食啦 .豚骨濃湯拉麵 $76.識食一定試左個最普通既拉麵見真章先❗️類似豚王 有menu紙俾人揀選要咩款既心水拉麵👍🏻 其實我都幾中意咁既模式食拉麵.叫左個濃郁湯底果然夠濃郁 夠豚骨味 但我覺得濃在湯底夠杰 所以拉麵都可以沾滿d湯再sir入口 👍🏻 配料有紫菜 好多葱 木耳同兩塊豚肉👣 抵讚既竟然有紫菜附上 因為食過好多地方係要加錢👎🏻所以我要讚哩樣.至於麵質同豚肉我覺得略為遜色❗️舊肉感覺好普通 較為肥左少少 咬落後係夠淋但我覺得麻麻地😐至於麵唔係幼麵質地 有d似麵屋x藏既麵質但幼身版 本人較為喜愛幼麵所以給予普通評價😕哩隻麵質既壞處
炸芝士丸 $28
豚骨濃湯拉麵 $76
至於麵質同豚肉我覺得略為遜色❗️舊肉感覺好普通 較為肥左少少 咬落後係夠淋但我覺得麻麻地😐至於麵唔係幼麵質地 有d似麵屋x藏既麵質但幼身版 本人較為喜愛幼麵所以給予普通評價😕哩隻麵質既壞處係會好快淋 所以記住叫硬身❗️
此外其實份量都幾多 我第一次食拉麵食飽左 所以都幾抵食既 但有進步空間👍🏻
$90 (宵夜)
2016-01-22 507 浏览
拉麵軍團, 係一個好霸氣的名字, 開左都一段時間, 加上筲箕灣拉麵的小店也不多, 所以來試試!之前食的lunch set, 包一碗拉麵同一個小小的飯對於一個女孩子來說, 都十分足夠的飯我揀了豬軟骨, (仲有咖哩揀的) 個豬軟骨都炆得好入味, 而且一咬又唔痴牙, 送飯都唔錯架!呢個價錢核講有多個飯都係抵食的!而拉麵係普通豬骨湯底, 不過不失的! 而麵質較幼身, 不過尚算爽口!而且加埋大大塊的叉燒, 相對地有點厚身, 不過都好好食!下次會再試下其他唔同的拉麵!

之前食的lunch set, 包一碗拉麵同一個小小的飯
對於一個女孩子來說, 都十分足夠的
呢個價錢核講有多個飯都係抵食的!
而且加埋大大塊的叉燒, 相對地有點厚身, 不過都好好食!
下次會再試下其他唔同的拉麵!
2016-01-08 429 浏览
3人食2個餐都夠, 套餐包括一個拉麵, 一個小食, 一支汽水黑蒜油拉麵: 叫左濃味, 好香蒜味, 雖然是濃味, 但其實都偏向淡味+ 清淡, 味道幾好, 麵質一般, 配料好多, 有肉4-5片, 木耳絲。豬肉好食WOR, 得好少肥, 岩我地胃口魚介拉麵: 以為是魚+ 豬骨一齊BOW 湯, 原來只是普通豬骨湯底 + 一匙魚介粉, 魚介粉係有魚味, 不過始終唔係真正用魚去BOW 湯, 硬係覺得唔算魚介湯... 叫左清淡, 真是好淡....豬肉一樣好味!炆豬腩肉 (唔記得個名): 原來好似牛孖筋咁架! 好食! 有膠質! 好林, 醬汁咸中帶少少甜, 應該是用味林煮, 如果再淡味少少更好!餃子: 即煎, 都有6-7隻, 油多左少少, 不過夠香口

餃子: 即煎, 都有6-7隻, 油多左少少, 不過夠香口
2015-12-31
2015-12-25 414 浏览
試問食過唔少拉麵店; 銅鑼灣好出名果間也有, 鰂魚涌好貴果間也有但筲箕灣區, 好少可有一間可以做到控制麵質, 湯底自由調教的鋪頭拉麵軍團就做到第一次試食; 可以話好有驚喜老細專登介紹個蝦湯麵...佢話限時供應, 如是者就試左一個雞湯麵, 蝦湯麵同埋一個池魚麵等就唔係好耐, 10分鐘左右就有, 可見佢地做野超有效率第一個就係蝦湯麵...嘩好感動...成碗湯都係紅色...而且香氣迫人, 望兩眼忍唔住就飲湯果種湯味好難形容, 總之只可以話好正, 開頭以為佢地落蕃茄, 但係老細話冇, 係搵唔少蝦煮出黎的蝦味湯嘩嘩嘩...真係唔知點講, 總之"說不出的好食"就是好食... 如果有機會食呢間野的, 正正常常應該試下呢個蝦湯麵, 自問自己食過唔少拉麵, 呢個蝦湯麵的湯真係一流; 濃而不渴, 香味飄人; 齒頰留香, 我都形容唔到....(形容到的好食就係好食, 但形容唔到的就超好食, 因為好食到難以形容係好難得)蝦拉麵的拉麵就淋左D, 雖叫普通, 下次試下硬D而蝦就大大隻, 都係蝦味, 唔會變雞肉味XD(不過佢係煎蝦, 同大大隻蝦, 都抵食)(總括精華在湯底, 同埋果種香味, 超值呢個價錢)之後個池魚
拉麵軍團就做到

第一次試食; 可以話好有驚喜

等就唔係好耐, 10分鐘左右就有, 可見佢地做野超有效率

蝦拉麵的拉麵就淋左D, 雖叫普通, 下次試下硬D
(總括精華在湯底, 同埋果種香味, 超值呢個價錢)

之後個池魚湯拉麵都好食, 清甜而唔會過咸(我叫左濃湯), 正
雞湯就冇試, 因已經好飽

餃子就好好食, 唔會油太多得黎有餃子味, 掂
天婦羅就差少少...冇咩蝦味(可能落重手麵粉)

頭盤個沙律就都係沙律味, 行貨野...

佢有個招財貓汽水...呢個就見人見智...我就覺得似咳藥水味

食過區內幾間, 呢間己叫勁, 因為質素可以話超值
而且老細有一句話好岩: "你食拉麵來來去去都係豬肉, 我地呢度有蝦有雞湯, 可以試下", 所以如果想試新野不妨一試
蝦湯麵~
池魚湯拉麵
2015-12-25
庆祝纪念
圣诞节
蝦湯麵~
池魚湯拉麵
2015-12-25 289 浏览
聖誕佳節同老公睇完戲,諗咗好耐晚餐食乜,突然諗起想試下呢間拉麵,因為平時中午或夜晚好多時都要排隊,老公話今日鬼佬節日D人吃西餐多,落去搏一搏會否唔洗排隊,去到真係俾我老公估中,需然都要等一陣,但今晚比平時少人,10分鐘左右便有位了,入到去我就叫個傳統"豚骨湯拉麵"試試是否出色,我老公就見到隔離枱食緊海蝦濃湯拉,隻隻蝦都很大隻,他就試下呢款"赤海老濃湯拉麵",等咗一陣,兩碗都先後上枱,我碗豚骨湯拉麵湯底十分夠味,夠濃夠稔口,我最鐘意濃豬骨湯濃而稔口的這種口感,我老公的赤海老濃湯拉麵,湯底一樣落重料,非常濃郁的蝦味, 初初以為蝦未熟,一問侍應,原來蝦大隻得嚟,出乎意料是用上刺身用的蝦,專登半生熟的上碗,吃落真的十分鮮味,總括來講呢間都算是在東區內一間難得有水準的拉麵!