2016-05-31 1656 浏览
朋友生日話想食拉麵, 平時我比較少食,所以無咩idea。壽星仔話有人介绍佢來呢間拉麵軍團,雖然遠少少,但好彩都好好食,不枉我地咁遠走來。(壽星仔由屯門出來 )(為左食,真係沙頭角都去 )拉麵軍團門面同入面環境都充滿日式小店風味,雖然唔算大間,但坐得相當舒適,近廚房一角係吧台設計,加上半開放式廚房,感覺幾relax同親切。呢度除左有拉麵食,仲有多款小食同酒水供應, 麻雀雖小但五臟俱全。 同壽星仔叫左個2人餐,另外再叫一份小食同得意招財貓飲料。 前菜: 三文魚籽沙律 (一客) 三文魚籽望落相當飽滿,食落十分鮮味,而且份量都幾多下,加埋d新鮮沙律菜相當美味赤海老拉麵 哇!d蝦超大 見到流晒口水湯底超正,鮮蝦味道相當濃郁,十分鮮甜美味。原來蝦湯係用左20隻阿根廷蝦頭以慢火熬出來,怪唔得知鮮味十分出味啦,每一啖都令人好享受。 黑蒜油豚骨湯拉麵 豚肉肥瘦適中,食落香而不膩,加埋個湯底真係無得彈!豚骨湯底味道超濃郁,但唔過鹹,兩碗拉麵個湯底都相當出色,同朋友食完完全唔覺油膩!鹿兒島豬軟骨  呢個真係好驚喜呀~第一次食到咁好味嘅豬軟骨!! 質感控制得非常好, 唔會太腍或硬身, 口感
朋友生日話想食拉麵,
平時我比較少食,所以無咩idea。

(為左食,真係沙頭角都去

同壽星仔叫左個2人餐,另外再叫一份小食同得意招財貓飲料。
前菜: 三文魚籽沙律 (一客)

赤海老拉麵

哇!d蝦超大
見到流晒口水

湯底超正,鮮蝦味道相當濃郁,十分鮮甜美味。

黑蒜油豚骨湯拉麵

豚肉肥瘦適中,食落香而不膩,加埋個湯底真係無得彈!
鹿兒島豬軟骨

呢個真係好驚喜呀~
第一次食到咁好味嘅豬軟骨!! 質感控制得非常好, 唔會太腍或硬身, 口感食落十分香滑且帶點彈性~!調味得好入味!超好食!
(前)吉列豬扒

(後)吉列竹筴魚,

兩款吉烈炸物都炸得好香脆,感覺比較特別係個魚,第一次食,原來去左骨架,超細心啊!方便食又好味!
得意招財貓汽水

個樽真係超得意,飲落好似波子汽水 ,
但唔會太甜,d「氣」唔會太勁,好好飲。

第一次飲果汁啫 喱清酒

口感好特別,一路飲一路食果凍咁,
味道相當清新脫俗,雖然係清酒,但非常易入口。
(好大隻呀~!!!!)
(蝦肉厚實, 食落彈牙~!有膏架!好正)
個2人套餐算幾抵食, $388 食到好多野, 仲要係高質數料理~!

值得再來回味~

之前食拉麵多數湯底都係比較油膩, 但呢度d湯底可以做到濃而不膩!

十分欣賞呢點~!!!
最后甜品為呢餐飯畫上完美句 號

北海道牛乳布 甸

滑滑口感,牛乳味道香濃,唔太甜好好食,加埋紅豆可以話係錦上添

今餐真係食得超滿足!
2016-05-13
庆祝纪念