2015-05-17 956 浏览
好耐冇嚟紅磡,好耐冇食天王喇!終於再會!好開心!店內裝修大致上冇乜轉變!但多咗好多好日本特色嘅裝飾!真係同去咗日本食拉麵冇分別,反之踏入拉麵天王更有親切感呢!由店員手上接過order紙,價錢依然都係咁良心^_^仲多咗幾款小食!今期限定拉麵係⋯胡椒天王😍嘩~芝士,正!就揀呢個啦~期待中⋯檯上嘅調味用品擺放得好整齊,檯面亦好乾淨,得見管理上做得好好👍🏻各員工亦都好nice...久等喇!!拉麵終於放喺我面前!同牆上poster一樣樣咖!太強喇!師傅好細心哦。先飲一啖湯,好香嘅黑胡椒味好濃嘅豬骨湯!再慢慢將鋪面嘅芝士沾湯拉高,會心微笑中!點形容好?心情好興奮呀!同pizza熱辣辣拉開有咩分別?一絲絲嘅芝士絲,與麵條溶為一體!真係同poster所形容一樣:芝味無窮!!配料加入粟米粒,令每啖湯更加香甜!叉燒肥瘦適中,入口溶化,真係叉燒有叉燒味^_^,味蛋好新鮮,蛋黃水汪汪好juicy,啱啱好係匙羮size,好有趣喎!個湯真係好正!一飲再飲!煲左十幾個鐘嘅湯,又冇味精!一定要飲多啲,補充骨膠原!檯面上有個芽菜係任食嘅,不過唔食辣嘅朋友就唔好試,因為真係好辣!相反,愛辣嘅朋友一定要加上麵度食,好爽好辣
好耐冇嚟紅磡,好耐冇食天王喇!終於再會!
😍嘩~芝士,正!就揀呢個啦~期待中⋯
久等喇!!拉麵終於放喺我面前!
胡椒天王
同牆上poster一樣樣咖!太強喇!師傅好細心哦。
檯面上有個芽菜係任食嘅,不過唔食辣嘅朋友就唔好試,因為真係好辣!相反,愛辣嘅朋友一定要加上麵度食,好爽好辣好正咖!再飲返支懷舊樽裝可樂!解辣一流!
我下晝五點左右入嚟,食到中途⋯忽然之間全場滿座!為咗唔阻住人家做生意,我好快食飽就埋單,出到門口發現已經排長龍⋯拉麵天王,你係得嘅!開業唔夠一年已經搞到要排隊⋯好在自己早一步到,如果唔係可能仲喺門口等緊位⋯

题外话/补充资料: P.S.問過店員,點解味蛋同出面D拉麵店顏色有唔同,出面普遍係蛋白偏深啡色!答案原來係拉麵天王啲雞蛋係每日新鮮製造,100%日本蛋,浸製嘅時間係幾個鐘,而出面深啡味蛋會浸泡兩日或以上先會愈深色⋯愈深色即愈浸得多日😰聽到都覺噁心⋯雞蛋新鮮食會好啲吧⋯浸咗咁多日先食,對身體好咩?特別係對男人(ー ー;),所以蛋都係新鮮食先有益!
2015-05-16
胡椒天王
老公挺喜歡吃拉麵,所以變成我們吃拉麵也多了。紅磡有很多吃拉麵的小店,這回我可來到了這家只賣四種口味拉麵的拉麵天王看門面,日本的裝潢。四種口味,今天我打算叫限定天王。。。。大家猜下這種5月是什麼口味,問了店員,5月底後會換口味。。看到了胡椒天王,但其實胡椒味不重,但芝士倒是份量十足。喜歡芝士的朋友不容錯過。可以迎合自己的味,選擇一些小配菜等等看到满满一碗,芝士好多,我們都流口水了。我第一次吃拉麵是配著芝士的,有些擔心,但開吃後才知道原來絕配是什麼一回事。慢慢溶化的芝士,和著拉麵進入肚子中,留在口中的還有芝士的香味。還有店面小小的,但服務生和師傅都很有禮貌,打招呼也很到位的。我等它換了餐牌肯定再去。到時再給大家推薦。等著哦!
老公挺喜歡吃拉麵,所以變成我們吃拉麵也多了。
看門面,日本的裝潢。
可以迎合自己的味,選擇一些小配菜等等
看到满满一碗,芝士好多,我們都流口水了。

到時再給大家推薦。等著哦!
题外话/补充资料: 還有店面小小的,但服務生和師傅都很有禮貌,打招呼也很到位的。我等它換了餐牌肯定再去。 到時再給大家推薦。
2015-05-15
2015-05-16 796 浏览
早兩天收工,跟同事到附近拉麵店吃晚餐,本來一般晚餐都不會寫下來,但今天這碗拉麵很值得。這間在紅磡小巷,門面很日式的拉麵店,內裡其實也是少少的,估計容納到不多於二十人,但裝潢真的挺有日本風格。店員推介限定天王,最近有的是櫻海老天王,光聽名字已經很吸引,便決定了這個,而愛辣的同事則點了赤天王。櫻海老天王一上枱,便傳來一陣陣蝦香,仔細一看,材料有生櫻花蝦、櫻花蝦乾和蝦子,難怪香味這麼濃。先喝一口湯,十分鮮甜,有點像日式蝦子麵,麵質軟硬適中,有點咬口之餘又不會太硬。而櫻花蝦及蝦乾得細,單吃沒特別,但混在麵中能夠豐富麵的口感。而拉麵必吃的叉燒雖沒櫻花蝦那麼驚喜,但都做得很好,不會太硬,屬好吃的。這個芽菜得好吃,少少辣,十分開胃,忍不住吃完又吃。朋友的赤天王,他說辣得到位,湯與麵很配。之後追加了2個小吃,這個餃子煎得十分香口,包著滿滿的肉和菜,比例不錯。但真的很熱,要小心吃。最後便是芝士年糕,本身已經吃得很飽,有點後悔點了這個。但先咬一口,又沒有很膩的感覺,香香的芝士慢慢流出來,愛芝士的必吃!這個只是打算來填包肚的晚餐,想不到這個櫻花蝦會為我帶來驚喜!期待下一次的限定天王。
櫻海老大王
櫻花蝦
叉燒
辣芽菜
這個芽菜得好吃,少少辣,十分開胃,忍不住吃完又吃。
赤天王
朋友的赤天王,他說辣得到位,湯與麵很配。
餃子
餃子
2015-05-14
  • 櫻海老天王
某天入了紅磡探朋友,他推介了我去吃附近的拉麵天王試試,然後當然是相請不如偶遇吧! 拉麵天王店子不算大,但全是日式裝潢,連墻身亦看得出花了心思來。 拉麵天王內有4款拉拉麵,分別是: 白天王、赤天王、黑天王、限定天王。 白天王==>原味豬骨....$68 赤天王==>辣味豬骨....$78 黑天王==>黑蒜油豬骨....$78 限定天王==>每星期都不同的,我今次是櫻海老天王拉麵呢...$85 桌旁有辣芽菜作免費配料,放進拉麵一併吃,一流! 最愛海鮮的我,當然要叫個限定天王-櫻海老天王拉麵 。❖櫻海老天王拉麵 ❖限定天王-櫻海老天王拉麵配有流心蛋半隻、紫菜數塊,面頭鋪滿櫻花蝦。 首先讚一下,拉麵的湯底很香濃,而且毫無油膩感,這已加了不少分數!因我很怕看到香油面的感覺,可是愛香油的朋友可有菜單上點選香油呢。 而拉麵方面,可選擇軟硬度,我選了軟身的,麵身吸了湯的香味!櫻花蝦鋪得高高的,很有日式感,但沒有別出特別強烈的味道,它本身微脆,有點像牙菜的口感,帶點點鹹香。拉麵中的流心蛋香滑非常,有入口即融之感。❖豚角煮 ❖然後,加了個豚角煮 ,內有凍叉燒加燒汁豚肉,凍叉

❖櫻海老天王拉麵 ❖
拉麵中的流心蛋香滑非常,有入口即融之感。

❖豚角煮 ❖
然後,加了個豚角煮 ,內有凍叉燒加燒汁豚肉,凍叉燒味有點淡,但混入拉麵一起吃,味道還可。
比起凍叉燒我更愛燒汁豚肉!燒汁味道香濃,肥瘦適中,豚肉亦很入味!
2015-04-18
2015-05-13 532 浏览
下著大雨, 撐著雨傘, 好不容易才找到掛著兩個紅燈籠的門口, 店子小小, 座位不多, 燈光昏黃, 極有隱世食堂feel.限定天王 ($85)拉麵的口味, 軟硬度均可以自己挑選, 很具彈性, 調配一款最適合自己的拉麵.有三種常設的湯底可供選擇, 分別是白天王 (豬骨湯), 黑天王 (黑蒜油豬骨湯, 紅天王 (唐辛子豬骨湯)更另設有一款限定天王, 供應期是有限的, 店方按不同月份, 不同季節, 以該時期最當造的材料入饌, 而且更會定期更換味道, 務求令顧客有新鮮感.今期的限定天王湯底是胡椒芝士, 廚師特別把黑胡椒粒提煉成胡椒油, 加上招牌的豬骨湯頭, 再加上香濃芝士. 一碗湯有三種味道, 富有層次! 雖然以胡椒油入饌, 但口感絕不油膩, 帶有少少胡椒的辛辣, 醒胃提神. 芝士煙煙韌韌, 更有拉絲效果, 討得喜歡吃芝士的我的芳心!拉麵是幼麵,像天使麵的粗幼度, 條條爽滑彈牙. 共有五款硬度可供選擇, 喜硬不喜軟的我選了硬麵條, 但我嫌可以再硬多一點, 看來下次要選”超硬”了!拉麵附有幾片豚肉, 薄切的, 非常軟腍, 接近入口即化的地步, 沒有什麼特別的調味, 正好與比較濃味的湯底相配合.溏心
限定天王 ($85)
限定天王
溏心蛋味道中適中, 呷著流心的蛋黃, 有點幸福的感覺!
另加入一塊紫菜及大量的粟米, 營養更均衡, 值得一提的是紫菜仍是脆的, 抵讚! 上桌後要儘快吃啊!
豚角煮 ($25)
一”豚”兩食, 分別有一整塊呈深啡色的汁煮豚肉, 和一小碗近乎沒有調味的豚肉粒. 先吃豚肉粒, 味道原來跟拉麵內的叉燒一樣, 都是淡味的, 只是形狀變為角切.
烤餃子
再試汁煮的, 味道濃得多, 是日式醬油的味道, 鹹鹹甜甜的. 豬肉為五花腩的部分, 吃這個就不要怕肥了, 把肥肉瘦肉一併放入口中, 感受油脂的口中縈迴之感覺. 不過其實五花腩經過長時間的汁煮, 大部分油脂都煮了出來了, 其實你是不會覺得有膩口的感覺.
豚角煮
烤餃子 ($28)
煎餃子就吃得多, 烤餃子就沒有吃過. 口感其實有點像炸餃子, 外皮360度都是脆的, 但就沒有炸餃子的油膩感. 內餡是椰菜豬肉, 餡料特多, 每一口都能吃到餡料. 我認為不用沾餃子汁已經很好吃了!
很喜歡這間小店的入氛圍及食物, 下次來一定要嚐一下超硬麵條及另一款限定天王.
2015-05-11
  • 限定天王
2015-05-12 450 浏览
拉麵店天王?拉麵是我其中一樣比較喜歡的食物。是晚與友人到位於紅磡的<拉麵天王>用膳。店鋪的門口十分吸引,好有日本的感覺並掛著一個大燈籠。落單紙簡單易明,不會有太多選擇。我選擇了<限定天王> 即是因應不同季節而推出的款式,是晚的款式是胡椒芝士拉麵。拉麵煮得很好,有咬口,而芝士分量很多,與湯底味道十分配合。除了拉麵,也點了兩個小食。豚角煮,應該即是五花腩,香口入味,十分好吃。烤餃子,每次食日本野,我都會點的小食,普通,不算特別。<拉麵天王>價錢合理,味道不錯。非常期待下一季的<限定天王>款式。
拉麵店天王?
拉麵煮得很好,有咬口,而芝士分量很多,與湯底味道十分配合。
除了拉麵,也點了兩個小食。
豚角煮,應該即是五花腩,香口入味,十分好吃。
烤餃子,每次食日本野,我都會點的小食,普通,不算特別。
2015-05-11
  • 限定拉麵
2015-05-11 403 浏览
星期六,午餐走到紅磡裡食拉麵 。這裡拉麵分四大天王,簡單講下不同之處。白天王 $68 (豬骨湯底)赤天王 $78 (香辣豬骨湯底)黑天王 $78 (黑蒜油豬骨湯底)限定天王 $85 (限定天王有兩款 "胡椒天王" & "櫻海老天王")云云中,我選了限定款式「胡椒天王」,配搭比較特別。先睇睇呢到有咩配料(芝麻、辣芽菜...),店內有水供應。再來,店內裝潢是這樣的屬簡約整齊和風。按個人喜好,填上拉麵單,麵條熟度一般我要硬的,我比較鍾意有咬口的東西,其餘部分每次隨心挑選。不同月份,不同季節,不同天氣,五月我食到呢個「胡椒天王」(平時見到限定的,新加入的食物例牌必試XD)第一次,食拉麵會有芝士呢,湯頭用胡椒油配上豬骨湯,先講芝士咬落質感豐富有咀嚼感,芝士溶了一路食一路可以拉出芝士絲,但芝士味道不夠香,香一點會更討歡心。湯底方面,胡椒味出色豬骨湯底未夠濃郁,有待進步。麵質方面,我要熟度硬的,很有咬口,麵質掛湯力不錯。叉燒很好味,一碗有兩片,有一點與別不同這不是帶林的叉燒,是帶爽的叉燒,食落蠻香。半流心蛋, 咬一口, 蛋香濃郁, 很正呢~<飲品 $10支> 很驚喜,原來zero c
星期六,午餐走到紅磡裡食拉麵 。
這裡拉麵分四大天王,簡單講下不同之處。
白天王 $68 (豬骨湯底)
赤天王 $78 (香辣豬骨湯底)
黑天王 $78 (黑蒜油豬骨湯底)

云云中,我選了限定款式「胡椒天王」,配搭比較特別。

先睇睇呢到有咩配料(芝麻、辣芽菜...),店內有水供應。
再來,店內裝潢是這樣的屬簡約整齊和風。
限定天王 $85

麵質方面,我要熟度硬的,很有咬口,麵質掛湯力不錯。
半流心蛋, 咬一口, 蛋香濃郁, 很正呢~
<飲品 $10支> 很驚喜,原來zero coca cola 已經出左支裝版了。
2015-05-02
去日本賞櫻,都吃不到太多與櫻花有關的東西,老是嚷着要吃櫻花限定的我,終於得償所願!老公話見到拉麵天王,最新嘅限定天王,就有櫻海老天王~yeah!老公是拉麵迷,只從上次食過 "黑天王"後,留下深刻印象,一直都好懷念拉麵天王既味道,所以知道有” 櫻海老天王”後, 已經好期待!一放工就接我去朝聖~ HAHA入座後, 店員將點菜紙交給我~櫻海老天王拉麵 ($85)另加黑木耳 (+$7)份量超多,口感非常棒,不會切得太細,吃下去有質感,配拉麵一流!另加叉燒 (+$18)瘦身的叉燒,肉質鬆化酥軟,沒有太多的脂肪,沾湯汁食,令香濃的湯味與肉味顯得更有層次感呢!粉紅色的櫻花蝦,零整碗拉麵變得浪漫起來!胡椒天王($85)飲一啖湯先~正!!!胡椒味濃~跟日本的味道差不多,除了香濃的湯底外,仲夾雜了清香的蔥味,質感比較濃稠, 但咸度適中!唔會好油, 老公連湯都飲晒, 好味!!!另加豚角煮 (+$25)濃郁的豚肉味,肥瘦適中,入口即溶,吃起來油而不膩!另加烤餃子 (+$28)我最鐘意食既餃子,餃子皮烤得非常脆,椰菜豬肉也鮮香!餃子醬汁好好味!另加芝士年糕(+$9)年糕嘅外皮烤得脆卜卜~香噴噴,而裏面嘅芝士就煙
去日本賞櫻,
都吃不到太多與櫻花有關的東西,
老是嚷着要吃櫻花限定的我,
終於得償所願!
老公話見到拉麵天王,
最新嘅限定天王,
就有櫻海老天王~yeah!
老公是拉麵迷,
只從上次食過 "黑天王"後,
留下深刻印象,
一直都好懷念拉麵天王既味道,
所以知道有” 櫻海老天王”後, 已經好期待!
一放工就接我去朝聖~ HAHA
入座後, 店員將點菜紙交給我~
櫻海老天王拉麵 ($85)
另加黑木耳 (+$7)
份量超多,
口感非常棒,
不會切得太細,
吃下去有質感,
配拉麵一流!
另加叉燒 (+$18)
瘦身的叉燒,
肉質鬆化酥軟,
沒有太多的脂肪,
沾湯汁食,
令香濃的湯味與肉味顯得更有層次感呢!
粉紅色的櫻花蝦,
零整碗拉麵變得浪漫起來!
胡椒天王($85)
飲一啖湯先~正!!!
胡椒味濃~跟日本的味道差不多,
除了香濃的湯底外,
仲夾雜了清香的蔥味,
質感比較濃稠, 但咸度適中!
唔會好油, 老公連湯都飲晒, 好味!!!
另加豚角煮 (+$25)
濃郁的豚肉味,
肥瘦適中,
入口即溶,
吃起來油而不膩!
另加烤餃子 (+$28)
我最鐘意食既餃子,
餃子皮烤得非常脆,
椰菜豬肉也鮮香!
餃子醬汁好好味!
另加芝士年糕(+$9)
年糕嘅外皮烤得脆卜卜~香噴噴,
而裏面嘅芝士就煙煙韌韌~!
拉麵迷把湯也喝掉,
整體感覺良好!
2015-04-27
  • 味蛋
  • 烤餃子
2015-05-10 308 浏览
7/5 黃埔有書局會員優惠,到紅磡一行,本想系黃埔求其搵間餐廳食晏,但行黎行去都系連鎖店,之後行左出德民街,就見到日本漫畫成日見到的大燈籠及拉門門面,從燈籠字眼豚骨就知道系拉面館喇,二話不說就入左去試試(本人算是外貌協會,哈哈……)一看餐牌(紙),只有4款,仲要一款系限定既神秘推介,如果平日既我一定會試神秘的一款,但看到今期系胡椒豚骨湯就打退堂鼓了…….(是日熱……),而另外三款系白天王(豚骨湯),赤天王(辣),黑天王(黑蒜豚骨湯)而我就點左紅左一段時間既黑蒜豚骨湯面,而且有得選擇口味及香油的普通及淡,是否要蔥及叉燒(會有人不要叉燒的嗎??),同埋麵既硬度;選好麵就選小食喇,雖然不是套餐,但有的加無理由不加既,我就選左豚角煮,加埋都系$103(選好餐紙……期待中……)等待中就影下四周圍,老實講地方不是很大,但味道十足,有點拍周董MV會出現的場景,全日式的佈置連坐位都似,我坐左料理檯旁的位置,可以見到帥帥的拉麵師傅處理拉麵,當拉麵脫水的果幾下,一個字〔型到爆〕。主角到了,拉麵,半熟卵,叉燒,野菜,木耳絲,蔥花等等,再加上黑蒜油的香味,正啊,麵身彈牙,但不太掛湯,所以要用匙去盛湯飲,湯頭醇
(選好餐紙……期待中……)
主角到了,拉麵,半熟卵,叉燒,野菜,木耳絲,蔥花等等,再加上黑蒜油的香味,正啊,麵身彈牙,但不太掛湯,所以要用匙去盛湯飲,湯頭醇厚,不會太搶喉,可以系甘飲都不喉乾,滿滿的豬骨及黑蒜味,爽啊,個麵底份量十足,一個麵已很飽肚
除左拉麵之外,強烈推薦的就系下面既豚角煮
一般見既都系汁煮,但依道既系一豬兩食,一片烤香的豚肉,帶焦但不苦,帶[諗]但不會散,入口即溶原來不一定指雪花A幾牛,依舊豚肉都做到十足十……,老實講一片真的不夠喉,但…….仲有二食既肉粒,應該系叉燒粒黎既,少少似冷盤,肉味十分濃郁,有咬口,同剛剛一片的烤豚肉完全不同感覺,完成所有用餐後,再飲餐廳提供的檸檬開水……超滿足,至今仍然想再來一片烤豚肉……美味
除左拉麵之外,強烈推薦的就系下面既豚角煮
2015-05-07
  • 豚角煮(十個讚)
2015-05-08 478 浏览
心情不佳所以約朋友出去黃埔散心,見到呢間野個名叫天王,就諗住入去試下係咪咁堅先😤😤,去片連麵都可以選幾硬幾軟,都幾好我點左限定天王普通麵加餃子限定天王故名思意季節限定,即每季都唔同,今次佢加左白芝士,估佢唔到咁奇妙,當湯遇上白芝士,好似食緊某牌子pizze/韓式年糕好想不停係咁食芝士溝拉麵 餃子唔點汁都好好味,但點左就會超野味,對一個餃子愛好者一碟係唔夠喉😱😱朋友選左白天王普通麵加黑木耳,個湯好味,但朋友覺得濃左少少下次佢會少香油懷舊玻璃忌廉

連麵都可以選幾硬幾軟,都幾好

我點左限定天王普通麵加餃子

黑木耳
白天王

懷舊玻璃忌廉

2015-05-07
2015-05-07 371 浏览
當日小編約五點半到達 當時鋪頭只有幾個客 鋪頭既佈置都有日本風格 好多日式既小擺設 小編點左個赤天王同烤餃子 等左十分鐘唔夠就到左 赤天王嗅落好香 有小編最愛既配菜(芽菜)  芽菜唔辣 都幾爽口 唔算好香 但浸落湯底之後會令湯底好咸 湯底幾辣 都有D味精 飲完個湯都要飲水 叉燒一般  好乾 又有根  溏心蛋一般唔算好咸 木耳都幾爽 餃子 外面好乾身 裡面好熱 即叫即燒 但燒到個皮好韌 好難先咬到

小編點左個赤天王同烤餃子 等左十分鐘唔夠就到左

题外话/补充资料: 個廚師不斷著住對拖鞋周圍走 重行出尼同侍應吹水 小編感到十分反感
2015-04-20
2015-05-07 224 浏览
今日行經紅磡,行過巷仔見到有間拉麵店,好有隱世feel,所以決定入去一試!一行到門口,感覺幾靚,幾有係日本既感覺。一入門口,望高少少就有隻達磨,上面仲寫住拉麵天王,幾有心思。達磨都有驅邪催運既作用,對於鋪頭同埋客人都係一種祝福,而且好少香港店會放達磨。廚司 Bar 台上面有set好得意既公仔~平時去食野,桌面總係有好多調味料放到周圍都係,拉麵天王佢地就做左個凹位,專門放調味料的,非常貼心同特別。一間餐廳有無日本風味,就好睇佢地幾認真。日本人認真既程度,往往就係連一尐唔講你都可能唔知亦睇唔到﹑或者覺得無用既細節位,佢都做到足的。店內既筷子,其實全部都有刻住拉麵天王。佢地拉麵全部都係叫 X天王。白天王即係原味豬骨﹑赤天王即係辣味豬骨﹑黑天王即係黑蒜油豬骨﹑而限定天王就係廚師每星期都會搵當時最正既食材去做的期間限定拉麵。呢個星期係胡椒天王。我地就叫左黑白天王。白天王。天王系拉麵味道唔屬於重口味,呢個都算適中,唔油﹑唔咸但亦好夠豬骨味。麵質同埋湯頭同埋配料夾起黎都係非常一流。黑天王。相比起白天王,呢個會濃味少少,而且多左少少既甜味。由於我追加左紫菜,而紫菜配合呢個湯底食,真係超一流!點解我會話

一行到門口,感覺幾靚,幾有係日本既感覺。
廚司 Bar 台上面有set好得意既公仔~
我地就叫左黑白天王。
白天王拉麵
黑天王拉麵
點解我會話呢間鋪頭有日本風味,對細節認真呢… 日本料理,好多時都有分正面同埋背面。一般拉麵店都唔會特登擺個正面出黎。香港人食拉麵好多時都係一黎就食,好少講究。而今日一上,就見到呢個正確 layout,的確好有驚喜。

餃子,不過不失。如果同拉麵比起黎,佢的確係爭少少。不過,我地今日就將餃子點左落湯底再食,咁樣夾起黎好味過佢用餃子汁,可能因為餃皮烤得乾左少少既關係。
烤餃子
题外话/补充资料: 總括而言,呢到既拉麵真係有驚喜,算係水準之作!
2015-05-06
白天王拉麵
黑天王拉麵
2015-05-06 473 浏览
男朋友一向愛食拉麵,今次帶我嚟到紅磡食大獲好評的拉麵天王。其實店舖位置很容易找,就在黃埔新邨街市近馬路的小巷中。我很愛到一些有特色或是舖面有特別裝修的小店。拉麵天王店面的裝修很有日本拉麵舖特色,門口掛著二個紅燈籠,主打用木塊做主題。入到店舖,裝修也很日式,客人可選擇坐在吧枱看著師父煮拉麵。我地都唔中意同人迫,六點幾就去到,店員都很有禮物招呼我們,隨即送上水和點餐紙。我們都點了限定天王,今期的限定天王有兩款,分別是胡椒芝士拉麵和櫻海老天王拉麵 。限定天王-----胡椒芝士拉麵 $85芝士分量真的很多而且質感和味道並不是普通的芝士喔!它不但不會溶於湯底,而且愈浸愈柔軟、咬勁十分。芝士的味道與胡椒湯底很夾,食到底也不覺得膩。限定天王-----櫻海老天王拉麵 HK$85男朋友比較愛這款拉麵,麵正湯底正配料正!舖滿櫻花蝦的拉麵,大大粒的櫻花蝦,很香很鮮甜。平時食拉麵,湯底都比較濃,也許味精比較多,食完會好口渴。但係拉麵天王的湯底真是天王級,第一次食拉麵可以把湯也喝光光呢!食到一半,小食上枱了。我們分別點了日式煎餃子和豚角煮。日式煎餃子 $28我就覺得不過不失,其實與在超級市場買到的餃子差不多,但

男朋友一向愛食拉麵,
今次帶我嚟到紅磡食大獲好評的拉麵天王。

其實店舖位置很容易找,
就在黃埔新邨街市近馬路的小巷中。

我很愛到一些有特色或是舖面有特別裝修的小店。

入到店舖,裝修也很日式,客人可選擇坐在吧枱看著師父煮拉麵。

限定天王-----胡椒芝士拉麵 $85
限定天王-----胡椒芝士拉麵

芝士的味道與胡椒湯底很夾,食到底也不覺得膩。

限定天王-----櫻海老天王拉麵 HK$85

限定天王-----櫻海老天王拉麵

男朋友比較愛這款拉麵,麵正湯底正配料正!
舖滿櫻花蝦的拉麵,大大粒的櫻花蝦,很香很鮮甜。

平時食拉麵,湯底都比較濃,也許味精比較多,食完會好口渴。

食到一半,小食上枱了。
我們分別點了日式煎餃子和豚角煮。

日式煎餃子 $28

日式煎餃子

我就覺得不過不失,其實與在超級市場買到的餃子差不多,但勝在汁整得好食!

豚角煮 $25

我們都覺得這個很不錯,白色的凍叉燒浸在湯中一會兒才食,很不錯!
燒汁豚肉,我們這塊應該是腩肉!其實也不算很肥,肉就是要一塊有肥有瘦的才好吃吧!

呢餐食得很滿足,咁有質素既拉麵只售平民價既價錢!下次一定要再嚟食!
瓶裝可樂
2015-05-05
限定天王-----胡椒芝士拉麵
限定天王-----櫻海老天王拉麵
  • 限定天王
2015-05-02 348 浏览
不妨一試的拉面早幾日到紅磡辦事,看OPENRICE見到有間拉面天王食評不錯便去試一下地點位於隱蔽嘅小巷,要花點時間才找到下午時段,客人不太多,坐得很舒服店員給我一張點單紙想食什麼就自己畫一如出面的拉面店,款式不是很多他們提供有白天王,赤天王,黑天王和限定天王我原先不知道拉面本身已經有蛋,因此多點了一份味蛋$6半只半生熟,不錯限定天王櫻花蝦拉面有蝦籽,糖心蛋,紫菜和蔥等,非常豐富面質點了普通硬度,還是覺得有點硬,如不喜歡硬的朋友我建議你點軟身比較好湯底很鮮,有很多蝦籽令整個面更濃郁最後湯都被吃光老公點了黑天王,就是黑蒜油湯底有了比較,還是限定天王櫻花蝦拉面好食黑蒜油湯底味道就是有點過濃份量方面,若一個女孩子食是剛好,可能男人就不夠了,老公點了加底剛剛好加底才$12,我建議男生食一定要加底\另外點了一份叉燒老實說味道有點淡,肉質過廋,而另外附加一小碟的肉是冰的味道也是淡淡的,加入面中食還可以不過就是不太喜歡餃子一碟5只份量OK,餃子是菜肉餃子,即點即整,伴汁食味道更為突出豚角煮,烤五花腩加上了醬油,很香,如果要加送,我建議你加這個好了最值得食芝士年糕味道有點淡,芝士味不足口感像MOCHI沒

不妨一試的拉面

地點位於隱蔽嘅小巷,要花點時間才找到
下午時段,客人不太多,坐得很舒服
店員給我一張點單紙

想食什麼就自己畫
一如出面的拉面店,款式不是很多

他們提供有白天王,赤天王,黑天王和限定天王
我原先不知道拉面本身已經有蛋,因此多點了一份味蛋

$6半只

半生熟,不錯
限定天王櫻花蝦拉面

有蝦籽,糖心蛋,紫菜和蔥等,非常豐富

湯底很鮮,有很多蝦籽令整個面更濃郁

最後湯都被吃光
老公點了黑天王,就是黑蒜油湯底

有了比較,還是限定天王櫻花蝦拉面好食

黑蒜油湯底味道就是有點過濃

加底才$12,我建議男生食一定要加底

\
另外點了一份叉燒

老實說味道有點淡,肉質過廋,而另外附加一小碟的肉是冰的

味道也是淡淡的,加入面中食還可以

不過就是不太喜歡
餃子一碟5只

份量OK,餃子是菜肉餃子,即點即整,伴汁食味道更為突出
豚角煮,

烤五花腩加上了醬油,很香,如果要加送,我建議你加這個好了

最值得食
芝士年糕

味道有點淡,芝士味不足

口感像MOCHI
沒有波子汽水

最後點了ZERO,是樽裝的

$10一支,不過一支192ML的汽水實在不夠喉,始終比較喜歡罐裝多一點

2015-05-01
每季一聚!!! 又跟我的Baby來<拉麵天王>Dinner啦! 放工肚仔餓,又好想食拉麵喎!就近近地黎左呢度啦!放工已經很疲倦了,想速食回家去,拉麵一定是不二之選。你看門口已經好有日本Feel啦! 我準備要快閃日本一趟啦!跟我來吧!!!地方雖然不大,但裝修真的很有日本地道拉麵店FEEL架!上次冬天來時,也是平日呀!當時沒有那麼多人光顧的。現在過了七時後來,已經FULL HOUSE啊!看來已經有點名氣了?告訴你為什麼我會說是每季一聚吧!全因為這裡每季推出的限定天王拉麵啊!上季限定天王拉麵只有一款拉麵,今次限定天王拉麵有兩款啊!我和Cherry Baby已經鐵定每季來一次啊!很快便填好Order紙啦!我們各叫了一款限定天王拉麵加一款小食,今次決定Share食!跟大家介紹一下限定天王拉麵是什麼東東吧!話明限定一定有什麼特別的口味啦!<胡椒天王拉麵 HK$85>感覺這個忽熱忽冷的季節,吃個胡椒湯底的拉麵一點也不過份吧!胡椒是主體,但另有得意之處。你看麵上超多芝士!而且不是一般吃拉麵用上的芝士,照我看來是常用來做Pizza或千層麵的mozzarella cheese吧!遇上熱湯後

你看門口已經好有日本Feel啦! 我準備要快閃日本一趟啦!

跟我來吧!!!
地方雖然不大,但裝修真的很有日本地道拉麵店FEEL架!

上次冬天來時,也是平日呀!當時沒有那麼多人光顧的。

現在過了七時後來,已經FULL HOUSE啊!

看來已經有點名氣了?
告訴你為什麼我會說是每季一聚吧!

全因為這裡每季推出的限定天王拉麵啊!

上季限定天王拉麵只有一款拉麵,今次限定天王拉麵有兩款啊!

我和Cherry Baby已經鐵定每季來一次啊!

今次決定Share食!
跟大家介紹一下限定天王拉麵是什麼東東吧!

話明限定一定有什麼特別的口味啦!
<胡椒天王拉麵 HK$85>

感覺這個忽熱忽冷的季節,吃個胡椒湯底的拉麵一點也不過份吧!

胡椒是主體,但另有得意之處。

你看麵上超多芝士!而且不是一般吃拉麵用上的芝士,

遇上熱湯後,變得柔軟有咬感,跟麵條一起吃下去,有點像我愛吃的韓國芝士拉麵。

不過這個味道沒有那麼濃烈,但咬感十足,加上超多栗米,變得甜甜的。

不斷吃的感覺是有點膩呢!芝士太多啊!不好芝士人士可能不太喜歡它呢!

我還可以!Baby說兩個限定天王拉麵比較,她就喜愛這個啦!

而我則較喜愛另一口味!^^
<櫻海老天王拉麵 HK$85>

你看! 不是一般的櫻花蝦吧! 平時吃的櫻花蝦都是給我瘦弱的蝦乾啦!

這裡卻大大隻,而且蓋了一座櫻花蝦山在拉麵上呀!

看見感覺很春意濃啊!加上湯底同樣非常濃郁,

完全跟我這位"重口味"對上了!吃落甜甜的拉麵,

我倆完全瘋狂地喝湯底!痴左線呀!

食到勁飽!個肚漲哂呀!
我們的作風又怎會只吃拉麵呀!

怎樣也會叫多兩個小食啦!

我們今次就選擇了日式餃子跟燒汁肥豚肉啦!餃子當是日式餃子傳統做法啦!有肉還加了不少薑絲!我超愛的!相反特別想試的燒汁豚肉卻有點失望呢!

確實太肥呢!涼了之後更難入口呀!建議一上枱好立即KO佢!

不過,跟碟上有個切成粒粒的日式叉燒,

這個放入拉麵吃!正正!小妹是比較喜愛粒粒叉燒,

多於大塊叉燒呢!除了易入口外,感覺亦軟身易咬。
2015-04-27
  • 限定天王拉麵