2016-07-02 1205 浏览
平日關係,一點左右到達,唔使等,即時入座✌🏻️坐低無耐就全店滿座,要等位😝😝😝😝沾麵我真的不太喜歡,所以叫左個招牌撈麵麵的份量真係超多( 店家聲稱係其他店的1.5倍),對女仔黎講有可能食唔晒,建議叫少麵中間個啲係豬骨醬吧(都唔知應該點形容好,重之係骨膠原啦😊),個啲醬我個人覺得無咩味,成碗麵撈埋可以令啲汁掛到上麵吧,而且可以無禁乾同無禁咸👍🏻👍🏻流心蛋的蛋黃未去到液體狀,係jelly 的質感,味道還可以。叉燒係正方形粒狀,有啲鞋口(因為好瘦)麵質我選了硬身,不錯,同我係日本食的質感很相似👍🏻👍🏻👍🏻不過有一樣野我唔太喜歡的就係好油,食到尾見到成個碗底都係油男友喜歡湯麵湯麵不過不失男友選了濃口湯底,有啲過咸不過湯麵的叉燒係切薄片,所以入口相對軟身啲,無粒狀禁鞋總體價錢唔算好高,如果唔使等位可以一試,不過唔會特登去食

沾麵我真的不太喜歡,所以叫左個招牌撈麵
叉燒係正方形粒狀,有啲鞋口(因為好瘦)
麵質我選了硬身,不錯,同我係日本食的質感很相似👍🏻👍🏻👍🏻
不過有一樣野我唔太喜歡的就係好油,食到尾見到成個碗底都係油

男友喜歡湯麵
湯麵不過不失
男友選了濃口湯底,有啲過咸
不過湯麵的叉燒係切薄片,所以入口相對軟身啲,無粒狀禁鞋

總體價錢唔算好高,如果唔使等位可以一試,不過唔會特登去食

2016-06-25
2016-06-27 1242 浏览
本來見到有咁多好評都好期待 但可惜期望愈大 失望愈大一入到去每個位前面都有杯倒好既水 但啲水放係到咁耐 難保上面鋪哂塵湯匙都有漬 衛生方面真係麻麻而個麵 我叫左魚介豬骨湯拉麵麵身叫左普通但一上到黎 個麵硬到不得了 個湯係就係好濃喇 不過稠到我以為自己食緊沾麵,叉燒亦偏鞋唯一可取既應該係份量夠大(仲有半粒溏心蛋)
本來見到有咁多好評都好期待 但可惜期望愈大 失望愈大

一入到去

每個位前面都有杯倒好既水 但啲水放係到咁耐 難保上面鋪哂塵

湯匙都有漬 衛生方面真係麻麻

而個麵 我叫左魚介豬骨湯拉麵

麵身叫左普通

但一上到黎 個麵硬到不得了

個湯係就係好濃喇 不過稠到我以為自己食緊沾麵,叉燒亦偏鞋

唯一可取既應該係份量夠大(仲有半粒溏心蛋)

午餐
2016-06-23 1335 浏览
香港第一點五(無誤)的拉麵店。雖然係台風本店,但奇怪地旺角新舖好食過哩間,可能因為本店豬骨太濃,而旺角新舖用魚湯趁托左個味出黎。已經食過曬所有味道,最推介沾麵及原味拉麵。吃得辣可挑戰辣味,但九級台風辣真係好鬼辣。加入蕃茄同芝士的伊台風感覺破碎,撈麵則不到位,甚至讓人感覺到不好食。吃原味就好,用湯浸一浸凍叉燒口感更佳。
沾麵

题外话/补充资料: 另外亦要強調,過高的座位是根本的失敗,這嚴重地影響了用餐的感覺,亦使老人家無法品嚐味道甚佳的拉麵。
2016-06-18
沾麵
  • 沾麵及原味拉麵
2016-06-07 1538 浏览
自從在日本愛上吃沾麵後, 都會在港找好吃的沾麵。如果是拉麵的話我最愛味噌湯底, 沾宧的話就最愛魚介豚骨湯麵了!荃灣這家拉麵聞名已久, 特地來一試, 不用等位便進來了。鋪內位置很少, 客人都坐高椅, 可看到師傅煮麵。因坐位都是人貼人坐, 所以店員會拉椅讓你坐上後, 再把你推進去, 這動作對於體重不輕的我覺得好不懢忦。 進去前已決定好點沾麵, 上面寫著限定30碗, 幸好還有!等了約20分鐘麵才到我面前。份量之多把我嚇了一跳, 麵上有角煮豚角叉燒, 湯內也有叉燒, 麵是粗麵, 很彈牙。湯底十分濃郁, 也有很香的魚介味, 這可能對一些不喜歡魚腥味的朋友有抗拒感。這裡的湯很"杰", 所以不用放太久, 湯都會掛到麵上, 怕咸的人還是點湯麵比較安全。我個人是覺得不錯吃的, 而且價錢也大眾化, 只是坐得比較不爽, 吃的時候也會跟隔壁手碰手。雖不是我吃過最好吃的, 但也列入要再去行的其中一碗沾麵!也是因為想再吃沾麵, 結果我到旺角店想再吃時才知道要日間才有, 晚間只賣拉麵.....
荃灣這家拉麵聞名已久, 特地來一試, 不用等位便進來了。

2016-05-29 1477 浏览
拉麵台風幫襯過不下十次,2年前第一次去食嗰時飽到上心口嘅感覺仍然記憶猶新。款式唔多,只有幾款比你選擇,包括有伊台風(即蕃茄芝士湯底)、魚芥豬骨湯、紅色暴雨(即辣底)、骨膠原撈麵同埋沾麵。咁我就唔太鐘意食辣同埋撈麵,所以只試過伊台風、沾麵同埋魚芥豬骨湯,當中以伊台風為「賣飛佛」,所以以下嘅評論都係講伊台風。味道伊台風,即蕃茄芝士湯底,正確啲嚟講係蕃茄湯底配火炙芝士。蕃茄湯底十分「傑」,亦唔會有太酸嘅感覺,唔似我哋平時出街食嗰種蕃茄底。湯底蕃茄味香濃,但食落又唔似係蕃茄煲出嚟嗰種感覺。雖然唔知佢係咪用真‧蕃茄嚟整湯底,但湯底出到嚟嘅效果唔錯。至於芝士方面,佢係整好哂碗麵再鋪D芝士條上去,然後用火槍燒佢。因此啲芝士係溶唔到喺湯裡面,只能痴住食。叉燒方面,份量十分大方,厚切2片有手掌咁大嘅叉燒比你慢慢歎。佢啲叉燒係預先整熟咗,只係靠碗麵嚟「馨」返熱舊叉燒,所以唔好期待佢係熱辣辣。雖然叉燒厚切又大舊,食落唔「鞋」而且略有豬味。糖心蛋做得好出色,蛋味香濃又唔會過熟。我每次都係先食隻蛋,以免佢浸得湯底太耐而熟咗,會失去「流心」效果。麵方面亦係十分大方,係餐牌已表明拉麵份量係坊間嘅1.5倍,而佢亦都唔

麵方面亦係十分大方,係餐牌已表明拉麵份量係坊間嘅1.5倍,而佢亦都唔係嘩眾取寵,真係好大碗,雖然我真係好想食哂佢,但好多時都食剩約3—4啖,所以比較細食嘅人不妨喺落單時揀較少嘅拉麵,以妨食唔哂浪費食物。
配材方面,特別想讚吓佢嘅荀。通常食荀都有陣味,但佢醃得好好,略帶辣味,完全唔會難以入口。另外伊台風會有2片生蕃茄,感覺好fresh。

認真麻麻,坐嘅方面類似BAR枱,加上勁高嘅櫈又冇得「i」住,其實唔舒服。加上位置好迫,人滿嘅話會手碰手,尤其天氣凍個個着大褸嗰陣問題更嚴重。

侍應人數充足,但係坐入面嘅話就較難叫到侍應,因為縮咗入去。走嗰時會全部人同你講拜拜(應該係,因為唔識聽日文),同返佢哋講byebye會笑得好開心

記得有幾次去食嗰時有小昆蟲飛嚟飛去,幸好餐具方面都乾淨。

總結
因為拉麵份量係平常嘅1.5倍,所以食完會好飽,加上叉燒又大舊,其他材料味道亦唔差。總括黎講都抵食亦值得一試。
2016-04-21
  • 伊台風
2016-05-04 2224 浏览
難得經過附近 就黎左就下呢間D人話好出名既拉面啦! 首先環境黎講  張凳好高高==‘然後張枱又更高! 坐落真係唔太舒服! 食果陣就更加辛苦==“ 不過lunch黎講都可以接受既~唔係話要傾計坐好耐嘛~揀魚介豬骨做湯底  真係好濃郁  可以話係非常’ 杰’ 既液體! 好夠味! 唔會話得個咸字or味精味! 拉面比較粗身 可以自選軟硬度! 份量非常大碗! 絕對夠飽! 豬肉有兩大塊~非常入味! 我個人覺得最驚喜係果D肉鬆~ 同呢個湯底十級夾~幾特別!Lunch就會送飲品既 食夠三次會送個糖心蛋~ 不過對我黎講都係試一次就夠~ 唔知幾時先會享用到個糖心蛋lu~~

2016-04-27 1715 浏览
之前上網睇拉麵台風係正宗拉麵,就擔粗粗去試! 叫左個蕃茄芝士拉麵!一開就飲啖湯,完全吾覺有蕃茄味,吾似用蕃茄黎整的湯,似蕃膏開出黎,佢的拉麵係粗身,麵質偏硬!要咬好耐先吞到! 而佢的芝士本人吾係好覺得有芝士味!!咬落去好似平平無奇..最好最好既係佢個麵算多! 總算食得飽!
之前上網睇拉麵台風係正宗拉麵,就擔粗粗去試!

最好最好既係佢個麵算多! 總算食得飽!
2016-04-22
2016-04-26 1256 浏览
我愛吃拉麵,久仰這間大名,卻步於它的吧櫈設計,今天終於來嘗試一下。骨膠原拉麵,是沒有湯的,配以一塊檸檬解膩。中間溏心蛋旁的一堆東西就是骨膠原了。很容易拌均勻,但頗肥膩。味道不咸不淡,適合我口味。麵質我已經選擇了普通,但仍然偏硬,因為它的拉麵是粗身的,推薦大家選較軟和少麵,因為份量真的多,以免造成浪費。拉麵配以溏心蛋及一堆肉,溏心蛋合格,真的有溏心,比拉麵高分!拉麵台風的拉麵真的不是我杯茶。
骨膠原拉麵

拉麵台風的拉麵真的不是我杯茶。
2016-04-23
2016-04-20 898 浏览
今日坐巴士經過大河道 見到間拉麵店 見幾有特色 就入去試下 一入到去係吧台設計 可以睇住師父點煮拉麵 而且師父係日本人 立即加分🙊🙊 招呼都好周到 女生會給小橡筋朿起頭髮 好細心 d拉麵的分量比一般拉麵店多 配料都好足料 湯底仲好濃郁 😍😍😍 係充滿誠意的作品 因為太足料 我差點食不完 但見師傅充滿誠意 我點都食完碗麵 對師傅的尊重 🤗🤗🍜伊台風拉麵 $88濃郁蕃茄湯底 面果d一條係芝士☺️甘既配搭一d都吾heavy 🍜魚介豬骨湯拉麵 $78d湯濃郁吾在話下 d叉燒多到成個碗面都係 叉燒好"林" 好入 唯一失色係我中意一塊塊的叉燒 但呢到喜歡切碎 吾知點解呢😂🙈 haha有冇留意到隻糖心蛋? 好靚呀 真的糖心的 而且有少少甜味🙊🙊 睇餐牌還有沾麵 下次行開真的要試下

🍜伊台風拉麵 $88

• 魚介豬骨湯拉麵
  • 糖心蛋
  • 伊台風
2016-04-10 951 浏览
Amazing Ramen ! Friendly people serving and the good quality of the food ! if you are looking for a small, special place to eat magnificent Ramen, go there ! You will be greeted with smile and attention, which is very rare around here. Did I mention they also speak a little English ?
2016-04-10
2016-04-07 1238 浏览
今日老公話想食拉麵,於是就決定食呢拉麵台風。入到去舖位不算太大,可能太晏到既關係,老公想食沾麵,但買晒無得食。應該係女人見到骨膠原都會心郁郁,美顏丫嘛!嚟到見碗面,第一下感覺,“好多肉”!食落口都係“好多肉”,d肉唔算話唔好食,但係唔熱,所以有d白色脂肪食多少少覺得有d漏。同埋食到尾,根本都食唔晒d肉。而d麵好粗身,不是一般食開既麵質,我老公好欣賞呀!但我就覺得不是我杯茶,而且份量有點點多,一個女仔根本食唔晒!
今日老公話想食拉麵,於是就決定食呢拉麵台風。

應該係女人見到骨膠原都會心郁郁,美顏丫嘛!

嚟到見碗面,第一下感覺,“好多肉”!

骨膠原撈麵
2016-03-19
  • 溏心蛋
2016-04-06 899 浏览
一早返左香港搵飯食,去左荃灣既拉麵台風,想食好耐一直都冇機會今次可以試下喇.我點左個魚介豬骨湯拉麵, 湯基本上係豬骨湯上加魚介粉,豬骨同魚介味夾得好好,湯身好"傑"但唔滯口, 糖心蛋同其他配料都好好味,特別係個叉燒大件又厚又腍,好食!
2016-03-26
很少到荃灣覓食 不知有什麼好餐廳看到這家拉麵店好食評也蠻多 就試試吧店鋪不大 大概有十多個位 我特別喜歡蕃茄湯底的東東所以點了"伊台風" 事後在餐牌才發現了一句 他們餐廳的拉麵份量比一般的多1.5倍 幸好沒有加了麵底 建議在點餐紙也應加上此句子麵來了 很豐富啊 賣相也很好 有半隻溏心蛋 一大片紫菜 兩片又大又有厚度的叉燒 還有很多芝士 想不到芝士的份量有這麼多不過我不喜歡他們的湯底 很杰 十分杰 不像平時的拉麵湯底而且麵質偏厚 我還選了硬麵底 結果咀嚼時很費力 建議選一般或淋麵底好了平時吃拉麵一定吃不飽由其是吃一蘭的拉麵更甚但這裡 吃得十分飽 有些女孩子都吃不完我勉強能把它全吃掉 份量真的比出面多 沒騙人 可惜湯底不合我心 p.s 這裡沒加一
很少到荃灣覓食 不知有什麼好餐廳
p.s 這裡沒加一
伊台風
2016-03-26
2016-03-14 1119 浏览
両年前左右去過但忘記了味道、這天經過正考慮在那裏午餐、見剛開舗又不用等太耐就即管再去試下。我点了【魚介猪骨湯拉麺】頭一啖湯已覚得麻麻地、湯底表面好似幾濃下、入口只有木魚味、感覚成口都係木魚粉。再慢慢食落去、越食越覚得無味、因為麺太粗完全入唔倒湯味。只食了一半就停手了。叉焼一口咬落去、凍的、似剛在雪櫃攞出来。唔想再食第二啖。成椀最好味係流心玉子。總結:不會再回頭。
我点了【魚介猪骨湯拉麺】
叉焼一口咬落去、凍的、似剛在雪櫃攞出来。唔想再食第二啖。
成椀最好味係流心玉子。

總結:不會再回頭。
2016-03-12
2016-03-11 1143 浏览
次次經過都見好多人排隊於是去試個究竟去到當然是排隊先之後店員到差唔多到我地先比張紙我地填但當我地仲諗緊要食咩嘅時候佢已經問我地填好未跟住我地話未,已經快快趣填之後又嚟催多次話快啲,到你地我明你唔想後面啲人等咁耐咁大佬你係咪應該早啲比紙人填呀搞到我地求求其其填完比佢算 我呢個係辣味拉麵拉麵超大碗正常女仔係一定食唔哂 因為唔知佢入邊有溏心蛋所以自己叫多佐一粒其實佢每碗麵入邊嘅配料大致都一樣有辣味芽菜,溏心蛋,蔥絲,紫菜,筍,同2大塊厚切豚肉,所以基本上唔洗再加任何配料麵質偏向硬,我揀佐普通仍然覺得硬佐啲湯底太傑,再加埋咁多配料實在有點難消化豚肉厚得嚟好淋,好味除佐兩大塊豚肉之外仲有啲肉類,岩哂食肉獸芽菜同筍好爽口為整碗拉麵提升了不少整體自己是覺得太傑了,要不停飲水沖淡口腔但問我會唔會再食第二次係:唔會
次次經過都見好多人排隊

於是去試個究竟

去到當然是排隊先

之後店員到差唔多到我地先比張紙我地填

但當我地仲諗緊要食咩嘅時候

佢已經問我地填好未

跟住我地話未,已經快快趣填

之後又嚟催多次話快啲,到你地

我明你唔想後面啲人等咁耐

正常女仔係一定食唔哂

因為唔知佢入邊有溏心蛋

所以自己叫多佐一粒

其實佢每碗麵入邊嘅配料大致都一樣

麵質偏向硬,我揀佐普通仍然覺得硬佐啲

湯底太傑,再加埋咁多配料實在有點難消化

豚肉厚得嚟好淋,好味

除佐兩大塊豚肉之外仲有啲肉類,岩哂食肉獸

芽菜同筍好爽口

為整碗拉麵提升了不少

整體自己是覺得太傑了,要不停飲水沖淡口腔

但問我會唔會再食第二次

係:唔會