2019-11-27 77 浏览
今日同朋友去新城市廣場,7樓有一間新開的拉麵我武者羅,見呢間裝修挺特別又新穎,有拉麵和沾麵兩種,我地各點一個,幾個小食和一杯飲品。生薑醬汁拉麵🍜,湯底雞清湯好濃郁,兩片薄薄雞肉片又幾香又幾淋,麵底軟硬剛剛好。濃厚咖喱味噌沾麵,有兩塊厚厚的叉燒又不會太肥,將沾麵撈上蕃茄醬再沾上咖喱汁,湯底超香濃麵條粗又好煙韌,沾麵真是好好味。糖心蛋真是好入味,又流心非常美味。揚出汁豆腐,豆腐好香口醬汁又好味。和風搪揚雞,雞肉炸到好香口,雞肉嫩滑。荔枝乳酸梳打
有拉麵和沾麵兩種,我地各點一個,幾個小食和一杯飲品。

生薑醬油拉麵
濃厚咖喱味噌沾麵
糖心蛋
糖心蛋真是好入味,又流心非常美味。
揚出汁豆腐
揚出汁豆腐,豆腐好香口醬汁又好味。

和風搪揚雞
和風搪揚雞,雞肉炸到好香口,雞肉嫩滑。
2019-10-26
生薑醬油拉麵
濃厚咖喱味噌沾麵
糖心蛋
揚出汁豆腐
和風搪揚雞
2019-11-26 38 浏览
之前諗住去西貢玩下 就係沙田食個午餐再轉車去西貢 見到新城市有間新開拉麵店 仲係日本過江龍入嚟咁吸引 就入咗去試下整過裝飾環境幾舒服 唔會話坐得好迫 枱面設計都好花心思呢到嘅拉麵選擇都唔少 而且湯底同款式同出面個啲比少見啲 都幾特別叫咗個淺蜊潮拉麵 湯底係清雞湯 味道的確幾清而不失雞味又帶點雞油 味道唔似人工製抵讚 另外仲有兩片雞肉 好好食 軟韌度啱啱好 蜆肉都滲透咗湯底嘅味道 麵條軟硬適中 整體好滿意另外叫咗個生姜醬油拉麵 湯底味道都係好清 配咗生姜味道幾正 味道好配合 帶點濃味又唔會好口渴 配嘅叉燒比較薄身 唔係出面嘅燒叉燒 不過都幾好食小食係我武者羅燒餃子 煎得唔會太耐 味道唔錯 唔會太油飲品叫咗杯荔枝疏打特飲 唔算太甜 仲配埋粒荔枝肉食吓 過下口癮

整過裝飾環境幾舒服 唔會話坐得好迫 枱面設計都好花心思

麵條軟硬適中 整體好滿意

小食係我武者羅燒餃子 煎得唔會太耐 味道唔錯 唔會太油

2019-11-23 47 浏览
今日晏晝,喺沙田新城市買嘢,就去到7樓嘅我武者羅,食拉麵🍜,又幾特別喎!生薑醬油拉麵$95湯底係雞清湯配上餐廳自己特制醬汁同生薑一齊去熬既,另外有一塊雞肉,兩塊豚肉同一條荀。味道清甜得黎帶點醬油味,麵煙靭彈牙,但肉就相對較嚡🙈濃厚咖喱味增沾面$115兩舊腩肉肥瘦適中,咬落去入口即溶,正!拉麵先同蕃茄醬撈勻,在沾上咖喱味增湯底里,味道幾特別。最特別係食完之後,店員會幫你加上茉莉花茶都咖喱味增湯上,哈哈,我第一次咁飲🤣旨辛酸燒餃子🥟$45聽店員講,佢哋嘅餃子係直接由日本運過嚟,外皮好薄,煎到好脆口,配上酸酸地嘅醬汁,同埋爽口嘅芽菜一齊食,簡直係冇得彈呀👍😋

生薑醬油拉麵$95

濃厚咖喱味增沾面$115

旨辛酸燒餃子🥟$45

• 旨辛酸燒餃子
2019-11-23 67 浏览
喜歡餐廳裝潢時尚, 簡約潔淨, 予人寧靜感。上回光顧, 被咖喱吸引了, 要了濃厚咖喱味噌沾麵, 再次光顧, 要回歸基本步, 品嚐其生姜醬油拉麵。生姜醬油拉麵 $95 + 10%湯頭由雞清湯, 我武者羅本店醬汁和生姜組合而成。把拉麵上的姜蓉和葱花拌勻, 呷一口, 一點薑辣的感覺也沒有, 可口順喉, 多喝幾口, 身體暖和, 很適合冬天暖身用。醬油味道濃郁, 湯頭清澈, 雖然湯面有一層油, 但入口清爽不油膩。雞肉有一件, 雞味甚濃。碗邊掛上兩大片豚肉, 雖然薄切, 但滑溜。
喜歡餐廳裝潢時尚, 簡約潔淨, 予人寧靜感。

生姜醬油拉麵 $95 + 10%

2019-10-30
$104.5
2019-11-22 55 浏览
同事Friday Lunch,試新野,有別於一般豬骨湯底拉麵,呢到係食雞湯底,亦有沾麵。湯麵方面,岩鹽比味噌湯底清谈,但更顯雞味,麵質較軟,而且比較粗身,雞肉有雞味和滑,一讚,豬肉肉味濃但不肥。沾麵湯濃,加了韭菜,特别濃味,沾麵再比湯麵麵質粗和寬,是因為可以把沾麵汁掛在麵上,豬腩肉,不漏,好味,最後起完沾麵,侍應把加入花茶在沾麵酱內,變成湯,渴後有點點花香餘韻,比較特别。餃子肉汁未算多,但皮薄夠脆,酱汁特別,值得一試,價錢可以90-100,呢個埸,係咁上下,而且擺抬,器皿,就連纸巾品質用料都很講究,可以再來。
2019-11-22
  • 特級真鯛雞白湯拉麵
  • 我武者羅燒餃子
  • 荔枝乳酸梳打
2019-11-12 87 浏览
新城市話哂都係小女嘅地頭,一有新餐廳開就梗係快快地去試吓。聽講呢間來頭都唔細,入到去餐廳裝修充滿日本風情嘅感覺,唔同木嘅設計好清新餐牌入面款式唔多,我㨂咗兩款麵食同小食呢款以雞骨熬製而成嘅湯底,飲第一啖時有一種好似曾相識嘅感覺⋯係滴雞精清甜完全無油膩感,有好濃香嘅雞嘅甘香甜味,配上幼身嘅拉麵令麵同麵空間充份掛湯,最最最讚嘅係個叉燒,入口肉質滑嫰多汁,真係要好似中華一番咁發哂光先得囉。呢款沾麵配嘅夠哂特別,係咖哩風味再配個粗身少少嘅拉麵,先將面頭番茄醬撈一撈先要沾汁食咖哩入口唔太辣,反而突出咗番茄嘅甜酸味,平時食沾麵到中段都會好膩,呢個有少少酸味中和吓令味道多一種層次仲開胃咗,當你食完個麵可以叫餐廳加茉莉茶去個湯度再飲埋,甘甜酸辣一次過嘅味覺衝擊好正呢款燒餃子皮脆一咬一啖卡嚓一聲脆開,再爆入面啲肉汁,真心極推介呢款
餐牌入面款式唔多,我㨂咗兩款麵食同小食
濃厚味噌沾麵
一次過嘅味覺衝擊好正
燒餃子
2019-11-03
濃厚味噌沾麵
燒餃子
2019-11-11 44 浏览
新城市7樓開左新既拉麵店,今次又同男人和嚐鮮,剩係聽個名都覺得好鬼型😎本身為左開店期間限定既特級真鯛雞白湯拉麵而黎,好可惜已經賣晒,無緣😔淺蜊潮拉麵 $120(美味指數: 😋😋😋😋😋)用左雞清湯同淺蜊醬做成既湯底,再配新鮮既淺蜊。湯頭清甜,蜆味新鮮,麵條緊實彈牙,好有嚼勁濃厚辛味增沾麵 $115(美味指數: 😋😋😋😋😋)濃厚辛味增根本為超重口味既朋友仔而設計既菜式,掛面力強,五花腩唔肥膩。食完可以叫店員加苿莉花茶加落沾汁稀釋,甘就可以飲埋個湯啦和風唐揚雞 $50(美味指數: 😋😋😋😋)唐揚雞炸漿夠薄,炸得外酥內滑,仲保留到肉汁。配埋和風醬,甜甜地😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

淺蜊潮拉麵 $120
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

濃厚辛味增沾麵 $115
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

和風唐揚雞 $50
(美味指數: 😋😋😋😋)

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2019-11-10 32 浏览
同朋友行開沙田試新野,我地叫左湯麵同沾麵各一試下,湯麵就試左佢地既主打生薑醬油拉麵,沾麵就試左濃厚咖哩味噌沾麵。生姜醬油拉麵$95首先湯底係雞清湯,有d生薑係面,中日混合既感覺,啖湯好清甜,麵條有咬口,配埋有三款豬同雞叉燒,吃落好諗好食。濃厚咖哩味噌沾麵 $115呢個簡直係重口味人士既恩物,味噌+咖哩去熬成湯底,個麵質同湯麵唔同近似扁意粉,店員仲好細心咁話比我地知將蕃茄蓉同麵拌好再去沾麵更好食,湯嘅掛麵能力掂,真係好夠味道,叉燒就係半肥瘦。和風唐揚雞$50小食炸雞脆嫩有爽脆芽菜鋪底,個梅子醬汁酸酸甜甜,好滋味,推介。荔枝乳酸梳打$35荔枝乳酸味,甜甜酸酸好開胃。菠蘿乳酸梳打$35好fresh味道,唔算好甜好飲。

濃厚咖哩味噌沾麵 $115

和風唐揚雞$50

荔枝乳酸梳打$35
荔枝乳酸味,甜甜酸酸好開胃。

菠蘿乳酸梳打$35
好fresh味道,唔算好甜好飲。

2019-10-30
  • 和風唐揚雞
日本涉谷人氣拉麵店「我武者羅」曾被選為東京拉麵第一位,而家佢地黎左香港啦!香港首間分店係沙田新城市廣場,近近地緊係要朝聖啦!店內光線充足,全部木枱木櫈,簡約得黎又有現代感~ 店主蓮沼先生來頭唔少唔怪之得佢既拉麵可以比到食客一種新鮮感 !麵條用日本高級小麥粉製成,屬幼身直麵。而湯底仲有各種配菜,除左可以融合湯既鮮味,有菜有肉有麵,又可以均衡營養。職員放低menu後立即用心介紹最後我地點左兩個麵同兩款小食生姜醬油拉麵$95職員推薦必試經典口味呢個醬油湯底係師傅喺東京調配用左千葉縣秘製醬油然後直接空運過嚟香港㗎所以呢個係來自東京原汁原味嘅湯底 湯底味道濃而不會咸飲完唔會口渴拉麵裏面有一片雞胸肉 好有雞味而且肉質好軟淋嫩滑另外仲有兩塊薄薄既叉燒一樣好鮮味麵上面有大量生薑蓉味道濃郁真係好特別冬天黎食一定好溫暖幼身直麵份量不太多女士食就剛剛好仲嗌咗一隻糖心蛋$ 15半熟嘅蛋黃好好食濃厚咖喱味噌沾麵$115我嗌咗一個咖哩沾麵 呢一隻麵比較粗口感有啲似烏冬上面有一球蕃茄醬職員話先撈均個麵再沾咖哩湯底 湯底 比較厚實除左咖哩味仲有好香濃既鰹魚味飲落去似用好多材料去製成嘅湯底唔單止只係咖哩味味道唔算太辣加

香港首間分店係沙田新城市廣場,近近地緊係要朝聖啦!

店內光線充足,全部木枱木櫈,簡約得黎又有現代感~

麵條用日本高級小麥粉製成,屬幼身直麵。

職員放低menu後立即用心介紹

先將蘿蔔蓉加入餃子醬汁
再點餃子食

糖心蛋 $15
2019-11-07 34 浏览
今日行開沙田就決定試下呢間裝修得好靚既拉麵店,果然食物質素都同樣咁高!濃厚咖哩味噌沾麵咖哩好香濃而夠杰身,基本上每條拉麵都掛到湯汁。加埋蕃茄醬係麵上,仲有粒粒炸蒜撈左入去,食落香口而且感覺成件事好fusion~沾麵會有兩塊類似東坡肉既叉燒,好淋而滷水亦都好入味。最正既係拉麵用咗粗身既個款,所以食落口感一流而又好彈牙,配合埋個咁濃咖哩味既湯汁,味道好正而又特別!另外仲加咗30蚊叫咗叉燒,有雞胸肉、雞脾肉同埋叉燒,真心係抵而且可以肉質都好結實又唔痴牙!濃厚辣味噌沾麵呢款基本本配料同埋拉麵都同咖哩味既個款好似,但個湯汁轉左辣味會令到個沾麵層次更加分明,辣之餘亦都食到鮮味! 食哂拉麵後可以叫店員倒D茉莉花茶落個湯到飲兩啖,又係另一種口感,不過相對咸少少未必人人都岩。我武者羅燒餃子同日本食到既好類似,細細粒而餃子餡既肉味好突出,配合埋佢既醬油一齊食好出色!

濃厚辣味噌沾麵

我武者羅燒餃子

2019-11-05 23 浏览
🔅🔅🔅又有過江龍加入香港大家庭店鋪位於沙田一於去試一試😎🔸<生姜醬油拉麵> - $95湯底味道不錯武者的麵較為有彈性☺️唔會浸得耐變到好淋雞塊嫩滑👍掛係碗變的肉就差dd因為肉偏瘦影響左整個肉質🔹<鹽生薑拉麵> - $95湯底都好濃郁加埋d生薑好似食緊白切雞🤣成件事好得意🙈🙈🔸<和風餃子> - $45餃子同和風醋食落好夾但味道一般不太特別🔹<和風唐揚雞> - $50雞炸得好脆肉質嫩滑而且好juice再配埋距個梅子醬好match哩個推薦俾大家👍👍🔸<荔枝乳酸梳打> - $35個人好鍾意荔枝味見到即刻想試飲落不太甜適合少甜噶你地☺️🔹‼️仲有一樣想提‼️就係餐廳洗手間🙈真係好貼心入面提供女性用品.牙線同橡根🥰香港好少有咁細心噶餐廳所以哩個真係值得讚一讚👍🔸地址:📍 我武者羅 (沙田)沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓703A號舖
🔅🔅🔅

入面提供女性用品.牙線同橡根🥰
香港好少有咁細心噶餐廳
所以哩個真係值得讚一讚👍

地址:
📍 我武者羅 (沙田)
沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓703A號舖
  • 和風唐揚雞
2019-11-05 1213 浏览
沙田又開左新餐廳啦!今次呢間位於7樓的餐廳係食日本拉麵的,是一間日本過江龍拉麵店。餐廳裝以木系為主,看上去並不像傳統拉麵店,是比較摩登的那款!餐牌上有拉麵和沾麵兩款麵可以揀,亦有幾款小食可以選擇!落單後店員會詢問那位吃沾麵,他們會把枱上的木托盤先收起!生姜醬油拉麵,湯底是清雞湯,所以一D都唔會油膩,好清甜,因為碗內有加入生姜蓉,所以湯會帶有少少姜味!而配料方面有兩塊薄切雞肉片掛於碗邊,另外也有一塊雞胸肉於湯中。前者好香雞肉味,後者雞肉嫩滑,還吸了湯的味道,十分惹味,而麵底的軟硬度剛剛好!整碗很適合女士食用,食完唔會有罪惡感。濃厚咖哩味噌沾麵,沾麵的麵底會較拉麵的粗,而且會較煙韌彈牙,除沾麵附上兩塊厚切的叉燒,叉燒唔算好肥,有好香濃的肉味。麵上那有蕃茄醬,所以食落會帶有少少酸味!沾麵的醬汁以雞白湯、自家製味噌醬和咖哩製成,醬汁味道濃郁,因為有咖哩的關係,帶有少少辣。整個沾麵有酸味也有辣味,味道很刺激味蕾!旨辛酸燒餃子,這款餃子已經淋有醬汁,所以不用點餃子汁。這個醬汁酸酸辣辣,餃子煎得脆口,食落十分惹味!揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉,豆腐有稍稍炸過,外脆內軟而且嫩滑。配上黃豆、羊棲菜和生姜蓉一
餐牌上有拉麵和沾麵兩款麵可以揀,亦有幾款小食可以選擇!
落單後店員會詢問那位吃沾麵,他們會把枱上的木托盤先收起!

旨辛酸燒餃子
揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉
揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉,豆腐有稍稍炸過,外脆內軟而且嫩滑。配上黃豆、羊棲菜和生姜蓉一齊食特別美味!

餐廳有個貼心位就係食拉麵會有個木托盤,所以令個拉麵高少少容易D食。下次要再黎試下鹽味拉麵先!
2019-11-03
旨辛酸燒餃子
2019-11-05 540 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-來自東京涉谷人氣拉麵店「我武者羅」座落新城市廣場,據說店家主打生薑醬油拉麵!不過小妹可是為左佢地開店限定既「真鯛雞白湯拉麵」而來!對於鍾意食雞白湯底既我來說,搭配鯛白湯底更加吸引!餐廳裝潢以木系作主調,環境闊落比坊間拉麵店坐得舒服;仲有佢地張燙銀紙巾,真係好有型!餐牌部分 (真鯛雞白湯屬期間限定,好像已結束了),佢地既拉麵無得自選麵質軟硬和走/要的配料。荔枝乳酸梳打 $35特級真鯛雞白湯拉麵 $125真係幾鍾意佢地既真鯛雞白湯,用上鯛白湯與雞白湯的配搭,就算只食拉麵都滲出陣陣魚的鮮味,可見其掛湯力不錯;另外用上幼身拉麵,質地恰到好處,唔會偏軟或硬,湯底飲落會帶點黏黏的質感,充滿骨膠原,鮮味十足。仲有兩片食落頗嫩滑的慢煮雞肉和一片薄叉燒,如果供應期可以延長就好了。濃厚咖哩味增沾麵 $115咖哩人叫既沾麵,面頭有一舊蕃茄茸,仲有兩件腩肉,建議與麵拌均後再蘸上沾麵汁呢😆 咖哩人話沾麵汁咖哩同味增既味道都食得出,咖哩味唔係日式偏甜個種,係帶有陣陣香料味,仲有蕃茄既酸酸甜甜,甚為惹味!旨辛酸燒餃子 $45佢地既餃子都

荔枝乳酸梳打 $35

特級真鯛雞白湯拉麵 $125

濃厚咖哩味增沾麵 $115

旨辛酸燒餃子 $45
佢地既餃子都係由日本新瀉縣直送,餃子外皮煎至帶脆,食落帶有開胃的醋酸味,好食!

和風唐揚炸雞 $50
熱騰騰既炸雞,炸至外脆內嫩,搭配左惹味既和風醬汁,相當唔錯!

• 濃厚咖喱味噌沾麵
  • 和風唐揚炸雞
  • 旨辛酸燒餃子
  • 特級真鯛雞白湯拉麵
2019-11-04 45 浏览
😏作為一個拉面迷,我係香港試過好多唔同既拉麵🤤🤤🤤🤤雖然我未去過日本,但我想像到自己去到日本餐餐都係拉麵既日子🤣🤣🤣🤣,諗起都興奮。講番我武者羅先😉經過友人介紹,膽粗粗過去試下,佢賣既面款唔太多,但價錢上相當有份量😥😥😥平時食開拉麵,今次就想試下沾面🤤🤤🤤,但係只有2款,1款係咖喱,1款係辛辣😔😔😔咖喱成日食好普遍,所以就試左個辛辣。🤤🤤🤤🤤等左1x分鐘,終於到左,面條唔錯,但佢既肉得果2舊,仲要細細舊😭我仲要額外加肉肉食,講番個汁先,真係勁濃同辛辣再加上咸😑😑,食緊果時要不停飲水。整體黎講,比想像中差,價錢算係昂貴,但食物質索一般,除左面條外,其他都好一般,我覺得價錢唔成正比😌😌
2019-11-04 36 浏览
又一間日本拉麵過江龍進駐!我武者羅既座位好寛敞坐得好舒服😆店員會為每位客人詳細介紹各款拉麵同小食,等大家可以按喜好揀選。生姜醬油拉麵 $95呢碗係佢地既招牌,黎到當然要一試啦😊有兩片薄豚肉放係碗邊,另外亦配有一塊雞胸肉。豚肉肉味濃郁,薄薄一片真係令人想一食再食😝。拉麵以雞清湯做底,一送到黎既時候已經聞到陣陣雞湯既香氣👍麵條比較扁身,帶少少韌度,湯底配有生姜蓉同蔥花,食落無一般豬骨湯既膩感,反而幾清爽😍Topping記得加溏心蛋($15),流心效果激讚🤣濃厚咖哩味噌拉麵 $115另外挑選左一碗沾麵,佢地分別有兩款沾麵,包括咖哩味噌同埋辛味噌沾麵。辛味噌沾麵會加入唐辛子同花山椒,味道較辣,而今次K就揀左咖哩味噌呢款啦😆呢款沾麵上仲加左蕃茄醬,將麵條拌入咖哩湯底時順道將蕃茄醬拌入,會有陣陣蕃茄香味,感覺無咁厚重,味道亦都較有層次,但偏咸少少。麵條比較爽口,掛湯力不錯,配上肥瘦相間既豬腩肉,入口即化呢😛。旨辛燒酸餃子 $45由日本新潟直送既餃子,黎到無理由唔試姐係咪?😏餃子煎得香脆,餡料係豚肉+蔬菜,配上酸辣既醬汁,開胃又惹味。揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉 $50熱辣辣既煎煮豆腐外脆內軟,醬汁味道

生姜醬油拉麵 $95

濃厚咖哩味噌拉麵 $115

旨辛燒酸餃子 $45

揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉 $50
熱辣辣既煎煮豆腐外脆內軟,醬汁味道濃郁,配搭不錯。

和風唐揚雞 $50
以雞腿肉製作既唐揚雞,雞塊比較厚身😂外皮炸得十分香口,雞肉則好Juicy,啖啖肉既感覺太正😎。仲配有蔥花、洋蔥絲同埋芽菜,食落唔會話好油膩。