1K
2019-12-16 921 浏览
沙田新城市7樓有一間非常講究的日式拉麵店,創作宗旨「要在味道與健康之間尋找絕對平衡」,這是蓮沼先生自創立「我武者羅」以來一直謹守的。香港人也喜歡健康飲食,我被蓮沼先生的故鄉-新潟雪國地衍生而成的傳統「生姜醬油」吸引,無論食材用料, 以至用水都非常嚴謹,店內所有清洗及製作食材的用水均使用軟水,為提昇保鮮度及加強保持食材的原有鮮味,果然為了烹調美食一絲不苟。濃厚咖喱味噌沾麵$115雞白湯/咖喱/自家製味噌醬/番茄醬/豚肉先讚一下咖喱味帶甜而不辣,惹味非常,呷到漸漸的雞湯味,味不算太重。豚肉肥瘦分明,質素嫩腍,拉麵及番茄醬攪勻後放上湯裡,沾點湯再放入口內,可吃到甜香的湯及彈牙有口感的拉麵, 感到很輕盈,一點負擔也沒有。我武者羅燒餃子$45豚肉/野菜/自家製和風醋餃子煎的脆口,餡料豐富,豚肉由日本新潟直送,十分優質,滿口餃子可吃日本的幸福感。揚山豆腐配羊棲菜及生姜蓉$50豆腐/生姜/羊棲菜豆腐炸漿超薄,但可做外脆內軟效果,生姜蓉超級香口,好出色,這是會令人懷念的味道。和風唐揚雞$50雞/梅子醬炸雞啖啖嫩雞肉,炸到剛好不會過火,加上酸溜溜的梅子醬令人增加食慾,愛炸雞的粉絲們必吃之選。

濃厚咖喱味噌沾麵$115

和風唐揚雞$50
雞/梅子醬
  • 揚山豆腐配羊棲菜及生姜蓉
  • 我武者羅燒餃子
幸好,當舖頭啱啱開時去過食,人多到要坐Bar枱。見到有兩位日本師傅坐鎮整拉麵。第一次食真係意外地好食。連我平時點都唔飲晒拉面碗湯的當日都飲晒!後尾聽到隔離枱講起先知道是日本開過來的拉麵店,有信心保證!心諗終於有間好食嘅拉麵店係沙田!但上個月再去時,日本師傅不在店內(不知道是已飛回日本抑或當晚不在舖),味道已有分別.... 雖然都見到拉麵湯是一包包原裝拆開(相信是日本直送過來),但真的無咁好食了...😔

2019-11-27
2019-12-10 83 浏览
來自日本東京涉谷的拉麵店我武者羅,主打的湯底有生姜醬油拉麵及真鯛雞白湯拉麵,都屬清淡系,食拉麵唔再只得豬骨湯底咁單調!其中淺蜊潮拉麵($120),雞清湯配蜆肉,湯底好清甜!生姜醬油拉麵($95)則屬店內皇牌,受歡迎程度從每檯幾乎有點一碗可見一班!香濃醬油做base,加新鮮生磨薑蓉,味道幾清新,另外加點溏心蛋一隻($15),都幾有水準。我武者羅燒餃子($45):燒餃子看似簡單,但要做到外脆內軟都唔容易。餃子醋加紅蘿蔔蓉,味道酸酸地幾好味。和風唐揚雞($50):炸雞香脆可口,加拉麵一齊食更飽足!

其中淺蜊潮拉麵($120),雞清湯配蜆肉,湯底好清甜!

和風唐揚雞($50):

炸雞香脆可口,加拉麵一齊食更飽足!

2019-12-10 60 浏览
又一間拉麵過江龍到港,我認為呢期最夠羗🤣🤣🤣揀咗《鹽生薑拉麵 》清澈鮮甜嘅清雞湯底,好喝。拌勻薑泥,令整碗雞湯加添了少許辛辣感,增加了味道的層次。薑泥與雞湯的味道好夾。掛在碗邊的是2片粉嫩豬肉片,淡淡的粉紅色,肉質軟滑,估唔到沒太多油脂含量的瘦瘦一片肉也可以咁好吃。拉麵有咬口,軟硬度適中👍點咗兩款小食,揚出豆腐同我武者羅燒餃子🥟 豆腐,外脆薄醬內軟豆腐,加有獻汁和生姜泥,清爽唔油膩🥰🥟餃子煎得非常香脆,肉饀有汁。保存到日式餃子口感。整體來說呢間嘅出品有水凖👍
又一間拉麵過江龍到港,我認為呢期最夠羗🤣🤣🤣
揀咗《鹽生薑拉麵 》

清澈鮮甜嘅清雞湯底,好喝。
拉麵有咬口,軟硬度適中👍

點咗兩款小食,揚出豆腐同我武者羅燒餃子🥟
豆腐,外脆薄醬內軟豆腐,加有獻汁和生姜泥,清爽唔油膩🥰
🥟餃子煎得非常香脆,肉饀有汁。保存到日式餃子口感。

整體來說呢間嘅出品有水凖👍
和閨蜜交收旅行所買之美戰鞋袋之餘,不忘來個飯聚,由於閨蜜最近忙著加班,故選擇鄰近她公司的新城市廣場吃晚飯。我吃了好幾天中菜,想轉換口味,去了人氣拉麵店我武者羅嚐拉麵。我武羅者主賣當然是拉麵,另有沾麵供應,還有小食點選,若想喝東西亦沒有問題,有乳酸梳打可喝。我們想吃得豐盛些,各點一款麵食及乳酸梳打,另追加我武者羅燒餃子一份。閨蜜說第一次來我武者羅一定要試試它的招牌生姜醬油拉麵,拉麵走簡約不花巧的風格,以生姜蓉,蔥花,蔬菜點綴。湯頭以清雞湯為基調,再混合我武者羅本店醬汁,入口清甜帶薑的韻味,很溫暖的味道。拉麵軟硬度剛好,薄而粉嫩的叉燒肉質幼滑,跟湯底一起享用非常療癒。雖然天氣寒冷,但閨蜜看見不少食客在喝荔枝乳酸梳打,她也要喝一杯。荔枝乳酸梳打甜度自然舒服,兩顆原顆的荔枝肉在梳打上飄浮著,格外奪目,梳打跟乳酸調得恰到好處,清涼好喝。我武者羅燒餃子餃皮煎得金黃香脆,一旁附上蘿蔔蓉,在品味餃子的同時可清爽一下。餃子內餡混搭野菜和豚肉,讓人能受到它的鮮嫩滋味,自家製和風醋調味不會很重,即使餃子是一道小食,不過我武者羅仍用心烹調。如果閨蜜的生姜醬油拉麵是淡雅的代表,那麼我的濃厚咖哩味噌沾麵便是濃郁的

荔枝乳酸梳打

我武者羅燒餃子

濃厚咖哩味噌沾麵

如果閨蜜的生姜醬油拉麵是淡雅的代表,那麼我的濃厚咖哩味噌沾麵便是濃郁的代言。當濃厚咖哩味噌沾麵上桌,我不禁說太誘人吧。咖哩融合味噌與雞白湯,味道厚實濃重不膩,些許辣度,正好暖胃。

濃厚咖哩味噌沾麵

至於麵條則是粗身的那種,富有彈性的嚼勁,店員說我可以先將沾麵上的蕃茄醬均勻攪拌,然後再沾上咖哩湯吃,可充分享受麵的彈性和咖的風味,惹味極致。角煮採用厚切的豚肉,肥瘦相間,瘦肉鬆軟,肥肉滑順,咬下去散發迷人肉香。
菠蘿乳酸梳打

菠蘿乳酸梳打帶來微微氣泡,乳酸梳打酸酸甜甜,加上甜美的菠蘿果蓉,為吃濃厚咖哩味噌沾麵的我吹拂一抹清新,替我分擔咖哩的辣度。
菠蘿乳酸梳打,荔枝乳酸梳打

荔枝乳酸梳打
我武者羅燒餃子
菠蘿乳酸梳打
菠蘿乳酸梳打,荔枝乳酸梳打
2019-12-09 52 浏览
難得經過沙田新城市廣場,見到有新開的日本過江龍拉麵店就決定一試。店名我武者羅,甚有氣勢。我們點了餐廳的招牌生薑醬油拉麵,另外點了辛味噌沾麵和和風燒餃子。醬油拉麵以清雞湯為基底,加上店家店家醬汁混合而成,醬油味非常香卻不會太咸,而且雞味雞郁絕不油膩。用的是幼麵,吸收了湯汁的精華,不錯。配料方面有叉燒、雞腿肉和雞胸肉,和有不同口感,而且都非常嫩滑。至於辛味噌拉麵,用的是以雞湯、唐辛子、花山椒和味噌醬調配的湯底,在辛辣濃郁的湯底中略帶味噌的咸味,愛辣的朋友可以一試。沾麵特別在有食完麵後可於湯底加入茉莉花茶品嚐,淡淡的花香中和部分辣味,十分特別。麵原本有2塊角煮,愛吃角煮的我特意另外加錢加了3塊。餃子方面外皮煎得香脆,餡料佢保持肉汁,不錯。..我武者羅沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓703A號舖..

餃子方面外皮煎得香脆,餡料佢保持肉汁,不錯。

我武者羅
沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓703A號舖

• 濃厚辛味噌沾麵
2019-12-09 27 浏览
是日同朋友去沙田新城市的一田SHOPPING中,晚餐見到哩間嚟自日本渋谷嘅拉麵店"我武者羅"日本過江龍拉麵店,餐廳裝潢充滿木系感,見到餐牌上﹛有拉麵和沾麵兩款麵可以揀,當中也有幾款不同的小食可以選擇,生姜醬油拉麵,濃厚辛味噌沾麵╴溏心蛋,炸豆腐,炸雞生姜醬油拉麵生姜醬油拉麵真的好特別,生姜加上醬油拉麵,味道唔會太濃,加上配埋豚肉和雞肉,真的好好味~~濃厚辛味噌沾麵濃厚辛味噌沾麵真的好正,濃厚辛味真的好辣,食下時暖暖地,唔會太熱,食食下辣味湧出嚟,真的愈食愈想食,溏心蛋溏心蛋真的無得輸,拉麵一定要點,炸豆腐,炸雞炸豆腐,炸雞真的唔錯的小食,雞嘅醬汁係梅子醬,真的好入味,炸豆腐系玉子豆腐,加上蔥絲真的好清爽。
是日同朋友去沙田新城市的一田SHOPPING中,
晚餐見到哩間嚟自日本渋谷嘅拉麵店"我武者羅"

日本過江龍拉麵店,餐廳裝潢充滿木系感,

生姜醬油拉麵,濃厚辛味噌沾麵╴溏心蛋,炸豆腐,炸雞

濃厚辛味噌沾麵

食食下辣味湧出嚟,真的愈食愈想食,

溏心蛋
溏心蛋真的無得輸,拉麵一定要點,

炸豆腐,炸雞
2019-11-30
2019-12-09 917 浏览
午餐在新城市廣場,特登來試試新開不久的拉麵店。餐廳面積超大,很多座位,午飯趕時間,不用等位實在太好了!而且職員有禮,招呼極好。餐牌就是一張小冊子,食物款式不算多,但裏面食物都是來自日本的精心傑作,今天一定要試試!我武者羅燒餃子$45,一碟有五隻,上面有很多蔥花,還有一小拙微辣的蘿蔔蓉,用來拌在自家製和風醋裏吃,味道其實只有輕微辣,但醋是非常香,不會太酸。餃子皮煎得很香脆,皮又不會太厚,裏面豬肉蔬菜餡,味道頗鮮甜,很多肉汁。生薑醬油拉麵, 是這裏的招牌拉麵,將兩片長長的豬肉倚在碗邊,擺碟很有心思。一小球生薑蓉放在拉麵上,可以作裝飾,吃的時候就拌勻在醬油湯裏,醬油味道鹹香,拌勻薑蓉後,變得很清新,很特別,非常好吃,怪不得是這裏的招牌拉麵,湯底別有用心!除了兩片新鮮豬肉,還有一片雞肉,口感非常爽口嫩滑,完全不油膩, 女士怕肥膩的話這,裏的拉麵,吃得非常健康呢!拉麵是幼身的,口感十分煙韌,不會太軟,而且掛湯力強,推介!朋友點的鹽生薑拉麵$95, 同樣有兩片豬肉 掛在湯碗邊,但湯底明顯不同,因為不是醬油顏色,而是沖繩海鹽和雞湯底。這個味道不同的是,沒有醬油味,但帶鹽味,拌勻了薑蓉,還有蔥蓉,味道
午餐在新城市廣場,特登來試試新開不久的拉麵店。

拉麵是幼身的,口感十分煙韌,不會太軟,而且掛湯力強,推介!

這個味道不同的是,沒有醬油味,但帶鹽味,拌勻了薑蓉,還有蔥蓉,味道很易接受, 用來拌雞肉吃最適合,因為葱蓉配雞,就是平時燒味最匹配的美食。

吃完拉麵,意猶未盡,再點一個小食:和風唐揚雞$50。

一碟五粒,賣相超靚,上面灑滿了蔥花,墊底還有椰菜和燒汁。 炸過的雞肉外面非常爽脆,裏面雞肉仍然有肉汁,很嫩滑,非常好吃!醬汁微鹹味,炸過吃著更香口。

吃完香口小食,要點杯飲品試試,菠蘿乳酸梳打,味道超好!菠蘿加乳酸味道微微酸甜, 飲完喉嚨好清爽,梳打有氣,飲完成個人精神曬!

吃了一頓豐富的午餐,埋單加一$352, 味道十分滿意,份量也不錯。吃飯聚會,坐得舒適,招呼周到,今次的用餐體驗是滿分!
2019-12-06
2019-12-08 87 浏览
我超喜歡吃つけ麺 (๑¯∀¯๑)!終於試了這間過江龍拉麵🍜, 是日本渋谷人氣拉麵店呢!餐牌上有拉麵、沾麵和好幾款小食供選擇, 喜歡吃拉麵的朋友不要錯過喔~濃厚咖喱味噌沾麵 - 麵條上面有鮮番茄醬和炸蒜粒, 旁邊有兩塊肥肥的叉燒和筍。店員建議先將蕃茄醬和麵條撈勻, 然後才沾上咖喱沾汁食用。番茄醬味道酸酸甜甜, 幾開胃。沾麵份量多, 麵條屬粗身, 質感煙韌彈牙、有嚼勁。咖哩味噌沾汁味道非常濃厚, 入口後滲出微微辛辣味, 辣味較為突出。麵條掛湯力強, 充分吸收到湯底的味道。吃完麵後, 店員會在沾汁裡加入熱茉莉花茶, 可以作湯飲用。溏心蛋 - 流心度高, 忍不住要幫它拍張照片!一咬下去, 蛋黃醬便即刻流出來, 蛋味濃, 很嫩, 很好吃!揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉 - 裏面是玉子豆腐, 豆腐很嫩。和風唐揚雞 - 炸得夠香脆, 啖啖嫩雞肉, 有梅子醬的味道, 底下有芽菜。
我超喜歡吃つけ麺 [沾麵] (๑¯∀¯๑)!
終於試了這間過江龍拉麵🍜, 是日本渋谷人氣拉麵店呢!
濃厚咖喱味噌沾麵

店員建議先將蕃茄醬和麵條撈勻, 然後才沾上咖喱沾汁食用。
濃厚咖喱味噌沾麵

番茄醬味道酸酸甜甜, 幾開胃。
沾麵份量多, 麵條屬粗身, 質感煙韌彈牙、有嚼勁。
吃完麵後, 店員會在沾汁裡加入熱茉莉花茶, 可以作湯飲用。

揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉 - 裏面是玉子豆腐, 豆腐很嫩。

濃厚辛味噌沾麵
2019-12-08
  • 溏心蛋
  • 濃厚辛味噌沾麵
2019-12-08 35 浏览
最近較少去新城市吃飯,聽說開了間新拉麵店,便決定中午放飯時跟同事試一下新店。室內裝修得很乾淨舒適,吃拉麵會有木板墊著,令一餐飯增添了質感。耍是吃沾麵則會收起因另有托盤上菜。我點的是盐生薑拉麵$95,並加了$15溏心蛋。湯底主要是雞湯,相當的鮮香,加了生薑與鹽,又帶點薑的香辛卻又不會覺太重。相當不錯很適合冬天吃。慢煮的雞肉與豚肉薄片的肉質都很嫩身,拉麵質感挺彈牙,相當不錯。溏心蛋不會很小,蛋香味很濃。同事點的是濃原辛味噌沾麵$115,沾麵的醬汁濃郁剛好,既不會很濃郁令人易覺飽滯,也不會稀淡。日本的辛味噌是入到胃後慢慢滲透出來,入口反會覺得辣度還好。相當香濃惹味。角煮非常讚,肉既軟熟又夠味。另外吃了我武者羅燒餃子$45,餃子煎得很香脆,餡料不少,有一定的水準~另外這個和風唐揚雞$50好讚!皮薄但很脆身,熱騰騰的,肉質嫩還有肉汁!超好吃!這間拉麵價錢不貴但高質!來新城市吃飯大可選這間。

這間拉麵價錢不貴但高質!來新城市吃飯大可選這間。
2019-12-05 29 浏览
第一次寫食評,所以決定去食自己最鍾意食嘅日本野。午飯時間,1個人又唔知食咩好,喺沙田見到間未食過既拉麵就想試下。呢間拉麵選擇唔多,但幾特別。最後決定食淺蜊潮拉麵,其實即係蜆,另外再加個餃子。先講拉麵:拉麵有蜆,雞肉,麵,湯,配料。拉麵嘅湯底非常濃郁,加左蜆去煮,所以幾清甜。麵身就偏軟,味道無咩特別,正常嘅拉麵。拉麵入面既蜆都好食,亦無沙。而雞肉就一般,應該無乜落調味料去整,所以無咩味。而餃子:餃子皮唔會過厚,不錯。而餡料都係無太大特別地方。好嘅地方係煎完嗰面嘅皮好脆,令到個餃子加分。
第一次寫食評,所以決定去食自己最鍾意食嘅日本野。

先講拉麵:

而餃子:
2019-12-05
午餐
1K
2019-12-02 66 浏览
沙田又開左間日本過江龍拉麵店! 門面大大個省鏡招牌, 離遠望入去已經見到半開放式廚房入面既師傅埋頭苦幹中, 行到埋去門口店員已經好醒目接待。依間拉麵店既座位闊落, 燈光明亮, 空間感幾好。餐具已一早擺好位, 金邊水杯, 木製餐盤, 連張餐巾既質感都與別不同, 感覺更GRAND。濃厚咖哩味增沾麵麵條上有蕃茄蓉, 拌勻之後再沾上沾汁。沾汁味道真係好濃厚, 比平時偏甜既日式咖哩多左一份香氣, 而麵本身拌左蕃茄蓉, 帶少少酸味, 令到整個味道好豐富,  好特別。沾汁既質感都係偏濃稠, 同時麵條既掛湯力都好好, 所以輕輕一沾, 汁就均勻沾滿麵條腩肉肥瘦相間有種膠質感非常好食! 食哂成個麵之後,  店員會加入茉莉花茶落剩番既沾汁度,  冇錯我地本身聽到依個配搭都有D出奇, 不過一試無妨。生薑醬油拉麵經典野, 清甜既雞清湯加上濃厚醬油, 濃郁得黎唔會過咸, 依度既生薑蓉係每日新鮮即磨, 增添多一份香氣。兩塊好靚好粉嫩既豚cha燒, 仲有雞肉一樣好軟嫩! 麵條彈牙, 份量頗多, 未食小食已經食到我好飽! 另外加左隻糖心蛋, 橙黃既糖心狀態一流, 蛋香濃郁。旨辛酸燒餃子依款餃子醬汁酸酸辣辣, 餃子外皮帶

濃厚咖哩味增沾麵

生薑醬油拉麵

旨辛酸燒餃子
依款餃子醬汁酸酸辣辣, 餃子外皮帶脆又肉餡飽滿, 好味

揚出豆腐配羊棲菜及生姜蓉
豆腐表面微脆, 一啖咬落去勁嫩滑

依度既食物配搭幾有創意, 有D新鮮感, 最緊要係味道好, 仲有SERVICE都好好, 店員都好主動同好笑容, 值回票價!
2019-12-01 53 浏览
🏷️ #轆在沙田吃吃喝喝.• 投票日 天氣好 心情好 想不到最後的結果更令人hyper//投票完 去沙田吃拉麵食店坐落於商場內,空間夠大,餐桌亦很適合輪椅人士,愛吃拉麵的要留意了。//食物選擇不多,主要是拉麵、沾麵 & 小食為主,可謂貴精不貴多。//點了 鹽生薑拉麵 清雞湯底,清澈鮮甜。湯,很好喝。其實拉麵上放了一點薑泥,與雞湯很配。至於 醬油生薑拉麵 就是多了一份醬油香,味道濃一點,但還是可以喝到雞湯的甜。另外,不得不讚就是拉麵內的雞肉,浸在湯內仍無比嫩滑,好吃到不得了。掛在碗邊的是2片豬肉,淡淡粉紅色,肉質軟軟,就算沒有油脂亦一樣好吃。//麵條不能選擇軟硬度 及 非常失敗地忘記加蛋😢//還點了燒餃子,微微的麻辣加上醋,開胃就是了。餃子煎得非常香脆,算是香港較難吃到的日式餃子口感。
🏷️ #轆在沙田吃吃喝喝
• 投票日 天氣好 心情好
想不到最後的結果更令人hyper
投票完 去沙田吃拉麵

點了 鹽生薑拉麵

至於 醬油生薑拉麵
就是多了一份醬油香,味道濃一點,但還是可以喝到雞湯的甜。

麵條不能選擇軟硬度 及 非常失敗地忘記加蛋😢

2019-11-30 32 浏览
讚1. 環境超闊落,坐得仲舒服過尖沙嘴間米芝蓮,難得2. 拉麵既雞湯好出色,清得黎香,有雞味又唔過鹹彈1. 麵質係有啲腍,可能個人偏好硬身既2. 叉燒實在係唔太接受到,入口係腍身既,但有種生肉既羶味咁,可能係慢煮風格的問題,個人唔太得3. 餃子實在係貴噃,四粒賣咁既價?

1. 環境超闊落,坐得仲舒服過尖沙嘴間米芝蓮,難得
2. 拉麵既雞湯好出色,清得黎香,有雞味又唔過鹹

1. 麵質係有啲腍,可能個人偏好硬身既
3. 餃子實在係貴噃,四粒賣咁既價?
2019-11-29 58 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩新開的日本過江龍拉麵店,店舖簡約日系風😃👉🏻濃厚咖哩味噌沾麵&濃厚辛味噌沾麵HK$115沾麵彈牙,麵質軟硬度控制得剛好,絕不黏口👍🏻味噌湯底有兩款口味,咖哩好濃好香,而辛味就幾辣,但辛辣得黎夠哂香辛刺激😎沾麵配埋五花豬肉,又腍滑又帶油香。沾麵沾滿濃濃的湯底,湯汁掛係每條麵條,好味😋小食都同樣出色🤗👉🏻我武者羅燒餃子 HK$45餃子煎得好香脆!配埋自家製和風醋,好食👉🏻和風唐揚雞 HK$50雞塊大小適中,皮脆肉滑,底部配上梅子醬汁,解除雞塊的油膩,特別香口惹味👍🏻
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

新開的日本過江龍拉麵店,店舖簡約日系風😃

👉🏻濃厚咖哩味噌沾麵&濃厚辛味噌沾麵HK$115

小食都同樣出色🤗
👉🏻我武者羅燒餃子 HK$45
餃子煎得好香脆!配埋自家製和風醋,好食

👉🏻和風唐揚雞 HK$50
2019-11-27