2018-07-22 119 浏览
調味配菜同配料從來都係我打邊爐最重要嘅嘢,無左拒不如唔好打。但呢到嘅紅油鍋令到我不需要它們,因為味道已經好夠,我只享受呢個鍋底已經目不暇給。講講拒嘅調味只有一種放在枱上,就係這個秘密解辣油,入面係有點炸蒜絲和麻油,說到解唔解到辣,我又無特別研究,但係點小小就填加到食物的香味,實在不錯。配料上有肉類,丸類,海鮮,蔬菜等等,選擇絕對多。珊瑚蚌夠新鮮,烚幾下就食得,好爽口。手工韮菜餃,皮不算厚,入面料夠多,很香口。還有西洋菜餃,很特別。雞子,雖然唔知點解好食,但係朋友的最愛。鴨血,食麻辣火鍋不能缺小的材料,煮得剛好時不會散之餘還吸收唒湯底嘅味,正。最後就提下拒d飲品,除了汽水外,還有新鮮嘅西瓜汁選擇,解辣良品。

雞子,雖然唔知點解好食,但係朋友的最愛。

2018-07-22 108 浏览
收工之後一班朋友約食飯,輾轉之下又逛到大角咀附近,火鍋湯底的香味飄出來,即刻決定揀這間。以為有2層就可以不用等位,結果都是默默地等了差不多半小時,才終於等到2樓雅座6個人給的枱非常闊落,枱同枱之間空間都好大,完成不擠迫,環境好滿意。揀了外白內紅,單睇中間紅湯的辣椒,就知小辣都會中招。小小用筷子點了一下,真超級辣整枱都沒有人食辣,所以中間就由得佢滾啦。外圍白湯味道好濃郁,未落餸前先試飲,不咸,又夠味凍豆腐半份如果湯底好味基本上一定要食凍豆腐,因為吸滿湯之後真超好味花甲好大粒,來得早,所以全部倒入去熬湯底,等個湯更鮮大粒得來又沒有沙,正手打丸拼盤都好推薦,特別是龍蝦丸好正,入面真有蝦,而且好彈牙。全牛拼盤打邊不可以沒有牛肉。另外還有萵笋,又是打邊鑪必定要食。一份真的不夠食。食完之後如果約了人不想一身味,門口有部機噴一噴就會去味

凍豆腐半份
如果湯底好味基本上一定要食凍豆腐,因為吸滿湯之後真超好味

花甲好大粒,來得早,所以全部倒入去熬湯底,等個湯更鮮
大粒得來又沒有沙,正

全牛拼盤
打邊不可以沒有牛肉。

另外還有萵笋,又是打邊鑪必定要食。一份真的不夠食。

食完之後如果約了人不想一身味,門口有部機噴一噴就會去味

2018-07-20
2018-07-21 146 浏览
看見雜誌對火鍋店有所介紹,又見星級娛樂界人士來光顧,於是慕名來試。星期五,晚上8時10分到達,當時肚子很餓,又未能即時安排入坐,唯有在等候區一邊等位,一邊點選餸菜,等候區有椅子,尚算舒適。8時30分被安排就坐,店內裝潢充滿中國風采,傳統點選的湯底及食物陸續到來。湯底,可以選擇1. “外紅油,內骨湯” 或2. “外骨湯,內紅油”我們六人都是第一次來光顧,剛看餐牌時實在參不透湯底的意思,忽然其中一位朋友作出推斷及解釋: 火鍋圖片的鍋分兩格,一個外圈,一個內圈,內外大概是說火鍋圈吧!至於紅油應該是指成都麻辣,骨湯就是不帶辣味的湯底。我們六人都不是嗜辣之徒,小辣可怡情,大辣會卻步,因此“外骨湯內紅油”內紅油要小辣,是當晚的選擇。值得特別介紹的餸菜:高原雪花繡球菌$118/份,雲南最貴菇菌,看似雪耳,入口似木耳,本人見識少,感覺罕有。手工龍蝦肉蝦丸$128/份,外面是蝦丸,內層龍蝦肉,有驚喜。而且蝦丸彈牙彈口,味道不錯。日本A4牛肩胛$198/份,重重的牛肉香味,油脂分佈平均,入口好腍,有一咬溶於口的感覺,食完想再食。花甲$118/份,上枱時花甲新鮮還在郁動,下水煮3分鐘,佢開口就入我口,

湯底,可以選擇

1. “外紅油,內骨湯” 或
2. “外骨湯,內紅油”

值得特別介紹的餸菜:
花甲$118/份,上枱時花甲新鮮還在郁動,下水煮3分鐘,佢開口就入我口,味道清甜,唔會有沙。
耗兒魚$86/份,實在孤陋寡聞,不知那裏來的魚,小小魚兒魚身滑溜,魚骨不會太細容易處理。
即炸響鈴$48/份,實屬火鍋必備佳品,浸一浸骨湯再入口,依然脆口,美味難以形容。

作為火鍋控,在這幾個月嘗試戒口不果,最後抵擋不住好友們的誘惑,跑來這家成都老碼頭打邊爐。提及成都火鍋,麻辣是必備的吧。今次我們來這邊當然是要吃麻辣火鍋啦,都有好一陣子沒有吃過麻辣火鍋,終於可以在這裡大開食界。 位於大角咀的成都老碼頭火鍋其實並不難找,走著走著,才發現我原來常經過這裡,只是沒有為意這家火鍋店而已。位於轉角的火鍋店原來很有特色,帶有點點四川的風味。 剛步入這家成都老碼頭火鍋,就聞到相當香、相當濃烈的麻辣火鍋味,讓人食指大動。除此之外,還見到門口附近有一部「除味機」,食完邊爐在這裡噴一噴就好了,不能說能完全蓋住味道,但起碼可以把濃郁的麻辣湯底味稍稍減淡。 我們坐在上一層的位置,看上去感覺蠻寬敞的。樓梯旁邊就是一堆混醬。為了配合香港人的口味,這裡有平日大家打邊爐必備的生蒜、辣椒粒等,更有吃成都火鍋必備的乾碟,還有老碼頭秘製香油,兩者均相當有特色。這裡還有不同的水果供人任食,水果的款式不會因應供求而有所改變,我當晚就吃到西瓜、哈蜜瓜跟菠蘿。 旁邊一罐罐的是專用油碟,即是這邊的專用麻油,味道相當香,還有些微解辣作用。不怕淨沾麻油的朋友,可以試試在麻辣湯底煮完食材之後沾上

旁邊一罐罐的是專用油碟,即是這邊的專用麻油,味道相當香,還有些微解辣作用。不怕淨沾麻油的朋友,可以試試在麻辣湯底煮完食材之後沾上這個麻油吃吃看,別有一番風味。

說說湯底,這是外紅油內骨湯,紅油是為成都原味小辣,這個辣味已經很足夠,愈煲愈辣胃部像灼熱一樣,可這卻停不了的吃,這就是麻辣湯底的吸引之處,相當過癮。

說說食物吧,我們也點了不少食材,讓我跟大家分享以下幾款:

1. 環球牛魔皇拼盤 ($688)

有六款牛的部位,沒記錯該是有牛柳、牛腱、牛頸脊,還有三款我也忘記了。放在紅油湯中滾一滾,有些待上30秒,有些待上一分鐘就可以了,吸收了紅油湯的牛,味道更為惹味,更為吸引。不一會兒,整個牛魔皇拼盤已被我們清空。

2. 滑溜溜鴨血 ($36)

鴨血是吃麻辣火鍋不可或缺的食材之一,放在麻辣鍋中一分鐘就可以了,鴨血相當香滑。

3. 手工丸子拼盤 ($126)

廚師親自打造的手工丸子,粒粒彈牙可口,尤其喜歡墨魚丸,味道香濃而且加入了芝士在丸子中間,讓本來已經很有特色的墨魚丸更顯豐富及誘人。

4. 蛋餃 ($32)

蛋餃外層的蛋香尤其香,中間有類似馬蹄般咬落會爽爽的食材。當時大概我已被沾滿麻辣湯底的蛋餃皮所吸引著,也忘了好好咀嚼蛋餃中的食材。

5. 紅薯幼粉 ($32)

這是不得不點的澱粉質類食物,沾滿了麻辣湯底,整條麵條啜入口的感覺有夠興奮,辣湯隨麵條一下子沖入口腔內,被辣味攻陷的味蕾受著刺激去咀嚼彈牙的紅薯粉,很不錯的感覺,叫人又愛又恨。

6. 炸芋頭 ($38)

新鮮炸起的芋頭相當香脆,本來只有淡香,可浸一浸辣湯以後,香辣相融,叫人愛不釋口。

7. 台灣墨汁腸 ($88)

大大條的墨汁腸,外皮咬落略脆,中間部分帶甜,咬落還有點彈牙的,再飽也忍不住想要encore呢。

打邊爐的時間真的再長也不夠,邊聊邊食邊笑,三個半小時很快就過去了,這樣子儼如只過了一小時而已,很想再約時間一起吃吃笑笑呢。
2018-07-13
2018-07-19 177 浏览
食完之後上左的士,司機叔叔問係咪食完麻辣火鍋丫,好似好惹味甘喎。我笑一笑自己身上陣味應該好勁。但唔勁又點代表到嗰種鍋底夠正,夠惹味呢,哈。呢到嘅火鍋湯底選擇不多,只有紅油同豬骨兩種,但已經好夠,一個紅油湯底可以代表一齊,香而濃,麻辣,無渣,唔會怕食落口會夾雜住花椒,辣椒的粿子影響口感。總之就超正。火鍋的配料選擇很多,具很多特色的食品。例如,淮山,鴨舌,耗兒魚,笋片皇都係出面很難吃得到的。特別推薦係笋片皇,已經預先處理好,一片片大片上,吃落不乾,較濕潤的口感,吃得辣嘅人,放落紅油內煮耐一點,吸收了鍋底的味道,曄。。。正丫!幾特別嘅係呢到嘅甜品都幾有心思,而唔係d即食嘅普通甜品,拒有紅糖糍粑,外面煎香到脆,內裡有嚼口,再配埋紅糖漿,我一個人清左半碟。。。

2018-07-19 119 浏览
由食完到而家差唔多有一個星期,我嘅腦裏面仲有浮起呢間麻辣火鍋嘅味道,而且仲有好想再返去食嘅感覺。因為佢嘅湯底的確係好香,同埋最緊要嗰樣嘢係佢係我食齋嗰陣時候發生左最重要嘅作用,就係食左一餐好豐富嘅素火鍋。火鍋湯底我就揀咗外邊係紅油,入邊係豬骨,當材料未到嘅時候豬骨湯入邊已經會有一啲菇類,火腿同埋娃娃菜可以先食。配料方面我有幾個推薦的,炸芋頭係新鮮熱辣辣炸出嚟,炸過嘅芋頭外面會好似有襯衣跟住入邊就非常之粉,放埋落控油湯底嗰度食不但唔會太辣,總會有非常之香嘅香味。必食嘅係呢一個高原雪花秀球菌,佢望落去同我地食開嘅雪耳非常之似,佢都係一個球體。但係原來佢係一種非常之爽口嘅,當你煮得耐左之後,佢會較淋,但係都會維持着爽口嘅感覺,仲吸收晒紅油嘅香非常之刺激嘅辣。仲有嘅就係台灣豆皮,我平時其實都唔係好鍾意食台灣豆皮 , 但係呢一個豆皮食落去除咗有豆香之外佢嘅回味會係一種香甜嘅味道,非常之特別。對於一個要食齋嘅人又要同D朋友出去食飯的確係有啲難度,但係估唔到今次唔食肥牛完全唔會覺得寡,反而覺得素更好食。

2018-07-19 108 浏览
終於泥潮聖一下😋成都老碼頭由喱間野一開鋪頭一星期,我無book位就咁去,結果full到食唔到 ,今次我醒啦搵人訂台終於食到位於香港的四川麻辣火鍋🤩🤩🤩建議大家早少少去,我10點去食已經好多打星星必食既無哂🤭大家一定最想知道個火鍋湯底,到底辣5辣,四5四川😂今次我嗌中辣,越食係越辣,辣到某個位就停左,食得辣既人可以挑戰大辣😝我下次就會挑戰😏😏😏😏最好既係唔太鹹,食完唔洗喪飲水🤗
終於泥潮聖一下😋成都老碼頭
建議大家早少少去,我10點去食已經好多打星星必食既無哂🤭
大家一定最想知道個火鍋湯底,到底辣5辣,四5四川😂
最好既係唔太鹹,食完唔洗喪飲水🤗

2018-07-15 153 浏览
叫左竹庶水 等左好耐冇人上 叫人吹一吹先被告知賣哂!叫上蛋糕 等左3 4個字都未上 再問佢話整緊 過左陣自己落收銀再問 話廚房好唔得閒 要再等5分鐘!都唔緊要 個蛋糕拎到出黎溶哂。仲要問係米我拎過黎時有破撞變成咁,我係旺角一買完就拎過黎雪,早知放係車到都唔拎入去。如果慶祝生日一定唔好簡哩到。
係國內過百分店,被譽為火鍋界既「老佛爺」🏆——成都老碼頭火鍋🔥🔥首間海外分店登陸左旺角啦😍我當然事不宜遲,立即約一班朋友去試!店面佔地過萬呎,座位接近3️⃣0️⃣0️⃣,裝潢華麗,氣派非凡,係到打邊爐零舍豪氣呢!🤩呢度嘅招牌係「無渣全紅」湯底,以最高級嘅特級大紅袍花椒🌶🌶加牛油🧀及香料藥材製成,辣味香醇而溫和😋湯底冇渣亦方便食客,仲唔會愈滾愈鹹添👍🏻配料方面,選擇多不勝數,仲有唔少只有老碼頭先食得到!首推高原雪花繡球菌(又名何仙菇)($68/半份),望落有幾分似雪耳,口感好脆,功效仲一流(有助提高免疫力、降血糖血脂、抗癌保肝),來老碼頭必食!極品鵝腸($88/半份)澳洲一口牛柳粒($82/半份)新鮮海蝦($82/半份)花甲($62/半份)環球牛魔王拼盤($688)拼盤價錢雖然貴,但其實包含特選牛一共6款,可以食到不同部位,而且牛肉質素高,一睇就知靚嘢,所以性價比好高呢!1️⃣日本-A4 牛頸脊2️⃣日本-A4 牛肩胛3️⃣美國-priem 牛小排4️⃣美國-安格斯牛肩胛5️⃣澳洲-和牛面珠墩6️⃣澳洲-雪花肥牛瘋狂辣牛肉($68/半份)嗜辣的朋友絕不能錯過,連我咁食得辣都覺得好瘋狂🤯一定要挑戰!台灣鴨舌($40/半份)珊

配料方面,選擇多不勝數,仲有唔少只有老碼頭先食得到!

極品鵝腸($88/半份)
澳洲一口牛柳粒($82/半份)
新鮮海蝦($82/半份)
花甲($62/半份)

環球牛魔王拼盤($688)
1️⃣日本-A4 牛頸脊
2️⃣日本-A4 牛肩胛
3️⃣美國-priem 牛小排
4️⃣美國-安格斯牛肩胛
5️⃣澳洲-和牛面珠墩
6️⃣澳洲-雪花肥牛

瘋狂辣牛肉($68/半份)

台灣鴨舌($40/半份)
珊瑚蚌($58/半份)
手打黑松露牛肉丸($58/半份)
即炸魚皮($48)

耗兒魚($46/半份)
重慶人食麻辣火鍋有一種好特別嘅配料——耗兒魚,老火鍋都有得食。耗兒魚皮厚,魚肉彈牙,味道唔腥又少刺,最適合加入重慶麻辣鍋,大快朵頤!

原桶桶蠔($188)

桂花蚌($78/半份)
蛋餃($32/半份)
紅薯幼粉($32)
紫薯寬粉($38)

紅糖糍粑($68)
每次食重慶火鍋都必點的!最喜歡外脆內糯的糍粑,甜甜地,口感Q韌,剛上桌時仲係暖熱的,非常好食。

杞子龍眼菊花蜜($68/渣)

今餐超級豐富,大家都食到好飽,離開時門口仲有個「7秒去味機」,企定定比佢噴一噴,就能去除身上嘅氣味,之後無論行街定睇戲,都唔怕比人歧視啦,哈哈,真係好貼心!

期望下次再黎食餐勁🤗
2018-07-05
2018-07-14 653 浏览
成都老碼頭火鍋呢間川式火鍋係香港好似開左無幾耐 其實內地有好多分店 是晚只係平日 估唔到已經接近坐爆先揀湯底 心雄揀左成都原味小辣 外紅油內骨湯 外鍋底有為數不少既辣椒 麻方面都有 不過以辣為主 內鍋只有小範圍 湯底有菇同杞子 另外好似食出有啲薑味火鍋材料都分別食左肉類丸類麵類菜類 略略介紹下肉類方面 佢隻瘋狂辣牛肉名氣幾大 表面佈滿辣椒粉 認唔出係牛肉 辣椒粉既辣度都未及得上鍋底辣 另一份蒙古羊肉我反而更加鍾意 怕騷既免叫 不過隻羊騷就岩哂我 而且薄身羊肉咬落口感都唔錯手工丸就叫左拼盤 包括龍蝦丸墨魚丸豬肉牛肉丸 龍蝦丸正解應該係龍蝦肉蝦丸 內裡既餡真係見有龍蝦肉 唔係大路貨 屬於必試 墨丸入面就有芝士 食落就係芝心丸換左墨丸面 牛肉似生竹牛肉 豬肉丸就未覺特別叫左一份唐生菜 一向都覺得係邊爐配既最佳菜類 為意返會幾索油下 我個人就放係內湯清清地食麵類無我至愛既辣配稻庭烏冬 叫左份紅薯冬粉代替 份量都幾多下 由於怕好似酸辣粉咁吸辣 所以只放內鍋清食 可能因為咁 個人覺得味道甚至口感都稍遜於平時見既酸辣粉叫麵類果陣錯叫左款解辣玫瑰冰粉 有啲似係透明既涼粉/啫喱底跟西瓜絲提子乾等配料 幾
成都老碼頭火鍋

火鍋材料都分別食左肉類丸類麵類菜類 略略介紹下

叫麵類果陣錯叫左款解辣玫瑰冰粉 有啲似係透明既涼粉/啫喱底跟西瓜絲提子乾等配料 幾新奇 不過唔好預期有效解辣 飯後生果有切好既西瓜同橙任攞

最後要負責任講句 呢隻成都辣實在唔簡單 有緣去試大家都要量力而為 另外可能人多找錢比較慢 最好自備散紙
  • 蒙古羊肉
2018-07-13 174 浏览
今日約左幾個朋友試新野,麻辣邊爐(利申:本人吾係好食得辣,不過都試下啦!)!!!!呢間餐廳嘅裝修好有傳統嘅中國感,成間舖有好多龍既飾品同佈置,一入去就見到一個好精緻既噴水龍頭!地方闊落,有二層樓,枱面好寬敞,吾會手撞手。我地叫左個小辣湯底加豬骨清湯底,湯底好大盤。 佢地味道剛剛好,吾食個辣既我都接受到,辣得來帶有香麻感,吾係一味靠辣。 食物方面,我地叫左:蒿荀(好甜好爽),鴨血(滑得來幾彈牙),鵝腸(爽口有𡁻口,吾會太林或太粉),紅薯粉(比起其他食店既優質好味, 都幾令我驚喜, 食到好飽都忍吾住係甘繼續食),豆腐串和蛋餃(放落清湯,吸曬啲清湯精華,好入味,正吖!!) 。 當然打邊爐吾少得牛肉啦,我地叫左個牛肉拼盤, 佢有4個牛既不同部位,最值得一提既係牛既面珠肉,真係好滑,入口即溶,好香即牛味,簡直係A5 和牛既質素。呢個一定吾可以錯過吖!仲有一個叫繡球菇既,呢個個樣好似雪耳甘,食落口爽爽脆脆滑嘟嘟,又有菇既口感,推薦!!!! 佢地個豉油都好特別,聽店員介紹,首先落佢地特有既秘制油,係一個金色既鋁罐裝住。加啲秘制油,干蒜,芫茜,佢可以帶出一種麻香味得來又吾會覺得油膩。現炸酥肉,呢個好似

層樓,枱面好寬敞,吾會手撞手。

食物方面,我地叫左:

現炸酥肉,呢個好似一碟小食甘,故名思義,佢係一碟炸豬肉,半肥瘦既炸豬肉,入日吾油,咬到啲肥糕位仲有鬆脆既口覺,食完一舊又一舊,細細粒,好似炸雞軟骨甘。

打完成2個鐘既邊爐,成身都係邊爐味,呢度好貼心吖,近大門入口處有部去臭機,按鈕後,會噴啲香味出來薰返香你!

唯一吾好既就係吾算太近地鐵站,要喺旺角站行10分鐘左右先到,不過吾趕時間行下去都ok既,當運動下!

2018-07-13 121 浏览
呢排見呢間新開既麻辣火鍋咁出名,所以一於同朋友收工黎試下位置唔算近地鐵站,不過都易搵既個門面好有中國風入面有部噴身去臭既機,打完邊爐唔想一行出門口咁臭,就記得噴下啦坐底左就比餐牌我地,好多都有半份叫,岩哂我2個人黎食,可以叫多d款醬料任拎呢個係佢地秘製麻油超香一定要落因為有半份既關係我地都叫左8款野食架手工芝士墨魚丸(好有芝士味)珊瑚蚌(好新鮮,爽口)澳洲雪花肥牛(好‘林’身好好食)萵筍條(烚到岩岩好,唔太‘林’爽口好正)手工韭菜餃(韭菜味濃,餃子皮好薄,超正)黑松露牛丸(好彈牙黑松露味唔太濃)貴州粉絲(好特別係黑色架放係辣鍋個到係超辣,超好食)最後仲有生果任食(橙好甜,西瓜清甜,菠蘿少少酸)
呢排見呢間新開既麻辣火鍋咁出名,所以一於同朋友收工黎試下
位置唔算近地鐵站,不過都易搵既
個門面好有中國風

醬料任拎

呢個係佢地秘製麻油
超香
一定要落

因為有半份既關係
我地都叫左8款野食架

手工芝士墨魚丸(好有芝士味

珊瑚蚌(好新鮮,爽口)
澳洲雪花肥牛(好‘林’身好好食

萵筍條(烚到岩岩好,唔太‘林’爽口好正

手工韭菜餃(韭菜味濃,餃子皮好薄,超正

黑松露牛丸(好彈牙
黑松露味唔太濃)
貴州粉絲(好特別係黑色架
放係辣鍋個到係超辣,超好食

最後仲有生果任食(橙好甜,西瓜清甜,菠蘿少少酸

2018-07-13 128 浏览
上一次食麻辣火鍋已經係三月去台中嘅時候,但係我自己始終比較喜歡中國四川成都重慶的那種,更香更爽。那邊的火鍋喜歡用油碟,更加惹味。這次來到我剛剛新開不久的成都老碼頭的香港第一間分店,佔地過萬位於旺角。新裝修的感覺很有中國宮廷風格,很豪啊!這裡的油碟大家一定要試,是自家品牌的麻油香油,傳統派會加芫茜,新的就會配上辣椒蒜頭蒜蓉等等。各有喜好悉隨尊便。但千萬不要錯過這裏的油碟,很香很香。餐廳還有免費供應西瓜及其他水果解辣。美味可口。我們一行三人,因為我先到由我點菜,我點錯了。應該大的清湯,小的麻辣才對啊!我選了成都小辣,大概已好夠了!湯底不會有太多材料,因為湯油早已預備,是秘製的。有湯我只有一些花椒和小辣椒。又要再説。好好吃的油碟。大概香港人對鴨血的鍾情不比台灣的輸啊!這裏選的鴨血10分香滑。必點啊!十大必選之一,招牌鵝腸用無秘製方法新鮮做爽脆得很,10秒內就可以吃啊!這個超強的牛肉盤,是的我點時心在痛,因為要$699但看到之後絕對明白是物超所值,又想高級牛肉,牛面珠,牛頸脊肉。和牛肉等等。是高級,精選而且每一件都令人難忘的牛肉拼盤。這個牛肉配馬辣絕對是perfect match . 強烈推薦

餐廳還有免費供應西瓜及其他水果解辣。美味可口。

又要再説。好好吃的油碟。

這個超強的牛肉盤,是的我點時心在痛,因為要$699

這個牛肉配馬辣絕對是perfect match .

強烈推薦這裏的萵筍和薯粉,薯粉是近來我吃過最好食的質素。

火鍋味太強,臨走時用這個去味機。香噴噴的回家啊!

2018-07-11 100 浏览
尋晚跟朋友去完做打羽毛球, 朋友突然想打邊爐, 又突然間想起最近有間新開張的成都打邊爐, 聽講湯底的辣是跟市面上的辣湯底不一樣, 辣得來不麻,麻得來超正,於是乎我地就一群人行過去老碼頭火鍋到食野!怎料到, 全部朋友只有我一個食得超辣, 😣所以冇叫到辣湯底, 叫左個骨湯底,原來同樣的足料及味道濃郁, 真的好味。 我比較要注意身型, 所以喜歡食菜, 呢度有好多特別的菜款給我們去選擇, 真係好特別, 出面未試過, 例如: 干貢菜 、(好像面條一樣,非常彈牙)、秋葵 (抗養化 又健康)、皇帝菜(非常新鮮 ) 仲有好多....當然仲叫左我最喜歡的即炸響鈴, 果然係即炸, 又大又翠👍🏻👍🏻,飲品又新鮮, 食完還有生果拼盤送比我地! 服務又好, 所以我決定下次要嚟食多次, 叫食辣的朋友陪我😊😊
2K
👀離遠已經見到 #成都老碼頭⛵️ 舖面夠曬氣勢😍估唔到入到去地方又靚又寬敞🛋🌶成都原味鴛鴦鍋🍲($158)鍋內可選擇內紅油或外紅油,由於全都是女孩子,穩陣起見都是點內紅油,味道同樣美味!食物選擇種類非常多,必食推介已有超過10款,實在難以選擇,令我這個選擇困難症的人非常苦惱! 食物每樣都非常特色,你我左剔右畫,不知不覺就點了很多食物,看!鋪滿了整張桌子,壯觀又吸睛!食物每樣都非常新鮮,當中挺有特別:🦆極品鵝腸($88/半份)煮大約10秒就可以吃了🐄爽脆牛黃喉($46/半份)同樣煮大約10秒就可以吃了,爽脆美味!💐高原雪花繡球菌($68/半份) 看上來有點雪耳,但吃上來口感很好,爽脆吸味!🍱環球牛魔王拼盤($688)拼盤夠曬重份量,肉質色澤鮮紅,嫩滑可口!💉滑溜溜鴨血($36/半份)鴨血是今年新興的火鍋配料之一,滑溜溜,好味道!🐟耗兒魚($46/半份)一般火鍋店較少吃到的耗兒魚,煮大約3分鐘就可以吃了,一條骨,魚肉嫩滑,好味!🍠紫薯寬粉($38)澱粉質女孩每次吃,第一眼見到紫薯寬粉已經心心眼,即刻點一份,紫色的薯粉非常搶眼吸睛,口感煙韌。🍘紅糖糍粑🍯($68)紅糖糍粑外脆內軟,糯米口感軟糯
👀離遠已經見到 #成都老碼頭⛵️ 舖面夠曬氣勢😍
估唔到入到去地方又靚又寬敞🛋

🌶成都原味鴛鴦鍋🍲($158)

食物每樣都非常新鮮,當中挺有特別:

🦆極品鵝腸($88/半份)

煮大約10秒就可以吃了

🐄爽脆牛黃喉($46/半份)

同樣煮大約10秒就可以吃了,爽脆美味!

💐高原雪花繡球菌($68/半份)

看上來有點雪耳,但吃上來口感很好,爽脆吸味!

🍱環球牛魔王拼盤($688)

拼盤夠曬重份量,肉質色澤鮮紅,嫩滑可口!

💉滑溜溜鴨血($36/半份)

鴨血是今年新興的火鍋配料之一,滑溜溜,好味道!

🐟耗兒魚($46/半份)

🍠紫薯寬粉($38)

🍘紅糖糍粑🍯($68)

紅糖糍粑外脆內軟,糯米口感軟糯,配上紅糖味道很好,提提大家要趁熱吃!

🌼杞子龍眼菊花蜜🍯($68/渣)

火鍋最岩配上菊花蜜,滋潤可口,冰涼又解渴!

🌹解辣玫瑰冰粉($32)

食左咁多辣野🌶 係時候來個甜品滋潤一下💦
🍧玫瑰冰粉 冰涼透心❤️