2018-09-01 308 浏览
街口開了新的麻辣火鍋,這店舊址是酒樓,而且已轉手了好幾次,所以對新開的店信心不大。直到網上看見評論都很讚,就即約麻辣鐵腳去試試😋店內裝修高雅,環境不錯,而且位置寬敞,讚👍🏻門口位有自助調味料檔,辣椒、辣油、辣粉,什麼也有,要介紹其中一個自家醬汁很惹味,讚👍🏻我們叫了鴛鴦鍋,成都中辣,來時外鍋一大盤紅油,內鍋小盤白湯,看似很辣,味道很香。本以為用紅油浸熟食物,紅油滾起,看見底層的白湯,放心多了🤪麻辣很香,湯底夠味,重點是不咸,街上很多店鋪的麻辣都過咸。點了牛肉、鵝腸、蚌、冬瓜、蓮藕、響鈴、薯粉、餃子。響鈴是即炸的,又薄又脆,必試👍🏻冬瓜,不薄不厚,吸味,必試👍🏻餃子皮薄,吃得出是自家制作的,好吃👍🏻薯粉,吸盡精華辣汁,好吃👍🏻,其他食物都正常,只有蓮藕是不夠爽脆。全餐飯大家都滿滿驚喜,三人吃得很滿足,嚷著必會再來😋
鴛鴦鍋

直到網上看見評論都很讚,就即約麻辣鐵腳去試試😋
店內裝修高雅,環境不錯,而且位置寬敞,讚👍🏻

響鈴

冬瓜

薯粉

鵝腸

全餐飯大家都滿滿驚喜,三人吃得很滿足,嚷著必會再來😋

手切牛
冬瓜
薯粉
手切牛
2018-08-26 157 浏览
今次小編試呢間麻辣火鍋,佢係跟成都做法,風味辣度都似足.........正呀外圍係麻辣,中間係濃湯。岩哂一D唔食得辣既朋友仔,今次叫左個中辣不得不提,店鋪有提供一次性圍裙,超貼心服務,仲要有男仕女仕選擇,女仕果件等大家去發掘我地都叫左多野食紫薯薯粉,好特別比一般薯粉好煙um......食物既名都改得好搞笑,菊花鴨珍再配埋呢個火鍋......相信大家都會知佢D手打丸係非常非常好味又彈牙!個蛋餃都非常好食!!個雞件都不错,吾會太肥,份量剛剛剛好!!

等大家去發掘

我地都叫左多野食

紫薯薯粉,好特別比一般薯粉好煙um......

佢D手打丸係非常非常好味又彈牙!

個蛋餃都非常好食!!

個雞件都不错,吾會太肥,份量剛剛剛好!!
2018-08-24
2018-08-25 1225 浏览
辣,本身就係一種感覺個種唔食得辣,又好想食辣既享受食到個人流晒鼻水個咀都好辣既感覺其實幾過癮不過呢到個鍋一開始都唔係好辣係食到中場開始越煮越辣最後先要食返中間個個唔辣 =P(好彩中間有個唔辣)但呢到另外有個好吸引既香油@@開初淨係覺得有座用罐堆埋既塔都幾得意係見到有人羅個下先發現原來呢罐係香油可以用黎加埋調味料黎點食左少少覺得幾香,跟手落左半罐係個醬料XD(有諗過飲少少架)呢到野食都幾多選擇下除左四色手打丸、黑毛豬腩肉、手工餃、蟹柳、蛋餃仲有架肉船@@(環球牛魔皇拼盤)呢個都幾霸氣,日式有刺生船打邊爐都有個生牛船呢到D 粉麵都幾得意有個紅薯幼粉同紫薯寬粉入口寬粉個口感好得意,少少Q感但幾滑 (都幾難夾起)生蝦都好新鮮如果唔係食到太辣真係想encore多一轉蝦(個下已經辣到個咀有D痛)仲有個自助生果,個晚好似最後有菠蘿、密瓜同西瓜最後食到好辣個陣都係靠食生果解辣最甜心係走個下門口有部除味機唔理部機有無用,有呢部機個下都幾甜心
辣,本身就係一種感覺
個種唔食得辣,又好想食辣既享受
食到個人流晒鼻水
個咀都好辣既感覺其實幾過癮

不過呢到個鍋一開始都唔係好辣
係食到中場開始越煮越辣
最後先要食返中間個個唔辣 =P
(好彩中間有個唔辣)

但呢到另外有個好吸引既香油@@
開初淨係覺得有座用罐堆埋既塔都幾得意
係見到有人羅個下先發現原來呢罐係香油
可以用黎加埋調味料黎點
食左少少覺得幾香,跟手落左半罐係個醬料XD
(有諗過飲少少架)

呢到野食都幾多選擇下
除左四色手打丸、黑毛豬腩肉、手工餃、蟹柳、蛋餃

仲有架肉船@@
(環球牛魔皇拼盤)
呢個都幾霸氣,日式有刺生船
打邊爐都有個生牛船

呢到D 粉麵都幾得意
有個紅薯幼粉同紫薯寬粉
入口寬粉個口感好得意,少少Q感
但幾滑 (都幾難夾起)

生蝦都好新鮮
如果唔係食到太辣
真係想encore多一轉蝦
(個下已經辣到個咀有D痛)

仲有個自助生果,個晚好似最後有菠蘿、密瓜同西瓜
最後食到好辣個陣都係靠食生果解辣
最甜心係走個下門口有部除味機
唔理部機有無用,有呢部機個下都幾甜心
2018-07-31
2018-08-21 156 浏览
係香港食過好多間辣野都唔夠辣 呢間裝修得好有中國風 配料吧仲有香油 西瓜 橙任食成間舖頭都充斥麻辣香 好吸引辣度有分香港辣或者成都辣 仲有辣度揀我當然揀成都辣 叫左小辣 一樣辣到噴火 好彩有西瓜解解辣!鴛鴦鍋 $158配料方面都好正 好細心地有得揀半份 咁就可以試啲野啦!脆脆豬黃喉 $46 (半份)每次食麻辣火鍋都會叫 千其唔好淥咁耐 會好老!花甲 $62 (半份) 算多隻 而且好大隻 食落無沙另外紫薯粉勁好食!吸哂啲湯之餘 口感非常煙韌!!!牛胸爽好特別 比較少地方有淮山份量好多 抵呀!
係香港食過好多間辣野都唔夠辣 呢間裝修得好有中國風
配料吧仲有香油 西瓜 橙任食
成間舖頭都充斥麻辣香 好吸引
辣度有分香港辣或者成都辣 仲有辣度揀
我當然揀成都辣 叫左小辣 一樣辣到噴火 好彩有西瓜解解辣!

鴛鴦鍋 $158

配料方面都好正 好細心地有得揀半份 咁就可以試啲野啦!

脆脆豬黃喉 $46 (半份)
每次食麻辣火鍋都會叫 千其唔好淥咁耐 會好老!

花甲 $62 (半份)
算多隻 而且好大隻 食落無沙

另外紫薯粉勁好食!吸哂啲湯之餘 口感非常煙韌!!!

牛胸爽好特別 比較少地方有

淮山份量好多 抵呀!
我係一個超鐘意的人... 今餐食得好開心😋呢間火鍋店既位置唔算方便...但離遠就見到佢個招牌🤪餐具同個爐都印上了店名😊有個先自助調味料區比你隨時fill…呢度咁多款入面,最特別最特別嘅係炸蒜!!!因為真係好香口好脆卜卜...而個乾碟撈埋左之後我就覺得冇乜感覺,食唔到啲咩味😂😂😂😂而佢哋都有自己牌子嘅罐裝麻油,你亦可以直接用佢哋嘅秘製香油👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而且你仲可以拎埋生果食去解辣添...我地叫左個鴛鴦鍋- 成都小辣... 佢嘅辣分為香港嘅辣&成都嘅辣...咁我哋當然係食佢地最正宗嘅成都辣啦...個麻辣湯底好香...對我黎講真係一d都唔辣....(平時食譚仔中辣)但友人都覺得辣😂😂中間個湯底幾鮮甜... 入面有小小冬菇、杞子、火腿去熬製🤭🤭我覺得食麻辣火鍋定要食嘅就係鵝腸、鴨血、淮山、萵筍、黃喉同埋薯粉呀😋😋😋😋😋😋麻辣火鍋入面肉類其實唔係我嘅首選🤭🤭🤭極品鵝腸...好爽好脆(冇咩特別😂 但好食的)爽脆牛黃喉...開頭見到佢咁大舊會覺得應該唔會做到一個好爽脆嘅效果...但點知..佢不單止爽脆...仲要口感比平時食嘅豐富👍🏻👍🏻👍🏻 可以因爲大舊掛🤭🤭上:滑溜溜鴨血- 好厚切,份量夠!
我係一個超鐘意的人... 今餐食得好開心😋
呢間火鍋店既位置唔算方便...但離遠就見到佢個招牌🤪

餐具同個爐都印上了店名😊
而個乾碟撈埋左之後我就覺得冇乜感覺,食唔到啲咩味😂😂😂😂
而且你仲可以拎埋生果食去解辣添...
咁我哋當然係食佢地最正宗嘅成都辣啦...

麻辣火鍋入面肉類其實唔係我嘅首選🤭🤭🤭
極品鵝腸...好爽好脆(冇咩特別😂 但好食的)

上:滑溜溜鴨血- 好厚切,份量夠!味道正常
下:碼頭肥腸頭- 鍾意食豬腸既你一定會好鍾意食!因為佢好香...就算索左d湯都仲食到豬腸既油香味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好驚喜
淮山同萵筍都係...佢地不論係咩湯底都好好食...同埋可以食爽口同埋腍dd...睇下你既個人喜好❤️
現炸酥肉...幾特別既一個火鍋配料...佢本身炸好左比你,之後你放入湯底本番熱佢就ok lu~
感覺好似咕嚕肉🙈🙈🙈 但佢真係炸得好香好味!好驚喜❤️❤️
打邊爐就點都要嗌d肉啦~ 但係食完之後覺得麻麻地...
澳洲和牛面珠墩:幾靚..師博刀工非常好,好到食唔到有咩味😂😂😂
蒙古羊肉: 冇羶味

瘋狂辣牛肉:冇改錯名!真係辣得好瘋狂... 食完一舊完全handle唔到...佢係比瘋狂醃料醃過既滑牛🤯🤯🤯🤯🤯🤯食完真係腦爆炸
紅糖糍粑:煙煙韌韌 幾好味!口感似煎堆👍🏻👍🏻👍🏻

總結:係再會有下次架!覺得佢呢度既肉好普通,反而內臟等就幾新鮮👍🏻👍🏻
  • 碼頭肥腸頭
2018-08-19 257 浏览
成都老碼頭火鍋,成都三大必吃麻辣火鍋?要試了要試了!位於旺角豪華戲院旁邊,一間裝修得富有味道的老碼頭火鍋!由於害怕人流甚多,所以早兩天便已經預約好座位了,夜晚9:20來到了要老碼頭的門外,驚見外牆貼有68折的大優惠,而且是在晚上9:30後入座優惠...嘩!很高興耶!很有中獎的感受呢~9:30前也有88折!不知是否新開張特有的優惠來呢?先到櫃檯通知接待員客人已到,員工很有禮貌,請我們到一旁稍坐等候,9:30便可準時入座。場內環境十分寬敞,裝修特別,富有中國特色,座位都是以卡位為主要,感覺也很舒適。醬料及生果都是自助任食的,人頭費每位$28,不是免費的哦!別忘了吃喔!湯底有辣有唔辣,可以選擇全紅的鍋底,或是只選擇不辣的骨湯,鴛鴦也可以。辣的程度除了有分大中小辣外,也有分香港版或成都版,當然成都版的會比香港版的更為麻辣了。最後選擇了鴛鴦湯底,外紅內白,成都小辣。湯鍋一擺上枱面,已聞到陣陣的香氣了,外圈是辣湯,湯底很紅,乾紅椒、麻子在湯中滾動,非常吸引。內圈是骨湯,有香菇、火腿、大蔥等配材,湯色清但味濃。火鍋食材選擇不少,大多都很新鮮。瘋狂辣牛肉超辣!真的是超級辣!蒙古羊肉覺得一般,嫌羊羶味不
成都老碼頭火鍋,成都三大必吃麻辣火鍋?要試了要試了!

最後選擇了鴛鴦湯底,外紅內白,成都小辣。

鴛鴦火鍋

火鍋食材選擇不少,大多都很新鮮。
瘋狂辣牛肉超辣!真的是超級辣!
瘋狂辣牛肉

蒙古羊肉覺得一般,嫌羊羶味不夠重,肉質也不夠嫩。
羊肉

鴨血很實淨,滑滑的,味道及口感都很不錯。
鴨血

花甲略嫌有點遜色,不是不新鮮,也不是很新鮮。
花甲

因為想知道什麼是耗兒魚,所以便點了這個,原來是比較平價的魚毛,有輕微的腥,但沒有多餘碎骨,可以安心食用。

貴州蕨根粉絲也很不錯,味道很特別,口感也滑溜。

杞子龍眼菊花蜜味道香濃,可以舒緩喉嚨的辣感,解辣一流。
萵筍條

點餐紙上有每款食材的建議煮食時間供客人參考,不用擔心煮過時了。

湯底真的很香,而且越滾愈麻愈滾愈辣,吃到中途嘴唇也麻感十足,真的不能小看!但很喜歡這種惹味刺激的味道喔!真心覺得不錯,可以再回來再吃!
$350 (宵夜)
鴛鴦火鍋
鴨血
2018-08-18 1585 浏览
香港人一年入面,無論幾時都會去打邊爐我作為一份子絕對唔會例外,更加會帶埋女朋友齊齊烚下烚下老碼頭火鍋係內地已經相當有名氣嗜辣者公認既火鍋作為過江龍黎到香港開店當然要去大食一番啦黎到門口,中國風格既裝潢,已經感受到佢傳統既氣派旁邊仲有一對對聯,唔記得影埋添😅😅一坐低,未去拎醬料既時候,首先落左個鍋先呢到鴛鴦鍋底係用內外之分如果一大班朋友黎食,比較少人食到辣既話建議好似我咁,內圈揀紅油而外圈揀骨湯因為我另一半對辣既接受度唔高所以辣度更選擇左師傅為香港人口味調較過既【香港-小辣】到拎醬料啦~多款香辛料自己配搭成都火鍋有分干碟同油碟兩款我比較鐘意兩款都整干碟有辣椒干碎同炸蒜蓉而油碟有生蒜蓉,芫荽碎,蔥花,指天粒,蠔油同麻油呢到既麻油仲要係獨門配方,比一般麻油香一罐做一隻油碟岩岩好唔想自己諗,呢到都有整好左既油碟醬料,一勺就OK啦為怕另一半食辣食到噴火,都係拎定啲生果比佢解辣有西瓜同哈蜜瓜,兩種都多汁甜美解辣一流只要食得哂唔浪費可以隨便添食添怕火鍋熱氣之餘,仲怕生果唔夠解辣,點多壺自家熬煮既杞子龍眼菊花蜜比另一半滋潤下甜度岩岩好,感覺到係幾乎無落糖,只係帶有龍眼既甜度,對於我地兩個飲開少甜既完全
香港人一年入面,無論幾時都會去打邊爐

我作為一份子絕對唔會例外,更加會帶埋女朋友齊齊烚下烚下

老碼頭火鍋係內地已經相當有名氣
嗜辣者公認既火鍋

作為過江龍黎到香港開店當然要去大食一番啦

黎到門口,中國風格既裝潢,已經感受到佢傳統既氣派

旁邊仲有一對對聯,唔記得影埋添😅😅

內紅油內骨湯

一坐低,未去拎醬料既時候,首先落左個鍋先

呢到鴛鴦鍋底係用內外之分

如果一大班朋友黎食,比較少人食到辣既話

建議好似我咁,內圈揀紅油而外圈揀骨湯

因為我另一半對辣既接受度唔高

所以辣度更選擇左師傅為香港人口味調較過既【香港-小辣】

到拎醬料啦~多款香辛料自己配搭

成都火鍋有分干碟同油碟兩款

我比較鐘意兩款都整

干碟有辣椒干碎同炸蒜蓉

而油碟有生蒜蓉,芫荽碎,蔥花,指天粒,蠔油同麻油
呢到既麻油仲要係獨門配方,比一般麻油香
一罐做一隻油碟岩岩好

唔想自己諗,呢到都有整好左既油碟醬料,一勺就OK啦

為怕另一半食辣食到噴火,都係拎定啲生果比佢解辣

有西瓜同哈蜜瓜,兩種都多汁甜美
解辣一流

只要食得哂唔浪費可以隨便添食添

杞子龍眼菊花蜜

甜度岩岩好,感覺到係幾乎無落糖,只係帶有龍眼既甜度,對於我地兩個飲開少甜既完全係正中下懷

環球牛魔王拼盤

一輪準備後,就開始烚烚下啦~

女朋友係牛魔王,無牛不歡

第一時間當然要比佢滿足一下先啦~

牛魔王拼盤有六款牛肉,絕對岩哂佢口味

有充滿油香同滑嫩既A4和牛既牛頸脊同牛肩胛

仲有質感比較重既澳洲和牛面珠墩,雪花肥牛

再加上安格斯手切肥牛
一定有一款岩口味

仲有一款一口牛柳粒
比一片片肥牛覆蓋住

食落充滿肉汁,軟糯得黎又不失口感

當我食牛肉既時候會用干碟黎食

可以避免左麻油會同牛肉既油香互相干擾,
少少辣得黎仲可以食到原汁原味

牛胸爽

食得牛肉,又點可以少得牛胸爽呢

輕輕灼大約6~7秒,見到有卷曲就食得

雖然睇落好似成片都係脂肪,其實食落係爽脆彈牙,甘香而不油膩
仲要係有一股好重既牛油香味

滑溜溜鴨血

鴨血係我近呢幾個月既新寵食品

呢到既鴨血非常滑身,滑溜到用筷子夾起都好困難

雖然表面滑溜,但係質感一啲都唔鬆散

用紅油湯煮大概5分鐘左右,連內裡都會有辣味

怕辣既可以放落骨湯慢慢煮,鴨血會吸收埋骨湯既鮮甜

點一點油碟,再添上麻油既香味

高原雪花繡球菌

最後一種未試過既菌類激發我既好奇心

只需要煮15秒就已經熟哂,呢種就係高原雪花繡球菌啦

一食就已經有獨特既味道出現

有啲似秀珍菇既味道加雪耳既口感

仲要非常吸味,所以強烈建議用骨湯黎烚

紅油湯只會蓋過所有既菇味同吸油

打完邊爐之後,身上會依附左麻辣火鍋既味道

係出門口之前係呢部清新機前面企一陣,清除番啲火鍋
2018-07-26
內紅油內骨湯
環球牛魔王拼盤
牛胸爽
滑溜溜鴨血
高原雪花繡球菌
  • 鮮魚鰾
2018-08-09 208 浏览
由於見到老碼頭火鍋標榜是四川出名之連鎖麻辣火鍋店,故特以前來一試究竟。我個人是無辣不歡,特別喜愛四川牛油麻辣火鍋,而且必須要大辣或特辣。今次上檯之成都原味麻辣大辣湯底非常失望,無麻及唔夠辣,並且食唔到牛油味,與正宗之說可以話不符事實。其實我到老碼頭火鍋惠顧主要是因為麻辣湯底,其他食物如果要食新鮮 ,相信太多火鍋店都勝過十萬九千里。至於食物方面:安格斯牛肉,肉薄帶雪味;麻辣牛肉,肉質un;嚮鈴夠脆,但好多油……不值一試
2018-08-01
  • 唔麻唔辣火鍋湯底
2018-08-08 181 浏览
喺香港,一年365日都係火鍋日。最近天氣非常炎熱,但有時又會突然下一場大雨,實在令人R頭,而且氣溫愈來愈高,全球暖化的問題好像已經迫在眉睫。可是,香港人好似沒有被這個問題煩擾,一年四季都是火鍋日,今日放工之後,就同C&J到旺角打邊爐,入到餐廳,簡直眼前一亮,裝修非常別緻,具有中國特色,古色古香,好有feel。看一看點菜紙,發現食物選擇非常多,我們先叫一個湯底,我和朋友最終選擇了外骨湯及內紅油,分別是豬骨及麻辣火鍋。湯底很快便到,餐廳以一個大大的銅鍋放湯底,風味十足,非常特別,試一試湯底的味道,外骨湯味道濃郁可口,而且材料十分豐富,紅油湯底則既香既麻,好刺激呢。環球牛魔皇拼盤拼盤有日本和牛牛頸脊、牛肩胛、極品手切肥牛、澳洲和牛面胛、雪花肥牛及一口牛柳粒。日本和牛牛頸脊雪花紋不錯,脂肪比例平均,牛味香濃,咬落滑溜可口,而且是厚切的,啖啖肉相當滿足。蛋餃很特別的火鍋配料,以蛋做餃子皮,富有微微蛋香,餡料口感爽爽的,應該是加了馬蹄。另外,這裡的鮮蝦雲吞也是值得一讚的,雲吞體積不小,非常大粒,而且真材實料,裏面有很多鮮蝦隻,調味剛剛好。炸酥肉吃到停不了的炸酥肉,可沾辣椒粉或放湯淥一淥,兩種食法各
喺香港,一年365日都係火鍋日。

環球牛魔皇拼盤

蛋餃

炸酥肉
吃到停不了的炸酥肉,可沾辣椒粉或放湯淥一淥,兩種食法各有特色,我則喜歡沾辣椒粉食,感覺更惹味。

手打墨魚丸
墨魚丸爽脆彈牙,用料十足,真的會咬到墨魚肉,真材實料,調味恰到好處,實在不能錯過。

萵筍條
超清甜的瓜菜,質感爽口清脆,吸收盡湯底的精華,味道太吸引了。
生菜
打邊爐,我一定會吃生菜,因為實在太喜歡那種清甜爽口的感覺,這裏的生菜配上骨湯,簡直是絕配,大家一定要來試試。

總括來說,這間餐廳的食物質素非常高,而且服務態度很好,環境又非常有特色,喜歡吃火鍋的你一定不能錯過。

——————————————————
成都老碼頭火鍋 (旺角)
旺角塘尾道61號地舖
2018-08-04
2018-08-07 119 浏览
朋友慶祝生日幾位好愛食辣嘅同幾位唔好愛食辣嘅,坐埋一台最好就食鴛鴦火鍋。上網見到近期最紅嘅老碼頭,決定一試,由旺角中心行過嚟大概10分鐘,話遠唔遠話近唔近。不過都好嘅平時咁懶行多兩步都唔郁因為今次唔食辣嘅朋友比較多所以呢食咗外圈唔辣,內圈辣的。點左牛拼盤$688幾抵食,牛肉質素高,尤其是牛柳粒同和牛,能夠一次過食晒所有佢哋供嘅牛肉,之後先揀鍾意食嘅再點。不過擺盤同之前見到嘅有啲唔同,望落去好似比其他人食嗰啲細份咗。冰豆腐係食台灣麻辣火鍋一定掂嘅,估唔到食內地火鍋都有供應。仲有萵筍蓮藕,食咗個黑色嘅粉絲,唔記得左叫咩名但係好好食。飲品有令人難以忘懷嘅內地知名品牌椰子汁,正!仲有佢哋嘅油碟,真係好想打包兩館返屋企慢慢食。
朋友慶祝生日
幾位好愛食辣嘅同幾位唔好愛食辣嘅,坐埋一台最好就食鴛鴦火鍋

話遠唔遠話近唔近。不過都好嘅平時咁懶行多兩步都唔郁

因為今次唔食辣嘅朋友比較多所以呢食咗外圈唔辣,內圈辣的。

冰豆腐係食台灣麻辣火鍋一定掂嘅,估唔到食內地火鍋都有供應。

仲有萵筍蓮藕,食咗個黑色嘅粉絲,唔記得左叫咩名但係好好食。

飲品有令人難以忘懷嘅內地知名品牌椰子汁,正!
仲有佢哋嘅油碟,真係好想打包兩館返屋企慢慢食。
2018-08-02
庆祝纪念
生日
2018-08-07 106 浏览
我和好姐妹都是麻辣愛好者,有天她說經過老碼頭,聞到陣陣牛油麻辣火鍋的香氣,很想來一試,翌日就約上了我一起去試試了。來到時,果真感受到濃濃的中國風呢,裝潢很有特色,而且場地很大,座位也舒適。我們點上了四川的小辣口味,牛油和麻辣的香氣不斷飄散著,真的是急不及待的要試試呢這個芝心墨魚丸超級好味,彈牙可口,再配試濃濃的芝士夾心,吃畢馬上再點一碟,推薦!大塊的紫薯粉,掛上了麻辣湯,又麻又辣又Q不錯👍🏻蔬菜也很新鮮桂花蚌爽口,鮮味十足即炸響鈴是必叫的,吸收了愈煮愈辣的麻辣湯,刺激得頻頻叫好,欲罷不能。總括而言,吃到了對的川味麻辣風味新鮮的配料,舒適的座位,可以來試試正宗的麻辣火鍋味道,不錯!

大塊的紫薯粉,掛上了麻辣湯,又麻又辣又Q
不錯👍🏻

蔬菜也很新鮮

桂花蚌爽口,鮮味十足

總括而言,吃到了對的川味麻辣風味
2018-08-06 95 浏览
每次見有新既麻辣火鍋都好想即刻同朋友去試一試一入到餐廳就聞到好香好麻既麻辣味!!! 正呀!BOOK左枱店員帶我地上2樓.. 新餐廳果然好新..上樓梯聞到既唔再係麻辣味而係裝修味........未等齊人我就已經急不及待要點菜先火鍋鴛鴦湯底可以揀"外紅油+內骨湯"或者"外骨湯+內紅油"第一次見! 都幾貼心麻辣湯底仲可以揀香港既小辣(1隻辣椒) 定成都原味既小辣(2隻辣椒)當然要試下成都既麻辣啦!!!好彩我無等齊人就落單..因為等左好耐!!! 第一ROUND唔覺得有咁耐因為一路等齊人一路等食物第二ROUND就真係等左好耐!!!未試過打邊爐枱面同爐入面係無野食而且係未飽架!!催左好多次先黎齊D食物...可能真係新餐廳唔夠人手掛....先講湯底!外紅油就咁淨試湯底就好辣既.. 但係淥食物呢就唔覺得真係好辣!而且係唔麻既! 同埋佢既辣唔係會食到你變孖潤腸既辣.. 佢既辣係短暫D既重點係佢既湯底唔會好咸!再講食物質素係新鮮既!!! 手切牛好好食有牛味得黎又唔會好韌羊都好好食 少少騷最好食個人認為係鵝腸!! 就算淥耐左都係爽口既!! 同埋係無乜肥膏既!! 超正!! 仲試左佢地其中一個主打! 瘋狂辣牛肉
每次見有新既麻辣火鍋都好想即刻同朋友去試一試

一入到餐廳就聞到好香好麻既麻辣味!!! 正呀!

BOOK左枱店員帶我地上2樓.. 新餐廳果然好新..
上樓梯聞到既唔再係麻辣味而係裝修味........

未等齊人我就已經急不及待要點菜先
火鍋鴛鴦湯底可以揀"外紅油+內骨湯"或者"外骨湯+內紅油"
第一次見! 都幾貼心
當然要試下成都既麻辣啦!!!
好彩我無等齊人就落單..
因為等左好耐!!!
第一ROUND唔覺得有咁耐因為一路等齊人一路等食物
第二ROUND就真係等左好耐!!!
未試過打邊爐枱面同爐入面係無野食而且係未飽架!!
催左好多次先黎齊D食物...
可能真係新餐廳唔夠人手掛....
先講湯底!
重點係佢既湯底唔會好咸!
再講食物質素
係新鮮既!!!
手切牛好好食有牛味得黎又唔會好韌
羊都好好食 少少騷

仲試左佢地其中一個主打! 瘋狂辣牛肉!!
真係辣得好瘋狂!! 每一舊牛肉都沾滿左辣椒粉!!
除左辣味同咸味就食唔到其他味.. (掩面)
嗜辣既朋友不妨一試!

總括除左落單要等好耐之外
其他都係唔錯的!!!
可以再ENCORE!!!
2018-07-27
話說第一次食,冇人介绍,叫左全红鍋,点知沒有中間骨湯,想轉駌鴦鍋,卻要話重新買多一鍋,並冷嘲說各人價值觀不同,咁即係点,叫我倒左佢再比錢買過?何況未有用過。大部份請Part Time,反應較慢。本身有promo,7:30pm前有68折,上FB like有88折,但是食食下才出声,咁唔通知咪不可享用?有点下公平?而且價錢好貴,幾片牛已經收198!老實說,食物是好味中上,還好最后有位姐姐好有禮貌回應事件,一粒老鼠屎砸了一鍋粥,再好的餐廳也不如好的服務!未必再下次帮親!

2018-08-01 259 浏览
成都老碼頭係大陸有成過百間分店,連郭富城同林俊杰JJ都有支持送花牌😳,所以趁佢新開即刻去食🤗 一去到見到裝修得勁靚,好有中國古典風,而且食物材料超高質😳服務態度仲好好👍已經成為咗我會推薦嘅火鍋店名單之一🏅⠀▫鴛鴦外紅油內骨湯(HKD 158)🍲好有中國風嘅鍋,外紅油即係麻辣🌶,佢嘅辣好鬼正🤤 唔會得個辣,係辣得黎又好味果種,令人keep住係咁食🔥 而內骨即係白湯,好香藥材味~有杞子/火腿/菇/大蔥,飲咗好多碗😋。食嘅途中員工會不停加湯,打左2個鐘邊爐都唔會口乾⠀▫極品鵝腸(半份HKD 88)必必必食啊 鵝腸超級乾淨爽口😻完全唔腥 超級鮮甜🤤 建議叫成份因為半份會唔夠喉😼⠀▫鮮魷魚(半份HKD 58)🦑好新鮮又彈牙😋 ⠀▫桂花蚌 (半份HKD 78)爽口又好鮮甜 JENG😚⠀▫蒙古羊肉 (半份HKD 68)🐐嫩口唔會羶✨⠀▫澳洲雪花肥牛(半份HKD 82)🐃油脂岩岩好又鮮嫩✨ ⠀▫滑溜溜鴨血(HKD36)🦆鴨血真係好滑,建議擺入紅湯,滾耐啲入哂味好正😙(好心急擺左入湯底無影到🙈)⠀▫爽脆牛黃喉(HKD46)牛黃喉口感好爽脆,不過本身就無咩味⠀▫紅薯幼粉(HKD 32)紅薯粉軟硬適中,配紅

▫鴛鴦外紅油內骨湯(HKD 158)🍲
鴛鴦外紅油內骨湯

▫極品鵝腸(半份HKD 88)
極品鵝腸

▫鮮魷魚(半份HKD 58)
🦑好新鮮又彈牙😋
鮮魷魚

▫桂花蚌 (半份HKD 78)
爽口又好鮮甜 JENG😚

▫澳洲雪花肥牛(半份HKD 82)🐃
油脂岩岩好又鮮嫩✨
澳洲雪花肥牛

▫滑溜溜鴨血(HKD36)🦆
鴨血真係好滑,建議擺入紅湯,滾耐啲入哂味好正😙
(好心急擺左入湯底無影到🙈)

▫爽脆牛黃喉(HKD46)
牛黃喉口感好爽脆,不過本身就無咩味
爽脆牛黃喉

▫紅薯幼粉(HKD 32)
紅薯粉軟硬適中,配紅湯就好似食緊重慶酸辣粉咁,不過吸哂啲紅油真係勁辣🔥🔥要小心😜,唔食得咁辣配骨湯都好味
紅薯幼粉

▫手工韭菜餃(HKD 38)🥟
大大粒好足料,好香韭菜味🌿
手工韭菜餃

▫醬料及水果 (HKD 28)
有勁多款醬料,最特別係秘制香油同麻油好香。而無限供應嘅水果有西瓜🍉/密瓜哈密瓜🍈,超清甜,解渴解辣一流👍🏻
醬料及水果

紅薯幼粉
手工韭菜餃
醬料及水果
2018-08-01 219 浏览
見呢間嘅宣傳得咁行所以同朋友兩個人去試吓,去到嗰陣時8:45唔使等位,間鋪其實好大裝修都OK,兩個人叫咗個鴛鴦鍋,淨係個湯底都$158,一嚟到控油嗰邊大火得滯係咁標上嚟,跟住同個侍應講,佢就加D白湯落去, 完全溝希左辣味,湯底唔夠麻唔夠辣,我哋叫咗哦腸,一碟豬一碟羊,竹生,白菜餃,魚腐,魚泡,豬腎,鴨舌,豬喉,皇帝菜,所有食材唔新鮮,湯底做得好唔正宗,亦好冇誠意,唔係俾面佢係四川嘅老牌子我都唔去試,一定唔會再去,買單仲要$550一位, 實在係好過分,喺香港地用呢個價錢去食飯大把好嘢食啦,不過最後加一句,服務態度唔錯
2018-07-31