2020-09-09
-疫情期間,唔少食肆都面臨生意危機,不過「慶麵」逆市擴張,改名為「慶記」,由舊有的大角咀角祥街鋪位搬至利奧坊。我自己係2年前都有光顧過,今日咁岩要去奧海城,再次黎食慶麵!依間係大角咀一直都係區內人氣嘅上海點心小店,主打上海麵食同手工點心,出名價錢貼地,所以會見到好多街坊客。鐘意食上海菜嘅朋友不妨一試!👍🏿-依度嘅招牌慶麵採用本地老字號九龍麵粉廠製成日式拉麵,九龍麵粉廠好出名!麵粉係每日新鮮製作,成份不含科學添加劑及鹼水成份,整出黎嘅麵質特別爽口彈牙。我就揀左個百花雲吞慶麵,配料有自家製鮮蝦雲吞、炸京蔥絲和肉燥,拌勻食口感豐富。豬骨湯底用大量豬骨熬製,味道濃厚富豬骨香。另外都叫左個山葵醬油雞絲冷麵,味道幾特別,朋友都好鐘意食。🍜-小食揀左XO醬蟹肉小籠包,店員介紹係選用越南及印尼蟹肉做餡料,加埋自製XO醬,香辣惹味,皮薄多汁,大家記住要趁熱食!另外仲有蒜香雞翼(4隻),啲雞翼炸得脆卜卜,蒜香味濃郁,必食!🥢-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 慶記 (大角咀)📍 大角咀利得街11號利奧坊地下G501-503號舖-
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 慶記 (大角咀)
📍 大角咀利得街11號利奧坊地下G501-503號舖