2020-09-09 70 浏览
-疫情期間,唔少食肆都面臨生意危機,不過「慶麵」逆市擴張,改名為「慶記」,由舊有的大角咀角祥街鋪位搬至利奧坊。我自己係2年前都有光顧過,今日咁岩要去奧海城,再次黎食慶麵!依間係大角咀一直都係區內人氣嘅上海點心小店,主打上海麵食同手工點心,出名價錢貼地,所以會見到好多街坊客。鐘意食上海菜嘅朋友不妨一試!👍🏿-依度嘅招牌慶麵採用本地老字號九龍麵粉廠製成日式拉麵,九龍麵粉廠好出名!麵粉係每日新鮮製作,成份不含科學添加劑及鹼水成份,整出黎嘅麵質特別爽口彈牙。我就揀左個百花雲吞慶麵,配料有自家製鮮蝦雲吞、炸京蔥絲和肉燥,拌勻食口感豐富。豬骨湯底用大量豬骨熬製,味道濃厚富豬骨香。另外都叫左個山葵醬油雞絲冷麵,味道幾特別,朋友都好鐘意食。🍜-小食揀左XO醬蟹肉小籠包,店員介紹係選用越南及印尼蟹肉做餡料,加埋自製XO醬,香辣惹味,皮薄多汁,大家記住要趁熱食!另外仲有蒜香雞翼(4隻),啲雞翼炸得脆卜卜,蒜香味濃郁,必食!🥢-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 慶記 (大角咀)📍 大角咀利得街11號利奧坊地下G501-503號舖-
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 慶記 (大角咀)
📍 大角咀利得街11號利奧坊地下G501-503號舖
2020-08-15 50 浏览
女朋友之前見到利奧坊有唔少野食,就一齊來飲飲食食一個下午~👩🏻‍🤝‍👨🏿佢話想食小籠包,就揀左依間~餐廳以手機點餐我地揀左幾樣熱門既,紅燒豬軟骨慶麪($52)、小籠包(4個。$38)、生煎胡椒包(2個。$26)紅燒豬軟骨慶麪:麪質有彈性,豬軟骨肉不錯,湯底方面,個人喜歡加少少辣就更惹味。小籠包:皮簿多汁,不錯的👍🏾👍🏾生煎胡椒包:好有驚喜,煎得好香口,裡面好多汁,胡椒味好重,非常好食(視乎個人對胡椒喜愛,如果一般胡椒味就唔好挑戰自己😂)

佢話想食小籠包,就揀左依間~

餐廳以手機點餐

小籠包:皮簿多汁,不錯的👍🏾👍🏾

• 生煎胡椒包
2020-08-12 55 浏览
慶麵從大角咀外街, 搬到內街的商場地舖, 面積比舊舖還要大, 而且這家商場也沒有什麼商店, 和特別的食肆, 她應該可以在這裏鶴立雞群. 無奈是因為武漢肺炎的關係, 連午市的食客數量也變得稀少, 在搬舖成本和經營困難雙重打擊下, 希望她能堅持住, 因為她的生煎包是我吃過最喜歡的: 無論是面皮的軟糯, 底部的焦脆, 以及肉汁的澎湃, 就算是正宗的滬菜餐廳也難媲美. 小籠包內餡的湯汁同樣豐盈, 只是未到秋天,?就沒有點有蟹粉的版本了! 麻辣醉雞卷的麻辣汁夠麻夠香, 辣度的調配也剛剛好, 用來配麵, 甚至比巴東牛肉汁來得出色呢!
1K
2020-07-25 43 浏览
利奧坊個邊既發展好似越泥越好, 附近餐廳都陸續開張, 前身係慶麵既小鋪頭搖身一變, 成為坐落於「曉岸」, 光猛舒適既慶記。小籠包 (4隻) ($38)知道依度既小籠包係每日新鮮包製, 必食! 四個大字:皮薄餡靚! 小心翼翼咁夾起, 燈光下見到薄皮內既湯汁, 好吸引! 一啖放入口爆出熱辣辣既湯, 感覺超正!四川口水雞卷 (4件) ($18)雞卷札實有咬口, 麻辣汁好香惹味, 仲帶有花雕酒香, 調味出色。特色山葵醬雞絲冷麵 $40有雞絲, 紫菜同埋青瓜絲,  麵條爽有口感, wasabi醬甜味重D帶少少攻鼻, 不過不失, 冇太大驚喜。紅燒豬軟骨撈麵 $46紅燒豬軟骨份量足而且已經炆到好淋好入味, 醬汁甜甜咸咸, 麵條彈牙, 淋少少落麵底撈黎食好好食~~重點推介一定係小籠包, 麵我就認為熱食好食D, 見到其他人話麻辣擔擔味好食, 下次番黎試下先!

小籠包 (4隻) ($38)

四川口水雞卷 (4件) ($18)

特色山葵醬雞絲冷麵 $40

紅燒豬軟骨撈麵 $46

2020-07-22 56 浏览
大角咀利奧坊有間小店慶記 主打上海麵食、上海小食等。裝潢以木色為主,茶位每人$3門外亦設有大餐牌可供參考用手機Qr code自助形式 落單,埋單就行去收銀櫃枱。口水醉雞卷 $34 口水汁+醉雞卷配搭幾新穎,花雕味就唔算濃。生煎胡椒包 $26/2pcs平時係街見到嘅生煎包通常細細粒,但呢度嘅生煎包大大個,皮夠薄底夠脆,爆餡多湯汁,胡椒味濃郁。豬軟骨撈麵的豬軟骨份量都幾多,花雕酒香氣濃郁,炆得都夠稔。特式山葵醬雞絲冷麵 $40 有別於一般麻醬冷麵多了點芥末嘅香氣,唔算嗆!清爽適合悶熱天氣。
大角咀利奧坊有間小店慶記 主打上海麵食、上海小食等。

裝潢以木色為主,茶位每人$3

門外亦設有大餐牌可供參考

用手機Qr code自助形式 落單,埋單就行去收銀櫃枱。

口水醉雞卷

口水汁+醉雞卷配搭幾新穎,花雕味就唔算濃。

生煎胡椒包 $26/2pcs

豬軟骨撈麵的豬軟骨份量都幾多,花雕酒香氣濃郁,炆得都夠稔。

特式山葵醬雞絲冷麵

2020-07-10
大角咀可謂香港數一數二的美食集中地,甚麼特色食物都可以再這裡找到,這次我和朋友便發現慶記這小店,無論小食或主食都份外出色。蜜芥雞翼一上桌就飄出誘人的芥末香氣,我的口水都快忍不住了。蜜糖芥末甜中帶辛的口味,我們越吃越有勁,雞皮炸得香脆,雞肉軟嫩入味,不乾不柴,每一口都很涮嘴,蜜芥雞翼就是過癮。炎熱天氣難免食欲不振,口水醉雞卷絕對能搶攻大家的胃口。口水醉雞卷一雞兩食,完全合嘴饞的我味兒。先吃原味醉雞卷,雞肉有著濃醇的紹興酒香,雞卷經已去骨,雞皮滑彈,肉質軟嫩,可以大口吃肉超滿足。醉雞卷醮上秘製口水汁亦很讚,辣得開胃,但沒有蓋掉酒香,兩種風味我都愛。特色山葵醬雞絲冷麵相當迷人,山葵醬太香了,朋友想儘快大飽口福一番。拌冷麵的過程是一種享受,拌好麵後,朋友先夾一大口嚐嚐,麵條軟硬度恰到好處,帶有彈力,雞絲鮮嫩,用料十足,並與青瓜絲,紫菜與山葵醬交織出清爽滋味,妙不可言。其貌不揚的巴東牛肋條撈麵,美味程度出乎你的所見,巴東牛肋條耗時烹調,牛肋條吸飽滿滿香料及椰奶味,滲入牛肋條每一吋角落,又軟又嫩,入味無比,醬汁拌麵方知美味。香辣濃郁的肉味縈繞於口中久久不散,愛吃牛肉又敢吃辣的朋友可以考慮這道世界級

其貌不揚的巴東牛肋條撈麵,美味程度出乎你的所見,巴東牛肋條耗時烹調,牛肋條吸飽滿滿香料及椰奶味,滲入牛肋條每一吋角落,又軟又嫩,入味無比,醬汁拌麵方知美味。香辣濃郁的肉味縈繞於口中久久不散,愛吃牛肉又敢吃辣的朋友可以考慮這道世界級風采麵食。

2020-07-21 43 浏览
住喺大角咀嘅同事說附近有間叫慶記的上海菜餐廳,前身為慶麵現改名為慶記,並搬遷至利奧坊,以全新面貌重新開業﹗慶記主打上海麵食及手工點心,除了每日新鮮製作,更創作出傳統與新意兼備的上海麵食及小食,今晚就叫埋我放咗工去試吓!百花雲吞慶麵,有自家製鮮蝦雲吞、炸京蔥絲和肉燥,拌勻食口感豐富。麵質特別爽口彈牙。雲吞大隻餡料飽滿,主要用蝦膠打成的餡料,爽口又有鮮味!紅燒豬軟骨撈麵,豬軟骨顏色偏深,醬汁稠度適中,肉質煮得軟腍,非常入味,輕輕一咬就能將 其分別開。口水醉雞卷,選用嫩滑無骨的雞肉,麻辣口水汁不會蓋過濃濃酒香,十分惹味。醉雞卷,酒味香濃,肉質彈牙!豆漿可樂,豆漿豆味香濃,甜度適中。
醉雞卷,酒味香濃,肉質彈牙!
豆漿可樂,豆漿豆味香濃,甜度適中。
2020-07-06
2020-07-20 57 浏览
大角咀近排開了很多新的餐廳,今天放工來到這裡跟友人吃了這間上海麵店,餐廳環境舒適,燈光光猛。餐牌上有多款不同食法的麵食,落單只需用QR Code於網上下單,非常方便。醉雞卷,這裡的醉雞有淡淡的花雕酒味,雞肉都算嫰滑,冰冰涼涼,幾開胃。小籠包,皮薄湯汁多,湯汁鮮甜,肉餡美味!巴東牛肋條撈麵,這款撈麵主要用牛肋條的醬汁拌麵,,味道帶有少少辣!撈麵麵底是暖暖的,有點爽口!牛肋氣炆得很軟身,很入味!而且還有白蘿蔔,連蘿蔔也弄得很冧!冰火冷麵,麵底是凍的所以比撈麵更爽口,冷麵的醬汁帶有少少辣!而冷麵上有辣肉碎,拌勻吃口感很豐富!飲品方面有罐裝飲品、豆漿,也有熱茶可以選擇!這間餐廳食物和環境都不錯,而且價錢也不貴,值得再來!
醉雞卷
小籠包
小籠包,皮薄湯汁多,湯汁鮮甜,肉餡美味!
巴東牛肋條撈麵
冰火冷麵
飲品方面有罐裝飲品、豆漿,也有熱茶可以選擇!

這間餐廳食物和環境都不錯,而且價錢也不貴,值得再來!
2020-07-14
  • 冰火冷麵
疫情關係,不能買外賣但遇上樓面態度惡劣實在不能接受希望本店有所改善食物水準一如以往,10分好吃可惜員工降低質素,非常之失望特別生煎包,超好吃😋小龍包也值得介紹一下
疫情關係,不能買外賣
但遇上樓面態度惡劣
實在不能接受
希望本店有所改善
食物水準一如以往,10分好吃
可惜員工降低質素,非常之失望
特別生煎包,超好吃😋
小龍包也值得介紹一下

外卖自取
2020-07-19 90 浏览
上次去左食lost star,經過呢間慶記,見到係上海菜就想黎試下☺️麻辣擔擔麵,望落去,咦,點解得啲肉碎既?原來啲汁係底!撈均晒汁既份量剛剛好,唔會太濕,少少麻辣,唔會辣到無味覺👍🏻豬軟骨慶麵,除左面頭見到配料,下面仲有一舊清甜既蘿白,索晒啲湯,balance番食肉既罪惡感🤣之前係一間台式野食過醉雞卷,今次就試下口水醉雞卷😋辣度比麻辣擔擔麵勁,但係同時比佢香,非常惹味😋呢個紅油百花抄手要大讚👍🏻同普通紅油抄手唔同,佢係用咗蝦肉同魷魚釀製而成,大大粒,非常彈牙,絕對係心機之作👍🏻嗌完先發現有捷榮茶包,可以茗茶😢不過有洛神花蜜潤下都唔錯😊
麻辣擔擔撈麵

紅油百花抄手

嗌完先發現有捷榮茶包,可以茗茶😢不過有洛神花蜜潤下都唔錯😊
2020-07-08
麻辣擔擔撈麵
紅油百花抄手
2020-07-19 38 浏览
生煎胡椒包佢唔同普通嘅生煎包,超香濃嘅胡椒味。入邊超多餡,餅底煎得非常香脆,豬肉餡充滿胡椒香,很好吃。小籠包小籠包都好多汁,點埋佢上嘅醋食仲好食。麻醬青瓜撈麵超濃花生醬味,青瓜爽脆,麵質軟硬適中,係消暑良品。香酥排骨慶面排骨煩得超級香脆,但係略嫌有少少鹹。佢嘅麵其實有少少似我食車仔麵嗰隻油麵,個湯底好濃郁,有蘿蔔同豆卜。The decoration of the place is full of Chinese character, very trendy but has a taste of old shanghai. The seats are very spacious and clean. The waitresses were very polite. I will definitely come back again in the future.

生煎胡椒包

小籠包
小籠包都好多汁,點埋佢上嘅醋食仲好食。

麻醬青瓜撈麵
超濃花生醬味,青瓜爽脆,麵質軟硬適中,係消暑良品。

香酥排骨慶面

2020-07-13
2020-07-19 1338 浏览
大角咀利奧坊一帶,愈來愈多食店開業,愈來愈多好選擇。在香港政府立例晚上六時後不准堂食,只准外賣的新限聚令實施之前,我就在一個晚上光顧了這間原名「慶麵」,在附近的角祥街開業,現在搬到利得街,連店名也改為「慶記」的中菜館子裡吃了一頓晚餐。店名改了,地方大了,店內環境比前好了,餐牌上的菜式也多了。手機點餐,也方便快捷。先來一道點心。是店中人氣推介之一的「XO醬蟹肉小籠包」($35/2隻)。這小籠包的賣點在蟹肉,其實蟹肉都不少,味道也不錯。不過這包的XO醬味道不太突出,好處是不會搶去小籠包餡料的味道,壞處就是未必迎合到嗜辣的食客的要求。「醉雞卷」($30/8件)是之前我在「慶麵」也曾吃過的小食,這啖啖都是雞肉的冷盤小吃,適中的酒味,軟滑的雞肉,是我喜歡的小食。天時暑熱,特別想吃一些清新開胃的東西,見餐牌上有一款同樣是人氣推介的「特色山葵醬雞絲冷麵」($40),比常見的「麻醬雞絲冷麵」($40)來得特別。雖然我一向喜歡「麻醬雞絲冷麵」,也被這特色冷麵吸引,點來一試。這特色冷麵的味道的確不差,山葵醬帶來適度的味覺刺激,但又不會太辣,配以油麵、雞絲、青瓜絲和紫菜,與藏在麵下的醬油汁撈勻來吃,絕對是開
這特色冷麵的味道的確不差,山葵醬帶來適度的味覺刺激,但又不會太辣,配以油麵、雞絲、青瓜絲和紫菜,與藏在麵下的醬油汁撈勻來吃,絕對是開胃之選。
老婆仔的「紅燒豬軟骨慶麵」($52)我沒有吃,不過聽她說味道都不錯,而且豬軟骨也頗腍和入味,我想都應該不錯吧!
過去的「慶麵」,是一間不錯的小店,現在的「慶記」,菜式多了,食物也能保持水準,加上性價比不低,來到大角咀利奧坊附近,不妨一試呢!
  • 特色山葵醬雞絲冷麵
  • 醉雞卷
2020-07-15 597 浏览
疫情反覆,同同事放工去買番啲靚扒,存糧。買完嘢,見到呢間上海菜館「慶記」,食番碗麵先,即刻入去,坐底放下袋扒,冷氣充足,舒服晒😆~呢度都幾先進,用QR code自己點菜。我哋點咗:生煎胡椒包$26 (兩隻)很有驚喜,真係做到皮薄餡靚,一咬落去,我「嘩」咗一聲,因為好多肉汁💦流出嚟,每一啖都充滿肉香與黑胡椒嗆辣滋味🤤,而且包底部微煎香脆,一試愛上。配一啖香甜嘅「玫瑰花蜜$12🌹」,原來食完好嘢,人都開心啲。口水醉雞卷$34一客有8件,雞扒捲起來蒸熟,肉質很嫩滑,配以自家調製嘅口水醉雞汁,中辣,幾惹味。紅燒豬軟骨撈麵🍜$46豬軟骨與上海麵是分開上的,麵的份量很大,豬軟骨燜得軟腍入味,與麵質彈牙嘅上海麵同吃,倍感滋味。紅燒豬軟骨慶麵🍜$52同事點湯麵,裡面有豬軟骨、豆卜、白蘿蔔、韮黃及香蔥,材料豐富,湯頭頗鮮甜,大大碗,配杯暖暖甜甜的「龍眼蜜$12」,她説很滿足、很滿意。呢度上菜好快,食咁多嘢,每人$91,價錢合理,會再來。

呢度都幾先進,用QR code自己點菜。我哋點咗:

生煎胡椒包$26 (兩隻)

口水醉雞卷$34

紅燒豬軟骨撈麵🍜$46
與麵質彈牙嘅上海麵同吃,倍感滋味。

紅燒豬軟骨慶麵🍜$52

呢度上菜好快,食咁多嘢,每人$91,價錢合理,會再來。

2020-07-13
2020-07-15 69 浏览
以前都有去開慶麵…因為野食唔錯…價錢又合理…知道佢地搬左舖又改埋名…所以去試下…呢度地方大左…坐得舒服好多…望望餐牌…印象食物款式都差唔多…原先想點d有廚師帽…點知賣哂…最後點左紅燒豬軟骨慶麵…麵質保持水準…個豬軟骨炆到啱啱好百花雲吞慶麵…百花雲吞係蝦滑用墨魚滑…好彈牙唔錯…仲有應該係炸左既牛蒡😋紅油百花抄手…雖然都係百花雲吞不過食法唔到…個汁好野味…係甜左少少XO醬蟹肉小籠包…呢個都保持以前…皮夠薄又唔易穿…又多汁…整體都保持以前慶麵省水準…而且價錢合理

呢度地方大左…坐得舒服好多…

紅燒豬軟骨慶麵…麵質保持水準…個豬軟骨炆到啱啱好

百花雲吞慶麵

紅沙百花抄手

XO醬蟹肉小籠包…呢個都保持以前…皮夠薄又唔易穿…又多汁…
xo醬蟹肉小籠包

整體都保持以前慶麵省水準…而且價錢合理

2020-07-14 455 浏览
呢間上海小店位於大角咀舊區之中嘅一個新式商場,裝修有點摩登但同時又有中國特色,店內掛上小型嘅燈籠,即使只係唔太貴嘅消費,都一樣好有氣氛。兩個人各叫咗一個麵加兩款點心,就咁睇相你好似幾精緻以為份量比較少,食落就發覺味道非常之好令人覺得好滿足,最後捧住個肚飽飽咁走夏日開胃之選:口水雞絲冷麵強烈建議將醬汁同埋雞絲撈勻晒先食,啲面一散開咗其實份量都幾多,入邊除咗有雞絲之外仲有青瓜絲,清新爽甜,配上酸酸辣辣嘅口水雞汁非常之開胃,建議加杯茶飲或者豆漿麵質彈牙少少煙un,聞落去香味有少少似油面,但絕對係乾爽而且唔笠口,而且好好咬,越咬香味就越出飽肚之選:紅燒豬軟骨慶麵豬軟骨肥瘦剛剛好,有成三四舊咁多,湯底唔會太鹹唔算油,女仔黎講一定夠食(何況我本人唔細食)其實原本最想試嘅係仲未推出嗰兩款,唯有後返下一次啦香口惹味:生煎胡椒包買相已經覺得好可愛,上面少少嘅蔥花再配上黑芝麻點綴,睇落都覺得好精緻,包包嘅上半部份係白色而下半部份係煎香左嘅淺啡色,一咬落去外皮已經好趣尤其是係個底部,入邊啲汁急不及待咁流出嚟,即刻要啜住佢先好呀入面d肉都好多,唔會太肥膩又滑,胡椒味越食越濃,真係見到原粒胡椒!皇牌之選:XO醬

夏日開胃之選:口水雞絲冷麵

飽肚之選:紅燒豬軟骨慶麵

其實原本最想試嘅係仲未推出嗰兩款,唯有後返下一次啦

香口惹味:生煎胡椒包

皇牌之選:XO醬蟹肉小籠包

雖然同普通嘅小籠包會貴少少,但係好值得呀,一咬落去已經聞到好香嘅蟹黃味,湯幾鮮甜,比起普通小籠包多一層質感,口感豐富

最方便嘅係佢可以兩隻兩隻咁叫,人少少都可以試唔同款式

環境、食物質素、份量都對得住呢個價錢,值得一試。

• XO醬蟹肉小籠包
  • 口水雞絲冷麵