2020-07-14 455 浏览
呢間上海小店位於大角咀舊區之中嘅一個新式商場,裝修有點摩登但同時又有中國特色,店內掛上小型嘅燈籠,即使只係唔太貴嘅消費,都一樣好有氣氛。兩個人各叫咗一個麵加兩款點心,就咁睇相你好似幾精緻以為份量比較少,食落就發覺味道非常之好令人覺得好滿足,最後捧住個肚飽飽咁走夏日開胃之選:口水雞絲冷麵強烈建議將醬汁同埋雞絲撈勻晒先食,啲面一散開咗其實份量都幾多,入邊除咗有雞絲之外仲有青瓜絲,清新爽甜,配上酸酸辣辣嘅口水雞汁非常之開胃,建議加杯茶飲或者豆漿麵質彈牙少少煙un,聞落去香味有少少似油面,但絕對係乾爽而且唔笠口,而且好好咬,越咬香味就越出飽肚之選:紅燒豬軟骨慶麵豬軟骨肥瘦剛剛好,有成三四舊咁多,湯底唔會太鹹唔算油,女仔黎講一定夠食(何況我本人唔細食)其實原本最想試嘅係仲未推出嗰兩款,唯有後返下一次啦香口惹味:生煎胡椒包買相已經覺得好可愛,上面少少嘅蔥花再配上黑芝麻點綴,睇落都覺得好精緻,包包嘅上半部份係白色而下半部份係煎香左嘅淺啡色,一咬落去外皮已經好趣尤其是係個底部,入邊啲汁急不及待咁流出嚟,即刻要啜住佢先好呀入面d肉都好多,唔會太肥膩又滑,胡椒味越食越濃,真係見到原粒胡椒!皇牌之選:XO醬

夏日開胃之選:口水雞絲冷麵

飽肚之選:紅燒豬軟骨慶麵

其實原本最想試嘅係仲未推出嗰兩款,唯有後返下一次啦

香口惹味:生煎胡椒包

皇牌之選:XO醬蟹肉小籠包

雖然同普通嘅小籠包會貴少少,但係好值得呀,一咬落去已經聞到好香嘅蟹黃味,湯幾鮮甜,比起普通小籠包多一層質感,口感豐富

最方便嘅係佢可以兩隻兩隻咁叫,人少少都可以試唔同款式

環境、食物質素、份量都對得住呢個價錢,值得一試。