2018-07-26 54 浏览
假如於港式糖水店想吃一些有口感的甜品,即使食湯圓,豆沙之類的都是稔的。如果想吃一些煙靭口感的甜品, L 會建議愛甜心。話說 L 跟朋友於金山吃晚飯聚舊時,女性朋友 M 突然 whatsapp L 說要陪她吃糖水。為免順得哥情失嫂意,於是經Openrice搜尋到這間較就腳的愛甜心。愛甜心的組合特多, L 建議大家可以先決定自己想吃那一類別的糖水例如豆腐花、芋圓等主菜,再按照其類別配搭不同的糖水。就以 L 為例,西米圓是 L 所揀選的主角。芝麻椰汁就是配搭。椰汁清甜,加入芝麻亦提升香氣及口感。主角當然就是自家出品的西米圓。西米皮很煙靭,有彈牙的感覺。裡面有綠豆蓉、 芋頭蓉。另外有另一款椰明珠是包着麥提莎的。外表像湯圓但咬下去則口感很不同。至於金玉滿堂豆腐花由鮮粟米、西米、海底椰、大西米、椰汁配豆腐花所組成。不知是否揀熱的關係,L 嘗一口發覺有點像中式栗米豆腐羹😂😂😂。鮮栗米及大西米特多,每一口都被它們包圍着口腔。甜甜的都不錯。裝潢有點家的感覺,都是三五知己聚腳的好地邊方。

裝潢有點家的感覺,都是三五知己聚腳的好地邊方。
2018-07-25
$34 (宵夜)
  • 芝麻椰汁西米圓
2018-07-25 31 浏览
這天和朋友吃完飯經過佐敦, 很奇怪的, 來到這一區, 就自自然然想到吃糖水, 太深入民心了, 不過這次我們不想去出名的那些, 選擇了一間小店, 試試新東西。蘋果雪梨燉雪耳$42: 看這組合就知道, 是滋潤之選了, 雪耳更有養血益氣功效, 女士們都喜愛的呢, 蘋果和梨堆得滿滿的, 已燉到很軟腍, 糖水甜度適中, 是冰糖的味道。桑寄生蓮子蛋茶32: 眾所周知, 這個糖水更加是女士恩物, 桑寄生藥用成效包括補益肝腎、強筋健骨、味甘、能祛風濕,為腎虛腰痛、胎動不安及風濕日久正虛邪實所常用, 特別適合手腳冰冷、血氣不足,例如陽產質、氣虛質女士可以經常飲用, 也可調經, 治經痛, 安眠。桑寄生有種特別的味道, 未加糖前可能是苦澀, 加了糖後就很易入口, 個人也幾喜歡這味道。我很懶, 要我自己煲糖水就不可能了, 經過來吃碗傳統中式糖水, 滋補滋潤一下也是不錯。

蘋果雪梨燉雪耳

桑寄生蓮子蛋茶

蘋果雪梨燉雪耳
桑寄生蓮子蛋茶
今天來到很少來的油麻地聽講座,太早到達附近亂逛的時候見到這間愛甜心甜品,見到openrice上好評頗多,就來試一試。點了一碗楊枝金露 $36 楊枝金露,一個差不多每間甜品店都有的普通甜品,但這間的味道絕不普通!很少寫甜品的食評,但也想來推介一下(雖然openrice上已好評如潮哈哈)。賣相吸引,金黃色滿滿的一碗見到粒粒西米,口水直流!急不及待舀一大口就吃!一吃下去是濃郁的香甜芒果味道,嚐得出芒果極新鮮,粒粒鮮甜!有時候吃到的楊枝金露不是芒果太少就是味道太稀或太甜,這碗芒果份量數量夠多,每一口都吃到芒果!啖啖鮮甜味!加上酸酸甜甜的粒粒金柚椰果和切絲士多啤梨,層次豐富,西米軟硬度剛剛好不會太腍!整碗楊枝金露難得濃郁得來又不會過甜!推介滿滿的一碗看照片就見到吃到最後還有很多芒果椰果!甜品menu給大家參考參考: 聽老闆說才知道原來芝麻椰汁西米露是他們自創的甜品,聽起來更值得試呀,不過今天已吃了楊枝金露,下次才來試!

點了一碗楊枝金露 $36

)。

整碗楊枝金露難得濃郁得來又不會過甜!推介

滿滿的一碗

楊枝金露

看照片就見到吃到最後還有很多芒果椰果!

甜品menu給大家參考參考:

2018-07-23 34 浏览
今晚約左男朋友食糖水,因為我同朋友出去食飯,而男朋友又想見下我,我地就約左去佐敦食糖水啦。有間街坊甜品店叫愛甜心,環境好舒服,而且裝修簡約舒適,主要做街坊生意,餐牌選擇又多,我地一人叫左一個糖水。男朋友鐘意食腐竹蛋花糖水,佢加左西米圓,有綠豆和芋頭蓉餡料,西米圓好有咬口,餡料唔會太甜,腐竹蛋花底夠清甜冰凍。我叫左新鮮芒果拼芒果布甸,芒果醬底,入口清甜,濃香芒果味夠突出,原塊芒果夠新鮮唔會太酸,芒果布甸夠彈牙,芒果味都算濃郁。

今日平日係佐敦附近食晚餐,然後臨走既時候落大雨,於是黎到呢間甜品店,覺得好吸引就入左去啦,當然順便避一避雨啦。時間尚早,而且係平日既時間,所以人唔多,好快就有得入座啦。好多款甜品,有選擇困難症既我都簡左陣呢 ~周圍既裝飾好靚~ 感覺好清新同舒服。今次叫左一冷一熱既甜品,而凍既就當然係我最鐘意既水果之一 —— 芒果啦!花布街既主打係芒果,入面有豆花、芒果肉、芒果蓉、芒果布甸、蘆薈、山粉圓。呢一碗甜品既味道好有層次、好好食。雖然芒果蓉有少少偏酸,不過蓋係上面芒果肉好足、而且夠甜。山粉圓既口感一向都係好得意、唔洗多講,加上滑豆花同埋清爽既蘆薈,而中間既芒果布甸,除左芒果之外仲有奶香,口感都好滑嫩呢。至於熱既糖水,就叫左雪梨蘋果燉雪耳,一睇就知係超足料既糖水,雪梨、蘋果、雪耳滿滿咁盛好一碗。雪梨本身就有潤肺止咳、止咳化痰既作用,飲落去感覺好清甜又滋潤。有時屋企都會煲糖水,一樣都係會落足料 ~ 真係好有家既感覺!總括而言,今次籍住避雨,可以黎到食到鐘意既甜品糖水,覺得好滿足呢~
覺得好吸引就入左去啦,當然順便避一避雨啦。

時間尚早,而且係平日既時間,所以人唔多,
好快就有得入座啦。

好多款甜品,有選擇困難症既我都簡左陣呢 ~

周圍既裝飾好靚~ 感覺好清新同舒服。
花布街

今次叫左一冷一熱既甜品
而凍既就當然係我最鐘意既水果之一 —— 芒果啦!

呢一碗甜品既味道好有層次、好好食。

雖然芒果蓉有少少偏酸,不過蓋係上面芒果肉好足、而且夠甜。
而中間既芒果布甸,除左芒果之外仲有奶香,口感都好滑嫩呢。
雪梨蘋果燉雪耳

至於熱既糖水,就叫左雪梨蘋果燉雪耳,
一睇就知係超足料既糖水,雪梨、蘋果、雪耳滿滿咁盛好一碗。

2018-07-16
雪梨蘋果燉雪耳
2018-07-21 25 浏览
心花怒放🌸 ($40) 又有楊枝甘露,又有豆腐花,食個甜品就已經好滿足!芒果味好濃既楊枝甘露,係仲有好多芒果肉,加上好滑既豆腐花,同食落比較脆口既西米,口感十分之豐富👍🏻份量都唔細🙈清心丸杏仁糊配小丸子 ($33+9) 清心丸食落都幾煙韌,小丸子就冇咩味道重勝在色彩繽紛😂 杏仁糊味道不錯,但略嫌有點稀。如果稠少少,質感上應該會好好多。食物都黎得幾快,環境又唔差,一大班人黎傾下偈食下甜品都幾好~~~

2018-07-21 26 浏览
百思不得其解點解可以做iconic...麥題莎同d 椰味完全唔match......幾粒麥題莎,是是但但打起d椰味泡咁就收你$35....$35食呢碗野定去惠康買幾包麥題莎加杯椰汁大皇會gur d你地真係要諗諗。食完心情好upset d 冰唔綿,無朱古力果,似加色素多....d staff一人一張枱坐曬係度禁電話。無服務態度可言
椰明珠

d 冰唔綿,無朱古力果,似加色素多....

d staff一人一張枱坐曬係度禁電話。無服務態度可言
2018-07-20
2018-07-16 242 浏览
同表姨甥女去完「馬丁王越式法包」重溫越式法包嘅滋味,我同佢都鍾意食甜品,所以,就順便晌附近再搵個地方食甜品兼降吓溫。晌網上搵搵,佐敦區嘅甜品都多不勝數,「愛甜心」未試過喎,貪新鮮,就一於喺佢。因為正值晚市時間,但相對甜品店嚟講,就反而喺最靜嘅時間,所以,到訪嘅時間客人唔多。環境方面,我哋都覺得幾好、幾舒服喎,小店化身小磚屋,牆上嘅假窗寫咗多款推介甜品,枱上又有啲小盆栽點綴,地方又新淨光猛,最好喺唔似一啲甜品店咁逼到背貼背嘛。如大多數甜品店咁,選擇非常多,有一系列特色甜品、傳統嘅中式糖水、豆腐花、芋圓、西米圓、清心丸、合時燉品、馬蹄露、水晶珠……等等,都唔講得晒咁多,仲有飲品、椰香特飲及少少小食,喺咪選擇多多呢!椰明珠 $35研究完餐牌一大輪,表姨甥女就揀咗以麥提莎朱古力、純西米皮、西米、椰汁組合成嘅「椰明珠」,因為好奇搵麥提莎朱古力做啲「明珠」究竟會喺點?糖水底喺椰汁西米露,幾香椰汁味,又唔會過甜;至於啲「明珠」就試咗一粒,外層喺西米皮,比平常做湯圓嘅糯米皮煙韌度更強,咬落去麥提莎喺預期般脆口,整體而言,唔講得話超驚喜,但感覺就好有趣。黃金島 $40小弟算喺芒果死粉,所以,一起手都瞄住
,最好喺唔似一啲甜品店咁逼到背貼背嘛。

黃金島 $40

小弟算喺芒果死粉,所以,一起手都瞄住啲以芒果入饌嘅甜品,晌特色甜品一欄中,就相中一款「黃金島」,喺以芒果布甸、黑珍珠(蘭香子)、芒果、火龍果、少許金柚配搭而成。
雖然叫黃金島,但並未如餐牌嘅圖片咁「黃金」,因為落嘅芒果汁唔算多,未有染出一片金黃,
而咁多生果中,芒果比預期少,火龍果佔大多數。不過,整體嚟講,入口都好清甜,黑珍珠、金柚都令口感更清爽,唯獨芒果布甸硬身咗少少。
黃金島
黃金島
店員都似喺一家人,見佢哋有傾有講,可能喺自己生意,所以,佢哋都好好禮貌,唔似得請人返嚟打工,好就好,唔好隨時喺趕客殺手。此外,呢度地方闊落啲,又好坐啲,食都食得稱心啲!
$40 (其他)
2K
2018-07-11 23 浏览
同朋友喺廟街食完晚餐,意猶未盡,決定再去食糖水😝 見呢間愛心甜細細間,小小歐式風格,決定入去試下😍 menu選擇都幾多🍡🍧🍨🍮,而家價錢好平!我哋八個人,叫咗九個甜品share哈哈🤗心花露放 $40楊枝甘露、豆腐花、水晶珠幾有口感,芒果味濃,朋友食完話👍🏻花布街 $42芒果布甸、豆腐花、芒果、蘆薈、少許黑珍珠好多配粒,大大碗!不過唔算太夾,但係食完好飽,哈哈椰明珠 $35麥提莎朱古力、純西米皮、西米、椰汁呢個幾特別,推介!鮮什果涼粉 $40鮮什果布甸 $42正常嘢,不過不失咖哩魚蛋 $20有驚喜,魚蛋好彈,咖哩唔算太辣,啱香港人口味,個個飯完都話好味哈哈

心花露放 $40
楊枝甘露、豆腐花、水晶珠
幾有口感,芒果味濃,朋友食完話👍🏻

花布街 $42
芒果布甸、豆腐花、芒果、蘆薈、少許黑珍珠
好多配粒,大大碗!不過唔算太夾,但係食完好飽,哈哈

椰明珠 $35
麥提莎朱古力、純西米皮、西米、椰汁
呢個幾特別,推介!

鮮什果涼粉 $40
鮮什果布甸 $42
正常嘢,不過不失

咖哩魚蛋 $20
喺佐敦食完晚飯後,覺得意猶未盡,所以就同朋友搵吓甜品店,見到愛甜心甜品Menu好似幾吸引,就決定試吓。甜品款式好多啊心花露放 $40其實係楊枝甘露,加左豆腐花、水晶珠,不得不說楊枝甘露真係好香,豆腐花又夠滑溜,好好食。花布街 $42材料有芒果布甸、豆腐花、芒果、蘆薈、少許黑珍珠,非常清新,值得推介。椰明珠 $35店內最特別莫過於呢款「椰明珠」,外皮係純西米皮,入面包住提莎朱古力,配以椰汁,估唔到又幾好食喎!鮮什果涼粉 $40 水果都好新鮮、香甜,朋友都好滿意。佐敦有唔少美食,但如果講到甜品,愛甜心甜品都有一定競爭力,價錢唔貴,甜品款式多,既有傳統款式,亦有創新甜品,應該能夠滿足唔同人嘅願望!

甜品款式好多啊

心花露放 $40

花布街 $42

鮮什果涼粉 $40
水果都好新鮮、香甜,朋友都好滿意。

2018-07-03
呢間甜品鋪都幾新淨,用餐環境舒適,而且唔會急著趕客走,可以靜靜地食價錢相宜嘅糖水「心花露放」($40)- 楊枝甘露、豆腐花、水晶珠口感豐富得黎又融洽,涼陣陣,消暑一流「椰明珠」($35)- 麥提莎朱古力加純西米皮、西米、椰汁幾特別,應該幾花心機要將麥提莎朱古力包上西米皮,可以試一試「芒情森芭」($48)- 芒果、芒果綿綿冰、百香果爆爆珠、水晶珠呢個綿綿冰係偏實嘅類型,但口感都有層次,而且百香果爆爆珠好有咬口,正!

「心花露放」($40)- 楊枝甘露、豆腐花、水晶珠
口感豐富得黎又融洽,涼陣陣,消暑一流
心花露放

「椰明珠」($35)- 麥提莎朱古力加純西米皮、西米、椰汁
幾特別,應該幾花心機要將麥提莎朱古力包上西米皮,可以試一試

芒情森芭
$40 (宵夜)
心花露放
芒情森芭
2018-06-17 23 浏览
芝麻椰汁西米圓($35)+芋圓($9)一心黎試小店自家製的西米圓!西米圓外皮非常煙韌🤤 入面係芋頭/綠豆,味道天然 ,好好食!芋圓就不過不失,煙韌控必試西米圓!👍🏼
芝麻椰汁西米圓($35)+芋圓($9)

-椰明珠😋($35)每碗有6粒椰明珠,椰明珠其實係由西米皮包住一粒麥提莎朱古力,食落都幾特別😍味道不錯,好有口感,煙韌嘅糯米皮加上麥提莎,外軟內脆💙甜度岩岩好,有好多椰汁西米露💛 加埋朱古力針係 上面,依個配搭都唔錯👍🏻 依個甜品食落唔會太甜😋而且椰汁味十分濃郁❤價錢唔會太貴👍🏻-#Name🏠: 愛甜心甜品(Loving desserts) Location📌: 佐敦吳松街21號地下(港鐵佐敦站 A 出口, 步行約6分鐘)價錢💰:椰明珠($35)

椰明珠😋($35)
椰明珠

價錢💰:椰明珠($35)
2018-05-31 27 浏览
認真講,家下日日三十幾度,如非必要都唔想出街😫🔥🔥🔥 今日要黎佐敦陪媽咪買野,行完都忍唔住要入黎食番個甜品過下冷河先😅我叫左個椰汁西米黑珍珠,再加左兩大球雪糕,見到都舒服左啲😂😂兩球雪糕 size 好大,每球都係加$8就有,尚算合理。個糖水底椰汁味幾香濃,相信熱食會更加正(但我今日真係冇可能擺熱野入口)。西米同黑珍珠為椰汁底增加口感,幾好食。至於精於養生既媽咪就照叫熱食,要左碗紅豆沙芋圓。佢話紅豆沙底磨得夠細,食落香得黎都ok滑。如果芋圓可以再多幾粒會更好😂

至於精於養生既媽咪就照叫熱食,要左碗紅豆沙芋圓。

2018-05-08 49 浏览
看到评价很好就过来试试。招牌土土的但内部装修挺好。点的芝麻椰汁西米圆($35)+清心丸($9)。西米圆很特别,有点像汤圆但更有嚼头。有芋头馅、绿豆馅、纯西米圆三种各2颗。芋头的最好吃,香甜粉糯。绿豆的也不错,稍甜了一点。整体很不错但内馅稍干了一点,做得湿润一点或流心效果会更好吃。椰汁底偏淡了一点但不腻还是好评,里面还加了西米。清心丸是额外加的,比我在潮州吃过的好吃!软韧之外多一点脆爽的口感,不错这款只有热的,但端上来不够热,没有那种暖意从口蔓延至心的感觉。整体味道不错,下次有机会还会来试试芋圆和椰明珠
芝麻椰汁西米圆加清心丸

椰汁底偏淡了一点但不腻还是好评,里面还加了西米。

2018-05-07
$44 (宵夜)
芝麻椰汁西米圆加清心丸