悅滿軒

House of Joy
2020-01-22 103 浏览
今日我呢個偽文青陪真文青去饒宗頣文化館體驗香港建築文化,當然偽文青係會肚餓既!悦滿軒係文化館入面嘅餐廳,淨係個門口,都有獨特建築元素,聽個名以為食中菜,原來係法國菜。好,坐低睇吓有咩好食先。蕃茄包,餐包滲着絲絲蕃茄味道,包片微微暖好柔軟。香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗,半熟吞拿魚肉質鮮嫩入口即溶,新鮮嘅無花果好甜,原來菠菜苗配黑醋汁,再將羊奶芝士沈上去,係好好食㗎!自家製意粉配蒜片辣椒、紐西蘭大蜆,意粉夠香辣、蒜片好香,大蜆超大隻,大過一隻青口嘅size,咬落好厚肉,喺口腔裏面需要時間咀嚼!美國安格斯肉眼扒,切落好腍,外面煎得香,裏面係粉紅色嘅嫩肉,食落滿口肉汁。醬汁都好特色。阿根廷青醬配香草橄欖油,酸酸地,帶走油膩感。另外黃色嘅係雜胡椒醬,好香胡椒味但唔會辣。阿拉斯加焗雪山,好耐冇食過啦,淋上甜酒點火,燒到香香地就吹熄佢,裏面仲有朱古力蛋糕、雲呢拿雪糕、曲奇餅底。

好,坐低睇吓有咩好食先。

蕃茄包,餐包滲着絲絲蕃茄味道,包片微微暖好柔軟。

2020-01-20 70 浏览
當你到訪饒宗頤文化館,在入面找到一間叫悅滿軒的餐廳時,想必會覺得它是家中菜館,還有點心吃吧!意想不到,原來是家西餐廳,除了外觀很地道外,裡面卻是很西化,菜單也是西餐只有A la carte 的menu,款式多得令人眼花撩亂。前菜:餐包帶點番茄香,鬆軟綿密,不錯Panfried scallops and avocado salad $128意想不到的好吃,一邊烤成半焦的半熟帆立貝超香甜,牛油果呈極creamy的成熟狀態,油醋的甜度比一般的黑醋高,沒有太濃厚,所以也較易入口。Quail consommé $68超清的鵪𪂹腿湯一點油也沒有,湯底清晰可見,但味道卻濃得像鹿茸湯,那鵪𪂹的肉香令人十分滿意Apple Wood smoker game hen $258夢幻的蘋果木帶出一些煙,把嫩雞的味道以煙燻加持,骨頭很少,甜中帶酸的西芹頭茸把油膩感中和了,賣相跟味道兼備的一道菜Baked Alaska halibut $268以昆布浸煮的比目魚會怪嗎?完全不會,鮮味濃而清,令人想起剛剛的鵪𪂹清湯,但這個湯比較鮮味,剛強的肉香較少。主角比目魚味道較清而不會油,口感超嫩滑,加上超新鮮的巨型蜆肉一枚,好

前菜:

餐包帶點番茄香,鬆軟綿密,不錯

Quail consommé $68

Baked Alaska halibut $268

主角比目魚味道較清而不會油,口感超嫩滑,加上超新鮮的巨型蜆肉一枚,好吃到極!

Chocolate molten cake $78

心太軟就傳統的版本,小杯子的大小,流心也偏甜的味道,加些酸味的生果如草莓,藍莓等,實在好吃!

侍應態度也友善,令人想再度來訪。
悅滿軒(House of Joy),係一間好有氣氛,食物整得好有心思的西餐廳。位處美孚饒宗頤文化館內,周圍環境清逸雅緻。晚餐時間都幾多人,最好預先訂位。餐前麵包係番茄包,啖啖淡淡番茄香。法國泥蟹湯($78):非常濃郁的蟹肉忌廉湯,絕對非一般忌廉湯可以媲美。法式海鮮燴意大利飯($288):好濃厚的意大利飯,每一口都充滿海鮮精華,而且紅蝦味道非常rich,紐西蘭大蜆都充滿鮮味,搭配白酒一流!美國安格斯肉眼扒16安士($328):肉眼扒入口比較淋,味道還可以,搭配黑椒味肉汁幾好味。日本甜薯蓉($55):甜甜地,一個幾好味的side dish!甜品要了一客自家製士多啤梨味雪糕($48),味道酸酸甜甜,質感比較似雪芭,非常rich的strawberry taste!

位處美孚饒宗頤文化館內,周圍環境清逸雅緻。

晚餐時間都幾多人,最好預先訂位。

餐前麵包係番茄包,啖啖淡淡番茄香。

2020-01-20 64 浏览
悅滿軒 (美孚)Environment: ★★★★★Service: ★★★★★Taste: ★★★★★位於美孚青山道饒宗頤文化館H座的悅滿軒是一間酒店的西餐廳,今次我就和大家分享我於這間餐廳的用餐經驗吧。麵包麵包是免費的,麵包的外皮烘得香脆,沾上黑松露牛油,可以吃到香濃的黑松露麵包,味道不錯,可惜的是麵包烤得有一點焦黑。蘋果木煙燻美國野雞 $258蘋果木煙燻的美國野雞煙燻得剛剛好,入口不會覺得苦。野雞的雞肉嫩滑,可以吃到淡淡的蘋果木香。另外,美國野雞的份量亦合理,有兩隻雞腿,但雞腿上的雞皮煮得有一點焦黑。雞腿上的醬汁製作得頗出色,不會太過辛辣,頗好吃。美國肉眼扒16安士 $32816安士的肉眼扒份量十分足夠,肉眼扒的肉汁豐富,牛肉味香濃。肉眼扒本身已用了鹽作調味,亦有附送黑椒汁等醬汁,因此可以根據個人喜好為肉眼扒沾上醬汁。此外,隨肉眼扒亦有附送蕃茹等配料。最後不得不讚的是餐廳的服務十分貼心,服務生會解釋食物的製作方法和因應顧客的需要更換碟。總的來說,我對這次的晚餐經驗十分滿意,餐廳用的材料上乘,服務貼心,非常值得前往一試。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️美孚青山道800號饒宗頤文化館H座
悅滿軒 (美孚)
Environment: ★★★★★

• 法國油封鴨配焦糖蘋果
  • 斧頭扒
  • 羊架
2020-01-20 63 浏览
這個地方是我們的共同回憶,還記得當天的拍照日,匆匆忙忙的那一天。沒想到幾年間, 帶著白白的頭髮,甜甜的笑容, 充滿愛的餐廳也轉變了。餐廳變身成為一家法式西餐廳, 外表和過去沒有大分別,因為也是在這家歷史文物之下。內裏裝橫方面變得更加時尚, 座位依舊寬闊舒適。食物方面,意大利包配黑水欖牛油,作為前菜, 麵包口感佳, 外脆內軟,熱辣辣送上枱上。香草包糠焗美國厚切豬柳扒配蘋果蓉, 令你意想不到充滿法國情懷的一道菜,厚切豬肉約八成熟,入口肉汁豐富,加上薄薄的麵包糠,吃起來份外有口感。

內裏裝橫方面變得更加時尚, 座位依舊寬闊舒適。

2020-01-20 93 浏览
話咁快又生日了,今天友人帶我來到位於美孚半山的舊建築,裡面有一間環境不錯的西餐廳吃午餐!餐廳很有歐陸風格,而且感覺浪漫!這次我們來這裡吃午餐,set lunch有沙律、湯、主菜和飲品!紅菜頭沙律,沙律用上意大利醋做醬汁,上面有甜甜地我紅菜頭,幾開胃!忌廉湯內有不少蔬菜,creamy又有口感!意大利麵包配黑水欖牛油,麵包本身已有香草味,再配上有橄欖味的牛油,好香口!美國西冷牛扒件香草燒薯,牛扒厚肉,唔會好肥,肉質鬆軟juicy,牛肉味濃,配上醬汁令牛扒更鮮味!另配有不同蔬菜,都有稍稍炒過,好香牛油味!烤加拿大豬扒配燒雜菜.墨西哥汁,豬扒都幾厚肉,肉質唔會好鞋,幾juicy!豬扒面塗上酸酸辣辣的墨西哥汁,味道特別又刺激!自家製雪糕,有幾款味道可以選擇,這次揀選了士多啤梨味,他們的雪糕質感似雪葩,酸酸甜甜,可以清除油膩感!能夠在這間餐廳吃到一餐美味的生日lunch,感到很滿足呢!
餐廳很有歐陸風格,而且感覺浪漫!
忌廉湯內有不少蔬菜,creamy又有口感!
美國西冷牛扒伴香草燒薯

烤加拿大豬扒配燒雜菜.墨西哥汁

能夠在這間餐廳吃到一餐美味的生日lunch,感到很滿足呢!
2020-01-02
庆祝纪念
生日
美國西冷牛扒伴香草燒薯
烤加拿大豬扒配燒雜菜.墨西哥汁
被文藝氛圍包圍的一家西餐館,館內以6-70年代裝修為主調,並加上聖誕佈置,令到餐廳整體風格復古之餘帶點潮流及節日氣氛。.威靈頓牛柳配砵酒汁 $458 威靈頓牛柳已酥皮包上澳洲A5和牛牛柳焗製而成,酥皮非常酥脆,牛柳約五成熟鮮嫩非常。牛柳表面在焗製前塗上腌料增添風味。.法國油封鴨配焦糖蘋果 $248 鴨脾焗得非常脆,但內裏肉質鮮嫩多汁,配上焦糖蘋果,中和左鴨本身嘅油膩感。而且蘋果焗得非常淋,而且香甜多汁。.阿拉斯加焗雪山 $98待應放上枱後再係你面前點火。上面忌廉帶微微酒香味,而入邊雪糕蛋糕則非常軟,帶俾人一種與別不同的口感。

威靈頓牛柳配砵酒汁 $458

法國油封鴨配焦糖蘋果 $248

阿拉斯加焗雪山 $98
2020-01-19 37 浏览
今日嚟到呢間位於荔枝角同埋美孚交界嘅高級西餐廳悅滿軒,位置有啲偏僻,位於平台花園之上,環境清幽,好似係一間獨立屋入邊嘅餐廳咁樣。✨羅宋湯餐包同一般嘅餐包唔同,呢間餐廳搶包絕對係特製嘅,包入邊有淡淡的羅宋湯味道,非常特別。✨香煎日本帶子配牛油果沙律($128)香煎日本帶子係切件上嘅需要留意下,牛油果沙律嘅調味非常出色,唔會好似其他餐廳咁落啲太酸嘅醬汁,用咗類似蘋果醋嘅醬汁調味非常開胃鮮甜,唔錯!✨法式海鮮燴意大利飯($288)全晚最期待同埋最滿足嘅一道菜色,入面嘅海鮮配料非常充足,有大蝦,魷魚,巨型蜆同埋青口等等,成個意大利飯吸收晒所有海鮮嘅鮮味每一啖都係海洋嘅味道。調味拿捏得非常準確,唔會令到份意大利飯太鹹,滿分!✨蘋果木煙燻美國野雞($258)超值嘅一道菜式餐廳提供嘅位置係巨型雞髀位置,肉質非常嫩,唔會有鞋嘅部份,加上美國野雞係用蘋果木嚟煙燻,有一浸好特別嘅香味。同平時嘅炭燒抑或係普通嘅燒雞唔可以混為一談,絕對係比平時的高級。旁邊亦有薯蓉等等嘅配料吸收左燒雞嘅精華,好高質~~✨mojito($78)難得黎去咁靚嘅環境食飯點可以唔飲番杯酒呢,呢一杯雞尾酒有淡淡的薄荷味,酒精濃度唔會太高

✨羅宋湯餐包

✨香煎日本帶子配牛油果沙律($128)

✨法式海鮮燴意大利飯($288)

✨蘋果木煙燻美國野雞($258)

✨mojito($78)
難得黎去咁靚嘅環境食飯點可以唔飲番杯酒呢,呢一杯雞尾酒有淡淡的薄荷味,酒精濃度唔會太高,啱哂唔飲得太多嘅女仔

✨Nothing ($66)
入面有Vodka , coconut rum, pineapple juice,酒精濃度高得來感覺幾清新!
2020-01-03
  • 海鮮意大利飯
2020-01-18 153 浏览
平時搭巴士經常都會經過饒宗頣文化館但實際上一次都無踏入過.難得今日有day off又經過呢到決定落車探索下呢個地方.行行下發現原來有間好靚法式餐廳隱居左係呢個位置,趁住難得到此一遊就試下晚餐.番茄紅莓麵包點餐後附送已經好有驚喜.烘得好脆,一咬落口卜卜聲.味道好濃蕃茄既香甜味加上特製松露牛油入口香滑.鵪鶉清湯,店員會慢慢將一壼法國清倒入一盤有鵪鶉腿同紅葱酒啫喱既碗內令兩者融和,紅葱酒啫喱係清湯既熱力下慢慢融化.鵪鶉腿油份隨着清湯滲出.味道清甜帶微微鵪鶉腿油甘香,鵪鶉腿肉質嫩滑富有彈性,作為一餐既開始已經好滿意.法國泥蟹湯,質地相對杰身呈泥橙色既忌廉湯.入口好香蟹既味道,味道似先將泥蟹烤過再放入熬湯.內裏帶少少蟹肉蓉飲落好濃郁,飲完一啖口腔內仍然停留住蟹既香味.法式海鮮燴意大利飯用上鑄鐵鍋原鍋上,打開鍋蓋意大利飯上鋪滿大蝦,青口同大蜆已經好吸引.底下燴意大利飯用上龍蝦湯燴,每一啖入口龍蝦味好濃.意大利飯煮得夠濕潤唔會乾爭爭,咬落口脹卜卜又帶點煙韌.法式油封鴨配焦糖蘋果,油封鴨作為法國名菜之一當然點黎要試下大廚既功力.油封鴨腿外層鴨皮係烤焗既時候已經將鴨皮大部分油份迫左出黎,入口香脆之餘亦唔

鵪鶉清湯

法國泥蟹湯

法式油封鴨配焦糖蘋果,油封鴨作為法國名菜之一當然點黎要試下大廚既功力.油封鴨腿外層鴨皮係烤焗既時候已經將鴨皮大部分油份迫左出黎,入口香脆之餘亦唔會感到好油膩.內裏鴨肉唔鬆散,肉質柔軟且結實,充滿鴨油香又不膻,味道亦唔會過鹹.店內拋開以薯仔做底既傳統將其換成甜甜酸酸既焦糖蘋果以平衡返油封鴨既油膩感.
法式油封鴨腿

Apple crumble配雲尼拿雪糕,雲尼拿雪糕上加上麥芽糖配飾好有心思.自家製雲尼拿雪糕同牛奶味平衡得好唔會搶過各自既味道,apple crumble內裏暖笠笠,將微酸既焦糖蘋果及香脆牛油麵粉加上雪糕帶出3重味道感受.

鵪鶉清湯
法國泥蟹湯
法式油封鴨腿
  • 法國油封鴨配焦糖蘋果
2020-01-18 34 浏览
今日老公帶我去行充滿文化氣息的饒宗頤文化館,行攰左我地到附近的悅滿軒食晚飯, 餐廳空間感大。法國泥蟹湯$78湯以法國泥蟹及白蘭地忌廉製成,湯濃郁細滑,飲到啖啖鮮味。車厘子燴西班牙伊比利亞羊後膝配甜薯蓉 $268肉嫩而不羶,薯蓉香甜美味。 烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜‧印尼燒烤汁 $288乳豬皮香脆帶點咸,肉嫩多汁朱古力心太軟 $78切開後香濃幼滑既朱古力漿慢慢流出來,令人賞心悅目,味道不太甜,我鍾意。阿拉斯加焗雪山 $98是一道滿足視覺既甜品,在外層的蛋白忌廉上澆上冧酒並點火,讓白雪雪雪山變成火陷雪山。

法國泥蟹湯$78

湯以法國泥蟹及白蘭地忌廉製成,湯濃郁細滑,飲到啖啖鮮味。

車厘子燴西班牙伊比利亞羊後膝配甜薯蓉 $268

肉嫩而不羶,薯蓉香甜美味。

烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜‧印尼燒烤汁 $288

乳豬皮香脆帶點咸,肉嫩多汁

朱古力心太軟 $78

阿拉斯加焗雪山 $98

今日去咗美孚嘅饒宗頤文化館感受下文化氣息,夜晚就去左裡面嘅「悅滿軒」食晚飯,餐廳個名聽落似中菜館,但其實佢係法式西餐廳。店內地方廣闊,環境寧靜舒適蕃茄香草包點餐後侍應會先送上餐包,暖烘烘的蕃茄香草包外脆內軟,配上黑水欖牛油,味道好特別呢!香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗 • 法國羊奶芝士 • 無花果黑醋汁深海黃鰭吞拿魚煎香至半熟,充滿魚鮮味。配上新鮮爽脆菠菜苗、滿有奶羶味的法國羊奶芝士、甜美無花果及黑醋汁,酸甜開胃,作為前菜就啱晒焗阿拉斯加深海魚比目魚配昆布湯有兩大塊比目魚扒,焗到金黃色,魚皮微微香脆,底下嘅魚肉相當嫩滑且juicy,無魚骨,啖啖肉,正啊!底下仲有爽脆嘅蘆筍墊底~昆布湯加入左大蜆同雜菌一同熬製,份外鮮甜,好好飲哦美國頂級牛腹肉12安士12安士的美國牛腹肉份量十足,七成熟對於我地黎講啱啱好。肉質軟腍鮮嫩,入口帶有濃郁牛肉香,非常高質!配上胡椒醬及阿根廷青醬,倍添滋味。旁邊仲有車厘茄同烤焗牛油蒜頭,健康又好味焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕最後又點少得甜品呢!雲呢拿雪糕充滿牛奶香,甜而不膩;底下係金黃香脆嘅蘋果金寶,上層嘅金寶粒甜甜脆脆,充滿牛油香!下層係加左糖煮嘅蘋果肉,清甜可口。為

蕃茄香草包

焗阿拉斯加深海魚比目魚配昆布湯

美國頂級牛腹肉12安士

焗蘋果金寶配雲呢拿雪糕

最後又點少得甜品呢!雲呢拿雪糕充滿牛奶香,甜而不膩;底下係金黃香脆嘅蘋果金寶,上層嘅金寶粒甜甜脆脆,充滿牛油香!下層係加左糖煮嘅蘋果肉,清甜可口。為晚餐畫上完美句號~
2020-01-16 27 浏览
呢間精緻西餐廳位於美孚嘅饒宗頤文化館內,係石屎森林包圍嘅繁忙城市內的一個寧靜悠閒之地😊係呢個咁靜謐嘅地方可以食到咁精緻嘅西餐,好適合情侶、朋友及一家大小😉坐低order完之後侍應送上番茄餐包,番茄味道突出,唔係出面嘅普通貨色,配搭蒜味牛油十分開胃。法式泥蟹湯 $78蟹的味道非常濃郁,湯嘅質地較為濃稠creamy,同番茄餐包好夾,而且有d蟹肉係湯入面有更多不同口感。香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配法國羊奶芝士,無花果黑醋汁 $128吞拿魚嘅熟度啱啱好,配上鮮甜嘅無花果味道更有層次,黑醋汁酸酸甜甜,再配上黑橄欖、松子同羊奶芝士,作為頭盤都幾開胃。法國油封鴨配焦糖蘋果 $248呢度係法國嘅傳統菜,油封鴨表面金黃,經過醃製嘅鴨肉比起新鮮鴨肉口感更結實,充滿鴨油嘅甘香,而焦糖蘋果甜酸開胃,配搭油封鴨可以解膩。烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜,印尼燒烤汁 $288西班牙烤乳豬係不經醃製,所以食得出乳豬嘅原汁原味。乳豬外皮烤得十分鬆脆,肉質嫩滑多汁。每種醬汁都可以帶出不同風味,係令人相當驚喜嘅一道菜😋

法式泥蟹湯 $78

法國油封鴨配焦糖蘋果 $248

烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜,印尼燒烤汁 $288

• 烤西班牙乳豬
2020-01-16 25 浏览
第一次到饒宗頤文化館,原來裏面有一間咁有情調嘅西餐廳,在這裏過聖誕節或新年,最適合不過。餐廳空間廣闊,氣氛浪漫,有唔少聖誕嘅佈置,有種溫暖嘅感覺。晚市時分來臨,餐牌選擇豐富,先來每人一個蟹湯,味道濃沃,充滿蟹味,而且口感幼滑,攞足滿分,配麵包食溫暖滿足。 之後是前菜,點了帶子牛油果沙律及香煎鵝肝配鵝肝批芒果莎莎。兩道菜色都非常清新,喜歡牛油果沙律,有好多牛油果,醬汁比較特別,係熱情果汁。鵝肝煎得非常香口,擺盤精緻。主菜方面有燒野雞,海鮮意大利飯同西班牙乳豬。乳豬外皮脆卜卜,肉質嫩滑,野雞調味有少少酸酸辣辣,很開胃,肉質juicy。意大利飯海鮮味非常出色,每一粒飯粒都入曬味,最後甜品來個火焰雪山,大人小孩都樂透了。

餐廳空間廣闊,氣氛浪漫,有唔少聖誕嘅佈置,有種溫暖嘅感覺。

2020-01-14 41 浏览
去咗參觀鬧市既綠洲--饒宗頤博物館之後,順道同朋友食埋晚飯至返屋企。我地2個人,點咗三樣野,包括法國泥蟹湯($78)、蘋果木煙燻美國野雞($258)同埋威靈頓牛柳配砵酒汁。餐包微暖,裏面有d提子乾,比較特別。法國泥蟹湯用咗法國國泥蟹肉、白蘭地忌廉同法蔥烹煮,聞落好香,裏面仲有唔少蟹肉,正!威靈頓牛柳配砵酒汁既牛柳選用澳洲M5和牛牛柳,肉質細嫩,而且肉汁濃郁,味道同砵酒汁好夾,而伴碟既車厘茄都唔錯。蘋果木煙燻美國野雞係成個爐咁上,再直接將d雞擺落碟,所以香噴噴,食落酸中帶點辣,非常惹味!

同埋威靈頓牛柳配砵酒汁。

餐包微暖,裏面有d提子乾,比較特別。

• 法國泥蟹湯
2020-01-14 51 浏览
今日和家人來這裏品嚐精緻的法國菜。每一桌都會送上一客麵包,麵包焗得很香脆,和葡萄乾和cream cheese一起吃份外美味。點了一客法國泥蟹湯($78),材料有泥蟹肉、白蘭地忌廉等,泥蟹味確實很濃郁, 相信用料新鮮又充足。前菜點了香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果沙沙($128),賣相精緻得令人不捨得吃。香煎鵝肝煎得外脆內軟,入口即溶,芒果沙沙則中和了鵝肝的油膩感,亦提升了鵝肝的鮮甜。鵝肝批則是冷吃的,但不腥,也是香濃美味。法國油封鴨配焦糖蘋果($248)油封鴨和蘋果是很合適的配搭,油封鴨的香咸和蘋果的甜美平衡了味道,亦令口感較豐富。焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯($268)喜歡海鮮的人不能錯過啊,焗比目魚的口感軟滑,而且保留到魚的鮮味。之前有來過饒宗頤文化館,但沒有留意到這間餐廳,想不到餐廳是如此舒適典雅,晚上來到更有氣氛呢
今日和家人來這裏品嚐精緻的法國菜。

法國油封鴨配焦糖蘋果($248)

焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯($268)