悅滿軒

House of Joy
2020-07-12 653 浏览
趁着陽光普照的日子出來走走,驅一驅悶氣,還約了良久沒見的老友記共聚,故此,專誠走到上來「饒宗頤文化館」趴趴走,並知道在這裡有家外觀好別緻的西餐館「悅滿軒」,在此享受一頓簡單的下午茶。的確,紅磚屋的門面,強烈的古蹟風,但進入到店內,綠白色皮梳化襯以花地磚,型格得來又帶點復古風,加上今天人客不多,我們被安排坐在靠窗的一排座位,感覺非常舒服、悠閒。下午茶有數款選擇,算不上多,但也合我們口味。先來是一客「炸美國雞中翼配藍芝士汁」($68),一客共有6隻雞中翼,排列成塔形,炸得金黃,放在木板托盤上,配了點沙律菜,賣相雅致。雞翼肉質嫩滑,一點都不油,而沾點藍芝士汁,鹹鹹香香,有種把雞翼昇華的作用。另一道下午茶是「豬肉火腿.布里芝士.意大利麵包配田園沙律」($68),同樣以木板托盤盛上,而麵包壓出一條條烤爐的坑紋,吃起來十分鬆脆,裡面半溶的芝士及豬肉火腿,誘發出惹味的鹹香,着實是一份很不錯的麵包三文治。餐飲選項,我倆都是選上咖啡,一熱、一凍(+$8),咖啡都是即磨沖泡的,入口風味醇和,是下午茶的好拍檔。順帶一提,服務方面予人感覺非常好,侍應殷勤而溫文有禮,吃罷的托盤、杯碟,都會一一收走,卻輕聲留下一
下午茶有數款選擇,算不上多,但也合我們口味。
炸美國雞中翼配藍芝士汁
,着實是一份很不錯的麵包三文治。
豬肉火腿.布里芝士.意大利麵包配田園沙律
餐飲選項,我倆都是選上咖啡,一熱、一凍(+$8),咖啡都是即磨沖泡的,入口風味醇和,是下午茶的好拍檔。順帶一提,服務方面予人感覺非常好,侍應殷勤而溫文有禮,吃罷的托盤、杯碟,都會一一收走,卻輕聲留下一句「慢慢坐」
咖啡
咖啡,
吃罷下午茶,再在文化館四圍逛逛,時而看樹,時而看花,感受一下四周的寧靜,感覺盎然,是城市人很好的心靈調和。所以,花多點錢在這裡吃下午茶,不單是單單為了吃,還有享受這周邊幽恬的氛圍
炸美國雞中翼配藍芝士汁
豬肉火腿.布里芝士.意大利麵包配田園沙律
第一次去呢個文化館,原來都幾有風味特色,有時仲有啲展覽睇,環境好靚,打卡一流!而且唔難去,地鐵站行5mins都到。餐廳🍴都好大間,裝橫幾靚坐得舒適!餐廳員工亦好好服務有禮,令人滿意,食物質素又幾好👍點完餐會為我們送上餐包🍞餐包幾特別,係蕃茄味的,烘到熱辣辣 ,食落好味又醒胃!烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜配印尼燒烤汁:乳豬好大份,個乳豬皮燒得香脆,唔好以為好難切開。乳豬肉質好嫩滑,唔會覺得鞋口,而且個乳豬皮做到好脆身,好容易就切得開,好味道!真係意想不到的驚喜!配上兩種醬汁,都好襯。我較為喜歡芥茉汁,味道不會好鹹,夠哂惹味!可以中和一下乳豬既油膩感。蘋果醋燴紅椰菜,鮮紅爽甜茄同炸蒜頭配菜,也能解解油膩感,好開胃!👍自家製麵配蒜片辣椒🌶️紐西蘭大蜆☺️鐘意食辣既,一定會好喜歡呢道菜!蒜香辣 夠哂惹味,食唔停口,夠哂入味呀!紐西蘭大蜆夠哂新鮮多肉食,唔會話有沙,加上香辣味,更加好味!自家製麵 口感煙韌彈牙,不錯不錯👍這餐廳令人很滿意🙂

烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜配印尼燒烤汁:

乳豬好大份,個乳豬皮燒得香脆,唔好以為好難切開。

真係意想不到的驚喜!
配上兩種醬汁,都好襯。
我較為喜歡芥茉汁,味道不會好鹹,夠哂惹味!
可以中和一下乳豬既油膩感。

自家製麵配蒜片辣椒🌶️紐西蘭大蜆☺️

自家製麵 口感煙韌彈牙,不錯不錯👍

這餐廳令人很滿意🙂
2020-07-11 122 浏览
今日去左美孚探朋友之後朋友帶左我去饒宗頤文化館食野真係唔講唔知,原來呢度都有好野食呢間餐廳叫悦滿軒,聽個名以為係食中菜,原來係食西餐餐廳佈置得好優雅,顏色以藍白色為主,好有格調店員好熱心為我哋講解餐牌上既食物, 仲會為我地推介佢哋嘅招牌菜最後我哋揀咗呢一個starter,兩個main course餐包係免費嘅,係加咗蕃茄係入面,焗得好脆,配埋佢個黑水欖牛油,好好味香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎:一塊係煎過嘅鵝肝,外皮煎得好脆同香口;而另一塊係鵝肝凍批,一啖咬落去好似食啫喱, 一道菜有兩種唔同嘅口感自家製意粉配蒜片辣椒紐西蘭大蜆:意粉軟硬適中,加埋入面唔同嘅配料洋蔥辣椒蘑菇, 超豐富嘅口感法式海鮮燴意大利飯:呢個意大利飯超足料,有青口,紅蝦,帶子同大蜆,成個飯滲透左海鮮嘅濃味,真係食唔停口呢間餐廳食物同店員嘅服務都好有水準,真係一間隱世餐廳
今日去左美孚探朋友
之後朋友帶左我去饒宗頤文化館食野
真係唔講唔知,原來呢度都有好野食

呢間餐廳叫悦滿軒,聽個名以為係食中菜,原來係食西餐

餐廳佈置得好優雅,顏色以藍白色為主,好有格調

呢間餐廳食物同店員嘅服務都好有水準,真係一間隱世餐廳
2020-07-11
法式海鮮燴意大利飯
悅滿軒, 朋友說一聽這名字以為是中菜, 原來是西餐來的, 完全估不到。在美孚這個美食沙漠, 竟然發掘了一間很美味的西餐廳, 所以和大家分享一下。在美孚站出口行不久, 便到達饒宗頤文化館, 進場後行幾道樓梯, 夜漆黑中四野無人, 有種探密的感覺。餐廳在半山, 環境寧靜而優美, 餐廳內服務員多是長者, 支持長者就業我也很欣賞, 只要給多點耐性, 也不是問題。蕃茄麵包配黑木欖牛油先送上麵包和牛油, 細心一看, 非一般的貨色, 麵包是暖烘烘的外層輕脆蕃茄味很香的麵包, 配上滑滑的黑木欖牛油吃, 也可蘸湯吃。法國泥蟹湯$78愛蟹的我, 一定要試這個推介菜法國泥蟹湯, 湯十分濃稠濃郁, 感受到啖啖都是精華, 鹹香滋味, 但喝著泥蟹湯我卻喝到像龍蝦湯的味道, 內裡有少許蟹肉, 值得一嚐。碳燒伊比利亞羊扒配羊肉腸$248羊扒送來時賣相一流, 佈置很有心思, 我們選了五成熟, 熟度剛好, 由切開時已感受到羊扒甚軟嫩, 放入口中輕羶口感柔軟潤澤, 肉汁豐富, 配上薄荷醬或芥末醬, 口味甚對, 而羊肉腸還是第一次吃, 是較幼身的腸, 有點爆汁效果,  如果不說不會覺得是羊腸, 因不太羶。闊麵配蒜片辣椒紐西蘭

蕃茄麵包配黑木欖牛油

法國泥蟹湯$78

碳燒伊比利亞羊扒配羊肉腸$248

闊麵配蒜片辣椒紐西蘭大蜆$208
闊麵賣光了, 說轉意粉, 也是手製的, 意粉有手作的質感, 感覺是很實在, 帶點煙靭感, 紐西蘭大蜆有六大隻, 味道鮮嫩, 意粉中有不少蒜片, 及一些菇, 單吃也不覺得單調。
晚餐水準令人有驚喜, 地點不在一般的商場旺區, 令人很有新鮮感, 紅磚牆屋很有文化氣氛, 感覺是不一樣的餐廳, 蠻適合來約會的。現時疫情未能外遊, 間中找找香港特色地方, 也是不錯吧。
  • 碳燒伊比利亞羊扒配羊肉腸
  • 法國泥蟹湯
2020-07-11 57 浏览
朋友話想去饒宗頤文化館 House of Joy 悅滿軒食飯,話菜式高水準,價錢亦都合理。起初我有啲卻步,因為個位置好似有啲隔涉。算啦,見文化館甘特別,一於捨命陪朋友啦。原來由美孚地鐵站行上去 5 - 8分鐘,又唔係話太隔涉,見到文化館門口對面仲有個巴士站,如果啱仲可以係門口落添。一路行入去,都好有文青feel, 不其然影多幾張相。 📸我地兩個個人叫4樣野加個花茶,全部都好新鮮好有水準,好高質,真係無介紹錯。帶子牛油果沙律配熱情果汁炒羽衣甘藍泥蟹湯特別既蘋果木煙燻美國野雞,佢係上枱先打開蓋放上碟架,雞肉嫩滑。點完菜之後,餐廳就擺蕃茄包比我地食,都好好味架,未攞落口已經聞到蕃茄香味。好滿意既一餐。

一路行入去,都好有文青feel, 不其然影多幾張相。 📸

帶子牛油果沙律配熱情果汁

炒羽衣甘藍

泥蟹湯

好滿意既一餐。

• 法國泥蟹湯
  • 蘋果木煙燻美國野雞
2020-07-09 75 浏览
今日嚟咗饒宗頣文化館逛逛,呢度位於繁忙的市中心旁的一個小山丘上,一路之隔,就可遠離繁囂的市中心,過一個舒服悠閒的下午,順道可到悦來軒晚餐,繼續享受恬靜的環境空間。餐廳重新營業,換上全新的餐牌,選擇也多了。員工熱心有禮,感覺舒服😌今晚點左2個主菜,分別係烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜.印尼燒汁烤豬做得非常出色,皮脆肉滑,好容易就切開。豬皮咬落「喀喀」聲,就知有幾脆,配埋蘋果醋紅椰菜齊食,一啲油膩感都冇。豬肉醮點BBQ香味的印尼燒汁,更能帶出豬肉味,有雙得益彰之效。法國油封鴨配蕉糖蘋果油封鴨送上枱已聞到陣陣香味,切開酥脆鴨皮就見到粉紅嫩滑鴨肉,而底下嘅蕉糖蘋果好有驚喜,同我喜愛嘅Apple crumble好相似,都係微甜,搭上提子乾,同鹹鹹地嘅鴨肉好配合。 餐廳嘅防疫措施好好,每張枱清潔完之後都會再消毒一次,以確保衛生,以保障每位客人坐得安心又食得放心。

今晚點左2個主菜,分別係

烤西班牙乳豬配蘋果醋燴紅椰菜.印尼燒汁

法國油封鴨配蕉糖蘋果

2020-04-05 402 浏览
Lunch menu 唔貴,around百幾蚊一個餐,我食焗魚,媽咪食豬扒,仲有個甜品係雪芭,佢無論前菜麵包定咖啡都品錯,採光求充足坐得舒服,係會想再黎多一次既餐廳
2020-03-04 405 浏览
忌廉蘑菇湯$58美國肉眼扒16安士$298法式海鮮燴意大利飯$268朱古力心太軟$68意大利飯有青口、大蜆、蝦同帶子,配合濃濃海鮮汁,加埋芝士,飯夠軟軟綿綿,好食。牛扒叫咗medium rare,肉質鮮嫩,正。個湯係廚師介紹,蘑菇味道濃烈,好適合沾上餐包食。心太軟都唔錯。
忌廉蘑菇湯$58

美國肉眼扒16安士$298

法式海鮮燴意大利飯$268

朱古力心太軟$68

牛扒叫咗medium rare,肉質鮮嫩,正。
個湯係廚師介紹,蘑菇味道濃烈,好適合沾上餐包食。
心太軟都唔錯。
又到聖誕🎅🎄,又到聖誕🎅🎄,聖誕節唔一定要食聖誕大餐🍽,但一定要食吓西餐啦。上網無意發現到美孚山上有個叫饒宗頤文化館,其實又唔係真係山上嘅,由美孚地鐵站行過去都唔駛10分鐘,都唔算太遠。呢度好似中環大館咁,有唔少打卡位📸,啱晒一班文青們,影完相可以去隔離間西餐廳食個飯,咁就過咗一個下奏,好充實呀!!餐廳外牆都係紅磚,感覺好有文化氣息。😌😌店員先捧來一盤麵包🍞,啲麵包好香麥味,再搽自家製嘅黑水欖牛油,味道幾特別。先嚟兩個湯,一個係鵪鶉清湯,入面嘅法國鵪鶉肶其實好細隻,食落無咩肉,加咗紅蔥酒啫喱,成個湯都幾清幾甜;另一個係法國泥蟹湯,味道好似龍蝦湯🦞,好濃蟹味🦀,飲落去好香。頭盤揀咗香煎鵝肝配鵝肝批無花果芒果莎莎🥭,用上煎香嘅法國鵝肝,再加上凍鵝肝批,配埋酸覆甜甜嘅芒果莎莎,將鵝肝嘅油膩感消除,味道配合得相當出色。主菜係自家製意粉配蒜片辣椒🌶(紐西蘭大蜆),啲蜆又大又鮮甜,4隻已經足以cover晒成隻碟,意粉煙韌彈牙🍝,配上辣椒、香草、同蒜片🧄,食落又香又辣,不過食到尾都真係幾辣下!🥵(利申😜:本人唔係好食得辣)另一個主菜係烤西班牙乳豬🐖配蘋果醋燴紅椰菜,印尼燒烤汁。記得以前喺西班牙食過當

餐廳外牆都係紅磚,感覺好有文化氣息。😌😌

另一個主菜係烤西班牙乳豬🐖配蘋果醋燴紅椰菜,印尼燒烤汁。記得以前喺西班牙食過當地嘅黑毛豬🐖,啲肉質真係特別嫩滑,個皮烤到啱啱好,脆脆哋又唔會韌,點少少芥末汁同印尼燒烤汁,味道都唔錯。食少蘋果醋燴紅椰菜仲可以消膩添。

最後店員介紹我哋食阿拉斯加焗雪山🏔做甜品,呢個係佢哋嘅招牌甜品,果然名不虛傳,店員喺我哋面前點火♨️,火焰瞬間焦到啲cream金黃色,入面係芒果雪糕同埋麵包,暖暖嘅cream再加上凍冷冷嘅雪糕同麵包一齊食,多從口感,絕對值得一試
2019-12-27
庆祝纪念
圣诞节
2020-02-06 342 浏览
慶祝活動ge餐廳時不都要儲定貨~🤣經過一輪research發現悅滿軒5錯~就早一個禮拜book左lee度仲訂定個甜品到時俾個驚喜俾男朋友~🤣d staff都非常有耐性arrange啊~但配合度就冇我之前提到荃灣Chalet咁好~😛悅滿軒係饒宗頤入面~夜晚去好似去左另一個時區咁非常幽靜~🐣車位得7個好似所以要park車可能要早d黎~如果5係冇位park~$50可以park到22:00~入到去就有d失色~因為樓底較矮所以d聲焗實~有d嘈~浪漫氣氛可以話零😂😂😂如果要romantic可能要搵過第度~🤯餐前麵包(免費)佢係番茄麵包黎~幾好味~酸酸地~而且有焗過所以脆脆地~牛油加左黑松露~算有特色~澳洲藍青口配白酒忌廉汁($158)d麵包點汁好好味!但d青口bb到呢⋯著潛水衣落去搵都可能搵5到⋯🏊🏻‍♀️好細隻救命⋯牙縫都可能攝住左🤣🤣(我牙縫大🤣)lee個5推介❌自家製甜薯條($55)蕃薯薯條🍟我筆流都超鍾意食~質素不過不失冇咩特別~🤣法國油封鴨配焦糖蘋果($248)wow!lee個真心令我驚喜!!當我食完青口覺得5同又黎搭🚁時!佢上菜!OMG外型已經加分!味道d鴨如果單食其實有d油膩但佢配住甜
慶祝活動ge餐廳時不都要儲定貨~🤣
經過一輪research
發現悅滿軒5錯~
就早一個禮拜book左lee度
仲訂定個甜品
到時俾個驚喜俾男朋友~🤣
d staff都非常有耐性arrange啊~
但配合度就冇我之前提到荃灣Chalet咁好~😛
悅滿軒係饒宗頤入面~
夜晚去好似去左另一個時區咁
非常幽靜~🐣
車位得7個好似
所以要park車可能要早d黎~
如果5係冇位park~
$50可以park到22:00~
入到去就有d失色~
因為樓底較矮
所以d聲焗實~有d嘈~
浪漫氣氛可以話零😂😂😂
如果要romantic可能要搵過第度~🤯
餐前麵包(免費)

佢係番茄麵包黎~
幾好味~酸酸地~
而且有焗過所以脆脆地~
牛油加左黑松露~
算有特色~
澳洲藍青口配白酒忌廉汁($158)

d麵包點汁好好味!
但d青口bb到呢⋯
著潛水衣落去搵都可能搵5到⋯🏊🏻‍♀️
好細隻救命⋯
牙縫都可能攝住左🤣🤣
(我牙縫大🤣)
lee個5推介❌

自家製甜薯條($55)

蕃薯薯條🍟我筆流都超鍾意食~
質素不過不失
冇咩特別~🤣
法國油封鴨配焦糖蘋果($248)

wow!lee個真心令我驚喜!!
當我食完青口覺得5同又黎搭🚁時!
佢上菜!
OMG
外型已經加分!
味道d鴨如果單食其實有d油膩
但佢配住甜甜酸酸ge🍎

每一口鴨加蘋果一齊食~
what a perfect match!!!
超推!!!😍😍😍

美國肉眼扒16安士($328)

因為食過intercon
(個度d牛真心出色!!值得去試)
所以其他牛都未超越到~
但佢都好味
燒得黎有封住d汁~
你咬落去d汁係會jip出黎個口度!

其實幾令燒得~

阿拉斯加焗雪山($98)

lee個我預先book定~
佢幫我寫左字係碟度~
亦有蠟燭~
佢黎到會點火燒d出面d cream!
效果十足!!
作為生日蛋糕非常惹火🥰
大家可以consider!
味道入面係vanilla雪糕出面包麵包
口感好特別
加埋出面有啲燒焦味嘅cream
好正!!
推介!!!😍😍😍

總體來講,
餐廳環境雖然唔算太過浪漫,
招呼未算好好😂😂😂
但野食質素值得一試!!
尤其個鴨同個雪山!!!
講起雪山我都要試下其他
黎過比較先🤣🤣🤣

100%我自己付費食嘢
並5係試食!
2020-02-04 276 浏览
香港成日俾人話係石屎森林,不過近年都明顯加強左保育工作,除左復修有價值嘅歷史建築外,亦會重新規劃佢地嘅用途,為建築注入新生命。其中最常見嘅活化用途,莫過於將建築改作餐廳,而我最近同朋友去過嘅悅滿軒,就位於三級歷史建築—饒宗頤文化館內。饒宗頤文化館由一座座中式紅磚屋組成,悅滿軒就在其中一座紅磚屋內,無論從外面定聽個名,都好難想像悅滿軒原來係一間西餐廳。雖然文化館位置比較吊腳,不過喺咁有文化氣息嘅地方用餐,依然吸引左唔少捧場客。悅滿軒走中檔路線,小食、前菜、主菜、甜品都有供應。餐前麵包麵包上枱時仲係暖暖地,因為中間加左果乾,所以軟熟得黎會有啲咬口,口感幾豐富。旁邊係香草牛油,牛油軟身容易搽,香草味突出。左: Cinderella ($62)Cinderella係一杯用菠蘿汁、橙汁、青檸同檸檬做base嘅特飲,味道酸酸甜甜都唔錯。右: Pineapple Juice ($32)菠蘿汁味道同Cinderella有啲似,最大分別係冇汽,比特飲平一半價錢都幾抵飲。香煎日本帶子配牛油果沙律、熱情果汁 ($128)牛油果沙律上面有四粒帶子,帶子輕煎過,帶點焦香但仲保持倒應有的鮮味,牛油果本身售價都唔平

悅滿軒走中檔路線,小食、前菜、主菜、甜品都有供應。

餐前麵包
左: Cinderella ($62)

右: Pineapple Juice ($32)

Pineapple Juice & Pineapple Juice
香煎日本帶子配牛油果沙律、熱情果汁 ($128)

牛油果沙律上面有四粒帶子,帶子輕煎過,帶點焦香但仲保持倒應有的鮮味,牛油果本身售價都唔平,但哩個沙律估計用左半個牛油果,非常足料,

香煎日本帶子配牛油果沙律、熱情果汁

焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯 ($268)

比目魚有兩大塊,每塊都好厚肉,有手掌心咁大,比目魚浸在海鮮湯入面,旁邊仲有青口同靈芝菇。
焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯

海鮮湯好清冇油,鮮味得黎飲完唔會口渴,証明真材實料冇落味精。
焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯

比目魚如實得來帶少少彈口。

焗阿拉斯加深海比目魚配昆布湯
法國油封鴨配焦糖蘋果 ($248)

油封鴨煎到外皮脆脆地,但肉質又唔會太鞋,肥瘦適中,旁邊嘅焦糖蘋果煮到軟腍腍,焦糖甜味加埋蘋果本身嘅清甜味,唔係得死甜。
法國油封鴨配焦糖蘋果
朱古力心太軟 ($78)

心太軟切開非常流心,蛋糕口感唔會過乾過硬,朱古力醬味道好濃郁,朱古力迷一定唔會失望。
朱古力心太軟
總結,每一道菜水準都好高,唔係一尾sell環境,雖然地點比較偏僻,但反而有一種遠離煩囂嘅感覺。
朱古力心太軟
呢間法國餐廳位於饒宗頤文化館,位置有啲格涉,但無論環境定質素都唔錯,真係稱得上係一間隱世高質既餐廳,岩哂一班朋友摸住酒杯底談下心❤餐包 一開始就會先為我地送上餐包,麵包做得好軟熟,而且香草同蕃茄乾既味道好出好香,加埋啲松露牛油已經好好味😆法國泥蟹湯 $78呢款泥蟹湯加左法國泥蟹肉、百蘭地忌廉同埋洋蔥,味道鮮甜而不腥,中間仲會食到少少蟹肉同煮到好淋身既洋蔥😋自家製手捲粉配日本南瓜蓉。里考塔芝士 $208南瓜蓉好似醬汁咁包住手捲粉,而啲手捲粉一入口好有彈性,之後就煙煙韌韌咁,好特別😍。上面仲加左里考塔芝士,食果時可以將佢拌勻,令醬汁更Creamy。而佢最特別既地方係加左紅石榴粒,因為佢地既南瓜醬汁偏重味道,所以紅石榴既酸甜味道可以平衡返~美國頂級牛腹肉12oz $328呢款都係大推😍揀左7成熟,牛腹肉預先幫忙切好,上面灑左海鹽調味。炭燒脆身既外皮帶微微焦香,裏面肉質十分細嫩,亦好juicy。附以黑椒汁同香草汁,不過單配海鹽已能夠作提味之用,可以帶出濃郁既牛味😋阿拉斯加焗雪山 $98重點既甜品項目,黎到之前店員係我地面前淋酒加點火,完全係相機食先既Moment📸,鬆軟既蛋包包住朱古力蛋糕、雲

餐包

法國泥蟹湯 $78

自家製手捲粉配日本南瓜蓉。里考塔芝士 $208

美國頂級牛腹肉12oz $328

阿拉斯加焗雪山 $98
重點既甜品項目,黎到之前店員係我地面前淋酒加點火,完全係相機食先既Moment📸,鬆軟既蛋包包住朱古力蛋糕、雲呢拿雪糕同埋以曲奇做底,層次好豐富,為晚餐完美作結🤘

2020-01-25 226 浏览
從港鐵美孚站B出口,前行至中華電力變電站,走上天橋,然後左轉進青山道休憩公園,再行多陣就到饒宗頤文化館啦!今日就行左d藝術館和保育館,玩完一輪就黎左呢間隱世既西餐廳開餐喇。呢間以藍白色為主調既西餐廳原來都幾大,岩哂一家大細或搞小party坐底無耐就有熱辣辣既麵包食住先啦,食落脆卜卜第一次試法國既泥蟹湯,我就已經忍唔住要encore 多碗,因為佢嘅蟹味真係好濃郁,我竟然搵到一碗比龍蝦湯更加好味嘅湯啊唔好睇呢碗炒雜菇好似好少咁,原來食食吓都覺得幾飽,可能因為餐廳加咗唔少香草牛油去煮原來蒜蓉同羽衣甘藍嘅味道係咁夾,新鮮嘅羽衣甘藍食落去非常爽口,仲有陣陣嘅蒜蓉味添煙燻雞上枱確係誇張,因為餐廳會將個煲拎埋過嚟俾你睇住隻雞係點樣比蘋果木煙燻所以一上枱就香味非常濃郁,雞肉食落嫩滑,仲有陣陣嘅煙熏味海鮮意大利飯就有兩隻剝左殼大蝦、新鮮嘅帶子同青口
坐底無耐就有熱辣辣既麵包食住先啦,食落脆卜卜
法國泥蟹湯
炒雜菇
蒜蓉炒羽衣甘藍
所以一上枱就香味非常濃郁,雞肉食落嫩滑,仲有陣陣嘅煙熏味
蘋果目煙燻美國野雞
海鮮意大利飯就有兩隻剝左殼大蝦、新鮮嘅帶子同青口
法色海鮮會意大利飯
2020-01-11
法國泥蟹湯
炒雜菇
蒜蓉炒羽衣甘藍
蘋果目煙燻美國野雞
法色海鮮會意大利飯
2020-01-25 87 浏览
因為聖誕佳節所以特登去咗饒宗頤文化館H座悦滿軒訂枱食西餐,一入到去好有聖誕氣氛,無論佈置音樂都係。 頭盤我哋點咗法國泥蟹湯同埋白酒忌廉煮青口, 個蟹湯好有蟹嘅鮮味而且用咗法國洋蔥,同埋白蘭地忌廉一齊煮,個湯好有質感好滑,而個青口配埋四塊法國多士食嗰時點埋啲白酒忌廉汁,感覺一流,另外青口雖然唔係好大隻但係有好多件,而且比平時食開大隻嗰啲鮮味好多。主盤我哋叫咗法式海鮮燴意大利飯,同埋美國安格斯肉眼扒16安士,個意大利飯入面有紅蝦、紐西蘭大蜆、同埋帶子,個大蜆真係超超超大隻,要用三個超字嚟形容,因為我之前都未食過咁大隻蜆,啲蜆肉好鮮甜超讚!另外紅蝦又係好新鮮,蝦膏超多,另外帶子係煎到金黃色啱啱好。 美國肉眼扒就唔使多講,又係好濃嘅牛味,七成熟啱啱好,外脆內軟點埋特製嘅醬汁或者加海鹽 食又係食到停唔到口。呢度嘅食品質素真係一流,而且環境啱曬情侶或家庭聚會,環境清幽絕對可以傾到計, 最啱大時大節或紀念日book枱食飯。。
庆祝纪念
圣诞节
2020-01-22 103 浏览
今日我呢個偽文青陪真文青去饒宗頣文化館體驗香港建築文化,當然偽文青係會肚餓既!悦滿軒係文化館入面嘅餐廳,淨係個門口,都有獨特建築元素,聽個名以為食中菜,原來係法國菜。好,坐低睇吓有咩好食先。蕃茄包,餐包滲着絲絲蕃茄味道,包片微微暖好柔軟。香煎半熟深海黃鰭吞拿魚配菠菜苗,半熟吞拿魚肉質鮮嫩入口即溶,新鮮嘅無花果好甜,原來菠菜苗配黑醋汁,再將羊奶芝士沈上去,係好好食㗎!自家製意粉配蒜片辣椒、紐西蘭大蜆,意粉夠香辣、蒜片好香,大蜆超大隻,大過一隻青口嘅size,咬落好厚肉,喺口腔裏面需要時間咀嚼!美國安格斯肉眼扒,切落好腍,外面煎得香,裏面係粉紅色嘅嫩肉,食落滿口肉汁。醬汁都好特色。阿根廷青醬配香草橄欖油,酸酸地,帶走油膩感。另外黃色嘅係雜胡椒醬,好香胡椒味但唔會辣。阿拉斯加焗雪山,好耐冇食過啦,淋上甜酒點火,燒到香香地就吹熄佢,裏面仲有朱古力蛋糕、雲呢拿雪糕、曲奇餅底。

好,坐低睇吓有咩好食先。

蕃茄包,餐包滲着絲絲蕃茄味道,包片微微暖好柔軟。