2011-06-15 18 浏览
星爺同尹光講得啱,邊個話大俠一定要靚仔?同樣道理,邊個話五星級酒店服務一定好?文華東方的Clipper Lounge令筆者明白,"五星級酒店服務一定好"只不過係升斗市民一廂情願的想法.一行三人,一星期前訂好枱,依舊被安排坐一個山卡拉路口位.三步之外,就係人來人往的酒店商場通道.明明店內有好多座位無客坐,Clipper Lounge係都要留返嚟俾buffet客坐.唔通幫襯high tea就唔係Clipper Lounge嘅客?坐底之後,個waiter一直楝喺隔離逼你落order.講到明未ready都仲要企喺隔離,唔通連waiter都嫌遠唔想走兩轉?之後問佢拎三杯水,成10分鐘都未拎到嚟仲要連人都唔見埋.忍無可忍,唯有向經理投訴.投訴後經理先拎返幾杯水嚟,同時仲拎咗幾個出面甜品buffet的小甜品給我們賠罪,大概是經常要幫下屬補鑊,工多藝熟吧!再睇返OP評價,服務出事原來經常發生.Clipper Lounge真係要諗諗計,搞好啲服務先得!座位是蠻舒適的...若果不是坐我們坐那張路口枱的話.我認為張枱距離酒店商場通道實在太近,加上這裡採開放式設計,連門也沒有,根本不適宜擺枱.Clipper
賠罪的buffet甜品拼盤,質素不及high tea的甜品,我們沒能把它完成
座位是蠻舒適的...若果不是坐我們坐那張路口枱的話.我認為張枱距離酒店商場通道實在太近,加上這裡採開放式設計,連門也沒有,根本不適宜擺枱.Clipper Lounge是五星級酒店的餐廳,要求它注意一下空間感,應該不算太過份吧?又若果Clipper Lounge真的需要擺枱在這山卡拉位置,麻煩他們安排一個侍應負責這個角落,而不是安排客人入座後要他們叫天不應叫地不聞.

一行三人,點了他們的二人high tea set,HKD428含兩杯飲品,我們點了熱朱古力和薄荷朱古力茶,另外再加一杯香蕉奇異果奶昔.平心而論,食物和飲品的質素是不錯的.
兩人份可以試齊全部小食,一人份的話就要有所取捨了.
平時多數在cake shop飲熱朱古力,這次在Clipper Lounge飲到的是一貫的高水準,香濃軟滑.薄荷朱古力茶是友人所點,西茶我是不懂欣賞(earl grey更是本人大惡),嚐了一口,只覺有薄荷味而無朱古力味,茶味很清,用來配甜點是一個不錯的選擇.香蕉奇異果奶昔以生果,鮮奶加冰打出,沒有加糖,口味清淡,感覺清新健康.
青瓜忌廉芝士,華都夫煙雞,香葱蛋蓉沙律醬,煙三文魚酸忌廉,火腿芥末--水準普通的就不逐一點評了.出色的是煙三文魚酸忌廉,魚油香味十足,淡淡的煙燻味加上淡淡的鹹味,配上醒胃的酸忌廉可說是完美配搭.另外香葱蛋蓉沙律醬也很出色,西洋香葱味道沒中式的霸道,清新爽口,同時中和了蛋黃和沙律醬的膩口感覺.
雞尾腸卷,菠菜羊奶芝士酥,煙肉洋葱撻,瑪德琳蛋糕--雞尾腸卷內的香腸是靚豬肉腸,香料味道充足,十分惹味.菠菜羊奶芝士酥,不妨把它當成西餐常見的忌廉菠菜來吃,分別就是多了一個酥皮盒包著.這道菜我試過在家中弄,功夫挺多,關鍵是要擠出菠菜汁液不然會有草腥味,這方面Clipper Lounge做得很好.瑪德琳蛋糕則是筆者喜愛的甜點之一,沒什麼花巧,純粹的蛋香和牛油香,加上烤得稍脆的邊位,喜歡吃曲奇的朋友就一定會喜歡它.
文華芝士蛋糕,鳳梨蛋糕,朱古力慕絲蛋糕,雜莓果醬--芝士蛋糕用上酒店名命名,是信心保證,偏淡的芝士口味配軟滑的質感,女孩子會喜愛.朱古力慕絲蛋糕超滑超濃,同時也超甜,用餐的未段才吃會有點滯.雜莓果醬味道像咳藥水,吃不慣!
提子鬆餅,傳統鬆餅,牛油忌廉,玫瑰花果醬--本身不喜歡muffin和scone這些食品,食完又飽又乾,心裡往往暗貶之為西式光酥餅.但Clipper Lounge的Scone真的能令我對這種食物完全改觀,鬆餅本身焗得夠香夠鬆不在話下.重點是配上的牛油忌廉和玫瑰花果醬真的很出色,牛油忌廉香滑清甜,用清去形容牛油係有點難以理解的,但這裡的牛油忌廉真的能做到多吃也不會膩.玫瑰花果醬更是文華名物,味道酸酸甜甜,吃下去玫瑰花香味會由喉嚨倒沖上鼻腔,跟牛油忌廉可謂各擅勝場.在兩種超高質素醬料輔助下,兩件鬆餅很快被KO.
這兩個醬料真的很出色.
Clipper Lounge的high tea食物質素實在不錯,不過在酒店high tea,買的同時還有它們的服務和環境.這兩點Clipper Lounge滿足唔到我哋.不過真的很喜歡這裡的果醬,還好在餅店有零售.在看到服務風評轉好之前,應該不會再來,畢竟在香港好的選擇還有很多.是日三人,埋單HKD550.
2011-05-21
這兩個醬料真的很出色.
兩人份可以試齊全部小食,一人份的話就要有所取捨了.
  • Scone
2011-06-06 29 浏览
初夏. 晴已經「擱筆」沒寫食評很久,原來上一篇已是寫於07年秋天了。幾年來工作和生活皆忙碌,實在無法記錄覓食路上的點滴。這一路以來喜見貴網接續有推出新的功能和發展,不少食評家也累積了一定的江湖地位。感激好些食家撰寫食評的用心程度,讓我心大心細時能有值得參考的依據。近年食家們的照片質素越趨專業化,有時只看照片,已是賞心悅目。自己欠缺攝影技巧,也只有手機伴著走天涯,相形見絀但仍希望盡力為美食留下片言隻語。不想這次重新起步,原來是第99篇食評,常道99支花卉的花語代表長長久久,如果是這樣,這篇食評便贈予常佔心裏一個位置的Clipper Lounge。雖是初夏,但已有盛夏的艷陽。記掛文華,便往一親其香澤。當然拜倒其石榴裙下者眾,訂座已是額滿,但心癮一起難以按捺,決定仍往 walk-in一碰運氣,幸而親切有禮的接待員為我覓得僅餘的桌子。本來欲點afternoon tea set,但侍應生介紹過其Sweet Summer Afternoon Tea Buffet後,又改變了心意轉投其懷抱。Tea Buffet除了長桌上的一列甜品,還會另外供應鹹點:Bacon quiche: 味道頗濃郁,但外層批皮

初夏. 晴

Bacon quiche: 味道頗濃郁,但外層批皮未夠鮮脆
Sausage roll: 並不特別
Smoked salmon sandwich: 自己常將認為美味的待最後才嚐,結果上桌個多小時才放進口中,麵包已呈半乾的狀態,但三文魚的味道仍然不俗
York ham sandwich: 很少吃York ham,雖是鹽醃但這裏的感覺並不乾,鹹鮮味不俗
Home-made scones (w/ rose petal jam & clotted cream): 呵,看到最愛的文華鬆餅實在滿心歡喜,其實在的質感令切開時不會變得碎碎的,但咬下去又是綿密的感覺。配上clotted cream同吃很幼滑,玫瑰果醬固然美味,但鬆餅本身已很出眾,多塗果醬反而喧賓奪主。比較希望果醬能有crackers作配襯。
Black Tea (Darjeeling first flush): 再次點了高貴的大吉嶺紅茶,享受那喜馬拉雅山麓帶來的濃郁茶香。聽說First flush比Second flush來得清新,或許日後又找機會嚐嚐second flush的味道。
夏天享用First Flush大吉嶺
甜品方面,當然無法嚐盡,但已貪心地填飽了滿滿一肚子:
Chocolates: 先來兩顆小粒果仁巧克力-- 美味
Cassis Sago Mousse Cake: 酸甜清新,不會膩,很適合炎炎夏日
Cheese cake: 反而是一向欣賞的文華芝士餅這次令自己很錯愕,竟然沒有了那濃濃味道,不會是因為口腔裏的大吉嶺把它蓋過了的關係嘛?
Mango Pudding w/ Raspberry Coulis: 一般,芒果味道感覺人工化,莓子醬算是帶進一點酸甜,但又同時讓味道顯得更人造,吃了一口便放下
Raspberry Crumble: 這個很令我失望,整個是軟軟蹋蹋的口感,像是受潮般
Macadamia Nut Tart (名字是否這樣也不曉得): 這堅果撻的味道不錯
Mango Mousse Cake: 像Pudding一樣,顯得過甜
Guava Mousse Cake: 帶有輕揚的點點石榴味,粉色的造型也很討喜
Brioche Custard: 很喜歡的一道甜點,中間有一點custard夾層,有點睛的感覺
Lemon cupcake: 檸檬味道的小蛋糕算是不俗,但個人一般不太喜歡cupcake的忌廉
Mixed Berries Trifle: 紅彤彤的頗為誘人,可惜一匙下口實在抵不住那怪甜味,放棄
Praline Cream Cake: 果仁奶油cream與蛋糕相夾頗香滑
Apple Crumble: 肚子已填滿,但當侍應生提醒buffet快完,又貪婪地往走一圈,獵艷結果獵到她。慶幸沒有放過她,蘋果的份量雖然不多,但合度的香甜和鬆脆口感為buffet畫上美滿的句號
中間的Raspberry Crumble令我失望了
另外沒品嚐的還有: sea salt chocolate tart, Black Forest cake, chocolate mousse, Crème Brulee, green tea & tofu panna cotta。可惜想要拿Crème Brulee時已沒有了。
坐下後總是讓我不想起來的梳化椅
過往快船廊的食物會帶給我驚喜或是滿足,不過是次部份甜點實在顯得很普通,尚幸還有依然美味的三文治和不變的鬆餅,難得很悠閑地坐在Clipper Lounge舒適的咖啡色梳化椅上,一邊呷著令我放鬆心情的紅茶,一邊翻看著雜誌,也享受了妥貼的服務,這個笑臉
屬於整個環境帶給我的愉快用餐經驗。對文華始終有著一份期望和微妙的感情,仍是會再訪的,所以希望tea buffet的整體食物質素和創意能有所提昇,無負其一身優雅韻味的餐區氣氛,讓文華的格調如99支玫瑰般長久地延續下去。
夏天享用First Flush大吉嶺
坐下後總是讓我不想起來的梳化椅
  • Scone
  • Sandwich
  • Brioche Custard
2011-05-30 9 浏览
一分錢一分貨....不過真係冇諗過最基本既生蠔都係咁我從來冇食過苦既生蠔美國 - 苦既紐西蘭-直頭要lur返出嚟螺 - 多沙講真,citysuper好過佢點解海鮮做得咁差蟹腳又得兩輪我地一行8個人,得一個人攞到甜品冇雪糕一早預左唔多choices諗住貴精不貴多....點知........d人話services好好,其實一入嚟d男既waiter好ok,好招待不過有個女既waitress,我同事話想要過一杯水,(因佢遲嚟,枱面擺左一杯超過2小時既水)個waitress同我朋友講,杯水乾淨既我朋友問:你點知?waitress話:我好肯定.....成班朋友冇聲出,之後另一個朋友話:咁不如麻煩你攞過一杯啦!!結果個waitress話攞,攞左10分鐘都未到我地再催佢佢話因為要入厨房攞...(我地張枱係最遠既)不過我朋友攞完轉野食都未得?呢個姐姐仔d service真係影響晒!!我食完兩隻生蠔,即刻冇晒mood食....如果大家喜歡食生蠔,應該有其他選擇....
一分錢一分貨....不過真係冇諗過最基本既生蠔都係咁
我從來冇食過苦既生蠔
美國 - 苦既
紐西蘭-直頭要lur返出嚟

螺 - 多沙

講真,citysuper好過佢
點解海鮮做得咁差
蟹腳又得兩輪
我地一行8個人,得一個人攞到

甜品冇雪糕

一早預左唔多choices
諗住貴精不貴多....

點知........

waitress同我朋友講,杯水乾淨既
我朋友問:你點知?
waitress話:我好肯定.....

結果個waitress話攞,攞左10分鐘都未到

我地再催佢
佢話因為要入厨房攞...(我地張枱係最遠既)
不過我朋友攞完轉野食都未得?

呢個姐姐仔d service真係影響晒!!

我食完兩隻生蠔,即刻冇晒mood食....

如果大家喜歡食生蠔,應該有其他選擇....
2011-05-29
2011-05-11 363 浏览
是日五一是假期,但要工作,又偷走出公司用膳。因為這天是星期日,忽發其想High Tea,四季等太久,打個電話到Clipper Lounge試試用不用等,不用,即閃過去。跟同事叫了一個Mandarin Hightea Set包括︰SANDWICHEScream cheese, cucumber, herb (超滑cream cheese配小青瓜,一流)smoked chicken waldorfegg salad, chiessmoked salmon, sour cream, chiesyork ham, mustardWARMsausage rollspinach, feta puff (雖說是puff,我們發現他們用了中式的點心制作,就是中間當然是feta spinach,但是外層的酥皮是似炸千層餅的。過癮!)bacon, onion quiche(quiche放了良久還是暧,內裡的芝士配煙肉及洋蔥吃過後香味還是留了口中久而不散。)madeleinePASTRIESmandarin cheese cake(是幾款甜品內最令人有較深印象,芝士做得夠軟身而不一舊舊,發現他們做所以的芝士

SANDWICHES
smoked chicken waldorf
egg salad, chies
york ham, mustard

WARM
sausage roll
madeleine

PASTRIES
mandarin cheese cake(是幾款甜品內最令人有較深印象,芝士做得夠軟身而不一舊舊,發現他們做所以的芝士類食品都很出色呢!)
oprea cake
cup cake(驚喜之作!清新檸檬味,蛋糕則不太甜)
seasonal fruit tart(tart皮軟硬適中。)

SCONES
raisin scone
classic scone
clotted cream, rose petal jam (clotted cream滑溜,rose jam味香而優雅。)

TEA AND COFFEE
Darjeeling tea(值得一試,經理推薦。一點苦澀都沒有,因時幾款茶葉混合而成,幾種不同的口味同時間在口中溜卻出其地順滑入口。)
Cappuccino

所有東西都是我喜愛的!可惜,當一切開個cream cheese sandwich想話跟同事分享時,看到了一條頭髮。立刻叫waiter來換,沒問題,誠懇有禮,絕對是酒店應有態度。因為整個都set都給換掉,到第二set來時心想應該沒有問題。不過同一款的sandwich又出問題來了,這次是食落口才發有雞蛋殼。就是因為我沒想過一個都要付$420﹙二人份)的Hightea一而再再而三發生問題,所以這次我真的完全失望地再叫了waiter過來看。一看,見到我碟上的雞蛋殼他也心感不妙,用了秒速提走了那証據。
想著如果到第三次換都是有問題的話,我怕我會立即拍檯走人。不久經理帶著一紙袋即急步過來說:‘真的很對不起,這種事情根本就不應該發生在這地方的!’那我們倆點了頭,經理果然有經驗,二話不說問我們要不要來一杯香檳,此話一出,我們當然沒有抗拒。而同時經理又掏出紙袋內的‘禮品’﹐原來是一盒朱古力當是賠罪。其後而我再看menu,每杯香檳都要$268。就是這樣多謝了經理的款待,開始了Hightea。整體而言絕對是值回票價兼會再有下一次!
Sanwiches太好吃了!
clotted cream及rose jam
Darjeeing tea
賠罪朱古力
$268/glass extra dry!
就是這雞蛋殼
2011-05-01
Sanwiches太好吃了!
clotted cream及rose jam
Darjeeing tea
賠罪朱古力
$268/glass extra dry!
  • cup cake
  • spinach feta puff
  • cream cheese cucumber sandwich
  • bacon onion quiche
2011-04-21 14 浏览
很難得book 到食個甜品自助餐, 雖然又係文華, 但都很期望有甚麼甜點先點一款花茶, 有朵花o係茶壺入面的, 但其實花味不是很濃一如既往都有的scone 及鹹點, 依然作為長途的甜膩的休息站, 在此就不多說了自不然同以往食過o既朱古力buffet 有o的唔同, 雖然都係以蛋糕為主, 但用料食材比較多變(廢話)很亮麗的朱古力蛋糕, 外表光滑, 朱古力味濃烈。是甜到漏的必選Lemon Pie, 面頭燒過o既cream 沒有很重的cream 味?!!? 但lemon 味就幾突出, 也不算很酸, 亦是中和劑的其一選擇藍莓蛋糕, 幾讚, 餅身鬆軟香口。面頭o的cream 不是很藍莓圖中的cup cake 沒有食到, 只見很別緻就映下來Grasshopper cake ??? 名字怪怪的嘛。有o的薄荷味咁喇, 反而對上面o的朱古力"花瓣" 很欣賞天使蛋糕, 同美心的不徨多讓, 香甜軟滑, 只是脆脆沒那麼多咖啡蛋糕, coffee 味不過濃或苦, 不是重頭到尾只得甜, 不錯很多士多啤梨的士多啤梨蛋糕, 不過無咩特別Brownies, 鬆脆, 只是吃了那麼多甜o野後, 口感麻目了總括, 還是一個很出

先點一款花茶, 有朵花o係茶壺入面的, 但其實花味不是很濃

圖中的cup cake 沒有食到, 只見很別緻就映下來
很多士多啤梨的士多啤梨蛋糕, 不過無咩特別

總括, 還是一個很出色的西式蛋糕甜品落腳點, 味道值回票價, 服務也有水準
多面下著滂沱大雨, 靜靜的品嚐美食, 很是悠閒
2010-09-12
下午茶
2011-04-15 11 浏览
6:30就開動啦...即日14:30先book位, waiter 好有禮貌 : 小姐唔好意思, 今日我地都好full, 個位比較愈小小, 介唔介意, 當然唔 mind la, 即日book 有位已經好好啦~~~~~ 我地去到...wa...已經好多人啦....佢個buffet bar 比想像中細~~~好啦坐埋位...既然係最遠buffet bar 既一張"木台" 不過唔緊要...當行下~~~坐低已經有人服侍啦...有個warm 麵包, 食左好少好少, 好香好味, 唔敢食太多好啦, 第一時間緊係拎生蠔啦....佢好好有2款比你選擇 new zealand & usa....由於小食蠔發現new zealand 好大隻好好味...好新鮮~~~~冇食到牛, 但朋友話d牛好正好味同唔弧hon, 好大塊~~~~有唔到既 cheese...~ 好正........送紅酒好正...我地加左$98蚊任飲....hot dishes 既 choose 唔多....好少...反而 cold dishes 有好多, 甜品都有好多 choose~ cold dishes :蟹腳, 沙律, 刺身, 螺,
6:30就開動啦...

不過唔緊要...當行下~~~

cold dishes :
蟹腳, 沙律, 刺身, 螺, 青口, 蝦, 龍蝦....基本有齊...酒店級水準....貴精不貴多...

hot dishes :
好普通....已經唔記得啦~~~!!!!!
甜品就有以下既...講真...食甜品...已經好滿足啦, 佢有好多choose 係好多好多...不停出....好多都會轉款....好好
好好味...價錢唔貴...會再黎食...因為真係好滿足好滿意, 服務態度真係好好~~~~~~~~~~~~~~~

2011-04-13
2011-04-11 14 浏览
朋友生日嚟食dinner buffet,不過食物款式唔多,味道普通,都係甜品最正!海鮮唔新鮮,完全唔掂!蟹腳OK,不過冇幫人剪開,食嘅時候比較麻煩。後來發現每枱有把鉸剪,不過二人枱又係一把,我地八個人都係得一把!刺身OK!沙律幾好,車厘茄好鮮甜,同水牛芝士係絕配!芝士款式唔多!燒牛肉唔錯!生肉部分嫩滑,有yorkshire pudding跟埋,仲有horseradish!星洲炒米同埋炒飯OK啦!頭盤、主菜都普通,唯有食甜品啦!D朱古力最正!最後要杯熱朱古力,淡,唔夠香濃!Clipper lounge主打甜品,high tea,佢嘅dinner buffet食物款式少都可以原諒。不過以文華嘅品牌嚟計,食物質素咁普通,就不能接受!所以都係嚟嘆杯茶、食件cake、傾下計算啦!
唔新鮮
海鮮唔新鮮,完全唔掂!
蟹腳OK,不過冇剪開,食得比較麻煩
刺身OK
刺身OK!
沙律都好味!
沙律幾好,
車厘茄好鮮甜,同水牛芝士係絕配!
芝士款式少
芝士款式唔多!
燒牛肉唔錯!
星洲炒米、炒飯OK啦
星洲炒米同埋炒飯OK啦!
朱古力最正!
頭盤、主菜都普通,唯有食甜品啦!D朱古力最正!
熱朱古力唔夠香濃
最後要杯熱朱古力,淡,唔夠香濃!

2011-04-10
朱古力最正!
燒牛肉唔錯!
沙律都好味!
2011-04-06 7 浏览
其實以咁既價錢到一間五星級以上而食物可以用簡而精去形容, 食物款色不算多, 不過有我最喜歡好新鮮既海鮮加埋好精美既甜品已經好足夠, 環境同服務當然都係五星級啦!!生蠔 ~ 有兩款"美國"同"澳洲", size 都係細小...不過好重海水味好鮮甜!! 甜品 ~ 食咗五六款...呢度出名係甜品, 樣樣都做得好精緻, 又唔會太甜好味道!!而其他熱食就不太多選擇, 亦不太吸引我, 燒牛肉都好好味

而其他熱食就不太多選擇, 亦不太吸引我, 燒牛肉都好好味
快船廊
快船廊
2011-03-29 13 浏览
細細件cake,每一件都好精緻,好靚,而且,每一件都唔偷工減料,食落口的質感好好,食兩輪已經超過價值.cheese cake濃郁芝士味口感幾實...Good!有 多種味的乳酪(玻璃杯),帶酸的乳酪,好新鮮.多種味乳酪選擇,例如 豆腐綠茶味,好特別.CHESTNUT mousse , 好香好滑.金色朱古力包任士多啤梨...捨不得食
細細件cake,每一件都好精緻,好靚,
而且,每一件都唔偷工減料,食落口的質感好好,
食兩輪已經超過價值.

cheese cake
濃郁芝士味
口感幾實...Good!

有 多種味的乳酪(玻璃杯),
帶酸的乳酪,好新鮮.
多種味乳酪選擇,例如 豆腐綠茶味,好特別.

CHESTNUT mousse , 好香好滑.

金色朱古力包任士多啤梨...捨不得食
CHEESE CAKE
2011-03-28
CHEESE CAKE
  • cheese cake
2011-03-12 187 浏览
法國餐廰製作甜品時, 往往都唔鐘意人催D起菜, 因為法國人認為這是一種藝術。在在一個悠嫻的下午,快船廊的工作人員卻急促地為我們製造另一種視覺同味覺共融的一種藝術, 以Graph and Tea為主題的Tea Buffet。一上到一樓, 整個場面已成為一個藝術家的天堂, 不只牆上所掛上的是以今次Buffet為主題的畫, 中場取食物位置更以一個塗鴉為主景的朱古力牆, 包圍住的更是水管設施; 不少客人和職員在開餐前都已揸機影相。以大部份糕點都有一張畫在上以突顯今次主題。首先, 用餐前先要有杯靚茶起步, 我和朋友分別叫了士多啤梨花茶和龍井, 兩隻茶味道都很較清而芳香。在稍後配上西式甜點更有中西合壁的口味。雖然有人認為這種感覺很不夾,但事實上在種茶可有消滯作用,令人更開胃。到取餐了, 甜品排得十分整齊,有規律。當中以海鹽朱古力撻, Chocolate Graffiti算係精心傑作。而Strawberry dipped in Chocolate表面看落好似好假, 但原來純朱古力內包了一粒草苺, 唔食落去都唔能夠令佢現出真身。第一輪便攞咗Sea Salt Chocolate Tart、兩粒Graff

到取餐了, 甜品排得十分整齊,有規律。當中以海鹽朱古力撻, Chocolate Graffiti算係精心傑作。而Strawberry dipped in Chocolate表面看落好似好假, 但原來純朱古力內包了一粒草苺, 唔食落去都唔能夠令佢現出真身。第一輪便攞咗Sea Salt Chocolate Tart、兩粒Graffiti, 及Macadamia Nut Tart。
Sea Salt Chocolate Tart
Chocolate Nails, Chocolate Graffiti
Double Milk Chocolate Mousse Cake
Sea Salt Chocolate Tart經過精心炮製, 幼滑的特濃Valrhona朱古力加鬆脆的撻底, 創新之餘更強於比利時雜感餅的享受; 而濃度更是最佳72%。可感受其朱古力的最佳特性的口味。Graffiti的味道應該是Cherry同Apricot,其中Cherry的部份果汁仍在朱古力內流動,享受朱古力之餘更有鮮果陪襯, 零舍不同。而Macadamia Nut Tart我最初仲以為係Apple Tat, 而整個撻陷都用了粹Macadamia Nut做,香脆之餘沒偷工減料。
Strawberry Marshmallow
Mixed Berries Trifle
Mango Mousse Cake
水果類甜品, Mango Mousse Cake, Mango Pudding with Raspberry Coulis用新鮮芒果製, 帯中芒果的甜味, 而Pudding 加上 Raspberry Coulis更能帶出兩者甜酸間的最佳味覺。輪到評論Strawberry Marshmallow同Mixed Berries Trifle, 我個人就比較鐘意Mixed Berries Trifle,佢有染上紅苺的White Chocolate舗上面, 再加上Berries醬同Mousse ,幼滑而帶甜的果味便慢慢溶於口中。而Strawberry Marshmallow則帶有真正的果肉同少量Cream, 面上舖上棉花糖, 酸中帶甜之餘還食出每種食物都精絰的口感。
鹼點
Scone
而食到中段時則有兩件Scones同一碟鹼點, 三文魚三文治多料, 不過就憑用眼看下去就像不覺得存在於三文治內。雖然擺了一段時間, 但依然鬆脆。至於兩件Scone, 鬆脆之餘配上士多啤梨玫瑰花果醬便把濃厚的果醬味帶出。但如果係芝士味Scone的話,這可能不必要, 因可能令兩者互相影響, 未必能完全感受兩者味道。

最後當然要說出良好的服務, 待應對食物解釋清楚, 就連梳化上都有咕臣提供, 故明思意就希望唔好食完就走, 慢慢地享受食物的精華同感受大堂環境。

2011-03-06
庆祝纪念
生日
Sea Salt Chocolate Tart
Strawberry Marshmallow
Mixed Berries Trifle
Mango Mousse Cake
鹼點
  • scone
  • Chocolate Graffiti
2011-03-02 8 浏览
預早一星期BOOK位竟然係WAITING LIST??早一日再打去個陣佢話可以CONFIRM埋個BOOKING...還好...一直期待既文華BUFFET...黎喇!!環境真係好舒服...D位舒服...一D都唔迫...完全冇個種同人爭食既感覺...反而係要嘆啊...第一時間出去搵食啦....以沙律黎熱下身先...沙律配料真係好多...連蝦仔都大大隻....即時加埋小小三文魚熱下身先..三文魚真係一流...ENCORE左幾次...仲有之前做功課睇食評個陣見有人推薦薯角...果然正!!!!!必試呀....生蠔有兩款...螺...青口...基本都有齊...當然都係酒店級水準....食左3ROUND已經再食唔到喇...開始轉攻甜品...因為怕太飽品嚐唔到文華既甜品...果然大開眼界...第一次食足叫我難忘至今啦....朱古力迷既我....真係俾佢迷倒...CAKE已經冇得彈....連D朱古力粒都咁美味...真係停唔到口....而佢既布丁同其他CAKE都做得好出色....甜品都值回票價呀!!!總括黎講...酒店級水準....環境同服務都係上等既....當晚負責SERVE我地既WAITESS有笑容又
預早一星期BOOK位竟然係WAITING LIST??

一直期待既文華BUFFET...黎喇!!
第一時間出去搵食啦....
食左3ROUND已經再食唔到喇...
開始轉攻甜品...因為怕太飽品嚐唔到文華既甜品...
果然大開眼界...第一次食足叫我難忘至今啦....

連D朱古力粒都咁美味...真係停唔到口....
而佢既布丁同其他CAKE都做得好出色....
甜品都值回票價呀!!!
當晚負責SERVE我地既WAITESS有笑容又好服務...呢個真係要一讚啊!!!

不過唯一要彈既真係熱食太小...特別我唔食牛的選擇更小....
但KEEP住轉款...都可以....連SUSHI都會轉款...
最後呢....喜愛甜品的....一定要留肚好好品嚐啊!!!
2011-02-25
  • 薯角
  • 三文魚
2011-03-02 14 浏览
Recommended to go to this dinner buffet by a colleague, who described this as 'quality over quantity' and they weremost certainly right. You will certainly not be overwhelmed by the choice at this buffet, although the seafood wasof very good quality. Smoked salmon, oysters, crab etc all to a high standardThe salads were enjoyable - particularly the truffle and mushroom salad that night. The tenderloin beef at the carvingstation was cooked to a good medium consistency. The desserts perhaps a sli

station was cooked to a good medium consistency. The desserts perhaps a slight disappointment as the
choice was not particularly large and the choices given were bland.

The decor and atmosphere is fairly relaxed, although I could see some people would think it is a bit too casual - for
eg., you would not come here for a business meal.

Overall though, we would go here again.
2011-01-11
2011-02-27 102 浏览
久聞文華快船廊的高茶可跟半島四季爭一日之長短,剛好友人生日想試吓佢地啱啱有返既choco buffet,於是約埋其他几位友好一齊賀一賀佢訂咗3点八人枱一張,坐低後waiter 遞上menu 一份,裏面分別列出咗choco buffet, afternoon tea, mandarin afternoon tea 同埋tea list 由於個人對西茶冇乜特別喜好,又覺得食high tea飲中國茶有点兒格格不入,所以最後飲咗呢度特製的Taste of the Legend.High tea set 未到之前,出咗去影咗几番choco buffet 既相,但老實講本人對朱古力甜品不是特別愛好。期待已久的文華高茶set終於到咗,但係份量俾我預期中少,而且最重要係每種咸/甜食都只有一件,即係每樣野都要同人分一半最後再來了一籃4個的scones及一碟rose jam & clotted cream, 個人覺得都係penin 既scones 香d 總結來講,呢度既高茶無論味道同份量都比唔上半島,唯一可取既係環境同埋格調。

Afternoon tea set list

Taste of the Legend
Scones
  • scones
2011-02-23 18 浏览
好在一早訂位....坐到窗口位...景可以ar...有d要坐近門口... So far d 海鮮幾好...d 蠔, 蚧腳 , 螺 , 蚧等等不停加...個人覺得最正係 d 蠔同蝦....又新鮮又好味....到熱食真係差d...例牌 Roast Beef , 其他可不試tim甜品款唔多...但出奇好味...Lemon Tart 好 fresh ..正...Bread Pudding 都ok...可惜...冇雪糕>< .....
個人覺得最正係 d 蠔同蝦....又新鮮又好味....

可惜...冇雪糕>< .....
2011-02-22
  • prawn
  • oyster
  • bread pudding
  • lemon tart
2011-02-22 8 浏览
以自助餐嚟講,食物款式唔多冷盤有長腳蟹(好好味,我食咗應該有5-6隻腳或鉗)、生蠔(麻麻地,可能係我唔識食)、青口、螺、蝦(有已經剝殼及未剝嘅,味道都可以)、魚生,好似仲有沙津,唔記得咗仲有冇其他tim。熱葷有白飯、炒飯(用蝦炒,但啲飯細到唔知咩米同埋唔好食)、薯仔(好食,但因SIZE超大,食一舊就夠)、紅蘿蔔(味道麻麻)、甜酸魚(好好味,轉頭唔見晒)、壽司(都多款嘅)、牛扒 / 粒 / 肉(有3種唔同食法,但可以叫佢即場切)、好似就係咁多。甜品OK多,個樣又靚,味道都好,但唔好問我叫咩。西湯係忌廉湯,仲要無粟米,唔好飲;中湯係螺頭煲豬肉紅蘿蔔,味道唔錯,好多人飲,好快見底。除咗最後一人一杯飲品,全程唔係湯就係水,呢個都係第一次見。服務好似太好啲人收碟收得勁快,唔理你係咪食完,只要佢見到隻碟得番一兩件嘢,佢就走埋嚟問你係咪可以收碟。另外,隻碟有spoon都照收,唔叫都唔俾返隻你,枱面包紙巾都收埋。ANYWAY,食物質素係可以的,但場地細,款式少(仲要食嘅時候無飲品),服務過份熱情,扣晒分。
自助餐嚟講,食物款式唔多

甜品OK多,個樣又靚,味道都好,但唔好問我叫咩。

除咗最後一人一杯飲品,全程唔係湯就係水,呢個都係第一次見。

服務好似太好

2011-02-19