2016-06-08 207 浏览
荃灣多地道食肆, 行到呢頭好多間又好多人, 唔知揀咩, 多數以中菜為主, 無咩特別. 行到最尾見到呢間潮州打冷, 價錢唔貴. 以為打冷得鹵水野, 原來仲有好多野食, 個menu會介紹下D特式野, 真係唔寫唔知.要左個小米餃, 有D似mini版粉果, 外皮唔會太厚, 蒸得夠腍幾軟熟, 入面有肉碎, 咬落爽口. 味道帶大地魚清香, 清得黎夠鮮味.潮式XO炒腸粉, XO醬唔會太辣, 腸粉炒完唔覺硬, 仲好軟腍, 粉唔厚, 條條都幾入味. 而且仲加埋芽菜, 魷魚粒一齊炒, 配搭更覺惹味.

2016-06-04 1509 浏览
荃灣區多食肆就人所共知,要搵平又正既野食一啲都唔難,今次就帶左屋企人一行三人黎呢間小巷中既潮汕菜「心夜來潮」,媽媽話個名古靈精怪喎,但就係咁先引起到人地注意架嘛!餐廳位於三坡坊,地鐵站行過去都要10到15分鐘,如果唔係住開荃灣應該要花費多少少時間搵,附近整排都係打冷店而且爆到要坐出門口。心夜來潮則位於角落頭既位置,客人相對較少,所以唔洗等位就可以坐低食喇。餐具都印有餐廳名同花花,與木製桌子配襯,極具心思。餐牌都好精美而且充滿特色,有啲似武林秘笈。由於太多唔同既食物可供選擇,所以只影左我有叫既食物。白果胡椒豬肚湯 忘了價錢熱辣辣上枱,胡椒味夠重,好香口。足料,湯內見勁多白果同豬肚,目測全部有洗乾淨,豬肚爽口彈牙。再辣多少少可能更好味!香辣魚仔炒蜆 $68啲豉椒炒蜆、乜乜炒蜆從來都係送飯一流既食物,呢個炒蜆炒得不錯,夠晒獲氣亦夠香。辣度屬於微辣且不會太咸,所以唔太食得辣既朋友亦都可以試。蜆肉新鮮,不過同一般炒蜆有同一弊病,就係有部份為吉殼,雖看似大碟但唔太夠喉。小米餃 $22黎之前已經做過功課,小米餃一早已成為我心目中既必點item no.1!第一,價錢平,$22有交易;第二,份量多,$2

餐具都印有餐廳名同花花,與木製桌子配襯,極具心思。
餐牌都好精美而且充滿特色,有啲似武林秘笈。
由於太多唔同既食物可供選擇,所以只影左我有叫既食物。
白果胡椒豬肚湯 忘了價錢
熱辣辣上枱,胡椒味夠重,好香口。
再辣多少少可能更好味!

香辣魚仔炒蜆 $68
辣度屬於微辣且不會太咸,所以唔太食得辣既朋友亦都可以試。

小米餃 $22
第一,價錢平,$22有交易;
第二,份量多,$22有8-10粒,去邊度搵?
第三,本人實在太喜歡餃類了。

小米餃跟平時所吃既雲吞水餃有啲唔同,佢既皮係偏厚且煙齗彈牙,感覺有啲似大粒版既魚皮餃。
餃裡面係豬肉,有少少少量汁。本身小米餃味不濃,但當點埋隨餃附上既蠔油即時變美味了。
雖每粒餃入面肉量不量,也不算超級美味,但也沒令我失望,畢竟是眞的性價比高,值得一試。

巨型脆香手打魚蛋 $32
切片上的大魚蛋,可想而知佢原本真係幾咁「巨型」
外皮脆口,魚肉彈牙,帶有香香的胡椒味,再點埋特配既類似泰式辣醬,一流。

高湯燉潮式獅子頭 $34
今次係我第一次食獅子頭,整個菜式有啲似酒樓既原盅灌湯餃,不過餃變左做一粒大「貢丸」。
呢粒貢丸球入面有冬菇粒及魷魚粒。雖高湯清甜可口,但肉球略嫌有啲硬及韌,比起其他菜式稍為失色。

潮式X.O.炒腸粉 $48
腸粉內加入大量芽菜,令外觀同口感都冇咁單調。炒得好入味,同屋企人不停一舊接一舊咁食,如果可以少啲油會更好。

南瓜洛 $48
本來唔知南瓜洛係咩黎,純粹本身喜歡吃南瓜且照片影到金黃色一個煎餅好似幾吸引咁所以就叫左黎試下。
其實係以南瓜茸整成一個煎餅,有紋理,賣相吸引,而且煎到外層香脆內層軟熟煙韌,相信都幾考廚師既功夫。
南瓜本身不太帶味,所以煎餅內含有粒粒糖冬瓜,食落味道好夾,亦多了一重口感。
不過,本人認為若糖冬瓜再分得細粒啲或打成茸混入煎餅中會更好,吃既時候就唔會出現一啖太甜一啖冇味既異了。但整體來說也是不錯的!
2016-05-28
因為位置係係條巷尾~所以唔太顯眼~旁邊都係大排檔、打冷,真係要熟荃灣區既先識黎入到去環境都幾寬敞~見到收銀處旁邊仲有張檯仔好似專用黎泡茶~感覺好專業呢!叫野食先~meun個設計都有特別我黎就係為左個蟹粥~所以一定要叫呀~上檯既時候係會連埋個木桶~加上係用砂鍋來煮~可以保持粥底的溫度~唔會咁快變涼個蟹粥粥底好綿~而且吸收左d蟹汁~整個好入味~完全唔洗加調味料已經好好味~而且蟹件都唔算少,好似都有4-5件~仲可以再叫多d配料加入去食~好似食緊粥底邊爐咁~可以揀海鮮如蟶子、魷魚、元貝、蠔仔等等諗住一場黎到底~又見到好似幾有趣~就決定叫左個擂茶試試我係第一次試擂茶呀~裡面有d花生、炒米、芝麻等等有d鹹鹹地...味道好得意..但我個人黎講,就唔太喜歡~哈哈為了填飽肚子而叫的潮式炒米線~估唔到有驚喜呢!幾有獲氣~好香口~菜脯煎蛋唔會太油膩,又唔會太鹹~好似屋企煮既一樣~總結:菜式總體黎講都算唔錯~幾有獲氣~最喜歡的是蟹粥~
因為位置係係條巷尾~
所以唔太顯眼~
旁邊都係大排檔、打冷,真係要熟荃灣區既先識黎
入到去環境都幾寬敞~
見到收銀處旁邊仲有張檯仔好似專用黎泡茶~
感覺好專業呢!
叫野食先~meun個設計都有特別
菜單
我黎就係為左個蟹粥~所以一定要叫呀~
蟹粥
個蟹粥粥底好綿~而且吸收左d蟹汁~
整個好入味~
完全唔洗加調味料已經好好味~
而且蟹件都唔算少,好似都有4-5件~
仲可以再叫多d配料加入去食~
好似食緊粥底邊爐咁~
可以揀海鮮如蟶子、魷魚、元貝、蠔仔等等

諗住一場黎到底~又見到好似幾有趣~
就決定叫左個擂茶試試
擂茶
我係第一次試擂茶呀~
裡面有d花生、炒米、芝麻等等
有d鹹鹹地...味道好得意..
但我個人黎講,就唔太喜歡~哈哈
潮式炒米線
為了填飽肚子而叫的潮式炒米線~
估唔到有驚喜呢!
幾有獲氣~好香口~
菜脯煎蛋
菜脯煎蛋唔會太油膩,又唔會太鹹~
好似屋企煮既一樣~

總結:菜式總體黎講都算唔錯~幾有獲氣~
最喜歡的是蟹粥~
2016-03-22
潮式炒米線
菜脯煎蛋
2016-05-29 187 浏览
黎到荃灣梗係要食下荃灣三坡坊既打冷,眾多打冷鋪入面今次擇選左心夜來潮今次試左生醃蟹,膏蟹既鮮味非常濃郁,但醃料較咸,同埋蟹雪得過凍,食到有小小沙冰感,配合飯會較好吃之後叫左一煲砂鍋粥,4個人可以每人食到2碗多d,材料方面叫左細膏蟹同鮮蝦做配料,海鮮精華完完全全被粥底吸收,非常鮮甜,蝦每人都食到2-3隻,好大隻好夠鮮味,正!

2016-05-27
  • 潮汕砂鍋粥
2016-05-25 1693 浏览
心夜來潮終於在荃灣開分店,而且空間比旺角店寬敞多了!座落於荃灣的「打冷區」,一到晚上便熱鬧得很。這裡的潮汕美食選擇多,而且價格親民,老中青也會在這裡用餐。甫進店舖便看到中式的傳統茶具和茶几。餐牌也很精緻。我們點了原隻醬醃膏蟹、紅燒醬香骨、手工捻面猴、豬油渣蒸蛋、南瓜洛(煎餅)、方魚炒芥蘭、擂茶、潮汕功夫茶,二人分享都不過是人均$150。現在逐個菜餚為大家介紹一下:潮汕功夫茶!喝功夫蕃其實是潮汕人的日常習慣,據說喝茶還可以養生!店方提供了整套茶具,讓我們享受一下沖調功夫茶的樂趣。還有另一款較特別的茶,常被廣東人稱作「迎客茶」。它就是擂茶。擂茶的製法是先將茶葉擂成粉狀,加上少許鹽,再淋上熱開水。之後將炒香的花生米、芝麻及炒米放進茶裡,便完成了一碗擂茶。年初我們在台灣南部的客家邨喝過擂茶,口感十分濃稠,有黏黏的感覺,並帶濃濃的麥和米香。但這碗擂茶較為清淡,亦比較稀身,可愛是為了切合港人口味而設吧!醬醃膏蟹鮮味十足,它的醬油完全滲入了蟹肉之中,令鹹香滿溢,還有挺多蟹膏的。紅燒醬香骨十分軟稔,肥瘦適中,沒有一般潮洲菜的油膩感。手工捻面猴,其實是一個麵食。從麵團捻出一塊塊麵片,跟捻小孩面頰的動作很
甫進店舖便看到中式的傳統茶具和茶几。
餐牌也很精緻。

紅燒醬香骨十分軟稔,肥瘦適中,沒有一般潮洲菜的油膩感。
手工捻面猴,其實是一個麵食。從麵團捻出一塊塊麵片,跟捻小孩面頰的動作很像,而潮汕人愛把小孩叫作「猴兒」,故稱其特別手法做出來的麵食為「捻面猴」。它的湯底用蝦米、魷魚、冬菇、豬肉等熬製,十分惹味,跟狗仔粉的湯有點像呢!
豬油渣蒸水蛋滑溜非常,豬油渣的份量可以更多呢,我們都是因為豬油渣才點的啊!
而南瓜洛就是南瓜煎餅。外圍煎得香脆可口,中間部分少許濕潤軟稔。配上粒粒糖冬瓜,為微甜的南瓜香再添上一絲甜美。不過整體稍嫌油膩,我們都用紙巾先吸了點油才吃。
總的來說,每個餸菜亦是「有heart」之作,感覺到大廚沒有半點馬虎,令食物上菜時熱哄哄亦非常美味。而且以這個價錢來說,性價比很高呢,要是想吃潮汕菜的話,心夜來潮也是個不錯的選擇!
2016-05-17 203 浏览
其實聽朋友講過黎間店幾次,今日朋友話想食潮州野又唔想靜係打冷,即刻諗起心夜來潮,食到飽晒,埋單都係$522 ,一人都係$172,二百蚊都唔洗!好滿足!見餐牌,$28有碟醬醃海膽,叫黎試下,但原來好細碟。但味道好鮮好咸,一細碟我地三個人都食唔晒。當醬料點黎食,好食!中意食牛雜既可以一試招牌牛雜鍋($88 加蔬菜併盤$28),一班朋友食飯有個爐煲煲下等別開心,中意佢細細煲但又足料,可以過下隱又唔會食飽晒。醬卤鵝翼真係不得了,滷得好入味,隻翼仲大過隻手掌,$36有六隻,抵食!去到鋪頭,排隊個時見台台有煲潮汕砂鍋粥,就知一定要叫。小煲150起,大煲280起,我地叫左五種料(膏蟹,肉片,響螺,魚片,雞件)一煲$290。好足料,粥又夠綿,一定要試。我自己本身好中意食餃子,見到小米餃$20細細份又唔貴所以試下。但冇我預期中好,皮較厚,餡較少。味道一般,都係比較中意食皮餡多既餃子。仲叫左巨型脆香手打魚蛋($32)見到人地台面粒拳頭咁大既魚旦已經好想食。今次真係「炸蛋」大大粒手打魚蛋,外皮香口,咬落去又彈牙。加上泰式辣醬,酸酸辣辣,好開胃,個個爭住食!

2016-05-16
2016-05-17 272 浏览
今晚約左朋友去食心夜來潮,大約等了15分鐘左右就入座。其實之前都食過粥覺得好甜又好味,而且潮汕小食都吾錯,所以今日專登同朋友再過黎食其他食物。坐得舒服而空間感夠,我地叫了不少食物,最後食左2個鐘每人大約$140超飽肚離開。原隻醬醃膏蟹$108:韓國果種醃蟹都有食過,反而潮汕的生醃醬海鮮就沒有吃過,所以見到和朋友都忍不住叫了一隻大隻膏蟹來淺嚐…黎到已經好好分了4件加上蟹蓋。我食第一口激濃的蟹味和醬醃的咸味沖擊口腔,偏咸但好味道,鮮甜而滑的口感好味道,加上粥一起食就吾會太咸,仲可以更加感到鮮甜。而蟹蓋的蟹膏更香甜。怪不知餐牌都寫這些醬醃海鮮係“潮汕毒藥”啦。秘製醬香豬手$38:黎到份量不算很多但好香豬手香 甲落去沒想到咁淋身而且肥膏完全不肥,幾驚喜入味而且吾咸,送粥都不錯。家常牙簽雞$26:原來黎到是一粒粒細細,表面米炸過香口而吾油,食落夠脆口而雞肉都嫩滑,份量也不少。醃螄蚶$36:其實講真之前未食過螄蚶,黎到係粒好細粒,而開左之後紅紅色好香,感覺少少酒味而又有蒜香味,食落去好鮮甜,有點像刺身但咸咸地幾得意。擂茶2碗$32:擂茶為客家人招待貴賓的一種茶點,內有茶葉.芝麻.花生.和米等,沖泡

擂茶2碗$32:擂茶為客家人招待貴賓的一種茶點,內有茶葉.芝麻.花生.和米等,沖泡調勻後飲用。擂茶能充飢解渴,也能當保健飲料飲用。飲落有少少玄米茶味但又有米的脆脆感覺都幾特別。
豬油渣菜心$38:這個之前都有食開覺得好味而炒得香口,今次都保持到水準最重要是不覺得菜心十分很油,清清地不錯。
2016-05-16
2016-05-16 207 浏览
最近工作辛苦, 於是搵間好食既餐廳為自己打下氣。記得呢間係網上見佢有宣傳下, 潮汕食物好似比較特別, 始終未食過。一坐低侍應姐姐就好細心咁講解呢度既特色菜, 十分好招呼。菜茶:呢個菜係潮汕人每逢家中有喜慶如結婚添丁,就會煮來宴客,底下是菠菜荷蘭豆椰菜粉絲湯,面層有炒香的蝦米、魷魚乾及肉粒,再鋪上炒米糠及花生,口感十分特別。有d似湯飯。牙籤雞: 呢個必食! 用左米通係面炸到卜卜脆!外香肉嫩!!好好食。送飯三寶:醃蝦,醃蠔同醃海膽。全部都幾鹹, 不過幾鮮, 可惜送飯食都都覺得太鹹。香辣炒蜆: 呢個好惹味, 新鮮。送飯一流。
最近工作辛苦, 於是搵間好食既餐廳為自己打下氣。
一坐低侍應姐姐就好細心咁講解呢度既特色菜, 十分好招呼。
香辣炒蜆: 呢個好惹味, 新鮮。送飯一流。
2016-05-13
  • 家常牙籤雞
2016-05-15 1778 浏览
說起潮州食品,大部分人都會想起鹵水鵝,手打牛丸,凍蟹或打冷等,但其實除了這幾道菜外,還有一些香港比較少見的菜款,就好像前星期跟友人去了荃灣一處新派潮式小食店探險,當中有一些菜式是外邊較少見的。這店位於三坡坊,那裡大都是大排檔街坊店,而這間潮州小食店,裝潢較為新派光鮮,以客棧風格為藍本,很有民間風味,與其他店舖相比下較為突出,一看已令人眼前一亮。店內整潔舒適,木器傢俬懷舊又帶點中國風,感覺有點像在茶寮品茶一般。打開餐牌圖文並茂,有很多特色小菜是外邊少有得吃的,我們看到口水直流,樣樣都想試,最終叫了幾款一試其龍與鳳。醬醃瀨尿蝦,生醃海鮮絕對是潮式經典菜式之一,但因衛生水準要求很高,現時已很少有店舖肯冒險供應。選用新鮮海鲜再加上薑、蒜頭、芫荽、辣椒、醬油等配料醃製,盡量保留著海鲜的鮮甜原味。這裡的瀨尿蝦不太大隻,肉質入口有點似啫喱,味道較鹹但不失鮮味,這種傳統潮汕鹹鮮風味,相對香港人的口味會有點過濃,佐飯同吃會適合一點。醬醃螄蚶,螄蚶本身已是鮮味十足,配上醬醃做法,相對沒有醬醃瀨尿蝦般鹹,卻起了提味作用,鹹鮮甜美,滿口都充斥着海水氣味,令人回味無窮。家常牙籤雞,雞肉外裹上一層類似脆米的脆皮,
醬醃瀨尿蝦
家常牙籤雞
家常牙籤雞,雞肉外裹上一層類似脆米的脆皮,外脆內嫩,異常香口,配上甜酸泰式醬汁,一口一件,味道出色。
手工捻面猴
手工捻面猴,起初看到這名字完全聯想不到是甚麽食品,到上枱時原來是一碗類似刀削麵的麵食,湯底以肉碎﹑吊片﹑蝦米﹑冬菇﹑菜脯餚製,麵糰搓成薄薄的一片片,煙韌有嚼勁,放湯後吸收上湯美味,鮮香味甜,有點似客家的圍村粉風味。後來上網探究過原來這捻面猴是潮州街邊小食常見的菜色,甚受歡迎,筆者又可多學一道菜了。
擂茶
擂茶,是客家人的家常茶湯,店裡以芝麻、玄米、花生、綠茶作為配料,像是一大碗熱湯似的,飲一口充滿花生米香,少少鹹清清的,唯因沒有把花生芝麻擂碎,口感蠻複雜,嚴格來說不似傳統的擂茶,但其實仍是一碗十分清香的茶湯,可以一試。

整頓飯雖不算每道菜也很高質素,某些菜式的味道甚至有點過濃,未必迎合到香港人口味;但若論菜式的特別和價格,卻算胜價比颇高。這店個別菜式如生醃海鮮現時在外邊已很難找到,就算有供應亦索價不菲,而這裡卻只是賣幾十元一款,其他菜式也只是$30-$50左右,讓你叫到放滿成枱也只是三百多元左右埋單,在現時百物騰貴的市面來說算是十分合理的定價,值得一試。
2016-04-25
手工捻面猴
2016-05-11 242 浏览
今天嘗試此食店因其讚很多。食完發覺名過其實!炒聖子未洗乾净,見到腸有排泄物!猪肚湯白果亦未洗净。炒通菜等左一個鐘,最後失踪!隔離個枱亦有炒米粉失了踪!結論:吾會再去。
今天嘗試此食店因其讚很多。食完發覺名過其實!

炒聖子未洗乾净,見到腸有排泄物!

結論:吾會再去。
2016-05-07
2016-05-11 1440 浏览
有朋友食過向旺角嘅店,話好好食。今日晚上去荃灣找朋友食晚飯,我就決定同朋友仔試下荃灣呢間店。差不多8點鐘到達,裡面其實都算幾大。但入面細枱已full,張大枱話有人訂左。得返門口外面的兩張小枱。我地決定等入面,因為熱呀麻等左大概15分有人走,我地可以入去👏🏻發現有我家鄉嘅菜茶同擂茶,當然要叫啦!我由幾歲開始就好中意食我呀嫲整嘅菜茶同擂茶!但除著嫲嫲年紀一年一年咁增加,我食到她整嘅菜茶,一年只會得幾次。因為實在太多功夫,又要洗,又要切。。。擂茶就更加之無再整。。。菜茶 - 只賣36元👍🏻,我覺得都算非常抵!個湯好夠味道,菜都算新鮮爽脆!不會煮到林晒。不過我略嫌唔夠香。。。可能食慣左嫲嫲煮的味道吧。。。只係加熱水落d菜度已經覺得好好味擂茶 - 我記憶中,小時候飲嘅擂茶係帶點苦甘味。但呢度飲嘅比較清。但咸味係好足夠的醬醃海膽 - 我不下懂欣賞。。。我只係覺得好咸。所以叫左碗白飯來送。但友人話好鮮。小米餃 - 真係好好食👍🏻。細細粒,皮又qq的。內裡嘅餡料又好香!牙籤雞 - 呢個都好好食!炸得好脆!小小辣很香口炸魚旦 - 呢個就麻麻地。。。沒什麼特別。如果加大地魚混入d魚肉再一起打,應該會香好多

等左大概15分有人走,我地可以入去👏🏻

菜茶
醬醃海膽
小米餃
牙籤雞 - 呢個都好好食!炸得好脆!小小辣很香口
家常牙籤雞
炸魚旦 - 呢個就麻麻地。。。沒什麼特別。如果加大地魚混入d魚肉再一起打,應該會香好多。
炸手打魚旦
整體來說都其實ok. 只係可能我抱著太大嘅其望,所以有少許失望。。。
2016-05-10
菜茶
小米餃
2016-05-08 241 浏览
提早慶祝母親節 帶媽咪去食潮州野上網話呢間平靚正 充滿期待入去六點就到 我地係第二枱客環境幾好對於食物,真係好普通我地叫左五樣食物,每樣都要等一段時間先到,有一樣野漏左單,唔問都唔知唔講仲以為食緊法國菜牙籤雞🐓 入面既雞肉用辣粉淹過,食落辣辣地,似KFC雞粒,同甜酸醬幾夾南瓜餅-好似加左冬瓜糖,食落甜甜地。咪睇表面燶燶地,原來成個底燶晒叫個待應過黎換走,點知唔催都唔會拎過新一碟出黎鱔魚湯🍲胡椒粉味 得幾舊魚豬油渣炒菜心- 油渣炸過幾香幾好食服務質素有三個侍應 好多時候兩頭望行黎行去 點解見到客人食晒唔識得自動自覺收碟?為左解決漏單問題 建議覆一次單俾錢買難受 唔會再食
提早慶祝母親節 帶媽咪去食潮州野

上網話呢間平靚正 充滿期待入去

六點就到 我地係第二枱客

環境幾好
對於食物,真係好普通
唔講仲以為食緊法國菜

叫個待應過黎換走,點知唔催都唔會拎過新一碟出黎
鱔魚湯🍲胡椒粉味 得幾舊魚

2016-05-07
庆祝纪念
母亲节
2016-05-08 388 浏览
牙籤雞, 口感外脆內嫩,肉汁又JUICY爆滿,連埋泰式酸辣醬一齊食, 無得彈手打牛丸用既湯底好清甜,簡單咁用芫茜調味,突出牛丸既鮮味用新鮮牛肉人手打出黎所以佢既質感會比較细嫩, 肉味非常鮮濃,有肉汁,口感亦結實彈, 食起來熱度非常令鮮味提升,非常有嚼勁, 咬落去既時候, 牛肉汁彈出黎,令人一試難忘羔蟹砂鍋粥, 使用砂鍋可以較有效保溫, 食到尾時都仲熱氣騰騰! 嘗一口粥,口感綿滑,加入花生酱,粥更香滑,口感更好, 米粒充分吸飽湯汁, 充滿蟹味鮮甜,更可嘗到啖啖蟹膏,搭配新鮮蟹肉, 蟹肉口感甜膩, 吃來香濃鮮美頗為迷人
牙籤雞
手打牛丸
手打牛丸用既湯底好清甜,簡單咁用芫茜調味,突出牛丸既鮮味

吃來香濃鮮美頗為迷人
2016-04-23
牙籤雞
2016-05-05 391 浏览
一家大細滿心歡喜黎呢間野念住食個蟹粥,睇食評見又話好多人排隊,又話個粥都值得試,一去到左右隔離打哂蛇餅但呢度拍烏繩就知道有啲伏味,不過算喇一場黎到,落完order足足等左九個字先黎個菜,仲要有菜蟲,嚇到個小朋友都唔敢食,食餐飯每樣野逐碟上,我差啲以為食緊西餐,每碟黎既份量好似配給咁,等得又耐,到去追單先發覺原來點8個餸夠膽死漏左3個餸既單,到真正黎哂啲餸前後足足等左個半鐘,個招牌蟹粥先經典,我order大蟹,但最後黎度隻蟹細個隻手掌,超搵笨!另外啲客又唔係多,都唔知係啲員工唔夠定係點,啲枱食完野冇人執枱,地下污糟又冇人清潔,野食唔好食又呃秤唔在講,上菜又耐環境又唔乾淨,試問叫食客點會回頭。。。食完上番open rice睇,發覺都幾多__手,各位要小心留意,念清楚先黎食,隔離左右冇哂位,零零舍舍得一間冇乜人既餐廳,切記小心小心,總之簡單黎講成間野十分
2016-04-30
庆祝纪念
纪念日
  • 大蟹價細蟹粥
2016-05-01 555 浏览
因為朋友見我食過新潮潮州菜,所以我們又心夜再來潮薄餅卷$32用薄餅皮包著芽菜,生菜、榨菜、蛋做成薄餅,鹹味太盛,不用加醬都可以,皮算薄但又未做到皮薄餡靚的效果,沒有什麼特別,不作推介醬油蟹$128有3種size分別,我當日簡了中size,做法是生醃,其實我們酒味重而且可能鹹鮮關係,所以真的好鹹,但肉質好有酒香,還可以食埋蟹膏,但全生的蟹我怕自己腸胃不適,只好淺嚐炒米缐$48沒什麼特別,是什菜炒米線,但入口爽囗不會有太多稠稠的腍口,份量不多,略為普通,索價$48,破貴,但飽肚之選炸大魚蛋$32上次已經食過,魚肉一點也不腥,亦好彈牙,好脆口燒牛肉餅$32牛肉味好濃,可能是手打,因為有D牛筋纖維所以口感特別好,有微微肉粒咬口原來潮州菜都幾重口味,但新派食品亦是打破傳統,可以去見識下
因為朋友見我食過新潮潮州菜,所以我們又心夜再來潮
薄餅卷$32
醬油蟹$128
炒米缐$48
炸大魚蛋$32
上次已經食過,魚肉一點也不腥,亦好彈牙,好脆口
燒牛肉餅$32

原來潮州菜都幾重口味,但新派食品亦是打破傳統,可以去見識下
2016-05-01