2018-02-01 423 浏览
今日去左銅鑼灣行街,想食日本野,所以來左呢間心之食堂~裝修幾有特色,好似D文青CAFE。牆上竟然有部單車!枱邊有個位可以叉電,好貼心。仲有D CARD GAME俾客人玩。鰻魚茶漬飯  $58比想像中好味~細細碗, 但鰻魚份量都唔少。魚肉夠甜, 加埋茶香, 正!彩虹卷  $68真係色彩繽紛到好似彩虹咁。個樣似靚版加州卷, 但入面有唔同的餡架!而且隻碟做到好似張枱咁好特別。心心三文魚飯  $78呢個賣相真係眼前一亮!心形好靚,而且睇落好似蛋糕。三文魚刺身丼就食得多, 做到咁可愛係第一次見!海膽蟹籽杯  $68 呢個有驚喜!!!其實係將海膽、蟹籽同埋飯放入杯度,但估唔到細細個杯入面海膽佔的比例咁多,而且好鮮甜,$68 真係超值~蘆筍海老牛肉卷  $48 薄燒牛肉包住D蝦, 好似係另類的天婦羅咁。牛肉同蝦肉的鮮甜味好夾!薄荷菠蘿特飲  $38酸酸甜甜咁, 薄荷味唔算重, 飲落喉嚨會涼涼地。個人覺得呢度環境唔錯, 食物賣相勁靚, 味道都好, 最緊要係價錢唔貴, 值得來試下, 會有驚喜

今日去左銅鑼灣行街,想食日本野,所以來左呢間心之食堂~
裝修幾有特色,好似D文青CAFE。

牆上竟然有部單車!
枱邊有個位可以叉電,好貼心。

仲有D CARD GAME俾客人玩。

鰻魚茶漬飯  $58
比想像中好味~細細碗, 但鰻魚份量都唔少。
魚肉夠甜, 加埋茶香, 正!

彩虹卷  $68
而且隻碟做到好似張枱咁好特別。

心心三文魚飯  $78
呢個賣相真係眼前一亮!心形好靚,而且睇落好似蛋糕。
三文魚刺身丼就食得多, 做到咁可愛係第一次見!
海膽蟹籽杯  $68
呢個有驚喜!!!其實係將海膽、蟹籽同埋飯放入杯度,

蘆筍海老牛肉卷  $48
薄燒牛肉包住D蝦, 好似係另類的天婦羅咁。
牛肉同蝦肉的鮮甜味好夾!

薄荷菠蘿特飲  $38
酸酸甜甜咁, 薄荷味唔算重, 飲落喉嚨會涼涼地。

2018-01-09
2018-01-31 41 浏览
今日收工同FRIEND去左CWB食飯, 因為CWB好多餐廳都試過, 今次想試新既, 所以朋友就帶左我黎依間「心之食堂」依間既裝修雖然簡單, 不過都睇得出佢地有花心機落去, 而且似係一家人經營, 感覺好WARM~我地第一樣叫既就係刺身, 分別有三文魚同吞拿魚, 兩樣都好鮮甜, 而三文魚就更加入口即溶, 真係VERY NICE之後就有依度出名既鰻魚石頭飯, 石頭飯熱辣辣, 聞到D飯香都勁想食, 而鰻魚係原條上, 真係冇得輸跟住仲叫左串燒雞腎同芝士燒翠玉瓜, 串燒黎講不過不失, 可以當餐前小食我地仲叫左個蝦天婦羅卷, 個卷好大舊, D料都幾多, 依個價錢食到咁大件真係幾抵最後, 仲叫左個大阪燒, 大阪燒係形既, 呼應番餐廳個名, 至於味道同喺日本食到既一樣, 唔錯唔錯!心之食堂D野食大件又好味, 岩晒同朋友GATHERING黎!

2018-01-30 33 浏览
上次在伯樂中心吃飯時,發覺這幢大廈內有很多食肆,今次我阿囡去心之食堂,因她想吃壽司,打開電梯門,滿佈櫻花的圖案,很有日本氣氛和神秘的門,推開門店子少少的,但已有很多人,牆上掛着一些單車裝飾三文魚非常新鮮,甘香肥美,想不到鹽燒三文魚魚皮,非常脆口好味彩虹卷、蟹子甜蝦杯:飯米香甜一粒粒,甜蝦爽甜蘆筍海老牛肉卷:牛肉嫩滑不覺老,蘆筍幼嫩加埋蝦一起吃,鮮嫩多汁海膽:清甜不會腥黑松露牛油帶子:帶子大大隻加上黑松露,美味可口鹽燒鯖魚:燒得夠香脆,鯖魚甘香夠肥美藍蝶花白土桃乳酸:酸酸甜甜,顏色漂亮總括來說魚生夠新鮮,還有很多菜式,要待下次再來幫襯
彩虹卷、蟹子甜蝦杯:飯米香甜一粒粒,甜蝦爽甜
海膽:清甜不會腥
黑松露牛油帶子:帶子大大隻加上黑松露,美味可口
鹽燒鯖魚:燒得夠香脆,鯖魚甘香夠肥美
藍蝶花白土桃乳酸:酸酸甜甜,顏色漂亮
總括來說魚生夠新鮮,還有很多菜式,要待下次再來幫襯
2018-01-29 42 浏览
難得今天能準時收工,就跟同事去了朋友介紹的日式料理小店試一下,環境舒適加上食物美味,絕對是與朋友相聚的好地方!😍😍這間日式小店是以家庭式經營❤,店內佈置以單車作主題,顯然老闆是單車發燒友。店內裝修跟坊間的日菜食肆不一樣,比較像樓上咖啡廳的設計,店舖面積不算大,但座位夠寬敞,四處的擺設就連盛載紙巾的器皿都是經悉心安排,整間店彌漫著一股溫馨的氣氛。🤗🤗環境舒適,食物也絕不遜色👍🏻,先來一個香草豬頸肉烏冬,一上菜就看見豬頸肉鋪滿粒粒香草😍😍,賣相十分吸引,烏冬份量適中,看得出豬頸肉用了不少心機,用了很多香草醃製,整個烏冬最出色的是湯底,湯底濃郁而不油膩,散發出淡淡香草味道。🤤🤤再來一碟吉列牛柳粒,薄薄的吉列皮包著肉質柔軟的牛柳粒😋😋,外脆內嫩,牛柳粒炸得香脆又不油膩,每一啖都充滿誠意啊!🤣🤣鹽燒雞翼從來都是我最愛,當然要點啦!😍😍雞翼燒得香脆可口,咸味適中,外脆內軟,一口咬下去還有啖啖肉汁,絕不是馬虎之作!全晚的焦點、最出色之作是白汁煙肉芝士焗烤菇😋😋,先談一下賣相,一上菜看到滿滿的芝士白汁蓋在菇面,粒粒煙肉融入在白汁內😍,啡菇烤得剛好不乾身,切開之後,濃郁的白汁從菇內慢慢流出,只看賣相都會

全晚的焦點、最出色之作是白汁煙肉芝士焗烤菇😋😋,先談一下賣相,一上菜看到滿滿的芝士白汁蓋在菇面,粒粒煙肉融入在白汁內😍,啡菇烤得剛好不乾身,切開之後,濃郁的白汁從菇內慢慢流出,只看賣相都會令人按捺不住啊😋😋本來會擔心濃濃的白汁會太膩,但原來白汁跟爽口的啡菇一起享用是全無膩感,更可稱得上是絕妙的配搭👍🏻👍🏻

熟食那麼出色,刺身也絕不遜色😆😆我們點了一客三文魚刺身,三文魚看上去表面有光澤,厚切肥美,味道鮮甜,厚度和脂肪比例恰到好處,魅力沒法擋啊🤣🤣!
令人喜出望外的樓上小店🤗,食物製作用心,價錢相宜,未試過的朋友一定要試一下這間充滿心思的「心」之食堂❤❤

2018-01-29 44 浏览
心之食堂之前已經聽朋友介紹過,難道得閒,於是帶埋男朋友一齊試下,男朋友仲一試愛上!哩間野主打日本野食,鋪面唔大,但好有日本風格。我地叫咗好多野食,有吉列牛柳粒飯,三文魚刺身,日式煎餃,雞串三寶,仲有佢主打嘅心之火焰鐵板牛柳粒。吉列豬扒食得多,原來吉列牛柳粒都幾好味!外脆內軟嘅感覺口感好正,而且炸粉唔厚,加上自家嘅調味,我男朋友真係食唔停口。仲有三文魚刺身好厚身足料,而且好鮮甜,肥瘦適中,有入口即融嘅感覺。煎餃亦都好香脆,咬落仲有肉汁岀黎,我中意!雞串三寶有雞軟骨、雞肉串同埋炸雞皮,全部都好香口,雞軟骨仲有蛋黃香味,口感好豐富。而重頭戲就係佢嘅火焰鐵板牛柳粒,兩串牛柳粒插係菠蘿上面形成v字,擺設特別,服務人員淋上熱油,然後點火,成座火焰山咁,真係幾壯觀😍食完全肉宴,飲翻啖芒果特飲,so fresh! 哩間真心推薦大家一試!

2018-01-29 28 浏览
今日係銅鑼灣等個女收工,然後就去左心之食堂食門面都幾靚嫁!唔好樓上鋪咁,其實都幾多人食嫁然後要點菜嘅時候就直接寫落個menu度藍蝶花白桃乳酪($48)酸酸甜甜咁都幾開胃嫁,係有小小甜嘅,不過肚餓嗰時飲都幾正!胡椒豬骨湯煮蜆($78)蜆肉鮮甜,而且一飲個湯就知道好足料!好濃郁,有濃厚嘅胡椒味!蒜片牛柳粒($88)牛柳粒肉汁鮮嫩,而且蒜片都好好味,空口食左好多芥辣八爪魚($58)個女嗌嘅,佢不停話好辣好辣,然後我就試下,我都幾食得辣嫁,不過都覺得有啲辣,但好新鮮!如果八爪魚大粒啲唔知會唔會更正呢!蟹籽甜蝦杯($68)細細杯咁,甜蝦都新鮮,而且啲飯都粒粒分明!最可愛係老闆個女!細細個就幫手掃地
今日係銅鑼灣等個女收工,然後就去左心之食堂食

門面都幾靚嫁!唔好樓上鋪咁,其實都幾多人食嫁

然後要點菜嘅時候就直接寫落個menu度
藍蝶花白桃乳酪($48)
酸酸甜甜咁都幾開胃嫁,係有小小甜嘅,不過肚餓嗰時飲都幾正!
胡椒豬骨湯煮蜆($78)
蒜片牛柳粒($88)
牛柳粒肉汁鮮嫩,而且蒜片都好好味,空口食左好多
芥辣八爪魚($58)
蟹籽甜蝦杯($68)
細細杯咁,甜蝦都新鮮,而且啲飯都粒粒分明!
最可愛係老闆個女!細細個就幫手掃地
2018-01-27 76 浏览
個日收工諗住吃d嘢先翻屋企。就去左試呢間,體menu好似都ok。入到去環境比較昏暗,而且無咩人。個晚好肚餓就叫左個汁燒牛肉飯,燒鯖魚,大阪燒,粟子紫薯餅,仲有個海老蘆筍燒牛肉份量真系好少好少,兩個人吃根本唔夠。而且個粟子紫薯餅,好似38蚊一份,一份得一個,開兩半。个汁燒牛肉飯好細碗。而且味道唔系好好吃。海老蘆筍卷牛肉得四小舊。兩個人吃完好似無咩嘢落左肚咁。埋單仲要三百幾,我都好驚訝咯。。。。。真係無下次。
個日收工諗住吃d嘢先翻屋企。
就去左試呢間,體menu好似都ok。
入到去環境比較昏暗,而且無咩人。
份量真系好少好少,兩個人吃根本唔夠。
而且個粟子紫薯餅,好似38蚊一份,一份得一個,開兩半。
个汁燒牛肉飯好細碗。而且味道唔系好好吃。
海老蘆筍卷牛肉得四小舊。
兩個人吃完好似無咩嘢落左肚咁。
埋單仲要三百幾,我都好驚訝咯。。。。。
真係無下次。
心之食堂店子不大、裝修佈置有家庭式小店的感覺、店主也親切有禮。三文魚刺身 $38 一客四件、幾新鮮。心之火焰鐵板牛柳串$88 兩大串牛柳送上時點起火焰、挺有視覺效果😛旁邊還有燒菠蘿、很juicy呢。香䓤石板牛舌 $68 這個韓式石板牛舌有泡菜、大䓤在裡面、份外香辣惹味、牛舌炆到淋、份量亦不少。食日本料理總會點個日式炒雜菜 $58。邪惡包 $38/隻 以紫菜包著兩塊鵝肝夾著帶子吃、聽起來也覺邪惡、鵝肝煎得幾香口、不過紫菜略嫌唔夠脆。彩虹卷 $68這裡的壽司以小木椅盛載、幾有特色。彩虹卷分別以炸蝦、蟹籽、牛油果、青瓜作餡料。鰻魚茶漬飯 $58這個沒有茶壺給我們勘茶、而是已經把茶倒進碗裡、不過味道冇令我們失望。鰻魚粒混入茶漬飯裡、味道濃郁又帶茶香、吃下去暖暖的好舒服。不過份量有點少、友人笑說要吃兩、三碗才夠。

三文魚刺身 $38 一客四件、幾新鮮。

香䓤石板牛舌 $68

食日本料理總會點個日式炒雜菜 $58。

彩虹卷 $68

鰻魚茶漬飯 $58
2018-01-26 30 浏览
喺OpenRice 見到心之食堂食評唔錯,於是約埋朋友上去試下。叫左邪惡包,李小龍卷,鰻魚飯,雞亦,胡椒蜆湯,日式炒雜菜!食物不錯,睇得出有❤️制作!好小寫食評嘅我,並無刻意影相。唯一敗筆唧係服務方面可以改進下就完美了!當晚所見。店內有一位小女孩,應該係老闆個女,比較嘈吵,當晚都有幾枱客,而女店員又只係坐係度㩒電話。客人要叫先留意到!
鰻魚飯,雞亦,胡椒蜆湯,日式炒雜菜!
食物不錯,
睇得出有❤️制作!
好小寫食評嘅我,並無刻意影相。

唯一敗筆唧係服務方面可以改進下就完美了!當晚所見。

店內有一位小女孩,應該係老闆個女,

2018-01-26 31 浏览
放工後,同朋友行街食飯是每星期必做的事.今日朋友想去心之食堂.因為鍾意環境清靜.甫出升降機,發現大堂每幅牆上油了櫻花圖案,令整體多添一些日本風情。店內簡潔,裝潢上有些新意思。而且寬敞座位。感覺舒適。我選了飲熱生薑茶,原片薑片,味香而不濃烈,加上天氣轉冷, 想補補身,朋友仔要了熱檸檬果茶,味道不太甜清清地。先來紫薯甘栗餅雖然是炸物,食落不會太大油膩感,紫薯蓉內配入粒粒甘香甘栗,外脆之餘,亦有咬口,黑松露凡立貝串,用薄薄蘿蔔片包著,配上黑松露醬,造型吸引,味道較淡, 凡立貝略欠鮮甜味道。而心之蛋卷,是一件有水準之作,利用蕃茄醬寫字,濃烈雞蛋香味,引得馬上切開食,內有流心蛋及溶透芝士,再以沙律醬 蕃茄汁 互相混和一起後,口中每啖味道不停滾動起來。邪惡包,以紫菜包著帶子及鵝肝,外型不錯。最理想即食。因為紫菜放涼變軟,帶子鮮甜味未夠突出,鵝肝略嫌乾身。 食了不少肉,會食些野菜為腸胃清理一下,日式炒野菜 在上碟前加些麻油,以熱力將麻油香味散發出來,配以清甜爽脆椰菜 。 味道不錯。心心三文魚飯完全被吸引住,浪漫粉紅色厚身三文魚塊表面以火灸形式輕微灸過後,將魚油慢慢滲透出來,令食時感覺三文魚味更濃更滑
放工後,
同朋友行街食飯

是每星期必做的事.
今日朋友想去心之食堂.
因為鍾意環境清靜.
甫出升降機,發現大堂每幅牆上油了櫻花圖案,
令整體多添一些日本風情。店內簡潔,

裝潢上有些新意思。而且寬敞座位。感覺舒適。

我選了飲熱生薑茶,原片薑片,味香而不濃烈,
加上天氣轉冷,
想補補身,
朋友仔要了熱檸檬果茶,

味道不太甜清清地。

先來紫薯甘栗餅雖然是炸物,

食落不會太大油膩感,紫薯蓉內配入粒粒甘香甘栗,
外脆之餘,亦有咬口,

黑松露凡立貝串,用薄薄蘿蔔片包著,

配上黑松露醬,造型吸引,
味道較淡, 凡立貝略欠鮮甜味道。
而心之蛋卷,是一件有水準之作,利用蕃茄醬寫字,

濃烈雞蛋香味,引得馬上切開食,內有流心蛋及溶透芝士,

邪惡包,以紫菜包著帶子及鵝肝,外型不錯。

最理想即食。因為紫菜放涼變軟,
帶子鮮甜味未夠突出,鵝肝略嫌乾身。

食了不少肉,會食些野菜為腸胃清理一下,

日式炒野菜 在上碟前加些麻油,
以熱力將麻油香味散發出來,配以清甜爽脆椰菜 。
味道不錯。

心心三文魚飯完全被吸引住,

浪漫粉紅色厚身三文魚塊表面以火灸形式輕微灸過後,
將魚油慢慢滲透出來,令食時感覺三文魚味更濃更滑。
而下層有卜卜脆魚子及白飯。
每一口都有不同層次口感,

另外脆脆吞拿魚腩卷,吞拿魚腩內有些像天婦羅炸物之脆皮。
最初時,以為係軟殼蟹。
配上白飯, 軟脆感混合其中.
而沙律醬份量略多。
下個月同honey來食心心三文魚飯為慶祝情人節又多一個藉口。
2018-01-11
  • 心心三文魚飯
2018-01-25 40 浏览
7點幾到,一個人都冇已知伏伏地。。。食物貴又差,杯水仲要有陣味。。。個85折又要人頭/$250 先有的魔鬼條件(標題冇架,要condition 最落先有)。。。。好差,真心差,忍不住要留個言
2018-01-25 36 浏览
今日係銅鑼灣忙完,我朋友話食飯有咩介紹,我突然諗起呢到,就過左黎,呢次係我半年內第二次黎食,我好少可一間餐廳會咁快黎第二次,不過食過第一次後,的確感受到當中既味道,所以有返黎再食既沖動同上次一樣都係差唔多9點左右先到,不過今次都坐左幾枱人,比上次多人左,可能好食多人介紹哈哈。餐牌基本上都冇點變過,不過大家可以留意佢地心之推介,每日都有少許變動,當中不乏美食!牛柳粒石鍋飯上碟時滋滋聲岩岩出爐熱騰騰,香氣撲鼻,牛柳粒唔韌,剛上碟時都係7成熟左右,肉汁保持左係入面,加上食左一陣後,鍋邊既飯焦亦非常好味,唯一可以改善係醬汁有少許濃味壽司質素唔錯,蝦卷炸得乾身,4個roll配搭各有不同。另外呑拿魚配上薄薄一片青瓜,令呑拿魚食落不太油膩,幾好既配搭鯖魚燒得唔錯,唔腥,加上檸檬汁既點綴,的確幾開胃,不過小心d骨,都幾多元貝size 好大隻😵加上黑松露既點綴,亦冇腥味藍蝶花乳酸正正常常既一杯飲品,冇咩特別總括黎講,呢間餐廳在上碟、用料、擺碟都見到有用心準備,唔係都唔會黎食第二次☺️☺️☺️

牛柳粒石鍋飯

元貝size 好大隻😵加上黑松露既點綴,亦冇腥味

藍蝶花乳酸
正正常常既一杯飲品,冇咩特別

2018-01-16
2018-01-24 95 浏览
銅鑼灣這樣的繁華鬧市,多的是隱於樓上或是偏僻處的餐廳。這天下班後來到銅鑼灣光顧的正是一間樓上餐廳,這所餐廳位於百樂中心,整棟幾乎都是食肆,在樓下已有很多人在排隊上樓上的食肆。而我跟友人排隊排了很久,打算去的正是這日式食堂。門面設計得簡單而特別,一枝枝櫻木在牆身探出來,四散,纏繞著這食堂的入口。落座後環顧食堂,一輪單車掛於牆上作最特別的裝飾品,整體設計得簡約而溫馨,桌椅滿是簡單的木質感。坐下後第一件事當然是看餐牌,選食物了。這裡的餐牌會加上一支筆讓你於膠面餐牌上自行填寫,挺方便的。看到一品料理的蛋卷好像挺不錯,當然是選擇要吃了。這裡的主食價錢放在銅鑼灣這鬧市而言並不算貴,畢竟晚餐價格比之更高的比比皆是。寫好餐後,便是坐等送餐來了~並不算等了很久,先來的是我們的飲料。我喝的是熱檸檬果茶,由四方玻璃杯裝著的果茶泛著甜香,底部沈澱了細碎的檸檬果皮,挺好吃的,茶並不過於甜膩,剛剛好。友人喝的時青蛙王子,四方玻璃瓶盛著的飲料幾乎滿溢而出。綠茶雪糕,配搭上類似青檸乳酸梳打的飲料,喝上去有點薄荷般清涼的感覺,整體味道意外的和諧,友人表示不錯喲。再來的是我們的一道主食,香草豬頸肉烏冬。豬骨濃湯湯底熬成奶
而我跟友人排隊排了很久,打算去的正是這日式食堂。

看到一品料理的蛋卷好像挺不錯,當然是選擇要吃了。

寫好餐後,便是坐等送餐來了~

並不算等了很久,先來的是我們的飲料。
檸檬果茶
青蛙王子
香草豬頸肉烏冬
再來的是我們的一道主食,香草豬頸肉烏冬。豬骨濃湯湯底熬成奶白色,烏冬軟身,配菜是娃娃菜,豬頸肉爽口嫩肉,面上灑上的香草讓整碗烏冬也帶上些許香氣。味道不錯,不過不失,嫩口的豬頸肉讓這主菜加分不少。
原條鰻魚石鍋飯
再來是原條鰻魚石鍋飯,這個讚喔!光看賣相,原條饅魚橫放在面前,泛起油光的鰻魚讓人食欲大增。石鍋內的飯由珍珠米混合紫菜跟白芝麻製成,醬汁帶甜,有少量黑椒,令整個味道層次提升。再者,鰻魚肉軟嫩細膩,配上帶甜的鰻魚汁,味道一流。
邪惡包
接著的是邪惡包,那是以紫菜包裹著沙律菜,帶子跟鵝肝的美食。鵝肝煎得外脆內嫩,由切開兩半的帶子夾著。整塊張口咬去,新鮮的菜、揉合脆膩的鵝肝、鮮嫩的帶子,幾層不同的味道混在一起,份外滋味。好吃得還想再吃多塊⋯⋯果真邪惡XD
心の蛋卷
再來是期待的心の蛋卷~看那美美的蕃茄醬小心心~
瞧!切開後流心芝士讓人蠢蠢欲動呀。
我跟友人一人一半的分著吃,蛋包裹著各種餡料喔~除了流心芝士外,還有蟹籽、熟三文魚、沙律醬,混在一塊兒口感多樣,味道不會突兀,反倒更為出色。再者,搭配微酸的蕃茄醬,令其不會很膩口。
這麼多道菜也很棒,只是對我而言,蛋卷是當中最愛喔。

若到銅鑼灣想找處悠閒的食堂落坐,享受一頓日式美食,不妨光臨這裡喲。味道真不錯

2018-01-10
檸檬果茶
青蛙王子
香草豬頸肉烏冬
原條鰻魚石鍋飯
心の蛋卷
2018-01-21 86 浏览
今日我同個朋友喺銅鑼灣行街,行到時代廣場附近,想搵啲日式野食。諗返起之前試過呢間心之食堂,印象中味道唔錯,今次決定encore。我哋直接上嚟walk-in。當初都驚驚哋,怕冇位。但好彩今日唔算多人,唔使等都即刻有位。餐廳面積唔算好大,有大約十五張枱。環境都幾有特色,有啲單車擺設,甚至掛在牆上,店主應該係單車迷。餐牌同上次差唔多,冇特別大改動。我哋兩人總共叫了八道菜:1) 日式蟹籽沙律(⭐⭐⭐⭐💢): 沙律菜份量適中,而且醬不太多。感覺清新,但不太肥,令人食慾大增!2) 三文魚 (⭐⭐⭐⭐💢): 一共有四件, 三文魚切得相當厚,而且脂肪分佈平均。質素是放題刺身不能相比的。3) 彩虹卷 (⭐⭐⭐⭐⭐): 一共有四件,而每件的配料也略有不同。分別有炸蝦、蟹籽、青瓜、牛油果、魚鬆粉、紫菜、黑魚子。 食落口感卜卜脆,十分有趣。4) 邪惡包 (⭐⭐⭐⭐⭐): 有帶子同埋鵝肝,原價68,做緊優惠38,叫左兩件。 帶子甜美,而且鵝肝煎得相當香脆。雖然感覺邪惡,但係食完先算啦!5) 胡椒豬骨湯煮蜆 (⭐⭐⭐⭐⭐): 湯嘅味道濃郁有豬骨味,連埋蜆肉一齊煮,味道一流。6) 鹽燒雞翼 (⭐⭐⭐⭐⭐): 雞翼燒

餐牌同上次差唔多,冇特別大改動。我哋兩人總共叫了八道菜:

日式蟹籽沙律

三文魚

彩虹卷

胡椒豬骨湯煮蜆

6) 鹽燒雞翼 (⭐⭐⭐⭐⭐): 雞翼燒得十分香脆,加上海鹽,味道十足。特別一提,以串燒嘅形式整令雞翼容易去骨,食落十分方便。
鹽燒雞翼

7) 燒芝士翠玉瓜 (⭐⭐⭐⭐💢): 一共有四件,味道可以接受,但相對較為喜歡其他菜式。
燒芝士翠玉瓜

8) 汁燒牛肉飯 (⭐⭐⭐⭐⭐): 個精粹係啲牛肉汁,令到牛肉飯好香口。加上牛肉又唔算太肥,大大碗$48都幾抵食。
汁燒牛肉飯

整體來說,這餐並沒有令我失望。價錢公道,而且食物質素挺高,是一間值得一而再再而三幫襯的餐廳!
2018-01-17
鹽燒雞翼
燒芝士翠玉瓜
汁燒牛肉飯
2018-01-21 45 浏览
又到星期五聚會嘅時間,銅鑼灣搵食,行過百樂中心樓下見到好多人排隊等lift,上面一定有好嘢食,搭lift上去12樓,見到環境好似cafe甘,裝修幾得意,就入去試吓先,叫咗個原條鰻魚石頭鍋飯,份量非常大,飯非常多,但係個原條鰻魚比較腥,,但系個石頭鍋飯因為非常熱,下邊有飯焦,飯焦非常香口,再配襯鰻魚汁幾好味,值得一讚,另一個叫咗,網上推介之一,心之蛋卷,雞蛋卷做到軟綿綿好似食緊海綿蛋糕咁,咬入去,芝士醬慢慢流出,味道幾夾,重芝士味,非常啱芝士控嘅朋友,蛋卷裏便仲有啲蟹子添,但係上面嘅番茄醬就唔係幾夾
原條鰻魚石頭鍋飯
心之蛋卷