2018-01-21 55 浏览
今日我同个朋友喺铜锣湾行街,行到时代广场附近,想揾啲日式野食。谂返起之前试过呢间心之食堂,印象中味道唔错,今次决定encore。我哋直接上嚟walk-in。当初都惊惊哋,怕冇位。但好彩今日唔算多人,唔使等都即刻有位。餐厅面积唔算好大,有大约十五张枱。环境都几有特色,有啲单车摆设,甚至挂在墙上,店主应该系单车迷。餐牌同上次差唔多,冇特别大改动。我哋两人总共叫了八道菜:1) 日式蟹籽沙律(⭐⭐⭐⭐💢): 沙律菜份量适中,而且酱不太多。感觉清新,但不太肥,令人食欲大增!2) 三文鱼 (⭐⭐⭐⭐💢): 一共有四件, 三文鱼切得相当厚,而且脂肪分布平均。质素是放题刺身不能相比的。3) 彩虹卷 (⭐⭐⭐⭐⭐): 一共有四件,而每件的配料也略有不同。分别有炸虾、蟹籽、青瓜、牛油果、鱼松粉、紫菜、黑鱼子。 食落口感卜卜脆,十分有趣。4) 邪恶包 (⭐⭐⭐⭐⭐): 有带子同埋鹅肝,原价68,做紧优惠38,叫左两件。 带子甜美,而且鹅肝煎得相当香脆。虽然感觉邪恶,但系食完先算啦!5) 胡椒猪骨汤煮蚬 (⭐⭐⭐⭐⭐): 汤嘅味道浓郁有猪骨味,连埋蚬肉一齐煮,味道一流。6) 盐烧鸡翼 (⭐⭐⭐⭐⭐): 鸡翼烧

餐牌同上次差唔多,冇特别大改动。我哋两人总共叫了八道菜:

日式蟹籽沙律

三文鱼

彩虹卷

邪恶包

胡椒猪骨汤煮蚬

6) 盐烧鸡翼 (⭐⭐⭐⭐⭐): 鸡翼烧得十分香脆,加上海盐,味道十足。特别一提,以串烧嘅形式整令鸡翼容易去骨,食落十分方便。
盐烧鸡翼

7) 烧芝士翠玉瓜 (⭐⭐⭐⭐💢): 一共有四件,味道可以接受,但相对较为喜欢其他菜式。
烧芝士翠玉瓜

8) 汁烧牛肉饭 (⭐⭐⭐⭐⭐): 个精粹系啲牛肉汁,令到牛肉饭好香口。加上牛肉又唔算太肥,大大碗$48都几抵食。
汁烧牛肉饭

整体来说,这餐并没有令我失望。价钱公道,而且食物质素挺高,是一间值得一而再再而三帮衬的餐厅!
2018-01-17
日式蟹籽沙律