2021-10-05 1537 浏览
已經有一段好長時間無食過鍾意食既日本野(特別係魚生😫),早幾日同朋友去左呢間💛日式居酒屋食晚飯🥢,終於可以得「嚐」所願😋.居酒屋位於銅鑼灣百樂中心,裝潢佈局同菜式既賣相並無太多既花巧,走既都係平實路線;雖然區內甚至係同棟大廈內有唔少競爭對手,到訪當晚平日七點零鐘已經爆場,建議大家提前訂座就最穩陣啦😉.呢度係以手機scan QR code🤳係網頁內落單,入座既時候店員會講返啟用既驗證碼,menu以食物種類區分令人一目了然👀 ,用法簡單又方便⭐️******************************✨秋葵刺身沙律🥗 ($88)魚生切粒🐟以麻醬預拌好,當中夾雜秋葵同青瓜🥒,面頭亦鋪左唔少蟹籽,份量十足👍🏻不過居酒屋實在太過大方,個人認為麻醬過多以至魚生既鮮味被蓋過,如果少返d麻醬就更加理想😅-✨心之蛋卷🥚 ($88)呢客蛋卷不愧為呢度既招牌菜,嫩滑既雞蛋🥚入面捲住蟹籽、三文魚碎🐟同芝士🧀再唧上沙律醬同茄汁,邪惡又惹味😋-✨邪惡包😈 (2件 $76)上一道菜式邪惡在於醬汁,而呢一味就在於食材;本來紫菜夾壽司飯只係平平無奇,但係夾埋帶子同鵝肝就唔同講法😏灸燒過🔥既帶子就算熟左都依然保持刺身時

✨秋葵刺身沙律🥗 ($88)

✨心之蛋卷🥚 ($88)

✨邪惡包😈 (2件 $76)
灸燒過🔥既帶子就算熟左都依然保持刺身時既鮮嫩,加上入口即溶既鵝肝係咀嚼過程之中滲出不少油脂,每一下咀嚼動作都令人游走於罪惡同滿足之間🤩

另外建議食前蘸點少少醬油🥢,有助提升味道既層次會更加好食😋
✨京蔥雞肉串🍢 (2串 $40)
去居酒屋無理由唔食燒烤串😆呢份雞肉串有兩串,每串有兩件雞扒切件,雞肉🐔外層抹上照燒汁,味道惹味而肉質嫩滑💛

大蔥經過醬燒後辛辣味全消,剩下甜味同大蔥既香氣,平時唔鍾意食蔥既我都食到🙆🏻‍♀️
另外都提返大家呢度所有食物都係即叫即製👩🏻‍🍳,燒烤類食物既製作時間⏱會比其他菜式稍長🤏🏻,最好食住其他菜式等候😉
✨彩虹卷🌈 ($68)
呢客彩虹卷每一面各自沾上白芝麻、墨魚汁、蟹籽同魚鬆粉以呈現唔同既顏色,入面係青瓜🥒同炸蝦🍤,可謂係睇得又食得既「心」思「之」作💛

✨香蔥石板牛舌👅 ($68)
剛煮好既香蔥牛舌上桌時仍處於滾熱辣狀態♨️,食起上黎啖啖好正,不過單食會略嫌燒汁味道偏甜,要配返啖白飯🍚作平衡⚖️

話雖如此,呢客牛舌🐮既份量多得有如一客主食都係68蚊,性價比黎講都真係幾高❗️
✨原條鰻魚石鍋飯🍲 ($118)
原條鰻魚🐟長到連石鍋都裝唔落要架係上面,單係視覺效果已經贏晒😼 至於肉質嫩滑無骨唔似橡膠,就算係急凍貨❄️,居酒屋亦無hea底,照樣抹上燒汁拎去香烤🔥,鰻魚既油脂被迫出,尾位更帶點焦香比一般鰻魚惹味🤤

珍珠米煮成既白飯🍚粒粒飽滿有口感,貼近鍋底既更加因為石鍋既熱力形成一層香脆既飯焦,食落脆卜卜好有咬口😋
✨藍蝶花白桃乳酸🍑 ($48)
作為一間居酒屋除左酒精飲品之外亦會有乳酸飲品供應,呢杯白桃乳酸🍹加左蝶豆花溶液之後變成夢幻紫色漸層💜,乳酸既味道都幾突出,飲落酸酸甜甜,不過桃味🍑就無乜🤨
✨薄荷菠蘿特飲🍹 ($38)
薄荷🌿帶點清涼感覺❄️,味道唔會太強勁,至於菠蘿味🍍同樣唔算明顯,但整體既味道無上一杯咁甜🍬,個人黎講比較鍾意呢杯🙈
👧🏻人均消費:$316 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.7/5
💰抵食指數:3.7/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.8/5
👍🏻再訪指數:3.7/5
📍心之食堂
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
⏰營業時間:18:00–22:00 (Mon–Sat & Public holiday);
🅞🅕🅕 (Sun)
2021-10-01 984 浏览
依間居酒屋設計簡潔,入座後客人可scan QR code落單,非常方便~餐廳主打日式創意料理,賣相吸引,而且仲誠意十足!❀ 心之火焰鐵板牛柳打卡之選!串燒係由牛柳粒及紅椒製成,並插在菠蘿上面,上枱後店員會淋上燈酒把串燒燒熱,強勁既火焰充滿視覺效果~牛柳粒牛味好濃,質感帶點嚼勁,底部既菠蘿香甜多汁,味道唔錯❀ 心之蛋卷蛋卷有驚喜~蛋卷好嫩滑,一切開有流心芝士、三文魚及蟹籽,滿滿既餡料加埋茄汁及沙律醬,食得好滿足,絕對係誠意之作!❀ 蟹肉忌廉餅外脆內軟,咬開有好多餡料,但蟹肉份量就唔多,食落好creamy❀ 南瓜薯餅影完相仲保持到香脆,入面好滿滿既南瓜薯蓉,香甜又滋味❀ 蟹籽甜蝦杯用小杯裝住既迷你刺身丼,賣相好精緻!壽司飯上有好多蟹籽及甜蝦,鮮味十足❀ 帆立貝蟹籽杯依杯有滿滿既蟹籽及帆立貝,仲配有青瓜片,帆立貝夠鮮甜又大粒❀ 彩虹卷賣相色彩繽紛好吸引~依款卷物其實係牛油果炸蝦卷,面頭沾滿蟹籽、芝麻、櫻花魚鬆及紫菜粉,製作用心!炸蝦炸得香脆,仲係熱辣辣,配埋表面既配料食,口感好豐富❀ 脆脆吞拿魚腩卷估唔到依個卷咁大個,表面有滿滿既吞拿魚腩蓉、脆脆及沙律醬,飯卷內有牛油果粒,份量十足,亦唔會太

❀ 心之火焰鐵板牛柳

❀ 心之蛋卷

❀ 蟹肉忌廉餅

❀ 南瓜薯餅
影完相仲保持到香脆,入面好滿滿既南瓜薯蓉,香甜又滋味

❀ 蟹籽甜蝦杯

❀ 帆立貝蟹籽杯
依杯有滿滿既蟹籽及帆立貝,仲配有青瓜片,帆立貝夠鮮甜又大粒

❀ 彩虹卷

❀ 脆脆吞拿魚腩卷
估唔到依個卷咁大個,表面有滿滿既吞拿魚腩蓉、脆脆及沙律醬,飯卷內有牛油果粒,份量十足,亦唔會太膩
  • 心之火焰鐵板牛柳串
  • 南瓜薯餅
2021-09-30 104 浏览
放工想穩間居酒屋chill下,醒起上次經過百樂中心見到有間居家式既居酒屋,決定一試。店裡裝潢充滿家庭氣息,正正適合放工同朋友靜靜地吹下水。🍻Asahi & Hoegaarden黎到居酒屋當然少不免飲酒,酒類款式有很多,梅酒清酒啤酒應有盡有。我叫左被Rose Hoegaarden,酸酸地甜甜地非常開胃。🍣招牌魚生飯:心之魚生飯呢個係必食!好大碗,料又足。飯中間更加用左蟹子做夾心,睇得出落足心思去設計。面頭的大甜蝦更加是畫龍點睛。價錢仲非常親民,$98便有一大碗。🐂厚燒牛舌心呢個我都覺得必食。出面食開既牛舌好韌好難咬得開,同埋淡茂茂。呢個唔同,出面燒得好脆,但係入面好嫩,食落有黑椒同岩鹽既味道。一流。🐤燒雞腎燒雞腎最怕燒得熟過頭,會變硬,呢個燒得啱啱好,夠熟夠嫩。醬汁類似燒汁,甜甜地,食串燒唔一定只係得個咸。🍄燒大啡菇出面好少見到有燒大啡菇食,佢地加左魷魚片,令到本身無味既菇即刻味道出嗮黎,非常有層次感。🍖燒雞軟骨雞軟骨炸完再燒,外脆內嫩。顏色睇得出佢地用既油非常乾淨,一點雜質都無。🐟燒鯖魚燒鯖魚好大條,味道夠鮮,唔落檸檬都唔會覺得膩。食完個飯已經好飽,下次再過黎試下其他料理!

店裡裝潢充滿家庭氣息,正正適合放工同朋友靜靜地吹下水。

🍻Asahi & Hoegaarden

🍣招牌魚生飯:心之魚生飯

🐂厚燒牛舌心

🐤燒雞腎

🍄燒大啡菇

🍖燒雞軟骨

🐟燒鯖魚
燒鯖魚好大條,味道夠鮮,唔落檸檬都唔會覺得膩。
食完個飯已經好飽,下次再過黎試下其他料理!
喺12樓有一個隱蔽嘅門口,向左轉就會到達樓上Cafe裝潢,我坐個位有啲暗邪惡包 $76用生菜一塊將燒鵝肝同兩粒燒帶子包住一啖就食完。鵝肝嘅味,將帶子味蓋過,算好味,但價錢略貴。蟹肉忌廉餅 $38只有忌廉,沒有蟹肉,唔知有無好似X小巧咁犯商品說明條例,咁重忌廉浪胃送酒應該無咁易醉李小龍卷 $68炸蟹鉗青瓜卷,上面有少許caviar味道唔太濃,不過不失,我唔鍾意食濃味野海膽 $65抵食海膽,用呢個價錢過下口引唔錯,老實一定唔夠貴價海膽creamy同新鮮,但算係誠意之作原條石鍋鰻魚飯 $118最有匠心都算係呢個飯,先在外層塗上鰻魚汁,用石鍋嘅溫度令有鰻魚汁嘅飯變成飯焦,饅魚都好大條。美中不足係返抵唔係炒飯底亦都唔係日本米。黑馬王子 $58 其實係可口可樂加雪糕嘅黑牛,無敵組合,唔會失手。熱檸檬果茶 $28有檸檬味嘅即沖飲品,我比較嘴刁,想要新鮮檸檬多過即沖橘子飲,對我來講有啲太甜

喺12樓有一個隱蔽嘅門口,向左轉就會到達

樓上Cafe裝潢,我坐個位有啲暗

邪惡包 $76
用生菜一塊將燒鵝肝同兩粒燒帶子包住
一啖就食完。鵝肝嘅味,將帶子味蓋過,算好味,但價錢略貴。

蟹肉忌廉餅 $38

李小龍卷 $68
炸蟹鉗青瓜卷,上面有少許caviar
味道唔太濃,不過不失,我唔鍾意食濃味野

海膽 $65
海膽
海膽

原條石鍋鰻魚飯 $118
美中不足係返抵唔係炒飯底亦都唔係日本米。

黑馬王子 $58
其實係可口可樂加雪糕嘅黑牛,無敵組合,唔會失手。

熱檸檬果茶 $28

黑馬王子
2021-09-29
黑馬王子
2021-09-27 139 浏览
網上見呢間野非常人氣, 先入為主覺得多正評就實無死, 但結果只是獲得一個跟風教訓的機會.幾個特色卷物見網友影就好靚, 擺到埋身就真係同網上圖又頗大差別, 可能知道食客會擺上網先整公整少少.味道嘛, 真的很一般, 尤其是最重要的米飯似乎整得並不夠水準. 小龍與邪惡過多油脂, 擺位也有待改進, 或者太忙吧.埋單仲要好貴下, OL學生仔打卡或者貪新鮮食一次係可以一試, 但如果廚藝無進步的話食客就會厭倦不再上門.

2021-07-25
2021-09-19 123 浏览
[銅鑼灣日式樓上鋪 心之食堂]一早己經聽講過嚟間因為openrice 一搵日本菜佢都會係頭幾間睇嚟佢課好多金俾啲foodie 😌🦢邪惡包 2件 ($78)今餐最鐘意嘅餸👏🏻👏🏻入面嘅鵝肝煎到充滿香味 外面帶子軟滑口感 同埋清新生菜包🥬果然最肥膩嘅嘢係最好食嘅🤤🥚心之蛋卷 ($88)見到個樣咁igable 就知係佢招牌菜🤩鋪滿沙律醬嘅蛋卷入面 有滿滿嘅三文魚肉同芝士 切開有小拉絲🧀鐘意食玉子燒一定要試下🥳🦀忌廉蟹肉餅 ($38)炸物熱辣辣脆卜卜 一食就知啱啱炸起不過隻蟹好似走咗佬咁😂 無咩蟹味🥲🍱原條石鍋鰻魚飯 ($118)石鍋可以俾我keep住食到熱辣辣嘅鰻魚飯不過原條鰻魚頭尾位煎得過焦加上飯嘅質地偏黏 令到成個飯偏乾 好彩有啲鰻魚汁搭救總結係食一次可以 再食就要諗諗😂
[銅鑼灣日式樓上鋪 心之食堂]
一早己經聽講過嚟間
因為openrice 一搵日本菜佢都會係頭幾間
睇嚟佢課好多金俾啲foodie 😌

🦢邪惡包 2件 ($78)
今餐最鐘意嘅餸👏🏻👏🏻
入面嘅鵝肝煎到充滿香味
外面帶子軟滑口感 同埋清新生菜包🥬
果然最肥膩嘅嘢係最好食嘅🤤

🥚心之蛋卷 ($88)
見到個樣咁igable 就知係佢招牌菜🤩
鋪滿沙律醬嘅蛋卷入面
有滿滿嘅三文魚肉同芝士 切開有小拉絲🧀
鐘意食玉子燒一定要試下🥳

🦀忌廉蟹肉餅 ($38)
炸物熱辣辣脆卜卜 一食就知啱啱炸起
不過隻蟹好似走咗佬咁😂 無咩蟹味🥲

🍱原條石鍋鰻魚飯 ($118)
石鍋可以俾我keep住食到熱辣辣嘅鰻魚飯
不過原條鰻魚頭尾位煎得過焦
加上飯嘅質地偏黏
令到成個飯偏乾 好彩有啲鰻魚汁搭救

總結係食一次可以 再食就要諗諗😂
2021-09-18
  • 邪惡包
今次同朋友嚟到銅鑼灣百樂中心😀眾所周知呢幢野都好多餐廳~今次就是但去咗一間叫做心之食堂嘅日本餐廳試下🐒 黎到日本餐廳成日都想食牛舌 居然比我搵到除咗串燒牛舌之外佢有香蔥鐵板牛舌👅感覺相對抵食好多 雖然係唔同製法🤣 果然嚟到份量都有返咁上下兩個人食就夠晒皮~個汁甜甜哋好似燒汁咁 最重要係佢個鐵板真係熱辣辣送上 啲牛舌多到好似食極都仲有咁 超送飯~(因為我哋仲叫咗原條鰻魚石鍋飯,但係因為我地太鐘意食鰻魚嘅關係剩返好多飯🤣🙈) 另外我地都叫左個「邪惡包」查實就係紫菜包住刺身帶子同埋肥美既油滋滋鵝肝😛見到都feel到果種富貴🤣🤣邪惡就應該邪惡在佢果個超厚鵝肝!當日仲叫左心の蛋卷、心の魚生飯、同埋最神奇嘅超懷舊「忌廉溝鮮奶」😍😍 90後既小朋友應該都會好掛住~佢真係一杯忌廉撞鮮奶咁serve 超懷念細個既回憶呢🤣呢幾日我係屋企都試下整先🤪😝

2021-09-16 52 浏览
銅鑼灣百樂中心整座都是餐廳,繼上次的炸雞放題後,今次就試一下日式創意料理。餐廳空間不算大,但座位也不擠迫,客人可自助QR Code下單,方便快捷,店員也很友善和Helpful。原條鰻魚石鍋飯 $118以石鍋上菜,非常夠熱。鰻魚差不多有手臂一條長,未吃就贏了氣勢!一邊攪拌,一邊蒸氣香味爆發,口水也不禁在翻騰!經烤香過的鰻魚配上惹味帶點的燒汁,嫩滑的肉質加上魚油香,很對味。石鍋保溫十足,吃到最後鍋底會有一層焦香厚脆的飯焦,口感嚼勁十足。心之蛋卷 $88在平凡的外表下包含著豐富的配料和驚喜!蛋卷濕潤滑順,一切開就有蛋汁和芝士緩緩流出,還夾著明太子、蟹籽和三文魚碎,加上少許茄汁點綴,蛋味和鮮味配合完美!海膽蟹籽杯 $68小小一杯,造型可愛。海膽鮮甜,混合脆卜卜的蟹籽,很下飯。彩虹卷 $68以炸蝦作主角,蟹籽、黑魚子和芝麻增加爆脆口感,蠻有創意的配搭。厚燒牛舌心 $58燒得剛好,牛舌心爽脆Juicy,簡單調味已很香口惹味。三文魚刺身 $40 / 牡丹蝦刺身 $40小木椅盛載一客 4 片超厚身三文魚和牡丹蝦刺身,質素中規中矩,略欠鮮味。

原條鰻魚石鍋飯 $118

心之蛋卷 $88

海膽蟹籽杯 $68
小小一杯,造型可愛。海膽鮮甜,混合脆卜卜的蟹籽,很下飯。

彩虹卷 $68

厚燒牛舌心 $58
燒得剛好,牛舌心爽脆Juicy,簡單調味已很香口惹味。

三文魚刺身 $40 / 牡丹蝦刺身 $40
2021-09-14 225 浏览
ʟᴏᴠᴇ ᴄᴀғᴇ 心之食堂☕︎︎ 良心居酒屋位於耀華街,小店簡潔, 店員亦好親切(成日同我地加水)不專業食評~ (☞ ͡° ͜ʖ ͡°)☞☕︎︎ 邪惡包 $76/2件~一聽到名就知道好邪惡,用鮮帶子夾住香口兼邪惡嘅鵝肝,食落三重享受~但鵝肝味略厭cover 左帶子味~☺︎︎ 心之蛋卷 $88~蛋卷用番茄汁畫上心之,裏面包住份量滿滿嘅三文魚,蟹籽仲有芝士🤤食落口感好豐富,好滿足 (值得推介)☕︎︎ 李小龍卷 $68~ 卷物放喺小型木椅上,好可愛~,卷物夾住炸蟹鉗,牛油果,好特別~ ☺︎︎ 心之火焰鐵板牛柳串 $88~店員會先點火嚟製造效果,將牛柳串上紅椒炒插喺菠蘿上面,賣相好吸引(看尾圖) 淋上火焰食落紅椒好香甜,但經過火焰後,牛柳有少少韌~☺︎︎汁燒白鱔 $78~白鱔肉質好爽口加上燒汁幾鮮甜同惹味~☺︎︎南瓜餅 $36~外層好香脆再加上香甜嘅南瓜蓉,影相影耐左但外層依然好脆口~整體食物質素唔錯,價錢中規中矩,服務唔錯大讚~
ʟᴏᴠᴇ ᴄᴀғᴇ 心之食堂☕︎︎ 良心居酒屋

位於耀華街,小店簡潔, 店員亦好親切(成日同我地加水)
不專業食評~ (☞ ͡° ͜ʖ ͡°)☞
☕︎︎ 邪惡包 $76/2件
☺︎︎ 心之蛋卷 $88
☕︎︎ 李小龍卷 $68
☺︎︎ 心之火焰鐵板牛柳串 $88
☺︎︎汁燒白鱔 $78
~白鱔肉質好爽口加上燒汁幾鮮甜同惹味~
☺︎︎南瓜餅 $36
整體食物質素唔錯,價錢中規中矩,服務唔錯大讚~
汁燒白鱔
心之火焰鐵板牛柳串
心之蛋卷
汁燒白鱔
心之火焰鐵板牛柳串
心之蛋卷
2021-09-05 115 浏览
我哋嗌咗三文魚(4片)($40)、心の火焰鐵板牛柳(2串) ($88)、心の魚生飯($98)、燒鯖魚飯($68)、吉列炸蠔($68)咁首先講咗最特別嗰個鐵板牛柳先啦呢個應該係最值得打卡嘅一個❤️❤️因為店員一擺低之後就會用火機點著佢🔥🔥而牛柳食落去幾有口感,好濃郁牛肉香味咁跟住就講吓燒鯖魚飯同吉列炸蠔嗰個鯖魚真係勁新鮮滾熱辣👍👍(因為佢哋係即叫即燒,所以可能要等耐啲)但係真心覺得等得好值得‼️‼️因為佢嗰塊皮真係好脆口啲魚肉食落去都好新鮮🤩🤩而吉列炸蠔當然都係新鮮滾熱辣炸起嘅之後就係我最期待嘅心の魚生飯同埋三文魚前者就有齊好多唔同款式嘅粒粒魚生,包括係三文魚同鮮蝦刺身等等呢個真係好正💖💖跟佳嗰個三文魚更加高質因為佢真係好新鮮,而且仲超厚肉💕💕我完全唔捨得食曬所以我真心推薦呢個三文魚🥰🥰(其實我最想食三文魚腩,不過我哋去嗰日賣曬)最後就講埋嘢飲方面啦我朋友就揀咗要藍蝶花白桃乳酸($48)飲落去幾重桃味,唔太會甜而我就係飲忌廉溝鮮奶($38)佢哋嘅忌廉溝鮮奶係真係cream mix 鮮奶所以覺得幾吸引

咁首先講咗最特別嗰個鐵板牛柳先啦
呢個應該係最值得打卡嘅一個❤️❤️
因為店員一擺低之後就會用火機點著佢🔥🔥
而牛柳食落去幾有口感,好濃郁牛肉香味

咁跟住就講吓燒鯖魚飯同吉列炸蠔
但係真心覺得等得好值得‼️‼️
因為佢嗰塊皮真係好脆口
啲魚肉食落去都好新鮮🤩🤩
而吉列炸蠔當然都係新鮮滾熱辣炸起嘅

之後就係我最期待嘅心の魚生飯同埋三文魚
呢個真係好正💖💖
跟佳嗰個三文魚更加高質
因為佢真係好新鮮,而且仲超厚肉💕💕
我完全唔捨得食曬
所以我真心推薦呢個三文魚🥰🥰
(其實我最想食三文魚腩,不過我哋去嗰日賣曬)

最後就講埋嘢飲方面啦
我朋友就揀咗要藍蝶花白桃乳酸($48)
飲落去幾重桃味,唔太會甜
而我就係飲忌廉溝鮮奶($38)
佢哋嘅忌廉溝鮮奶係真係cream mix 鮮奶
所以覺得幾吸引
  • 心之火焰鐵板牛柳串
  • 心之魚生飯
  • 三文魚刺身
  • 吉列炸蠔
  • 藍蝶花白桃乳酸
2021-09-03 103 浏览
心の食堂地方雖小但食物一啲都唔馬虎,用QR code點餐對小店嘅店員同食客嚟講都好方便。心の蛋卷係依度嘅招牌,切開見到流心芝士仲有滿滿嘅三文魚同蟹籽就知道係心機之作,味道亦一級棒呢💯李小龍卷原來係因為炸蟹鉗而命名,又幾搞笑;卷物仲有牛油果、魚子醬、蟹籽同青瓜,配搭唔錯。石板帶子上菜時仍冒煙,黑松露味末算突出但帶子肉好嫩,裙邊彈牙。依度嘅炸物都有水準,炸蠔同可樂餅都係即叫即炸,熱辣辣脆卜卜,份量多又香口。燒物就試咗雞軟骨同菠蘿,前者調味適當幾惹味,後者鮮甜多汁,食得狼狽少少但好滋味~飲品定價合理,飲番杯烏龍茶解膩就最啱lu😋
心の蛋卷

心の蛋卷

石板黑松露牛油帶子

吉列炸蠔
蟹肉忌廉餅

燒雞軟骨 (3串)
原條燒菠蘿

飲品定價合理,飲番杯烏龍茶解膩就最啱lu😋
(凍) 烏龍茶
2021-08-30 72 浏览
位於銅鑼灣食廈樓上的日式料理,餐廳牆上掛滿了單車,環境像普通的cafe餐牌有很多的選擇主要以刺身、串燒和小吃為主螢光魷魚($68),醃漬後的魷魚帶鹹香,應該還加了柚子汁作調味,所以鹹中帶點酸邪惡包($76)之所以叫邪惡包, 是因為同時把兩種誘惑放在一起,帶子和鵝肝兩種截然不同的味道,一個清甜鮮味,一個味道濃烈,放在一起吃鵝肝味道先彈出,口感卻傾向於帶子的爽滑,幾特別海膽蟹子杯($68),正確來說應該是海膽蟹子迷你飯,海膽新鮮,小小的一杯,少吃多滋味彩虹卷($68)是卷物的其中一款, 中間是炸蝦,一邊是蟹子,一邊是白芝麻,另一邊是脆紫菜,不同口感聚集於一件卷物之中,用心之作厚燒牛舌心($58) 非常厚身, 口感爽口汁燒牛肉飯($58),看上去小小的一碗,其實份量不少,上面堆疊了很多牛肉片鰻魚茶漬飯($58),用的是切條的鰻魚,略嫌茶漬飯味道過濃

餐牌有很多的選擇主要以刺身、串燒和小吃為主

厚燒牛舌心($58) 非常厚身, 口感爽口

鰻魚茶漬飯($58),用的是切條的鰻魚,略嫌茶漬飯味道過濃

2021-08-28 61 浏览
心之食堂 (銅鑼灣).秋葵刺身沙律- 呢個沙律個人認為係性價比之王,佢$88但一大盤,内有健康蔬菜秋葵切粒,另有呑拿魚刺身粒以及大量沙律菜,伴芝麻醬,好吃😋.燒原條粟米🌽- 燒粟米需時,粟米燒得金黃色而且很甜!.海膽軍艦2件- $98有兩件超肥美海膽,雖然海膽稱不上鮮甜但份量好多,可以先吃部份刺身再成啖食壽司軍艦🥰.彩虹卷- 彩虹卷真係每面沾不同顏色嘅食材,紫菜粉,蟹籽,芝麻等,包住炸蝦🍤青瓜等,很不錯!.燒雞腎(2串)- 雞腎不錯,汁燒又夠爽口.蒜片牛柳粒石鍋飯- 呢個推薦,飯量超夠,牛柳粒夠惗身,蒜片勁香,不錯嘅主食. 📌 心之食堂 (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
心之食堂 (銅鑼灣)

燒原條粟米🌽- 燒粟米需時,粟米燒得金黃色而且很甜!

燒雞腎(2串)- 雞腎不錯,汁燒又夠爽口

📌 心之食堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
喺time square 行完街之後,就去咗附近百樂中心嗰度睇吓食咩好,之後上咗一間餐廳試吓,順便飲杯野傾吓計😗同朋友叫左個海膽蟹籽杯,心之蛋卷,心之魚生飯,邪惡包,蟹肉忌廉餅,日式炒雜菌,另外仲叫咗兩杯嘢飲-藍蝶花白桃乳酸同鳥龍茶重點推介:心之魚生飯,一上到黎見到有個心形❤️嘅魚生飯,感覺好sweet🥰 ,好適合情侶嚟向對方表達愛意😍,而且份量都唔少,刺身就切粒擺喺個飯嘅上面💓心之蛋卷,蛋卷裏面包着芝士同埋明太子,切開去,一拉出嚟嗰種感覺真係好正,以及而且好足料💁🏻‍♀️邪惡包,聽到呢個名,就知道真係好邪惡,佢係用紫菜包住啲生菜再有帶子同埋鵝肝,夾埋一齊食,真係好正😌藍蝶花白桃乳酸,天氣熱辣辣,真係要飲返杯凍野飲解渴,咁得出淡淡的桃味,同埋乳酸好夾,令到我不經意食多咗🤦🏻‍♀️整體來講,餐廳CP值都幾高,價錢來講都算實惠,位置都方便,大家如果經過銅鑼灣都可以試吓😌

重點推介:

一間位於銅鑼灣時代廣場附近既樓上鋪,雖然店鋪細細,但係選擇夠多,放工同朋友黎都唔錯~食物全部都好比心機整,可惜知道既人唔多,IG都好似比較少,今次食到好既野都希望同大家分享吓多D人知啦~呢個彩虹卷整得好有心機,賣相吸引,而且入面有炸蝦~口感一流。呢度既招牌就一定係呢個心之蛋捲。入面仲有流心芝士,所以食完都有D飽。蟹肉忌廉餅有驚喜,炸得黎完全唔會覺得「漏」,一個人都可以食晒成碟。蘆筍海老牛肉卷,醬汁好野味。

彩虹卷

呢度既招牌就一定係呢個心之蛋捲。
心之蛋捲

入面仲有流心芝士,所以食完都有D飽。

蟹肉忌廉餅

蘆筍海老牛肉卷,醬汁好野味。
蘆筍海老牛肉卷

2021-08-24