2021-11-04 179 浏览
🥢鬧市樓上日式食店🥢推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍The One 斜對兒登 My Apple Pie 巨型MV應援,爵C打卡熱點。同朋友到又有「口福街」稱號的厚福街食晚飯,在街尾位置H8有唔少食店,朋友點選居酒屋一解日本之苦🥲Menu 選擇頗多,如刺身、壽司、鍋物、麵類、御飯等等。座位設少量Bar 檯,可以近距離欣賞店員迅速準備訂單。結賬時店員提及外賣自取有9折優惠喔~🥢德美海膽魚生飯 HKD172✨外觀頗豐富,海膽、三文魚籽、蟹籽、油甘魚、帶子、花竹蝦、三文魚、玉子等,醋飯微酸。🥢日式海膽蒸蛋 HKD57✨面層鮮甜海膽、冬菇及紫蘇葉。蒸蛋滑溜,內有帶子、魚片、銀杏、蟹柳等,感覺特別。🥢湯 + 沙律 (魚生飯附送)✨海帶、豆腐、紅白蘿蔔味噌湯,水準正常。沙律是常見蟹籽蟹柳青瓜絲配沙律醬。總結:-食物 ❤️❤️❤️❣️🤍環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️🤍.··🔖德美壽司 (尖沙咀)🪑尖沙咀厚福街8號H8 5樓
🥢鬧市樓上日式食店🥢
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

Menu 選擇頗多,如刺身壽司、鍋物、麵類、御飯等等。座位設少量Bar 檯,可以近距離欣賞店員迅速準備訂單。結賬時店員提及外賣自取有9折優惠喔~

🥢德美海膽魚生飯 HKD172
日式海膽蒸蛋

🥢日式海膽蒸蛋 HKD57

🥢湯 + 沙律 (魚生飯附送)

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❣️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
🔖德美壽司 (尖沙咀)
🪑尖沙咀厚福街8號H8 5樓
  • 日式海膽蒸蛋
  • 德美海膽魚生飯
2021-11-03 81 浏览
夜晚7:30 walk in,好開心唔使等位,因為我地唔介意坐bar枱,其實坐bar枱空間感仲大,而且可以望到師父整壽司,都有一種禮覺上的享受!👉🏻洋風鰻魚斑戟 $62非常驚喜!斑戟除左包住大大塊鰻魚外,仲有芒果同牛油果,口感一流,味蕾的享受!👉🏻牛油果軟殼蟹卷 $83軟殼蟹大大件,牛油果好新鮮,非常好味!👉🏻海膽軍艦 $69又肥美又鮮甜,真係好幸福!👉🏻士多啤梨汁鐵板鵝肝 $80多士烘得好脆好香,配士多啤梨汁好有特色,主角鵝肝肥滑香濃,無得輸!👉🏻奶凍 (免費附送)免費甜品作結,真係大滿足!

👉🏻洋風鰻魚斑戟 $62

👉🏻牛油果軟殼蟹卷 $83
軟殼蟹大大件,牛油果好新鮮,非常好味!

👉🏻海膽軍艦 $69
又肥美又鮮甜,真係好幸福!

👉🏻士多啤梨汁鐵板鵝肝 $80

👉🏻奶凍 (免費附送)
免費甜品作結,真係大滿足!

• 洋風鰻魚班戟
今個星期有新同事,星期五Lunch就同四位同事去食H8既德美壽司🍣H8全座都係餐廳,中午繁忙時段🕐去到要等10-15分鐘差唔多有位時可以用手機預先落單,坐低就即刻有沙律,味噌湯,茶碗蒸蛋主食都好快就黎到,上菜速度認真快啊,岩哂放Lunch得一個鐘食飯既人同事食既北海道三色丼魚生飯超大碗啊,魚生好多又厚切,下次再黎我一定試埋呢個😍🍱鰻魚飯定食 附:沙津🥗,味噌湯🫕,茶碗蒸蛋🍳,甜品🍮我作為鰻魚愛好者就當然點鰻魚飯定食😋淨係睇個賣相已經流哂口水鰻魚既份量好足夠,將表皮燒到有焦香味,而米飯軟硬度岩岩好再加上芝麻係面,蛋絲係底,連埋醬汁拌飯一齊食既感覺好滿足前菜,湯,主菜,甜品,食到好飽飽,一直飽到夜晚啊
H8全座都係餐廳,中午繁忙時段🕐去到要等10-15分鐘

🍱鰻魚飯定食 附:沙津🥗,味噌湯🫕,茶碗蒸蛋🍳,甜品🍮
鰻魚既份量好足夠,將表皮燒到有焦香味,而米飯軟硬度岩岩好
再加上芝麻係面,蛋絲係底,連埋醬汁拌飯一齊食既感覺好滿足
前菜,湯,主菜,甜品,食到好飽飽,一直飽到夜晚啊
午餐
2021-11-02 56 浏览
今日喺尖沙咀見到呢間德美壽司,朋友話呢間嘢啲嘢食ok,咁就同朋友上去試下, 入到去啲裝修都ok,都見咗都好多人等緊食壽司,講多無謂,我哋冇乜叫太多嘢,可以睇下我啲相我哋叫咗以下:三色魚生飯: 呢個三色魚生飯有我最鍾意食嘅三文魚,而且三文魚亦都幾肥大,都食到佢幾新鮮嘅.因為我覺得食魚生飯最緊要fresh然後撈埋啲wasabi再加豉油嚟食,咁我覺得就一流,呢個飯我覺得都係可以。韓式泡菜豬肉鍋: 呢個韓式泡菜豬肉係我啲朋友嗌嘅,咁我試咗少少,其實都幾辣,而且都菜同豬肉嘅size亦都ok嘅,唔算話太多亦都唔算話太少,不過就最好叫多一個飯,因為都驚唔夠飽。最後其實呢間嘢我覺得都係要叫返一啲魚生飯或者日本料理比較適合啲, 因為始終呢間嘢都係食日式料理為主。 另外睇到呢一間嘢外賣有九折,下次我都試下叫外賣慳少少錢。

2021-11-01 80 浏览
德美除左壽司刺生之外,連個午市定食都好抵😛六七十蚊有齊沙律,茶碗蒸,主食,加埋個加州卷,唔係好多餐廳做到😎👅牛柳粒石鍋飯 首先佢會上咗沙律同埋燉蛋,沙律正常發揮,燉蛋偏硬,但都好食亦夠味,然後就會再上埋個飯俾你。石鍋飯熱辣辣上枱,牛柳超級入味,撈飯食一流,呢個牛柳有驚喜!呢個套餐會包埋味噌湯,最後仲有個甜品,係牛奶布甸淋左芒果汁,牛奶布甸好重奶味,平衡返頭先既咸點,呢個價錢真係飽到上喉嚨,又抵又好食👍🏻👅牛肉烏冬 呢個套餐亦都係包左燉蛋,沙律,味噌湯,仲有個卷物😳份量真係超級多!烏冬質地唔係機打麵粉味嗰種,係彈牙既!💁🏻‍♀️呢個套餐主要賣點係平靚正,性價比高💁🏻‍♀️不過佢午市人流比較多附近返工嘅人食,所以入座只有1小時,可能食得有啲趕💁🏻‍♀️

👅牛柳粒石鍋飯

👅牛肉烏冬

放工再訪德美,今次一個人想食個輕晚餐,估唔到叫左幾樣小食,質素高又夠飽😍✨🍣煎鵝肝帶子卷 $86鵝肝包左係飯卷中間,但仲係有鵝肝獨有既濃烈油香,表面有帶子切片,內裡仲有d青瓜絲解鵝肝既油膩感,加埋d脆條一齊食口感超豐富,呢個鵝肝卷真係無得輸!😋✨🍢安格斯牛肉串 $47安格斯牛肉以條狀形式串起,夠厚,燒得香口,入口嫩滑,油脂豐富,係幾唔錯既串燒。✨🥗煙三文魚西柚沙律 $58 (走沙律醬)我估唔到佢個沙律會係咁既形式上,煙三文魚鋪係一塊塊西柚上面,沙律菜同車厘茄另上,擺盤做得好靚,西柚好juicy同fresh,同偏咸既煙三文魚一齊食中和返個咸味,幾鍾意呢個沙律🥰👍🏻👍🏻👍🏻✨🦑魷魚鬚 $33夠香脆,佐酒一流!下次要叫埋酒😆臨走仲送多個芒果奶凍🍮一人輕食我覺得好味又滿足,唔洗次次都叫咁多壽司😌📍 德美壽司 (尖沙咀)尖沙咀厚福街8號H8 5樓

✨🍣煎鵝肝帶子卷 $86

✨🍢安格斯牛肉串 $47

✨🥗煙三文魚西柚沙律 $58 (走沙律醬)

✨🦑魷魚鬚 $33
夠香脆,佐酒一流!下次要叫埋酒😆

📍 德美壽司 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 5樓
2021-10-27 72 浏览
今日約咗個朋友放工見面 由於佢收工唔會準時所以一早約定係呢條食街到時慢慢揀 最後就揀咗呢間壽司店因為見佢裝修都好靚 仲有個壽司吧枱都幾吸引叫咗以下呢幾樣食物大蝦天婦羅煎鵝肝帶子卷野菜牛肉鍋天婦羅基本上每次食日本嘢都會叫 呢度嘅大蝦天婦羅都好啱我口味 夠脆皮又唔會太厚,脆到連蝦頭都食到!個天婦羅汁又非常開胃夠解膩鵝肝帶子卷唔係咁多餐廳有呢個卷物揀所以就試下。上碟時都覺得幾特別因為佢個上面有好多嘅炸脆絲喺度加埋鵝肝嘅香味以及帶子本身嘅鮮甜整體再夾埋青瓜絲,食落有多重味道口感,正!至於牛肉火鍋,牛肉非常之多而且肉味都非常濃,唔係普通雪藏貨色,佢嘅湯底亦都好啱我口味甜甜地又唔會太鹹,仲有唔少嘅蔬菜,冬菇,豆腐同埋粉絲喺底,仲有隻窩蛋係最上面,好食!最尾仲送左兩個甜品仔,估唔到出奇地好味,預料之外,簡直係完美句號。

叫咗以下呢幾樣食物
大蝦天婦羅
煎鵝肝帶子卷
野菜牛肉鍋

2021-10-26 96 浏览
相信鍾意食日本野嘅人都會識德美😂(屬於我嘅平靚正日本丼系列)(因為呢個價錢呢個質素算係唔錯❤️)德美海膽魚生飯$172見到咁飽満新鮮嘅海鮮丼就開心最岩我呢啲咩都想食啲嘅麻煩人 🤪魚子蔥拖羅茸飯$142每次去德美我都會叫🤗因為拖羅茸有啲地方我試過好腥😶‍🌫️而且佢粒魚子好清甜 成件事好夾😋芥辣八爪魚軍艦$33我哋嘅最愛嘅而且即叫即整好新鮮丼飯跟麵豉湯同沙律食完仲有芒果奶凍小甜品 不過撞啱時間六點佢晚市開門就唔使等6:30之後已經人頭湧湧 不過見到外賣自取有九折🤩 下次多人都可以外賣返屋企先慢慢食🥳
相信鍾意食日本野嘅人都會識德美😂

(屬於我嘅平靚正日本丼系列)

(因為呢個價錢呢個質素算係唔錯❤️)
德美海膽魚生飯$172

2021-10-25
魚子䓤拖羅茸飯
  • 德美海膽魚生飯
2021-10-23 67 浏览
咁大個人第一次食德美😂😂卷物大大件好抵食😚😚個溫泉蛋天婦羅幾得意😁唔錯唔錯!不過就坐得好逼😞唔係幾舒服😞洋風鰻魚Pancake 又熱又凍咁怪怪地😅😅我同朋友覺得唔多好食😂😂
咁大個人第一次食德美😂😂
卷物大大件好抵食😚😚
個溫泉蛋天婦羅幾得意😁唔錯唔錯!
不過就坐得好逼😞唔係幾舒服😞
洋風鰻魚Pancake 又熱又凍咁怪怪地😅😅
我同朋友覺得唔多好食😂😂
2021-10-22 70 浏览
「德美壽司」位於厚福街8號H8 5樓全層,日式裝修,木系檯櫈,以2-4人座位為主呢度食物選擇多,有刺身、壽司、鍋物、燒物、天婦羅……….🍴野菜天婦羅,野菜種類都好多,有南瓜、茄子、冬菇、番薯、青辣椒、蘆筍、粟米、薑等以薄粉漿包著野菜炸出的天婦羅,入口鬆軟香脆,清爽唔油膩尤其係粟米天婦羅,入口粟米香甜,非常好味另外較特别是有薑天婦羅,唔辣,薑味香濃、清爽呢度出名刺身新鮮,主食點咗🍴海膽魚生飯軟糯適中醋米飯,配上軟滑甘香….海膽,肉質肥美、新鮮刺身….油甘魚腩、三文魚、帶子,肉脆鮮甜….熟蝦、蟹柳,粒粒脆口….飛魚籽,鮮味十足….三文魚籽,招牌玉子…..德美玉子餐後,每位送一份🍴甜品….芒果奶凍奶凍軟滑,芒果味香濃

呢度食物選擇多,有刺身壽司、鍋物、燒物、天婦羅……….

以薄粉漿包著野菜炸出的天婦羅,入口鬆軟香脆,清爽唔油膩
尤其係粟米天婦羅,入口粟米香甜,非常好味
另外較特别是有薑天婦羅,唔辣,薑味香濃、清爽

呢度出名刺身新鮮,主食點咗🍴海膽魚生飯

餐後,每位送一份🍴甜品….芒果奶凍
奶凍軟滑,芒果味香濃

2021-10-17 74 浏览
還未可以到日本,實在要到德美一轉解鄉愁。這裡的鰻魚飯,最特別的是會配上一塊日本飛驒區的鄉土料理常用的朴葉 ,目的是令葉面的鰻魚及葉底的米飯沾上葉香,原理跟平常我們吃到的荷葉飯相若。鰻魚沒有被朴葉蓋過鮮味,米飯則滲了淡淡葉香。鰻魚表皮燒得焦香薄脆加上芝麻,底部亦有蛋絲,醬汁味道帶甜不膩拌飯一流。米飯軟硬度剛好,不會太腍太綿,入口尚有小小煙韌。單看賣相已經值回票價,鰻魚飯以傳統木盒裝盛配傳統木匙,盒頂位置還有氣孔透氣,確保不會因涉及氣令口感不同。一場來到,意猶未盡再來一客雜錦天婦羅。紫蘇沙追魚天婦羅入口一絲絲的,魚味亦較重,以薄薄的天婦羅粉漿包裹著,輕炸不會太油膩,亦不太厚粉,香脆鮮味可口,佐酒一流!大蝦天婦羅兩隻,炸粉薄而且炸油無油膱味。茄子天婦羅盡顯刀功,炸完都沒有散開。日本南瓜天婦羅很甜啖啖肉入口真是好正。冬菇天婦羅,裡面仍保持一定濕度不乾身,不簡單。
還未可以到日本,實在要到德美一轉解鄉愁。

鰻魚沒有被朴葉蓋過鮮味,米飯則滲了淡淡葉香。

米飯軟硬度剛好,不會太腍太綿,入口尚有小小煙韌。

一場來到,意猶未盡再來一客雜錦天婦羅。

紫蘇沙追魚天婦羅入口一絲絲的

大蝦天婦羅兩隻,炸粉薄而且炸油無油膱味。

茄子天婦羅盡顯刀功,炸完都沒有散開。

日本南瓜天婦羅很甜

啖啖肉入口真是好正。

冬菇天婦羅,裡面仍保持一定濕度不乾身,不簡單。
  • 活鰻魚朴葉飯
  • 什錦天婦羅
2021-10-12 102 浏览
尖沙咀厚福街多嘢食就係人都知,尤其是係5樓嘅德美壽司真係次次開𨋢門都見到一堆人等緊😂所以小編今次就嚟試吓佢哋嘅壽司同剌身係咪真係咁吸引🤤帆立貝刺身 依度嘅帆立貝刺身真係好出色😋 帆立貝肉身肥厚而且色澤通透,一上枱已經好吸引😛入口係一啲腥味都冇,嫩滑又鮮甜,點埋豉油冇得輸😤三文魚子軍艦 三文魚子係我第二嘅最愛🤤魚子size既大又飽滿,一啖啪落口,魚子粒粒爆開超級鮮甜!鹹鮮味加上壽司嘅白醋飯真係好滿足❤️三文魚壽司 三文魚厚肉之餘,食落都幾鮮甜!當時晚市埋晒三文魚腩,如果唔係一定會試埋🥺甜蝦壽司 甜蝦比我想像中厚肉😚 味道甘甜,鍾意甜蝦嘅朋友都可以試吓食完成餐之後仲有個飯後甜品,當晚係淋上芒果醬嘅奶凍,質地彈牙都幾有驚喜🌞整體上無論係壽司還是刺身都新鮮高質!對得住個價錢😗 依加外賣自取仲有九折優惠😯 未試過嘅朋友不妨襯優惠期間試下~

帆立貝刺身

三文魚子軍艦

三文魚壽司

甜蝦壽司
甜蝦比我想像中厚肉😚 味道甘甜,鍾意甜蝦嘅朋友都可以試吓

2021-10-12 95 浏览
德美壽司係一間好多人都推介嘅日本餐廳,成日都排晒長龍😂 佢啲嘢食一定唔會令你失望😋 一定要試佢哋啲壽司🍣 大大件超好食👍 另外都試咗佢哋嘅牛肉鍋 💯 當然都要試埋佢哋嘅串燒啦,我就試咗佢哋嘅牛舌串燒🥓 好食!餐牌仲有好多其他款式嘅食物,例如刺身、壽司、天婦羅、鍋物等等😂 所有嘢都想試吓😂 要等下一次再嚟試其他嘢食啦佢哋除咗尖沙咀有門市之外,仲有沙田、將軍澳同埋觀塘等等👍 期待佢哋喺港島都開分店!🤣

餐牌仲有好多其他款式嘅食物,例如刺身壽司、天婦羅、鍋物等等😂 所有嘢都想試吓😂 要等下一次再嚟試其他嘢食啦

• 燒牛舌
  • 野菜牛肉鍋
  • 壽司
行過尖沙咀想食日本野,決定試下H8間中都聽到朋友講既德美壽司🍣除左壽司同魚生,估吾到熟食都好出色!呢個價錢呢個質素💥抵食❗️❐ 三色魚生飯🍱 $132 免費配有沙律同味增湯⟰ 沙律配他他醬加上粒粒脆麵包味道新奇驚喜💥味增湯咸淡岩岩好⟰ 三色魚生飯魚生超厚切有三文魚同帶子,極新鮮又鮮甜🌟最驚喜嘅仲有流心蛋!🌊當蛋漿流滿每粒飯口感綿滑,另一個驚喜係魚生飯係預先用將由調味嘅飯再加上切條冬菇🍄❐ 蟹子沙律🥗 $53⟰ 青瓜絲夠凍夠幼身夠爽口💥蟹子蟹柳份量超夠,蟹子新鮮蟹柳鮮味十足🌟⟰ 沙律醬攪拌均勻,味道開胃涼快💦❐ 鐵板牛柳粒 $88⟰ 暫時食過最好味嘅牛柳粒!嚟到嘅時候鐵板仲熱到渣渣聲🔥牛柳粒牛肉味濃好有穫氣,入面鮮嫩多汁💦超正!⟰ 個底配有好多切條洋蔥加上本身有燒汁🧅餸飯一流,另外仲配有粟米🌽鮮甜!⟰ 最最最驚喜係有煙肉紫菜薯蓉🥔仲有粒粒薯仔喺中間🔥加埋鐵板嘅火氣,讚🌟❐ 韓式泡菜豬肉鍋🍲 $73⟰ 配料豐富有紅蘿蔔🥕娃娃菜🥬粗粉絲、金菇、冬菇🍄豬肉片等等🥓份量超多,仲可以加$12配白飯🍚⟰ 蔬菜類夠淋又入味,索哂d湯💦粗粉絲煙靭有口感💥豬肉片厚切大塊吾會靭之餘好有豬肉鮮味🌟⟰ 湯

❐ 三色魚生飯🍱 $132 免費配有沙律同味增湯

❐ 蟹子沙律🥗 $53
⟰ 沙律醬攪拌均勻,味道開胃涼快💦

❐ 鐵板牛柳粒 $88

❐ 韓式泡菜豬肉鍋🍲 $73
⟰ 湯底少辣偏少酸泡菜味都算濃🌶越食越惹味

炸雞軟骨 $42
⟰ 雞軟骨炸到好鬆化💥軟骨咬得開,有少許調味
⟰ 加埋檸檬汁同沙律醬十分香脆可口🌟

最後仲送咗甜品🍮係綠茶紅豆椰汁糕上面加上芒果汁🥭夠晒彈牙又唔會太甜🥥椰汁味好香,上面加左酸酸甜甜嘅芒果汁好特別又開胃又解濟🌟走嗰陣發現外賣自取仲有9折!
  • 鐵板牛柳粒
  • 三色魚生飯
  • 蟹籽沙律
2021-10-04 150 浏览
星期六突然想食鰻魚飯,見到姨間餐廳都幾多like,試試佢。因為2點30左右先入座可能過左lunch time 所以完全唔洗等位,2位一到就入得。見左2個lunch sets定食, 包埋前菜沙律,茶碗蒸蛋,麵豉湯同小甜品。我地叫左一個鰻魚飯定食同一個吉列蝦什錦定食再加多份牛舌😋前菜同茶碗蒸鰻魚飯定食 - $90 (4/5) 鰻魚汁夠哂送飯,肉既份量都夠,有小咸,重口味人士最愛❤️吉列蝦什錦定食 -$74 (4/5) 性價比超高,隻蝦勁大隻,炸得好好食,炸粉不算厚。炸蠔都好正,好juicy ,一d都唔腥,有2隻,仲有2塊都唔細舊既炸雞。個烏冬份量唔多,不過好好食,似真係手打烏冬,好彈牙,食哂成個餐都好夠飽。另加左一份燒牛舌 -$43 (4/5)佢係小小厚既牛舌,一串6粒,有大有小,加左小小鹽同黑椒燒,好香口,好正😋最後仲有個跟餐送既小甜品,黑糖蕨餅,個人好鐘意食蕨餅,所以覺得好正,本身已經食到勁飽,份量細細岩岩好。總結: 埋單一人105蚊連埋加一,有full set,性價比真係勁高,仲要好好食😋😋😋一定有下次。😋😋😋
星期六突然想食鰻魚飯,見到姨間餐廳都幾多like,試試佢。

前菜同茶碗蒸

2021-10-02