2016-02-27 691 浏览
朋友K新年後喺美國學成歸來,三五知己當然急不及待出黎敘舊敘舊啦!想靜靜地吹下水、食啲嘢、飲杯酒,我地最後揀咗喺大埔嘅德意時啤酒坊 Das Bier,一次過滿足三個願望!太和火車站行過去大概10分鐘路程,舖頭位置唔太顯眼,但唔難搵。雖然舖面唔大,但唔會話好逼。歐陸小店嘅裝修擺設加埋音樂,幾chill!餐牌一目了然,除咗多國菜,仲有唔同牌子啤酒。啤啤佢!Oyster Platter戴一戴頭盔先,其實我本身唔太鍾意食生蠔…不過,對我呢類唔識食生蠔嘅人黎講,呢隻生蠔真係算好易入口,海水味重,冇腥味。Baked French Fries with Onion Cheese記得襯熱食!哇,一上枱見到熱辣辣、溶溶地嘅芝士已經流晒口水!後尾攤凍咗,口感真係爭好遠…所以記得,襯!熱!食!Spanish Platter稍鹹,但呢個應該係所有西班牙火腿嘅特色黎啦?!夾少少芝士同蜜糖,個味道即刻balance晒。Super Sausage Platter食德國嘢,當然唔少得香腸拼盤!隻隻腸仔各有特色,個人最愛最長嗰隻腸,外脆內軟,好juicy,搭少少酸椰菜,點少少茄汁,正!German Pork Knuckl

餐牌一目了然,除咗多國菜,仲有唔同牌子啤酒。
啤啤佢!
Oyster Platter
Spanish Platter
Super Sausage Platter
German Pork Knuckle with Sauerkraut & Potato Salad
成晚最期待嘅豬手出現了!肉質嫩滑,亦唔會話好鹹。外皮好薄好脆,真係食到「咔咔」聲!唯一一個小挑剔係外皮稍為硬咗啲啲咁多,但仍然無阻呢個係必食之選!