2017-10-26 624 浏览
今天是我畢業的大日子,我們一家人在學校頻撲了一整天。與同學合照,與老師合照,一家人渡過了一個忙碌的下午。爸爸媽媽對我的養育之恩,又特地請假出席我的畢業典禮,一家人齊齊整整的感覺真的很開心。這都令我反思自己在這個大學生涯裏面,有多少晚沒有陪伴他們,有多少晚夜歸,甚至一個月一家人齊整地吃一頓晚飯都沒好幾次,一心只顧着玩樂。今天要真正踏入社會,開始長大。父母年邁,陪伴他們的日子就會變得越來越少,真的要多加珍惜相處的時間。所以我決定要在今天這個大日子,請他們吃頓好的,回饋他們。爸媽不喜歡嘈吵,多人的餐廳,所以我專誠預訂了一間位於觀塘的私房菜。這間「御膳」私房菜是我從朋友的Facebook上得知。他們是因媽媽生日,所以一家人去吃的。他們上載的圖片很吸引,菜色以海鮮為主,就是這樣我就被美食相片迷惑了我去預訂的衝動。御膳是皇帝的膳食。還記得以前我喜歡看大長今,她烹調皇帝膳食的地方就是「御膳廚房」,那個廚房很高級,需要有一定的官位才能進出。難道現在隱閉的工廈都能品嚐到出類拔萃的御膳美食?餐廳很user friendly,可以用WhatsApp溝通,把想要的菜式預先告訴他們,我就當然選擇大肉蟹和東星斑。

難道現在隱閉的工廈都能品嚐到出類拔萃的御膳美食?餐廳很user friendly,可以用WhatsApp溝通,把想要的菜式預先告訴他們,我就當然選擇大肉蟹和東星斑。當天我帶着萬分的期待和家人齊去品嚐。

餐廳裝潢簡單,但很乾淨。一進門,已經聽到廚房傳出的鑊氣聲。晚上八時多,有不少家人和朋友在這裏相聚,享用御膳。還有是一些小情侶,想不到兩小口子也有吃私房菜的情趣。

香芒沙律大蝦球

這個菜式上枱時如花般燦爛,色彩繽紛,非常搶眼。上面的那朵蘭花更是畫龍點睛。我想這就是一個中西合璧的前菜。蝦球上面鋪了一大片芒果,很香甜,我媽媽都大讚這個芒果。
再來就是蝦球,蝦球不算大,但炸得香脆。蝦球晶瑩通透,爽口彈牙。沙律真是有很多材料,除了蔬菜,還選用新鮮水果,有士多啤梨,奇異果,藍莓,青蘋果等等。青蘋果和奇異果酸酸甜甜,在和濃郁的沙律醬中和,開胃得很。

蒜蓉粉絲蒸蟶子王

一上枱就看見蟶子王上鋪着很多炸蒜,蒜頭粒,看到已經食指大動。蟶子很新鮮,除了有嚼勁之外,更是爽脆。平時我不吃蒜頭的,但是這些蒜粒並沒有蒜頭的苦澀或辣味。所以我把上面的所有蒜頭粒,炸蒜都吃光。
那個豉油醬汁調味得很好。蒸完蟶子的肉汁滲入豉油裏面,令醬汁充滿着海鮮的鮮味。那些粉絲更是吸收醬汁的所有精華,味道非常濃郁。

白胡椒爆炒南非鮑魚

平時鮑魚都是以炆鮑魚為主。今次是用白胡椒爆炒,我是第一次試。別看小這個菜式,那個白胡椒味非常濃郁,用大火爆炒鮑魚,將胡椒味道滲入鮑魚,辣味頗重。因為不是蚊的關係,鮑魚仍保留原有的嚼勁。白胡椒的醬汁打鮑魚漿住,每一啖都品嚐到鮑魚的鮮味和白胡椒的椒麻,讓味蕾有巨大的衝擊。

麻辣水煮魚
麻辣水煮東星斑

水煮魚選用了東星斑,它足足有12兩重。廚師先將東星斑拆肉,把魚肉切成魚肉片,再將餘下的魚骨和皮煎香。煎香的魚骨和魚肉片用水煮方式烹調,把大量辣椒,辣椒乾,花椒,八角,香蔥等等水煮材料全加進去。那些魚肉片完全吸收麻辣湯汁,濃郁美味。我很欣賞它上面的芝麻,非常香,令這道菜式錦上添花,香,麻,辣都齊。
它更臥虎藏龍,裏面還有青瓜和紅薯粉,這是我意想不到的。因為我很喜歡吃麻辣紅薯粉,那些紅薯粉完全地把湯汁吸收,美味得很。

花雕雞油蛋白蒸大肉蟹

新鮮的大肉蟹可以選擇不同的烹調方法。可以選花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑蔥炒,胡椒炒或四川香辣炒。
因為剛才的東星斑已經用了麻辣水煮的方法,所以今次就用清淡的花雕雞油蛋白蒸去品嚐這一隻新鮮大肉蟹。這個方法更能真正品嚐肉蟹本身的鮮味。我本身喜歡吃蟹,但是不喜歡剝殼。
廚師很貼心,把蟹鉗預先弄開,所以食客很容易把蟹肉離殻。
整個蟹鉗很飽滿,充滿着蟹肉,鮮嫩美味。蟹肉的鮮味滲入蛋白裏,很香滑。淡淡清香的花雕味,和蛋白香味相遇,清淡得來也有點薰醉的衝勁。

上湯浸時菜

這個是用上湯和一些野菌作為湯底。蔬菜就選用香甜的小白菜,只是加了些少鹽作調味,味道已經足夠。蔬菜爽脆,可以減低剛才麻辣水煮魚的油膩感。

江南百花雞(半隻)

起初我以為只是普通的白切雞,想不到這個菜式是多麼的考工夫。廚師先把雞切片,把雞肉離骨,再釀了蝦膠,真是貴人才能享用的佳餚美食。雞皮很薄,雞肉嫩滑,還有淡淡雞油香。
江南百花雞
雞肉下面的蝦膠足足佔了整片的三分之二,真材實料。蝦膠彈牙,香濃的鮮蝦味道直進味蕾,兩者完美配搭。

招牌御膳炒飯

炒飯用老抽大火炒起,很上色。醬油味芬香撲鼻。炒飯材料有蔬菜粒,蜆肉,蝦粒和香葱。材料簡單,但香味十足。蜆肉煙靱,有鮮香味。蝦粒乾爽,很香口。蔬菜是用菜心粒,爽脆香甜。
招牌御膳炒飯
炒飯粒粒分明,不油膩,炒得乾身,食落口有很香醬油香味。配上蜆肉的爽甜,鮮蝦的彈牙,蔬菜的爽脆,很夾,果然是招牌炒飯。

雲呢拿奶凍

我們最後以一個雲呢拿奶凍作結。奶凍非常香滑,好creamy,每一口都有香濃的鮮奶香味。雲呢拿味亦都很重,仍然很清楚看到一點點的雲呢拿籽。

不得不提這裏如同外面飲宴般,會定時給食客換碟,服務很好。
今天這個畢業的大日子,我們一家人齊齊整整地吃了一頓非常豐富的中菜,感到很高興。這個御膳廚房果然名不虛傳,給予我們味覺難忘的一個晚上。
2017-10-24
麻辣水煮東星斑
2017-10-20 327 浏览
朋友生日飯 仲要係平日, 所以想揀近近地既觀塘. 主角今次揀左觀塘工廈既「御膳」. 我地預早兩個星期就打去訂定台, 原來呢間私房菜係以人頭收費, 仲可以揀定菜式, 於是我地揀左七餸一湯 ^^餐廳雖然係工廈入面, 但環境乾淨, 餐廳有足夠既空間, 唔會有壓迫感, 感覺舒服,  適合三五知己亦適合一大家細. 首先上個 “招牌小吃麻辣鹵水拼盆”有大腸、麻辣雞絲、牛肚. 雖然我本身唔係好鐘意食牛雜之類, 但D朋友話好好食, 我就試左兩舊, 的確大腸同牛肚都好入味,  又好林. 而麻辣雞絲加上青瓜絲配麻醬, 味道配合得好好, 辣辣地好醒胃, 讚!讚!讚!砂鍋什菌龍躉骨湯奶白色既湯配芫, 魚味好濃, 亦好清新. 湯入面仲有好多菇菌, 有益又好食,  加少少胡椒粉, 味道剛剛好, 有湯飲又有魚食, 一舉兩得, 四個人既話, 一人都可以飲到兩碗. ^^菊子魚,東星斑12兩,養魚一上台大家都嘩一聲, 呢個餸用足12兩既東星斑, 整到好似朵菊花咁去炸, 賣相好靚好精緻, 呢個餸最考大廚既就係刀功. 既然係炸左, 但D魚肉仲好嫩滑, 口感鬆鬆脆脆, 上面加左柚子醬, 酸酸甜甜好開胃, 味道真係好特別, 讚!

首先上個 “招牌小吃麻辣鹵水拼盆”

菊子魚,東星斑12兩,養魚

一上台大家都嘩一聲, 呢個餸用足12兩既東星斑, 整到好似朵菊花咁去炸, 賣相好靚好精緻, 呢個餸最考大廚既就係刀功. 既然係炸左, 但D魚肉仲好嫩滑, 口感鬆鬆脆脆, 上面加左柚子醬, 酸酸甜甜好開胃, 味道真係好特別, 讚! 讚! 讚!

士多啤梨骨

未食前, 朋友們都議論“生炒骨咕嚕骨就食得多, 唔知加左士多啤梨汁會係?” 呢道士多啤梨骨味道好有趣, 甜甜鹹鹹的, 排骨外面好香脆, 但食落肉質有點硬 >< 加左 D士多啤梨汁會冇咁油膩, 亦係一個開胃既餸, 但賣相就一般啦~

蒜蓉粉絲蒸大蟶子皇
蒜蓉粉絲蒸大蟶子皇
聖子好爽口, 加埋蒜蓉食落去好香 (如果再多D蒜蓉會更好味)....敗筆係..太多油 ><

甜品 : 芒果布甸
芒果布甸

食到中段已經好飽, 因為呢度D餸都幾大碟, 但係甜品係另一個胃, 幾飽都要食, 哈哈!
芒果布甸, 好香甜幼滑, 又唔會太甜, 味道唔錯, 細細杯份量岩岩好!!

--- 飽晒 ----
庆祝纪念
生日
  • 菊子魚,東星斑12兩
2017-10-18 220 浏览
觀塘樓上餐廳林立,有的是私房菜,早幾日我就去左敬業街嘅"御膳",佢地水準確實唔錯。有水煮牛肉,啱晒嗜辣嘅朋友,牛肉味好濃,軟硬啱啱好.白胡椒爆炒南非鮑魚,白胡椒可以將飽魚提鮮不少,軟腍適中,煙堙靱軔,相當彈牙…避風塘炒蟹,的確野味,不過略嫌味濃-點,但還可以接受.

有水煮牛肉,啱晒嗜辣嘅朋友,牛肉味好濃,軟硬啱啱好.
避風塘炒蟹,的確野味,不過略嫌味濃-點,但還可以接受.

• 香芒沙律大蝦球
  • 避風塘炒肉蟹
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
3K
2017-10-18 184 浏览
觀塘不段地轉變,越來越有特色。行街,睇戲、食飯,様様不缺,己經不再是老區了。進駐工廠大廈的食肆各式其式,今晩就去了食私房菜,其實去得工廠大廈內餐廳,大多數不會講求裝潢,只要食物有特色,好味就己足夠。一早己預訂菜單,人齊就可起筷,不用煩心,真輕鬆。醒胃嘅香芒大蝦沙律卒先登場,水果粒粒非常開胃。蒸蟶子皇,果然大,有嚼口。最鐘意放了好多茸蒜和蒽粒,惹味。隨著來了一道花雕雞油蛋白蒸肉蟹,上枱時己聞到誘惑的酒香。蛋白滲入了酒香,滋味!蟹隻肉厚,啖啖豐富有口感。肉質鮮嫰甜美,大滿足。生煎東星班,雖然是養魚,肉質不遜於野生,一樣嫩滑。跟著嚟道菜夠搶味,是白糊椒爆炒鮑魚。白糊椒香好吸引,充滿口腔,鮑魚軟熟恰到好處。江南百花雞幾有特色,將蝦滑釀在雞件上,功夫不少,味道有兩重享受。上湯浸時菜,份量不少,抵食。最後的招牌炒飯,炒得粒粒分明乾爽,餡料有蝦粒,帶子粒....好味!甜品是雲尼拿布甸,不過甜,不錯。

一早己預訂菜單,人齊就可起筷,不用煩心,真輕鬆。

醒胃嘅香芒大蝦沙律卒先登場,水果粒粒非常開胃。

香芒大蝦沙律

蒸蟶子皇,果然大,有嚼口。最鐘意放了好多茸蒜和蒽粒,惹味。

蒸蟶子

隻肉厚,啖啖豐富有口感。肉質鮮嫰甜美,大滿足。

花雕雞油蛋白蒸肉蟹

生煎東星班,雖然是養魚,肉質不遜於野生,一樣嫩滑。

生煎東星班

白糊椒爆炒鮑魚

江南百花雞

上湯浸時菜,份量不少,抵食。

招牌炒飯

甜品是雲尼拿布甸,不過甜,不錯。
2017-10-17
香芒大蝦沙律
蒸蟶子
花雕雞油蛋白蒸肉蟹
生煎東星班
2017-10-16 125 浏览
上星期公司晚宴,大家都鍾情海鮮,所以揀左間係公司附近嘅"御膳"私房菜.佢地D海鮮確實有一手,好似有避風塘炒蟹,蟹好大隻,好足秤,非常野味,啖啖蟹肉,非常新鮮.芝士焗龍蝦,汁味濃,肉質爽甜,啖啖龍蝦肉,好正菊子魚我就最欣賞,炸得外脆內弱,再加埋柚子汁,清新怡人!!最後嘆埋個西瓜果盤,啖啖西瓜肉,非常清甜;仲有奇異果,合時令,都幾清甜;草莓则有少少酸,再加上造型特别,確實係幾好飯後果.御膳雖然身處工厦,但卻有這麼多好菜式,確實值得推介俾大家-試.

芝士焗龍蝦,汁味濃,肉質爽甜,啖啖龍蝦肉,好正

菊子魚我就最欣賞,炸得外脆內弱,再加埋柚子汁,清新怡人!!

2017-10-13 125 浏览
國慶假期同左幾個客去左觀塘敬業街嘅御膳私房菜,因為係假期,所以我地提前兩個星期就book枱,佢地幫我地定好菜式,儘量以時令為主。客人最中意食海鲜,所以就有呢個非常野味嘅避風塘炒蟹,爆得好香囗,蟹肉鲜甜,多肉,啖啖口感另外,仲有龍蝦仔,肉質鲜甜,啖啖蝦肉菊子魚我亦比較欣賞,帶些柚子味,份外清新,令人提起不少食慾,龍躉雖然用油泡過,時間恰可,不失鲜味.御膳整體水準不錯,菜式挺特别且味道唔錯,雖則地方不是好大,但卻值得介紹俾大家。

另外,仲有龍蝦仔,肉質鲜甜,啖啖蝦肉

2017-10-11 467 浏览
記得之前友人提過御膳這觀塘知名的私房菜、亦帶過她外公來吃生日飯說挺不錯。媽媽想吃中菜,今晚特地帶家人來一試。首先送來這砂窩什菌龍躉骨湯、哇~一喝就知真材實料、魚湯熬得很濃、感覺很有火侯、不知不覺間喝了三碗!麻辣鹵水拼盤分別是麻辣牛肚、青瓜雞絲和豬肚。先吃唔辣的豬肚、冇肥膏喺中間仲好入味。青瓜雞絲幾滑、有點像手撕雞。牛肚爽口、麻辣刺激味蕾好開胃飽滿大隻的蟶子王特別爽口、上面鋪滿蒜蓉、吸收了精華的粉絲好美味菊子魚採用養魚東星斑、魚肉炸成朵朵菊花般,外脆內嫩,上面以柚子皮、柚子肉造的醬酸甜清新。同樣以果醬做的士多啤梨骨色澤鮮豔、上面有粒粒士多啤梨、甜而不膩。金絲翡翠鳯尾蝦蝦肉爽口彈牙、冬瓜和冬菇清清的一解膩滯。金華玉樹雞 雞件伴以金華火腿、以蜜餞過、甜甜的有鹹香。碧綠炒花枝西蘭花和鮮魷都炒得有鑊氣。招牌炒飯飯粒炒得乾爽唔黏、好足料有雞蛋、帶子粒和鮮蝦、味道剛好吃到這裡都飽翻了、甜品也沒有吃。最愛這裡的老火湯、拼盤、菊子魚,其他菜式都很不錯、每人大概只需$380,幾抵食我們沒有點蟹、但看見廚師替鄰桌親自在外面抓了隻蟹回來、還在動、好生猛呢相信炒蟹亦是這裡的招牌菜、值得一試。

金絲翡翠鳯尾蝦
蝦肉爽口彈牙、冬瓜和冬菇清清的一解膩滯。

金華玉樹雞
雞件伴以金華火腿、以蜜餞過、甜甜的有鹹香。

碧綠炒花枝
西蘭花和鮮魷都炒得有鑊氣。

招牌炒飯
飯粒炒得乾爽唔黏、好足料有雞蛋、帶子粒和鮮蝦、味道剛好

相信炒蟹亦是這裡的招牌菜、值得一試。

2017-10-10 247 浏览
與舊同事聚會平時大家都忙,也很難得約出來吃個飯,我一早訂好枱,今次咱們吃私房菜。 早幾天跟餐廳溝通好,咱們不吃羊,其他都可以,前一天餐廳把菜單傳來,看過覺得沒問題,當晚上去等齊人就可以上菜了。我還滿喜歡這種方式的,一來只要說不吃什麼就可以,二來菜式不用自己看自己想。先來個砂鍋什菌龍躉骨湯目測比較清,有大魚頭,什菌,芫荽。 飲落魚味濃濃,很鮮味。魚湯我最愛,養顏又不油膩,皮膚越飲越滑。 芫荽不是每個人都喜歡,我還可以接受,味道不算重,有小清新的香,加一點已做到下火功效,同事則非常欣賞,要求他那碗要有大量芫荽 。 招牌小吃麻辣鹵水拼盆有大腸、麻辣雞絲、牛肚非常入味的大腸及牛肚,而且很腍沒有痴牙! 麻辣雞絲有點辣,加上清瓜絲有中和作用,不會辣到要喝水那種,味道還是非常誘人。 這道招牌小吃做得非常好!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,每人一隻。我超級喜歡吃聖子,而這裡的聖子蒸得很爽滑,外加小許蔥乾濕蒜,聞起上來非常香。 舖底的粉絲已經索了醬汁,聖子的甜香味,吃時再夾雜聖子一起入口,味道鮮得很,亦不會乾,非常好吃。 菊子魚,東星斑有12兩,很美的名稱,將魚起骨,每塊肉切開 成花形,再淋上柚子汁。口感鬆鬆脆脆,味
與舊同事聚會

什菌龍骨湯

先來個砂鍋什菌龍躉骨湯
目測比較清,有大魚頭,什菌,芫荽。
飲落魚味濃濃,很鮮味。

招牌小吃麻辣鹵水拼盆
有大腸、麻辣雞絲、牛肚

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,每人一隻。

菊子魚

口感鬆鬆脆脆,味道酸酸甜甜,很開胃的一道菜。 朋友讚絕,因為他很怕吃多骨的魚,這道菜他大愛。

這道菜很精緻,簡單
清而鮮,鳳尾蝦肉質爽,清甜之餘緩一緩味覺。

士多啤梨骨

士多啤梨骨,上面的是餐廳特製以士多啤梨調出的醬料,酸甜又不膩,接近天然口感。 肋排有肉,配這個汁,味道沒有過重,反而很fresh。

金華玉樹雞(半隻)
初時看菜單,只知道有雞吃。看到上來的雞才知道名稱也起得真夠直接,真好
。

金華火腿、玉樹指的是菜、及雞。賣相 非常晶瑩,雞微咸夠嫩,吸收了金華的精華,茨汁調得恰好,火腿味道也夠鮮,沒又硬得咬不開咸得吃不下。 如果多幾粒杞子,外觀就更加分了。 呵呵呵!

碧綠炒花枝片
最後還有一個西蘭花炒花枝,清清爽爽,少油又健康。

主食是蟹油銀芽炒麵,我們特登不要飯,但又怕不夠飽,所以要了這個炒麵。

麵身比較幼,沒有很油,炒得很香,嚐得出微微蟹香,不是太重。 每口夾著爽爽銀芽,又香又有口感
還好,已經是尾聲,大家都是8分飽,再太油膩得話就太過了 ...

吃過一輪,聊過一陣,最後的甜點是芒果佈丁。 芒果味道很重,甜甜酸酸,令整個晚餐變得更完美。
什菌龍骨湯
2017-10-05 1004 浏览
又到一年一度中秋節,我們一行六人想揾一間私房菜來團圓做節。我們選擇套餐三,一個人大約四百元。真心推介是一間充滿驚喜的私房菜。我們六人叫了套餐。頭盤是大魚頭豆腐湯,又下火又有益,最重要滾到湯是奶白色,非常重魚味道又無魚腥味。第二道是大拼盤,我之愛是牛肚,全部是用料靚的金錢肚,小小辣非常開胃。豬大腸清冼非常乾淨,加芝麻好香口。雞絲加青瓜絲食落有口感,三樣配合一起十分和諧。第三道,花雕蛋白蒸肉蟹。蛋白好重花雕味,蛋白又蒸到剛剛熟,非常美味,主菜是蟹來貨靚,肉質鮮甜又一絲絲,隻蟹鉗拳頭甘大,愛吃蟹的朋友不能錯過,這個整法又是我之愛。第四道是老豆之愛的蒸特大蟶子皇,非常甜味可口,蟶孑啖啖肉肥美。蒜蓉作調味已好滿足,粉絲吸收所有精華。第五道是踏雪金巢,個名非常特別。芋頭造成雀巢,雀巢上面以椒鹽方式炸雜菇,菇類做法似台灣的炸菇,非常香口,送啤酒一流。最底部是蛋白、金勾翅、瑤柱,非常矜貴,我未試過這種煮法。第六道是菊子魚。以沙巴龍躉起肉再油泡及上面加上自己調製柚子汁,非常特別又醒胃。比平常我食開清蒸更勝一籌。第七道菜是媽媽之愛士多啤梨骨。酸酸甜甜,顏色豐富。配合生果一齊食又另一種風味!我們食到這樣已經
砂鍋大魚頭豆腐湯

大併盤(麻辣牛肚、豬腸及雞絲)

花雕蛋白蒸肉蟹

蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇

士多啤梨骨

我們食到這樣已經好飽,仲有招牌炒飯,粒粒飯上曬色,又乾身不會太油,我吃了少碗已滿足。
招牌御膳炒飯

到最後還有個上湯浸西蘭花,健康有益要食多些呀!

好似欠了什麼,原來是甜品呀!今日甜品是奶凍,甜道剛好我食完已經十分滿足。我下次家庭聚餐都會再book 枱。
砂鍋大魚頭豆腐湯
大併盤(麻辣牛肚、豬腸及雞絲)
花雕蛋白蒸肉蟹
蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇
招牌御膳炒飯
觀塘區十分多美食,受歡迎程度真的人氣爆燈,很受食客歡迎的「御膳私房菜」,位於觀塘工業大廈內的樓上,誠意十足,十分講究,一絲不苟,食材質素高,配搭很有心思,滿足口腹的美食,一定迷死很多人。 觀塘的樓上食店,地方寛敞很舒適,感覺很潔淨,因為預早已經訂好了菜單,到達一會兒便可上菜享受豐富美食,用餐更輕鬆暢快,放工後很好的聚腳地。 香芒沙律大蝦球 沙津份量十足,芒果十分清香,沙津很新鮮,大蝦球很爽口,口感細膩,滿載的味道清新,充滿優雅不膩的滋味,百吃不厭的推介。 花雕蛋白蒸龍躉球 單單看樣子已經令人唾涎,份量足料,已起肉炸過的龍躉,龍躉肉口感香軟,底層的蛋白香滑無比,感覺爽口美味,口感層次豐富,整體令口感昇華。 大肉蟹 肉蟹好大隻,可以有多種食法,可選花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、薑沖炒,胡椒炒、四川香辣炒、古法蒜子炒及梅子果皮蒸,肉蟹香氣滿載,肉蟹肉多鮮甜,令人唾涎三尺。 蒜蓉粉絲蒸特大蟶子王 蟶子皇好大隻,肉身通透,彈牙爽口,咬下去肉汁四濺,配合蒜蓉很開胃,加入爽滑的粉絲,提升了味道,饞嘴的我很想Encore。 踏雪金巢 芋頭造成雀巢,感覺很香脆,椒鹽方法去製成菇類食品,菇香撲鼻,

花雕蛋白蒸龍躉球

大肉蟹

蒜蓉粉絲蒸特大蟶子王

踏雪金巢

芋頭造成雀巢,感覺很香脆,椒鹽方法去製成菇類食品,菇香撲鼻,金巢下的金勾翅、瑤柱、蛋白,蛋白十分香滑,非常豐富的材料,整體配合天衣無縫,令人心曠神怡,感覺很不錯。

金華玉樹雞

每塊厚薄適中,雞肉巳去骨,肉質香軟嫩滑有彈性,剔透帶鮮甜,咬落去啖啖肉,配合清香的金華火煺,細細咀嚼之下,特別美味,我們都很鐘意。

士多啤梨骨

士多啤梨骨很特別,加入甜酸的士多啤梨醬及士多啤梨果肉,甜酸度很好,十分醒胃惹味,口感衝擊味蕾,令食慾大增,食得好滿足。

招牌御膳炒飯

真材實料的招牌御膳炒飯,炒飯用了珍珠米,口感很好,非常有嚼勁,毫不油膩,炒飯有很多海鮮粒,煮得很出色,填飽了肚子,口腔中的香味久久不散,大力推介。

西瓜盅

一見西瓜盅令人怦然心動,最吸睛是西瓜,清甜多汁,加入其他水果,包括有奇異果、提子及士多啤梨等,同樣出色好味,整體生果甜度不高,錦上添花之效,主餐後把油膩感掃走。

御膳Imperial

地址:觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室
2017-09-28
庆祝纪念
纪念日
2017-10-01 983 浏览
好朋友有offer !!為左慶祝,今次我地兩pair 情侶就黎左觀塘食私房菜。離地鐵站5-10分鐘路程。餐廳地點雖然冇咁方便,但總算是臥虎藏龍,當晚雖然係閒日,但都好多人,仲有唔少情侶靜靜地食添!好彩我地卜左位😌我地叫左個四位用既套餐 麻辣鹵水拼盆(例) 哇!牛肚、豬腸好入味!豬腸爽口,兩者鹹甜適中、滷水味好香😋😋青瓜雞絲微辣,令人開下胃!砂鍋什菌龍躉骨湯 食完頭盤之後就有湯飲喇, 好大鍋的龍躉骨湯, 奶白色既湯配上芫茜, 好香好清甜, 仲有好多魚肉食tim! 湯入面仲有好多菇菌, 有益又好食, 湯本身已加左少少胡椒粉, 味道剛剛好, 四個人飲好夠, 每人可以再飲多碗 菊子魚,東星斑12兩,養魚 成晚最特別的餸菜一定係呢款菊子魚, 賣相已經好吸引,用足12兩既東星斑整成好似菊花既炸魚, 好靚好精緻, 好考大廚既刀功. 魚肉好嫩滑, 外脆內軟, 上面有柚子醬, 好配合炸魚既味道, 平時去酒店先食到既食物今晚可以試到, 感動!蒜蓉粉絲蒸蟶子皇4只 呢個套餐包蟶子,仲要好大隻,絕對值回票價😝😝😝岩哂我呢個海鮮怪😋😌😌蟶子洗得乾淨,肥美鮮甜!啖啖肉好正😋😋😋配上蒜蓉粉絲,更加惹味。可以食多隻就
離地鐵站5-10分鐘路程。

我地叫左個四位用既套餐

麻辣鹵水拼盆(例)

青瓜雞絲微辣,令人開下胃!

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇4只

呢個套餐包蟶子,仲要好大隻,
絕對值回票價😝😝😝岩哂我呢個海鮮怪😋😌😌
蟶子洗得乾淨,肥美鮮甜!啖啖肉好正😋😋😋
配上蒜蓉粉絲,更加惹味。
可以食多隻就好Xd

金絲翡翠鳳尾蝦4只

海蝦鮮甜彈牙,配上清甜節瓜,是清新之作,食到一半過渡一下都幾好!

士多啤梨骨

炸皮厚薄剛好,選位好有心思,豬肋骨半肥瘦,油脂好香~一路食都lam lam 脷,送飯一流!

金華玉樹雞半只

呢款係金華火腿配半隻雞, 金華火腿本身唔會太咸, 夠香又軟身, 配合雞黎食味道幾夾

蟹油銀芽炒麵

豉油炒麵食得多,蟹油炒麵就係第一次食, 加埋芝麻同銀芽香蔥, 好香口, 又唔會太油

碧綠炒花枝片

花枝炒得爽甜,唔會太老;火喉岩岩好~時蔬清甜翠綠,幾有水準

甜品

臨未仲有甜品食!芒果布甸好香甜幼滑,細細杯份量岩岩好~唔會太膩!

總結覺得餐廳既食材都幾新鮮,環境冇酒樓咁嘈又可以人少少食中菜,多個選擇😋
平時D私房菜好多都要訂一圍,或者六位以上先可以訂,有朋友介紹呢間位於觀塘工廈既私房菜,人頭計,兩位起已經可以訂啦~咁梗係即刻訂黎同爸爸試下啦~雖然無乜裝修,但都幾乾淨企理食物方面呢,訂位之後餐廳就會用WhatsApp溝通,然後根據食客既口味設計菜單,如果唔滿意先再更改。除左預訂私房菜之外,都聽到有其他食客係即場揀餸既。之前同左餐廳講想食海鮮為主,然後餐廳就設計左呢個菜單啦~飲品有啤酒同汽水,揀左枝裝肥可樂坐左一陣好快就上菜啦~前菜係麻辣手撕雞麻得黎又唔會好辣,好香好惹味~什菌豆腐大蜆湯好大隻蜆~個湯好鮮甜,蜆肉好嫩,好味~ 花龍蝦揀左上湯,份量係一隻,大概五至六兩,兩個人食岩岩好~D肉好彈牙好新鮮,下面有炸左既麵,點埋D龍蝦汁好好味呀~~蒜蓉粉絲蒸蟶子皇兩隻呢兩隻蟶子皇都幾大隻架,一上菜已經聞到好香蒜蓉味,下面墊住既粉絲撈埋蒜蓉食超好味呀~蟶子皇火喉岩岩好,肉嫩又彈牙正~平時食鮑魚通常都係果皮蒸,呢個白胡椒爆炒南非鮑魚都幾特別!一入口好香胡椒味,雖然唔係太大隻,但都係好彈牙,用料新鮮!花雕蛋白蒸龍躉球好香花雕味!魚下面係蒸蛋,個蛋都非常滑~~除左海鮮之外,仲有一個士多啤梨骨,酸酸甜甜幾
平時D私房菜好多都要訂一圍,
或者六位以上先可以訂,
有朋友介紹呢間位於觀塘工廈既私房菜,
人頭計,
兩位起已經可以訂啦~
咁梗係即刻訂黎同爸爸試下啦~

雖然無乜裝修,
但都幾乾淨企理
食物方面呢,
訂位之後餐廳就會用WhatsApp溝通,
然後根據食客既口味設計菜單,
如果唔滿意先再更改。
除左預訂私房菜之外,
都聽到有其他食客係即場揀餸既。
之前同左餐廳講想食海鮮為主,
然後餐廳就設計左呢個菜單啦~
飲品有啤酒同汽水,
揀左枝裝肥可樂
坐左一陣好快就上菜啦~
前菜係麻辣手撕雞
好味~
花龍蝦揀左上湯,
份量係一隻,
大概五至六兩,
兩個人食岩岩好~
D肉好彈牙好新鮮,
下面有炸左既麵,
點埋D龍蝦汁好好味呀~~
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇兩隻
呢兩隻蟶子皇都幾大隻架,
一上菜已經聞到好香蒜蓉味,
下面墊住既粉絲撈埋蒜蓉食超好味呀~
蟶子皇火喉岩岩好,
肉嫩又彈牙
正~
平時食鮑魚通常都係果皮蒸,
呢個白胡椒爆炒南非鮑魚都幾特別!
一入口好香胡椒味,
雖然唔係太大隻,
但都係好彈牙,
用料新鮮!
花雕蛋白蒸龍躉球
好香花雕味!
魚下面係蒸蛋,
個蛋都非常滑~~
除左海鮮之外,
仲有一個士多啤梨骨,
酸酸甜甜幾開胃,
但就大舊左少少,
如果細細舊就會方便D~
食左咁多已經飽左八九成,
仲有一個蟹油銀芽炒麵!!
炒得好香好想食但已經好飽,
食左大半碟已經好叻喇。。。
最後當然唔少得甜品
雖然飽但都係食得落既~
細細個芒果布甸,
幫呢餐海鮮私房菜畫上完美既句號~
因為係人頭計,
所以野食全部都係預二人份,
其實咁仲好,
份量少D但可以試多D,
八菜一甜品
食到攬住個肚走~
用料新鮮味道又好,
下次都會再訂呀~
2017-09-26
2017-09-28 1156 浏览
觀塘區絕對是工廠大廈集中地,普遍工廠大廈樓齡都超過40-50年,所以租金較便宜,可能就是這個原因,近年有很多私房菜館都座落於觀塘,租金便宜即成本壓力減輕,變相食材成本可以增加以維持食物質素及口碑,所以私房菜在這幾年越來越盛行。今日選擇了位於的御繕,聽個名都已經覺得用料高級及大師級質素,但唔知味道是否有御鐥的級數?一行四人預早訂位,跟餐廳預早whatsapp溝通選擇菜式,全部都是以人頭收費,最少二人起計。如果walk in,則是以每碟菜式計算,所以最好預訂,會比較抵食。另外餐廳亦有包廂,能空納兩枱客人約20-24位,不過設最低消費$8000,計落都係$400位,跟散座差不多,人多確實是包場比較好。我們一行四個海鮮怪,主要都是點海鮮。香芒沙律大蝦球沙律是由多款生果包括爽脆青紅蘋果,酸甜的士多啤梨,無核的提子及香甜的芒果等,配上酸酸的沙律醬,非常開胃。大蝦略為炸過,所以外層帶點脆,蝦肉新鮮爽口,吃得出是新鮮蝦。花雕雞油蛋白蒸大肉蟹屋企的老人家不吃辣,唯有揀花雕蒸,其實可以揀薑葱、避風塘及胡椒炒。肉蟹很巨型,剩係蟹蓋都同我隻餐碟一樣大小。蟹鉗很大隻,裏面有很大舊肉。蟹肉新鮮,肉質爽及鮮甜帶點花

我們一行四個海鮮怪,主要都是點海鮮。

花雕雞油蛋白蒸大肉蟹

蟹鉗很大隻,裏面有很大舊肉。蟹肉新鮮,肉質爽及鮮甜帶點花雕香味。
花雕雞油蛋白蒸大肉蟹

蟹蓋有點蟹糕,鮮甜無比,帶有一點蟹黃的甘香,放在蛋白上吃,又鮮又滑。
花雕雞油蛋白蒸大肉蟹

蛋白香滑,帶點花雕味,不過最底層的蛋白有點蒸過火,比較實。

生煎東星斑

東星斑是養魚約重12兩,初時我們是要求蒸的,但廚師話蒸無技巧,叫我們試試煎,會有另一番風味,果然出來的效果絕對有驚喜。東星斑表皮煎得金黃香脆,但完全沒有燶,絕對考起師傅的火喉控制等技巧。
生煎東星斑

而且魚肉顏色雪白,味道很鮮且肉質嫩滑,連皮一起食,真是皮脆肉嫩。

白胡椒爆炒南非鮑魚

鮑魚表面煎得微焦,好像塗了點蜜糖在表面。
白胡椒爆炒南非鮑魚

鮑魚𠝹開了井字紋,肉厚且爽,胡椒味又香又惹味,配上鮑魚,別有一番滋味。

蒜蓉粉絲蒸蟶子王

蟶子很大隻,表面舖了蒜蓉,下面舖了粉絲。
蒜蓉粉絲蒸蟶子王

粉絲吸收了蒜蓉及蟶子鮮味,非常爽滑,蟶子新鮮爽口,不過有隻有沙。

江南百花雞半隻

百花雞又是突顯師傅手工時間,雞起骨後再釀入蝦膠,蒸熟後再切件,再淋上茨汁。
江南百花雞半隻

雞肉嫩滑,蝦膠彈牙,雞皮不油膩,入口啖啖肉,絕對是懶人至愛。

上湯浸時菜
西蘭花色澤翠綠,新鮮爽脆,加上少許的雜菌,配上帶有胡椒味的湯底,為整餐加點健康色彩。

招牌御膳炒飯

份量十足,最少有四碗飯,有帶子粒、蝦肉及雞肉粒,加上頭抽炒成。飯粒分明,配料極多,海鮮粒新鮮,尤其是蝦肉,非常彈牙,炒飯爽口不油膩。

甜品是芒果布甸
芒果布甸

有很多芒果粒,布甸不會太甜,非常軟滑,喜甜的可以加上花奶,添加點奶的甜香,味道更好。
芒果布甸

總括而言,食物質素中上,廚師手巧,每樣菜式都用心製作,絕無欺場,而且非常細心,差不多吃完一樣才上第二樣,保証新鮮熱辣,值得再去。
2017-09-27
芒果布甸
我們小Chow Family的小孩日漸成長,越大越忙碌,能夠「召集到所有面孔」在家吃飯的光景更變得實屬難得!爹爹特地號召我們和姑姐一起外出用餐,還拉大隊嚷著要豪吃海鮮,我便提議不如試試私房菜吧~爹最後將任務又派給我這個「為食專員」的手中😎😎我們最後選了在私房菜中薄有名氣的「御膳」,雖然是位於觀塘工廈,但較近我工作地方,而且只在麗港城的對面(近翠屏河),都不算難找~~第一次試私房菜,發現他們十分貼心的喔!預訂座位後,可在wtsapp先溝通,餐廳會根據客人口味設計菜式,或者在以人頭計的各套餐中,再加加減減,果然是只有平民私房菜能做細心位啊!!!讚✨✨✨(最後點了六人份套餐)砂鍋大魚頭豆腐湯先來個暖胃的鮮味魚頭湯,大大個魚頭已經十分吸精,熬得奶白香湯,飲落鮮味,完全沒有味精,配上少許豆腐粒和鮮菇,補充了工作大半日的體力啊!麻辣滷水拼盆拼盆包含了麻辣牛肚(左)、涼拌雞絲(中)、鹵水豬肚(右),三款「有辣有唔辣」,顧及了不吃辣的媽咪~~麻辣牛肚:牛肚麻辣爽口,我最愛吃這款❤️❤️吃得一口接一口!涼拌雞絲:雞絲拌青瓜,但味道較辣,清爽透心涼滷水豬肚:豬肚滷得入味軟腍,毫無豬膻味~🤗🤗蒜蓉粉絲蒸蟶子皇(

第一次試私房菜,發現他們十分貼心的喔!

麻辣滷水拼盆

涼拌雞絲:雞絲拌青瓜,但味道較辣,清爽透心涼
滷水豬肚:豬肚滷得入味軟腍,毫無豬膻味~🤗🤗
麻辣鹵水拼盆

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇(六隻)
新鮮蟶子配上大大粒蒜蓉,蒸得超級惹味喔!
簡單又鮮味!! 蟶子皇飽滿肥美,及其蒜蓉香充分滲透入粉絲,精華所在!!

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

是日重點!
大啖大啖大肉蟹
大肉蟹還未上枱已經酒香溋溢,陣陣花雕混合肉蟹鮮香撲鼻,蛋白吸盡花雕和少許雞油,更是完全吸收蒸蟹的精華
食落啖啖蟹肉,鮮甜嫩滑~

菊子魚
花心機而考師傅功夫的一道菜!

沙巴龍躉起肉再配合經過配製柚子汁而成,帶點甜甜酸酸,蓋掉炸龍躉後的油膩感(我一人吃掉了兩個😝😝)龍躉肉嫩細滑,但如粉漿再弄得薄身就更佳啦...

踏雪金巢
賣相十足,金巢以金勾翅、瑤柱、蛋白、芋頭而成,巢內再以椒鹽方法香炸菇菌,但個人而然比較喜歡椒鹽配炸魷魚,多於蔬菌👉🏻👈🏻

士多啤梨骨
在我們吃得七八分飽之時,來了個華麗的逗號~醒一醒我們的胃來再戰下半場!

士多啤梨骨甜甜酸酸,香口而肉多
伴碟的士多啤梨不會像街外淋淋爛爛的口感,反而是用了果乾,更好吃!

上湯浸時蔬
上湯不會死鹹,清清淡淡的一道小菜~~

招牌御膳炒飯
由於之前的菜式又魚又肉,而且份量頗大,其實我們已經有九成飽,卻因油亮米飯炒得軟硬適中,更是飯香四溢
所以撐著肚皮的我都不小心吃光了一大碗

是日甜品:椰汁糕
椰汁糕上面鋪滿紅豆醬,配搭滿分!做得扎實,食落滿口椰汁香,香滑而不膩,又吃了兩大件😋😋(大推!!真心好好味❤️❤️👍🏻👍🏻)
是日甜品:椰汁糕

每碟份量十足,海鮮鮮甜可口,小菜令人滿意,款款都吃得出師傅的用心和心機,特別是$400多元一個人能吃到多款海鮮及小炒,已經超值!💕

另外,服務盡善貼心,間中會問問我們的意見,感受到他們想真心了解客人的渴求,令我更為敬佩👍🏻👍🏻

P.S. 其實眼看有幾枱都是情侶兩人來,而我老闆他又好海鮮,想想下次可以帶他來一試too~~
麻辣鹵水拼盆
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
2017-09-26 136 浏览
想搵好食的私房菜的確唔容易, 唔識人或朋友介紹都唔太敢去試! 今次朋友仔帶我地去食呢間優質私房菜, 的確冇介紹錯, 一定要寫食評!!麻辣手撕雞 - 的確夠晒麻辣, 好味道! 手撕雞幾嫩, 青瓜絲夠幼! 好食! 什菌豆腐大蜆湯 - 用好多大大隻的蜆及滑豆腐煲出鮮甜的湯, 我自己本身都喜歡芫茜豆腐湯, 加左蜆更突出鮮味!正!避風堂大肉蟹 - 隻蟹起碼2斤幾重, 真係好大隻, 足料又多肉! 啖啖肉, 連平時好懶食蟹的老公都食唔停口!! 避風堂炒得好香口入味, 我地連避風堂蒜都食左好多, 仲留黎送之後個面, 超好食!金銀蒜蒜蟶子 - 蟶子有我手掌咁長!! 可稱佢為蟶子皇啦! 彈牙鮮甜, 連粉絲宦好好食!士多啤梨骨 - 我同老公一開始聽個名對呢碟菜冇期待, 因為覺得好普通。一入口~OH MY GOD! 超好食的!!! 排炸得夠晒香口,肉質嫩得黎又彈牙, 士多啤梨汁的甜酸度剛好, 我地對佢評價好高!菊子魚- 東星斑12兩, 我自己比較喜歡食蒸魚, 覺得東星斑炸左有D 可惜, 但炸完肉質依然幼嫩, 而且用左柚子汁, 甜甜酸酸的好開胃。金絲翡翠鳳尾蝦 - 上至下係魚翅、鳳尾蝦、節瓜、冬菇, 清新, 好

避風堂大肉蟹

金絲翡翠鳳尾蝦 - 上至下係魚翅、鳳尾蝦、節瓜、冬菇, 清新, 好味!

蟹油銀芽炒面- 淡淡的蟹油味, 炒面又夠火喉, 十分香! 由於太飽, 我地食左一半要打包了!!!

甜品一般, 但菜式出眾!!

2017-09-14