2020-05-15 33 浏览
返完學校交少少文件 走個陣見有啲餓就係學校附近睇下有啲咩食 見到依間新開嘅又係黃店仲要係小店就入去食啦 估唔到幾高質萄葡豬扒拼照燒雞當豚肉口感軟淋 油脂香重 入口即溶得來係豬肉既香味濃 照燒雞好嫩 肉質彈牙而家帶有濃濃既甘香兩種嘅肉質都唔錯 各有特色 加埋照燒汁帶起個味 飯既米係用日本空運既珍珠米 粒粒分明有咬口 米香味濃 個飯仲落埋飯素送得飯一流 此外仲有秘製既黑胡椒汁 香口得來又送得飯 好高質御勝牛和牛呢部分係牛既胸腹肉 脂肪分佈平均 入口即溶 牛既膻味唔重 肉質唔會太過多筋或者太靭 油脂豐富 粒粒都咁好食 而且佢既牛肉仲係日本羅過唔少既獎項 因為見到舖頭入面貼左好多獎項 夾埋佢既秘製黑胡椒汁真係冇得輸

萄葡豬扒拼照燒雞當

御勝牛和牛
1K
2020-05-14 14 浏览
在網上見到有關何文田勝利道的「御勝牛」介紹,我被他們的和牛丼吸引,我就約埋朋友一齊走去趁疫情好轉後去試試。雖然餐廳位置不多,一邊有4張凳 ,而另一邊就有3張凳,但一點都唔會坐得好迫,order完後食物送上,每位客人都會慢慢享受,享受完就會自己自覺埋單讓位,十分自律。不得不吃「 御勝牛和牛丼」 附送麵豉湯$88,和牛由日本空運到港,正宗日本和牛值得一吃,和牛煎得剛好,不會太熟,約7成熟左右,一口一粒,入口即熔,還keep到肉汁及油膩,非常可口。另一個是葡萄豚肉,肉質彈牙,有豬肉香,我哋由飯轉了蕎麥麵,麵質清爽,感到很健康,因轉了麵就沒有附送麵豉湯。一份「 葡萄豚肉蕎麥麵」$68,價錢合理,位置對女士來就剛好。

2020-05-13 28 浏览
呢間係勝利道嘅小店主打日本直送和牛。用上A4等級嘅黑毛牛~食落去真係唔同啲🤤落單之後睇住廚師即煎和牛。將牛肉煎至半熟,因為係開放式廚房,會即時聞到陣陣牛香,不過就有少少熱,坐冷氣風口就好d👍🏻-御勝牛和牛丼 $88牛肉用咗燒醬汁去煎香,食落口 和牛肉質好鮮嫩多汁,入口即溶。和牛出嚟嘅油脂加上甜甜地嘅燒汁,拌埋飯食,好美味!日本和牛拼照燒雞丼 $88照燒雞嘅質素都唔錯,肉質嫩滑。而且加上芝麻粒,更香口。成個飯嘅份量都唔少,好滿足!!

呢間係勝利道嘅小店主打日本直送和牛。
用上A4等級嘅黑毛牛~
食落去真係唔同啲🤤
落單之後睇住廚師即煎和牛。
將牛肉煎至半熟,
因為係開放式廚房,
會即時聞到陣陣牛香,
不過就有少少熱,
坐冷氣風口就好d👍🏻

御勝牛和牛丼 $88
牛肉用咗燒醬汁去煎香,
食落口 和牛肉質好鮮嫩多汁,入口即溶。
和牛出嚟嘅油脂加上甜甜地嘅燒汁,
拌埋飯食,好美味!

日本和牛拼照燒雞丼 $88
照燒雞嘅質素都唔錯,肉質嫩滑。
而且加上芝麻粒,更香口。
成個飯嘅份量都唔少,好滿足!!
2020-05-04 921 浏览
其實呢條街真係好多寶藏😈今次又發掘到間好野比大家😎平民價錢,就可以食到日本和牛‼️超正😎不過呢間店真係好低調😕門口同裝修都好平凡,真係行過左都唔知😣差啲就走寶囉🥺🔹御勝牛和牛丼$88 :店主話,每次黎食到既和牛都會係唔同既部位🤔原來係因為唔同時期,佢地提供既部位都會唔同😲而今次我地食到既係牛頸部位🥰食落好有牛味😍入口都有溶化既感覺👍🏻證明油脂分布平均😎烹調得岩岩好☺️咬落仲有肉汁滲出黎😍再配埋佢既秘製黑蒜醬汁🤤配飯真係一流👍🏻👍🏻🔹葡萄豚肉丼$68 :點解個名叫葡萄豚肉❓原來係有原因㗎❗️來自宮崎縣農場飼養既葡萄豬🐷原來係用左要黎釀製葡萄酒既葡萄皮黎餵飼😱所以就有咁既稱號😎而食落口又真係唔會有一般既豬臊味👍🏻肉質仲好鬆軟🤤一啲都唔韌呢個都係店主極力推薦我地試💕果然冇介紹錯😍味道:5/5服務:5/5環境:4/5抵食:4/5

🔹御勝牛和牛丼$88 :
店主話,每次黎食到既和牛都會係唔同既部位🤔
原來係因為唔同時期,佢地提供既部位都會唔同😲
而今次我地食到既係牛頸部位🥰

環境:4/5
抵食:4/5

2020-05-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 勝牛和牛丼
2020-04-29 38 浏览
抗疫其間最緊要係支持返小店,善良有人情味既小店係呢段時間就更值得支持😉雖然針對食事既1.5米已經暫緩左,不過店員都會限制食客人數,會每次消毒枱面👍🏻👍🏻搓手液每枱都有供應👍🏻睇睇餐牌主打3款肉:雞,豬,牛。今次揀左雙拼🤓日本和牛拼葡萄豬扒丼$98成個餐包沙律同麵豉湯。據店員介紹,今日既和牛部位係A4來自熊本既和牛肩位而且每日直送。就咁睇,和牛粒熟成度岩岩好,仲有少少紅。食落好軟淋仲有陣陣脂肪香味🥰葡萄豬扒亦都好淋,不過豬肉本身有既咬口亦都有👍🏻第二個餐係自選既安格斯牛肉拼照燒雞丼$88安格斯牛肉都係油香十足,配埋白飯一流😋整體來講,性價比非常高。雖然店仔細細估唔到有咁既水準😋下次去開旺角都可以再食。
睇睇餐牌主打3款肉:雞,豬,牛。今次揀左雙拼🤓
日本和牛拼葡萄豬扒丼$98
葡萄豬扒亦都好淋,不過豬肉本身有既咬口亦都有👍🏻
第二個餐係自選既安格斯牛肉拼照燒雞丼$88
安格斯牛肉都係油香十足,配埋白飯一流😋

2020-04-27 24 浏览
朋友鍾情去小店食嘢,因每一間都有佢哋的特色美食、獨有味道,小店的濃厚人情味,亦係連鎖店不能相比的今日就去到勝利道「御勝牛」,店舖需然細細,但係會用和牛做食材的小店😋點咗招牌美食,御勝牛和牛丼,日本和牛拼葡萄豬扒丼御勝牛和牛丼和牛粒份量都好多,(主廚話貨源來自熊本),牛味濃郁,肉質鮮嫩,有口感,加撈上黑蒜汁、日本飯素的飯,真係美味日本和牛拼葡萄豬扒丼葡萄豬(以葡萄作飼料),令脂肪含量少且肉質柔軟而多汁,咬起來爽口,脂肪肥而不膩,肉嫩味鮮加上美味和牛粒,真係滋味無窮

點咗招牌美食,御勝牛和牛丼,日本和牛拼葡萄豬扒丼

日本和牛拼葡萄豬扒丼
加上美味和牛粒,真係滋味無窮

2020-04-23 31 浏览
隱身在勝利道的和牛小店,餐點主打丼飯御勝牛和牛丼香噴噴的和牛丼上桌,油花分布均勻看起來很好吃。牛肉切成一個個立方體,吃起來卻意外的軟嫩,油跟肉的比例恰到好處非常棒,真不愧是和牛啊!日本和牛拼安格斯牛肉丼雙拼選的還是很美味的牛粒配上安格斯肉片。和牛非常彈牙,但肉片的部分油花偏多口感跟牛粒相比略為遜色。整體而言,不同於平常的和牛料理,和牛丼飯吃起來味道很棒,油脂跟肉的比例相當出色,大口大口的配上白飯吃起來爽度很高,價格也算合理,喜歡吃和牛的朋友路過可以試試
隱身在勝利道的和牛小店,餐點主打丼飯

日本和牛拼安格斯牛肉丼

2020-04-18 42 浏览
文希附近呢一度有唔少中小學,去到勝利道呢一邊比較偏僻少少但係都隱藏着唔少小店,而呢一間高質黃店小店真係值得介紹😍!========================勝牛和牛丼 $88每個丼飯都跟麵豉湯㗎,廚師係open kitchen即炒牛肉💕日本進口嘅A4和牛粒每粒肉質香嫩而油脂感都爆棚,肉味香濃夠juicy😚食食下越食越覺得拌珍珠米嘅醬汁好惹味,聽老闆娘同我地幾枱客人講話原本秘製黑蒜醬汁係由日本一個黑蒜醬汁正左幾十年嘅婆婆,買返嚟嘅真係自己調都調唔到!加埋蔥花芝麻等再調味超滿足😆跟丼嘅麵豉湯作為清清口腔都好啱key🤟🏻========================日本和牛拼葡萄豚肉丼 $98去咗一年都咁好食嘅黃牛粒粒之外 今次仲有埋豚肉🐷 葡萄豚肉即代表隻豬係由釀酒葡萄渣餵飼長大嘅,有埋鹹香嘅洋蔥片都唔錯,但都係和牛更加吸引我😆========================巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻========================📍
勝牛和牛丼 $88
日本和牛拼葡萄豚肉丼 $98
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 御勝牛 (何文田)
何文田勝利道地下12號舖
2020-04-18 21 浏览
2020年4月14日 星期二“人怎會越愛越過份 我越錯越要問我越問越是未稱心當找到服從枕邊人心癮 又會想偷一個吻”呢排成日留係屋企做嘢,聽歌係唯一既娛樂,搞到個人無乜心機,所以今日就同女朋友出街行一陣,夜晚難得可以一齊食餐飯行到去何文田附近見到有一間專食牛肉飯嘅舖頭,由於太耐冇食過牛肉飯,所以心思思好想食就入咗去裏面嘅位置唔算好大,可以直接見到廚房裏面店員煮緊嘢食,d香氣即時飛晒出嚟見到餐牌雖然選擇唔算太多,不過睇圖片都覺得好吸引,除咗丼飯之外,竟然仲有和牛熱狗同和牛三文治,價錢仲要好貼地添喺餐牌嘅隔離就見到呢一張海報,裏面寫得好清楚牛肉唔同部位嘅中日名稱,了解左更加多等左一陣我叫嘅葡萄豚肉丼就到,睇佢好似細細碗咁,但係食落份量都唔少,上面嘅豬肉幾厚身,燒得幾香口,其中最出色嘅係個醬汁,惹味得黎又唔口渴,就咁食個醬汁撈飯都可以食兩碗女朋友叫既呢個御勝牛和牛丼更加無得輸,和牛雖然切成一粒粒,不過口感仲有係到,油脂同肉汁嘅比例啱啱好,而白飯就吸收晒d汁,所以好香肉味,女朋友食到停唔到口
2020年4月14日 星期二
“人怎會越愛越過份 我越錯越要問
我越問越是未稱心
當找到服從枕邊人
心癮 又會想偷一個吻”

2020-04-14
2020-04-16 24 浏览
餓底最愛發掘街坊小店,今晚又一高質新發現,要推薦給大家!別看這間御勝牛店舖細細,店內主打的是和牛!有證書架呢~和牛don等待時已聞到廚房傳來的陣陣香氣,口水快控制不住了,和牛don上枱後就趕緊往咀裡送,以為會是很腍的肉質,錯了,是那種略有口,卻又很易的肉質,彈牙!就是這個形容詞了,每咬一口都滲著和牛的脂香,配上圓滾滾的珍珠米,這個牛don實在是非一般!想不到小店都有如此優質的食材,餓底一定會再來!葡萄豚肉烏冬試左牛又試埋佢個豚肉,豚肉的厚度大約有0.6cm,肉質也是偏向有口那種,有豬肉香,同湯底都幾match,一口湯,一口肉,再一口煙韌的烏冬,滿滿的日式風味盡在此!
餓底最愛發掘街坊小店,今晚又一高質新發現,要推薦給大家!

別看這間御勝牛店舖細細,店內主打的是和牛!有證書架呢~

和牛don

葡萄豚肉烏冬

餐廳:御勝牛 (何文田)地址:何文田勝利道地下12號舖今次去到何文田勝利道呢間黃店御勝牛🐮,店舖唔大,兩邊放左面對牆嘅櫈同枱,可以減少同其他人面對面感染嘅機會‼️,食嘅過程仲有唔少人叫外賣,街坊要繼續懲罰唔好比佢停喇叫左個日本和牛拼葡萄豬扒丼($98),係女店員嘅介紹下同因為想懲罰嘅原因加$30轉左和牛肉眼扒🥩,餐廳用上A4日本和牛,極細緻嘅纖維同均勻分佈嘅霜降油脂為牛肉帶黎甘甜濃郁嘅和牛香,仲入口即溶🤤;豬扒係用食開釀酒葡萄渣大嘅豬肉🐷,加上調味料鹹香十足😋,成個丼飯都好吸引好惹味跟丼飯仲送麵豉湯或者汽水🥤,我就要左麵豉湯喇,平時係放題式咁飲架,咁岩今日沽清哂🙈,不過食一個飯已經差唔多lu,下次再黎試下其他丼飯先
餐廳:御勝牛 (何文田)
地址:何文田勝利道地下12號舖

今次去到何文田勝利道呢間黃店御勝牛🐮,店舖唔大,

叫左個日本和牛拼葡萄豬扒丼($98),
豬扒係用食開釀酒葡萄渣大嘅豬肉🐷,加上調味料鹹香十足😋,
成個丼飯都好吸引好惹味

2020-04-14
等候时间
5 分钟 (堂食)
2020-04-13 27 浏览
今日去咗附近輕食疫情下 好多餐廳都有提供搓手液同即棄餐具呢間屬於小店主食係和牛 如果唔食牛 都有雞 豚選擇葡萄豬扒拼燒雞丼雞切得細細粒 一口size 幾有咬口豬扒亦有香味加上七味粉同飯素 好有食日式家庭手藝嘅感覺呢個餐係嘅沙律同麵鼓湯係放題形式 如果覺得唔夠記得加添葡萄豚肉烏冬入口有微微黑蒜味道 原來店主特登喺日本香住県買咗秘製黑蒜主 配搭濃厚豬骨湯底好快就食晒成碗豚肉切得ok厚身 如其話豚肉不如話係豬扒味道亦唔錯飲品方面小店提供汽水or茶類 我就揀咗汽水
今日去咗附近輕食

味道亦唔錯

飲品方面小店提供汽水or茶類
我就揀咗汽水
2020-04-11 16 浏览
御勝牛疫症期間都唔太想係旺角食野, 甘岩又要去旺角只好遠少少去勝利道搵食。發現了新小店, 就去試試吧, 選擇不算多, 大部份都是和牛的配搭。店長好熱心介紹不同招牌菜勝牛和牛烏冬見到餐廳有展出證書,感覺食得安心。原來每星期都有不同部位既和牛供應, 十分有驚喜, 而且牛粒份量充足十足。和牛燒得剛剛好,唔會燒到太熟肉汁好豐富最重要係油脂分佈均勻, 咬下不但充滿肉汁, 還有濃濃的肉香!和牛粒重拌咗啲芝麻同蔥粒,口感增加又惹味。烏冬好滑溜,口感好好。勝牛和牛素面條條幼長白滑, 樣子有點似米粉, 但它比米粉更滑嘟嘟, 雖然味道較清淡但十分易入口, 要把它吃清絶無難度。良心小店。餐牌簡約易明,次想嚟食和牛包,好似幾得意!一百內食到和牛真心抵,正
御勝牛

勝牛和牛烏冬

勝牛和牛素面

2020-04-10 15 浏览
出去周圍食嘢🍽食得多自然對食物要求提高左🤣包包前排去咗一間對牛品質質素要求好高嘅餐廳✌🏻餐廳好特別👍🏻老闆親自到日本唔同地方選購高質牛🐮所以雖然餐牌一目了然,感覺選擇唔係好多🤔但其實每日品嚐到既牛嘅部位都不一樣🤩我上次去嘅時候咁岩當日提供松板牛嘅腹肋肉🥩*我同朋友分別叫咗安格斯和風牛肉飯🍚仲有勝牛和牛烏冬🍜安格斯和牛肉粒食落好滋味,配飯係一流既👍🏻因為一咬就啖啖肉汁😆 令飯食落既更香🤤整得唔會太銀,又唔會太生👍🏻 恰到好處😍而和牛就入口即溶🤤 仲好足料添😍
出去周圍食嘢🍽
食得多自然對食物要求提高左🤣
包包前排去咗一間對牛品質質素要求好高嘅餐廳✌🏻
餐廳好特別👍🏻
老闆親自到日本唔同地方選購高質牛🐮
所以雖然餐牌一目了然,感覺選擇唔係好多🤔
但其實每日品嚐到既牛嘅部位都不一樣🤩
我上次去嘅時候咁岩當日提供松板牛嘅腹肋肉🥩

我同朋友分別叫咗安格斯和風牛肉飯🍚
仲有勝牛和牛烏冬🍜
安格斯和牛肉粒食落好滋味,配飯係一流既👍🏻
因為一咬就啖啖肉汁😆 令飯食落既更香🤤
整得唔會太銀,又唔會太生👍🏻 恰到好處😍
而和牛就入口即溶🤤 仲好足料添😍
2020-04-03 181 浏览
疫情影響下,home office呢就唔關我事既~所以都係照常返工😅所以Lunch還是要食的~反正有無限聚令都習慣獨樂樂😜今次嚟咗一間專門食和牛嘅小店~試下佢最出名既和牛丼!日式風格的店面唔算大,大約容納10人左右,但卻有種親切的感覺~講返個飯先~勝牛和牛丼(跟麵豉湯)- 落order之後,好快就聞到好香既炒牛肉味,然後眼前就係一碗滿滿和牛粒既丼飯!🤩炒香過的和牛粒粒油脂均勻、肉味頗濃,咬落去帶點嚼勁,配合秘製黑蒜醬汁及粒粒分明的珍珠米,一齊放入口,啖啖都好滋味啊!😋😋麵豉湯內有少許豆腐粒同海帶,係堂食先有㗎~你問我食後感? 我一定答你呢度CP值高~ 講真和牛粒嘅份量唔算少,而且係用用上A4和牛,有獎狀果隻,都係$88、仲係邊度搵丫?係疫情下,希望大家香港人都守望相助,更加支持呢d小店啦!
疫情影響下,home office呢就唔關我事既~
所以都係照常返工😅
所以Lunch還是要食的~
反正有無限聚令都習慣獨樂樂😜
今次嚟咗一間專門食和牛嘅小店~試下佢最出名既和牛丼!
講返個飯先~

一齊放入口,啖啖都好滋味啊!😋😋
勝牛和牛丼

麵豉湯內有少許豆腐粒同海帶,係堂食先有㗎~
勝牛和牛丼

係疫情下,希望大家香港人都守望相助,更加支持呢d小店啦!
2020-03-23