2020-04-02 41 浏览
新開嘅小店,老闆十分之親切,老闆話開咗三個月,老闆喺日本生活左好耐,回港一直做和牛批發生意,所以有質素保證❣️勝牛和牛烏冬 ($88)和牛粒好𣺉,粒粒都肥瘦均勻,唔會有筋,肉質好嫩滑。日本烏冬彈牙,有嚼勁。另外,我好鍾意個豬骨湯底,清清地,唔會好濃味好鹹,食完成個烏冬都唔會口渴。街坊價錢,街坊生意,性價比十分高,真心好食😋,比起好多日本貴價餐廳都好!推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下次會再試熱狗同和牛飯😙😙😙

勝牛和牛烏冬 ($88)

下次會再試熱狗同和牛飯😙😙😙
2020-03-29 41 浏览
今晚我地黎到呢間係何文田久經名傳嘅御勝牛,唔好以為呢間只係普通外賣店,其實禾稈冚珍珠!鋪頭入面有好多日文寫嘅獎狀,初頭以為係廚藝賞狀,問完老闆後,原來全部獎狀都係證明牛肉原材料係優質品嘅證明書👍🏼👍🏼今晚我地叫左兩個套餐,第一個價值$88嘅勝牛和牛丼,勝牛和牛真係「無得頂」!每粒一口牛都充滿濃郁嘅牛肉味,而且佢地烹調時間岩岩好,粒粒和牛都入口即熔😍😍 每碗價錢只係需要$88,仲送埋麵豉湯,性價比極高!如果黎呢間餐廳食,勝牛和牛丼一定要食👍🏼👍🏼第二個就係宮崎葡萄豚肉丼,呢個比勝牛和牛丼平!只需要$68😍😍 我第一次食宮崎葡萄豚肉,原來以為同一般豬肉分別唔大,我食完後發自我大錯特錯,我第一次食咁好食嘅豬肉!佢比一般豬肉柔嫩好多,口感非常好,可以入口即溶 🤤🤤 呢個套餐都係送埋麵豉湯。我地重叫咗2罐汽水,爽一爽🤣

我地重叫咗2罐汽水,爽一爽🤣
2020-03-28 138 浏览
御勝牛不是一般的小店,它賣的牛料理是有日本證書的優質牛肉,而且這裡最便宜的包類只賣42元,最貴的飯,麵類亦只是88元,簡直是平民價享受高級貨,難怪這麼多熟客經常光光,當晚已經看見四位熟客來用膳。我們先來份勝牛和牛三文治,三文治相當有厚度,要維持麵包的香脆與和牛的柔軟需要一定的火喉和功夫。和牛三文治吃起來和牛多汁軟嫩,夾雜清爽的生菜絲,多了一份清新,微微的醬汁不會讓多士變得濕潤,優秀的比例完全沒違和感,我們一口接一口吃光。朋友說她太餓,所以要吃飯,故選吃勝牛和牛丼,跟麵豉湯。麵豉湯夠味又不會死鹹,裡面海帶,蔥花給得不手軟,是很有誠意的湯品,朋友挺愛喝。朋友大讚和牛丼水準不錯,和牛香氣撲鼻,肉質嫩嫩的,油花分佈均分,入口即化。和牛配上蔥花,黑白芝麻提味,襯托和牛的鮮美,且飯粒粒分明有咬口,如何不滿意高高質和牛丼。至於我對勝牛和牛烏冬較有興趣,和牛些許鹽調味,逼出油脂,更加香氣逼人,重點和牛一口可吃,爽透極了。乳白色的湯底以牛骨熬煮,濃郁味美,上頭還點鳴門卷,蟹棒和粟米。烏冬嚐起來彈牙無比,沒有煮到軟爛,越咀嚼越有甘甜味,美妙絕倫。

2020-03-27 34 浏览
小小的店,出了優質的食品,ORDER前店員推介和牛同豚肉,又介紹個牛係牛的肩位,於是我地左個和牛烏冬同豚肉蒿麥麵,個和牛切到一小粒粒,店員煮到6-7成熟,好易入口,而且好JUICY,而且好有牛味,沒有筋,不油膩,黎呢度一定要食個牛,我相信配飯又是另一種享受。豚肉就相對地沒有咁林身,都要用D力咬先咬得開,但味道都很好。兩個湯底都是雞白湯,好好味,清但不會淡味,仲有D粟米, 甜甜的。兩個面同湯底好夾,面質軟硬剛好。店內提供油精搓手液同紙巾,十分好~
小小的店,出了優質的食品,

ORDER前店員推介和牛同豚肉,

又介紹個牛係牛的肩位,

於是我地左個和牛烏冬同豚肉蒿麥麵,

個和牛切到一小粒粒,店員煮到6-7成熟,

好易入口,而且好JUICY,而且好有牛味,沒有筋,不油膩,

黎呢度一定要食個牛,我相信配飯又是另一種享受。

豚肉就相對地沒有咁林身,

都要用D力咬先咬得開,

但味道都很好。

兩個湯底都是雞白湯,好好味,

清但不會淡味,仲有D粟米, 甜甜的。

兩個面同湯底好夾,

面質軟硬剛好。

店內提供油精搓手液同紙巾,十分好~
2020-03-26
2020-03-26 64 浏览
勝利道一向都多美食「小店」今日路過聞到陣陣牛香...心諗邊個煎牛扒咁香呢!原來呢間食和牛主打嘅黃小店💛🤩即時忍唔住入去支持吓🙌🏼🙌🏼小店地方雖小但五臟俱全,裝修仲好企理!牆上貼住自家設計嘅黃語👍😍同路人一定要撐💪我哋睇吓餐牌有咩食先...呢度豬牛雞都有得食,價錢走大眾化路線幾十蚊有交易🤝最貴嘅A4和牛都只係$280(200克)認真抵食👍🏽👍🏽呢度和牛🇯🇵🐂全部係攞獎狀🏆嘅子子孫孫嚟㗎!$88 勝牛和牛丼+麵豉湯:和牛粒輕炒至五成熟,入口有溶化感覺,醬汁仲提升咗肉味,勁正!$88 勝牛和牛烏冬(或蕎麥麵):用特濃雞白湯做湯底,相比普通嘅豬骨湯更清甜可口,好味都停唔到口,飲晒😆😆
呢度和牛🇯🇵🐂全部係攞獎狀🏆嘅子子孫孫嚟㗎!
2020-03-24
勝牛和牛烏冬
  • 勝牛和牛烏冬(白雞湯底)
係旺角附近嘅何文田勝利道一直都有不少特色小店,早排喺附近返工嘅朋友就話勝利道開咗一間食日本和牛丼飯既小店,所以最近終於同朋友嚟試吓💜🐮鋪面環境比較細,有兩排面壁座位, 最近疫情比較嚴重,這裏也有提供外賣☺️堂食也有酒精搓手液提供,十分貼心😀-🥩勝牛和牛丼 $88丼飯會配麵豉湯,湯內有豆腐同昆布,非常暖胃💖和牛由日本直送,店主亦都有提及牛丼每日都會選用唔同嘅部位製成,我哋果日食嘅係牛肩部位,牛味濃郁有口感,食落去嘅時候有肉汁,配上粒粒分明的珍珠米和醬油,飽肚之餘亦都十分滿足_日式叉燒蕎麥麵 $48 CP值很高很抵食,麵類能夠選擇蕎麥面或烏冬,蕎麥面食落頗為彈牙,叉燒很入味☺️另外配菜有鳴門卷、粟米同蟹柳,配上清甜的豬骨湯幾好味,大家下次嚟到不妨可以叫黎試吓

🥩勝牛和牛丼 $88

_
日式叉燒蕎麥麵 $48
2020-03-23 829 浏览
何文田勝利道一直都有不少特色食肆,早前睇報紙專欄介紹這間由日本和牛進口商開設的小店,今天經過這區便專程來試試。店子小小, 地方淺窄,只有兩排面壁座位, 如果是繁忙時間到訪,應該會坐得比較逼狹。餐牌很簡單,一版過,以和牛輕食、丼飯、烏冬及蕎麥麵為主,最平 $42 已經有交易,CP 值甚高。點了勝牛和牛丼 ($88) 同宮崎葡萄豚肉烏冬各一。丼飯會跟一碗麵豉湯,湯內有少許軟滑的豆腐和清香的昆布,入口暖笠笠,調味恰到好處,不死鹹,很好喝!和牛全部由日本直送,而且每日都會選用唔同嘅部位,加上切成厚方塊粒狀,所以食落會更加有口感。味道果然不俗,牛味好濃郁,香口之餘仲保留到肉汁。至於米飯質素亦唔錯,用上粒粒分明的珍珠米,汁多但不會令飯變爛,入口飽滿有米香。師傅一點也不手軟,將和牛粒鋪滿整碗。宮崎葡萄豚肉烏冬 ($68),來自宮崎縣農場飼養的葡萄豬,特別之處是加入了釀製葡萄酒用的葡萄皮和種子作飼料,所以豬肉沒有一般的豬臊味,入口肉質很鬆軟、脂肪富嚼勁。烏冬爽身,滑溜彈牙,質地較其他烏冬更煙韌, 配豚肉吃,口感不俗。臨走前同店主閒聊左幾句,得知原來食店的總公司在九州熊本、佐賀、宮崎均自設牧場,而所飼養

臨走前同店主閒聊左幾句,得知原來食店的總公司在九州熊本、佐賀、宮崎均自設牧場,而所飼養的黑毛和牛更曾奪得和牛比賽最優秀獎,嘩!實力可見一斑。
順帶一提,每邊長檯上都放左酒精搓手液供客人消毒雙手,做法很貼心。
2020-03-22 28 浏览
其實勝利道係有好多優質小店,由其有時行完旺角,都會專登過黎,近近地又多選擇,其實好耐無食牛肉飯,聽聞依間小店有,就過黎試試,店內位置不多,應該都係主打外賣,除左成日食的和風牛肉飯,仲有和牛版勝牛和牛招牌之一,當然要試試,估不到超多的和牛粒係飯上,可以話每一啖都有幾粒和牛,超爽,和牛的牛脂香同肉香十分之肥美,係一配令人大滿足的牛肉飯宮崎葡萄豚肉估唔到有小店會用日本靚豬的豬肉做食材,豬肉因為由細用葡萄飼養,少了豬膻味,多了一份甜味,鍾意食豬肉的,都係會令人回味

勝牛和牛

宮崎葡萄豚肉

何文田勝利道,有一間賣和牛食品的小店。價位大概$100左右。裏面環境不大,大概有五個位置左右。一般都係做外賣生意。這裏牛角包好食,我叫咗一個和牛牛角包,和牛肉汁足,肉質肥瘦比例剛剛好,口感軟身,不錯。之後有一個葡萄豚牛飯,口感似豬潤,飯是圓圓飽滿的,不錯。跟餐仲配埋一個麵豉湯,如果唔鍾意麵豉湯,也可以轉做汽水。好多時候,我哋去食和牛,都可能會選擇一些比較高檔次的餐廳,但其實佢一般小店,食到嘅質素也與高檔餐廳沒有差很遠,所以性價比來說,也是不錯的。

裏面環境不大,大概有五個位置左右。一般都係做外賣生意。

2020-03-10
2020-03-13 41 浏览
平時我都經常黎勝利道,因為我係呢頭剪頭髮,咁平時都會急急腳剪完就走,但今日有D唔同,因為好多人😑,咁我就周圍行下先。比我發現左一間細細間食和牛既舖頭,咁我就心口掛住個勇字衝入去諗住試下喇。咁呢度menu唔多,但睇得出係一間好用心既食店。牆身掛滿是於日本各處地方既牛既證書、老闆亦都好大方咁介紹到日本每個地方產的牛有什麼不同、細問底下原來老闆曾在日本留學和工作,只因香港人3個字便回流香港,還有個宏大心願,就是將和牛平民化。讓普羅大衆市民都可以食到又平又靚的真正和牛。咁我就叫左個A4和牛丼,老闆話因為唔會事先解凍,所以需要少少時間,期間仲見老闆好有心機教導員工如何煎一塊靚又好味既牛扒。終於有得食喇,賣相已經看看出,此和牛非一般牛肉,平時我唔會食肥膏,但老闆第一時間就叫我食,咁我就盛情難卻下食左一啖,真係好想大叫おいしい😂😂唔係講笑真係好味,我形容唔到真係。仲想講呢度用米唔係普通日本米,係用秋田県產既米,衆所周知,秋田最盛產就是稻米啦,老闆真係好落本,幾十蚊就食到咁美味既食材👍🏻👍🏻最後我食到一粒米都無剩,除左要尊重日本人傳統,食材係上天恩賜,唔好浪費外,亦都真係相當美味所致。

何文田勝利道成條街真係好多嘢食本來諗住食另一間,但行過呢間舖頭仔駐足睇咗陣餐牌呢個價錢食和牛,睇落價錢幾吸引,唔知真定假不過見係黃店,都走咗入去試坐低有酒精搓手液,疫症期間都保持衛生勝牛和牛黑白熱狗 $42第一眼除咗和牛丼飯,其實見到呢個熱狗幾吸引採用健康竹炭熱狗包,餡料包有日本和牛熱狗表面灑上芝麻,令食落有陣陣芝麻香味竹炭包咬落香脆,感覺好crispy,老闆娘建議最好要用底下張紙包住食咁啲餡同芝麻就唔會散落,集中喺包內呢個價錢真係學生餐價錢嚟,仲要係10年前普通魚生飯$30零$40蚊嘅價錢10年前真係好平嘅學生餐先係廿零蚊但呢個年代40蚊食到和牛包已經好抵食勝牛和牛丼 $88想食多啲和牛嘅話就要叫一個和牛丼一碗和牛丼跟餐有麵豉湯同沙律,幾有心思和牛粒粒都好香,肉質軟嫩,油脂豐富,有入口即化嘅感覺白飯選用珍珠米,口感香軟,和牛連飯一齊食時,白飯可中和和牛本身嘅膩感和牛香口味濃,又唔難嘴嚼,好有牛味油脂分佈均勻,入口陣牛油香溢出時,真係想食完一粒又一粒
何文田勝利道成條街真係好多嘢食
本來諗住食另一間,但行過呢間舖頭仔駐足睇咗陣餐牌
呢個價錢食和牛,睇落價錢幾吸引,唔知真定假
不過見係黃店,都走咗入去試
坐低有酒精搓手液,疫症期間都保持衛生

勝牛和牛黑白熱狗 $42
第一眼除咗和牛丼飯,其實見到呢個熱狗幾吸引
採用健康竹炭熱狗包,餡料包有日本和牛
熱狗表面灑上芝麻,令食落有陣陣芝麻香味

咁啲餡同芝麻就唔會散落,集中喺包內
10年前真係好平嘅學生餐先係廿零蚊
但呢個年代40蚊食到和牛包已經好抵食

勝牛和牛丼 $88
想食多啲和牛嘅話就要叫一個和牛丼
一碗和牛丼跟餐有麵豉湯同沙律,幾有心思
和牛粒粒都好香,肉質軟嫩,油脂豐富,有入口即化嘅感覺

和牛香口味濃,又唔難嘴嚼,好有牛味
油脂分佈均勻,入口陣牛油香溢出時,真係想食完一粒又一粒
  • 勝牛和牛黑白熱狗
For some reason or another, boyfriend and I walked from Mong Kok to the Ho Man Tin area. A long time ago, Ho Man Tin had a lot of interesting eateries. But some how along the way, we have since forgotten about it. So, upon wanting to find a cafe (that was closed when we got there), we came across 御勝牛.A tiny little shop, it appeared to serve various Japanese wagyu beef items in a very street level way. Nothing fancy. Just to fill your stomach.Menu is in Chinese only. There is no 10% service charg

Menu is in Chinese only. There is no 10% service charge. There is a seating available but more along the lines of benches along the wall. Everything comes with a bowl of miso soup unless you switch to udon. Things are made to order and there was only one person working. So, food does take a while to be served.

Boyfriend had the wagyu beef rice bowl ($88). It came with a bowl of miso soup. Portion size was fairly decent. It definitely smelled fantastic.

There was more than enough sauce and the black pepper wasn't over powering. The beef was moist and juicy.

I had the Miyazaki pork udon ($68). The portion here was pretty big. The tonkatsu soup base was a bit on the sweet side. It came with a generous amount of pork that was lightly seared and well seasoned. The meat was tender. There was also some imitation crab meat as well as corn kernals.

Prices were not cheap but at least portion size was generous. There were a lot of people waiting for take away so it must be popular with the people who live in the area. An interesting little find in Ho Man Tin.
2020-03-05
2020-03-04 566 浏览
旺角的食肆多得數也數不盡, 但如果想坐得舒服一點靜一點吃過飯, 我們會多走兩條街, 到勝利道搵食。七點多我們好吃的冰室意粉已經關門, 於是多走兩步發現了新小店, 就去試試吧~看店名就知道是主打和牛的食店, 正合我兩口味。MENU 的選擇不算多, 大部份都是和牛的配搭。 但看着店員不停的準備外賣, 相信食物應該有一定質素, 有不少街坊捧場。或許是吃了下午茶的關係, 不太肚餓, 所以我只點了一個和牛牛角包。第一次吃有"牛"的牛角包, 這個配搭又幾有趣。初時想像可能會是茶餐廳的"沙嗲牛肉包"的UPGRADE , 但實質是好味得多。和牛肉片經燒汁煎煮後味道香濃, 肉嫩易咬。加入沙律菜不但加添清新口感, 同時味道也提升, 不會太肥膩。牛角包經烘過後熱辣辣的, 既香且脆, CRISPY 得很。咬下去滿口牛油香, 再加上和牛的肉香, 是雙重的牛滋味。最多人點的是勝牛和牛丼, 我們當然也點來試試。先喝一口味噌湯, 味濃但不會過咸, 味道適中, 內有海帶和豆腐粒, 簡單但美味。在冬天裏飲感覺特別暖身。和牛粒味濃, 油脂分佈均勻, 咬下不但充滿肉汁, 還有濃濃的肉香, 惹味得很。我終於明白為什麽有那麽多外

看店名就知道是主打和牛的食店, 正合我兩口味。

最多人點的是勝牛和牛丼, 我們當然也點來試試。

我終於明白為什麽有那麽多外賣說要加汁了, 因為他們的特調蒜茸燒汁, 絶對地把牛肉香味和滋味提升! 既不會太咸, 帶甜又香濃的醬真是拌飯一流。

白米用上珍珠米, 口感軟糯, 飽滿分明,  加入蒽花和少少芝麻, 特別好吃。

店主還說遲點會加入雞肉飯等多些選擇, 看來找天又要來試試了。
2020-02-29 40 浏览
朋友帶左我去佢屋企附近既一間日式食店 話有平價和牛食去到雖然店仔細細 但格局整潔企理 牆上掛滿東瀛味極重既浮世繪畫布雖然menu既選擇唔算好多 但每樣都好似好吸引咁 既然係主打食和牛既 小妹當然要叫返個和牛丼試下食野前不忘抗疫 用小店提供既酒精搓手液清潔雙手👏老闆娘好健談 佢同我地講佢本身做燒肉店出身 所以成日會有好多黎自日本唔同產地唔同部份既靚牛到店而今期就咁岩係熊本縣既A4和牛 牛頸脊既位置和牛粒肉味濃郁 有咬口 珍珠米香軟 配埋特別係日本直送既袐製黑蒜醬汁 份外美味試左朋友點既照燒鳥丼 珍珠米加左粟米粒又係另一種美味有湯有飯有和牛 都唔駛$90蚊 我覺得真心抵食朋友無介紹錯
朋友帶左我去佢屋企附近既一間日式食店 話有平價和牛食

食野前不忘抗疫 用小店提供既酒精搓手液清潔雙手👏

而今期就咁岩係熊本縣既A4和牛 牛頸脊既位置

試左朋友點既照燒鳥丼 珍珠米加左粟米粒又係另一種美味

有湯有飯有和牛 都唔駛$90蚊 我覺得真心抵食
朋友無介紹錯
  • 照燒鳥丼
2020-02-27 37 浏览
今日來到比較寧靜一點的何文田勝利道穩好野食,在小巷中尋找到了呢一間牛肉丼飯專門店,決定入去一試。小店裝潢簡約,開放式廚房,充滿人情味。呢間小店主打食和牛粒丼飯,和牛也有細分日本熊本勝牛和美國安格斯牛肉,更有提供其他小吃例如和牛三文治等等。最後我和友人點了一客勝牛和牛丼和勝牛和牛烏冬。勝牛和牛丼(跟麵豉湯)$88呢個勝牛和牛丼,整體配搭很完美,和牛粒十分juicy,肉質很嫩口。個人很喜愛店家用上的醬汁調配牛肉和飯,提升一致感。以CP值而言,同一個價錢,品嚐同一款勝牛和牛粒,更額外附送多一客湯,點丼飯感覺更便宜。勝牛和牛烏冬$88除了丼飯外,我另外點了款勝牛和牛烏冬,配上豚肉豬骨湯底,和牛粒配上烏冬也是別有一番滋味,烏冬上也有蟹柳和日式魚蛋,面層灑上芝麻粒和蔥花粒,香味提升!

勝牛和牛丼(跟麵豉湯)$88

勝牛和牛烏冬$88