❤️‍🔥 = 極力推介的單品✌️烤伊比利亞豬 $132 烤牛小腸 $78 MIX大阪燒定食 $122 ❤️‍🔥鰻魚玉子重定食 $173Zero $25 // Oolong Tea $25🔸呢間位於中環嘅大阪御好燒餐廳真係唔錯,係日本知名品牌過江龍,佢哋主打嘅大阪燒款式多樣,味道正宗,但同樣地都會做埋性價比高嘅鐵板燒,一定滿足到你!🔸鐵板燒入面伊比利亞豬水準高質,豬肉肥瘦適中,烤得啱啱好,肉質嫩滑,夠晒香口😝而烤牛腸亦都唔錯,處理得好乾淨,口感係軟身嘅,配埋醬汁,味道更加豐富😋🔸講到大阪燒,MIX大阪燒入面有蝦、豬肉同埋墨魚,啲材料都好新鮮,配埋大阪燒嗰陣陣香味,真係滿足❤️‍🔥而鰻魚玉子重定食絕對係高級享受,鰻魚燒得非常香,搭配上嫩滑嘅玉子燒,再加上白飯,非常好味
❤️‍🔥 = 極力推介的單品✌️

烤伊比利亞豬 $132
烤牛小腸 $78
MIX大阪燒定食 $122 ❤️‍🔥
鰻魚玉子重定食 $173

Zero $25 // Oolong Tea $25

2024-09-24 785 浏览
好耐冇食鐵板燒,又唔想食一set set嘅鐵板燒或者台式鐵板燒,就搵到呢間可以坐吧枱睇住師傅席前料理嘅居酒屋~前菜方面,見到有個叫沖繩早摘水雲($68)幾特別,原來係海藻類嘅一種,食落比較腍身,加埋八爪魚嘅爽口,個配搭都幾特別!見到師傅整緊燒生蠔($98/2隻)好香就叫嚟試吓,點知成餐最好味就係燒生蠔🤤每隻都手掌咁大隻又夠漲身,海水味道夠重又超鮮甜,簡單落咗鹽同胡椒嘅調味已經好夠,最尾忍唔住encore多一次🥰呢度出名大阪燒,就叫做豪華大阪御好燒($148),大阪燒入面嘅椰菜好甜同爽口,醬料亦都唔會好鹹,上面嘅大蝦亦都好新鮮😋日本玉子卷($65)好軟熟,蛋味好香~ 免治雞肉燒($93)上面加咗個蛋黃,撈埋一齊食增加咗個香味,免治雞肉亦都幾有咬口🐔牛舌($105)燒到啱啱好,牛味濃又夠彈牙,呢個價錢仲要份量唔少,超滿足😍最尾甜品叫咗個雪見大福($58),係用糯米糍皮包住雪糕,糯米糍皮好煙靭,幾有日本味道🪭呢間餐廳嘅食物價錢唔算貴,但質素十分之高,仲見到有日本師傅坐鎮,如果想食好食嘅鐵板燒同大阪燒嘅話,超推薦嚟呢間👍🏻

2024-09-23
  • 牛舌
  • 免治雞肉燒
2024-08-25 929 浏览
好鍾意呢度既氣氛,兩個樓面侍應都好有耐心有笑容,喺香港食飯難得有咁樣既照呼。今日食左一個豪華大阪燒,同埋鹿兒島黑毛和牛,擺盤精緻,味道都令人滿意,座位空間都相當寬敞,無可挑剔。
今次同大家去日本人主理的鐵板燒🔥打開𨋢門好似去咗日本咁🫶🏻環境氣氛好好~好適合三五知己一齊去傾偈放鬆下❤️個人就比較鍾意坐吧枱,因為可以望住師傅即刻喺面前製作~好有feel🤟🏻新出嘅肉祭菜單每樣都好吸引🥰必點大阪燒和鹿兒島黑毛和牛扒🔥 大阪燒除了自由配搭系列,還有六款可以選,還可以按照自己喜好添加不同的配料~ 我就點了大阪御好燒加麵,另外再加多個芝士配料❤️星期六及日 12-3pm還有酒類飲品優惠😏不同酒精飲品都有做買一送一優惠🤩當然即刻同朋友飲番杯先啦🍻

新出嘅肉祭菜單每樣都好吸引🥰必點大阪燒和鹿兒島黑毛和牛扒🔥

• 大阪燒
2024-08-05 1037 浏览
日本🇯🇵真係香港人嘅家鄉,心心念念好想去完又去😍🥰。之前旅行食咗個好好味嘅大阪燒,返到嚟好掛住又想食喇🤤!為咗止止口癮同心癮,同朋友嚟咗呢間由日本人主理嘅大阪過江龍😻「弁慶御好燒鐵板燒」🔥,一到店已經聽到好多日本人講日文,好多日本人幫襯,好日本feel呀🎌!! 同朋友坐喺吧枱席前睇住師傅製作美食🤩,眼睛同咀吧都回味無窮~ 最近餐廳更推出咗期間限定肉祭🥩,可以食到鹿兒島A5黑毛和牛扒,梗係要order試下啦!·♡ 鹿兒島A5黑毛和牛扒 HKD$348和牛牛扒🐮即席睇住佢煎到約7成熟,切開中間肉芯係嫩紅色😍,未食已經好吸引眼球!! 和牛肉質軟嫩,充滿肉汁🤤,肉味好濃郁,好高質~ 個人建議蘸上店家提供的wasabi一起吃,芥辣嘅辣味更能帶出肉鮮味👍🏻。·♡ 鹽麴烤伊比利亞豬 HKD$132估不到豬肉🐷似都咁出色,以單純的鹽麴烤伊比利亞豬調味,唔會過多調味更能突出豬肉鮮香😋,肉質軟彈好有口感!! 以蔬菜及泡菜一起吃,不用加其他調味料已經好好食🤤。另外,伴碟的蔬菜亦做到很用心,尤以蘆筍特別出色👍🏻。·♡ 熱熔芝士大阪燒 HKD$118係我心心念念😻嘅大阪燒呀!! 睇住師傅製作成個過程,的確
♡ 鹿兒島A5黑毛和牛扒 HKD$348

♡ 鹽麴烤伊比利亞豬 HKD$132

♡ 熱熔芝士大阪燒 HKD$118

係我心心念念😻嘅大阪燒呀!! 睇住師傅製作成個過程,的確嚐心樂事💕~
大阪燒以高麗菜、豬肉片、蔥等混入麵糊中,兩邊煎焗香脆,
並唧上店家秘製醬汁而成🥰,完全還原到喺大阪食嘅風味;
見住師傅將熱熔芝士🧀淋喺大阪燒表面,仲有拉絲效果,超級治癮🫰🏻!!
♡ 沖繩香檸SOUR HKD$78
♡ 沖繩香檸可爾必思梳打 HKD$58

選用沖繩香檸🍋整成特飲,SOUR酸度較高較能解膩,而可爾必思味道甜度則較高,兩款飲落都好清爽🤗。
📍弁慶御好燒鐵板燒
中環士丹利街11號Stanley 11 6樓
2024-07-28
午餐
2024-08-05 1179 浏览
今次來訪依間大阪過江龍,由日本人主理嘅日式鐵板燒餐廳😋 店舖仿日式小店設計,勁有氣氛🤩 內部設有普通桌同埋面向鐵板燒師父嘅高桌座🫶 各有特色同樣理想😘 㨂咗兩款肉祭期間限定菜😍 首先當然唔少得必食嘅鹿兒島A5 和牛🤩🌟 師父火喉控制得好好👍 燒得外層焦脆燻香,內裡肉質粉嫩軟腍,食落牛香濃厚,超級惹味😚 再㨂咗一份Tonteki 醬煎豬扒❤️ 豬扒同樣燒得勁香勁誘人🤤 咬落軟嫩又多汁😋 加埋特調嘅Tonteki 醬🌟 超級夾勁好味道😆 食鐵板燒當然唔少得大阪燒🥰 心思思唔知㨂咩配料好🤭 就決定㨂個豪華大阪御好燒😈 配料名副其實咁正🤩🌟 有大蝦、帶子等新鮮海鮮🤭 即席燒香超級誘人😙 口味好地道👍 值得一食✅ 甜品㨂咗一份雪見大福😚 口感味道有d 似雪糕糯米滋😆 甜甜地冰涼涼,啱曬食完鐵板燒後凍一凍😆

鹿兒島A5 和牛

Tonteki 醬煎豬扒
豪華大阪御好燒
雪見大福
2024-08-01 845 浏览
2024.07.17又到咗Happy Wednesday🙃當然要同好姐妹去食飯談心👩🏻‍🤝‍👩🏼今次就去咗呢間中環區由日本人主理加上大阪過江龍嘅日式餐廳🇯🇵🔥 雖然餐廳位於樓上鋪🏢但係裝修超地道而且好有氣氛🏮今次我地揀咗坐係鐵板燒區到睇住幾位日本廚師煮野食🧑🏻‍🍳餐廳提供多款料理加飲品💁🏻‍♀️另外今期餐廳推出限定肉祭❤️我地分別叫咗⬇️💟鹿兒島黑毛和牛扒 $348嚟自鹿兒島嘅A5和牛扒🥩烤至半熟厚切🔪入口即融😋可以選擇沾上washabi/酸蘿蔔醬汁一齊食 用亦有另一番口味😍配菜仲有新鮮嘅烤粟米🌽茄子🍆蘆筍平衡一下其油膩👍🏻💟大阪烤牛小腸 $78每一口嘅牛小腸食落煙煙韌韌😉加上椰菜同洋蔥一齊係鐵板燒更加滋味😗💟豪華炒麵 $132炒麵係鐵板燒必食嘅✅豪華炒麵顧名思義超多配料🤩分別有蝦🦐魷魚🦑豬肉🐷蒟蒻⚪️野菜🥬完全係大滿足💯調味剛剛好而麵嘅軟硬度亦適中👅完全停唔到口👄另外我地兩個想要小小酒精🍺所以叫咗兩杯Cocktail 🤣💟LEMON SOUR $58🍋🫧💟DRIED PLUM SOUR $58🫧兩杯都好清爽解渴🤟🏻
2024.07.17

另外我地兩個想要小小酒精🍺所以叫咗兩杯Cocktail 🤣
💟LEMON SOUR $58🍋🫧

💟DRIED PLUM SOUR $58🫧

兩杯都好清爽解渴🤟🏻
弁慶 御好燒 鐵板燒,中環人氣王鐵板燒⭐️ 熱熔芝士大阪燒 ($114)熱熔芝士大阪燒一上桌已經吸引了我的目光。芝士融化後均勻地覆蓋在大阪燒表面,拉絲效果非常誘人。大阪燒的餅底外脆內軟,配上濃郁的芝士,口感豐富。⭐️ 牛舌 ($102)牛舌的烹調手法相當出色,入口即化,嫩滑無比。調味方面,鹽味剛好,不會過鹹,反而能突顯出牛舌本身的鮮味。每一口都讓人回味無窮,是一道值得一試的佳餚。⭐️ 鰻魚玉子卷 ($92)鰻魚玉子卷的玉子厚實且甜美,鰻魚片則鮮嫩多汁。兩者結合得恰到好處,味道層次分明。唯一美中不足的是,鰻魚的份量稍微少了一點,但整體來說還是相當不錯。⭐️ 蕃茄芝士汁雞腿扒 ($108)這道蕃茄芝士汁雞腿扒的賣相十分吸引,蕃茄汁酸甜適中,配上濃郁的芝士,令雞腿扒的味道更上一層樓。雞腿肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了豐富的口⭐️ 和牛蒜香炒飯 ($123)最後試的是和牛蒜香炒飯,這是一道非常有份量的主食。和牛的肉質鮮嫩,配上濃郁的蒜香,炒飯粒粒分明,油而不膩。這道炒飯不僅味道豐富,而且份量十足
弁慶 御好燒 鐵板燒,中環人氣王鐵板燒

⭐️ 熱熔芝士大阪燒 ($114)

⭐️ 牛舌 ($102)

⭐️ 鰻魚玉子卷 ($92)

⭐️ 蕃茄芝士汁雞腿扒 ($108)

⭐️ 和牛蒜香炒飯 ($123)

2024-07-31 687 浏览
位於中環嘅大阪御好燒老字號「弁慶 御好燒 鐵板燒」擁有超高人氣🇯🇵今次去試下新菜式先🤪.鹿兒島黑毛和牛扒180g🥩和牛油花細緻均勻🐄厚切軟腍🔪肉味濃郁,入口即融😋可配搭芥末或蘿蔔酸醋汁🥕旁邊蒜片非常香脆👍🏻配搭蘆筍、茄子🍆紅椒🌶️冬菇🍄‍🟫.Tonteki醬煎豬扒300g🐖豬扒肥瘦比例恰好😉肉質彈牙😗醬汁酸甜開胃🤤配上蒜片🧄小沙律食更清新🥗亦可沾上黃芥末同沙律醬食☁️.炒烏冬🍜以豬肉片🐷椰菜🥬木魚絲炒🐠簡單美味😛.長芋明太子🥢長芋煎到外脆內爽😆加埋鹹香明太子同紫菜😉意外地好味😳.雪見大福🍨薄薄糯米皮包住焦糖雪糕😍再擠上焦糖醬🤎.支裝烏龍茶🫖
炒烏冬🍜以豬肉片🐷椰菜🥬木魚絲炒🐠簡單美味😛
雪見大福🍨薄薄糯米皮包住焦糖雪糕😍再擠上焦糖醬🤎
支裝烏龍茶🫖
  • 鹿兒島黑毛和牛扒
中環🇯🇵大阪老字號過江龍餐廳🍴,由擁有12年烹調經驗的小松伸太朗先生主理,主打正宗關西風味大阪燒🔥+御好燒+和牛牛排🥩+炒麵等各種鐵板燒美食😋。餐廳提供午時及晚市時段,食物即叫即做,相當有氣氛+儀式感🈵滿 = 視覺+味覺雙重盛宴。除了食材外,大部分店員同樣來自日本🇯🇵。餐廳走簡約日本風,設鐵板吧枱位,可即席欣賞廚師製作御好燒。巧遇期間限定肉祭🥩菜單🤩,果然🈵滿驚喜👍🏻,約會聚餐不二之選。🥢鹿兒島黑毛和牛扒將西冷部位🐮的黑毛和牛🔥至外脆內軟,肉味濃郁+油花細緻均勻,厚切令口感更有咬勁,每口充滿肉汁😋 非常滿足。另有蘿蔔酸汁+蒜片供客人調味。以🌽粟米+蘆筍+🍆茄子+紅椒等伴碟,去油解膩之餘,味道同樣高質👍🏻。大推💖。🥢大阪烤牛小腸一口牛小腸與椰菜+洋蔥🧅一同鐵板燒至香脆爽口,柔中帶軟,小腸無澀味及肉臟羶味。🥢鵝肝白蘿蔔一口厚切鵝肝燒🔥至外脆內軟,份量大小適中,伴以去油解膩白蘿蔔 = perfect match 👏🏻👏🏻👏🏻 比半時鹅肝伴多士多一份新鮮感。🥢豪華大阪御好燒 以大鐵板製作,蛋漿+麵糊做底,加入高麗菜+豬肉+蝦和魷魚等食材燒🔥至外酥內軟,頂層加上大蝦🍤海鮮,最後淋上原創秘製醬汁+

🥢鹿兒島黑毛和牛扒

🥢大阪烤牛小腸

🥢鵝肝白蘿蔔

🥢豪華大阪御好燒
以大鐵板製作,蛋漿+麵糊做底,加入高麗菜+豬肉+蝦和魷魚等食材燒🔥至外酥內軟,頂層加上大蝦🍤海鮮,最後淋上原創秘製醬汁+沙律醬+柴魚片,製作出懷舊日本風味的御好燒。必試之選😋。
2024-07-24
2024-07-31 678 浏览
近期嚐過的和食料理不是壽司、定食、鍋物、就是拉麵,今次專程來尋找久違了的大板燒是也。烤肉的最佳拍檔,很自然令人聯想起一杯冰凍的啤酒。湊巧踫到餐廳買一送一的優惠,豈可錯過,無可能不啤一啤!趁餐廳供應肉祭,我們小試兩盤燒肉。第一碟是鹽麴伊比利亞豬扒,剛從鐵板上桌的豬扒還在冒著絲絲的煙,香氣直撲而上!先食一口原味,肉質有嚼勁但仍鬆軟,非常之香口。之後再以生菜包著泡菜一起送進嘴裡,即時增添韓系風格!鹿兒島黑毛和牛扒,嬌嫩柔軟應該是一絕吧,勢估不到和牛吃過不少的小人,竟還是第一次感受到入口即溶的妙法!無需多言,肉質細密綿滑,加上鐵板上焦香的魅力實在是沒法擋!簡直是和牛界的天花板!輪到戲肉大板燒,我們要的是蠔大板燒追加魷魚和蝦。一看見肥美飽滿的蠔即時眼睛狂張;而大板燒有大量的椰菜,加了粉漿煎得燶邊,美味程度直升!試過原味再落些放在旁邊的海苔粉、鰹魚粉和七味粉,進一步升格!來到永遠的獎勵甜品,店員到來介紹午餐的特價甜品:一粒雪米糍雪糕、一粒抹茶啫喱加兩粒紅豆糍粑,十足十日式綜藝的節目……好可愛呢!雪糕和啫喱俱是凍品,配上和暖的紅豆糍粑,溫純有道,樂透了!餐廳名為弁慶,兩名鐵板廚師的T恤一件寫著「弁」
凍啤
甜品
餐廳名為弁慶,兩名鐵板廚師的T恤一件寫著「弁」,一件寫著「慶」,勁有趣!
午餐
凍啤
甜品
  • 鹽燒豬扒
1K
如果唔係朋友介紹,都唔知到原來中環有間秒速去了日本感覺嘅鐵板燒料理店!❣️入到去超級熱鬧,仲有日本人幫襯,氣氛好好之餘感覺去左日本❣️呢到係日本人主理,食材同質素都幾好,仲要開到凌晨!❣️個人推介蠔大阪燒,無expect過蠔份量幾多,高CP!🦪蠔大阪燒$158 - 高CP之選!上面鋪滿大大粒蠔,粒粒煎香後都依然肥美,配上醬汁、蔬菜同比例好好嘅麵餅、豬肉片,啖啖滋味(見到有人專登來食呢個)另外其實鐵板燒肉類都好有水準,甚至係隔離枱見到我食緊都即刻點來食下🤣🐷鹽麴烤伊比利亞豬$132- 高質豬肉肉質夠juicy,燒到好香口,又有油脂香,調味剛剛好🐷醬煎豬扒$128- 比張圖仲靚,係好厚嘅豬肉,啖啖肉。難得嘅係,燒到熟度適中,肉質juicy配上外層香甜醬汁同炸蒜片,好滿足滋味(隔離枱客見到我食,指著話要點🤣)🍝海鮮鹽味炒麵$106- 炒得香,有肉、蝦,味道唔錯另外仲點了yuzu soda,好清新refreshing,配熱辣辣燒肉一流!想再去食大阪燒!

❣️呢到係日本人主理,食材同質素都幾好,仲要開到凌晨!
❣️個人推介蠔大阪燒,無expect過蠔份量幾多,高CP!

🦪蠔大阪燒$158

🐷鹽麴烤伊比利亞豬$132
鹽麴烤伊比利亞豬

🐷醬煎豬扒$128

🍝海鮮鹽味炒麵$106

- 炒得香,有肉、蝦,味道唔錯

鹽麴烤伊比利亞豬
2024-07-30 6222 浏览
🇯🇵弁慶BENKEI御好燒鐵板燒,位於中環,地點便利就係蘭桂芳同地鐵站附近🍾大阪過江龍,由日本人主理,⼀開𨋢門已經聞到好香既食物同個份日本氣息👘餐牌必然主打就梗係大阪燒,鐵板燒另一個好朋友就係肉🥩感覺好正既肉祭菜單,飲杯沖繩香檸可爾必思消消暑即刻開餐😃🍖肉祭時間🐻勞蘇食🐻推介 —— 鹿兒島黑毛和牛扒,又香又靚上枱,火候非常好😍外面焦香好好味,肉質粉嫩多肉汁,唔可以睇少和牛既油脂🥰好好味既高級牛,大阪烤牛小腸,大阪料理常見,牛小腸極惹味😋口感爽又掛汁,非常好味👍🏻食肉點可以無酒呢,Sapporo生啤,爽!🍻食完肉祭配返個前菜清清,牛筋煮,超超超腍牛筋,非常入味⼀級棒🌟開始主角大阪燒,豪華大阪燒,驚人既賣相,擺盤靚到好似蛋糕咁,加入左鐵板燒整既海蝦同帶子,兩樣都又鮮又好味😎大阪燒醬汁同個texture各樣都配得好完美😮🐻勞蘇食🐻推介 —— 蠔大阪燒🎂又靚又香,⼀食隻蠔😵OMG爆汁爆鮮成口蠔味,頂級美味🩵大阪燒當然都係正,必食🤤最好味既大阪燒,就係世⼀🥇再加埋鐵板燒,又有得睇又有得食🩵依個價錢大癲,支持!😎

沖繩香檸可爾必思

大阪烤牛小腸
牛筋煮
豪華大阪燒
蠔大阪燒
突然好懷念大阪旅行時吃過的大阪燒,朋友於是帶我去這間來自大阪的御好燒(又稱大阪燒) 老字號。餐廳由日本人主理,主打正宗關西大阪燒及多款日式鐵板燒菜式。店員基本上都是日本人,以日語溝通,令人尤如身處大阪的鐵板燒店內一樣,非常有氣氛,正好讓我回味一下去旅行的感覺。餐廳最近推出期間限定肉祭,我們選了其中兩款食物,更特意選坐吧檯位置,可以欣賞師傅烹調各種鐵板燒的精彩過程,期間香氣四溢讓人食慾大增。❥ 灸和牛肉 ($112) 🥩和牛經火灸後肉味更突出,薄薄一片作為前菜是不錯的選擇。❥ 鹿兒島A5黑毛和牛扒 ($348) 🥩由師傅席前烹調,和牛油花細緻均勻,厚切一口一件煎至半熟,入口肉質軟嫰迅間溶化,不需沾上任何醬汁已品嚐到濃郁的牛味,亦可配搭蘿蔔酸醋汁和蒜片來吃增加風味。❥ 鹽麴烤伊比利亞豬 ($132) 🐷豬扒厚薄適中,肉質鮮嫩多汁,口感柔滑細膩。經鹽麴調味的豬肉散發天然醇厚的鹹香,用新鮮蔬菜包住豬肉配合韓式泡菜一起吃,可減低肉類帶來的油膩感。❥ 熱熔芝士大阪燒 ($118)🧆師傅將高麗菜、肉類、蔥段等材料加入日式高湯製成的麵糊,在鐵板上慢慢煎烤,再加入秘製醬汁、蛋黃醬及紫魚片,最後將熱熔芝士

❥ 灸和牛肉 ($112) 🥩
和牛經火灸後肉味更突出,薄薄一片作為前菜是不錯的選擇。

❥ 鹿兒島A5黑毛和牛扒 ($348) 🥩

❥ 鹽麴烤伊比利亞豬 ($132) 🐷

❥ 熱熔芝士大阪燒 ($118)🧆
師傅將高麗菜、肉類、蔥段等材料加入日式高湯製成的麵糊,在鐵板上慢慢煎烤,再加入秘製醬汁、蛋黃醬及紫魚片,最後將熱熔芝士鋪滿在大阪燒上,創意十足又美味。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿弁慶 御好燒 鐵板燒 @benkeicentral @tsunagupro @foodieyanyannn
𖤣𖤥中環士丹利街11號Stanley 11 6樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#benkeicentral #弁慶御好燒鐵板燒 #大阪 #中環美食 #大阪燒 #日本餐廳 #中環 #鐵板燒 #日本菜 #日式料理 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkdining #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie
2024-07-26 334 浏览
今日同朋友上左去位於中環嘅 弁慶 御好燒 鐵板燒BENKEI Okonomiyaki Teppanyaki食完嘅第一個感覺係,點解我唔早啲發現呢間鐵板燒! 位於 Stanley 11 號6 樓嘅弁慶,一開打𨋢門就係,店面面積唔算大,座位大約30個,我哋今晚嚟到就座無虛席,仲一開𨋢門就係香噴噴嘅鐵板燒味。聞到即刻流晒口水!我哋被安排咗坐喺師傅嘅鐵板前面,可以睇晒師傅為我哋預備食物嘅過,好開心呀!😍😍😍我哋點咗三樣嘢食 share:鹿兒島黑毛和牛扒 $348大推嘅黑牛和牛扒!未食嘅時候已經覺得好吸引,鹿兒島黑毛和牛扒配上烤過嘅蔬菜,包括咗粟米、茄子、露筍同紅椒,燒過特別香口 😋 主角嘅牛扒煮得剛剛好,肥美得嚟又唔會太油膩,入口就溶,好好食!鹽麴烤伊比利亞豬 $132伊比利亞豬用咗生菜同泡菜做伴碟,鹽麴淡淡嘅味道帶出咗肉本身嘅味道但又唔會掩蓋, over 咗。質感方面,豬扒嘅表面微微嘅焦令到豬扒多咗層次同口感。大阪御好燒 (豬肉 + 芝士) $98大阪御好燒可以自由配搭,可以揀一種、兩種或者三種食材,我哋叫咗豬肉同芝士2種,見住師傅喺我哋面前煮,加每樣食材都好似係一個表演咁,大飽口福之餘仲大

我哋點咗三樣嘢食 share:

鹿兒島黑毛和牛扒 $348

鹽麴烤伊比利亞豬 $132

大阪御好燒 (豬肉 + 芝士) $98
大阪御好燒可以自由配搭,可以揀一種、兩種或者三種食材,我哋叫咗豬肉同芝士2種,見住師傅喺我哋面前煮,加每樣食材都好似係一個表演咁,大飽口福之餘仲大飽眼福!兩種食材放埋一齊同御好燒又幾夾!御好燒嘅醬汁令御好燒更惹,海苔粉同鰹魚粉就令到御好燒賣相再咗立體感,打咭正之餘仲係好食,oishi!!

Sapporo 啤酒 $38
$38 嘅細 Sapporo 一啲都唔細,餐廳嚟講都算係好抵飲!
2024-07-23