2023-05-06
【灣仔區】【廣麪子】呢餐其實已經食咗一段時間,不過當時為迎合港鐵新動力最熟悉嘅東鐵綫嘅過海段延伸開通,寫咗幾篇灣仔區嘅嘢。為免出得咁密同一區,呢篇就不幸地放埋咗一邊唔出住。去到呢一刻冇乜灣仔區嘅 post 喇,又可以出返。又咁講,有好多時我都係用呢個方法,可能同一區嘅用餐體驗咁啱有幾次,我都會盡量將佢哋隔開先出。始終呢度會寫嘅嘢牽涉十八區,如果差唔多時間太多同一區嘅 post,一日一篇嘅前提下意味住壓縮咗其他區嘅用餐體驗。交待完版務就講吓啲嚟食嘢嘅背景,佢係喺金鐘站同灣仔站中間,金鐘站行過去都唔遠。而佢係筲箕灣好出名嗰間安利魚蛋粉嘅副線,入到去見到佢裝修好新好華麗嘅感覺,應該係想洗脫一直畀人食呢啲粉麵就好邋遢嘅感覺。我叫咗個佢嘅招牌嘢「切腩四寶撈粗」,除咗切腩仲有魚蛋、魚片、雲呑、牛丸,整體都唔錯,而店內都有介紹唔同嘅牛腩。切腩係比一般腩牛味更濃,爽腩入味而爽脆,坑腩帶嚼頭,崩沙腩肉膜相連,肉味濃,肥瘦啱啱好。食嘅時候覺得個切腩有啲靭,我斗膽以客人身份問吓侍應發生咩事。點知佢真係好詳盡咁解釋呢個係正常現象,而當啲切腩係用湯上嘅時候個狀態又會唔同,講完佢真係整多一碗仔湯浸嘅切腩我試,係真
食嘅時候覺得個切腩有啲靭,我斗膽以客人身份問吓侍應發生咩事。點知佢真係好詳盡咁解釋呢個係正常現象,而當啲切腩係用湯上嘅時候個狀態又會唔同,講完佢真係整多一碗仔湯浸嘅切腩我試,係真係有唔同,會腍身啲。
我講緊嘅係我完全冇亮出任何 foodie 身份,純粹普通客人咁去質疑,佢哋都咁詳盡解釋而且仲免費畀多一碗仔湯浸嘅切腩我試,我覺得呢個體驗真係好好,好值得記錄低佢。不過我有啲想飲嘢,原來係要散叫,或者轉套餐。
個套餐叫「廣麪子 Combo Meal」,仲有一塊包,我揀咗「西多士」,係單層冇花生醬嘅,正正常常。而嘢飲我揀咗「凍奶茶」,都幾濃,唔錯。埋單價係 $107,老實講都幾貴,不過講埋佢個名氣同服務,又好似值。。。
(地址:灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #金鐘 #會展 #廣麪子 #切腩四寶撈粗 #西多士 # 魚蛋 #魚片 #雲呑 #牛丸 #廣麪子ComboMeal #凍奶茶 #1am0776 #1ambackup