2022-06-02 80 浏览
喺筲箕灣好出名嘅安利大排檔,而家喺灣仔開咗副線😆今日襯lunch過去買返公司食!♥ 切腩撈粗 $56切腩肉質軟腍,粗麵好彈牙,豉油王撈粗冇醬料已經好夠味,食食下發現麵底下層有湯,不過番到公司先醒起唔記得拎辣椒油,點知店舖好貼心有俾埋❤️ 食左一半撈粗,一半浸湯,加埋辣椒油食更過癮,一麵兩食😆♥ 即炸雲吞 $46即炸雲吞拎到番公司仲係熱辣辣,外皮香脆,餡肉嫩滑,點埋甜酸醬就最正😋♥ 酥炸魚皮 $26每一塊都好大塊,就甘就食脆卜卜,浸上湯食一樣甘滋味♡ 名不虛傳嘅安利大排檔,副線一樣能夠保持水準! 食得辣嘅朋友可以試吓佢嘅辣椒油 撈湯麵食好正🤤

♥ 切腩撈粗 $56

♥ 即炸雲吞 $46

♥ 酥炸魚皮 $26
每一塊都好大塊,就甘就食脆卜卜,浸上湯食一樣甘滋味

早前知道安利大排檔喺灣仔開咗間副線叫做廣麪子,餐牌大致上同筲箕灣嗰間係一樣既~價錢就好似貴5~10%左右嚟到緊係要食飯碗切腩撈粗(基於貪心既原因係要埋四寶即係蝦肉雲吞,魚蛋,魚片頭同埋牛丸)。粗麵麵質爽彈無梘水味,撈埋啲甜甜哋既豉油豬油汁再加埋佢哋個辣椒油好正(個辣椒油好香,必加)個牛腩質地我覺得比平時食開冇咁腍有啲乾,反而近筋位嗰啲就balance 返好啲,同埋好似味道比較淡口咁,個人整體覺得係差左既。魚蛋魚片頭keep 到彈牙(但魚蛋我個人都係鍾意食林昌記同王林記多啲,個人口味野),雲吞都多料飽滿,牛丸黑椒味重但係實的的咁無其他丸餃咁出色~

2022-05-27
2022-05-31 576 浏览
🚩廣麪子難得出到嚟灣仔梗係冇咁快走啦,就同男朋友黎左依間粉麵店試試🤤餐廳用左藍色同木色設計,比人一種好簡約舒服嘅感覺~睇真啲原來佢哋係安利大排檔嘅副線,主打牛腩同雲吞😌〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈清湯切腩+牛丸撈麵 $60切腩係依間舖頭嘅主打,佢仲可以俾你揀唔同腩嘅部位,咁今次就試佢常規嗰個🫶🏻睇個碗都知份量好多,入口好濃牛味,不過略嫌肥膏就多咗少少~牛丸唔係潮州嗰隻,爽口多汁,但食得出係真材實料,比較實淨!撈麵撈嘅時候已經聞到好香麻油味,入口就冇聞個時咁驚艷,但都係好食嘅🧡🌈雲吞+墨魚丸湯粉 $56雲吞同埋墨魚丸各三粒,雲吞裏面有好大粒蝦,調味都唔錯,如果落啲大地魚包就會更加香口啦😆墨魚丸係高質嗰隻,唔係一般買到溝粉嗰啲!依碗湯粉試咗佢哋嘅秘製辣油,落左少少真係有啲料到🌶🌈酥炸魚皮 $26呢個係佢哋每日新鮮整嘅,唔係一包包訂返嚟,所以亦都可能因為咁口感會比較實淨,冇我哋平時食嗰啲咁脆🤔調味亦都可以再咸返少少~份量都算好多🌈鮮油奶多士 $16超級邪惡但真係好好食,烘嘅麵包熱辣辣脆卜卜,加埋一層厚厚嘅牛油同埋滿到瀉嘅煉奶,好難唔好食喎大哥😩🌈西多士 $28一上台仲起緊泡就個新鮮炸起,
🚩廣麪子
🌈清湯切腩+牛丸撈麵 $60

🌈雲吞+墨魚丸湯粉 $56

🌈酥炸魚皮 $26

🌈鮮油奶多士 $16

🌈西多士 $28
一上台仲起緊泡就個新鮮炸起,可以俾你揀煉奶或者糖漿,我就梗係揀煉奶啦!佢哋無論煉奶同埋牛油都俾得好大方,每塊麵包都裹滿曬,唔會食到最尾乾爭爭!

🌈消脂青檸 $30
食咗咁多油膩嘢叫依杯真係啱晒,入口酸味味,零舍醒神!佢哋除咗落咗青檸之外,佢哋連汽水都係青檸味黎~所以超級夠味

🌈鮮忌廉朱古力 $30
除咗朱古力之外仲有厚厚嘅cream,肥上加肥😆朱古力唔似茶餐廳嗰啲落好多水,冇乜味!我反而覺得依個佢落得太多朱古力粉,雖然係好濃味,就算啲冰融到7788都仲係好重朱古力味,但就會有少少過甜啦~
2022-05-30
2022-05-30 76 浏览
香港食粉麵當然唔少得喺筲箕灣東大街嘅安利大排檔,原來喺灣仔開咗間副線,無論價錢定係食物都同安利差不多,店內位置不算多,但都算坐得舒適,而且地理位置都幾方便,距離地鐵站幾分鐘路程。1️⃣ 酥炸魚皮 $26炸魚皮非常鬆脆,而且唔會好碎,會跟一碗湯,拎個魚皮去浸一陣再食,又有另一個口感,完全唔會覺得油膩。2️⃣ 切腩四寶撈幼 $68黎到見到唔止四寶,其實係五寶,包括切腩、魚片頭、雲吞、魚蛋同牛丸,切腩質地非常軟淋,魚片頭非常彈牙,雲吞皮薄餡靚,雖然係幼面但係都非常爽口,配埋個豉油同麻油,香濃又唔會太咸,味道好正🤤3️⃣ 淨魚蛋魚片 $40招牌魚蛋同魚片,彈牙又有魚香,湯底清甜有魚味,配埋佢鎮店之寶自家製辣椒醬,非常惹味,食到唔停口😋4️⃣ 鮮油奶多士 跟餐+$26連飲品見到隔離枱食好吸引,我地又叫咗個鮮油奶多士,厚多士咬落香脆得黎又軟熟,中間一層厚厚嘅牛油,好邪惡呀😈加埋恰到好處嘅煉奶,真係不得了💯

1️⃣ 酥炸魚皮 $26

午餐
切腩四寶撈幼
淨魚蛋魚片
鮮油奶多士
想去食筲箕灣嘅安利大排檔,但係呢個炎熱嘅天氣要排長龍先食到,難免會令人有啲卻步。不過,係灣仔原來有佢嘅副線,想食出名嘅魚片、魚蛋、切腩,可以去呢間以藍色為主,頗為型格嘅餐廳食,性價比幾高👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 鮮油奶多士 $16邪惡小食😈厚厚嘅牛油俾兩塊烘過微脆嘅多士,加埋流晒出嚟嘅練奶,無論係味道同口感都好豐富🤤 ❥ 切腩四寶湯河 $58有魚蛋、魚片、雲吞同切片牛腩,魚蛋、魚片彈牙,胡椒味濃唔腥👍🏻雲吞皮薄足料,個餡已經有調味,唔咸,甜甜地。不得不讚下佢嘅河粉,好滑!口感介乎石磨腸粉同普通腸粉之間👍🏻相反,牛腩就有啲乾,有咬口🙈❥ 切腩魚片撈粗 $60魚片彈牙唔腥,厚切牛腩就有啲乾,撈粗偏咸,但附送嘅湯幾清甜😆

❥ 鮮油奶多士 $16

❥ 切腩四寶湯河 $58

❥ 切腩魚片撈粗 $60

灣仔大王東街既呢一間新開既茶餐廳——廣麪子,來歷大有來頭;源自於筲箕灣、有半個世紀歷史既經典港式茶餐廳——安利大排檔,所開設既副線茶餐廳🥢 眾所周知安利大排檔深受歡迎,經常大排長龍,而廣麪子同樣人氣旺盛,非繁忙時段依然食客滿座~ 食物方面,重點推介招牌切腩四寶撈麵,豉油色充足賣相吸引,鹹中帶甜既味道中略帶豬油香,而魚蛋、魚片頭等亦係自家製手打製作而成,彈牙爽口,誠意滿分💯 另外,令人一試難忘既小食;即炸雲吞,名副其實即叫即炸,外層金黃香脆,內層食到粒粒蝦肉、多汁彈牙,配埋甜酸醬,口感好好👍🏻 個人認為係一個幾有質素既港式茶餐廳🥢
2022-05-27 38 浏览
筲箕灣東大街經常大排長龍既老字號安利大排檔,近排係灣仔開設左副線,以後想食切腩撈粗又多個選擇了!切腩四寶撈粗四寶有魚蛋、魚片、牛丸同雲吞,自家製魚蛋同魚片,鮮味十足,雲吞皮薄多料,蝦肉新鮮爽口,我地加左$10轉沙腩,件件都連著筋膜,肉質軟腍,配搭豉油王撈粗,豉油色足夠,帶微微豬油香味。Combo Meal凡惠顧任何粉麵就可加配鮮油奶多或西多士配冷熱飲品,我地簡左西多士,西多士非常之有份量,外脆內軟,食得出麵包好新鮮,仲可以選配煉奶或糖漿。酥炸魚皮魚皮採用門鱔魚皮,夠曬大塊,炸得十分香脆,配足料上湯,湯底以豬骨、牛骨、大地魚、蝦米的皮等熬成,味道香濃,浸過上湯再吃,更添滋味。即炸雲吞即炸雲吞新鮮熱辣,外皮金黃脆卜卜,蝦肉新鮮彈牙,配泰式甜酸醬,辣辣地幾惹味。

切腩四寶撈粗

Combo Meal

即炸雲吞
2022-05-25 29 浏览
“切腩四寶撈粗”($68)“鮮油奶多士”($16)安利喺灣仔開咗副線廣麪子唔駛去到筲箕灣排哂隊先食到😛一於趁住放lunch去試試😆叫返碗招牌嘅切腩四寶撈粗有切腩,魚蛋魚片,牛丸,雲吞碗麵超級大碗😂好足料不過略嫌個切腩有啲韌有啲痴牙個麵對我嚟講鹹咗啲啲唔知碗麵咁大仲叫咗份鮮油奶多士😂呢個大推😛多士烘到脆脆地入面夾住嘅牛油好大塊好邪惡😍食完2樣嘢飲埋杯凍檸茶真係飽到上心口🤣廣麪子灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖
“切腩四寶撈粗”($68)
“鮮油奶多士”($16)

安利喺灣仔開咗副線廣麪子
唔駛去到筲箕灣排哂隊先食到😛
一於趁住放lunch去試試😆
叫返碗招牌嘅切腩四寶撈粗
有切腩,魚蛋魚片,牛丸,雲吞
碗麵超級大碗😂好足料
食完2樣嘢飲埋杯凍檸茶真係飽到上心口🤣

廣麪子
灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖
2022-05-18 60 浏览
筲箕灣嘅安利大排檔長期都排長龍,最近仲逆市係灣仔開左副線廣麪子。為食嘅我當然要去朝下聖啦~😳〰️原條切魚片 $90魚片食落爽口彈牙,帶點魚香味😚超鐘意佢厚切,食落更加有滿足感😝〰️即炸雲吞 $46即叫即炸,上枱時仲熱辣辣😆外皮食落脆卜卜,內裡餡料味道鮮香。個人覺得唔點甜酸醬都已經夠好食!〰️切腩雙拼 $50腩有咬口,口感實在。入口牛肉味道較濃。河粉夠滑夠細,能夠吸收到湯底嘅鮮甜。仲有一點值得讚嘅係河粉唔碎😚〰️切腩四寶撈粗 $68四寶有切腩、牛丸、雲吞同埋魚蛋魚片。粗面唔錯,夠爽彈,掛起醬汁嘅能力都高,最重要係無鹼水嘅味道😌!〰️鮮油奶多士 $16超級超級邪惡😈面包烘得夠脆,殘餘嘅餘溫配上凍凍嘅鮮牛油;一凍一熱夠哂刺激味蕾!不愧為必食名物!(如果唔係太飽我一定會再叫一份🫣)〰️〰️📍 廣麪子 (灣仔)灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖

〰️原條切魚片 $90
魚片食落爽口彈牙,
帶點魚香味😚
超鐘意佢厚切,
食落更加有滿足感😝

〰️即炸雲吞 $46
即叫即炸,上枱時仲熱辣辣😆
外皮食落脆卜卜,
內裡餡料味道鮮香。
個人覺得唔點甜酸醬都已經夠好食!

〰️切腩雙拼 $50
腩有咬口,口感實在。
入口牛肉味道較濃。
河粉夠滑夠細,
能夠吸收到湯底嘅鮮甜。
仲有一點值得讚嘅係河粉唔碎😚

〰️切腩四寶撈粗 $68
四寶有切腩、牛丸、雲吞同埋魚蛋魚片。
粗面唔錯,夠爽彈,
掛起醬汁嘅能力都高,
最重要係無鹼水嘅味道😌!

〰️鮮油奶多士 $16
超級超級邪惡😈
面包烘得夠脆,
殘餘嘅餘溫配上凍凍嘅鮮牛油;一凍一熱夠哂刺激味蕾!
不愧為必食名物!
(如果唔係太飽我一定會再叫一份🫣)

〰️〰️📍 廣麪子 (灣仔)
灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖

2022-05-13 86 浏览
呢間位於筲箕灣既麵店,係童年時既回憶,而家係灣仔開設副店-廣麪子,唔使去到甘遠排隊都可以食到切腩撈粗同魚蛋粉啦。切腩二寶湯粉:切腩係必然要點的,牛味濃,有口感,雲吞好大粒,蝦肉爽口,配埋滑捋捋既河粉,好有滿足感哦~切腩三寶撈粗:既然係名物,無理由唔試架。Menu見到爽腩加$10就食到啦,爽腩入味又爽脆,魚片頭果然同童年既回憶一樣無變。牛丸有肉汁彈牙,加埋個撈粗,味道好夾。如果食得辣,必定要加佢地既辣油,辣味慢慢滲出來,超正吖。除左粉面,仲有小食,鮮油奶多,今次就只係叫左炸魚皮試下。魚皮每塊都幾大塊,無碎,配埋湯一齊食,無得彈吖。

如果食得辣,必定要加佢地既辣油,辣味慢慢滲出來,超正吖。

2022-05-13 78 浏览
下雨天,總覺得個人好有無力感😩😩吾食好西絕對會對吾住自己呢間新開既麵店位於灣仔MTR站附近店舖新開感覺都好乾淨,環境光猛,坐得都幾舒服下我同朋友分別點左一碗招牌切腩四寶湯河,淨撈粗麵和鮮油奶多士切腩四寶湯河$58有主角 牛腩(推薦)絕對係水準之作,醒合埋少少秘製辣油,絕對係神來之筆。魚片頭(推薦)炸得非常爽口彈牙,無油溢味牛丸(可以一試)重牛味,彈牙,但欠缺肉汁魚蛋(一樣出色)有魚味吾苦都彈牙,但比魚片頭搶過風頭雲呑(各人喜好)我個人覺得雲呑遍甜一點,所以我個人就不太喜歡,但質素不過不失既。湯河 屬於比較幼身既河粉,入口都滑,吾錯淨撈粗麵$28水準之作,無鹼水味,麵身爽口,甚至比湯河更為出色鮮油奶多士$16(一般)多士夾住厚切牛油加煉奶如果多士可以熱返啲就更好同埋吾知點解牛油會有好大陣檸檬味秘製辣椒油$0香、辣出色,配合牛腩一齊食,絕對可以再令牛腩昇華PS:吾食得辣就量力而為總結 的確係一個吾錯既麵店無論環境定食物質素都有一定水準希望遲下再黎幫襯吾洗排隊啦
下雨天,總覺得個人好有無力感😩😩

吾食好西絕對會對吾住自己

呢間新開既麵店位於灣仔MTR站附近

店舖新開感覺都好乾淨,環境光猛,坐得都幾舒服下

我同朋友分別點左一碗招牌切腩四寶湯河,淨撈粗麵和鮮油奶多士

有主角 牛腩
(推薦)
絕對係水準之作,醒合埋少少秘製辣油,絕對係神來之筆。

魚片頭
(推薦)
炸得非常爽口彈牙,無油溢味

牛丸
(可以一試)
重牛味,彈牙,但欠缺肉汁

魚蛋
(一樣出色)
有魚味吾苦都彈牙,但比魚片頭搶過風頭

雲呑
(各人喜好)

湯河

屬於比較幼身既河粉,入口都滑,吾錯

淨撈粗麵

水準之作,無鹼水味,麵身爽口,甚至比湯河更為出色

(一般)

多士夾住厚切牛油加煉奶

如果多士可以熱返啲就更好

同埋吾知點解牛油會有好大陣檸檬味

秘製辣椒油

香、辣出色,配合牛腩一齊食,絕對可以再令牛腩昇華

PS:吾食得辣就量力而為

總結 的確係一個吾錯既麵店

無論環境定食物質素都有一定水準

希望遲下再黎幫襯吾洗排隊啦

2022-05-12
  • 切腩四寶撈粗
2022-05-12 32 浏览
餐廳以深藍色為主要色調設計型格有別於傳統粉麵店店內環境闊落乾淨整潔👍🏻👍🏻店員好貼心,見肥妹同朋友影相主動幫我地移開左中間執膠板!!今次Order左兩款唔同Combo Meal Set第一款: 粉麵加$26 (鮮油奶多+冷熱飲)第二款: 粉麵加$38 (西多士+冷熱飲)以下食物價錢係原價—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾切腩魚片撈粗 $60切腩軟腍而且牛味好香濃🤩魚片彈牙,本身調味足夠仲有微微胡椒味魚片係每日鮮打,魚味十足但又唔會腥!撈粗上枱就聞到麻油香味,令肥妹食指大動🤤粗麵好爽彈有嚼勁且唔重鹼水味每條麵都沾滿豉油同麻油,鹹鹹香香配搭埋自家製辣椒油更加惹味😋辣椒油落少少就好足夠,因為都真係幾辣下但辣得黎又令人上癮忍唔住再加🫣撈粗仲會跟碗湯,幾清甜!!✾切腩四寶湯河 $68切腩四寶包括切腩、魚蛋魚片、牛丸同雲吞魚蛋同魚片一樣都係每日鮮打👍🏻平時肥妹好少食白魚蛋,因為好怕腥😖但食落幾有驚喜,真係完全唔腥🤩口感仲好彈牙添!而且胡椒味會比魚片突出少少牛丸口感結實,黑椒味明顯!!雲吞皮薄餡多,咬開就見到有幾隻蝦仁同豬肉雲吞整體好鮮甜,調味唔錯!河粉十分幼滑,份量都好多👍🏻湯底
餐廳以深藍色為主要色調
設計型格有別於傳統粉麵店
店內環境闊落乾淨整潔👍🏻👍🏻
店員好貼心,見肥妹同朋友影相
主動幫我地移開左中間執膠板!!
今次Order左兩款唔同Combo Meal Set
第一款: 粉麵加$26 (鮮油奶多+冷熱飲)
第二款: 粉麵加$38 (西多士+冷熱飲)
以下食物價錢係原價

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-
✾切腩魚片撈粗 $60
切腩軟腍而且牛味好香濃🤩
魚片彈牙,本身調味足夠仲有微微胡椒味
魚片係每日鮮打,魚味十足但又唔會腥!
撈粗上枱就聞到麻油香味,令肥妹食指大動🤤
粗麵好爽彈有嚼勁且唔重鹼水味
每條麵都沾滿豉油同麻油,鹹鹹香香
配搭埋自家製辣椒油更加惹味😋
辣椒油落少少就好足夠,因為都真係幾辣下
但辣得黎又令人上癮忍唔住再加🫣
撈粗仲會跟碗湯,幾清甜!!

✾切腩四寶湯河 $68
切腩四寶包括切腩、魚蛋魚片、牛丸同雲吞
魚蛋同魚片一樣都係每日鮮打👍🏻
平時肥妹好少食白魚蛋,因為好怕腥😖
但食落幾有驚喜,真係完全唔腥🤩
口感仲好彈牙添!
而且胡椒味會比魚片突出少少
牛丸口感結實,黑椒味明顯!!
雲吞皮薄餡多,咬開就見到有幾隻蝦仁同豬肉
雲吞整體好鮮甜,調味唔錯!
河粉十分幼滑,份量都好多👍🏻
湯底好清甜,加埋辣椒油令味道更豐富😋

✾鮮油奶多 $16
多士烘得香脆,中間夾住厚身牛油
仲唧滿煉奶!!
一口咬落香脆多士加上半溶牛油同甜甜煉奶
好有滿足感好邪惡😈
果然愈邪惡既食物愈好食😈

✾西多士 $28
係一塊厚多士,炸到金黃金黃好吸引!
望住塊牛油慢慢溶好療癒🥰
可以揀煉奶或糖漿,肥妹揀左糖漿
一大枝比肥妹唧,想唧幾多就幾多😆
表面酥脆,入面仲係好鬆軟
沾上大量香甜糖漿,好幸福🥰

✾凍檸茶 $22
茶底香濃,茶味突出👍🏻
唔會太甜!!

✾熱檸水 $20
正正常常熱檸水,健康之選!
2022-05-09 43 浏览
公司附近開新食店,當然要試吓!安利食左好多次…佢開副線當然要試一下!叫左切腩三拼撈粗,賣相還可以,味道就…切腩偏瘦…魚片頭彈牙,牛丸牛味都算重,反而墨丸有驚喜幾彈牙!湯底就咸左D…總括應該食一次就算…
公司附近開新食店,當然要試吓!
安利食左好多次…佢開副線當然要試一下!
2022-04-22
外卖自取
👍🏻崩沙腩魚片撈粗 $60+$10招牌切腩加$10轉咗脂肪更多嘅崩沙腩沙腩比較肥,連住肉膜,肉膜下嘅瘦肉連住肥膏入口濃濃油脂味,啱晒鍾意食肥野嘅人🤣不過食食吓都幾漏魚片厚薄正常,片頭特別多汁😛無骨又唔腥,微微胡椒味唔會太重粗麵爽彈,無鹼水味,口感唔算好油膩甜豉油撈得好均勻,但豉油略嫌太多,整體偏鹹份量正常,價錢偏貴,不過環境乾淨企理,坐得舒服味道:7/10性價比:6/10-👍🏻坑腩四寶撈伊麵 $68+$8切腩轉坑腩唔使另加錢坑腩比較有嚼勁但唔難咬,瘦肉之中間住肥膏肉味重又帶點油脂香,好食👍🏻三寶中雲吞最好食,皮薄餡多大大粒,蝦多豬肉少嘅比例咬開有三隻蝦仁仔,肉質彈牙鮮味突出調味岩岩好,少少胡椒味,仲食到豬肉香😛魚蛋有魚味,唔腥無碎骨,少彈牙但食落淡茂茂無乜調味,作為招牌之一失色咗啲牛丸牛味幾濃,咬落有少少汁,口感偏結實唔彈牙,味道正常加$8轉伊麵底,麵質彈牙,除咗甜豉油仲食到陣麻油味掛汁力一般但反而好啲,無撈粗咁鹹🤣味道:7/10性價比:6/10-👍🏻原條切魚片 $90超厚切又大塊🤩!魚片口感比魚蛋更彈牙,外皮煙韌比起撈粗個幾片薄切嘅真係正好多,雖然價錢偏貴清湯就咁飲偏鹹,連埋魚片食有
👍🏻崩沙腩魚片撈粗 $60+$10

招牌切腩加$10轉咗脂肪更多嘅崩沙腩
沙腩比較肥,連住肉膜,肉膜下嘅瘦肉連住肥膏
入口濃濃油脂味,啱晒鍾意食肥野嘅人🤣
不過食食吓都幾漏
魚片厚薄正常,片頭特別多汁😛
無骨又唔腥,微微胡椒味唔會太重
粗麵爽彈,無鹼水味,口感唔算好油膩
甜豉油撈得好均勻,但豉油略嫌太多,整體偏鹹
份量正常,價錢偏貴,不過環境乾淨企理,坐得舒服

👍🏻坑腩四寶撈伊麵 $68+$8
切腩轉坑腩唔使另加錢
坑腩比較有嚼勁但唔難咬,瘦肉之中間住肥膏
肉味重又帶點油脂香,好食👍🏻
三寶中雲吞最好食,皮薄餡多大大粒,蝦多豬肉少嘅比例
咬開有三隻蝦仁仔,肉質彈牙鮮味突出
調味岩岩好,少少胡椒味,仲食到豬肉香😛
魚蛋有魚味,唔腥無碎骨,少彈牙
但食落淡茂茂無乜調味,作為招牌之一失色咗啲
牛丸牛味幾濃,咬落有少少汁,口感偏結實唔彈牙,味道正常
加$8轉伊麵底,麵質彈牙,除咗甜豉油仲食到陣麻油味
掛汁力一般但反而好啲,無撈粗咁鹹🤣

👍🏻原條切魚片 $90
超厚切又大塊🤩!魚片口感比魚蛋更彈牙,外皮煙韌
比起撈粗個幾片薄切嘅真係正好多,雖然價錢偏貴
清湯就咁飲偏鹹,連埋魚片食有啲生菜魚肉湯嘅味道🤣
味道:8/10

👍🏻鮮油奶多士 $16/2件
多士厚身烘得脆口,中間夾住厚厚牛油
煉奶嘅份量唔少,一拎上手就流晒出嚟🤪
多士嘅熱力令牛油慢慢溶化
半溶嘅牛油口感滑溜,混埋煉奶食真係一流🤤!
勁邪惡但好好食,呢個必食👍🏻
味道:9/10
性價比:8/10

👍🏻鮮忌廉紅豆 $30
紅豆冰上吱咗一大舊cream
忌廉口感輕盈微微甜,好似雪糕咁直接不嚟食🤣
紅豆冰唔會太甜/太淡,紅豆同牛奶比例適中
味道正常,但紅豆略嫌唔夠軟綿
性價比:7/10

📍#廣麫子 @gmzpn
灣仔大王東街2-4號地舖
一向係筲箕灣東大街-安利大排檔嘅忠實fans!當我知道佢地會喺灣仔開一間副線~廣麪子!真係令到我呢個灣仔地膽非常高興又開心!廣麪子嘅餐牌無論價錢同食物種類都同安利差唔多,當然唔少得正宗牛腩鼓油王撈麵,切腩、片頭、魚蛋、魚片仲有招牌鮮油奶多士等!店內裝潢簡潔,深藍色主題傳統得黎帶點加型格,店內坐位唔多,但都算濶落。🥩清湯切腩魚片撈粗🍜 $60 (轉沙腩+$10) 一向食開清湯腩,見倒menu有沙腩立即轉軚!沙腩位於橫膈膜附近,肚皮兩邊的腩位,面積小及有塊薄軟膠質,牛腩質地非常軟嫩,膠質爽而不硬,簡直係極品!魚片彈牙香口,配埋香甜同麻油香嘅醬油撈粗,粗麵唔重規水味仲幾爽口!冇得彈! 🎣魚蛋魚片撈伊麵🍜 $58 (轉伊麵+$8) 招牌魚旦同魚片,魚肉味清香爽口,撈伊麵嘅麻油味特別出!醬油香濃而唔會太咸!味道均勻,撈伊麵帶點煙韌煮得啱啱好!配埋鎮店之寶自家製辣椒油食🌶️更惹味!雖然邪惡但係我最愛嘅配搭!🥟炸雲吞 $46/8粒:晚市點埋小食,炸雲吞係首選! 粒粒炸至金黃色嘅雲吞,外脆內軟,冇得彈!🐟炸魚皮 $26 :見倒隔離枱食,又忍唔住叫左一份炸魚皮!炸得好酥脆!仲會跟一小碗湯,浸一浸湯食又另一

🥩清湯切腩魚片撈粗🍜 $60 (轉沙腩+$10)

🎣魚蛋魚片撈伊麵🍜 $58 (轉伊麵+$8)

🐟炸魚皮 $26 :見倒隔離枱食,又忍唔住叫左一份炸魚皮!炸得好酥脆!仲會跟一小碗湯,浸一浸湯食又另一種味道,而且完全唔油!必點😋 !
🥤飲品我地點左鮮忌廉紅豆同消脂青檸,兩杯都唔錯!

廣麪子
地址📍:灣仔大王東街2-4號安興大廈地舖