一行六人去食酸菜魚預先打電話去問可唔可走辣(有朋友食唔到咁辣)答案係唔可以。 噢,拼死都去試啦點咗個最大嘅->碟超大,魚唔算超多😢 侍應哥哥係咁講整體辣度係可以接受,其他的真係要食得辣先好點。尤其是個蘿白牛腩... 媽,好辣呀!加埋個d ig tag, fb 打咭, 送左青瓜木耳同甜品
一行六人去食酸菜魚

預先打電話去問可唔可走辣(有朋友食唔到咁辣)

答案係唔可以。 噢,拼死都去試啦

點咗個最大嘅->碟超大,魚唔算超多😢 侍應哥哥係咁講

加埋個d ig tag, fb 打咭, 送左青瓜木耳同甜品

2019-01-19 60 浏览
今日入大埔探個老人家,家剛好住林村附近,甘我就新年入去一趟啦 ! 係大埔或太和火車站再搭小巴非常近!餐廳就在林村內,地方超大 有室內及好涼爽既戶外。戶外可坐涼亭或一間獨立屋夠哂私隱,岩一家大小!隔離坐的兩口子更攜帶愛犬添!餐廳主要提供西式餐 - 扒、羊、咖哩等而我點了燒黑豚扒 HKD 238 套餐豚肉燒得均混夠香又沒有燶,熟透度剛好,肥膏也不多。海鮮忌廉湯 忌廉夠濃不稀,湯夠熱 後來才知道原來也有提供特式飲品—— 又幾好播!
係大埔或太和火車站再搭小巴非常近!

隔離坐的兩口子更攜帶愛犬添!

豚肉燒得均混夠香又沒有燶,熟透度剛好,肥膏也不多。

海鮮忌廉湯
忌廉夠濃不稀,湯夠熱

後來才知道原來也有提供特式飲品—— 又幾好播!

2019-01-15 76 浏览
約左班好耐冇見嘅中學同學食飯,因為大家都未食過酸菜魚,最後就決定黎依到試下。依到好爆場,早一星期訂位都只淨番八點半先有位。當日八點三上到黎,已見到坐無空席,係門口等位都已經聞到好強的麻辣味。到八點半終於有位入座,即刻睇餐牌叫左幾樣菜,六個人叫左個$598土豪份酸魚(店員有建議叫一大一小份先夠食),麻辣手撕雞,兩份菜同青瓜。依到啲手撕雞夠哂辣同入味,必食等到主角上枱,土豪份果然大大碟,有好多酸菜同辣椒夠哂香,下面仲有啲薯仔同粉可以食食個時要小心,唔係好容易咬到花椒。整體服務都好好,但價錢有小小貴,岩一大班人聚會食
依到啲手撕雞夠哂辣同入味,必食
食個時要小心,唔係好容易咬到花椒。

整體服務都好好,但價錢有小小貴,岩一大班人聚會食
2018-12-31 105 浏览
自從喺深圳食過一次太二酸菜魚,從此就迷上了。但係太二實在要排好耐隊,上次派左足足四個鐘,諗起都驚,但又非常之掛住酸菜魚。所以當我聽到銅鑼灣有間由太二美國班底開的酸菜魚店,真係幾忙都要衝過去。餐廳裝修同太二很相似,都是簡單,燈光暗身,牆上掛住黑白畫。同朋友2人叫左個小份,好大碗😍見旁邊4人叫左超大碗,應該係土豪份,好豪氣,一班人食都幾開心。同太二一樣,面上有好多辣椒同花椒,但都無想像中甘辣,酸菜好入味,魚肉超級正,又滑又無骨,送餸食一流。另外叫咗三個配菜,青筍片,金針菇,粉絲。粉絲浸得越來,味道越酸辣,好適合啲鍾意食辣嘅人。老虎椒愛鬆花蛋。個名好搞笑,其實係皮蛋,皮蛋有雪花紋,證明係靚蛋,同朋友一人一粒,食完都唔夠喉,蛋黃係流心的。皮皮蝦。炸得很脆,連殼食都得,蝦肉鮮甜,仲有d紫菜粉,本身冇乜期望,反而有驚喜,份量都好多,足夠3個人食都可以。藍蝶花白桃同紫貝天葵百香果。依家出去飲一杯奶茶都要差不多$30或以上,呢度一杯手調飲品$28,真係十分感動。百香果酸酸甜甜,食住酸菜魚解辣。白桃就比較甜啲,但顏色就比較吸引,影相不錯。相比起係深圳太二食,香港食就無甘嘈吵,重點是唔洗排甘耐隊都可以食到
餐廳裝修同太二很相似,都是簡單,燈光暗身,牆上掛住黑白畫。

相比起係深圳太二食,香港食就無甘嘈吵,重點是唔洗排甘耐隊都可以食到好食的酸菜魚。
2018-12-29 95 浏览
我本身唔太鍾意食魚,不過近來愛上酸菜魚,因為魚肉鮮嫩,啖啖肉,夠滑,酸菜也半酸半辣,口感爽脆,很開胃。今晚約了友人銅鑼灣飯局,天氣又轉涼,就一於到廚十三開飯,聽朋友介紹得多,我就是第一次幫襯。一入門口,裝潢很新鮮,帶點 Hip 的感覺,雖然同樣有中式酸枝擺設,不過沒有那種老老舊舊的印像。加埋牆上面掛畫,都幾型。兩個人,職員說點一份小的酸菜魚,再加一點配菜就夠了。於是我們點了寬粉加金菇。先試試湯底,湯底算中辣微酸,比較清澈,唔會好似水煮咁油膩。由於魚肉切得夠薄身,都好入味,而且肉質鮮嫩有彈性,已衫我都不停夾夾夾。 仲有酸菜我都喜愛,脆卜卜,酸咪咪,很開胃。我選的配菜,寬粉同金菇都好入味,大力吸收了湯的味道,好正。最後埋單都係$400 多d,都好抵食呀。

先試試湯底,湯底算中辣微酸,比較清澈,唔會好似水煮咁油膩。

我選的配菜,寬粉同金菇都好入味,大力吸收了湯的味道,好正。

最後埋單都係$400 多d,都好抵食呀。
2018-12-27 70 浏览
一直都好想食酸菜魚 仲以為要返大陸先有得食 估唔到香港都有高質酸菜魚食 真係好正 推薦餐廳環境大而舒適 兩個人去到都可以坐梳化卡位 而且空間都幾闊架 坐得好舒服呢度除左酸菜魚 仲有酸菜魚火鍋 同埋其他小食 種類都唔少架 但我地今次一心想食多啲酸菜魚就冇試到個火鍋 有機會再黎食我地點左二人份量既小份酸菜魚 再加左三款配料 包括午餐肉 金針菇 寛粉 份量比想像中大 有一大盆酸菜魚啲魚肉好嫩滑 份量好多 而且好少有骨 可以放心食味道酸中帶辣 有小小麻 好味 好刺激最重要係唔係太辣 啱曬想食辣又唔係好食得辣既我三款配料都好正 索曬酸菜魚湯既味雨露均沾外面炸得香脆 而入面食落似糯米糍 軟綿綿 好煙韌 加上黃豆粉 黑糖醬 味道就更好啦 但又唔會太甜另外都特意叫凍飲解辣 包括朋友既酸梅湯 同埋我個杯藍蝶豆花白桃 好靚 有漸層效果 可以打卡 而味道都幾好架 酸酸地 好似飲緊白桃乳酪估唔午市有個優惠 午餐每人送一碗黑糖冰粉 送完即止真係好正 可以試多款小食 冰粉食落似蒟蒻 黑糖味出 而且最驚喜係呢份冰粉居然比想像中更解辣 好有效 啱曬我呢啲唔係好食得辣既人

份量比想像中大 有一大盆

酸菜魚啲魚肉好嫩滑 份量好多 而且好少有骨 可以放心食
味道酸中帶辣 有小小麻 好味 好刺激
最重要係唔係太辣 啱曬想食辣又唔係好食得辣既我

三款配料都好正 索曬酸菜魚湯既味

雨露均沾

估唔午市有個優惠 午餐每人送一碗黑糖冰粉 送完即止

返到內地旅行,到處也有酸菜魚供應,他們愛吃酸菜魚的程度,遠遠超越豬豬愛吃薯條的狀況。沒有酸菜魚的一天,等於沒法過下去。 酸菜魚的勢力已漸漸伸延到香港,廣東人接觸川菜多了,亦逐漸開始接受麻辣以外的酸辣味道。 據說廚十三老壇酸菜魚的老闆因為太愛吃酸菜魚,自行研製認為最好吃的十三款酸菜魚味道,飯店名字亦因此而來。 這分店開業不算太久,認識的客人也不多,環境相對比較清淨,座位也非常舒適。 因為看到別人點一鍋酸菜魚的份量已經不少,我們兩人只點小份已經足夠了。 當中我們可以因應喜好選擇三種不同的配菜。我們就選了土豆片、木耳和米線。 差不多面盆這麼大的鍋出場了。 鍋內的食材確實非常豐富。酸菜魚內的魚肉非常嫩滑,而且已經全部去骨,聽說選用的是鱸魚。 麻辣,當然是指辣椒和花椒。那麼酸,又是從何而來? 原來酸是從酸菜而來。那種酸味和我們一般使用的食用醋很不同,是酸味再加上鹹味的結合,和麻辣亦同時相配。 配料當中加入土豆片和米線,吸附着湯的精華,這樣伴着吃選擇絕對正確。 除了乾的花椒,原來鍋內也放了一串新鮮花椒。第一次看到新鮮花椒的模樣。 一路吃一路包雲吞的豬豬,雖然覺得辣,但是又覺得很好吃

差不多面盆這麼大的鍋出場了。

麻辣,當然是指辣椒和花椒。那麼酸,又是從何而來?

一路吃一路包雲吞的豬豬,雖然覺得辣,但是又覺得很好吃,堅持不放棄繼續吃下去,證明酸菜魚的吸引力有多強。

為了清一清口中的辣味,我們加點了一碟刀拍前男友。

對,大家的沒有看錯,這道菜的名字確實如此。其實就是刀拍麻辣拌青瓜。

大家一定說豬豬已經癡線了,明明已經很辣,還要吃麻辣伴青瓜?放心吧,這個青瓜的辣味味其實非常輕,加上青瓜的清甜爽脆,確實有減辣功效。

想吃正宗好味的酸菜魚,一定要來這裏試一試。
2018-12-03
  • 酸菜魚
2018-12-24 68 浏览
題目嗰個“潮”唔係潮州嘅“潮”,而係潮流嘅“潮”, 事關呢度嘅菜式唔單止味道有fusion嘅感覺,而且菜名都好特別,就咁睇個中文一定唔知係乜!所以叫之前都要望一望佢個英文。(搞笑菜名)呢度涼菜或者小食嘅價錢係比較貴,但係相對上份量都幾多,就算三四個人share都唔會覺得太少。雲耳,加左醋。爽口亦大份,開胃一流!呢個要推介,炸豬肉條,上枱非常熱,外脆內多汁,加埋個花椒粉,真心推介以為係普通雞絲粉皮,原來係潮爆之選,事關係唔用麻醬,用左花椒,辣椒乾。食落口少少麻辣,非常過癮份量亦都係大既到主菜啦酸菜魚,晚飯無得叫set, 係分二,三同四人size. 另外再可以加配料,午餐肉,粉皮等等亦都係,價錢係貴少少,不過size都幾大。個人覺得酸味夠,辣就差少少啦。魚片有好多塊,非常之滑,係香港食到酸菜魚的確開心!

(搞笑菜名)

雲耳,加左醋。
爽口亦大份,開胃一流!

食落口少少麻辣,非常過癮
份量亦都係大既

到主菜啦

亦都係,價錢係貴少少,不過size都幾大。
個人覺得酸味夠,辣就差少少啦。
魚片有好多塊,非常之滑,係香港食到酸菜魚的確開心!

2018-12-21 77 浏览
之前喺深圳好出名排幾個鐘,酸菜比魚好食的太二酸菜魚的美國班底大駕香港。今日黎到位於銅鑼灣渣甸街的總店,店入面好多梳化,先是這個環境已經夠哂舒服。菊苣拌肚絲平時食豬肉都好驚豬肉嗰種羶味,不過豬肚絲切幼,加入咗沙薑、黑醋等等炮製,能夠做到清爽新鮮嘅味道。食落去好香,又特別。碧綠脆笋笋加入左花椒,食落麻而不辣。笋片做得爽口,翠綠非常,這個涼菜是店員誠意推介,值得一試。雨露均霑原來是糍粑!係糯米做嘅甜品,源自四川難怪未見過啦。外表炸到金黃香脆 ,灑上黃豆粉,食之前點黑糖!好特別的一個甜點,食落脆卜卜,入面軟綿綿!酸菜魚 (大份)來到主角出場了!酸菜魚的精隨除了是魚肉之後,個人認為仲有酸菜。廚十三的酸菜比外面的幼細,食落香口,跟出面一式一樣的味道截然不同!而份量方面,酸菜魚有分大中小份,適合不同的客人。我們三個人叫了一份大的,份量都幾驚人!一大盤嘅酸菜魚,除咗用咗已經起骨嘅鱸魚,比較方便食之外,魚肉仲好滑溜。食落去唔麻而不辣不辣,淡淡的麻香,令味蕾好刺激。如果多人食擔心唔夠嘅話,仲可以加上唔同嘅配料。話晒係四川野,我加咗寬粉、腐竹和蓮藕片,腐竹吸收晒湯底嘅精華,淡淡魚湯味令人滿足。蓮藕片切了薄片

菊苣拌肚絲

碧綠脆笋

雨露均霑

酸菜魚 (大份)
一大盤嘅酸菜魚,除咗用咗已經起骨嘅鱸魚,比較方便食之外,魚肉仲好滑溜。食落去唔麻而不辣不辣,淡淡的麻香,令味蕾好刺激。如果多人食擔心唔夠嘅話,仲可以加上唔同嘅配料。話晒係四川野,我加咗寬粉、腐竹和蓮藕片,腐竹吸收晒湯底嘅精華,淡淡魚湯味令人滿足。蓮藕片切了薄片,爽口非常。寬粉十分煙韌,是四川菜不可或缺的一環!面頭的滾油畫令湯能夠保持高溫。

廚十三的味道能夠做到和中國分店一模一樣,幕後嘅班底肯定花了不少功夫。如果唔得閒去深圳嘅話,留返係香港都一樣試到,仲唔使排隊添,的確值得一試!當然價錢同深圳係冇得比啦。
2018-12-21 62 浏览
之前在內地食過之後就返唔到轉頭🤣成日心思思想食點知香港開左分店!知道後就立即同男朋友搵日有時間去食!夜晚去人比較少,不用等位。地方濶落,坐得舒服。食物都上得好快!幾難得地終於搵到日就到時間去食!我地立即點左個二人份嘅酸菜魚!一份萵筍,一份皮蛋,每人一杯飲品,重有我至愛嘅冰粉。酸菜魚再加左配菜!寬粉,蓮藕,午餐肉,腐竹。先來青荀,花椒拌勻滿碟青荀。顏色同口感都好好。翠綠新鮮嘅青荀配上爽口嘅口感。確實係好好嘅前菜!味道有少少花椒油為佢帶上嘅麻麻感覺。另一個小食係青椒皮蛋。一碗有兩粒切開左嘅皮蛋。皮蛋好靚😍係糖心架😍配上爽口嘅青椒粒同麻麻嘅花椒味道。同內地餐廳口味相似。一上到枱,個碟好大😍入面放滿曬大量配料,魚肉,香料。外觀十分吸引!雖然係二人份量,但材料十足!絕對無偷工減料!香港食反而覺得無內地食到嘅咁油!配菜都好味道,特別中意佢個寬粉😍好煙un! 比内地嘅好食!加咗腐竹,索晒酸菜湯嘅味道!最後嚟個甜品,冰粉食完酸酸辣辣嘅酸菜魚,再嚟一碗冰涼甜甜嘅冰粉就最適合不過香港分店嘅份量好大,冰粉配黑糖漿同水果粒,好解辣同好清新!整體環境舒服,係三四個朋友見面聚會嘅落腳地。
之前在內地食過之後就返唔到轉頭🤣
成日心思思想食

食物都上得好快!

最後嚟個甜品,冰粉
食完酸酸辣辣嘅酸菜魚,再嚟一碗冰涼甜甜嘅冰粉就最適合不過
香港分店嘅份量好大,冰粉配黑糖漿同水果粒,好解辣同好清新!

整體環境舒服,係三四個朋友見面聚會嘅落腳地。

2018-12-19 53 浏览
唔洗翻大陸都有好食嘅酸菜魚喇📣📣📣一上到去,個裝修同大陸嘅太二酸菜魚咁似嘅喂,原來廚十三係太二美國分店嘅班底嚟,唔怪得知食落都咁似太二啦🤭同太二一樣,唔係好辣,不過好麻,都係有辣椒🌶️花椒騰椒,啱哂我哪d中意大麻小辣嘅人😋個湯底都好好飲呀,酸菜勁有味,食到停唔到呀🤤🤤🤤一定會revisit呀😁😁
唔洗翻大陸都有好食嘅酸菜魚喇📣📣📣
個湯底都好好飲呀,酸菜勁有味,食到停唔到呀🤤🤤🤤
一定會revisit呀😁😁
一直想食酸菜魚,上星期約左家鄉喺四川嘅朋友一齊食,諗住如果太辣都有人包底XD入到去大概七點半,已經有唔少人,畀左個卡位我地都幾闊落。餐牌就係咁得一頁,款式唔算多,主打嘅酸菜魚亦只有土豪份,大份,小份揀,酸辣度都冇得揀,反而令我有啲期待,即係話廚師將佢覺得最好嘅調味整畀客人食,唔希望啲客人因為個人喜好啲辣度而影響呢味菜想呈現嘅味道。二人點一份小的就夠。我地另加左腐竹,木耳同青芛片做配料。大大盤酸菜魚嚟到,都幾多辣椒,仲有啲花瓣,泡椒,花椒,好多酸菜。魚嘅份量原來都有幾多!先夾一片魚,咬落啖啖肉,好嫩滑,冇骨並不如望落去咁辣,反而酸菜味比較重,酸辣好開胃,亦好適合我呢啲唔食得太辣又鍾意少少刺激感嘅人。飲一啖湯亦都係亦都好醒胃,正!配菜揀青芛片係朋友推介,原來我以前未食過,應該係類似啲菜頭位置,佢切到一片片,好爽口好好食另外腐竹可以索到啲湯汁所以非常入味,都係好適合嘅選擇。而木耳細細片但份量亦非常多,食到最後都仲有,都係非常爽口,很不錯!除左主菜之外,朋友亦極力推介我食佢啲家鄉小食,話唔係香港好多地方有賣。呢個叫上上簽。餐牌都冇寫係乜野嚟。不過就話通常係浸辣汁嘅雞腳,內地叫缽缽雞。嚟到有八至
入到去大概七點半,已經有唔少人,畀左個卡位我地都幾闊落。

呢個叫上上簽。餐牌都冇寫係乜野嚟。不過就話通常係浸辣汁嘅雞腳,內地叫缽缽雞。嚟到有八至十支簽,裡面有鳳爪,海帶,藕片,仲有鵪鶉蛋!幾得意喎真係好似抽簽咁睇下自己抽到咩嚟食。整體都係幾香幾惹味,但呢個辣汁食到第三次對我嚟講太辣了,BB級嘅朋友未必食到。

最後兩個小甜品。一個係紅糖糍粑,有八小塊,啱啱到時好熱,食落係超級軟淋,係啲糯米粉做成嘅,連埋黃豆粉同黑糖食先有味,唔會太甜。而放涼之後再食又有另一種口感,會比較煙韌少少,鍾意食麻糬嘅朋友必然愛吃!

仲有一人一碗冰粉,我第一次食,上面有啲椰果,下面一樣有紅糖,超!好!食!佢又唔係涼粉,又唔係啫喱,有啲似台灣啲愛玉,但佢地分別來自兩種植物。原來冰粉喺內地都好盛行,係夏天消暑好物,雖然係香港食一定冇內地咁平,但呢度難得有得食,價錢又唔算太貴,朋友話真係令佢想念四川家鄉小時候嘅日子:)好開心今日可以同朋友食到幾款四川地道小吃,見到有午市一人酸菜魚嘅套餐都係一百蚊內,下次午市可以再試下!

2018-12-11
2018-12-13 75 浏览
咁凍就梗係要食酸菜魚啦,揀咗最近好出名嘅廚十三,想食好耐了!🤪🤪裝修令我有少少surprise,唔係好傳統嘅中式裝修,仲印咗好多黑白有關於酸菜魚嘅漫畫,感覺好特別。整體位置仲好闊落, 唔會好迫夾添!另外我覺得呢度仲好有心思嘅係,所有餐具都印有廚十三既字樣,連紙巾同濕紙巾都有呀!先講下主角先,我哋叫咗二人份量酸菜魚,加咗午餐肉同豆腐。上枱係超級大盤,望到都已經好滿足,再試兩啖湯,唔會過分酸但係啱啱好,仲帶啲辣,忍唔住係咁飲!唔止大盤,分量仲好足料,鱸魚夠晒兩個人,肉質滑嫩,仲要啖啖肉冇骨,啱晒我呢啲唔鍾意食有骨嘅魚嘅人😚而且酸菜真係好好食!佢同平時出面嘅酸菜有啲分別,比較爽口同埋冇咁酸。另外我哋仲叫咗正經的雞被撕(即係手撕雞哈哈),分量足夠有好夠辣😋令人一口接一口!酥炸無面臉男,即是炸豬肉,沾上辣粉,帶點麻又帶點辣!而且炸粉好薄,感覺唔會太油膩。最後仲叫咗雨露均沾,一試就愛上左嘅甜品😍黃豆粉散滿係糯米糍上面,再點埋旁邊嘅黑糖醬,看似平凡但美味十分!飲品方面,朋友叫咗紫貝天葵百香果,我就叫咗凍檸茶,試咗一啖佢個杯,好後悔冇一齊叫😂推薦大家可以試吓👍🏻👍🏻

一直以來都好想好想返大陸食人氣爆登✨的太二酸菜魚,但奈何太遙遠了,朋友們都要返工,大家都就不到時間去食,宜家銅鑼灣有首間分店,那就有個藉口一嚐酸菜魚的美味了🤤搭上電樓4樓,甫入餐廳環境開揚,富中國古典裝潢特色,地方都算寬敞,平日人不多,我同朋友2人入座仲有梳化卡位,坐得好舒服😌個咕𠱸好好挨,私隱度高(可以盡情傾女生心事)黑白風格的卡通海報,別有用心的菜名,令人估佢不到菜式,充滿驚喜酸菜魚一上枱,嚇左我同朋友一跳,我地叫左兩人小份,點知黎到是面盆咁大既碟,份量大到有點驚人呢~~~學師父教路,先飲啖湯,湯頭挺濃郁順喉,入口酸酸辣辣,麻中帶鮮,雖然整盤都是乾辣椒同花椒,但吃起來無想像中咁嗆口,我想是師傅有特別遷就香港人的口味同辣度,非常細心!還有善用有下火功效的菊花瓣作點綴,無論是視覺還是味覺都是滿分💯魚肉用上鱸魚🐟 薄切沒骨的魚肉 口感嫩滑非常 滑到好似溜喉嚨咁,完全可以放心大口大口地吃 享受魚的美味🤤 魚肉比想像中的份量多,配埋花椒、青椒等香料,嘴邊全是又麻又酸又香的感覺,口水不停分泌💦 舌頭👅麻得都覺得好刺激這裡的酸菜也大有頭來,說比魚更好吃,由師傅挑選上等優質的大白菜,連醃製的時間也

這裡的酸菜也大有頭來,說比魚更好吃,由師傅挑選上等優質的大白菜,連醃製的時間也有學問,酸菜頭很爽脆,酸酸帶咸,很喜歡💕

專程來食酸菜魚,所以一於加夠三款配菜,每款配菜28元正,選擇了邪惡的午餐肉、爽脆的蓮藕和寬粉,這三款配菜很能索哂酸菜魚的湯汁精華,浸住在佈滿花椒泡椒既湯裡面, 而且每一口都帶住麻麻的口感

食酸辣野就諗起薯粉,所以我堅持要配寬粉,入口好滑溜,煙煙韌韌 ,又有嚼頭,我同朋友都食個不停,雖然個辣開始慢慢滲出黎,但都阻止不到我地一啖接一啖!(如果食不到太辣既朋友,建議上菜時就快快撈起辣椒同花椒)

我們再叫左一個小食- 皮皮蝦,其實這裡有個特色就是你光看菜名,不會猜到是什麼🤔 我們都無抱什麼期待(有時候,吃東西的樂趣不過於此,下下都料到是什麼味道就沒意思了)
原來是酥炸大蝦🍤 送上來的時候香氣四溢💨 令我們垂涎三尺🤤剛剛炸出,基本上你不會覺得已經連埋蝦殼一並吃掉,熱辣辣,十分酥脆,蝦🦐撒上了紫菜粉,食落就像和風Shake Shake 蝦,呢碟小食超有驚喜,愛吃香口食物的你真的不能錯過👍🏻👍🏻👍🏻

食麻辣東西點能沒飲料呢🥤跟朋友叫了兩杯特色飲品解解辣度♨️ 紫貝天葵百香果跟藍蝶豆花白桃 漸層效果相當誘人😍💕

藍蝶豆花白桃味道清新,白桃味道挺出,配上軟彈的蒟蒻,口感層次更豐富,藍蝶豆花有不少功效 亦比一般的植物多十倍的花青素,感覺更養生明目🧘🏻‍♀️

朋友被顏色橙橙黃黃的紫貝天葵百香果吸引著,好台式飲品既感覺! 飲下去發現原來是有汽既梳打飲品,仲配有QQ椰果,百白果味好出,酸酸甜甜搭配酸菜魚就最合適不過了~~~

最後,我地仲叫左情意綿綿,其實是黑糖冰粉配彩色椰果,冰粉的味道及質感像蒟蒻,淡淡的甜味來自黑糖水,吃了幾口,麻麻的感覺瞬間消息,解辣一流👋🏻🤣

超初有點不明點解叫情意綿綿,以為純粹是好聽的甜品名,甜甜蜜蜜的意思,我想大概是因爲要用匙羹切先可以分到一小口,像十分相愛纏綿的戀人💑情意綿綿,打風都打不甩吧❤❤❤

2018-12-11 73 浏览
酸菜是主角@廚十三老壇酸菜魚 銅鑼灣渣甸街66號亨環4樓 食酸辣米線為的是酸菜同惹味湯底,朋友知我鐘意食酸菜(成日被笑阿婆口味),專程帶我來呢間食。酸菜是自家醃製,酸酸甜甜爽口,令人越食越開胃架,而每份酸菜魚都大方下了很多,愛吃醃製食物的我特別高興!$328 二人份,心心眼呢!魚塊已經去掉大骨成片,就唔怕食到骨啦!同埋好滑身,醉翁之意不在酒,夾酸菜吃大過口癮,小辣怡情,酸味開胃。唔夠喉仲可以加錢點其他配料落去一齊煮架,我就加了木耳,貪其爽口 又吸湯餐廳仲有供應小食(唔辣架)同甜品比大家解辣,點了份$88 酥炸無面男,炸豬扒條是也。外層似台式鹽酥雞,幾香口,值得一點  $48菜心,因是白灼專登點,就可以中和一下濃郁味道凍檸茶,用意當然是解辣。人均晚市消費$250-300 一人, 如果平時食米線係為左酸菜,來到包保食得過癮又足量。
酸菜是主角@廚十三老壇酸菜魚

銅鑼灣渣甸街66號亨環4樓

$48菜心,因是白灼專登點,就可以中和一下濃郁味道

凍檸茶,用意當然是解辣。