2018-11-19
近呢幾排,北上覓食嘅人越黎越多,因為相較去香港,又真係價廉物美啲嘅,不過要返大陸,起碼都要半日時間,實在抽唔到出黎。今次知道太二酸菜魚,呢間大陸大火大紅嘅餐廳黎左香港,就忍唔住衝左去試喇。因為我都算遲黎,餐廳唔算話好多人,唔洗特意排隊。裝潢算簡單,牆上掛住啲霸氣插圖,又幾型嘅。因為之前係大陸食過好幾次太二,算係半個熟客,就冇點望餐單,嗌左我平時鍾意嘅。缽缽雞腳,即係麻辣無骨鳯爪。雞腳冇骨,就係好岩我呢啲懶人,有五大隻。麻辣味幾香,不過略嫌未夠入味。前菜食完,二人份嘅酸菜魚就到左。魚肉份量都大方,食到最尾都仲有,酸菜確實好似佢宣傳嘅咁,係好食嘅,就咁嘅酸菜魚湯,我都忍唔住飲左幾啖!不過雖然話冇骨,但都有少量魚片係帶左骨,食果時真係要小心啲。配料方面,加左藕片同寬粉。藕片切得幾薄,所以都幾入味,再加上我本身係好鍾意藕片,覺得唔錯。寬粉覺得太厚同長,如果可以薄啲,就超正喇!最後嘅雨露均霑,即係黑糖麻薯。係超抵食!$48就食到勁多舊,而且質料都好唔錯!滿滿黑糖加黑糖醬,係超正。做飯後甜品一流!飲品方面,嗌左兩個特飲,分別係藍蝶花白桃同紫貝天葵百香果。藥蝶花白桃賣相好靚,有漸層效果。味道偏甜,白
飲品方面,嗌左兩個特飲,分別係藍蝶花白桃同紫貝天葵百香果。藥蝶花白桃賣相好靚,有漸層效果。味道偏甜,白桃都幾香。