2019-02-18 47 浏览
平日食川菜成日食水煮魚,但係酸菜魚就比較少食,今次黎左一間食酸菜魚嘅專門店。老壇酸菜魚小份(二人份)$328 + 粉絲 ($28)本身一份酸菜魚入面就得酸菜同魚,所以加左粉絲,可以吸下d湯汁,佢另外仲可以加其他配料,例如腐皮、豆腐、金菇同米線等等總共12款,不過每份酸菜魚最多只可以加3樣配料。酸菜魚味道唔錯,湯底辣度好夠,魚片好滑而且有魚鮮味👍🏻,酸菜嘅酸味同湯底嘅麻辣味都好夾,味道平衡得唔錯,粉絲吸埋d湯汁好好味😋😋。雨露均沾 $48炸糍粑鋪滿黃豆粉,再點埋黑糖汁,甜甜地可以解辣,不過個人覺得味道啖左少少,如果可以再甜d同香d會更加好。 總括整體不錯,不過份量就可能少左d,性價比就低少少,不過鐘意食酸菜魚嘅都不妨一試。

老壇酸菜魚小份(二人份)$328 + 粉絲 ($28)

雨露均沾 $48

2019-02-17 77 浏览
成日上深圳食酸菜魚,但就冇喺香港見到邊幾間有得食高質嘅酸菜魚。今次喺呢間廚十三食到嘅真心好正!入面都算寛敞,坐得都幾舒服!今次叫咗三款嘢食,第一樣係二人份嘅酸菜魚。份量都算多,兩個人食一定夠飽!佢入面有泡椒,花椒同埋辣椒。所以湯底都有啲辣同埋好麻嗎!魚肉好嫩,冇刺。配埋飯食一流!呢個上上籤辣過酸菜魚。入面總共有12串。有牛柏葉,鳳爪,海帶,蓮藕,鵪鶉蛋同埋萵筍。味道辣得過癮!食咗咁多甜野梗係要叫返個甜品中和一下!呢個冰粉加左黑糖汁,上面仲有啲蒟蒻,即刻舒緩到d辣!整體黎講,酸菜魚同內地食嘅差唔多,都係好好味!呢間鋪頭仲要幾近地鐵站,超級方便!

2019-02-17 73 浏览
太二班底黎左香港開呢間位於銅鑼灣,因為太二頭號粉絲嘅我點可以唔試呢,於是一行4人去食,叫左個最大既Size!然後加咗寬粉金菇蓮藕等配菜。但係就冇加其他小食,因為都唔平㗎,主要都係為左食酸菜魚~魚嘅份量足夠四個人食,佢嘅味道同大陸嘅太二真係一模一樣,佢嘅鱸魚好大塊好滑,完全冇骨又唔腥,食唔停口,非常之滿足!再加四碗白飯,酸菜魚嘅湯同魚同白飯係絕配,諗起都流口水。價錢就比大陸嘅貴一倍有多,不過勝在地點夠方便,可以容易約到朋友一齊食,加上我哋book咗位唔使排隊,大陸嘅就一定要排一個鐘至兩個鐘冇得book位所以都慳返唔少時間睇下你覺得值唔值啦。

2019-02-13 323 浏览
新年過後好想食酸菜魚🐟,今日再黎食lunch之前都黎過幾次,覺得好好味😋午餐得一款,$88有酸菜魚同一杯酸梅飲品🍹酸菜魚係好大碟,可以簡跟飯🍚或米線🍜魚🐟幾入味,冇乜骨,dd辣,送飯好正😋除左酸菜魚肉,仲有好多配料包括粉絲😍、豆腐、金菇等次次都食到好飽好飽,下次要記得嗌少飯酸梅飲品係跟餐既,其他飲品要加錢杯飲品我覺得好甜,所以飲左少少姐午餐黎講$88我覺得都好抵尤其係午餐都份量咁多😆晚餐我都黎食過一次,如果係想試下,午餐黎食抵d👍🏻
新年過後好想食酸菜魚🐟,今日再黎食lunch
之前都黎過幾次,覺得好好味😋

午餐得一款,$88有酸菜魚同一杯酸梅飲品🍹

酸菜魚係好大碟,可以簡跟飯🍚或米線🍜
魚🐟幾入味,冇乜骨,dd辣,送飯好正😋
除左酸菜魚肉,仲有好多配料
包括粉絲😍、豆腐、金菇等
酸菜魚

次次都食到好飽好飽,下次要記得嗌少飯

酸梅飲品係跟餐既,其他飲品要加錢
杯飲品我覺得好甜,所以飲左少少姐

午餐黎講$88我覺得都好抵
尤其係午餐都份量咁多😆

晚餐我都黎食過一次,
如果係想試下,午餐黎食抵d👍🏻

2019-02-11
酸菜魚
2019-02-12 471 浏览
这个店是大陆的太二酸菜鱼. 在深圳这家店需要排长队,在香港可能大家还不知道这个店. 我去的时候没有人排队. 味道很正宗,酸菜是自己做的,不咸,可以单独吃. 酸菜鱼按照四川的标准,不是特别辣,但对于南方来讲,正合适. 酸菜鱼也不是很油腻. 午餐有特价的套餐,比较划算. 唯一的建议是酸梅汤有点稍甜. 环境很好,但没有深圳店的特色免费酸梅饮料. 希望可以添加上. 如果不吃米饭的话,两个人点一个小份,可能会有点少. 建议搭配米饭一起吃.

串串
串串
2019-02-12 73 浏览
環境舒服,座位好寬闊,有埋咕𠱸靠背,有播著輕鬆愉快既音樂,坐底叫野食,望下個餐牌,見$88加一 既lunch 好似見人地大大碗好抵食,送一杯酸梅湯,轉其他野飲加$10😊 野食黎到個碗好大,魚份量都可以,但米線同菜都好少,2小片豆腐同好少菜,米線份量太少,食唔飽🤦🏻‍♀️如果可以俾多少少份量就好了,加一個米飯🍚米線都加幾貴,應該係想人加錢先食得飽。P.s. Staff 既服務態度好好,但講私人野時可以唔好咁大聲,粗口夾雜其實好難忍。推薦大家可以一試,但男士們就真係未必夠飽,你預左要加錢。

推薦大家可以一試,但男士們就真係未必夠飽,你預左要加錢。

2019-02-11
  • 酸菜魚
平時成日食水煮魚🐟🐟 因為有得揀都一齊揀佢😝😝今次特登揀左一間專食酸菜魚既🐠🐠之前聽講話佢d酸菜要醃製365日先黎用😲😲等我試下係咪真係咁正先 !!!見到佢中午有個$168二人餐好抵😋心諗咁抵食portion應該唔大,所以加左兩個小食。點知黎到係成個洗面盤咁!!!我地一個叫白飯🍚一個叫米線 原來米線係放係下面,入面除左魚, 重有蓮藕/ 豆腐/金菇,食落去d魚好滑好新鮮,完全無骨👍👍佢唔係好酸好咸,食得出所有味道都黎自食材😍如果可以辣d就perfect啦😂😂另外我地加左個上上簽🍢同菜 。其實即係一個凍既串串,呢個串串好夠麻好夠辣!正 😋重要每種都有兩三串唔洗爭😆😆另一個菜係連爐上喺枱邊煮既😳😳😳set 左三分鐘就食得,味道誠意100分 👍🏻👍🏻👍🏻

我地一個叫白飯🍚一個叫米線

重要每種都有兩三串唔洗爭😆😆

2019-02-10
午餐
2019-02-09 57 浏览
最近銅鑼灣渣甸坊66號 亨環大廈 四樓,開咗一間吃酸菜魚的店舖 ,叫廚十三老壇酸菜魚。今天有空,就去試試 。店在四樓,佈置優雅,三面單邊,十分開揚,光線充足,環境舒適。坐下叫了一個小份酸菜魚,夠二人享用 ,價錢$328。酸菜魚配送白飯及飲品半價,亦可 加錢追加配菜,配菜有午餐肉、 腐竹、金針菇 、蓮藕片、木耳、寬粉和米線等等。雖然是小份酸菜魚,但份量都不少,魚肉非常軟滑,十分好味 。酸菜魚本身已配酸菜、菊花及適量豆腐、金針菇和蓮藕片等。另叫了酥炸無臉男,其實是酥炸肉排。肉排炸得鬆軟金黃,賣相吸引, 味道不錯。 飲品叫了酸梅湯,酸酸甜甜, 十分開胃。

2019-02-09 74 浏览
口養養想食返番辣野但晤想甘單調,於是跑到銅鑼灣渣甸街的《廚十三老壇壇酸菜魚》盡慶一下! 呢到吸引在於酸辣菜式內加入酸魚,除外還可加餸! 環境乾淨也有很多座位,又坐得舒適。老壇酸菜單人套餐 HKD 88 ! 酸辣度適中仍可食到餸菜味道,魚份量都很多仲雪白不易散!12款餸可簡3款。想有飽肚感更可轉飯晤要粉絲添。 而我簡了牛餐肉、腐竹、大量粉絲底仲有跟飲品 酸梅湯)餸由HKD 18 - 32多人還有很多小食選擇,價錢親民! 心但單人套餐己經可捧著肚了!

呢到吸引在於酸辣菜式內加入酸魚,除外還可加餸!

環境乾淨也有很多座位,又坐得舒適。

老壇酸菜單人套餐 HKD 88 !

酸辣度適中仍可食到餸菜味道,魚份量都很多仲雪白不易散!

2019-02-03 2996 浏览
友人是個魚怪,每次吃飯都無魚不歡,尤其是對酸菜魚,更是趨之若鶩。筆者雖然說不上是個魚痴,但都頗鍾愛吃魚,記得早排去咗天后一間主打重慶風味的火鍋店吃烤魚,條魚新鮮熱辣,分量十足,而且一端上桌,已飄來陣陣香味,邊滾邊吃,感覺很正,所以一直都好回味。近日從友人口中得知,銅鑼灣有間主打重慶風味的酸菜魚專門店,據說餐廳除了有經驗十足的四川師傅坐鎮外,就是連大部分香料和食材,如花椒、八角、酸菜等,都是來自四川,口味正宗。講起上嚟,其實我也很久沒吃酸菜魚,趁這天有空檔,就一於坐言起行。餐廳位於銅鑼灣渣甸街 66 號亨環 4 樓,一出升降機門就見到用餐區,店內地方頗大,環境寬敞,開揚光猛,而且裝修得很有格調,全店採用木製桌子,牆上掛有多幅搞笑黑白漫畫,予人年輕活力的感覺。安座後先拿起店員送上的餐牌細看,除了招牌酸菜魚外,原來店裡還有多款涼菜、特色川味小吃、解辣甜品等,而且有好幾款菜式,個菜名仲非常盞鬼,例如「正經的雞被撕」即是手撕雞、「雨露均沾」就是紅糖糍粑,「情誼綿綿」是冰粉等,相當有趣! 既然一心為吃酸菜魚而來,所以第一時間點咗個老壇酸菜魚雙人套餐 ($168),另加咗客酥炸無臉男。原來這個酸菜魚

既然一心為吃酸菜魚而來,所以第一時間點咗個老壇酸菜魚雙人套餐 ($168),另加咗客酥炸無臉男。原來這個酸菜魚雙人套餐只限午市供應,而且已經包咗米綫或米飯及酸梅湯兩杯,十分抵食。至於配菜方面,每份酸菜魚最多可配 3 款。我地揀咗米綫同米飯各一,另加配了午餐肉 ($32)。
酸菜魚率先送上,碟頭非常之大,份量十足,入面除了有大量魚肉外,還放有酸菜、豆腐、藕片、金針菇、青紅花椒、湖南辣椒、芝麻等,並且以食用菊花瓣作點綴,賣相美觀。魚肉以新鮮游水鱸魚切片煮成,入口細骨唔多,嫩滑有彈性,完全無腥味。至於另一主角老罎酸菜亦非常講究,用上優質大白菜入罎醃製而成,酸爽可口,配埋索汁的午餐肉、煙韌彈牙米綫、酸辣十足的金針菇、清甜爽脆的藕片吃,夠曬飽肚。
至於這客酥炸無臉男 ($88)  其實係炸豬肉條,外層炸至金黃酥脆,入口肉香濃郁,蘸點辣粉吃,香辣又脆口。
食完咁多辣野,壓尾當然要加客白灼菜心 ($48)  來中和一下。碟菜心望落去條條都色澤翠綠,食落唔覺老,而且亦無灼得過火,入口清甜無渣。
跟餐的酸梅湯,味道亦不俗,入口甜度剛好,而且梅味十足,有助下火清熱,令人胃口大開。這裡的酸菜魚,味道的確唔錯,下次心癮起,一定會再來食過。
2019-02-03
2019-02-02 62 浏览
今日和同事們去試新野叫左微辣,辣度可以接受,酸菜料好多,魚片望落好似好多块,實質好少量,魚片好滑但太薄薯仔好軟身,好香,排骨夠入味套餐會有飲品送下次可以試其他小食環境舒服
午餐
2019-01-30 48 浏览
上網見晚上10時半關門的,但因為今天下班時間有點夜,差不多9時50分到,已經見到侍應生在做清潔,還有3枱客未走,已心知不妙,應該沒機會吃了,怎料侍應生立即反應,邀我入座,還說可以吃到10時45分,實在令人太感動了,所以就二話不說,點了一盤小份的酸菜魚,另加了午餐肉。同事吃辣程度較差,所以叫了杯紫貝天葵百香果特飲給他。之後侍應生還好好的主動推介叫我上傳照片到(facebook),可以送甜品,就是冰粉。最後還多送一款前菜給我們,就是拍青瓜。遲來了,還對我們這麽好,超感動的
之前去過幾次深圳食太二酸菜魚,都覺得好好食!無論係魚質定湯定酸菜都好正。呢間係打住太二名銜既就一定要黎試試~當日打左電話話訂座8:30,去到等到9點先入到座,因為每張枱空間都大,所以枱比較少,但唔緊要因為真係好想食酸菜魚。三個人食叫左個三人份量既酸菜魚。飲左啲湯先,幾好味,但比深圳既油多少少,都可接受。魚係無骨既,幾好食!😋酸菜就唔夠酸,可以再酸啲,成個湯辣度都可以,岩晒我呢啲食唔到太辣既人😋😋另外打左個叫雨露均沾既甜品,黏黏地幾好味,黃豆粉配黑糖好食!個男侍應服務幾好 #酸梅湯☺️☺️我地有打卡,打左兩個卡,所以送左青瓜同糖水。👍🏼👍🏼
呢間係打住太二名銜既就一定要黎試試~
三個人食叫左個三人份量既酸菜魚。
飲左啲湯先,幾好味,但比深圳既油多少少,都可接受。
魚係無骨既,幾好食!😋

個男侍應服務幾好 #酸梅湯☺️☺️

我地有打卡,打左兩個卡,所以送左青瓜同糖水。👍🏼👍🏼
酸菜魚(三人份)

酸菜魚(三人份)
  • 酸菜魚
近期銅鑼灣開了家吃專吃酸棻魚的食店,聽說是由著名太二酸菜魚美國班底籌組開店,於是在晚上便相約友人一試。店內環境開揚舒適,牆上亦掛有壁畫,感覺挺有特色。餐牌分為涼菜、主打的老壇酸菜魚,亦有蔬菜、小吃及解辣甜品。餐牌上的名字挺搞笑,我們需要看英文翻譯才大概知道那道菜的材料。飲品小不了酸梅湯,但最後我們點了兩款特色飲品試試。酥炸無臉男 $88是炸豬肉條,十分香脆可口,,配上辣椒粉更為惹味。豆你玩兒 $68是生菜,因為酸菜魚味道濃,,建議加一碟蔬菜,間中緩和一下辣味。豆你玩兒這道菜用了煲上菜,成功保住溫度,但較為油膩,若更清淡更佳。酸菜魚(小份)(配料:金菇、腐竹、米線,每款 $28) $328酸菜的份量控制得好,但略嫌酸味不太足。麻辣度亦適中 (當然川菜會比起一般菜式較辣),十分開胃。魚肉新鮮爽口,但不時嘗到碎骨,加金菇亦跟湯的味道很夾, 再加米線則使口感更為豐富,有更多的配料品嘗酸菜魚湯底。順帶一提,吃這味魚的時候,即使店內冷氣足夠,但那麻辣的味道還是令我們出了大汗,那種感覺還挺爽的!紫貝天葵百香果 $28百香果味重,亦十分香,甜度適中,值得一試。藍蝶花白桃 $28顏色為鮮艷的紫藍色,桃味

店內環境開揚舒適,牆上亦掛有壁畫,感覺挺有特色。

酥炸無臉男
酥炸無臉男 $88
是炸豬肉條,十分香脆可口,,配上辣椒粉更為惹味。

豆你玩兒
豆你玩兒 $68

酸菜魚(小份)

紫貝天葵花果香
紫貝天葵百香果 $28
百香果味重,亦十分香,甜度適中,值得一試。

藍蝴蝶花白桃
藍蝶花白桃 $28
顏色為鮮艷的紫藍色,桃味足,不會太甜,底部亦有果凍。
酥炸無臉男
豆你玩兒
酸菜魚(小份)
藍蝴蝶花白桃
  • 炸豬肉條
2019-01-21 75 浏览
新界專登出銅鑼灣搵食,2個女仔嗌左一個酸菜魚、兩個涼菜~萵筍、泡椒鳳爪,食到勁飽飽。極力推薦必食酸菜魚,中意酸酸辣辣既朋友米走雞😄四川運返黎既花椒,勁香酸菜魚入面仲可以加料~窩筍...薯粉...認真好食🤩仲有涼菜,係呀~涼菜都好好食,一定要試🤣🥰食完有一種好幸福既感覺😋❤️

酸菜魚入面仲可以加料~窩筍...薯粉...認真好食🤩

仲有涼菜,係呀~涼菜都好好食,一定要試🤣🥰

食完有一種好幸福既感覺😋❤️