2019-10-09 362 浏览
去到新商場,見到我最愛的pancake,當然要試下。但見到堂食排隊既人好多,所以決定外賣,因為我中意食朱古力,我揀左朱古力香蕉味,店員好貼心咁留左我地既電話,15分鐘左右後就打反俾我地有得食喇。個賣相都好吸引,pancake夠厚,朱古力又多。Pancake一定要襯熱食,cream丶pancake同朱古力mix埋一齊食,口感很豐富,雖然係吾飽,但很滿足。下次會想試埋其他味朱古力香蕉pancake $89
去到新商場,見到我最愛的pancake,當然要試下。
下次會想試埋其他味

朱古力香蕉pancake $89

• 朱古力香蕉班戟
2019-10-06 437 浏览
打從第一次品嚐過來自白本某品牌的空氣感pancake 後,便打從心底愛上。今日在銅鑼灣辦完事,便專程到利園三期碰下運氣,希望閑日不用排隊,果然,因為下午茶時間剛開始,人流不多,不用排隊便可直入就座。舖內裝修與日本店style 一樣,客人可透過廚房大玻璃窗看到 pancake 的製作過程,另外亦設有開水 / 熱水自助區。餐廳不定時會推出一款期間限定 pancake ,可借今次的口味不是我杯茶,所以最終還是點了最傳統的 "幸福班戟" ( $108  )及一杯薑汁汔水 ( $18 )。由於每一客班戟都是即叫即製,製作需時,所以惟有一邊飲著薑汁汔水一邊耐心等待。慣常我會叫一杯咖啡拌pancake,不過今日突然想轉下口味,可能天氣還是太熱,想喝些清涼的飲品。薑汁汔水其實即是薑汁加梳打水,無甚驚喜,不過勝在甜甜地有D薑味,可消消暑。等了約十五分鐘,主角出現,分量同日本一樣都是大大份。入口即嚐到濃濃的蛋香,趁熱食有軟綿綿入口即化的口感,帶點蜂蜜甜味,用北海道生產經過發酵過的牛油製作而成,奶香味濃,配搭焦糖和牛油以及鬆軟的質感,整體味道都唔錯,不過論空氣感我還是覺得有更好的選擇。

薑味汽水

幸福班戟

2019-09-09
幸福班戟
2019-10-05 291 浏览
話說一早黎到,見堂食要排隊,咁岩有班人企左係門口左邊拎住牌,咁我以為都要拎牌等位,就入去問班職員 有個女仔串串地話唔洗,指住果班人既方向叫我排隊。咁我排隊果陣 有d 4人台,但坐得3個人,媽媽對腳唔好企唔到太耐,就好有禮貌問職員 我個女排緊隊,請問可唔可以借個位俾我坐一陣。唔知邊個咁"有禮貌"既職員勁串咁講 唔得wor 仲唔知講左咩。 我媽都覺得唔好意思,好似失禮哂,我只係覺得,老人家,餐廳唔一定要100%照顧足,但講野可以客氣d掛?好喇,等到咁上下見有位但又唔帶我地入坐,我先留意到我排 錯 隊,排隊係另一邊。成班人企哂樓面,大講大笑,仲有d不雅字出黎。你地人咁多,但連個客排邊都可以指錯,成件事真係好差。食都未食 已經成肚氣。差

食都未食 已經成肚氣。差
2019-10-03 197 浏览
之前只有銅鑼灣分店時已經人頭湧湧,一直都沒機會嘗嘗,現在尖沙嘴開了分店實在太好了。由於商場新開幕,來朝聖的人也多。要節省排隊時間,一定要錯開飯後時間,我們就是晚飯時間去,排了3桌就能入座了。厚切煙肉炒蛋班戟班戟鹹點還是第一次嘗試,班戟表面被輕微烤過,有一點溫度;配上煙肉、炒蛋、番茄醬和沙律,真的有在吃All Day Breakfast的感覺,鹹鹹的感覺新鮮。奶茶班戟配自家製穀麥班戟非常鬆軟,好像把一團團空氣送入口中。奶茶味不突出,但是甜度適中,配上果仁一起吃更有口感。

厚切煙肉炒蛋班戟

奶茶班戟配自家製穀麥
2019-10-02 156 浏览
每個人都會想找尋那份幸福,我應為吃甜品便會給我一點的幸福。未到日本之前,又想食人氣班戟倒不如到訪K11 Musea. 新場地。相比銅鑼灣分店格局不同,因為此店會增設了「外賣」專區,同樣亦可以上網預約,想吃人氣日本過江龍班戟,看來容易得多了。店鋪與銅鑼灣分店一樣,以白色為主調並會有粉紅色的壁畫。原來是日本14歲的插畫家所繪畫,的確有少女心亦將成為店內的打卡點之一。尖沙咀以MINI SIZE PANCAKE,簡直是我的福音。正所謂:「少吃多滋味」又有外賣的確相當方便。外賣的客人可以減少等候的時間,以及商場有Big Steps的樓梯地方可以邊吃邊坐,都是唔錯的選擇。你可能覺得外賣會否不環保?真的錯了,此店採用以粟米製作,為環保出一分力的餐廳,的確值得一讚。店內都會有日本駐港的廚師到場,立即有所保證。餐牌上一律以班戟為主分咸或甜兩種,並有不同的特飲品進駐新店。其中以宇治抹茶濃厚慕絲班戟是本店的限定,並有珍珠飲品令人非常期待。時令鮮果班戟 $108每份班戟全部即叫即整大約20分鐘,時令鮮果一上桌已經色彩繽紛相當鮮豔可算是健康之選,特別班戟豐盈厚切並保留其口感相當軟滑,鮮果新鮮而且甜到恰到好處,美
時令鮮果班戟 $108
每份班戟全部即叫即整大約20分鐘,時令鮮果一上桌已經色彩繽紛相當鮮豔可算是健康之選,特別班戟豐盈厚切並保留其口感相當軟滑,鮮果新鮮而且甜到恰到好處,美味極了。
宇治抹茶濃厚慕絲班戟 $108
只有尖沙咀限定的宇治抹茶濃厚慕絲班戟,沒有不點的理由。幸福的班戟滿滿我的最愛抹茶,特別利用宇治的濃郁並帶有甘香,喜歡那份抹茶的慕絲細滑並有堅果帶有口感。整體上相當夾,值得一試之物。
三文魚牛油果芝士慕絲班戟 $108
有別於在日本時的感覺全因以「麥」的班戟來得實在,而且麥味濃郁是我喜愛的那種。三文魚與牛油果的味道想當夾,簡直是健康人士之選。
焙煎茶拿鐵 $68
本人極力推薦只有尖沙咀分店才會有—焙煎茶拿鐵 。喜歡那份焙煎茶的濃香相當甘香,而且配上拿鐵更為香滑。特別大家平常都會喝焙煎茶,原來凍飲加珍珠可以那麼出色。
2019-09-20
  • 焙煎茶拿鐵
  • 宇治抹茶濃厚慕絲班戟
2019-10-01 164 浏览
尖沙咀新商場K11 Musea,非常之大,裏面有好多第一次進駐香港嘅餐廳。日本品牌幸福班戟之前喺銅鑼灣開咗第一間店舖,呢店都有一間分店。之前喺銅鑼灣店要等成一個鐘先有得食。原來K11店提供外賣服務,唔想等可以外賣,堂食條龍都行得好快。Pancake的細左既,不過價格比銅鑼灣店平,日本仔真係好均真。見到有個日本師傅喺度打點一切,問下先知,所有甜品師都要去日本總社接受培訓。少女風Art Wall, 打卡一流。宇治抹茶濃厚慕絲班戟 $108班戟即叫即做,要啲時間等下。雖然佢細舊左,但係份量都唔覺得少咗,呢3舊都唔少野。重點在於宇治抹茶慕絲,抹茶味非常之勁。班戟一如以往都係好蛋味十足。時令鮮果班戟 $108色彩繽紛,鮮果有機會次次都唔同,要睇吓嗰日乜嘢新鮮先會用。有成五種生果咁多,香蕉最好食。其實我自己好鍾意食佢地個鮮忌廉,唔會好甜。抹茶拿鐵 $68好重抹茶味,真材實料。珍珠都幾好食。唔錯K11 商場好大,如果外賣,可以喺出面BIG STEPS位置享用。

少女風Art Wall, 打卡一流。

宇治抹茶濃厚慕絲班戟 $108

時令鮮果班戟 $108

抹茶拿鐵 $68

好重抹茶味,真材實料。珍珠都幾好食。唔錯

2019-09-29 150 浏览
啱啱同朋友食完個晚飯,心血來潮就衝咗去 K11 Musea 試試呢間 Happy Pancake。新開張好多人排隊,食飯時晅都要等咗30分鐘先入得,一坐低就叫咗個最經典嘅幸福 pancake,簡簡單單都已經好好味好鬆軟,真係食多一份都仲得

2019-09-29 230 浏览
因事要到尖沙咀一趟,辦完正事才早上十點多,苦思到哪裏吃個豐富早餐,就想起上次在K11 MUSEA 見到的日式班戟店,當時剛吃過午飯,加上太多人排隊等候,就沒有吃了,如今時間尚早,一於到班戟店朝聖。「幸福班戟」的座位不算多,分為店內及店外,雖然十點半未夠,但店內已經坐滿客人,店員安排我坐在店外的位置。堂食的話,要取枱上的號碼牌到櫃枱落單及付款,之後就可安坐位上等候食物。店內設有自助水吧,提供冰水及檸檬冰水,客人可自行取用。餐牌分為甜班戟、鹹班戟及飲品,雖然鹹班戟比較適合作早餐,但嚐甜的我還是抗拒不了甜班戟。人手烤製的班戟,需等約20分鐘,邊喝檸檬冰水邊看書,好快店員就送上班戟,但...怎會變了鹹班戟?! 原來店員睇錯單,弄錯了,於是又要等下去。終於我點的「朱古力香蕉班戟」上枱了,紙碟上放著3個熱騰騰的班戟,配上鮮忌廉、朱古力醬及香蕉。雖然拍照耽誤了時間,但吃的時候,班戟仍然很鬆軟(而且沒有塌下去),朱古力醬略甜,配搭香滑的忌廉就沒有那麼甜。原以為一個人吃會很飽,但由於班戟不是死死實實的那種,所以不會很滯及膩。整體感覺不錯,只是餐具、杯及盛載班戟的碟都是即棄的(明明是堂食,但都用即棄餐具)

朱古力香蕉班戟

整體感覺不錯,只是餐具、杯及盛載班戟的碟都是即棄的(明明是堂食,但都用即棄餐具),就不太環保。
早餐
2019-09-28 163 浏览
之前也有試過日本和銅鑼灣的幸福pancake,覺得很好吃,服務員友善,環境舒適。本來想請朋友再試,一早已在網上預訂。但今次估不到尖沙咀幸福pancake居然像在 餐廳裏吃外賣包裝。茶是用一個小小的紙杯放入個茶包的。在美麗的環境下好像吃街邊小食有點怪怪的。
個茶包的。在美麗的環境下好像吃街邊小食
有點怪怪的。

2019-09-28 144 浏览
閒日tea time 鐘數經過,見只得幾個人排隊,即管試吓,等了廿十多分鐘入座。試過多間日本過江龍嚟香港開的食店,能夠做到日本店的水準嘅少之又少!所以對這間也不抱任何期望。怎料,食完之後的感覺係比沒有期望更差的失望!只吃到幾團淋淋的,毫無誠意製作的麵團,同日本出品的未免相差太遠!
2019-09-27 155 浏览
以這個班戟嘅價錢,一啲都唔得,高價錢低格調,居然只係以外賣包裝上枱,全部都係紙杯紙碟, 排隊都唔係問題,價錢都唔係問題,但係質素格調真係唔得,個外賣包裝紙盒咁細個,搞到啲班戟搭住晒,想用刀叉切都無位,同日本嗰間質素爭太遠啦,件班㦸又細個,啲蜜糖忌廉cream又少,差差差!你哋對比下一,一張相係日本,一張係現場外賣餐具

你哋對比下一,一張相係日本,一張係現場外賣餐具
本着期待的心情來試試這間以為吃了便會覺得幸福的店子,就是給門 口那位四眼男店員的不可一世、冇禮貌及高傲的態度弄得盪然無存⋯⋯我們正想跟他點餐的時候,他正跟另一位站在旁邊的女服務員談話中,他並未有理會我這位站在他前面的顧客,當我問他可以點餐嗎?他竟然用很不禮貌的語氣跟我説:「等我講埋先⋯」這是什麼樣的服務態度啊!於是乎我便坐回座位,這個時候,有另一位女店員來到我們的位置給我們點餐,並跟我們說剛剛的事情很不好意思,但是我們的心情已被他這樣的態度破壞了,我們只是覺得若不好意思,應由他本人來道歉,不應找一位名牌還寫著「在培訓中」的服務人員來。説實話,這間店子的Pancake還可以,但飲品「皇家奶茶」真的很難渴,而且叫兩杯飲品的份量都不一致,另外一杯拿到的時候已經少了五份之一⋯總括而言,若這位男店員能檢討及改善他那不可一世的態度,應該會令所有顧客及貴品牌的所有員工都會勁幸福快樂啊⋯⋯請貴公司作出回應及對此男員工作出適當培訓,見他還穿上跟其他店員不一樣的製服,有可能還是店長或經理級啊,若真的是,貴公司實在太幸福了,有著這樣趕客的員工,而在此有這樣經歷的客人不止我一個,在前幾篇評論中亦有提反過!敬請
题外话/补充资料: 總括而言,若這位男店員能檢討及改善他那不可一世的態度,應該會令所有顧客及貴品牌的所有員工都會勁幸福快樂啊⋯⋯請貴公司作出回應及對此男員工作出適當培訓,見他還穿上跟其他店員不一樣的製服,有可能還是店長或經理級啊,若真的是,貴公司實在太幸福了,有著這樣趕客的員工,而在此有這樣經歷的客人不止我一個,在前幾篇評論中亦有提反過!敬請積極跟進吧⋯⋯
2019-09-26
2019-09-27 197 浏览
平日大約5點到,見到冇乜人排隊,就打算試下啦,排15分鐘已經入到去,因為差唔多到飯點,所以淨係想點個班戟試下好唔好食,但到落單時才被告知有最低消費,每人要點一樣單品,唔想食太多pancake,焗住叫多杯野飲,48蚊一杯野飲如果係正正常常都還可接受,竟然用個細紙杯裝,明明係堂食,但俾人感覺似外賣咁似間快餐店多過甜品店,又唔環保,原味班戟就味道ok,口感係幾鬆軟,雖然佢menu寫要等20分鐘即製,但由點單到上檯都好快唔洗10分鐘~食物的品質口味冇問題,但係,店員的服務態度俾人觀感好差,負責落單位戴眼鏡男店員態度有待改善,真心趕客,佢可能覺得間店多人食可以唔憂做你生意咁。如果要排咁耐隊去食依個pancake,又要睇人臉色,不值得!建議想食的朋友考慮外賣。

2019-09-26 139 浏览
期待了許久想去食,到了K11排了近45分鐘,終於可以坐低,點了綠茶味的和原味的,個人比較喜歡綠茶味。但是班cake的size很細,而且不是太鬆較,重點是他是用紙盒裝住,沒有碟,所以很難將班cake切開,價錢略貴
2019-09-23 191 浏览
A Happy Pancake的班戟聲稱以日本國雞蛋製作,即叫即製,到底係咪又真係咁好味呢?K11 musea 新開,所有鋪頭都好鬼靚,行過見到幸福pancake好鬼多人排隊,人群一群我又跟住去排啦。等咗半個幾鐘,前面仲有四張枱未入。腳仔都軟埋⋯⋯仲要話係即叫即做每份等20分鐘(最慘係冇得拎飛,要你企定定喺度等)最後我決定叫外賣,事關我發現排隊嗰度有張高枱可以企係度食。我叫左招牌的幸福Pancake,食落的確蛋味香濃,鬆軟得來又不完全得空氣既,一份有三塊,食完都幾有飽肚感。

最後我決定叫外賣,事關我發現排隊嗰度有張高枱可以企係度食。