2020-11-17 74 浏览
日本东京人气梳乎厘班戟店!虽然班戟热潮过左一排,人潮却没有减退。周末晚餐轮候时间为10-15mins。先落单後上菜,餐具、开水等均采用自助形式。K11分店分了店内及店外座位,开放式设计。後者私稳度较低。疫情下脱口罩进食,与路人距离太近,只有少量胶板相隔。相信店内环境会比较舒适。食物方面主要为班戟类,配以少量饮品作选择。甜班戟选择较咸班戟多,价钱由$80-$108不等。不肯定是否受地方限制,食物用上即弃纸碟及餐具。一来感觉像快餐店,二来不太环保。包装未够完善,未够吸引做到打卡able。撇除所有因素,食物味道唔错。🔸奶茶班戟配自家制谷麦 $98奶茶班戟茶味醇厚,酱汁中可见茶叶碎,甜度适中。配上谷麦,增加纤维量,香脆可口。🔸提拉米苏班戟 $108包括奶油、芝士、大量热朱古力酱同插住一枝咖啡仔。味道有层次,较奶茶味甜。一份三件,一个人食哂会有少少漏,建议同朋友一齐分享食。班戟十分松软,充满空气感,蛋味好香。加上蜂蜜和发泡牛油融合起来,入口即溶。一口班戟加上奶油,口感同日本食既差唔多,邪恶又幸福!

🔸奶茶班戟配自家制谷麦 $98
提拉米苏班戟

🔸提拉米苏班戟 $108

2020-11-14
提拉米苏班戟
2020-07-13 2075 浏览
自从我在上手手提电话,跟上手「开饭喇」户口仍然健在的时候,我曾经光顾过位於「铜锣湾」高级购物商场「利园三期」里面的日本梳乎厘班㦸甜品餐厅「幸福班㦸」,当时排队光顾「幸福班㦸」的食客非常多。幸好尖沙咀「K11 Musea」分店「幸福班㦸」,餐厅的舖位设计偏向开放式,不少台櫈都被食店摆放出餐厅以外,换来食客没有密集在一起,我大部分时间都是一个人用餐。不过「幸福班㦸」餐牌里面的实际内容,似乎大部分都以「梳乎厘班㦸」甜品为主,相反餐牌里面跟「梳乎厘班㦸」没有关系的食品,反而不算很多。所以我上次在铜锣湾分店「幸福班㦸」,起码还可以选择「皇室奶茶」配「奶茶班㦸」,反而今次我光顾「尖沙咀」「K11 Musea」分店,点了一份「热朱古力班㦸配自家制谷麦」之後,就没有其他无咖啡因饮品可以选择了。另一方面,由於「铜锣湾」分店「幸福班㦸」里面的厨房,都没有再以精美瓦碟作为餐具,去盛载足足三件份量的「梳乎厘班㦸」,跟大量甜味酱汁,而改以一般卡纸摺叠而成的纸兜作为餐具。再加上光顾「尖沙咀」「K11 Musea」分店「幸福班㦸」,店内有很多餐台和餐櫈,都被餐厅安排放在餐厅外面,「K11 Musea」的商场通道里面

再加上光顾「尖沙咀」「K11 Musea」分店「幸福班㦸」,店内有很多餐台和餐櫈,都被餐厅安排放在餐厅外面,「K11 Musea」的商场通道里面,变成了「半开放式」规模,需要预先付款购票的快餐店。

所以光顾尖沙咀「幸福班㦸」的食客,最後还是需要先到收银柜台付款购票,然後自己走去自助区里面取用饮用水,尽管还有侍应端着「梳乎厘班㦸」食品送给食客享用,但是食客相对多了事需要自己亲力亲为。

单是食客需要自己先去购票,以及需要自己去取饮用水这两点,已经令尖沙咀分店「幸福班㦸」制作的「梳乎厘班㦸」食品,没有再向食客收取加一服务费了。

「尖沙咀」分店「幸福班㦸」的自助区里面,分别有一部提供热水的机器,和一个装满和暖饮用水的方形饮水机,供食客自行去取用热水或者暖水。

我付款过後,再等候了接近半小时的时间,终於等到尖沙咀「幸福班㦸」的侍应,端着用纸碟盛着的梳乎厘班㦸甜品「热朱古力班㦸配自家制谷麦」,送到我的餐台上面。

尖沙咀分店「幸福班㦸」厨房制造的「热朱古力班㦸配自家制谷麦」,造型基本上跟以前曾经食过的「奶茶班㦸配自家制谷麦」一样,用质地比较稀比较湿的甜味酱汁淋在三件「梳乎厘班㦸」上,再加上「自家制谷麦」就完成。

「热朱古力班㦸配自家制谷麦」表面上的热朱古力酱汁,酱汁里面的朱古力疑似用了颜色相对比较深色的黑色朱古力,但是加入了适量的糖去调味,调制出颜色漆黑一片,但是实际味道偏甜的「热朱古力」酱汁。

由於「尖沙咀」分店的「幸福班㦸」盛载「梳乎厘班㦸」的餐碟,选择使用可以摺叠的纸碟,但是纸餐碟的实际面积,始终受制於纸餐碟有限的空间,所以放置三件「梳乎厘班㦸」之後,感觉变得十分挤迫。

至於「幸福班㦸」厨房淋在三件「梳乎厘班㦸」上面的甜味「热朱古力」酱汁,跟配料「自家制谷麦」,也因为纸餐碟面积有限,所以作为调味酱汁的「热朱古力」实际份量也变得非常有限。

甜味「热朱古力」酱汁只是适量淋洒,淋了在「幸福班㦸」三件「梳乎厘班㦸」其中一个角落表面上,所以「尖沙咀」分店「幸福班㦸」实际酱汁份量,始终不及「铜锣湾」分店那麽多那麽丰富。

「热朱古力班㦸配自家制谷麦」里面的深黑色朱古力酱汁,朱古力酱汁味道感觉很甜,相对而言,原本味道偏苦的黑朱古力在调制成酱汁之後,味道立刻变得很甜,调制酱汁过程里面应该加入了砂糖。

至於「热朱古力班㦸配自家制谷麦」里面的「梳乎厘班㦸」实际制成品,「梳乎厘班㦸」表面仍然十分鼓胀,看来十分有空气感的样子,但是实际上用餐具切下「梳乎厘班㦸」,「梳乎厘班㦸」立刻被压扁。

所以尖沙咀分店「幸福班㦸」厨房制造的「梳乎厘班㦸」,只是外表看来很有空气感,但是实际上「梳乎厘班㦸」只是外表看来有空气感,食起来口感扁平,变成一般口感的煎班㦸甜品而已。
热朱古力班㦸配自家制谷麦

不过尖沙咀分店「幸福班㦸」「热朱古力班㦸配自家制谷麦」实际制成品,有足足三大件梳乎厘班㦸,但是实际价钱却只卖港币八十八元而已,即使「梳乎厘班㦸」的空气感变得「外强中乾」,但是仍然令性价比变高了。

我觉得如果光顾「幸福班㦸」的食客,不选择使用刀叉去切割「幸福班㦸」里面的「梳乎厘班㦸」,直接用餐叉从「梳乎厘班㦸」里面挖出来享用,对「梳乎厘班㦸」的实际结构效果或许会比较好一点。

至於「热朱古力班㦸配自家制谷麦」里面「梳乎厘班㦸」,「梳乎厘班㦸」撇除甜味朱古力酱汁之後的实际味道,我觉得有颇为浓厚的鸡蛋香味,即使不靠朱古力酱汁也能食到应有的甜味。

结果「幸福班㦸」利用黑朱古力加上砂糖制作而成的甜味「热朱古力」酱汁,对於「热朱古力班㦸配自家制谷麦」实际制成品而言,反而变成了一种让「梳乎厘班㦸」甜味锦上添花的味道调剂效果,多於装饰视觉效果。

至於「尖沙咀」分店「幸福班㦸」,为了节省厨房店员清洗餐碟而付出的体力和心机,所以刻意利用有点像「纸碗」的清洁纸碟,去代替传统和美观的瓦碟,是方便了侍应店员工作,但是降低了「幸福班㦸」甜品性价比。

至於尖沙咀分店「幸福班㦸」,安排想取用杯装水的食客,需要自行徒步前往自助区里面取用饮用水,但是却安排侍应亲自端着「梳乎厘班㦸」甜品,直接送到食客台面,这做法让人感觉有点自相矛盾。

至於尖沙咀「幸福班㦸」为店里面的饮品所订定的售价价钱偏贵,最便宜的「汽水」、「果汁」都需要收食客,一杯港币十八元的偏贵价钱,感觉有点昂贵。

相对於「铜锣湾」分店「幸福班㦸」里面,售价比较昂贵的「奶茶班㦸配自家制谷麦」而言,食客在「尖沙咀」分店里面只食到甜味「梳乎厘班㦸」,服务相对就变少了。

但是我光顾「尖沙咀」「K11 Musea」分店「幸福班㦸」,食到味道同样很有甜的「热朱古力班㦸」,还有口感同样爽脆的「自家制谷麦」,换来需要自行去取用食用水的代价。

光顾尖沙咀分店「幸福班㦸」时得到的侍遇告诉我知道,世上没有不劳而获的事,付出仅仅一分钱,自然只会得到仅仅「一分货」,事事需要亲力亲为的代价。

但是食客在尖沙咀「幸福班㦸」里面,遇到几乎凡事都需要亲力亲为,只有「幸福班㦸」侍应亲自端着「梳乎厘班㦸」送给食客享用,是尖沙咀「幸福班㦸」「服务」唯一能加分的地方。

最後总结一下,食客如果只想食到甜味班㦸跟酱汁,和富有空气感口感「梳乎厘班㦸」的话,可以考虑光顾价钱比较便宜的「尖沙咀」分店「幸福班㦸」。

但是如果食客想食「梳乎厘班㦸」的同时,又想有「幸福班㦸」漂亮餐碟和餐具作伴的话,食客还是光顾「铜锣湾」「利园三期」分店「幸福班㦸」好过了。
2020-06-14
热朱古力班㦸配自家制谷麦
2020-11-12 0 浏览
班戟入口即溶,软绵绵嘅口感好新鲜,本身仲以为会好甜,点知啱啱好,唔放糖浆都可以用雪糕带出甜味,最重要系云尼拿雪糕伴随住班戟,班戟本身刺激住口腔同味蕾,当雪糕入口时,好似食紧班戟咁大嘅雪糕,有一种口感与质感放大化嘅感觉,非常独特有趣。
2020-11-01 120 浏览
系日本就成日食幸福班戟,今年完全冇去过旅行,食完呢餐当自己去左旅行架啦另外想特别讲下幸福班戟啲服务员由我坐低到食完佢哋依然都系挂住一齐倾计唔理客😅我电话冇咩电想问有冇得叉电,举手会当睇唔到,要亲自行去收银个到问佢哋有冇得租借叉电器。收银话$5 一个钟,我就俾5蚊佢,点知佢话唔系佢哋收架,要自己DL apps租借。我再问佢dl要打咩字,然後佢哋一堆侍应企埋一齐倾计完全冇理过我😅最後我扫完QR Code下载完,又发现佢个apps要绑定信用卡扣起按金,我见咁麻烦就无租借了。提拉米苏班戟 6/10朋友仔话好想试呢个味,试左一啖班戟加朱古力酱觉得味道唔系好夹,跟住我再试班戟加朱古力酱再加上面白色个啲忌廉一齐食,三样沟埋一齐食就变得合情合理。不过下次再食就唔会叫呢个啦,都系食返原味最稳阵,而且都系当地日本食最好味

提拉米苏班戟 6/10

2020-10-28 87 浏览
可能系太多人都话好食,所以充满期望咁嚟试, 排咗半个钟至有得食 😅不过我试咗之後又觉得冇想像中咁好食😂 虽然系咁 ,但个忌廉好软好滑又唔系太甜, 又难怪真系咁多人话好食嘅😜 至於饮品方面,同我预期中嘅一样,一般过一般 整体嚟讲, 试一次就可以喇 🤪
整体嚟讲, 试一次就可以喇 🤪
见咁多人嚟朝圣,今次终於到我哋喇!果然名不虚传!位於K11 Musea嘅happy pancake,虽然冇办法同日本嘅价钱相比,但味道确实系差唔多。系呢个冇得去日本旅游嘅时候,喺香港食下happy pancake都唔错呀!我哋今日叫咗两个pancake。第一个系原味嘅pancake。Pancake无论系味道定质感方面都做得相当唔错,配上蜜糖同牛奶cream令到成个口感昇华,好值得推介。第二款为抹茶pancake,店员话系尖沙咀店限定㗎!涩涩的抹茶味与甜甜的疏乎厘松饼简直就系绝配!加上嗰支点缀嘅黑糖酱卖相好吸引呀!环境虽然称不上好好,但个open kitchen设计特别,都好值得去拜访一下㗎!
见咁多人嚟朝圣,今次终於到我哋喇!

2020-10-26
  • 宇治抹茶浓厚慕丝班戟
2020-10-25 106 浏览
一直以来都好锺意食疏乎厘pancake,所以见到香港有新开嘅店舖都会去试吓🤩尖沙咀K11呢一间系比较新开嘅商场,知道佢系度开左间幸福Pancake🙊前排就专登嚟咗试吓🥰幸福pancake喺铜锣湾都有去之前亦都有食过,嗰间要排好耐先可以入座。所以呢一间我哋就喺佢开门之前已经嚟到,等紧大约5分钟就够钟开门可以入去食啦!所有嘅疏乎厘pancake都系即刻整嘅,所以都要大概15到30分钟嘅等候时间。我哋叫咗一个抹茶味一个原味。呢度嘅pancake系用纸兜同埋塑胶餐具上既,食完就即弃有啲唔环保😅😅不过味道真系好好食,够空气得来唔会太软,亦都唔会太甜😋 上边有一Pat cream味道好Rich,配埋佢本身比嘅酱,就即刻衬晒本身pancake嘅味道,唔会喧宾夺主😌😌 一人食三旧份量啱啱好,食完甜点可以再食主食🥰 不过环境始终都系冇铜锣湾嗰间咁靓😓如果系想同朋友一齐慢慢坐低靓靓咁食嘅话,都系建议去返铜锣湾。

原味

抹茶味

2020-09-25
原味
抹茶味
  • 宇治抹茶浓厚慕丝班戟
2020-10-24 59 浏览
去完历史博物馆 想去附近商场食个tea 顺便shopping ~就黎到最近新开既k11 musea行下发现周围食肆都人头涌涌,排哂长龙咁行行下就发现依间,佢d pancake 都好香~见都仲有位,就入去试下啦~叫咗个杂果甜pancake 都正常,不过又唔系话特别好食然後朋友叫左个咸pancake ,有d似all day breakfast 🥞 既感觉我就觉得甜pancake 好食d,可能食唔惯d新野中间个旧bacon 好咸其他就普通啦,个咸pancake 食落有d似面包🥯咁另外,佢个摆盘真系同老麦有得比,唔环保之余仲好求其呢个价钱真系唔会再食下次

就黎到最近新开既k11 musea行下

发现周围食肆都人头涌涌,排哂长龙咁

行行下就发现依间,佢d pancake 都好香~

见都仲有位,就入去试下啦~
叫咗个杂果甜pancake 都正常,不过又唔系话特别好食

我就觉得甜pancake 好食d,可能食唔惯d新野

中间个旧bacon 好咸
其他就普通啦,个咸pancake 食落有d似面包🥯咁

另外,佢个摆盘真系同老麦有得比,唔环保之余仲好求其
呢个价钱真系唔会再食下次
2020-10-19
2020-10-13 135 浏览
终於食到次次经过k11 musea都会大排长龙嘅幸福Pancake啦!今次等位都等咗40分钟左右,要嚟食嘅人实在太多了。系疫情下,呢间舖嘅座位都分得比较阔落,同其他枱嘅食客冇咁易接触到,十分安心!佢嘅形式系先拣想食嘅pancake,俾钱,再入座等食物。根据佢嘅指示牌所写,每个pancake大约等15分钟,属即叫即整,唔会出现食物嚟到就会冻嘅壮举。Pancake分为咸食同甜食,想试吓咸嘢,於是同朋友嗌咗一咸一甜。我哋嗌咗烟肉炒蛋pancake同埋Tiramisu pancake。先讲咸食(烟肉pancake),佢个pancake同甜食嘅都唔同,只系普普通通一旧pancake,冇soufflé 嘅感觉,而烟肉望落同食落都好厚身,有平时食烧肉嘅五花腩味道,比想像中以为系all-day breakfast个只烟肉有出入,同埋偏咸,而且佢啲配菜非常多。反而甜食比较好味啲(可能本身主打甜食),tiramisu味唔算重,但mix埋朱古力酱同cream食几夹,佢个pancake真系有soufflé 嘅口感。建议大家去食都系嗌甜食比较稳阵
今次等位都等咗40分钟左右,要嚟食嘅人实在太多了。
建议大家去食都系嗌甜食比较稳阵
2020-10-03 172 浏览
今日终於有机会试下呢间人龙永远长长嘅pancake。估唔到疫情下都仲有咁多人,坦白讲我唔系太锺意等咁耐(都等左半个钟),不过都系为左同朋友倾下计,等下倾下计都ok嘅。唔系系咪疫情关系,呢度就算堂食都系用外卖杯同盒,即刻无左个美感。服务上其实都系半自助,所以都无咩服务可言。而最重要嘅食物质素,pancake味道都好好,蛋味浓,乾湿度适中,略嫌空气感唔够。其实比起其他pancake餐厅,坦白讲我唔觉得呢间特别出色,价钱亦都唔平,所以要排咁耐队嘅情况下,其实我觉得唔太值。朱古力香蕉班戟 $89Tiramisu 班戟 $108Vanilla Latter (+$28)可能佢无谂住我打开盖,入面完全一团糟

朱古力香蕉班戟 $89
Tiramisu 班戟 $108

Vanilla Latter (+$28)
可能佢无谂住我打开盖,入面完全一团糟
2020-10-02 115 浏览
我系9月25既8点11分到餐厅 佢有啲似快餐店既模式 🥞一去到啦会比你有个位排队 岩岩疫情放宽都怕要排好耐 但等左十分钟左右啦就到我地啦 佢系比你落左单先 再带位 我地2个人坐都比左张4人枱我地坐既 位置都做得几好 商场外边都有做到少量位置以供堂食🤩🥳———————————————————-环境💚佢个厨房系半开放式 会好清楚望到师傅系入面打紧啲cream 然後放上只碟到 好治癒讲返重点先我地嗌左一份咸既 三文鱼🍣牛油果🥑芝士慕丝班戟Pancake with salmon avocado& cheese mousse 等候美食时间:5分钟就有啦🤣1️⃣佢本身既皮都会比甜食既硬身少少既 入面加左类似燕麦既馅料落去 另外将🍣🥑🧀加埋一齐成个感觉都变得好轻盈✨ Ps 我觉得佢只酱好似我细细过拎黎揸面包既x夫牌 天使酱🐷🐽2️⃣另外啦 一份甜嘅 幸福班戟 happy pancake 等侯美食时间 10分钟 黎到既时间几松软 佢插住左枝糖浆 依个位几细心既 你中意小小甜 小甜 正常 无甜都得🤪完全自己拣 但我地就落左正常甜既🙈 咬落口第一啖岩岩好 蛋味够浓 🥚 加埋佢既cream 绝对唔会死甜👍如果中意
我系9月25既8点11分到餐厅
佢有啲似快餐店既模式 🥞
———————————————————-
环境💚
讲返重点先
我地嗌左一份咸既 三文鱼🍣牛油果🥑芝士慕丝班戟

等侯美食时间 10分钟
黎到既时间几松软 佢插住左枝糖浆 依个位几细心既 你中意小小甜 小甜 正常 无甜都得🤪完全自己拣 但我地就落左正常甜既🙈 咬落口第一啖岩岩好 蛋味够浓 🥚 加埋佢既cream 绝对唔会死甜👍如果中意好似蛋糕质感 依个系可以一试既😍

饮品方便嗌左一杯皇室奶茶☕️ 同绿茶拿铁 (留意番依两杯都系有珍珠既) 我就觉得佢地既野饮无咩特式🙈佢店内都有水供应既🤤🤤
2020-09-25
2020-10-01 100 浏览
迎月的晚上系尖沙咀行下之前已经好想去K11 Musea 试试个 梳乎厘pancake但一直都太多人排队,没有机会可以试下今日就想碰碰运气太好了,没有人排队喔🤭我地两个就二话不说就等职员安排入座先系坐位慢慢睇下想食咩谂好先再出去点餐喔我地决定叫一个甜班戟一个 咸班戟提拉米苏班人在$108加杯$28的热朱古力牛奶咖啡再点了一份厚切烟肉配炒蛋班戟$98配$28 的冻朱古力牛奶咖啡职员好贴心提醒出面挂黑色暴雨警告
迎月的晚上系尖沙咀行下
之前已经好想去K11 Musea
试试个 梳乎厘pancake

但一直都太多人排队,没有机会可以试下
今日就想碰碰运气

太好了,没有人排队喔🤭
我地两个就二话不说就等职员安排入座

再点了一份厚切烟肉配炒蛋班戟$98

配$28 的冻朱古力牛奶咖啡

职员好贴心提醒出面挂黑色暴雨警告
2020-09-23 118 浏览
开番晚市堂食之後,K11 Musea既人流都多左好多,抽时间约朋友食下午茶,都排左段时间先有位,要比完钱落order之後先入座,再等大约二十分钟终於有得食。幸福班戟做唔到预期之中既空气感,本身期待好松软既口感,点知咬落去个感觉好实在😂,蛋香略嫌唔够浓,反而锺意个cream,好似雪糕嘅质感。最好试咗一件pancake,先再淋上糖浆。热朱古力班戟配自家制谷麦热朱古力都几唔错,黑朱古力味道好浓郁但又唔会太甜。Granola为pancake 增添唔少口感,个cream 就略为普通。整体来说,呢个质素既pancake有啲配唔上佢既价钱。一间专卖班戟既过江龙人气甜品店,至少最基本既pancake要整得够香够松软,先配得上佢既名气。

幸福班戟

2020-09-21 113 浏览
小心呢间嘢啲服务!个奶茶杯裂开爆到我全身都系我冇练过铁沙掌,我饮咁多年奶茶都未试过咁,呢间野用啲劣质胶杯都算,有个staff行埋黎乜都冇讲过就开始清洁,净系掉堆纸巾过黎好似我问题咁,我话个杯裂左,佢冇讲sorry、冇讲过咩换过杯、退返钱、打个折,佢讲:「可唔可以唔好再禁个杯」真系好嘢👏🏻根住我行去个counter到同第二个讲退钱,佢退紧钱仲问,个pancake整好左啦,会唔会食埋先走。我由件衫到脚都湿晒,成身奶茶味,我仲要坐系到慢慢食埋先走?要去呢到叫奶茶嘅话,祝大家好运!
小心呢间嘢啲服务!个奶茶杯裂开爆到我全身都系
2020-09-10
2020-08-31 308 浏览
平日的下午已经不算多人,加上疫情影响,已经不用等位订座,十分便利。下午茶时段,我们一人点了一份 -- 热朱古力班戟配自家制谷麦($88) 及 宇治抹茶浓厚慕丝班戟($108)。 与大部分日式厚班戟一样,都是即叫即整,等了十多分钟两份班戟都到了。热朱古力班戟上的朱古力酱十分流质,却没有因而较淡味,反而更显可可香滑浓厚的香气; 配上自定制的granola带点蜜糖焦香而且口感有点脆脆,更多层次,奶油清香更提昇朱古力甘香。两份班戟的基底是一样的,班戟软滑尝得出蛋香,空气感十足,一口食下很满足,也许是店名的来源。抹茶慕丝班戟上的慕丝顺滑带出抹茶甘味,比起一般的雪糕少了冰感但亦令口感更顺,我更喜欢冻慕丝的质地。这款亦有一些碎合桃,虽然不是我最爱的果仁种类但味道较淡,不太影响抹茶的甘香搭配绵滑的班戟的享受。总之,两款都很推介,相较之下热朱古力更有惊喜。

宇治抹茶浓厚慕丝班戟

总之,两款都很推介,相较之下热朱古力更有惊喜。
2020-08-03
宇治抹茶浓厚慕丝班戟