2017-05-19 162 浏览
去食嘅前一日喺openrice訂咗位所以唔駛等就可以埋位啦~好多職員都係韓國人所以用英文/韓文同佢哋溝通會比較易因為我哋係閒日去食所以用咗openrice 5人同行1人免費嘅優惠最後連埋加一都係$175一位呢到有樣嘢好好就係唔會由入座開始計時 而係由落單先開始計時所以等嚟齊人先落單就比較划算啦Kimchi好好食 如果有得refill就更好叫咗好多嘢食 以下係小小心水肉類:雞肉串、牛無骨而且個醬汁好好食海鮮類:扇貝唔怕玻璃肚嘅人可以好似我哋咁叫生蠔同扇貝嚟燒鰻魚都唔差 食落都無骨 好入味嘅燒汁至於我哋覺得一般嘅有海帶湯 真係偏鹹水冷麵唔夠凍 同埋一嚟到一定要快啲食因為好快變淋晒利申:喺韓國食過好好食嘅水冷麵 所以要求可能高啲 天婦羅都係好快淋晒 會有油膩感總括嚟講 點所有肉嚟燒啦 啲肉真係好好食唔會好肥膩 除咗五花腩 不過都好味鍾意海鮮嘅都可以一試 飲品就好似得milkis、韓版7喜、hite啤酒、可樂、柚子茶、蘆薈汁 如果多啲選擇更好最後就拎咗Melona雪條 好夠凍不過當時得2種味道揀:芒果同香蕉真係食到好飽ps去到先發現呢間係BBQ 7080嘅分店但好食過7080好多······所
去食嘅前一日喺openrice訂咗位
所以唔駛等就可以埋位啦~
好多職員都係韓國人

用餐优惠
優惠券
  • 雞肉串
2017-05-18 95 浏览
琴日食完兆萬既平昌之後,今日竟然又係約左朋友食另一間!對於琴日既平昌真係覺得唔錯,所以都唔介意食返呢間未上菜前,我地先逐樣試左配料,而泡菜就好有驚喜,酸辣度適中,調味岩岩好,最緊要仲係夠哂入味而芽菜都唔錯,用油量都比出面少,但係都無流失好多原有既水份,食落好爽口!款色選擇都吾少,有豬肉,牛肉,海鮮等等,仲有其他韓色熟食。叫完之後D肉、海鮮好快就黎到。每一碟都係好大碟架!而基本上呢度既食物都係有一定既質素,食物都會保留佢原本既鮮味,唔會因為係任食就會忽略左食物既保存、處理方式。所以今次呢D肉類我都十分滿意,包括豬頸肉爽口、五花腩肥瘦均勻等等。而牛肉腌漬叉肉就因為經過腌製,所以唔會有好大陣騷味,仲帶點甜味,就咁食已經好高評價,但腌製過既肉更加出色。海鮮方面,生蠔與帆立貝雖然肉質吾系好飽滿,但勝在鮮甜。鰻魚相當出眾,口感軟綿,不過就要花多D心機系鰻魚上要輕輕烤,要不然就收哂D日式醬汁之餘,又會帶點焦燶味。生菜新鮮脆口,又舊哂大塊,洗得乾淨,口感豐富,岩哂最鍾意加埋生菜夾住肉既各位。其他既食物方面,大家不妨試下海帶湯。好多人食韓燒既時候都好鍾意叫哂肉,但其實都可以同時試下其他國家唔同既菜式。呢
琴日食完兆萬既平昌之後,今日竟然又係約左朋友食另一間!

對於琴日既平昌真係覺得唔錯,所以都唔介意食返呢間

款色選擇都吾少,有豬肉,牛肉,海鮮等等,仲有其他韓色熟食。

要輕輕烤,要不然就收哂D日式醬汁之餘,又會帶點焦燶味。

呢款海帶湯其實我都係聽朋友介紹而叫左一碗,飲落去略帶少少咸味同清甜,最緊要仲係有好多海帶係度添!

不過今次有D可惜,食吾到豬皮,平昌D豬皮真系好正,腌過令你愈食愈香口,而且好Q嫩,希望下次會供應返啦。
2017-04-20
  • 海帶湯
  • 牛肉腌漬叉肉
2017-05-18 104 浏览
自從上次在旺角兆萬光顧過「平昌」後,這次我和男友兩人一起到佐敦的「平昌」分店再次享用精美的韓燒。佐敦分店與旺角分店不同的是,店名多了"Premium"的字眼,想必是希望表達佐敦分店是走較尊貴的路線。佐敦分店以現代化的裝潢為主,座位寬敞,有著大量的多人座位,大班朋友聚會也有足夠的空間相處。這邊的前菜有較多選擇,一共有6款,但我最愛的都是泡菜,因其酸酸的味道令我胃口大開。盛載前菜的盤子感覺更精緻,6份前菜均整齊排列在長方形盤子內,相當整潔。落坐後,店員便為我們加入邊爐蛋的蛋漿,看著黃澄澄的蛋漿令我胃口大開。這份是烤肉醬,大家可按自己的口味選擇不同的醬料。祟向原汁原味的人則可以放棄醬料,好好享受烤肉的香味。佐敦分店也不免俗地提供生菜讓客人配著烤肉來吃,生菜也是新鮮爽脆,顏色翠綠。第一份上桌的肉類是牛肉,牛肋骨肉條再次成為推介之選!牛肋骨肉條真是任點肉類中,牛味最香濃的一款,口感鬆軟又不韌,以任食的價位來說相當高質。其餘醃製牛肉亦相當不錯,醬汁味濃肉質軟嫩,值得再點。看著滿滿的牛肉在烤盤上,十分幸福!這次我們又再追加了一份鮑魚,整件鮑魚很乾淨,味道相當鮮美彈牙,而且份量不小,吃得我非常滿足。牛

看著滿滿的牛肉在烤盤上,十分幸福!

牛肋骨肉條必定是我們的座上客,肉味真是非常出色!我們亦相當喜歡這幾款醃製肉類,所以又再次見到他們出現。雞翼雪白乾淨,肉量為多,烤的時候謹記注意火候,不然又會變成黑炭雞翼了。

吃過肉類,當然是點一份海鮮大餐吧!帆立貝、海蝦、鰻魚和魷魚都是必點推介,每份海鮮都非常新鮮,有海鮮的鮮味而不是雪藏味道。店家亦很大方地提供滿滿的份量,每樣都是新鮮的食材!我最愛是帆立貝鮮甜彈牙的味道。
鰻魚亦是肉質細嫩,醬汁的配搭最為滿分,是必點推介。

用餐過程店員也是勤奮地為我們更換鐵板,令我們不用吃著黑黑的焦,可以放心烤肉。

這次我亦點上一碗海帶湯,為我去除油油的感覺。

在截單前,我們把握機會點了最愛的幾款海鮮和肉類,為整頓晚餐畫上完美的句號。
2017-05-18 85 浏览
久違與朋友的韓燒之夜,來這裡的其中原因是任食可以吃到飽嘛食物種類俗算不俗,想吃的都有飲品是基本的自助形式 蘆薈汁解膩啊特別喜歡的有幾種 其中的豬頸肉好爽口烤久了亦沒有韌的情況有款烤調味豬肉亦很惹味 原本已經沾上醬料 (但只供應於晚餐時段)把肉烤至金黃色其實不是難事 哈哈五花有分薄切和五花腩 就看不同人愛好嚕牛肉方面亦有細分幾類 LA牛助骨、牛肉腌漬叉肉 (看到都覺吸引要嘗嘗看)份量上 店員會根據人數調節 我們都感覺剛剛好而比較特別推介的就是:烤鰻魚我們重點了好幾次呢 (上桌時都己經熟),但為了更惹味 微微烤下帶點熱身才更好吃嘛,另一方面是 它和生的放得很近 安全起見嘛~如果太餓可以先點些烤雞肉串填充下肚子,這裡還有些韓國料理我們有點辣炒年糕 醬汁濃郁,未至於好辣帶點甜 年糕口感可以接受爐邊蛋!!必點之一吧把蛋、肉和一些泡菜用生菜包着,又是另一重風味呢 (自由配搭)有一些另外加錢的 友人想吃芝士元貝 就點了~看着芝士慢慢溶化好冶癒感一碟有四個 夠滿足呢最喜歡的是 店員經常會換新的爐盤給你烤得更開心啊 不用吃到燒焦味!
久違與朋友的韓燒之夜,來這裡的其中原因是任食
可以吃到飽嘛
食物種類俗算不俗,想吃的都有
飲品是基本的自助形式 蘆薈汁解膩啊
特別喜歡的有幾種 其中的豬頸肉好爽口
烤久了亦沒有韌的情況
把肉烤至金黃色其實不是難事 哈哈
五花有分薄切和五花腩 就看不同人愛好嚕
份量上 店員會根據人數調節 我們都感覺剛剛好
而比較特別推介的就是:烤鰻魚
如果太餓可以先點些烤雞肉串填充下肚子,這裡還有些韓國料理
爐邊蛋!!必點之一吧
一碟有四個 夠滿足呢
最喜歡的是 店員經常會換新的爐盤給你
烤得更開心啊 不用吃到燒焦味!
2017-04-05
2017-05-17 85 浏览
所謂高質韓燒放題,餐廳必須具備以下條件:環境寬敞、侍應服務態度良好且執行力高、優質食材和烤肉選擇豐富!而位於佐敦的平昌 Premium,可算是韓燒的好選擇!昨晚下班後相約友人到佐敦吃晚飯,一出地鐵站便看到「平昌 Premium」,既然稱呼自己為Premium,食物應該都有保證,所以便決定一試!餐廳門口地方整潔企理,走進餐廳,亦沒有侷促之感,間隔舒適!坐下後發現,店員預先已會為每枱顧客呈上了多款韓式淹制前菜,如泡菜、雜菌及小白菜等,微辣開胃;此外亦放有韓式辣椒醬和放入蒜頭和辣椒的醬油,給顧客烤肉時點用。翻開點菜紙,肉類和海鮮的選擇非常豐富!看得眼花撩亂?不用怕!皆因桌上放了一個烤肉排行榜,只要跟著點便可以啦!除了排行榜上的「五花腩」、「LA牛排骨」、「生蠔」和「牛肋骨肉」之外,點菜紙的第二版還有一個Premium Menu,雖然需額外收費,但基於有我的至愛- 芝士元貝(+$98/4隻)和鮑魚(+$98/4隻),結果還是敵不過引誘!等了一回兒,侍應便把烤肉整齊地一碟一碟呈上,讓我頓時食指大動!除了排行榜上推介的烤肉外,我還叫了雞翼、豬頸肉、午餐肉、生蠔、鰻魚⋯⋯對不起!真的太肚餓了!不過值

餐廳門口地方整潔企理,走進餐廳,亦沒有侷促之感,間隔舒適!

等了一回兒,侍應便把烤肉整齊地一碟一碟呈上,讓我頓時食指大動!除了排行榜上推介的烤肉外,我還叫了雞翼、豬頸肉、午餐肉、生蠔、鰻魚⋯⋯對不起!真的太肚餓了!不過值得一提是那個鰻魚!或許我孤陋寡聞,還是第一次在韓燒餐廳裏吃到!

想吃一級捧的韓式烤肉,食材固之然重要,但「烤功」更是不能忽視!你看,單是這片五花腩烤得外脆內嫩,是否已經垂涎三尺?另外,海鮮類代表:生蠔、元貝和鮑魚亦非常生鮮!生蠔有濃濃海水味;元貝混著芝士,芝味十足;鮑魚鮮嫩彈牙,儘管經過烤熱,亦能保持其體積,認真不錯!

肉類方面,LA牛排骨絕對值得一吃再吃!牛排骨烤後微甜,肉質鬆化不黏牙,想吃得清新,不妨考慮挑一塊生菜,把青辣椒、蒜頭和烤肉包著一起吃,絕對解膩!

餐廳裏各式各樣的韓式飲料(蘆薈汁、忌廉牛奶、芒果汁⋯)是任飲,當中亮點是⋯竟然連韓式啤酒也是任飲!烤肉配啤酒,很爽吧!

吃到九成飽的時候,別忘記到雪櫃裏取雪條(芒果、蜜瓜、香蕉),雪條也是韓國貨,絕對不會令你失望!

2017-05-16
2017-05-16 4665 浏览
今天要介紹兩位朋友互相認識。就在佐敦公司附近找吃,朋友硬要拉着我吃韓燒。我最怕燒烤了, 但她嚷着由她來燒給我吃。致電好友韓國通,那找了一間韓燒 前身為7080,相信質數達標吧。店內地方寬裳, 相信可容納80-100個食客。枱與枱相隔一段距離,坐得很舒適 。前菜有5款和沙律, 吃完可以再點。 我點了多次 kimchi, 辣味適中, 很合香港人的口味 。可點的主食有五花腩、梅頭肉、豬頸肉、牛脷、生蠔、雞翼、等等, 我們差不多什麼都點了來一試!五花腩、梅頭肉 首推, 油份充足燒完甘香, 我吃了各5 片。牛肉和雞質數達標。只是個人認為海鲜質數一般,所以把肚子留給豬牛雞吧湯有4款加上大約10款熟食。如果太餓點一些也不錯。試了辣泡菜湯和煎海鲜餅, 绝對是水準之作。這裡$198 兩小時任點任食,十分抵食, 我在其他店吃同等質數的食物要大約350-400元一位 。

前菜

辣泡菜湯

煎海鲜餅

2017-05-01
前菜
辣泡菜湯
煎海鲜餅
2017-05-14 2851 浏览
同呀仔在迪迪尼戰鬥完出來,身心疲憊,仲好肚餓,緊接着的節目就是馬上衝出佐敦同朋友晚餐,佢約咗我在佐敦莊士敦道廣場食平昌,之前經過都唔覺呢座嘢有韓燒,以為得打邊邊同放題,反正我都好久冇食韓燒,便欣然接受佢的提議。入去到先知係燒肉放題的形式,我仲停留在韓燒一係就逐碟叫一係就把啲肉一盤盤咁放晒出來比人自助夾埋位食,放題形式都幾好喎,夠衛生,服務又好。看看點菜紙都幾多選擇, $200左右一個人有咁多種嘢食,有咁好招呼已經好抵!第一輪我哋叫咗五花腩、雞翼、芝士腸、生蠔、蝦、鰻魚、魷魚同LA牛排骨。腩肉雖然係比較肥啲,但係看住燒到金黃的五花腩,而且仲有滿有光澤的油脂留在腩肉的表面,真係令人垂涎三尺。一入口,油脂的香氣洋溢出來,食落肉質幾彈牙,仲食到豬皮的煙韌。雖然肥,但係咁有層次的五花腩都幾值得食。啲肉腌得幾入味,又唔會太咸,不錯。阿仔好似都好眼訓,比佢食下洋蔥圏,爐邊的蛋蛋都佢都好喜歡,開爐不久我哋就KO了。我仲叫咗海鮮豆腐辣湯,比我想像中認真製作,幾多豆腐,都幾滑,而且幾鮮。仲試咗光陽調味的牛肉,牛味好香。唔知係咪每個朋友圈子之中總會有一兩個人係逢親燒嘢食打邊爐都會默默地服侍大家,嘢食煮好左仲

啲肉腌得幾入味,又唔會太咸,不錯。

仲試咗光陽調味的牛肉,牛味好香。

帆立貝、牛脷、簿切五花肉
唔知係咪每個朋友圈子之中總會有一兩個人係逢親燒嘢食打邊爐都會默默地服侍大家,嘢食煮好左仲會將食物放入你個碗,今晚同我食韓燒的呢位朋友就係呢啲人,我冇乜點掂過個食物夾,佢默默咁燒完之後放左啲嘢食係我嗰啲度,我就係咁食,幸福:)
2017-03-23
帆立貝、牛脷、簿切五花肉
  • 五花腩
2017-05-14 100 浏览
第二次幫襯,終於寫返個食評先,由於當日係紅日同埋晚餐時段,所以收費$218比上次貴,但係上次係830後入座同埋係無鮑魚送既。(餐廳分段收費)最值得一讚係店員有禮好笑容,食咗兩小時自動換烤網,聽佢哋既對話應該有部份係韓籍員工,所以可能要用吓英文交流。環境亦舒服,兩人亦可以安排架位,抽風系統都無問題,油煙唔大,再食韓燒的話,呢間絕對係我首選。

番茄沙律
薄五花腩、牛肉麵、鰻魚
生蠔、牛肋骨
辣海鮮豆腐湯
2017-05-04 387 浏览
我一向都知道有一間質素好唔錯既韓燒叫做7080 我同朋友一直都好想去試下 睇下佢地個名咁響噹噹既原因~ 原來佢地而家改左名做平昌 今日一試 我地都終於明白點解呢間韓燒會好評如潮 真係絕非浪得虛名 👍🏼佢地好善用空間 成間鋪都好闊絡 完全係韓國風格 店內既裝潢同設計都係充滿韓國既特色 😍佢地既點菜紙十分清晰簡潔 短短兩頁紙就已經完美呈現左韓國特色燒物同小菜 我同朋友一見到五花腩 就覺得非常興奮 😆 另外仲有大量飲品任君選擇 真係花多眼亂 😂佢地由裝潢同餐具 所有設備都係韓式用具 仲有埋韓燒必備既小菜 例如惹味泡菜、芽菜 同埋包住肉既生菜 🥙 另外仲有兩種醬料 一種係韓式風味既豉油 另一種係韓式豆瓣醬 😋前菜仲有清新既田園沙律 我好中意佢地既麻醬 食落特別香口 而且仲好開胃~ 😋肉 x 海鮮拼盤 🍤🥓我地一黎點左各種肉類 有五花肉、雪花牛、牛柳粒、特級豬頸肉、梅頭肉、牛肉等等 仲有鮑魚、鰻魚同埋魷魚 🍤事不宜遲 我地立即開動 😋 牛肋骨真係冇得頂 佢係繼五花肉之後 我既至愛~ 🐮 好嫩好juicy 既牛肉 配埋香濃既韓式醬汁 再將痴住牛肋骨既牛筋逐條撕落黎 好好食好滿足~☺️由於朋友係韓國人
 😋肉 x 海鮮拼盤 🍤🥓
由於朋友係韓國人既關係 佢好熟練燒肉既技巧 所以基本上都係佢燒我食 🤣🤣 上面既五花腩好厚肉好正 豬既表皮都燒到好煙韌好彈牙 因為佢地本身已經有放調味料 所以只要點少少醬油已經好好味!五花腩係我地既至愛 ❤
豬頸肉同埋牛脷~
豬頸肉爽口彈牙 鮮味十足 😋 牛脷係一個意外驚喜 我本身唔太中意食內臟 牛脷呢啲我都好怕 但佢呢到既牛脷一啲都唔羶唔臭 反而好爽口 口感好正 我破例食左好多
海鮮都係一個賣點 啲帶子真係好勁好大隻 😍 燒生蠔仲正 😍 佢地海鮮類既選擇眾多 除左蝦、鮑魚、鰻魚之外 仲有我至愛既生蠔 😋 我地放左上個爐燒左大約七分鐘 佢已經熟曬~ 燒過既生蠔俾我想像中更鮮甜 唔係亂講 佢係真係有鮮味同海水味 唔似其他店食到既蠔咁淡而無味 呢個值得一試 👍🏼👍🏼
仲要提一提平昌既爐邊蛋🍳 啲蛋好滑好好味 加少少泡菜落去仲正 😋
特級牛肉拼盆 🐮

我地真係食肉獸 食曬幾盤肉之後 我地又追加左特級牛肉拼盆  ☺️❤  呢啲牛肉好嫩好juicy 果然係特頂級靚牛肉 食到好香既牛肉味 又唔會有好多肥膏 佢係我地今晚最愛既牛肉 不過我既最愛依然係五花腩~
水冷面 🍜

水冷面味道唔錯~令我諗返起韓國既生活 個陣成日食水冷面加少少肉 水冷面凍得黎好過癮 面既質感好特別 香港一般既餐廳係唔可能食到既~ 水冷面特別之處在於佢既清新 清新得黎又有佢自己既味道 冷面既湯好清甜 👍🏼 我地一人食左半碗 🍜😋
大量飲品任揀 我個人都係中意果汁類既飲品 而朋友都係偏好清新既飲品 所以佢飲左韓國既芒果汁 我就飲韓國既奇異果蘆薈汁 好清涼解渴 😆

今晚真係超滿足 連韓國朋友都大讚好味 服務員態度親切和藹 佢地既老闆仲係韓國人 難怪食物咁地道咁有質素 😋 我會再同其他朋友去食多次 正宗既價廉物美 🥇
2017-04-25
  • 五花腩,牛肋骨,特級牛肉拼盆
2017-05-01 263 浏览
第一次嚟平昌食韓燒放題 見佢嘅裝修 ,見佢啲枱凳 新新淨淨 ,應該似係新開不久嘅餐廳 。而且比一般嘅韓燒放題餐廳,這裏嘅裝修格局反而似係 平時我哋散打食嗰啲 韓燒餐廳 多個食放題嗰啲裝修, 睇得出都有 喺裝修呢方面放了不小心機。由於時間關係每張枱上面已經為你準備定 不同嘅餐前小食, 對於上到你已經好肚餓嘅食嚇呢一個準備 的確係幾細心。除咗 燒肉同海鮮放題任你食,啤酒汽水仲係無限量供應, 我就最鍾意飲 呢個韓國啤酒 清清地很不錯。由於我哋幾個朋友都好鍾意食牛肉,所以 另外我哋決定再加咗118蚊額外order咗一份特級牛肉拼盤。呢個拼盤 份量雖然唔係太多 但係如果係其他一般韓燒餐廳食相信起碼都要賣$398而且佢幾款牛都非常新鮮 ,望到啲脂肪同牛肉嘅比例都很均勻, 所以加118都係值得嘅。其實餐紙上面都冇介紹呢幾款係乜嘢牛 咁應我嘅 經驗 ,就應該係 牛肋骨,西冷牛,雪花牛 肉片 同 牛柳4款, 四個人share都好足夠, 當中我最鍾意食就係西冷牛, 口感軟棉肉質鮮嫩咬落去仲有啖啖肉汁滲透出來,正!另外就係我哋 order嘅 厚切五花腩 ,豚肉片 ,豬頸肉 ,肥牛片同埋牛舌……食韓燒 最基本

食韓燒 最基本都要有呢啲啦要食齊曬佢先至夠開心㗎嘛
睇住啲五花腩燒起上嚟 啲油脂 滲透曬出嚟 香噴噴又脆卜卜 ,實在好邪惡呀。 不過就算幾次我都好 我都唔會放過每一舊五花腩 ,真係肥得有道理。
食咗兩碟肉食返啲海鮮清清個口先, 燒下生蠔,扇貝,蝦同埋鰻魚, 估唔到連呢啲都可以飲你燒, 又的確令人很痛快。
睇住啲肥美既生蠔同扇貝, 將會畀我食曬, 就已經覺得值回票價了
最後 食咗太多肉同海鮮嘅關係兄兩點左幾個雞肉串同雞翼,試下去啲雞類先, 雞肉串用燒汁醃過 都幾惹味, 雞翼望落去白曬曬, 其實都有 醃料過嘅。
今晚都食得幾滿足, 相信好快都會約埋其他巴打絲打再來encore

2017-04-28 220 浏览
韓式燒肉近來頗流行,不止年輕一輩喜歡燒肉聚會,很多在職人士亦享受燒肉的樂趣。心血來潮,這天便跟友人去了吃韓式燒肉。因爲時間尚算早,燒肉店還未滿座。可見餐廳有落地玻璃窗,可以邊看室外風景一邊燒肉。座椅軟皮,還挺好坐。再來看看餐紙,自己想吃什麼就點什麼~但要留意吃剩了浪費了食材的話,每100克得收取$100喔。大家就因著自己的食量來挑食物吧。另外飲料自取,韓式罐裝飲品很好喝,個人較喜歡喝檸檬茶,哈。每個座位都會先為大家放置了醬料,豉油、豆瓣醬之類以及另一種帶上點點酸的汁料(也不知是什麼醬🙈只知這個醬汁味道很好吃,配上豬肉很不錯呀)。再來是放在桌上的小菜,有芽菜、泡菜、蘿蔔絲等等。燒肉還未好時,作為開胃菜的話這些小食還真不錯。咱們就只有兩個人,所以並沒有點很多肉;烤特級豬頸肉、烤薄切五花肉、烤雞肉、烤五花腩、烤梅頭肉等等……點的肉送來的速度很快,而且是真的你寫了多少,它便來多少片肉,所以就依著自己的食量來點喔。可以看得出來肉質很好,脂肪與肉筋分明,急不及待的便來烤肉吧!薄切的幾塊肉片厚度差不多,大概因薄得很的關係,入口可是滑膩綿軟的感覺,而且沾上些醬汁已是非一般的美味,當然自己要留意火喉,豬
可以看得出來肉質很好,脂肪與肉筋分明,急不及待的便來烤肉吧!薄切的幾塊肉片厚度差不多,大概因薄得很的關係,入口可是滑膩綿軟的感覺,而且沾上些醬汁已是非一般的美味,當然自己要留意火喉,豬肉可以烤久一點,但牛肉就別燒太久了。結實厚實的梅頭肉就真的要烤久一點,怕不熟。得留意有一道一定會點的東西,就是西生菜了!這些烤肉以脆生生的新鮮生菜包著來吃,口感的層次多了而且也不像光吃肉這樣膩,只消試一次這樣的吃法,你便會發現你吃得最多的或許就是生菜。
烤爐邊有爐邊蛋,看著蛋一步步的變熟,多數是在吃了很多烤肉後就會發現蛋也是時候吃了。再來,因為畢竟是在烤肉,烤爐上的盤子會烤著烤著焦掉喔。這裡的店員效率很高,幾乎是剛剛開始焦便會替你更換盤子,服務態度很好,而且唇邊帶笑的樣子讓客人感到賓至如歸。
我們也有點了些烤帆立貝跟烤蝦,可以看到海鮮也很新鮮,就別擱著放涼,即烤吧!
烤芝士元貝
除了這些外,我們也點了些較特別的,例如是烤芝士元貝。
且看看元貝的特寫!很多很多的芝士就如此佈在元貝上喔,而且還有蒜蓉,已經可以想像到烤好時融開了的軟滑芝士是何等吸引,而且蒜味是何等的美味呀。當然,烤好後跟想像差不多,不會讓人失望呀,很好吃!
豬排骨
另外也點了一個豬排骨,這道菜不用烤,是直接吃的。醬汁似乎是秘製的,很特別,先是甜甜的隨後才嘗到很輕很輕的辣——不吃辣的人不用擔心,因為我也是不吃辣的而我也吃得了這一道菜。而且這醬汁很惹味。豬排骨較大塊,多肉少骨,肉質結實入味。薯仔更是入味得很,而且抆得挺軟身。

總的來說,這頓飯大滿足!而且烤肉聚會真的很適合友人一同聊聊身邊瑣事,一邊吃肉一邊聊天還頗解煩憂的!但烤肉真的要留意火喉,別聊得都忘了吃喔~
2017-04-18
烤芝士元貝
豬排骨
2017-04-28 121 浏览
這天下班後約了朋友到佐敦吃晚餐,因為我這天在附近工作,所以決定就在這區吃,不想舟車勞頓。上次跟姐姐去過旺角的「平昌」,那是一間韓式餐廳,食物味道非常好,碰巧佐敦也有分店,所以打算推薦給朋友試試。餐廳位於莊士倫敦廣場5樓,一出電梯就是,完全不用找。門面光鮮亮麗,櫃檯看起來非常乾淨企理,發光的招牌很搶眼:裏面的氣氛很好,燈光暗得來又能清楚看到四周的環境,落地大玻璃窗外的景觀一流,很有高級餐廳的架勢:店員把我們帶到適當的座位,又替我們放椅子,服務算是不錯。桌上早已放好了餐具、紙巾、生菜和五道前菜 - 芽菜、大蒜、泡菜、紅蘿蔔、翠玉瓜和菇:飲品也是包羅萬有,主要是韓國出品的飲品,另外還有芬達和可樂:餐單是半張A4紙的大小,黑白印刷,跟旺角的差不多,不過菜餚方面有點點不同。不等了,開始落單,不一會兒,食材和熟食陸續送上。雞肶菇、雞肉串、雞翼、烤雞肉、牛肉:各種肉類都是經過悉心醃製的,就這樣放進鍋裏煮便可以。牛肉相對比較快熟,雞翼就要煮長時間一點。店裏提供三種醬料:具有鮮味的醬油、辣椒醬和有點酸的汁。我個人偏好醬油,牛肉加上醬油的鮮味,滋味無比。烤豬肉、烤蝦、芝士腸、鰻魚、鯖魚、帆立貝、薄切五花肉

餐廳位於莊士倫敦廣場5樓,一出電梯就是,完全不用找。

門面光鮮亮麗,櫃檯看起來非常乾淨企理,發光的招牌很搶眼:

不等了,開始落單,不一會兒,食材和熟食陸續送上。

雞肶菇、雞肉串、雞翼、烤雞肉、牛肉:

烤豬肉、烤蝦、芝士腸、鰻魚、鯖魚、帆立貝、薄切五花肉、魷魚:
各種食材整齊地放在一起,上面放上花作裝飾,完全能夠滿足視覺。

我最喜歡的是鰻魚,本身的調味料已經非常充足,所以燒完後不用再加調味料,就這樣吃就可以,軟硬度適中,沒有骨,所以不用吐骨,咀嚼的時候香氣慢慢在口裏蔓延開來。唯一要注意的是鰻魚很容易燒焦,所以要小心烹調。

粉絲、海鮮湯:
這些都是韓國的特色食物,來到韓國餐廳當然要試一試。海鮮湯非常鮮味,朋友一口氣便喝了大半碗,粉絲很彈牙,又很香口,用來跟烤肉一起吃簡直是一流。

吃完第一輪點的食物,我們決定再點,主要集中點之前覺得意猶未盡的食物,另外也新點了調味豬肉和牛肋骨肉:
牛肋骨肉香味十足,牛肉本身的香氣能夠保留下來,有咬口,又不算太難咬,燒完後很鮮。

繼續encore:
這時當然要找一些韓式熟食來襯托一下:

面豉湯:
冷麵:
吃完無數件烤肉和喝完無數罐飲品後,我們終於滿足了,這頓晚餐每人只是二百多元,還要是任食,算是非常好,下次還要再來!
2017-04-24
  • 烤鰻魚
  • 烤牛肉
  • 芝士腸
  • 燒雞肉串
  • 燒雞翼
2017-04-25 568 浏览
一開始枱面上已經放左幾碟配菜 有泡菜等等 首先呢度比較特別就係有爐邊蛋 未開爐已經有蛋漿倒定係度 啲蛋食落都好滑 都有少少味 唔會好似平時食啲雞蛋咁 加上芝士就更加正呢度豬同牛分別都有幾種肉豬有調味豬肉 梅頭肉 五花肉等等牛有牛舌 牛肋骨 牛排骨等等每隻肉都有醬汁醃製 適合香港人口味 另外仲贈送左四隻大蝦同四隻鮑魚!鮑魚入面加左好多芝士 燒熟之後溶哂落去 口感一流 亦都冇乜腥味 平時唔食海鮮都可以試下 大蝦本身切開左擺左塊牛油入去 燒個陣都小心翼翼唔好比佢漏出來 一路燒啲牛油就一路流入啲蝦肉 燒到佢變左金黃色 外觀都幾靚 咬落去啲蝦肉好爽口 應該係好新鮮嘅蝦 燒鰻魚質感好林 亦都冇骨 好少地方有鰻魚可以燒 而且唔駛加錢 好抵食!辣豆腐海鮮湯 呢個湯好飲到叫左幾次 首先辣就唔係話十分辣 都可以接受 入面有豆腐 翠玉瓜 海鮮等等 鹹淡適中 味道好好 個人十分推介個爐本身都比較快燶 不過店員換爐速度都好快 燒一次已經換過五六次 佢地亦會好主動換 所以唔駛擔心總括來講係味道同服務都唔錯既一間燒烤
一開始枱面上已經放左幾碟配菜 有泡菜等等
呢度豬同牛分別都有幾種肉

豬有調味豬肉 梅頭肉 五花肉等等

牛有牛舌 牛肋骨 牛排骨等等

每隻肉都有醬汁醃製 適合香港人口味
另外仲贈送左四隻大蝦同四隻鮑魚!

總括來講係味道同服務都唔錯既一間燒烤
2017-04-12
  • 鮑魚
  • 大蝦
2017-04-20 180 浏览
好吃既韓式燒肉放題店真係買少見少但係食單點既又好易OUT BUDGET今次食既呢間 價錢雖然唔係最平但係質素我可以話係食咁多間入面最高既店內餐紙上既選擇都係以韓式食材為主唔會有D咩好港式既食物我個人黎說最鐘意食既就係烤牛肋骨肉真係諗起都肚餓烤牛肋骨肉, 可以講係 必點!!! 因為太好食喇, 睇個樣可能會覺得白雪雪有伏, 但食落係完全冇伏, 一黎方方正正咁好易燒, 二黎佢切得都幾薄下, 好易就熟, 係一定唔會失敗既肉!!! 我地食過咁多款肉類最正既一個, 唔洗點D醬油都已經有佢醃味!! 冇得頂 烤生蠔, 一黎到我以為係生食既, 不過最後都拎左去燒, 見住佢越縮越細咁, 勁得意, 只能夠說係同生蠔係完全二隻口味來的, 燒左既係會香口D, 但同時就冇左佢隻海鮮味同海水味, 而且會縮到好細, 我個人黎講覺得係可以一試, 因為自助烤生蠔唔係度度都有哈哈 另外我想叫大家必試既係個海帶湯, 因為超好味, 個湯又濃料又足, 比起任飲既飲品更吸引, 呢個都係佢免加錢任點既其中一個OPTION, 除左呢個之外, 仲有幾款唔同既湯可以選擇, 都係一D好傳統既韓式湯水整體感覺都很好, 包括食材和氣氛, 性價比
好吃既韓式燒肉放題店真係買少見少

但係食單點既又好易OUT BUDGET

今次食既呢間 價錢雖然唔係最平

但係質素我可以話係食咁多間入面最高既

店內餐紙上既選擇都係以韓式食材為主

唔會有D咩好港式既食物

我個人黎說最鐘意食既就係烤牛肋骨肉

真係諗起都肚餓

整體感覺都很好, 包括食材和氣氛, 性價比很高, 很推薦!!
2017-03-29
  • 海帶湯
  • 烤牛肋骨肉
2017-04-18 150 浏览
沿著彌敦道走,有人派傳單,見是韓式烤肉又咁近,就不再找地方吃飯了,一於上去吃了。環境和裝飾也很好,透過落地玻璃窗看著外面的夜景,真的好有高級餐廳的氣氛。可惜背景音樂和其他食客的聲音嘈吵了點,令我們交談時也有困難。晚市有多幾道菜式可以選擇。既然也是同樣價錢,當然要叫晚市限定的牛肋骨肉。可能牛肉事先已加了秘製醬料,一燒好已經肉香滿瀉噗鼻而來,不用額外浸醬汁已經很好吃!如果不是因為太飽,我一定會多叫一碟!鴨胸肉都幾靚!肉唔會好鞋,唔係廉價鴨胸。鮑魚鮮味十足!烤芝士元貝好讚!肉又多而且十分鮮美,上面鋪滿芝士,看著芝士被燒滾然後凝固,變成拉絲,雖然要用耐心來煮,但同時喜歡芝士和海鮮的人會相當滿足!燒茄子也不錯,唔淋,而且入味,不用加醬料已經好吃。韓式拉面好有家的感覺,滿碗的辣辣湯底,用韓式的鐵碗鐵筷子吃,真的好像韓劇的主角咁。烤天婦羅烤蟹鉗好吃,蟹肉彈牙!春卷可惜有點稔,可能因為放太久了。韓國牌子的飲品任喝!西柚汁不錯!真的有果肉。如果想喝熱飲,職員會拿來熱茶!服務也不錯,一直有職員 keep 著過來幫我們換爐。最推介牛肉和芝士元貝!

晚市有多幾道菜式可以選擇。
既然也是同樣價錢,當然要叫晚市限定的牛肋骨肉。

鴨胸肉都幾靚!肉唔會好鞋,唔係廉價鴨胸。
鮑魚鮮味十足!

燒茄子也不錯,唔淋,而且入味,不用加醬料已經好吃。
韓式拉面

烤天婦羅

烤蟹鉗好吃,蟹肉彈牙!春卷可惜有點稔,可能因為放太久了。
韓國牌子的飲品任喝!
西柚汁不錯!真的有果肉。

如果想喝熱飲,職員會拿來熱茶!

服務也不錯,一直有職員 keep 著過來幫我們換爐。

最推介牛肉和芝士元貝!

2017-04-10