2017-02-26 3311 浏览
帝苑酒店 Fine food 「栗子Mont Blanc」在眾多甜品中脫穎而出,一定有其過人之處。栗子山的巨型買相,採用了瑞士栗子蓉製成,一層又一層接近20圈,非常工整又堅挺。高峰頂還有一顆巨形糖漬栗子,其鬆化程度是入口即溶。栗子蓉口感軟滑,栗子味道天然清新,甜而不膩,淡淡的冧酒香令味道更有層次。重重的栗子蓉包圍著,朱古力海綿蛋糕、栗子蓉雲呢拿慕絲、栗子碎粒等。栗子雲呢拿慕絲夠smooth, 栗子粒清香粉一糯,朱古力蛋糕夠濕潤,層次感相當豐富,唯一美中不足的略嫌淡味。價錢亦不親民,每件售 $50
2017-02-26
我們家生日最愛訂帝苑酒店的蛋糕❤❤每次款式必定不同,最重要的更是無論賣相、味道及層次感都永無失望!多年都能keep住超卓水準今次姑媽及堂妹這兩個一月壽星生日,當然又是光顧Royal Garden啦~~今次蛋糕賣相十分有趣,光滑的朱古力glaze上半捲住的芝麻蛋卷,蛋香微脆的蛋卷佈滿黑白芝麻,帶點中式藝術意味。蛋糕旁還有片片紅色朱古力片,中西合併,感覺獨特,出奇地融合。畫龍點睛的是中間的朱古力幼棒,頂端有薄薄的金箔作點綴,散發點點高貴奢華感。蛋糕以結實的朱古力脆餅作餅底,內層共三層,第一層是濃郁細滑的榛子慕絲,中間夾著甜中帶苦的朱古力海綿蛋糕,質感輕盈濕潤,第三層是黑芝麻慕絲,打得幼滑,但還吃到啖啖甘醇黑芝麻細粒,令口感更為豐富我最愛黑芝麻慕絲層,不僅是這本來的誘人黑芝麻香氣,更因是想不到黑芝麻與朱古力可以那麼夾,兩者不會過甜而奪去黑芝麻的天然香氣。平日對卡路里十分節制的我,都不禁吃了1.5件帝苑真心無得輸
我們家生日最愛訂帝苑酒店的蛋糕❤❤

平日對卡路里十分節制的我,都不禁吃了1.5件
帝苑真心無得輸
2017-02-14 2616 浏览
Fine foods, 以前我路過呢個餅店都只會覺得糕餅靚但唔捨得買,但有幾次公司既客都送Fine food糕點比同事食,跟住同事又分享Fine foods 比我食,一試之下覺得Fine foods貴都會想再買黎食,之前食過佢既迷你cup cake都好鬆软,食落個cup cake材料唔係用普通海綿蛋糕整,食落好似有蜜糖味。講番今次呢個蝴蝶酥,之前係同事分享下試完覺得好香脆同埋唔會太甜,今次試埋芝麻味,都係覺得原味係最好食最香牛油焦糖味,不過始終都係比較貴既甜品,偶爾先破費買下。
2017-01-31 6122 浏览
今年農曆新年吃到很多美食,這盒來自Royal Garden的蝴蝶酥也不例外一直知道Royal Garden的甜品很有名,當中妹妹更大力推薦其蝴蝶酥,說是吃過最好吃最好吃的蝴蝶酥!嘻嘻~數年前我也帶過外國的朋友嚐其特色甜品,印象中確實不俗~蝴蝶酥非常鬆化,但結構絕不鬆散,很少吃蝴蝶酥不會掉碎,這裏的蝴蝶酥居然做到了!另一點非常驚訝的是,其牛油香味濃郁卻不覺得膩,不知不覺越吃越多整體很值得一吃,推介~

數年前我也帶過外國的朋友嚐其特色甜品,印象中確實不俗~
蝴蝶酥

整體很值得一吃,推介~
蝴蝶酥
2017-01-08 4872 浏览
相信好多人都知道Royal garden hotel 內的蛋糕店係好好食,每年我家人生日,指定要食呢間餅店的蛋糕,佢地最出名係拿破崙蛋糕,由於有家人唔食芒果,所以我買左士多啤梨拿破崙蛋糕為家姐慶祝生日。佢地d 蛋糕每日新鮮製作,拿破崙內的忌廉係新鮮人手製作,內有雲呢拿籽,味道新鮮而且唔漏,而拿破崙餅鬆化香脆,一層餅底一層雲呢拿,美味兼絕配,士多啤梨都甜,唔係落糖槳的甜,成個蛋糕真係好好味,同家人分享,好快就清晒。
2016-11-21
2017-01-04 3677 浏览
老公生日想食芒果拿破崙,上網研究一下,好多人都介紹帝苑餅房嘅芒果拿破崙,試吓訂唔訂到第日拎拉,11點打去訂 訂到可以第日收工拎、一打開個盒一陣香脆既味道傳出來,真係仲好脆。吉士唔算好甜 好香 , 一件食完又一件。個個都話好好味
1K
2016-12-26 3481 浏览
Pistachio & Raspberry Mousse Cake $48帝苑嘅蛋糕一向都好食,而且款式都好多!價錢唔算好貴,個裝嘅拿破崙蛋糕都深得我心~買一件都包裝得咁靚!呢件係聖誕限定款式,聖誕樹嘅造型應下節今日係供應最後一日,我地買到最後呢件~綠色朱古力皮包圍開心果mousse,開心果味道突出,唔會過甜,好好食mousse裡面尚有莓醬,帶酸、中和味道,但略嫌莓份量有點多,最後食到薄薄一層餅底。簡單一件蛋糕食到多重口感!

帝苑嘅蛋糕一向都好食,而且款式都好多!
價錢唔算好貴,個裝嘅拿破崙蛋糕都深得我心~

買一件都包裝得咁靚!
呢件係聖誕限定款式,聖誕樹嘅造型應下節
今日係供應最後一日,我地買到最後呢件~
簡單一件蛋糕食到多重口感!

2016-12-26
2016-12-19 3408 浏览
第一次食帝苑甜品(朋友請食甜品)嘩!外表好靚!玫瑰红桑子馬卡龍📸📸📸📸📸📸📸红桑子好大粒(酸酸甜甜,平衡番馬卡龍的甜味)內裡慕絲 好幼滑(有小小果香味)頂粒玫瑰花(如果食得就滿分)打開盒飄出,陣陣玫瑰花香味馬卡龍(蛋白裙邊平均)入口外脆,裡面煙煙韌韌,陣陣玫瑰香味,偏甜但有红桑子和玫瑰香味的配搭,整個甜品帶出清香的甜
第一次食帝苑甜品(朋友請食甜品)
嘩!外表好靚
!玫瑰红桑子馬卡龍📸📸📸📸📸📸📸
玫瑰馬卡龍
頂粒玫瑰花(如果食得
就滿分)
打開盒飄出,陣陣玫瑰花香味
但有红桑子和玫瑰香味的配搭,整個甜品帶出清香的甜
2016-12-18
玫瑰馬卡龍
2016-11-06 5525 浏览
之前在帝苑餅店買過拿破崙蛋糕,好吃!蛋糕裝飾精緻,紫色忌廉水果蛋糕。每一層都滿佈水果。今次結婚希望一切從簡,但因很遲才約到酒樓有獨立房間提供,故雙層結婚蛋糕亦遲了才預訂。問過多間大大小小亦有出名既糕餅店都回覆未能在有限時間造出結婚蛋糕。 唯獨帝苑餅店,雖然亦難以在短時間內提供雙層結婚蛋糕,但他們不斷聯絡我去商討其他方案。多謝糕餅師和一直聯絡我的職員miss fion lam, 最終為我造出有玫瑰花作點綴的結婚蛋糕,為我非常簡單的婚宴加添色彩!如果糕餅師造出每一個蛋糕是為了帶給別人快樂,那麼,帝苑餅店成功了!

2016-10-17 4671 浏览
未夠鐘食宵夜。見帝苑餅店未close 。心癢癢買咗件cake 自私食American Cheesecake ~入囗芝士軟滑。無餅乾底。唔會d餅乾碎跌到周圍係。配兩粒紅桑子。中和芝士嘅膩。五星級酒店出品有保證。

American Cheesecake ~
五星級酒店出品
有保證。
2016-10-13 3535 浏览
呢個rose&raspberry真的好好味!虽然每天都吃不同的蛋糕 但已经很久都没有吃到让我感到amazing的蛋糕了 所以将openrice的第一次食评献给这里><
2016-10-13
  • Green Apple Cheescake
2016-09-30 3667 浏览
我最喜愛的餅店 當之無愧每年生日都想黎食Cake哄下自己每次必點Cream Horn, 真係好好味外面脆脆鬆化, 入面凍同幾濃味既cream每一啖都好邪惡又好幸福呀 haha另外點了 Chestnut Vanilla Gateau同無花果cakeChestnut係我一向食蛋糕既選擇, 哩個亦不錯好滑, 甜度適中每次黎我都會揀Cream Horn加兩款未試過既Cake但都未有令我覺得比Cream Horn更好的
我最喜愛的餅店 當之無愧

每年生日都想黎食Cake哄下自己
Cream Horn
每次必點Cream Horn, 真係好好味

外面脆脆鬆化, 入面凍同幾濃味既cream

每一啖都好邪惡又好幸福呀 haha

Chestnut係我一向食蛋糕既選擇, 哩個亦不錯

好滑, 甜度適中

每次黎我都會揀Cream Horn加兩款未試過既Cake

但都未有令我覺得比Cream Horn更好的
2016-09-06
Cream Horn
2016-09-29 3012 浏览
熟客買左一盒蝴蝶酥請我同同事食 以為佢只有外表, 睇得但又吾係太好味既野😂 錯啦錯啦🙆🏻 有外表都有內涵 講返個蝴蝶酥先,有原味同芝麻 ,大家都好鬆脆, 芝麻味香d, 但原味食落去有陣焦糖味, 兩者都無得輸, 吃上引的酥 下次買埋其他試下
熟客買左一盒蝴蝶酥請我同同事食

以為佢只有外表, 睇得但又吾係太好味既野😂
錯啦錯啦🙆🏻 有外表都有內涵

下次買埋其他試下

2016-08-28 14779 浏览
今年與媽媽於尖東的飯店慶生, 當然要預備帝苑的蛋糕於飯後切啦。目標很清晰, 所以不用網上查看, 預早一日電話預訂並加上生日牌。 晚飯之前到餅店取餅, 裝修過後的餅店, 以白色classic為題, 變得明亮寬敞, 更添貴氣切合"fine foods"的稱號。 凍櫃內的蛋糕款式很多, 有classic也有新款, 小件切餅更是精緻吸引。餅店有信用卡八折優惠但只限星期一至四, 剛巧那天是星期五, 飲恨! 沒辦法啦! 還是乖乖遞上該信用卡付錢。 多年來都是鍾情於餅店的拿破崙, 雖然試過其他款式口味, 最後都要回歸拿破崙的懷抱, 不論是芒果味還是士多啤梨味都很喜歡。自從Tony Wong自立之後, 都有買過兩者的拿破崙來比較, 還是喜歡帝苑餅店的出品, 那份甜度和鬆脆度較合乎自己胃口。 芒果拿破崙 $360, 媽媽和家人都對蛋糕讚不絕口, 但嘴刁的我有點不太認同。 附送的膠刀落刀雖有咔嚓聲效, 但蛋糕的外觀難保, 要跟飯店借來鋼刀才順利將蛋糕“完整地”層次分明的分件。 千層酥皮的鬆脆度沒以前那麼鬆化, 而且有點點回潮跡象, 最底層的酥皮更有小小韌的情況發生, 從前的拿破崙吃不完放

千層酥皮的鬆脆度沒以前那麼鬆化, 而且有點點回潮跡象, 最底層的酥皮更有小小韌的情況發生, 從前的拿破崙吃不完放進雪櫃1,2天酥皮仍很鬆脆, 這次是首次感到丁點失望呢。

芒果拿破崙
與酥皮層層相間的吉士醬, 香甜味仍保持得到, 甜度適中, 但幼滑度稍稍退步了。 雲尼拿籽是我粗心大意而錯過了? 還是省卻了? 記憶這刻卻是fade out了!

芒果拿破崙
最好味莫過於當造的芒果, 完熟的芒果香甜美味之餘, 份量也不少呢! 除了面層層層叠的芒果片外, 中間混和吉士醬中的芒果肉亦不少, 甜美的芒果將整個拿破崙的分數再提升。

芒果拿破崙
那個曾幾何時於心目中近乎完美的拿破崙, 好像經不起時間的考驗而稍稍退步了。 話雖如此, 那退步的幅度只是由A+變B+。

隨著多間不同品牌的餅店相繼開設, 在沒有絕對優勢下, 競爭是白熱化, 要保存食客心目中的No.1, 品質管制要時刻保持警惕啊!
2016-07-15
5 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
芒果拿破崙
本人心目中的No.1蛋糕店必定是帝苑酒店Fine Foods❤️❤️❤️所以當我生日時,眾人叫另一食家Auntie Annie負責訂蛋糕,她果然沒有令大家失望,今次也是訂了帝苑Fine Foods的兩磅大蛋糕。雖然已吃過多次他們家不同款的蛋糕,但每次都充滿驚喜,邊吃邊讚嘆:「他們是怎麼整得這麼好吃!」(心心眼mode,再大啖大啖鯨吞🐳🐳)抹茶紅豆蛋糕本人不是抹茶狂熱分子,平時對抹茶甜品只是普普通,但帝苑又弄出另一境界,令我對抹茶加紅豆深深著迷。蛋糕表面光滑潔白,如大理石般的白朱古力襯托著淺綠花瓣,加上幾筆隨意綠,充斥著藝術層次感。本來我十分不喜歡蛋糕表面上的白朱古力,不論是朱古力牌或glaze,但帝苑調節甜度到剛剛好,不會令人感到過於甜膩而需要大量灌水。(大啖大啖地吃中😋😋)雖然蛋糕層次不多,內層主要是濃郁抹茶慕絲和兩層不同質感的紅豆蓉,上層的紅豆蓉更濃烈,打得香滑起沙,下層的紅豆蓉顏色較淡,但口感更濕潤,奶味更重。底層是綿密鬆軟的朱古力海綿蛋糕,淡淡朱古力味不會蓋過抹茶。吃完後不會有膩滯感,反而有令人繼續吃下去,進攻另一件的魅力,可能這就是帝苑蛋糕的攝人魔力
抹茶紅豆蛋糕

庆祝纪念