2018-01-13 3555 浏览
Lunch食飽飽梗係要下午茶食個甜品la~ 帝苑ge甜品出名好味,就來享受一下這懶洋洋的下午吧!近玻璃的位置都full了,近門的位置就比較當風... 一有人開門就會好凍。。😑我點了青蘋果芝士蛋糕及蜜桃百香果茶。友人點的是Tiramisu 及咖啡。青蘋果芝士蛋糕~ 選蛋糕的時候已經被它的外表吸引了,超級可愛的造型實在迷倒女生haha! 一直在想它是mousse 或是軟綿蛋糕定型後再噴上綠色,😳把它叉來食的時候才知道原來是白朱古力造成的外殻、包著cream cheese, apple crumble 脆脆同青蘋果粒粒,多層次的口感實在帶來很驚喜!整體來說也沒有過甜的感覺Tiramisu ~ 又是多層次口感的推介,芝士、咖啡及酒的味道都是剛剛好,大家都沒有太過搶味還有高貴的金箔點綴一下加埋一杯tea and coffee ~ 真的滿足了~
Lunch食飽飽梗係要下午茶食個甜品la~
帝苑ge甜品出名好味,就來享受一下這懶洋洋的下午吧!

Green  Apple  cheese cake

還有高貴的金箔點綴一下
Tiramisu

加埋一杯tea and coffee ~ 真的滿足了~

2018-01-12
Green  Apple  cheese cake
Tiramisu
  • 青蘋果芝士蛋糕
2017-12-15 3045 浏览
#tiramisuhk #帝苑餅店 朋友話信用卡有折,即刻去回味下過往的記憶 點解我會愛上食 #tiramisu ,事源係因為兒時 #graduationdinner 係 #帝苑 食 #buffet ,我淨係記得我當日食左兩盤 #提拉米蘇 ,其他我已經唔記得曬😂從此以後,我就深深愛上佢既 #深度 #細膩 #質感 #香滑 #情調 ,其實食 #tiramisucake 係一個#深層次享受 #筆墨難以形容
#tiramisuhk #帝苑餅店
朋友話信用卡有折,即刻去回味下過往的記憶
2017-12-07 3258 浏览
係外面行過好多次,覺得裝修好靚,一直都冇時間入嚟,今次鍾意係下午茶嘅時間同朋友過到嚟尖沙咀試吓啦😊😊我哋叫咗三個蛋糕,一個係strawberry cream cake,食落係傳統口味,奶油海綿蛋糕❣️❣️❣️一個係chocolate truffle cake,好香濃嘅朱古力味,唔會太甜😎😎最後係綠茶紅豆蛋糕,呢個最有日式風情,綠茶配紅豆真係經典之作🤤🤤無得輸😊間中同朋友嚟食蛋糕同傾計真係好唔錯嘅選擇,besides of Starbucks,又多一個地方可以傾計同坐得舒服😘

2017-11-18 3274 浏览
又到開心星期五, 又搵甜品⋯今次簡了帝苑,一直經過店面, 已經覺得又多款式又靚,花多眼亂。今次我和同事們簡了rose macaroon,chestnut blackberry cake , strawberry yogurt cake,chestnut vanilla mousse cake & green apple cheesecake.最靚靚 rose macaroon , 連cream 都好香玫瑰味🌹另外2件都係chestnut味, 右邊就係chestnut vanilla mousse cake, 下面的是chestnut blackberry cake。粉紅色便是strawberry yogurt cake,Strawberry &yogurt味都好平均,又滑又唔會太甜青色的就係 green apple cheesecake。
又到開心星期五, 又搵甜品

青色的就係 green apple cheesecake。

2017-11-17
2017-11-10 3095 浏览
朋友生日問我去邊到買蛋糕好,唔想去傳統餅店又想特別D。最後我諗起曾經有人同我講過帝苑嘅拿破崙好出名,就決定試試。個包裝都幾elegance 貌相唔錯,好足芒果,而且唔怕酸。每層layer 都好平均,口感一流。 超正壽星仔都話好好味
個包裝都幾elegance

壽星仔都話好好味
2017-10-10 3202 浏览
The making of this exquisite French pastry is way more complicated than cheesecakes or mousse cakes. I've had a hard time searching for a good St. Honore in HK until now! This St. Honore Gateau from Fine Foods- a beautiful combination of layers of puff pastry, custard cream, chocolate mousse and caramelised cream puffs truly is a decadent treat! ☺️☺️☺️The crust lies to a flaky, slight crispy side and is filled with thick layers of creamy and rich indulgent cream and mousse. Everything was in the ri
St. Honore Gateau 🎂

The crust lies to a flaky, slight crispy side and is filled with thick layers of creamy and rich indulgent cream and mousse. Everything was in the right balance. Can’t get enough of it!

Food ⭐️⭐️⭐️⭐️1/2
Service ⭐️⭐️⭐️⭐️
Setting ⭐️⭐️⭐️⭐️
Price ⭐️⭐️⭐️
Address: Lobby Level (G/F), The Royal Garden, 69 Mody Road, Tsimshatsui East, Kowloon
St. Honore Gateau 🎂
2017-10-08 2656 浏览
難得放假可以悠閒一番,經過呢間餅店,好自然被吸引入內,食好好味既甜品。我好自然會㨂芒果拿破倫,因我好喜歡呢間既拿破倫蛋糕,可惜當日無得賣,應該好多人食,賣曬啦...轉叫食士多啤梨拿破倫,咦...都好好食好開心。朋友㨂左栗子味既蛋糕,佢都話好好食,話呢間我無介紹錯。我地再加錢配英國茶,坐得舒服,悠閒地傾談影相,真是疏乎。順帶一提,呢度既蝴蝶餅好好食架,經過可以買黎試下,送禮都得禮,唯每次食完都熱氣到生瘡瘡鐘意食既朋友注意啦
好開心
順帶一提,呢度既蝴蝶餅
鐘意食既朋友注意啦
2017-05-11
  • 芒果拿破倫
2017-09-13 3642 浏览
可能係最好食嘅拿破崙 酥皮有落焦糖去焗 焗到好香脆 係實淨又有口感嘅脆 ,吉士醬唔會過甜。士多啤梨係甜嘅$50唔算平,但拿破崙不嬲都賣得貴 好彩信用卡夠200 有88 折 仲想試吓帝苑好出名嘅蝴蝶酥!!
可能係最好食嘅拿破崙

2017-09-02 3960 浏览
有一日經過royal garden,忍唔住入去買咗一盒蝴蝶酥同最出名嘅芒果拿破崙。價錢唔係好記得,但真係物超所值。因為蝴蝶酥好大盒,不過我屋企四個人唔使兩三日就已經食晒。可想言之係幾咁吸引,幾咁好食,就算減緊肥嘅港女都忍唔到口。蝴蝶酥好香嘅牛油味,食落口好香脆,忍唔住食完一塊又一塊。因為有鐵盒封住,所以擺耐啲都唔會淋,當然最好盡快食完。一直都覺得芒果同拿破崙係最夾嘅。同樣酥皮好香脆,吉士唔會太甜,加埋香甜芒果,又係食唔停口。

2017-09-01 3663 浏览
爸爸生日特登一個禮拜前預訂蛋糕。我係鋪入面等比錢,見到都有幾多人買佢一件件d蛋糕。佢d蛋糕真係名不虛傳, d cream 好有奶味!!d蛋糕又軟又香又鬆!! 上面d生果仲幾新鮮!!連個朱古力名牌都好味,唔太甜食落幾滑!
爸爸生日特登一個禮拜前預訂蛋糕。
我係鋪入面等比錢,見到都有幾多人買佢一件件d蛋糕。

佢d蛋糕真係名不虛傳, d cream 好有奶味!!
d蛋糕又軟又香又鬆!! 上面d生果仲幾新鮮!!
連個朱古力名牌都好味,唔太甜食落幾滑!
2017-08-16 3306 浏览
男朋友契媽送既帝苑蝴蝶酥,聽講帝苑既蝴蝶酥好出名~今日一試真係好好食!!包裝入面有防潮包, 避免受潮,食落好鬆脆! 味道對我黎講就甜左少少~100G 都有17G糖~FAT有27G一包46g, 平均每塊都係7.67g, 糖得1.3 都唔算太多既~不過減緊肥就記得都唔好食咁多啦~~好彩有男朋友幫手食一半

男朋友契媽送既帝苑蝴蝶酥,
聽講帝苑既蝴蝶酥好出名~
今日一試真係好好食!!

包裝入面有防潮包, 避免受潮,
食落好鬆脆! 味道對我黎講就甜左少少~
100G 都有17G糖~FAT有27G
不過減緊肥就記得都唔好食咁多啦~~

好彩有男朋友幫手食一半
2017-08-06
  • 蝴蝶酥
賣咗抹茶蝴蝶酥食, 我係幫親戚代購但係我都偷食咗幾塊, 如果想買嘅朋友記得早啲去 ,因為抹茶口味淨係每日供應50盒, 由細到大都好鍾意蝴蝶酥嘅甜, 淡淡嘅綠茶味如果加埋紅茶嘅話應該好正
  • 蝴蝶酥
2017-07-20 3054 浏览
因公司在帝苑酒店附近,久不久有同事生日就會吃到帝苑餅店的蛋糕。每一次吃都會覺很好吃。直到有一天跟一個不在尖沙咀上班的朋友食飯,她竟然說難得來到要到帝苑買蛋糕回去作手信!!才發現帝苑的蛋糕原來是很有名的!!XDDD 我竟然身在褔中不知褔~HEHE~剛巧今天是上司生日,為自己擇上這個士多啤梨乳酪蛋糕不單外型滿分,乳酪的味道非常香濃!! 還有最底的士多啤梨味脆脆,一次過食晒四層口感!果然很有水準~ 還有以酒店的餅房來看價錢亦算相宜。 日後可以慢慢試勻全部口味

士多啤梨乳酪蛋糕

2017-07-20
5 分钟 (外卖自取)
士多啤梨乳酪蛋糕
2017-07-20 2556 浏览
Fine Foods是我最喜愛的甜品店,而我最愛的就是這個青蘋果芝士蛋糕!外層是白巧克力,內層是帶有蘋果肉的芝士蛋糕,一吃難忘!甜而不膩,很好的飯後甜點或是下午茶點。Fine Foods的皇牌甜品,拿破論蛋糕。多層而香脆可口,大眾之心頭好!藍莓芝士蛋糕相比以上兩款蛋糕,這個較為普通,只是賣相較美。味道和一般街外的藍莓芝士差不多,算不上五星水準。
外層是白巧克力,內層是帶有蘋果肉的芝士蛋糕,一吃難忘!
甜而不膩,很好的飯後甜點或是下午茶點。

Fine Foods的皇牌甜品,拿破論蛋糕。
多層而香脆可口,大眾之心頭好!

藍莓芝士蛋糕
相比以上兩款蛋糕,這個較為普通,只是賣相較美。
味道和一般街外的藍莓芝士差不多,算不上五星水準。
2017-06-08
2017-07-17 2236 浏览
聽就聽得多既帝苑餅店,終於試到了!作為而家相機先食既年代,外貌真係好重要。呢個Rose and Raspberry mossue cake上面一塊真玫瑰都係簡單得黎又搶眼。成知白色既cake上面有一抺紅色,幾塊紅色朱古力帶有少少金色,睇到都覺得開心。外層mossue甜而不膩,入面有唔同口感,有海棉蛋糕,有一層啫喱。呢個金黃的酥皮卷內包左吉士,夠脆,夠凍。上面berries加左糖霜一d都唔酸,就算食多一條唔覺得膩。
聽就聽得多既帝苑餅店,終於試到了!
Rose and raspberry mosse cake
作為而家相機先食既年代,外貌真係好重要。
呢個金黃的酥皮卷內包左吉士,夠脆,夠凍。
2016-11-22
Rose and raspberry mosse cake