2019-05-15 190 浏览
除了湯底和食物很多選擇外,醬料盤選擇也很豐富😍除了基本的蔥,蒜,辣椒外,還有秘製XO醬,香辣惹味,一流!這次選了較清的蕃茄牛柳粒湯,牛柳粒是另上的,肉質較厚實,濃濃的牛肉味😍而且有一大盤,十分足料!湯底充滿蕃茄味的酸酸甜甜配上淡淡的芫茜味,十分適合作火鍋湯底呢😛脆莞片,大愛!魚味鮮甜,肉質爽脆彈牙,配上蕃茄味湯底更顯鮮味😋油麥菜及萵筍也十分新鮮,質地脆嫩😋重頭戲便是牛魔王至愛的安格斯牛肉拼盤😍有安格斯牛頸脊、安格斯牛肩胛、安格斯牛柳粒,牛脷及金錢牛𦟌😛 當中最愛的是安格斯牛肩胛油花較均勻,肉質極具彈性,肉味濃郁,一大盤的牛肉拼盤份量足料,很有氣勢!
除了湯底和食物很多選擇外,醬料盤選擇也很豐富😍

除了基本的蔥,蒜,辣椒外,還有秘製XO醬,香辣惹味,一流!

油麥菜及萵筍也十分新鮮,質地脆嫩😋

重頭戲便是牛魔王至愛的安格斯牛肉拼盤😍

• 巧得牛肉拼盤
2019-05-13 5331 浏览
這天我了家人在觀塘吃晚餐,經過朋友的介紹,我們決定來到這間日本料理試一試,店內環境寬敞,餐牌上的選擇很多,餐廳會播著柔和的日文歌,聽起上來令人感覺十分舒服,每張枱都有提供免費的手機充電位和無線上網給客人使用巧得招牌烤魚鍋($168)豆卜完全地吸收了湯底的精華,富有水份,魚非常嫩滑细密,非常大條,份量非常多,非常新鮮,十分抵食頂級本地手切鮮肥牛($198)肥牛的油脂分布很平均,十分香稔軟嫩,由此證明肥牛的質素很高,份量延多,食物的賣相很吸引芥末牛柳粒($78)菠蘿粒非常鮮甜,牛柳粒香稔軟嫩十分新鮮,配上芥末醬,十分刺激,這樣的配撘十分有創意,份量非常多百花油炸鬼($58)將油炸鬼內部挖空,加入新鮮手打的蝦肉,再以炸的方式烹調,溫度十分高,配上士多啤梨汁,味道酸酸的,令人十分開胃,口感外脆內軟,十分特別,十分創新麻辣雲耳($38)用麻辣汁來調味,味道辣得嘴巴有點麻痺,雲耳爽彈鮮美,富有水份,是對身體有益處的食物,份量非常多,價錢很合理整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇非常多,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相很不錯,食物的定價相當合理,是可以接受的,而店員亦有積極的服務態

巧得招牌烤魚鍋($168)

頂級本地手切鮮肥牛($198)

芥末牛柳粒($78)

百花油炸鬼($58)

麻辣雲耳($38)

整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇非常多,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相很不錯,食物的定價相當合理,是可以接受的,而店員亦有積極的服務態度和有禮貌,最後我認為這間餐廳是可以再去惠顧的
頂級本地手切鮮肥牛
巧得招聘烤魚鍋
芥末牛柳粒
麻辣雲耳
2019-05-09 204 浏览
觀塘雖然係工廠區,但唔講你唔知,原來區內好多優質食肆,藏身於工廠大廈內,各適其適,有西餐廳、飯館、火鍋、燒烤、日式、韓式,任君選擇。今晚就喺觀塘成業街成運工業大廈1樓的一間新派特色火鍋店吃火鍋。這間優質火鍋店名叫巧得鍋,店舖標榜嚴選世界各地及本地優質食材,而且火鍋湯底和火鍋配料,大都是自家製,夠曬心思。店內佈置簡潔,地方寬敞, 環境舒適,更有最新雙電爐設計,可同時滿足火鍋及燒烤。火鍋湯底和火鍋配料選擇很多,如巧得招牌雞鍋、招牌烤魚鍋、滋補花膠燉竹絲雞鍋、濃湯極品海鮮鍋、蕃茄薯仔牛粒鍋等等。火鍋配料更加豐富,牛肉系列有多款本地及世界靚牛肉,適合牛魔王,還有海鮮系列、各種蔬菜、特色小食、巧得炸物、各式飲品,多不勝數,不能盡錄。 醬料配搭亦夠精彩,有椒絲、沙嗲醬、炸蒜、唐芹、芫茜、蔥花、麻醬、蒜蓉等等,可自行混醬。坐下就選了較清淡的蕃茄薯仔牛粒鍋、人氣的頂級本地手切鮮肥牛頸脊、脆鯇片、炸魚皮和唐生菜。蕃茄薯仔牛粒鍋,蕃茄薯仔份量足,逞橙色的湯底十分搶眼,牛肉粒另上,可自行添加,十分方便。火鍋前先來一碗蕃茄薯仔湯,湯底十分鮮甜,配上粒粒又嫩又冧牛肉粒,牛味濃郁, 非常好味。人氣的頂級本地手切鮮

人氣的頂級本地手切鮮肥牛頸脊果然名不虛傳,鮮肥牛頸脊肉色澤紅潤,油脂充沛,肉質生鮮,輕輕一灼,入口嫩滑,十分好味。

脆鯇片切得工工整整,大塊而且夠薄身,入口感覺肉身帶點煙韌,脆鯇片味鮮,口感不錯。

自家製炸魚皮超大碟,魚皮炸得又薄又脆,空口吃好味,浸一浸蕃茄薯仔湯再吃,又有另一番滋味。

唐生菜夠新鮮,夠大份,是火鍋必選。

值得一提是巧得鍋還有優惠時段,晚上八點前結帳9折,晚上九點後入座85折,四人以上更送巧得鍋刺身乙客,益街坊,夠親民。
2019-05-09 3400 浏览
小鬼終於考完試,可以暫時拋開書本,雖然只得一個星期 term break,但亦無損我兩搵食的興致,見近排凍凍哋,就一於去打邊爐啦!為了遷就某人上班嘅地點,所以今次就揀咗去觀塘。從餐廳訂座 App 找到這間「巧得鍋」,瀏覽過網上食評,見風評不俗,加上之前有食友幫襯過,應該係信心嘅保證。餐廳位於成業街15-17號成運工業大廈1樓,門外貼有大量剪報及飲食雜誌的介紹。推門而入,店內地方頗大,佔地甚廣,場內設有大量卡位,加上每張檯都很闊落,非常適合一大班朋友來暢聚。先細看摺頁嘅點菜紙,食物選項非常豐富,單係湯頭就已經有成十幾款,要豪一點有玉竹薏米乳鴿窩,想滋潤的有花膠燉竹絲雞鍋,要實惠嘅也可以選擇皮蛋芫茜鍋,另外亦有刺身、牛肉、海鮮、巧得特式小食、丸類及餃子、時令蔬菜/菇菌、烏冬/粉麵、飲料及甜品等,而且除咗打邊爐之外,竟然仲可以燒烤,一次過滿足多個願望。湯底我哋揀咗蕃茄薯仔牛粒鍋,至於火鍋配料,貴精不貴多,先點三款,包括有澳洲和牛、豬頸肉同手打鮮蝦滑。落好單後,就輪到「混醬」時間,木盤上放有9款醬料 (醬油每位 $18),包括有沙嗲醬、生蒜茸、芫茜、XO醬、紅辣椒、蔥花、麻醬、炸蒜、西芹粒,另
湯底我哋揀咗蕃茄薯仔牛粒鍋,至於火鍋配料,貴精不貴多,先點三款,包括有澳洲和牛、豬頸肉同手打鮮蝦滑。落好單後,就輪到「混醬」時間,木盤上放有9款醬料 (醬油每位 $18),包括有沙嗲醬、生蒜茸、芫茜、XO醬、紅辣椒、蔥花、麻醬、炸蒜、西芹粒,另外仲有一支豉油,喜愛邊款,大可自由組合。
好,正式開餐。先介紹一下這個蕃茄薯仔牛粒鍋 ($68),沒想到這個湯鍋用料竟然這麼豐富,湯內有大量蕃茄、薯仔和豆腐,還有一碟另上的牛肉粒,份量十足。待湯滾後,馬上舀起一碗,湯入口微酸帶甜,牛肉粒口感不算很嫩,但頗有咬口,而且牛味十足,配上湯底,令人越食越開胃。
至於配料方面,先吃這碟小鬼點的澳洲和牛 ($178),牛肉賣相非常吸引,肉色紅粉緋緋,中間帶雪白斑紋,加上油分令表面看起來「令立立」,油潤非常。立即放一片入熱騰騰的湯鍋內輕涮,再挾起一嚐,果然有料到,肉質又腍又滑,肉味馥郁,而且油花多又夠鬆化,口感相當不錯,令人回味無窮。
另外這碟豬頸肉 ($68) 水準亦唔錯,質感夠爽彈,肉味結實上乘,口感極佳。
手打鮮蝦滑 ($78),睇得出用鮮蝦肉,真材實料,入口彈牙重蝦味,面頭的蟹籽脆卜卜,不錯!
臨尾當然要點客蔬菜來平衡一吓,這款是油麥菜拼粟米 ($43),唔好以為油麥菜淨係可以用來配豆豉鯪魚,其實用來打邊爐一樣咁正,油麥菜輕灼後不但質地爽脆,而且口感鮮嫩清香。另外粟米就要早點放入湯鍋內,可以令湯底更清甜。最後吃個稻庭烏冬 ($48),夠曬飽肚,而且跟湯底很襯呢!

另外值得一讚是餐廳服務員很有禮貌,殷勤用心!
2019-05-08
2019-05-06 210 浏览
<觀塘區唔錯打邊爐 >🔥經喺住觀塘既朋友介紹 知度唔起見成業街呢個大廈有好野食 就黎試下呢間巧得鍋 佢地方唔細 有卡位 而且坐位幾舒服 幾欣賞佢枱凹落去既爐具 可以一半邊爐一半燒烤 而且通風系統唔錯 👍🏻🍴巧得招牌雞鍋 中辣 138 蚊🔥🐤雞煲放落正方形既鍋上面 半隻雞都唔少肉 入面有洋葱 三色椒 葱花等等 一路炒都好香 雞肉食落好彈牙入味 🐤佢既辣唔係麻辣嗰種 係帶 d甜 後面帶 d辣香 都幾惹味 食到甘上下就落湯打邊爐 🍴日本水飼豬腩片 78 蚊 🐖豬腩片切得好薄 所以好快熟 而且熟得好平均 豬肉半肥瘦 肥既位帶 d爽口 . 肉位有好濃豬肉味 都幾有層次感 👍🏻🍴牛丸拼即炸響玲 63 蚊牛丸密度好高 好夠牛肉味 咬落帶 d筋位 正 🍴紅薯粉 28 蚊薯粉係比較幼身 口感爽滑 吸哂雞煲既醬汁🍴鮮魚卜 拼 豬頸肉 78 蚊🐖🐟魚卜好新鮮 煮熟食落好爽口香滑 正 ! 豬頸肉好粗身 食落啖啖肉😈係煮嗰時小心唔熟 咬落好有豬肥膏既爽口 正😄🍴熱情果沙冰 35 蚊❄呢個都算大杯 佢落重熱情果汁😍 好香甜 冰都算夠棉 唔錯 !#火鍋 #雞煲 #打邊爐 #響玲 #牛丸 Scor
<觀塘區唔錯打邊爐 >🔥

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#巧得鍋
觀塘成業街15 至17 號 成運工業大廈1 樓 12 至14 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-05-06
2019-05-06 264 浏览
想食雞煲 🐔 但穩黎穩去觀塘都係得幾間,由於少人 係出面散叫 叫得幾款 多又食唔晒,見巧得鍋有 人頭 Set 而且很多人都話巧得 於是就黎試下 ~ 先講下有咩好 ! 人頭 Set 2人起可以點,而且最好係唔洗雙人數量,所以我哋3個人去 可以點3人份量 有啲一定規定要雙人份量感點。而且唔一定要跟人頭點 姐係例如我哋3個人去 可以叫一個2人Set 再另外加其他單点 ~ 👍我哋 book 5.30 佢比咗嗰最大的卡位比我哋坐得好舒服,同埋覺得啲碗碟好 地方都大 位置唔算逼 但原來一到放食物就發現唔夠放 😂 不過佢每張枱隔離都有個架俾你放野食。 有XO醬 😋我哋最後 3+1 4個人食 😂有一個本來話唔黎。所以叫左2個Set 因為都唔想霖額外加咩食一個簡雞煲半隻 一個簡烤魚 中辣樣就幾令。。但一啲都唔辣 失望😞 而且係小小甜的味道 烤 🐟 係得半條 不過好腥 都唔係好辣,驚喜的是有配菜 蓮藕片 豆卜 配菜比較好食 😂4人 👨‍👩‍👧‍👦 送一啲刺身另外個Set 我地一個簡刺身 一個簡牛拼盤有個花個個一開始以為都係刺身 點知原來係蘿白 😂味道 正正常常 不過不失牛拼盤 下面幾隻都幾好食😋 唯獨

有XO醬 😋

我哋最後 3+1 4個人食 😂有一個本來話唔黎。
所以叫左2個Set 因為都唔想霖額外加咩食

一個簡雞煲半隻 一個簡烤魚 中辣

樣就幾令。。但一啲都唔辣 失望😞 而且係小小甜的味道

4人 👨‍👩‍👧‍👦 送一啲刺身

另外個Set 我地一個簡刺身 一個簡牛拼盤

牛拼盤 下面幾隻都幾好食😋 唯獨係掛起身個啲肥牛?真係麻麻哋。

菜拼盤 ~ 仲有一個配料拼盤 手打蝦丸都係好腥,餃類好難食。。

青蘋果 特飲 🍏 伏 😂

呢個忘記了名字 還可以 ~

寫這一篇食評的重點係想講 🤐 地方 環境 👌 食物扮盤 👌 不過性價比不高 🤑 268 一位 還有加一 本來打算這個價錢有高質啲的野食,點知都係一般般 正正常常 不算好食,已經覺得不會有下一次,見到張單更加唔會有下一次 原來我哋無留意到就算Set 都仲要比每人18$ 醬料錢 再加一 😂 如果4個人 比1300 可以食更加好 成餐係得送嘅刺身同几塊牛叫好啲 望到擺盤令可能開心啲可以打卡 😂 但真不算好食 其他都好差 🙎‍♀️服務都一般 就算咩咩客 都要叫好耐先有人黎

2019-04-26 247 浏览
今日心情麻麻地,約咗四個朋友一齊放工去搵好嘢食,自己喺將軍澳返工,觀塘好似最多嘢食,嚟到觀塘,有好多唔同嘅食肆,行行吓,覺得四個人最好就係打邊爐啦,雖然今日天氣好熱,但係冷氣好充足喎,一嚟就俾咗張大四人枱比我地,坐低即刻盤好足料嘅調味料,仲有我最鍾意嘅XO醬,未食飽先興奮打邊爐最緊要唔係個爐,係牛呀!呢度嘅牛都算幾多選擇,我哋揀咗本地手切牛頸脊,勁多雪花!又香又唔韌其他配料例如蔬菜、魚皮都幾企理。值得讚既係湯底夠濃,但食完唔口渴,可見足料無味精。坐下坐下,覺得唔多夠喉,最後咪encore左一碟花雕醉雞,真係好好味,話咁快食晒,都唔記得影相添!最好就係,食完,冇人吹埋單,成班女人雞啄唔斷,覺得下次可以再encore!

2019-04-25 129 浏览
觀塘工業區真的是今時不同往日, 好多工廈既有美食,又有好多工廈店舖開倉, 而且價廉物美, 一D都唔遜於旺角銅鑼灣, 星期六便約了朋友會逛觀塘工業區, 首先在工廈內的一間叫”巧得鍋”的食肆醫肚, 非常滿足. 我食的是午市套餐, 即有飯/麵加飲品的餐, 我order了一個海南雞套餐, 這海南雞飯看似容易, 但要做到好食卻一D都唔易, 海南雞飯配的是白飯, 正啱我心意, 因為唔想食油飯, 油飯雖然好食, 但好怕肥, 我要好食得來仲要健康! 落咗order後, 好快便上了兩小碟海南雞醬, 一碟是薑油, 另一碟是有辣椒的雞醬, 之後便來了一大碗海南雞飯, 飯面整整齊齊的鋪了一層海南雞, 份量多到已差不多遮蓋了成碗飯, 碗邊仲放了羅卜, 青瓜等等開胃酸菜, 夾起D海南雞, 見到啖啖都是肉, 全部起晒骨, 點一點個辣雞醬, 酸酸辣辣好開胃, D雞肉熟得來好嫩滑,而且雞肉入晒味, 好好食! 配這辣雞醬真的好送得飯, 仲有D米飯好有飯香, 而且粒粒鬆軟, 似家中煮的米飯,白飯都一樣咁好食, 証明間鋪所用材料上乘, 好食! 真係要讚!

2019-04-20 289 浏览
我一向鍾意食火鍋,今次黎到觀塘呢間火鍋店,入面好乾淨,通常都要上網訂定位,如果唔係分分鐘要等。呢間火鍋店有好多湯底可以揀,而我地就選左雞煲,有南乳味,幾特別,不過我就覺得咸左少少。我一行兩個人食左個套餐,有唔同既配料,仲有前菜,手調飲品,我叫左沙冰,好有鮮果味,可以推介。食物都好新鮮,而我特別鍾意蝦丸,係手打個種,好彈牙,海鮮、菜都唔錯。而牛肉拼盤我就覺得麻麻地,牛肉尚算新鮮,但我覺得牛味唔夠重,唔係特別好味。如果唔想煩,而人少少,我都好推介大家叫套餐,抵好多。
牛肉拼盤
2019-04-15 154 浏览
今天早放工,於是去附近吃個午餐。見到巧得鍋的午餐選擇好像挺多,就來吃一下。餐廳環境寬敞,坐得很舒服。還有充電的位置可以給我插充電線。前菜和蕎麥茶蒲燒鰻魚飯配玉子燒 $58價錢不算太貴。啖啖飯粒充滿燒汁的香味。鰻魚也相當惹味。我最愛它的玉子燒,除了富蛋香,它的口感也非常軟滑。芒果榴槤 $8快到夏天,天氣開始熱,是時候叫一杯冰冷的果汁。喜愛榴槤的我當然選了這個。芒果味香甜又帶透心涼的感覺,不過榴槤味重一點就更好。

餐廳環境寬敞,坐得很舒服。還有充電的位置可以給我插充電線。

前菜和蕎麥茶

蒲燒鰻魚飯配玉子燒 $58

芒果榴槤 $8

2019-04-10 236 浏览
網購要出觀塘拎貨,收工去拎完野,行陣駱駝柒順便同男朋友食埋晚飯,搵到間打邊爐好似唔錯就去左(反正男朋友好鍾意邊爐)接近8點先入座,已經好多人,食物選擇好多亦可以合併咁叫,就算人少少都適合!我地得2個人苦惱緊叫咩既時候,待應介紹左我地食set, 睇落唔錯咩都有d就叫左湯底任選,叫左竹絲雞鍋,途中待應會幫你分件再放返落湯,要左牛肉拼盤,都幾大份,有唔同部位既牛肉,其實唔知食緊邊款不過全部都好有牛味,第一次打邊爐食牛脷真係好正!厚身,夠軟熟,無so味,處理得好好蔬菜盤有菜有瓜有菇,全部都新鮮無爛巧得大拼盤,手打蝦丸墨魚丸我都好鍾意食,彈牙,牛肝菌羊肉餃好特別,用左孜然粉調味,好matchset會包飲品,除左酒精飲品其他都可以叫,唔記得叫奇異果xxx 有好多奇異果肉,好飲set既份量岩岩好,亦有海鮮食,價錢黎講合理,黎開附近會再食

蔬菜盤有菜有瓜有菇,全部都新鮮無爛

2019-03-27
  • 巧得牛肉拼盤
  • 巧得大拼盤
2019-04-09 256 浏览
第三次和朋友來這裡打邊爐,今晚難得較少人,四人可以坐大枱,比之前來闊落得多,而且還有充電位,夠哂體貼!前兩次都是火鍋,今次試新嘢點了巧得招牌雞鍋,一隻雞選小辣,辣度真小,適合我朋友們不吃得辣,雞件有成廿幾舊,未開始打邊爐已經飽咗一半,雞煲醬汁濃郁,雞件新鮮嫩滑,真係好好吃。醬油費不菲,每位$18,勝在配料選擇幾多。手打墨魚汁墨丸配自家製鮮蝦水餃,墨魚丸夠彈牙,鮮蝦水餃亦足料全隻鮮蝦,不過得三粒不夠分。炸魚片頭有好多舊,爽口結實,魚味幾出。即炸魚皮這個必點,淥一淥很脆又索到湯汁。油麥菜配萵筍,打邊爐最佳組合!檸檬青蘋果夠解渴,都幾甜。火鍋最重要湯底好,這個雞煲火鍋就連雞件都好吃,實屬難得。

巧得招牌雞鍋

醬油費不菲,每位$18,勝在配料選擇幾多。
醬油

醬油 檸自家製鮮蝦水餃配手打墨魚汁墨丸
手打墨魚汁墨丸

炸魚片頭有好多舊,爽口結實,魚味幾出。
炸魚片頭

即炸魚皮這個必點,淥一淥很脆又索到湯汁。
油麥菜配萵筍,打邊爐最佳組合!
油麥菜

檸檬青蘋果夠解渴,都幾甜。
檸檬青蘋果

火鍋最重要湯底好,這個雞煲火鍋就連雞件都好吃,實屬難得。
金菇菜
油麥菜
檸檬青蘋果
金菇菜
2019-04-08 2571 浏览
朋友難得約我食飯,梗係搵間坐得舒服又多野食既,觀塘近朋友返工在附近等他加完班行過來就食得!這間店係工廠大廈一樓,指示牌都好清楚在地下行上一層有燈箱顯示直入就到。九宮格醬料已經奉上,我哋揀了二人餐“巧得set” 餐具好特別碗同杯子好似雞蛋殼形狀感覺,匙羹筷子一身古銅色自己喜歡什麼醬料可以隨意配搭前菜 --- 麻辣雲耳,酸酸甜甜帶少少微辣開胃。前菜 --- 涼拌蓮藕,蓮藕爽脆芝麻味香。巧得鍋物 --- 巧得招牌雞鍋 (走辣)醬汁美味獨特,配菜豐富而雞肉嫰滑多汁,每件雞都好入味夠惹味。巧得牛肉拼盤 --- ( 安格斯牛頸脊 、 安格斯牛肩胛 、 安格斯牛柳粒 、牛脷同金錢牛展)朋友係牛魔王這盤齊晒唔同種類既牛肉。正巧得蔬菜盤 --- ( 秀珍菇、 冬菇、 南瓜 、冬瓜、 娃娃菜 、金菇 、唐生菜 、油麥菜)食完牛肉要食蔬菜平衡一下,蔬菜新鮮好爽甜。巧得大拼盤 --- ( 大扇貝、 鑽石蜆、 日本廣島蠔 、日本蟹柳 、蜂巢豆腐、 手打蝦丸、 手打墨魚丸 、韭菜安格斯牛肉餃、 牛肝菌羊肉餃)其實兩人份量真的很多好豐富,海鮮拼盤好震撼扇貝鑽石蜆同廣島蠔新鮮大隻肥美,蝦丸同墨魚丸爽口彈牙,韭菜安格斯

九宮格醬料已經奉上,我哋揀了二人餐“巧得set”

餐具好特別碗同杯子好似雞蛋殼形狀感覺,匙羹筷子一身古銅色

自己喜歡什麼醬料可以隨意配搭

前菜 --- 麻辣雲耳,酸酸甜甜帶少少微辣開胃。

前菜 --- 涼拌蓮藕,蓮藕爽脆芝麻味香。

巧得鍋物 --- 巧得招牌雞鍋 (走辣)

朋友係牛魔王這盤齊晒唔同種類既牛肉。正

食完牛肉要食蔬菜平衡一下,蔬菜新鮮好爽甜。

其實兩人份量真的很多好豐富,海鮮拼盤好震撼扇貝鑽石蜆同廣島蠔新鮮大隻肥美,蝦丸同墨魚丸爽口彈牙,韭菜安格斯牛肉餃好香韭菜味牛肉鮮甜,牛肝菌羊肉餃夠特別口感豐富。

豐香紅顏 (鳳梨、木瓜、甘筍)
清香淡淡鳳梨同木瓜香味好醒胃。

芒果榴槤 (芒果、榴槤)
芒果香滑加埋淡淡榴槤味剛剛好
2019-04-06 108 浏览
觀塘工廈食店伏野多都幾出名,但這間真是出色,火煱最重要的是食材。味道 :由一出前菜雲耳及蓮藕片已經知今晚有好野食牛頸脊嫩滑淥10秒剛剛好,肉汁從肉內出來入口一陣油香,牛舌厚切,但淥好後軟軟綿綿牛味充足今晚主角是湯底的鴿肉,由一開始吃是嫩滑到最後走時吃餘下的一塊也是嫩滑,超讚!環境: 企理。服務: 食物上枱嘅次序係經過小心咁樣去安排, 呢個係值得讚嘅。衛生: 衛生情況都唔錯,可以令人安心去食嘢。抵食: 價錢方面,因為係工廈,所以係比較便宜呀,值推。觀塘工廈裏面藏嘅寶呀!
味道 :由一出前菜雲耳及蓮藕片已經知今晚有好野食

環境: 企理。
衛生: 衛生情況都唔錯,可以令人安心去食嘢。
抵食: 價錢方面,因為係工廈,所以係比較便宜呀,值推。
觀塘工廈裏面藏嘅寶呀!
2019-03-31 238 浏览
巧得鍋是最喜歡聚腳點之一,一來員工是難得友善又會吹兩咀,二來地點就腳易搵,三來地方算大,高談闊論都不會影響其他人。今晚點了巧得招牌雞鍋,份量比預計多,小辣這個辣度剛好,吃到七七八八就加鮮湯打邊爐,湯底依舊濃郁。送了一碟魚生,鮮味一般,質地卻不錯。頂級本地手切鮮肥牛頸脊很新鮮,最喜歡牛頸脊的牛肉味十足,淥十幾秒已經可以吃,不用沾醬油都一百分。手打鮮墨魚滑膠質足夠,所以都很彈牙,墨魚味道亦突出。即炸嚮鈴配野生竹笙,夠四人分享,嚮鈴不過不失,竹笙反而浸夠時間,淥一會已經很入味。試了小食百花油炸鬼外脆內軟,中間的鮮蝦滑很爽口重味道,沾果醬好開胃。麻辣特飲菠蘿味道重,出乎意料加了辣味反而不奇怪,令人愈飲愈過癮!

巧得招牌雞鍋

送了一碟魚生,鮮味一般,質地卻不錯。
魚生

頂級本地手切鮮肥牛頸脊

手打鮮墨魚滑膠質足夠,所以都很彈牙,墨魚味道亦突出。
手打鮮墨魚滑

即炸嚮鈴配野生竹笙