2019-03-12 170 浏览
今天探老友班,順道一起食埋lunch 才走,朋友帶路,來了巧得鍋醫肚朋友介紹,這裡的養生餐不錯,一於就試下啦。我們叫了竹笙魚片(杞子圓肉)湯飯,和花膠冬菇(杞子圓肉)湯飯,飲品叫了芒果榴槤特飲,及玫瑰花茶。食物果然很有驚喜,雞湯底真材實料,食材品質高,用料足,飲品也很不錯,價錢經濟實惠,印象很好,下次一定會再來跟餐有高原野生蕎麥茶,茶味香濃跟餐還有沙律,很fresh竹笙魚片湯飯美味無比,肉質鮮嫩,湯底非常入味,超like花膠冬菇湯飯也是採用同一湯底,花膠夠大隻,想不到這個價錢可以食到,認真超值芒果榴槤料足,啖啖都有果香玫瑰花茶陣陣花茶香濃

跟餐有高原野生蕎麥茶,茶味香濃
跟餐還有沙律,很fresh
竹笙魚片湯飯美味無比,肉質鮮嫩,湯底非常入味,超like
芒果榴槤料足,啖啖都有果香
玫瑰花茶陣陣花茶香濃
2019-03-12
  • 竹笙魚片湯飯
  • 花膠冬菇湯飯
2019-03-11 137 浏览
今次又來到這間觀塘的火鍋店同媽媽2個人點了巧得set 有9款配料👍🏻還有2個前菜 酸酸的 很開胃 而且味道不錯👍🏻湯底方面 點了滋補花膠燉竹絲雞鍋非常足料👍🏻 除了有淮山人參 等等中式材料還有份量十足的竹絲雞肉質非常嫩滑 而且湯底味道已滲入雞肉中味道很清甜自選材料點了牛肉拼盤可見牛肉有5款 而且牛肉非常新鮮牛味十足!套餐內有巧得大拼盤有海鮮 手打丸 餃子等 海鮮非常新鮮 值得一讚👍🏻而韮菜安格斯牛肉餃都不錯很新鮮的配搭 還有蔬菜盤蔬菜款式很多 👍🏻

今次又來到這間觀塘的火鍋

很新鮮的配搭

還有蔬菜盤
蔬菜款式很多 👍🏻
2019-03-07 220 浏览
早幾日係觀塘到接媽咪放工,天氣有啲凍就決定去附近搵間餐廳打邊爐,結果決定試下位於成業街既巧得鍋一坐低,檯面已經提供多款醬料比你自已調味醬油。同媽咪叫左個二人餐,湯底選擇十分之多, 由於細個同媽咪打邊爐成日食沙嗲湯底,所以揀咗個潮州沙嗲鍋潮州沙爹鍋配料十足,有芽菜,豆卜,金菇,娃娃菜等,濃味得嚟又唔膩前菜分別有麻辣蓮藕同涼拌雲耳,十分開胃叫咗個巧得牛肉拼盤,有肥牛,牛柳粒,牛頸脊及牛舌等,牛味十足選擇多另外海鮮拼盤,有大蜆,桶蠔,帶子等等,更有手打肉丸仲有個蔬菜拼盤田原味十足最後仲有甜品食。服務員拎咗一大盤甜品黎比你自已揀兩個人埋單五百幾蚊,以呢個價錢食到足料鍋底同甘多款食物,巧得!

一坐低,檯面已經提供多款醬料比你自已調味醬油。

前菜分別有麻辣蓮藕同涼拌雲耳,十分開胃

另外海鮮拼盤,有大蜆,桶蠔,帶子等等,更有手打肉丸

仲有個蔬菜拼盤田原味十足

最後仲有甜品食。服務員拎咗一大盤甜品黎比你自已揀

2019-03-01 245 浏览
因之前同朋友係度食過一次,覺得都幾好食,但係偏貴左啲。今次同事話想試下,所以黎呢度食生日飯。試過網上訂位,點知黎到冇位,今次預早一日打電話黎確認,所以今次一黎到就有位。由於好肚餓,叫左一個小食,辣椒讓豪仔。。點知食緊打邊爐都未黎,再追問先到,呢個小食都好味,如果啲脆漿可以少一啲。至於打邊爐,我地叫左個雞煲做湯底(一隻雞),等左好耐先有,見到個煲,啲雞好少 ,由於太餓,我地就開始食,點知我地五個人每人只係食左三,四舊雞,好快就冇晒,只剩返幾舊雞同勁夠洋葱。於是我地睇下個煲入面,只有一隻雞翼尖,我就問啲同事,食過雞翼尖,佢地話冇,即係話一隻雞煲冇可能得一隻雞翼尖,應該有兩隻。於是我地問啲員工,話我地係order 左一隻雞,點解得咁少雞,佢地查單,之後話,你地係order左一隻喎,可能厨房攪錯,我地加返俾你,最後我地叫佢改返張單做半隻。講真,如果其他人唔出聲,咁佢地就會計多成八十幾蚊,我覺得有啲唔老實。至於其他野食都係一般,可能越黎越多人黎打邊爐,感覺上,水準有啲下降,希望可改善!

2019-02-28 175 浏览
雖然回暖,但邊爐都係要食既所以求其揀左間近公司既可以收工就食既邊爐一入去,空間感好夠,無愈打愈熱既問題,叫左個花膠雞湯底,個湯底好甜好足料,有成隻烏雞同兩舊花膠,啲食材跟過花膠湯煮完全部都好鮮味食材全部都好新鮮好食!我覺得除左刺身之外,全部都可以試下叫,應該無伏既,最印象深刻既係響拎,粟米,流心粟米丸,而刺身我就覺得麻麻地,所以都係專心食邊爐啦埋單每人三百蚊都唔洗,但我地已經咩都叫,無就住就住叫!抵食!
雖然回暖,但邊爐都係要食既
所以求其揀左間近公司既可以收工就食既邊爐

2019-02-28 220 浏览
官塘真的好多好吃的 友人酷愛火煱所以下班去了工廠區找吃的巧得鍋 地鉄站過去大概五分鐘 座位宽敞空間感充裕=九宮格醬料=葱 蒜 辣椒 沙茶 麻醬 樣樣有 友人說很驚喜有他最愛的XO醬我們點了巧得set 因為樣樣都想嘗試但又怕點太多浪費食物=麻辣雲耳=蒜味很重 最初不覺得辣 愈吃愈能吃到微辣的味道 好開胃=涼拌蓮藕=超爽脆的=花膠竹絲雞鍋=真心很足料 有半隻竹絲雞 花膠 黨參 淮山 桂圓 紅棗...竹絲雞雞肉 好嫩滑 湯底十分清甜花膠要滾久一點更好吃=巧得牛肉拼盤=安格斯牛頸脊 牛肩胛 牛柳粒 牛舌 金錢牛𦟌每一款都有濃濃的牛肉味 肉質嫩滑牛舌很淋 牛柳粒牛𦟌就比較有很口感牛頸脊牛肩胛肉質則嫩滑=大拼盤/蔬菜盤=扇貝 蜆 蠔 手打墨魚丸 蝦丸牛肉餃子 羊肉餃...扇貝 蜆 蠔都很肥美鮮甜手打蝦丸墨魚丸非常彈牙羊肉餃一煮已經有陣陣很香的羊羶味食物分量剛剛好夠兩人吃 而已樣樣都可以嘗到性價比十分高 Set還附了兩杯飲品和甜品=麻辣特飲/檸檬青蘋果=真心有麻辣味 但又不會覺得辣 而是甜甜的感覺幾特別甜品是啫喱杯
官塘真的好多好吃的 友人酷愛火煱

=涼拌蓮藕=
超爽脆的

=花膠竹絲雞鍋=
真心很足料
有半隻竹絲雞 花膠 黨參 淮山 桂圓 紅棗...
竹絲雞雞肉 好嫩滑 湯底十分清甜

牛頸脊牛肩胛肉質則嫩滑
大拼盤/蔬菜盤

=大拼盤/蔬菜盤=
扇貝 蜆 蠔 手打墨魚丸 蝦丸
牛肉餃子 羊肉餃...
扇貝 蜆 蠔都很肥美鮮甜

麻辣雲耳
涼拌蓮藕
大拼盤/蔬菜盤
2019-02-22 220 浏览
天氣涼涼的 最適合就是和朋友一起打邊爐 住在觀塘的她帶我來到這間「巧得鍋」,食落又真系好得喎!👍三文魚刺身 雖然不是三文魚腩 但卻十分接近腩位 入口油脂豐富 好滿足~😍兩個人最適合就係叫個招牌雞煲(半隻雞),大大件雞件與大量洋蔥、三色椒和薑爆香,🤤加以調味,調味屬於重口味系列,食到咁上下,可以叫店員加湯,這時候可以落自己order的配料😆本地手切牛頸脊(小)$198 牛肉有一定厚度 油脂分佈平均 入口牛味濃郁 好好食🤤🤤打邊爐少不了鳥冬吧 沒有想到居然一份咁抵食份量超多👍👍稻庭烏冬滑溜溜 有埋澱粉夠曬滿足!我同朋友呢次晚餐都十分滿意,下次有更多的人會選擇在這裡聚🥳

打邊爐少不了鳥冬吧 沒有想到居然一份咁抵食

份量超多👍👍稻庭烏冬滑溜溜 有埋澱粉夠曬滿足!

我同朋友呢次晚餐都十分滿意,下次有更多的人會選擇在這裡聚🥳
平時都好想黎依度試吓,但每次都見到好多人,冇book位永遠都食唔到。諗住今日元宵節,特登book位黎食,不過係失望而回。未必會有下一次。Book咗九點鐘,八點半喺附近已經收到電話可以有枱上去,咁就提早咗上去,上到去Food server好有招呼,埋到枱已經有九味調味料準備好叫咗半隻雞煲,頂級本地手切鮮肥牛頸脊,澳洲和牛、墨魚滑、蝦滑、生菜、粟米、響鈴、午餐肉雞煲個味道幾好,但係碟牛頸脊同埋澳洲和牛非常失望😞碟牛頸脊我哋兩個人每人食咗一件,我忍唔住同Food server講碟牛頸脊可能有少少問題,無牛味之餘又起渣,咁店方都好好同我地換咗另外一碟安格斯牛頸脊,不過換完之後,同坊間嘅安格斯牛頸脊都好有出入,除咗非常薄切之外,咬口都比較韌同埋好乾身。另外一碟澳洲和牛亦都出現一樣嘅問題,所以對於牛肉呢方面完全失望😞其他嘅配料亦都冇特別嘅問題又或者優點所以以一個樓上鋪來講,今日消費嘅價錢未必會再去。不過要讚一讚嘅係,food server嘅態度幾好,好友善👍🏼

雞煲個味道幾好,但係碟牛頸脊同埋澳洲和牛非常失望😞

其他嘅配料亦都冇特別嘅問題又或者優點

調味料
澳洲和牛
本地手切鮮肥牛頸脊
2019-02-19
調味料
2019-02-02 563 浏览
之前黎巧得鍋,都係食晚餐佢嘅火鍋真係冇得彈呀!但係今日,我就同朋友選擇咗嚟呢度食午餐午市套餐嘅選擇都幾多種類,除咗有亞洲嘅食物之外,仲有日本烏冬又有湯飯。除咗平時普通飲品之外,就仲有梳打特飲添。只要叫午市套餐,都有新鮮菜沙律。我哋接近午餐時段過咗先嚟,所以都10分寬敞同行朋友叫咗口水雞,醬汁好多仲有埋皮蛋添。味道10分濃郁,🍽而且雞件都好滑唔會感覺好鞋。甩甩地嘅口水醬汁用嚟送飯就啱晒啦。😛之後叫咗呢個花膠養生烏冬,🙂🙂睇落湯底好似淡淡地,但食落口係充滿咗濃厚雞湯嘅味。烏冬吸收左濃雞湯味,食落養生有健康。大大舊花膠😊😊😊黏黏的花膠配埋冬菇香最後,套餐又連埋餐飲^_^
之前黎巧得鍋,都係食晚餐佢嘅火鍋真係冇得彈呀!
但係今日,我就同朋友選擇咗嚟呢度食午餐

除咗平時普通飲品之外,就仲有梳打特飲添。
只要叫午市套餐,都有新鮮菜沙律。
我哋接近午餐時段過咗先嚟,所以都10分寬敞
同行朋友叫咗口水雞,醬汁好多仲有埋皮蛋添。
烏冬吸收左濃雞湯味,食落養生有健康。
大大舊花膠😊😊😊黏黏的花膠配埋冬菇香

最後,套餐又連埋餐飲^_^
2019-01-25 3526 浏览
今日去官塘找朋友一聚。 大家還未午飯, 剛巧見到此在1/F的食肆, 便走上去。 我們到達時已是下午二時, 見店員忙於清理客人剛走的餐枱, 可見午市應有很多客人光顧。除午市套餐外, 還有其他火煱丶刺身和小食。因為時間關係, 只可怱怱吃個午飯, 就簡單的㸃兩個午市套餐吧。 午市套餐包括時令前菜及高原野生蕎麥茶, 還免加一服務費, 頗實惠呢。 高原野生蕎麥茶 : 倒出蕎麥茶時, 心想套餐價格不高, 蕎麥茶可能是淡淡的吧。 但清清的茶卻帶有濃濃的蕎麥味 前菜 : 白芝麻蓮藕片。 蓮藕片爽脆清甜, 就算友人平日不喜吃蓮藕,也說這前菜好味道 咖喱豬頸肉飯 : 這個咖哩較似印度咖哩 (日式咖哩一般偏甜和稠身), 咖哩不太辛辣, 但味道較濃烈。 咖哩汁和白飯是好配搭, 加上豬頸肉, 友人一口接一口停不了, 快速吃完 海鮮濃湯烏冬 : 我就想吃得清淡一點, 故點了這個烏冬。 魚湯底美味, 除了有大蜆丶墨魚和鮮蝦, 亦有很多蕃茄和木耳。 海鮮新鮮, 加上滑滑的烏冬, 美味! 特飲 : 生果特飲梳打特飲 (奇異果蓉丶鮮雜果丶薄荷葉 - 原價$32)丶 藍草莓梳打特飲 (草莓蓉丶士多啤梨丶

除午市套餐外, 還有其他火煱丶刺身和小食。

高原野生蕎麥茶

前菜 : 白芝麻蓮藕片

咖喱豬頸肉飯

海鮮濃湯烏冬

特飲 : 生果特飲梳打特飲 (奇異果蓉丶鮮雜果丶薄荷葉 - 原價$32)丶 藍草莓梳打特飲 (草莓蓉丶士多啤梨丶蝶豆花丶薄荷葉 - 原價$32)。 午市下午2時後入座, 特飲只需加$8
兩款特飲外觀上已很吸引。 飲下去不太甜, 還有很多新鮮生果粒, 感覺清爽新鮮。

梳打特飲

海鮮濃湯烏冬
梳打特飲
  • 前菜:白芝麻蓮藕片
2019-01-23 416 浏览
冬天,每一天都是吃火鍋的季節!今天便和朋友相約來到巧得鍋朋友以前來過此餐廳,所以提醒我一定要預早訂位。七時多到達餐廳已經差不多滿座,果然是要預訂座!今天我們點了沙嗲火鍋湯底。沙嗲火鍋湯底並不簡單,湯底內還有芽菜、蓮藕、金菇等等,很足料呢!今天點了餐廳推介的本地手切牛頸脊,牛頸脊的部位活動比較多,因而脂肪較少,但是肉質鮮嫩,一點也不韌。其次我覺得最抵吃的是蔬菜,油麥菜拼西洋菜兩者加起來只是$43,份量充足!另外朋友說要點小食百花油炸鬼試試,油炸鬼配上蝦肉,再點上果醬一起入口,香脆可口帶有甜味,特別的小食。還點了一些火鍋料,長城午餐肉、山根、貢丸、稻庭烏冬等!我和朋友也覺得餐廳的貢丸特別香,堅好吃,但因為我們雙拼了午餐肉,每人只分到兩粒。下次再來的時候,一定會單點!吃火鍋的好處是可以和朋友一起詳談,最後兩人吃了五百多元,過了一個愉快的星期三😆
冬天,每一天都是吃火鍋的季節!今天便和朋友相約來到巧得鍋
朋友以前來過此餐廳,所以提醒我一定要預早訂位。

本地手切牛頸脊

本地手切牛頸脊
油麥菜拼西洋菜
百花油炸鬼
2019-01-22 365 浏览
一行十多人一起去試,首先,個多星期前在openrice booking,心血來潮飯前兩個鐘打去confirm,點知,無booking(應該是沒有check)然後說轉頭回覆。好在有枱給我先來是送的花竹蝦刺身兩食,好好食!有heart的(要一讚的是同行四個小朋友沒計茶介等等但有送蝦這是)然後就是紫蘇蝦餅,好清新,還order多一個round.其餘的食物不過不失,質素平實驚喜欠奉我們叫了一堆椒鹽小食,蠔仔不用試,9肚魚送酒好好,其餘的沒太特別。以KT來說還有其他更好的選擇
一行十多人一起去試,

好在有枱給我

先來是送的花竹蝦刺身兩食,好好食!有heart的
(要一讚的是同行四個小朋友沒計茶介等等但有送蝦這是

然後就是紫蘇蝦餅,好清新,還order多一個round.

其餘的食物不過不失,質素平實驚喜欠奉

以KT來說還有其他更好的選擇
2019-01-15 5907 浏览
今日去觀塘買完嘢, 就同老公提議食呢一間。一坐落店員就俾個九宮格你揀醬料,我同老公二話不說就揀自己最鍾意的醬料。一睇張點菜紙,太多嘢揀,又可以食刺身,雞煲,打邊爐…最後我哋揀咗套餐,選擇打邊爐。如果人多,都可以只叫兩set套餐。前菜麻辣雲耳係我同老公輪住搶嚟食,味道調得不錯,微辣,好開胃。涼拌蓮藕,蓮藕爽脆。玉竹薏米乳鴿鍋乳鴿喺我哋由頭食到尾,肉質都係好鮮嫩的。 湯底有魚骨湯味, 仲有幾隻花膠。巧得牛肉拼盤入面有五種精選,牛頸脊、金錢、牛肩、安格斯牛柳粒和牛脷。我同老公都覺得牛頸脊最正,肉質滑身。巧得大拼盤鑽石蜆新鮮甜美, 蠔肥美鮮甜, 蝦丸墨魚丸彈牙,食呢個拼盤的時候,建議最後先落羊肉餃,因為羊肉餃可以蓋過曬成窩湯底的味道。巧得蔬菜盤南瓜冬瓜軟身甜美,番茄多汁,金菇菜軟滑。 其他菜都係新鮮爽脆。豐香紅顏 新鮮榨的,唔係個啲博命落糖水,有濃烈的木瓜味同埋細小的甘筍粒。藍草莓睇到個顏色好夢幻好靚,味道亦都唔錯。甜品係牛乳杯同埋藍莓杯,真係唔講得笑,連個甜品都咁好食。
今日去觀塘買完嘢, 就同老公提議食呢一間。
一睇張點菜紙,太多嘢揀,又可以食刺身雞煲,打邊爐…

涼拌蓮藕,蓮藕爽脆。

玉竹薏米乳鴿鍋
巧得大拼盤

巧得蔬菜盤

豐香紅顏

藍草莓
睇到個顏色好夢幻好靚,味道亦都唔錯。

甜品係牛乳杯同埋藍莓杯,真係唔講得笑,連個甜品都咁好食。
2019-01-10 518 浏览
見網上好評如潮便決定去試試看果然沒有失望,地方算較容易找到環境乾淨,亦不會太逼安排座位後便有九宮格醬料先點了小食椒鹽白鱔球嘢味香口而且啖啖厚肉,炸粉不厚不會蓋過白鱔的味道火鍋材料很快便上檯,單憑外表已經覺得用料上乘本地手切牛頸脊紋理清晰油脂分佈自家製水餃飽滿,內裡的蝦非常彈牙 加$10便可以雙拼,方便得幾個人打邊爐的朋友選了手打墨汁墨魚丸,味道甚佳蔬菜方面有打邊爐少見的芥蘭和近排喜歡的蓮藕加$5便可以雙拼,分量亦不少整體也是很滿意
見網上好評如潮便決定去試試看
果然沒有失望,地方算較容易找到
環境乾淨,亦不會太逼
安排座位後便有九宮格醬料

先點了小食椒鹽白鱔球
嘢味香口而且啖啖厚肉,炸粉不厚不會蓋過白鱔的味道

火鍋材料很快便上檯,單憑外表已經覺得用料上乘
本地手切牛頸脊紋理清晰油脂分佈

自家製水餃飽滿,內裡的蝦非常彈牙
加$10便可以雙拼,方便得幾個人打邊爐的朋友
選了手打墨汁墨魚丸,味道甚佳

蔬菜方面有打邊爐少見的芥蘭和近排喜歡的蓮藕
加$5便可以雙拼,分量亦不少
整體也是很滿意
2019-01-10 228 浏览
早兩天天氣凍凍地,最適合打邊爐。朋友話試下呢間正評幾多的火鍋店,就如試下。首先,要提早booking, 都幾full下。Waiter 有禮貌,招呼好好。我們叫左火煱set 每人268元,可自己揀肥牛定海鮮刺身,湯底一種及兩杯飲品兩杯甜品。我們揀左花膠湯底,湯底簡直可以飲的老火湯。食物方面揀左肥牛,牛有牛味,冇筋正忘記講前菜,藕片少少麻棘,黑木耳香。甜品一大盤只可揀一少杯,受得甜的我拿了咖啡奶凍,畫上完美句號。