2019-08-08 69 浏览
琴日去食,服務食物算ok。環境都算可以,係工廠區果頭,地鐵行去都算快。個餐係幾好,湯底都有成條魚...另加嘅鴨血、鵝腸都好食不過最失敗係個餐明明有野飲甜品跟,侍應問都冇問老細如果見到有冇回應!

個餐係幾好,湯底都有成條魚...另加嘅鴨血、鵝腸都好食

不過最失敗係個餐明明有野飲甜品跟,侍應問都冇問

老細如果見到有冇回應!
2019-08-03 92 浏览
會員可以經網站訂位, 仲有25里數送呀。餐廳係觀塘站B出口, 左手邊直落地面向前行見到馬會, 再左轉直行就到, 大約5-6分鐘。避過午飯人潮,一坐低職員已奉上新鮮沙律及一壺蕎麥茶, 好中意飲野生蕎麥茶。前菜方面,麻辣雲耳非常惹味和開胃,雲耳爽口,醬汁麻而不太辣。涼拌蓮藕口味較為清淡,但蓮藕的爽脆是其他食物難以取代。百花油炸,將油炸鬼內部挖空,加入新鮮手打的蝦肉,再以炸的方式烹調,溫度十分高,配上士多啤梨汁,味道酸酸的,令人十分開胃,口感外脆內軟,十分特別,十分創新。
2019-08-02
2019-07-16 160 浏览
一試個湯底已經愛上了,大大隻花膠,濃濃的烏雞湯,真係想飲晒佢。牛肉拼盤:肉質不錯,牛肉味濃,但好薄。大拼盤樣樣都好正,只係帶子無鮮味。蔬菜盤新鮮,兩個小食都好味份量完全唔少。仲包特式飲品。唔好以為工廠區無裝修,呢度環境都不錯,碗碟都好靚架,服務好。
套餐
套餐
2019-07-14 166 浏览
星期六在觀塘是很多人的,所以我和朋友決定去工廠大廈那邊,遠離人群在路上看到這間餐廳免加一又送飲品,所以便試一試午餐選擇都算多,有飯有烏冬亦有魚生店員說今天魚生返貨非常新鮮,所以我們點了一個魚生飯和烏冬一坐下店員立即送上沙律菜,餐具用上玫瑰金,給人乾淨舒適的感覺,一點也不像是火鍋店花膠冬菇養生雞湯烏冬 - 花膠和冬菇份量都不算少,湯底亦非常濃,有杞子及桂圓熬製,十分養生花膠不是很細很薄的那種,十分足料!烏冬要加$5,但是用的是稻庭烏冬,非常QQ和煙韌極品魚生丼 - 賣相非常色彩繽紛,魚生有牡丹蝦,三文魚,劍魚,帶子,油甘魚,北寄貝和八爪魚,而且都是厚切的,新鮮程度可以媲美正宗日本餐廳!魚生丼還有一個海膽三文魚子手卷,都是一些貴價食材!這個魚生丼性價比真的很高!想不到這間火鍋店的午餐都可以這麼高質,特别是魚生丼!下次午餐都要再來試一試其他食物

在路上看到這間餐廳免加一又送飲品,所以便試一試

午餐選擇都算多,有飯有烏冬亦有魚生

店員說今天魚生返貨非常新鮮,所以我們點了一個魚生飯和烏冬

午市前菜

花膠冬菇養生雞湯烏冬

花膠不是很細很薄的那種,十分足料!

烏冬要加$5,但是用的是稻庭烏冬,非常QQ和煙韌

極品魚生丼
本來是想與同事在酒家食飯,但預訂較遲,所以就揀左呢間打邊爐。店鋪不大,一行十人坐幾張台併合既位有些小逼,台與台之間既空間較細,不算很舒服。叫了4個鍋,其中一個是烏雞鍋,夠鮮甜入味印象深刻,其他的都中上,湯底材料足夠,非用高湯就算。席間點了一大堆野食,上菜速度尚可,偶有要催單情況,材料都是不錯的,聖子大隻夠甜,牛肉有少許肥,但切得有厚度,富有口感。最後點了魚生,厚切、冇雪味做得不錯。整體上,除空間感同埋冷氣不足外,都表現不錯。

2019-07-13 170 浏览
每人包一杯飲品,沙冰都夠飲,幾大杯。前菜兩小碟幾開胃,不過不失。雞煲好味偏向甜一啲都唔麻,叫咗小辣都唔係好辣,但係份量偏小。。不過加咗湯/水之後變得好淡,普通六熟啲嘢咁, 可以接受,因為食雞煲都係咁。佢啲份量全部都係set 定,女仔來講就夠飽嘅!仲淨左少少。我哋仲另外加咗個油炸鬼蝦,油炸鬼入邊包左啲蝦膠,OK啦。。唔係話好驚喜。呢個唔記得影相。牛肉粒唔好食,好硬!牛展都麻麻哋,有啲古怪拎黎打邊爐。但係其他牛就好食嘅!海鮮拼盤不過不失,每款野每人有一粒,有個羊肉粟米餃子我覺得唔好食。。。冇咩特別野。菜都冇咩特別。整體來講呢一度係適合一大班人吹水食嘢,因為地方大,服務都快,服務員質素幾好!
每人包一杯飲品,沙冰都夠飲,幾大杯。

前菜兩小碟幾開胃,不過不失。

雞煲好味
偏向甜
一啲都唔麻,叫咗小辣都唔係好辣,但係份量偏小。。
雞煲

菜都冇咩特別。

雞煲
  • 巧得招牌雞鍋
2019-07-11 4146 浏览
曾經去過巧得鍋食過LUNCH, 真係好回味。難得今日去左觀塘開會, 一於再去食多次。小提示: Openrice會員可以經網站訂位, 仲有25里數送呀。餐廳係觀塘站B出口, 左手邊直落地面向前行見到馬會, 再左轉直行就到, 大約5-6分鐘。避過午飯人潮,一坐低職員已奉上新鮮沙律及一壺蕎麥茶, 好中意飲野生蕎麥茶, 好香好清潤。睇下餐牌, 選擇也很多, 價錢都唔貴,由$48起, 食物方便有招牌咖喱系列, 養生清雞湯飯, 壽司, 魚生丼, 四川麻辣紅薯粉等等….我和同事選擇左 :角切魚生丼 $68壽司盛(12件) $68餐廳推廣2:00後入座仲可以送飲品, 我地都各加左$8 轉特飲, 分別有 :鮮果梳打特飲檸檬青蘋果梳打時令前菜新鮮沙律菜配上芝麻汁, 開胃極佳。角切魚生丼角切魚生丼內有八爪魚,三文魚,劍魚腩,蝦, 玉子, 北寄貝手卷等等, 角切魚生係大大粒, 新鮮度高, 而且份量好多, 性價好高, $68的確抵食又好味。壽司盛(12件)同事點的壽司盛一上枱, 我地都不禁嘩一聲, 共有12件大大的壽司, 真係好夠飽肚, 不止魚生,連海膽都好新鮮,呢個壽司盛真係2個人都夠。鮮果梳打特飲天時咁熱,
曾經去過
巧得鍋

野生蕎麥茶

我和同事選擇左 :

角切魚生丼 $68
壽司盛(12件) $68

時令前菜
新鮮沙律菜配上芝麻汁, 開胃極佳。

鮮果梳打特飲
天時咁熱, 睇到已經好想飲, 入面有火龍果,菠蘿粒粒, 好解暑。

檸檬青蘋果梳打
同事點的梳打, 因為有蝶豆花, 青蘋果蓉, 所以顏色鮮艷, 入口清涼, 味道帶微酸, 醒胃醒神
鮮果梳打特飲, 檸檬青蘋果梳打

短短的一小時LUNCH TIME, 可以食到咁豐富的午飯, 真係好正。仲有而家咁熱, 飲多幾杯蕎麥茶真係好消暑呀 !
午餐
野生蕎麥茶
鮮果梳打特飲, 檸檬青蘋果梳打
2019-07-06 3506 浏览
食好西的季節又來臨,一定要約朋友出來短聚,分享美食。朋友推介我到巧得鍋,雞煲,火鍋,刺身,一店俱備,我被他的分享吸引了,決定要前往一試究竟。我們點了巧得set,套餐包括了前菜,鍋物,主食等等,非常豐富,事實也有滿滿的驚喜。前菜方面,麻辣雲耳非常惹味和開胃,雲耳爽口,醬汁麻而不太辣。涼拌蓮藕口味較為清淡,但蓮藕的爽脆是其他食物難以取代。至於巧得鍋物,我們點了招牌雞煲(bb辣)。雞肉嫩滑,滲透了花椒味,很惹味,配料十分豐富,三色椒很爽甜,不會被花椒味蓋過。而芫茜的香味為雞煲帶來更多層次的味道。 牛肉拼盤的份量一點也不吝嗇, 包括了安格斯牛頸脊,牛肩胛,牛柳粒和牛脷。第一次打邊爐吃牛舌,牛舌牛味濃郁,也吃到肉的纖維卻仍保持軟淋,我和朋友爭著要吃。其他的牛肉 也是非常新鮮,高質。拼盤亦非常豐富,我們最欣賞的是海鮮。帶子尺寸很大,煮過後也沒有縮水,啖啖鮮味,清爽而有彈性。日本廣島蠔非常肥美,帶有濃郁的蠔味。 飲品方面,熱情果沙冰 非常解膩,酸甜開胃。朋友點了一杯特飲,內含新鮮水果,並用奇異果汁做基底,清新可口。體驗過巧得鍋食物的分量和質素,絕對是性價比高的一餐。下次要再試試其他鍋底和食物。 順帶
食好西的季節又來臨,一定要約朋友出來短聚,分享美食。朋友推介我到巧得鍋,雞煲火鍋刺身,一店俱備,我被他的分享吸引了,決定要前往一試究竟。

體驗過巧得鍋食物的分量和質素,絕對是性價比高的一餐。下次要再試試其他鍋底和食物。 順帶一提,這裏的服務很貼心。 一方面店員態度很好,經常留意著我們的進食情況,主動幫忙加湯和換碟,另一方面,枱的側旁有usb充電位,很體貼。
  • 牛肉拼盤
2019-06-27 168 浏览
為食妹又出動搵食,觀塘美食眾多真是食極都食唔曬難得舊同事終於忙完,即刻約佢食飯順手聽下佢訴苦原先以為巧得鍋只係一間火鍋店去到先發現原來係一間又燒肉又火鍋的舖頭 可以一餐滿足你烤肉同火鍋,唔同人的需要由於我哋人少,所以簡左食火鍋火鍋配料都非常之多選擇我哋費事諗,所以叫set湯底簡左 滋潤花膠燉竹絲雞鍋湯底鮮甜用料足花膠更加有成日手掌咁大長套餐配料都幾多款式巧得牛肉拼盤款款牛都可以试下花紋都好靚整體的牛都唔錯,而有牛味安格斯牛柳粒👍出面的牛柳粒 通常都煮到熟嗰陣時已經好嚡口呢間做得唔錯,仲可以保持嫩滑飲品方面侍應教路簡特色飲品抵d鮮果特飲味道唔假,仲有生果粒咬下👍
為食妹又出動搵食,觀塘美食眾多
真是食極都食唔曬

難得舊同事終於忙完,即刻約佢食飯順手聽下佢訴苦

原先以為巧得鍋只係一間火鍋
去到先發現原來係一間又燒肉又火鍋的舖頭
可以一餐滿足你烤肉同火鍋,唔同人的需要
由於我哋人少,所以簡左食火鍋
火鍋配料都非常之多選擇
我哋費事諗,所以叫set

湯底簡左 滋潤花膠燉竹絲雞鍋
湯底鮮甜用料足
花膠更加有成日手掌咁大長

套餐配料都幾多款式

巧得牛肉拼盤
款款牛都可以试下
花紋都好靚
整體的牛都唔錯,而有牛味

安格斯牛柳粒👍
出面的牛柳粒 通常都煮到熟嗰陣時已經好嚡口
呢間做得唔錯,仲可以保持嫩滑

飲品方面
侍應教路簡特色飲品抵d
鮮果特飲
味道唔假,仲有生果粒咬下👍

• 巧得牛肉拼盤
  • 鮮果特飲
  • 滋補花膠燉竹絲雞鍋
2019-06-21 116 浏览
我心心念念想了好久的烤肉终于吃到了..最后点多了肉吃到吐,没烤的肉和刚上的乌冬面都打包回家了芝士焗虾特别好吃!!!!!三个人消费了551元,其实不用点那么多肉的,吃肉真的很容易饱!
我心心念念想了好久的烤肉终于吃到了..

最后点多了肉吃到吐,没烤的肉和刚上的乌冬面都打包回家了

芝士焗虾特别好吃!!!!!

2019-06-15 236 浏览
聽聞觀塘有間火鍋質素都唔錯,試下先地點都算易搵,在工業大廈上一層樓就見到。原先都有些擔心只得2個人,食唔到太多款式。好彩有2人套餐,裡面包括個併盤樣樣有些。有9宮格調味料任選比平時打邊爐成日都無位放食物,今次好得多,張枱好闊落,無咁迫。個爐是凹左落去,設計不錯,方便睇到個鍋有咩。呢度d服務態度都不錯,無論想調較大細火,想拎材料,員工都自動行過來幫忙,值得讚!我地選了濃湯極品海鮮鍋做湯底。海鮮是另上的,可以自己慢慢加落去。牛肉併盤+蔬菜併盤賣相好吸引。2人餐所包的併盤,包括:大扇,礸石蜆,日本廣島蠔,日本蟹柳,蜂巢豆腐,手打蝦丸,墨魚丸,蔬菜安格斯牛肉餃及牛肝菌羊肉餃,都幾豐富。套餐還有飲品及前菜
聽聞觀塘有間火鍋質素都唔錯,試下先

地點都算易搵,在工業大廈上一層樓就見到。

原先都有些擔心只得2個人,食唔到太多款式。
好彩有2人套餐,裡面包括個併盤樣樣有些。

有9宮格調味料任選

呢度d服務態度都不錯,無論想調較大細火,想
拎材料,員工都自動行過來幫忙,值得讚!

牛肉併盤+蔬菜併盤賣相好吸引。

巧得牛肉併盤

套餐還有飲品及前菜

涼拌蓮藕

麻辣雲耳
2019-05-16
巧得牛肉併盤
2019-06-13 112 浏览
之前黎過呢間打邊爐都幾唔錯,今日就黎試下佢既午餐原來都幾多款式揀....有湯飯、咖哩、烏冬同口水雞飯份量普通,女仔食應該都係啱啱好夠飽個口水雞同海南雞都幾受歡迎,同事想叫海南雞都無哂,口水雞就得返一份口水雞都幾辣下....伴碟既皮蛋配合佢D汁食又幾夾喎雞肉都幾嫩滑,雞皮好滑仲有少少啫喱狀,雖然對我黎講真係辣左少少....不過就越食越滋味下次早少少黎試埋佢個海南雞先....見隔離枱食都好似幾正咁....餐廳座位都算坐得舒服,跟餐仲有餐前小食送,次次都係送沙律,野飲都係大路既奶茶咖啡不過值得一提係佢地每枱都會有茶壺俾你自己倒黎飲,反而呢個免費茶又唔錯,好香炒米味,同埋夠熱唔會凍哂,仲好飲過啲咖啡或茶
之前黎過呢間打邊爐都幾唔錯,今日就黎試下佢既午餐

原來都幾多款式揀....有湯飯、咖哩、烏冬同口水雞飯
份量普通,女仔食應該都係啱啱好夠飽

口水雞都幾辣下....伴碟既皮蛋配合佢D汁食又幾夾喎

题外话/补充资料: 出餐其實都算慢
2019-05-28
  • 免費茶
2019-06-10 127 浏览
趁今日補返慶祝母親節,見到依間好多贊,就試試佢。這間優質店名叫巧得鍋,店舖標榜嚴選世界各地及本地優質食材,而且湯底和配料,大都是自家製,夠曬心思。巧得鍋物,巧得招牌雞鍋是走辣的,醬汁美味獨特,配菜豐富而雞肉嫰滑多汁,每件雞都好入味夠惹味。巧得牛肉拼盤有安格斯牛頸脊 、 安格斯牛肩胛 、 安格斯牛柳粒 、牛脷同金錢牛展母親係牛魔王這盤齊晒唔同種類既牛肉。玉竹薏米乳鴿鍋,乳鴿喺我哋由頭食到尾,肉質都係好鮮嫩的。 湯底有魚骨湯味, 仲有幾隻花膠。總體來講食物都算唔錯。
2019-06-04
2019-06-08 131 浏览
去觀塘想打邊爐,找來這間小店。鋪頭蠻大,環境寬敞明亮。不少沙發檯可以自成一角,坐得舒服本來一心只是打邊爐,但見到原來有雞煲,亦有自己動手煎食物之選。多元化對客人來說實在不錯於是我們點了雞煲+邊爐的二人餐雞煲秘製好入味,打邊材料包括有各種部位的靚牛,有靚海鮮還有菜籃及特色飲品甜品。full set實在無得歎真心欣賞個爐的設計,唔會吹到成面煙兩個人飽到捧住肚走太正!!值得再來(p.s.網上訂檯有優惠或儲里數)
去觀塘想打邊爐,找來這間小店。
鋪頭蠻大,環境寬敞明亮。不少沙發檯可以自成一角,坐得舒服

多元化對客人來說實在不錯

於是我們點了雞煲+邊爐的二人餐

真心欣賞個爐的設計,唔會吹到成面煙

兩個人飽到捧住肚走
太正!!
值得再來

(p.s.網上訂檯有優惠或儲里數)
2019-06-02
2019-05-27 172 浏览
臨時補返慶祝母親節,見到依間好多like 就試試佢。又好彩下午打去book 夜晚仲有位。。。餐廳喺觀塘工廈入面,唔算難搵。一去到被安排坐中間一張4人枱,但同隔離張4人枱只有一條地鐵月台gap 同列車距離之隔,感覺不太良好。但由於店員話其他卡位已有客訂左,所以安排後面另一張4人枱。不過隔一陣已經有人坐隔離枱,實行2枱唔識嘅人好似一齊坐咁。由於好即興,所以都無乜做research, 黎到見到有乜就叫乜。鍋底叫左咸菜豬肚鍋,正常水準,少量胡椒味,本人中意食辣所以如果胡椒味重d 會更歡喜。火鍋料:全晚埋單$977, 3個人食可以話唔算貴。環境稍為逼左d,無計啦香港土地問題嚴重。不過要讚嘅係員工服務都唔錯!
火鍋料:
牛頸脊