2023-09-08 40 浏览
根據我身邊既人而自我得出既非正式統計,很多女生都鍾意食辣🫢而且對川辣特別情有獨鍾,我本人就係其中一個。今晚同朋友去完旺角Aeon掃貨,見到新開一段時段呢間川菜,坐位主打卡位,坐得舒服,啱晒我哋一袋二袋。反正我同朋友都好鍾意食辣嘢,於是就入去試試吧!我哋叫咗個二人套餐:🌶️前菜:麻辣粉皮- 用麻辣汁伴隨粉皮,粉皮都幾清爽,餐前小食嘅開胃菜。🌶️小菜:乾煸四季豆 - 有肉碎爆香,四季豆走左油食落去好香,炒得好爽唔會過老。🌶️招牌菜:水煮牛肉 - 牛肉好嫩滑,唔會太肥膩,下邊有少少薯粉同埋芽菜,仲有萵筍,配搭合適。🌶️乾鍋:牛柏葉、豬皮、薯粉 - 自選左呢三個配料,辣椒爆得好香,紅薯粉索滿晒汁。🌶️甜品 : 紅糖糍粑 - 軟綿綿嘅甜品,配上唔會太甜嘅紅糖汁,作一個完美嘅句號重有白飯 兩個
我哋叫咗個二人套餐:

重有白飯 兩個
2023-09-03 274 浏览
同朋友🧒一齊喺旺角,天氣勁熱,朋友🧒話想食辣嘢開胃啲,咁我哋就行吓望吓,見到呢間川菜館,朋友🧒話不如就呢間啦,咁我梗唔反對啦,於是我哋就入咗去開餐🤣$298 二人餐,包括咗:- 冷盤1款- 小菜1款- 招牌菜一款(細份)- 自選干鍋3款餸- 絲苗白飯2碗- 黃金糍粑4件冷盤1款:揀咗「泡椒魚皮」:魚皮好爽脆,凍凍哋,夠晒辣,好開胃😋小菜1款:揀咗「秋葵炒腩片」:腩片半肥瘦好甘香,用秋葵炒,感覺清新啲🤣招牌菜一款(細份):揀咗「酸菜魚」:湯底味道濃郁,魚片浸喺湯裏邊,除咗有魚片本身嘅鮮味,仲吸收咗湯底嘅味道,食落就好惹味🤩自選干鍋3款餸:口味揀咗「麻辣」,辣度揀咗「BB辣」,3款餸揀咗「豬頸肉+雞軟骨+涼瓜」,炒得好香口,雞軟骨硬硬哋脆脆哋,豬頸肉爽滑,苦瓜苦苦哋不過一啲都唔澀🤩黃金糍粑4件:甜甜哋,外皮脆脆哋🤩$32「好X大杯凍檸檬茶」:叫咗2杯,少冰少甜,真係好大杯,凍冰冰,有5-6片檸檬🤩,配合濃味嘅川菜,飲落特別 refreshing 🤣

$298 二人餐,包括咗:
- 冷盤1款
- 小菜1款
- 招牌菜一款(細份)
- 自選干鍋3款餸
- 絲苗白飯2碗
- 黃金糍粑4件

黃金糍粑4件:甜甜哋,外皮脆脆哋🤩

人均$150起|油麻地|川菜|川辣皇來到花園街,朋友突然想吃川菜,就當然要推介我最喜歡的飯堂了!這裏的二人套餐,只需要$298 ,便可以吃上冷盤、小菜、招牌菜、乾鍋、糍粑等等,在香港這個百物騰貴的社會,簡直是超值!推薦的是他們的招牌菜之一,秋葵炒腩片。這道菜以鮮嫩的腩片和爽脆的秋葵為主角,加上獨特的調味料和麻辣醬,每一口都充滿了豐富的口感和辣味,絕對是辣味愛好者的最愛。水煮牛肉這道菜以嫩滑的牛肉片搭配豆芽和其他新鮮的蔬菜,再以麻辣湯底燉煮而成。牛肉保持了其柔嫩的口感,湯底則散發出濃厚的辣椒香氣,絕對是一道令人垂涎欲滴的美味佳餚。干鍋我們選擇了炸蓮藕、雞件和豬皮為主要配料,再加上各種香料和調味料,經過熱炒而成。每一口都充滿了酥脆的口感和香辣的味道,絕對是一道色香味俱全的美味佳餚。黃金糍粑這款傳統的甜點由糯米粉和黃豆粉製成,外層金黃酥脆,內裡軟糯香甜,絕對能滿足你的甜品嗜好。超大杯的凍檸茶這杯凍檸茶不僅份量十足,而且口感清新,酸甜適中,絕對是消暑的最佳選擇。——————為食分界線——————📍 川辣皇 (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖人均消費: $150#mariofatfat
人均$150起|油麻地|川菜|川辣皇

水煮牛肉

干鍋

黃金糍粑

超大杯的凍檸茶

——————為食分界線——————
📍 川辣皇 (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖

人均消費: $150
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店 #川辣皇
2023-08-24 74 浏览
係旺角一諗唔到去邊度食嘢就會去花園街,貪佢成條街都係餐廳,實有一間啱食🤣呢間川菜餐廳之前好似冇見過,就入去試試啦!▫️晚市套餐 ($298) 4/5店員推薦我哋叫二人餐,套餐可以揀冷盤、小菜、招牌菜各一款,仲包3餸干鍋、2碗飯同甜品糍粑4件,見到已經覺得超級抵食🤩ღ 麻辣金錢肚金錢肚大大件,辣味十足夠曬惹味,咬落彈牙有嚼勁,底下仲有爽脆嘅青瓜伴碟,好開胃ღ 京蒽爆牛肉加埋京蔥同豆瓣醬一齊爆炒,味道香濃,牛肉亦好嫩滑,送飯一流!ღ 酸菜魚 - BB辣出面食細份都要200幾蚊,配料仲要額外加錢,呢個入面已經包埋薯粉同萵筍,魚片同薯粉嘅份量都幾多,非常足料!魚肉鮮嫩又冇骨,但係酸辣味唔夠濃,叫BB辣太睇少自己🫤ღ 自選干鍋 - BB辣揀咗茄子、肥腸同豬頸肉,全部都炒到好入味,肥腸冇怪味,豬頸肉爽口,香濃惹味,但我哋一樣覺得唔夠辣,下次真係要叫小/中辣😅ღ 黃金糍粑糍粑下面有超多黑糖醬,外層炸到金黃酥脆,入面軟糯煙韌,配埋黃豆粉同黑糖一齊食好滋味🥰▫️好X大杯凍檸茶 ($32) 4/5嚟到真係嘩一聲,檸檬茶超大杯,解辣一流,2個人share一杯都夠🤪呢個套餐真係性價比超高!分量又多又好味,最後食唔

▫️晚市套餐 ($298) 4/5

ღ 麻辣金錢肚

ღ 京蒽爆牛肉

ღ 酸菜魚 - BB辣

ღ 自選干鍋 - BB辣

ღ 黃金糍粑

▫️好X大杯凍檸茶 ($32) 4/5

呢個套餐真係性價比超高!分量又多又好味,最後食唔曬要打包拎走🙈

✨想睇更多食評就記得follow - hk_holidaydiary
2023-08-23 52 浏览
今晚與好姊妹到旺角吃飯,好姊妹喜歡吃辣,我們就選了新開的川辣皇。店舖裝修簡潔乾淨,牆上掛着一幅幅的特色食物相片和店名非常配合,令人恍如置身於四川的一間小舖內吃川菜。老闆娘非常友善,態度熱誠,介紹我們吃二人餐和大大杯飲品。我們二話不說就拿起餐牌選菜。冷盤、主菜、特色小菜到干鍋都有很多選擇,最後我們點了以下菜式:冷盤:麻辣粉皮。粉皮的口感彈牙,配上麻辣調味醬汁,辣味鮮明,這道冷盤的辣度和口感都非常出色。小菜:京蔥爆牛肉。牛肉煮得剛好軟嫩,搭配上京蔥的香氣,味道鮮美。調味剛好,不會太鹹或太油膩,配白飯一流。招牌菜:招牌酸菜魚是整餐中的亮點。酸菜魚的湯底酸辣可口,魚肉鮮嫩多汁。酸菜的酸味和魚的鮮甜完美結合,帶來一種獨特的風味。湯底中的配料也很豐富,有酸菜、豆芽、豆皮等,增添了口感的層次感。自選干鍋:我們起初不知道什麼是干鍋,經查詢後,原來干鍋(Dry pot),又名乾鍋菜,川菜的製作方法之一,起源於四川省綿陽市和德陽市。其特點是口味麻辣鮮香。我們選擇了金錢肚、豬頸肉和秀珍菇,搭配辣度選擇了BB辣。干鍋的烹調方式保持了食材的原汁原味,金錢肚入口軟嫩,豬頸肉肥瘦相間,秀珍菇帶有淡淡的香味。辣度適中

自選干鍋:我們起初不知道什麼是干鍋,經查詢後,原來干鍋(Dry pot),又名乾鍋菜,川菜的製作方法之一,起源於四川省綿陽市和德陽市。其特點是口味麻辣鮮香。我們選擇了金錢肚、豬頸肉和秀珍菇,搭配辣度選擇了BB辣。干鍋的烹調方式保持了食材的原汁原味,金錢肚入口軟嫩,豬頸肉肥瘦相間,秀珍菇帶有淡淡的香味。辣度適中的BB辣增添了干鍋的風味,原來這種烹調方法真的十分惹味。

飲品:我們選了超大杯檸檬茶,真是十分大杯,內有6片檸檬,size大了三倍。檸檬茶清涼解渴,檸檬的酸甜口感平衡了辣味菜餚的刺激。

甜品:黃金糍粑。糍粑外酥內軟,金黃色的外皮帶有微微的焦香,內裡的糯米餡料香甜可口,配上甜甜的醬汁,吃起來非常滿足。

套餐還有兩碗白飯,能夠搭配上所有的餸菜,讓我們不期然把白飯也吃清光了。

這個二人套餐份量十足,惹味可口,實在值得推介。

辣妹今次又試新嘢🔥🔥位於花園街嘅川菜唔洗三百蚊就已經有冷盤 小菜 水煮牛 乾鍋 甜品🤫🤫每樣嘢份量仲好多 二人餐菜單選擇都多款款配搭都十分吸引 今次叫咗中辣多麻😌❤️‍🔥冷盤-麻辣蓮藕仔口感極爽脆 開胃味道方面除咗少少辣之外 仲有啲酸❤️‍🔥小菜-孜然排骨必點🫶🏻🫶🏻🫶🏻自己係屋企絕對煮唔到🤣🤣因為排骨好有鑊氣 乾身得黎又保留肉汁孜然香味十分濃烈 ❤️‍🔥招牌菜-水煮牛肉(細份)雖然只係細份嘅份量但牛肉絕對唔少😌肉質都滑仍有超吸汁嘅幼食薯粉❤️‍🔥乾鍋-雞軟骨 秋葵 四季豆叫咗咁多肉 當然要食吓啲菜🥰炒到麻、香、辣層次都帶出嚟全部配料十分入味 越食越過癮❤️‍🔥黃金糍粑有驚喜😚😚😚一口氣自己食咗三條😛外皮炸得香脆 內裏糯米煙煙韌韌裹上紅糖汁 黃豆粉 唔會過甜
辣妹今次又試新嘢🔥🔥位於花園街嘅川菜

必點🫶🏻🫶🏻🫶🏻
自己係屋企絕對煮唔到🤣🤣
因為排骨好有鑊氣 乾身得黎又保留肉汁
孜然香味十分濃烈

❤️‍🔥招牌菜-水煮牛肉(細份)
雖然只係細份嘅份量
但牛肉絕對唔少😌肉質都滑
仍有超吸汁嘅幼食薯粉

❤️‍🔥乾鍋-雞軟骨 秋葵 四季豆
叫咗咁多肉 當然要食吓啲菜🥰
炒到麻、香、辣層次都帶出嚟
全部配料十分入味 越食越過癮

❤️‍🔥黃金糍粑
有驚喜😚😚😚一口氣自己食咗三條😛
外皮炸得香脆 內裏糯米煙煙韌韌
裹上紅糖汁 黃豆粉 唔會過甜
2023-08-21 37 浏览
愛吃辣的朋友必食新開的川菜舗😍!店舖乾淨企理夠光猛👍🏻川菜烹調手法正宗,款款高質。提供各式各樣涼拌小食、川辣小炒、酸菜魚、水煮魚、雞煲和甜品等,可以滿足各種喜好和口味需求,適合跟家人朋友來聚會~晚市二人消費:$398 連加一服務費⭐️冷盤:麻辣涼拌魚皮魚皮爽口,味道香辣,好開胃~令人一口接一口。⭐️小菜:京蔥爆牛肉這牛肉經過醃製,因此口感十分嫩滑,而且在烹調過程中添加了大量的京蔥進行爆炒,使整道菜更加香甜,同時帶有濃厚的蔥香氣息!⭐️招牌菜:酸菜魚(細)絕對不能錯過的是那道香氣四溢的酸菜魚!份量十足,魚片極為滑嫩,搭配著美味的拌飯,絕對能滿足您的味蕾享受!此外,還配有大量的芽菜和薯粉,薯粉的硬度剛剛好,能夠讓您享受到飽足的口感。無論是口味還是份量,都絕對能讓您滿足!⭐️自選干鍋3款餸所有肉類都經經過走油,因此呈現外脆內嫩的口感,同時經過炒煮的過程,讓每一塊肉都充滿了濃郁的味道。這些菜肴的味道香辣並帶有微妙的孜然香氣,非常適合搭配米飯享用。此外,份量也十分慷慨!🤤⭐️黃金糍粑我的最愛😍 糍粑是比較大條的,炸得外脆內軟糯,配上大量的黑糖,吃起來更香!⭐️好X大杯檸檬茶 $32/杯名字沒改錯!必點!冰涼
愛吃辣的朋友必食新開的川菜舗😍!店舖乾淨企理夠光猛👍🏻川菜烹調手法正宗,款款高質。提供各式各樣涼拌小食、川辣小炒、酸菜魚、水煮魚、雞煲甜品等,可以滿足各種喜好和口味需求,適合跟家人朋友來聚會~

晚市二人消費:$398 連加一服務費

⭐️冷盤:麻辣涼拌魚皮
魚皮爽口,味道香辣,好開胃~令人一口接一口。

⭐️小菜:京蔥爆牛肉

⭐️招牌菜:酸菜魚(細)

⭐️自選干鍋3款餸

⭐️黃金糍粑

⭐️好X大杯檸檬茶 $32/杯
名字沒改錯!必點!冰涼清爽的口感能夠為您提供舒爽的享受,尤其是在品嚐辣味美食時,這杯檸檬茶更是最完美的搭配。它能夠中和辣味,讓您在享受美食的同時感受到清新的涼意人😆
旺角鬧市超大份量川菜推薦!第二次光顧了,服務員還是那麼熱情。這次看到有新出的二人餐 $298🌶️ 麻辣乾鍋 可自選3份餸加到乾鍋裡面,選了肥腸、牛肉片、四季豆。推薦他們家的肥腸,是炸過的,很香。🥓回鍋肉加了包菜一起炒,很有鍋氣,豬肉肥瘦均勻,而且切的厚度剛剛好,所以吃起來不老。🔥麻辣金錢肚底層舖了青瓜,金錢肚用的口水汁來涼拌,味道不錯。🦞香辣小龍蝦這個小龍蝦有驚喜!蝦的個頭不小,而且很新鮮,蝦頭很緊實,剝殼很容易。喜歡吃辣的朋友千萬不要錯過!💛黃金糍粑是用糯米做的,外脆里韌,特別好吃!🐔口水雞 例牌 $68醬汁是鹹辣口的,有很多白芝麻,吃起來很香。可以試試他們的飲料「好X大」系列,大大杯的飲料最適合搭配川菜一起吃。📍 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖💰 人均150

這次看到有新出的二人餐 $298
🌶️ 麻辣乾鍋

🥓回鍋肉

🔥麻辣金錢肚
底層舖了青瓜,金錢肚用的口水汁來涼拌,味道不錯。

🦞香辣小龍蝦

💛黃金糍粑
是用糯米做的,外脆里韌,特別好吃!

🐔口水雞 例牌 $68
醬汁是鹹辣口的,有很多白芝麻,吃起來很香。

📍 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下9號舖
💰 人均150
2023-08-15 30 浏览
本身想食米線點知執左, 見到隔離有間新開川菜就諗全試下。 同朋友點左個2 人餐,分量足又好味😋😋最後食唔曬要打包拎走~好開心旺角有間CP值咁高既川菜!一定會再幫襯!
2023-08-14 39 浏览
愛吃辣的朋友必食!經過油麻地發現新開的川菜舗😍 點了實惠的二人套餐,款款高質 香辣惹味🔥 有各式各樣涼拌小食、川辣小炒、酸菜魚、水煮魚、雞煲及甜品等等,味道正宗,質素高有驚喜!環境氣氛熱鬧,適合跟家人朋友來聚會~晚市二人消費:$398 🫧連加一服務費🫧✨✨食評✨✨二人餐 $298💟冷盤1款:麻辣粉皮味道香辣,好開胃~💟小菜1款:回鍋肉豬肉片片嫩滑,食落鹹香惹味,配上新鮮爽口椰菜 中和油膩感👍🏻💟招牌菜1款:酸菜魚(細)必點!香氣四溢的酸菜魚🤤 份量絕對多,魚片超滑嫩,拌飯食一流🤤 還配有大量芽菜及薯粉,好飽肚💟自選干鍋3款餸:雞件、魷魚鬚、湖南花菜(孜然味鍋底 小辣)香辣惹味的干鍋,聞到都流口水🤤 大量香蔥及辣椒炒起,味道好正!豐富配菜 特別推薦彈牙魷魚鬚及爽口花菜😋 配飯食一流💟絲苗白飯2碗💟黃金糍粑4件我的最愛😍 黑糖甜味十足,好喜歡這家的 特別脆特別軟💟好X大杯檸檬茶 $32/杯必點!份量驚人😆冰涼清爽檸檬茶,最適合吃辣😋
愛吃辣的朋友必食!經過油麻地發現新開的川菜舗😍 點了實惠的二人套餐,款款高質 香辣惹味🔥 有各式各樣涼拌小食、川辣小炒、酸菜魚、水煮魚、雞煲甜品等等,味道正宗,質素高有驚喜!環境氣氛熱鬧,適合跟家人朋友來聚會~

晚市二人消費:$398 🫧連加一服務費🫧

✨✨食評✨✨

二人餐 $298

💟冷盤1款:麻辣粉皮
味道香辣,好開胃~

💟小菜1款:回鍋肉

💟招牌菜1款:酸菜魚(細)

💟自選干鍋3款餸:雞件、魷魚鬚、湖南花菜
(孜然味鍋底 小辣)

💟絲苗白飯2碗

💟黃金糍粑4件
我的最愛😍 黑糖甜味十足,好喜歡這家的 特別脆特別軟

💟好X大杯檸檬茶 $32/杯
必點!份量驚人😆冰涼清爽檸檬茶,最適合吃辣😋

2023-08-13 30 浏览
天時暑熱,係波鞋街行咗一輪好肚餓,揾啲惹味開胃菜醫肚,見到“川辣皇”海鮮干鍋幾吸引,入去試下先!店員好好,見我地滿頭大汗俾個風口位我地坐。又熱又渴,叫杯野飲舒服下先...“好X大杯凍檸茶”,有幾X大杯呀?上枱時真係嘩咗聲,真係好X大杯凍檸茶,成個花盆咁大,解渴!開心!真爽!我地叫咗涼拌鯛魚皮,酸菜魚,炒土豆絲。海鮮干鍋店員話要預訂,下次再黎試。涼拌鯛魚皮鯛魚皮微辣爽口好開胃,青瓜清爽清爽,一啖接一啖停唔到口。酸菜魚魚好大片好滑,食完一片又一片,薯粉硬度剛剛好。好味!每道菜份量十足,我地三個人飽到唔識郁,下次真係要試下海鮮干鍋。

好X大杯凍檸茶

我地叫咗涼拌鯛魚皮,酸菜魚,炒土豆絲。
海鮮干鍋店員話要預訂,下次再黎試。
炒土豆絲

涼拌鯛魚皮
鯛魚皮微辣爽口好開胃,青瓜清爽清爽,一啖接一啖停唔到口。
涼拌鯛魚皮

酸菜魚
魚好大片好滑,食完一片又一片,薯粉硬度剛剛好。
酸菜魚

2023-07-18
  • 酸菜魚
  • 涼拌鯛魚皮
  • 好X大杯凍檸茶
2023-08-12 21 浏览
真誠推介二人套餐‼️🤤同朋友去咗花園街食飯😋新開咗開川菜叫川辣皇🌶店舖乾淨企理夠光猛👍🏻大廚正宗手法烹調川菜😀大部分菜式均為辣食小菜🌶主打食自選干鍋同酸菜魚🔥二人餐,298蚊套餐💰冷盤:麻辣金錢肚🐂金錢肚牛味突口感,滿麻辣醬汁,軟嫩非常有嚼勁,份量十足,仲有爽脆青瓜伴碟😋小菜:京蔥爆牛肉🦬好夠鑊氣嘅小菜,份量正常,京蔥爆香,配上嫩滑嘅牛肉,京蔥送飯一流呀🤤招牌酸菜魚🐟上枱勁大鍋,份量真係好多,兩個人食例牌啱啱好,配料相當多款,有萵筍,芽菜,金菇,薯粉,辣椒,酸菜同魚,魚肉口感好滑溜,無魚腥味無骨,湯底都夠香濃酸甜,一值讚係辣度啱啱好,果然係招牌菜酸菜魚😍自選干鍋🥘成鍋加熱上枱,超香嘅麻辣味道,選擇了小辣度,配料有雞腎,五花腩片,茄子料全部都係入味之選,千鍋炒用辣椒,加上蔥條,芫荽香料黎炒香,夠哂香濃惹味😊黃金糍粑🤴最尾仲有埋糍粑作結,熱辣辣新鮮炸起,外面炸到香脆可口,口感好軟糯彈牙,外脆內軟,再點黑糖汁,味道甜而不膩,作飯完甜品好滿足🥰好X大杯凍檸茶🍋真係好大杯檸茶,有六塊檸檬,茶味夠香濃😋整體環境非常熱鬧☺️服務態度非常好,招待殷勤😀食物二人餐份量真係好多,三個人食都夠飽,必定要再去幫襯
真誠推介二人套餐‼️🤤

招牌酸菜魚🐟

自選干鍋🥘

黃金糍粑🤴

好X大杯凍檸茶🍋
真係好大杯檸茶,有六塊檸檬,茶味夠香濃😋

整體環境非常熱鬧☺️
服務態度非常好,招待殷勤😀
食物二人餐份量真係好多,三個人食都夠飽,必定要再去幫襯☺️
2023-08-08 43 浏览
經過這附近看到這新開了一間川菜店,看到他們提出的套餐性價比挺高的,就進來試一試!最後果然是沒有令人失望的,味道挺不錯,份量又大,價錢便宜,而且晚市還有9折優惠呢!不過我們選了是特價套餐就沒有,但也很便宜了!二人餐(298元)冷盤我們選了麻辣牛肚,份量挺足的,牛肚都很大件,吃起來嫩中帶點爽滑,味道麻辣,不會很辣。小菜這是京蔥爆牛肉,雖然不是正常份量的,但牛肉的量也挺足的!牛肉有醃過,所以吃起來挺嫩的,加上大量的京蔥去爆炒,令整體更香甜又有濃濃的蔥香!招牌菜小份的酸菜魚也比平常的要多料!魚是鱸魚,吃起來嫩滑無骨,又完全不腥。湯底酸辣有魚香,而小辣比平常的要低辣度,又加上大量的配料如芽菜,薯粉等,非常足料!自選干鍋(3餸)我們選了羊肉,排骨和五花腩,全是肉的組合!肉都是經過走油的,所以吃起來是外脆內嫩的口感,而且都炒得非常份味,味道香辣帶點孜然香,非常下飯!份量也很足!黃金糍粑(4件)糍粑是比較大條的,炸得外脆內軟糯,配上大量的黑糖,吃起來更香!好X大杯凍檸檬茶(32元)名字沒改錯!茶底是港式口味的,帶點澀,叫了少甜,味道剛好!

二人餐(298元)
冷盤

小菜

招牌菜

自選干鍋(3餸)

黃金糍粑(4件)

好X大杯凍檸檬茶(32元)

名字沒改錯!茶底是港式口味的,帶點澀,叫了少甜,味道剛好!
2023-08-04 25 浏览
今日行過旺角,睇到哩間川菜做緊雙人套餐,298包埋好多嘢食,咁試試啦。店鋪裝修得唔錯,估唔到晚市都幾full,坐滿8成。可樂同好X大杯檸檬茶,檸檬茶真係好X大一杯,飲落茶底好香,唔會好甜,唔錯。雙人餐前菜涼拌黑木耳,木耳好脆,少少酸味,開胃菜唔錯。菜花炒臘肉,炒得好有鑊氣,菜花脆口,加咗少少辣椒都好惹味。水煮魚,份量好大,魚片食落好嫩滑,同埋冇骨。配菜都幾多下,有粉皮,木耳等,同水煮湯底好夾。自選幹鍋揀咗豬粉腸,排骨同雞軟骨,幹鍋醬香味十足,小辣都唔算好辣,下次可以試試中辣TIM。黃金糍粑,糍粑即叫即整,食落好脆口好Q彈,同黑糖黃豆粉好match。估唔到雙人套餐分量咁大,仲要好好味,宜家外賣同單叫餐牌都有9折,真係好抵食!

雙人餐前菜涼拌黑木耳,木耳好脆,少少酸味,開胃菜唔錯

菜花炒臘肉,炒得好有鑊氣,菜花脆口,加咗少少辣椒都好惹味

2023-08-03
  • 水煮魚
  • 自選幹鍋
  • 好X大杯檸檬茶
👩🏻‍🍳二人餐 ($298)♨️涼拌黑木耳酸酸的開胃菜😙.♨️菜花炒臘肉炒得很香😎足料 肉比菜多🍖肉有些煙燻味 頗特別的.♨️招牌酸菜魚有花椒 蒜蓉調味味道富豐 又麻又酸又辣又香🌶️魚片嫩滑無骨🦴配菜份量也多有萵筍片 黑木耳 寛粉和芽菜等🌟.♨️自選干鍋💫選了不辣的蔥爆鍋底💫可選三款食材選了豬頸肉x蝦x即炸土豆片🥔有滿滿的蔥和洋蔥味道很香✅🌟推薦即炸土豆片上菜時新鮮熱騰騰 超級香脆😋.♨️黃金糍粑熱騰騰的 外脆內軟💥.♨️好X大杯凍奶茶 ($32)♨️好X大杯檸檬茶 ($32)杯如其名🍹真點好X大杯食辣嘢啱曬🙌🏻🤣/
👩🏻‍🍳二人餐 ($298)
♨️涼拌黑木耳
🌟推薦即炸土豆片
上菜時新鮮熱騰騰 超級香脆😋

♨️黃金糍粑
熱騰騰的 外脆內軟💥
♨️好X大杯凍奶茶 ($32)
♨️好X大杯檸檬茶 ($32)
杯如其名🍹
真點好X大杯