2018-12-14 17 浏览
香港人對日本野既渴求係唔會減架,今次同屋企人慶生就一定要食好D啦!網上見到尖沙咀有間新開既丼飯專門店, 選用日本米!!地方唔係好難搵係K11附近!一黎飲碗熱湯先,有豆腐同海帶,暖胃又足料!今日我地叫左鷹羽鯛丼$248,時令嘅珍貴鯛同海膽係主打,仲有其他水產。極上海之幸丼$258有鮑魚松葉蟹同牡丹蝦等等正呀好好咬又QQ的,飯底可選赤醋飯底/松茸飯底/ 麻油飯底。今次食赤醋壽司飯有粒粒透明啫喱醋。刺身恰到好處!擺盤好靚係真係好心思架~我地仲有叫雞肝同雞尾串燒價錢就唔係好平,一般日本野咁上下,但係真心好食!真係令我食過返尋味,我一定要再食‼‼
網上見到尖沙咀有間新開既丼飯專門店, 選用日本米!!

極上海之幸丼$258有鮑魚松葉蟹同牡丹蝦等等

刺身恰到好處!

擺盤好靚係真係好心思架~我地仲有叫雞肝同雞尾串燒

價錢就唔係好平,一般日本野咁上下,但係真心好食!

真係令我食過返尋味,我一定要再食‼‼
2018-12-14 46 浏览
今晚經過尖沙咀見到有間食曰本丼飯專門店既食店,覺得幾吸引就入去尋食吓先需然店舖唔大,但坐得舒適,內裏裝修擺設好日本feel當坐滿食客熱熱鬧鬧談天說地,好似去左日本,個畫面好有曰本居酒屋既感覺好warm睇吓餐牌除左丼飯,還有刺身、壽司、小食和串燒,我就選左二串串燒:蕃薯仔和牛舌芯,另外叫左個季節限定:鰤魚丼飯,個飯跟個麵豉湯我加$28轉䲞魚湯䲞魚湯:味道好鮮甜好濃,豆腐好滑,海帶好爽蕃薯仔:熱辣辣,入囗甘甜美味牛舌芯:燒得剛剛好,唔乾身,入囗軟腍鰤魚丼:賣相好吸睛見到噤多款刺身,而且噤厚噤大件,真係想即刻一啖食晒落肚話明季節限定,噤第一時間試鰤魚先,鮮粉紅既顏色,入囗甘甜軟滑赤身色澤鮮紅,味道鮮甜肥美甘蝦好大隻,食落鮮甜嫩滑海胆鮮甜甘香鵝肝入口香濃juicy蟹籽po po脆拖羅蓉入囗香濃美味另外有d一粒粒透明啫喱唔知係乜,但食落酸酸甜甜幾好味。原來飯都可以選,有赤醋、松茸和麻油飯底選,我選左赤醋,入口酸甜增進食慾今晚又試到一間好嘢,下次經過又可再食過

需然店舖唔大,但坐得舒適,內裏裝修擺設好日本feel
睇吓餐牌除左丼飯,還有刺身壽司小食串燒,我就選左二串串燒:蕃薯仔牛舌芯,另外叫左個季節限定:鰤魚丼飯,個飯跟個麵豉湯我加$28轉䲞魚湯

䲞魚湯:味道好鮮甜好濃,豆腐好滑,海帶好爽

䲞魚湯

蕃薯仔:熱辣辣,入囗甘甜美味

牛舌芯:燒得剛剛好,唔乾身,入囗軟腍

鰤魚丼:賣相好吸睛
見到噤多款刺身,而且噤厚噤大件,真係想即刻一啖食晒落肚
赤身色澤鮮紅,味道鮮甜肥美
甘蝦好大隻,食落鮮甜嫩滑
海胆鮮甜甘香
鵝肝入口香濃juicy
蟹籽po po脆
拖羅蓉入囗香濃美味
另外有d一粒粒透明啫喱唔知係乜,但食落酸酸甜甜幾好味。
原來飯都可以選,有赤醋松茸麻油飯底選,我選左赤醋,入口酸甜增進食慾

鰤魚丼

今晚又試到一間好嘢,下次經過又可再食過

2018-12-11
䲞魚湯
2018-12-14 30 浏览
TST 棉登徑出名多正宗日本料理🤤有間丼之專門店早就想拜會一下,Lunch 比dinner 抵食店內裝修很日本feel ,仿如置身日本🇯🇵午餐選擇不少,有丼,壽司set ,炸物,刺身.....每份午餐都跟沙律,麵豉湯和關東煮,質素也拍得住日本地道料理餐廳!我當然挑丼飯😏 蟹是我的favorite,所以 北海蟹丼😋嘩,份量超多,三隻松葉蟹蟹鉗~很飽滿,鮮甜,肉質扎實🤤松葉蟹肉也很多,配上已入味的飯底,飯底鋪上蛋𢇃,好正呀⋯⋯另外一隻超大的牡丹蝦,晶瑩剔透,連蝦頭也不放過,蝦身,肉質彈牙,鮮味,要幾口才食完😅底下還有三文魚切角,同樣新鮮🤩午餐免加一,星期六、日公眾假期是要加一的,$138來說,性價比很高👍

店內裝修很日本feel ,仿如置身日本🇯🇵

午餐選擇不少,有丼,壽司set ,炸物,刺身.....

我當然挑丼飯😏 蟹是我的favorite,所以 北海蟹丼😋

嘩,份量超多,三隻松葉蟹蟹鉗~很飽滿,鮮甜,肉質扎實🤤

松葉蟹肉也很多,配上已入味的飯底,飯底鋪上蛋𢇃,好正呀⋯⋯

午餐
2018-12-14 53 浏览
開左3個小時會,筋皮力盡!決定要餵勞一下自已,去左公司附近棉登徑 嵐橋😋店內裝修很和風,枱很大張,坐得舒適👍👍雖然是丼專門店,但set lunch 還有吉列盛丶吉列豬扒,雞扒,刺身,寿司等等,一定滿足到你😍嵐橋壽司御膳😋全都是我的至愛,鮪赤身、金海老、金目雕、三文魚,油甘魚,帆立貝,韓國海膽🤩🤩三文魚籽好香,脆卜卜,一D都吾腥,滿足😍帆立貝也非常新鮮,鮮甜赤身,入口即溶😌每份午餐都跟沙律,麵豉湯和關東煮,食得出也是用心製作😝美味午餐真能夠幫助叉電😎

店內裝修很和風,枱很大張,坐得舒適👍👍

三文魚籽好香,脆卜卜,一D都吾腥,滿足😍

帆立貝也非常新鮮,鮮甜

赤身,入口即溶😌

每份午餐都跟沙律,麵豉湯和關東煮,食得出也是用心製作😝

美味午餐真能夠幫助叉電😎
好耐無食過魚生飯,經開尖咀試下呢間人氣丼飯店,丼飯款式都唔少😍✨黎得一定要加$28 蚊轉𩶘魚湯,個湯濃味得黎充滿魚鮮,非常好飲。入面仲有豆腐,昆布,東菇同油揚,飲完暖笠笠。✨赤鯥丼($228):賣相勁吸引😍😍😍第一次食赤鯥,佢輕輕火炙過,充滿魚油香。✨蟹鉗同牡丹蝦大大隻啖啖肉好鮮味,無得彈😍😍😍海膽鮮嫩易入口。✨入面仲有兩塊三文魚,池魚,同好香既蔥花吞拿魚蓉,全部都好新鮮!✨👍🏻飯底無得輸,本身撈左醬油,又有d 芝麻,紫菜碎,醋做成既啫哩粒,就咁食乜都唔加已經好好味,有別一般食到既丼飯。✨蜜餞角切海鮮丼($158):個雜錦魚生粒上面撈左柚子蜜,甜甜地又幾得意。三文魚籽同蟹籽都好多,鮮味爆汁,撈飯正。另外再叫左兩款關東煮,食完都夠飽。✨蒟蒻好爽口,不過就比較難入味。反而油揚好好食,索晒湯汁之餘好香口,加埋黃芥末超正。

𩶘魚湯

赤鯥丼

另外再叫左兩款關東煮,食完都夠飽。
油揚

𩶘魚湯
赤鯥丼
油揚
2018-12-08 35 浏览
今日同公司同事食飯,放工最岩就係吹下水!同事特別鐘意食日本菜,之前又去左日本公幹,對日本菜更加念念不忘。我地上網搵左一間主打日式丼飯的餐廳,環境好有日系味道。我地一人叫左一個丼飯。我叫左海之幸丼,食材超豐富啊!當中有拖羅、三文魚、池魚、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、海鰻。滿滿一碗魚生,賣相非常吸引!魚生水準非常高,非常新鮮。厚厚魚生,每一口都是魚香,當中以入口即溶的拖羅最驚喜,魚味特濃!池魚又是一種魚味重,甘甜魚香,令人非常滿意!牡丹蝦爽甜爽口,彈牙的蝦肉又是令人要比滿分。朋友叫左鰤魚丼,因為當中有佢最愛的拖羅蓉和蟹籽,鰤魚魚香重,而且鮮甜,厚厚鰤魚魚味甘香濃郁,赤身油嫩唔乾,的確用料新鮮。朋友大讚餐廳食材水準啊!

2018-12-08 16 浏览
呢間店又係短時間內黎左兩次既,價錢唔貴但又有質素保證店員話咁岩第一日出新menu,推介我地試呢個自家製泡菜,最特別既係面頭果幾粒辣菠蘿左起: 日本阿波醋橘雞皮,沖繩黑豚腩、美國牛腱肌作為牛魔王當然最愛都係充滿牛味既牛串,入口即化,黑豚腩都唔錯,基本上已經燒晒d油,食落一點都唔膩,雞皮燒得岩岩好,好有咬口季節限定鰤魚Don, $248,我見刺身單點兩件已經要$70, 呢個don為起真係真心抵,仲要有埋海膽同兩隻大蝦飯用左赤醋不過我都係鍾意極上海之幸don, 有我最愛既拖羅、蟹、鮑魚,最心晒😊
呢間店又係短時間內黎左兩次既,價錢唔貴但又有質素保證

左起: 日本阿波醋橘雞皮,沖繩黑豚腩、美國牛腱肌

飯用左赤醋

2018-12-08 30 浏览
今日同daddy食飯,日本菜當然是我首選。日式丼飯為題的餐廳是我地今晚的選擇。餐廳環境好吸引,日系風味頗是濃郁,晚飯時間人客都非常多,我地等左一陣先食到!daddy叫左鰤魚丼,當中有鰤魚、三文魚、赤身、蟹籽、甘蝦、拖羅蓉和海膽。食材非常豐富,魚生好新鮮而且厚切,每口都是魚香。當中以拖羅蓉和海膽最為驚喜,香嫩魚蓉油香重,海膽綿密夠香甜,鰤魚是主打,當然水準都是高出我預計,魚香濃郁不失口感,又以平均油脂取勝。daddy叫左海之幸丼,佢都大讚餐廳食材新鮮啊!我地再加點串燒,日本阿波酢橘雞心、日本阿波酢橘雞肝、日本多春魚,叫即製全部香脆香口,咸香獨特。串燒唔會太乾太油膩,愈食愈滋味!

2018-12-06 785 浏览
自問是食肉獸和魚生控的我!幾個月前係尖沙咀見到呢間丼飯專門店新開張時已經好想食今晚有幸同女神嚟試一試~比想像中丼飯更足料大份,仲好新鮮抵食!麵豉湯不是普通貨色,咸香味道好易入口,最近天氣轉涼飲一碗什是享受關東煮白板魚旦&炸魚餅@自從係日本讀完書返嚟香港已經好耐無食過什是懷念的味道鰤魚丼@女神見到牆上有個牌寫住季節限定話一定要試下內有鰤魚、三文魚、赤身、甘蝦、拖羅蓉、蟹籽、海膽,超豐富,多到快要滿瀉鰤魚味道淡泊清新,魚肉富有彈性海膽好鮮甜,拖羅蓉肉質油潤軟滑,入口會慢慢溶化蟹籽晶瑩剔透,味道不會太鹹,口感一流貝三味丼@內有日本活象拔蚌、日本活北寄貝、帆立貝、香蔥吞拿魚腩蓉、三文魚籽活象拔蚌及活北寄貝都好鮮甜爽口帆立貝很厚身,肉質柔軟滑溜

什是懷念的味道
鰤魚丼@女神見到牆上有個牌寫住季節限定話一定要試下
鰤魚味道淡泊清新,魚肉富有彈性
海膽好鮮甜,拖羅蓉肉質油潤軟滑,入口會慢慢溶化
蟹籽晶瑩剔透,味道不會太鹹,口感一流

活象拔蚌及活北寄貝都好鮮甜爽口
帆立貝很厚身,肉質柔軟滑溜
2018-12-05
2018-12-05 34 浏览
尖沙咀棉登徑一路都雲集好多特色餐廳,尤其是每次經過嵐橋丼飯專門店都會比佢吸引到,今次終於有機會試一試啦!餐牌非常清晰,所有丼飯有咩材料都show哂岀黎,一目瞭然!一落完單,跟餐嘅味噌湯就好快擺左係我地面前,味道唔會太咸,好開胃。鐘意拖羅嘅我當然唔執輸,叫左極上呑拿魚腩丼,成個飯嘅擺盤好有心思,尤其是扮鳥巢嘅鵪鶉蛋,食慾馬上大增,大拖羅有5塊,唔好以份量好小,實際上每塊都十分肥美,一咬落口拖羅嘅油香即刻必哂岀黎,超正。朋友叫左一個極上海之幸丼,材料超級豐富,鮑魚十分爽口彈牙,牡丹蝦十分鮮甜,連蝦頭都啜乾淨,池魚好新鮮,完全唔腥,松葉蟹鉗蟹味十足,最後海膽處理得相當好,唔會有怪味。我地仲叫左佢地嘅招牌關東煮,有野菜油豆腐同山芋魚肉餅,兩種材料都煮到入哂味,油豆腐仍然保持到濃郁嘅豆味,魚肉餅亦都好有口感,激讚
餐牌非常清晰,所有丼飯有咩材料都show哂岀黎,一目瞭然!

2018-11-29
2018-12-04 24 浏览
捐窿捐那搵嘢食今次黎到尖沙咀棉登徑呢度食日式刺身丼飯☺️睇下佢既質素如何👀....我地點左兩個丼飯原條鯛魚丼飯😲赤鯥丼飯😮....先講講個原條鯛魚好少會食到原條魚上作為丼飯表面睇落平平無奇但係實質食落啲魚肉都幾肥美好新鮮唔會腥加埋啲三文魚子增添番少少咸味幾好食👍🏻👍🏻....另一個赤鯥丼飯有幾款刺身滿足晒唔同願望有蟹鉗、深海池魚、牡丹蝦、赤鯥等等最好食係深海池魚夠晒肥味所以話食刺身唔一定要食啲大路野食下啲唔同款式仲滿足🤤....另外跟丼飯仲會有麵豉湯送👍🏻....總括黎講丼飯質素高值得再番兜
捐窿捐那搵嘢食
加埋啲三文魚子增添番少少咸味
幾好食👍🏻👍🏻
另一個赤鯥丼飯
有幾款刺身滿足晒唔同願望
有蟹鉗、深海池魚、牡丹蝦、赤鯥等等
最好食係深海池魚
總括黎講
丼飯質素高
值得再番兜
2018-12-04 20 浏览
對於一個日日食日本野都無問題嘅餓鬼黎講,食丼飯已經成為每周最少一次的習慣🤤今次黎到嵐橋,野食選擇都幾多,即試隊長B最中意嘅鐵火丼,好有趣有鵪春蛋和柚子啫喱粒,毫不著跡地提升丼飯的味道口感層次同鮮味😌魚生都幾新鮮,不過吞拿魚蓉不夠綿,但鵪春蛋就增加左整體的滑滑口感另外仲試左蜜餞角切魚生丼,牡丹蝦都幾大隻👍🏻魚生種類挺多,最好味都係隻超級大牡丹蝦,好鮮味,蝦肉好爽,食出黎係fresh 的味道,黎尖沙咀想食丼飯可考慮好味指數😋:7/10 翻啅指數🙆🏻:7/10人均消費💰:$100-199服務態度👨🏼‍🍳:7/10 乾淨指數🌝:7/10

好味指數😋:7/10
翻啅指數🙆🏻:7/10
人均消費💰:$100-199
服務態度👨🏼‍🍳:7/10
乾淨指數🌝:7/10
2018-11-22 45 浏览
假期極少嘅11月終於過左一大半, 今日決定要慰勞下自己!揀咗呢間位於尖沙咀嘅海鮮丼專門店 - 嵐橋。十幾款丼飯之中, 一眼就睇中咗呢個以蟹為主角嘅北海蟹丼。北海蟹丼 $178呢個完全係蟹的盛宴, 松葉蟹肉同蟹鉗, 肉質纖維細嫩, 味道清甜, 同旁邊味道較濃嘅海膽形成對比, 甲羅燒作為主角, 蟹膏鮮味爆燈, 整個蟹丼讓人吃出多重鮮味。喜之次丼 $278呢個喜之次丼, 除左多款魚生之外, 仲有朋友情有獨鍾嘅牡丹蝦, 蝦頭顏色鮮嫩, 眼仔碌碌, 見朋友邊食邊流露出滿足嘅神情, 就知道有幾正啦!關東煮(炸蟹餅 $25、日本白蘿蔔 $23、野菜油豆腐 $25)幾款關東煮都非常入味, 其中白蘿蔔充滿水份, 鰹魚湯汁配上蘿蔔原有甜味, 味道熟識但仍不失吸引力!油豆腐就好似平時食嘅豆卜咁入面一層層, 吸湯力強, 一口咬下, 湯汁湧出, 滋味無窮。

十幾款丼飯之中, 一眼就睇中咗呢個以蟹為主角嘅北海蟹丼。

喜之次丼 $278

關東煮 炸蟹餅 $25 日本白蘿蔔 $23 野菜油豆腐 $25

關東煮
(炸蟹餅 $25、日本白蘿蔔 $23、野菜油豆腐 $25)

野菜油豆腐 $25

野菜油豆腐 $25
  • 北海蟹丼$178
  • 喜之次丼$278
  • 野菜油豆腐$25
  • 關東煮炸蟹餅$25日本白蘿蔔$23野菜油豆腐$25
2018-11-19 40 浏览
黑松露帆立貝鵝肝丼  $168肥妹仔我好少食鵝肝丼。今次真係第一次。佢嘅鵝肝唔似出面食鵝肝多士一樣口感咁結實,而係有少少似mousse,好綿密,好滑, 但係都帶有鵝肝嘅香。帆立貝超級大隻同埋新鮮,非常厚肉,食落去好鮮甜,少少黑松露醬令到成個帆立貝嘅香氣都提升咗,加上佢啲飯撈上小小芥末,食落去好滋味。特選鐵火丼  $198呢一個丼飯入面有好多款刺身, 包括有中拖羅,赤身,蔥花吞拿魚蓉 同埋一隻鵪鶉蛋, 非常豐富,刺身非常新鮮,中拖羅食落去入口即溶 ,蔥花吞拿魚蓉就有蔥既香氣 ,最尾撈埋鵪鶉蛋蛋黃食,個飯好香蛋黃醬味,一個字,正。麵豉湯冇咩特別,但係勝在夠熱。關東煮呢一份關東煮有蘿蔔同埋竹輪,佢嘅蘿蔔煮得非常入味同林, 一啲都冇渣,非常清甜。竹輪亦都煮得好入味,好食。炸溫泉蛋,炸豆腐呢一隻炸溫泉蛋肥妹仔真係要讚一讚佢,因為佢真係入面係流心,咬一口啲蛋漿係爆出嚟,而個炸粉薄薄,唔會太厚,好好食。另外佢嘅炸豆腐亦都炸到非常香脆,點埋附上嘅甜甜酸酸醬汁,食落去非常開胃。

黑松露帆立貝鵝肝丼  $168

特選鐵火丼  $198

麵豉湯
冇咩特別,但係勝在夠熱。

炸溫泉蛋,炸豆腐
2018-11-01
2018-11-19 97 浏览
返工生涯就黎有半年了除左有班好qq的小朋友 還有個啱傾的同事今次就同佢去食下日本野 減下壓黎到尖沙咀嘅嵐橋 食下丼飯🍚同事唔太好魚生嘅關係就叫左個黑松露帆立貝鵝肝丼 ($168)帆立貝都幾大粒 黑松露唔太強烈鵝肝煎得岩岩好 唔會太油至於我就要左個蜜餞角切海鮮丼 ($158)海鮮份量都叫做適合 而且都新鮮嘅但始終冇一塊塊咁食咁正同過癮🤭除此之外仲叫左小小關東煮黎食推薦黑豚肉腸 ($28) 好味👍🏻_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
返工生涯就黎有半年了
除左有班好qq的小朋友 還有個啱傾的同事
今次就同佢去食下日本野 減下壓
黎到尖沙咀嘅嵐橋 食下丼飯🍚
同事唔太好魚生嘅關係
就叫左個黑松露帆立貝鵝肝丼 ($168)
帆立貝都幾大粒 黑松露唔太強烈
鵝肝煎得岩岩好 唔會太油
黑松露帆立貝鵝肝丼

至於我就要左個蜜餞角切海鮮丼 ($158)
海鮮份量都叫做適合 而且都新鮮嘅

_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂