2023-12-25 160 浏览
聖誕節加生日飯指明要食中菜既我,最後家人簡左啟徳airside 高級中菜嵐月!第一次黎食,係門口見到個裝修簡直愛死了!好fusion !入去個個員工都好開心同我地講聖誕快樂🧑‍🎄第一道西班牙黑豚叉燒,已經心心眼😍好好味🤤服務態度非常好!餐廳乾淨衛生!可以三五知己好chill 咁摸下酒杯底,慢慢享受每一道菜式!最後個石獅黑麻糕,嘩,靚到唔捨得食🥹下次要下午黎嘆下茶先
聖誕節加生日飯
係門口見到個裝修簡直愛死了!
好fusion !
入去個個員工都好開心同我地講聖誕快樂🧑‍🎄

第一道西班牙黑豚叉燒,已經心心眼😍
好好味🤤服務態度非常好!
最後個石獅黑麻糕,嘩,靚到唔捨得食🥹

下次要下午黎嘆下茶先
2023-12-25 131 浏览
收這價位服務卻一點水準都沒有!我們訂好了13:15 5位到達後在等他整理好入桌等待時候 經理1走出來對在場的喊 沒辦法再等等好不容易等到了 一進去居然是一張很小的4人桌旁邊加位給我們 我們就説訂了5位 為什麼會給我4人桌 然後女侍應就去問經理 經理1在後面又是説那句 要就要 不要就等 經理2過來説policy就這樣 只能給你4人桌然後我們説這很明顯是臨時加位 那你説6人桌也行經理2居然回我説對阿 6人也可以我們在詢問的途中 都還沒説不要那張桌還直接給人了 我真的無語了 我懂假日是比較繁忙 但如果你禮貌態度好一點我還可以接受 什麼就要就要 不要就等 一點該有的水準也沒有加上以這家餐廳的定位 不便宜經理們的態度跟茶餐廳茶記一樣所以我們直接走 最後也只有門口那女職員有跟我們説不好意思反正不會再去了😡😡
收這價位服務卻一點水準都沒有!
我們訂好了13:15 5位
反正不會再去了😡😡
2023-12-25
午餐
2023-12-24 477 浏览
第一次到訪位於啟德站嘅Airside,原來呢個商場都幾多餐廳選擇,不過因為朋友話想食中菜,所以我地今次就揀左呢間新派中菜🥰餐廳環境以中西合璧設計,雅致華麗✨佢哋嘅菜式除左夠晒精緻之外,味道亦令人回味😍真係好有驚喜👍🏻🌿北寄貝沙薑漬底部配有萵筍絲及蕃茄,北寄貝口感清爽,配上沙薑味道夠哂創新,更能突顯北寄貝嘅鮮甜🌿桔柚黑鱈魚本身好鍾意Cod魚😍魚肉質彈滑,外層亦都煎得好香脆,加入分子料理元素,配合埋桔柚嘅酸甜醬汁,味道夠哂開胃🌿蘋果木燻泰安雞(半隻)打卡首選!賣相與味道並存!泰安雞用蘋果木燻過,一上枱打開蓋已有陣陣煙燻香氣,望落色澤亮麗,雞肉(尤其雞腿部份)好嫩滑🌿嵐月西班牙黑豚叉燒叉燒用左西班牙黑豚去製成,半肥瘦黃金比例食落啖啖肉,外層有點燒焦更顯香脆,內層肉質軟腍!除左蜜汁外,旁邊亦配有紅莓乾,增添左果香甜味🌿新竹米雪場蟹炒桂花內裡用左蟹肉、肉絲、蛋碎、桂花等材料與新竹米粉一齊炒香,材料夠晒豐富,材料偏向以鮮味為主,桂花亦能加強香氣,整到菜式口味清新而不油膩🌿石獅黑麻糕以石獅造型而製成嘅黑麻糕,單體外表已經十分趣緻,除左夠晒彈滑之外,芝麻味亦十分香濃,味道不會太甜,老少皆宜餐廳整體菜式

🌿北寄貝沙薑漬

🌿桔柚黑鱈魚

桔柚黑鱈魚

🌿蘋果木燻泰安雞(半隻)

蘋果木燻泰安雞

打卡首選!賣相與味道並存!

🌿嵐月西班牙黑豚叉燒

🌿新竹米雪場蟹炒桂花

🌿石獅黑麻糕

餐廳整體菜式都有水準,必定會再帶屋企人回訪😋
2023-12-15
  • 蘋果木燻泰安雞
今晚約咗個朋友去啟德AIRSIDE食晚飯,AIRSIDE出名餐廳選擇多,今晚就試咗一間主打粵菜嘅LUNA嵐月。裝潢別具心思,門面有大量綠色植物,打造小園林感覺,用餐環境舒適,令人感覺悠閒自得。嵐月哈毛豬叉燒以西班牙黑毛豬豬脊肉製作而成,肥瘦均勻,肉味濃厚、嫩滑多汁同時帶點焦香,入口鬆軟,絕對係心機之作。北寄貝沙薑漬鮮甜爽滑北寄貝配以漬物形式呈上之雞油、沙薑,配搭新穎,更能昇華北寄貝之鮮味。桔柚黑鱈魚黑鱈魚外香脆內鮮嫩,肉質緊緻滑溜,配桔柚醬汁酸酸甜甜,特別開胃~鵝肝流心脆球細細粒好似煎堆嘅外型好可愛,外層酥脆、咬開係軟心鵝肝,香濃細滑,仲一啲都唔膩。仙翁米雞湯浸菜苗金黃色雞湯香甜濃郁,菜苗新鮮脆嫩索滿湯汁,啖啖滋味,健康之選。嵐月📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L301-L302號舖

嵐月哈毛豬叉燒

北寄貝沙薑漬

鵝肝流心脆球

仙翁米雞湯浸菜苗

嵐月
2023-12-12
2023-12-20 111 浏览
今日去左新開無耐嘅啟德商場睇戲,再喺呢度食埋lunch,見到有間望落幾靚嘅茶樓,就入咗去諗住試吓😆呢間酒樓裝修得好靚,門口仲有bar枱🥂而且佈置得好有聖誕氣氛🎄入到去之後職員比咗個有9格嘅茶盒我哋,然後就介紹左幾款唔同嘅茶🍵我地揀左鳳凰單叢茶,佢嘅香氣濃郁,入口茶味甘醇。平時酒樓多數只有普洱、香片、水仙等等嘅茶,但呢間茶樓比其他茶樓多好多唔同款式嘅茶🤤而且個茶壺下面會放個小蠟燭令啲茶可以一直保持住個温度🤣餐廳Menu有好多選擇:首先點左份和牛酥,因為平時酒樓都無呢款點心~佢個酥皮好鬆軟而且牛肉好香濃😋之後下一款點嘅菜式係冬陰小籠包,呢個真係超好食👍🏻一啖咬落去有好多冬陰功湯係個口入面,啲湯唔算好辣,而且個皮夠薄!😍然後就輪到石燒板麻辣羊肉烤包,佢有個鐵板喺下面,而且聞落好香噴噴😋個包煎到脆卜卜,入面就有超多羊肉🫶🏻食落去亦唔會話好重羊騷味~之後我哋再點咗個胡椒龍蝦湯餃,一個碗係裝龍蝦餃,而另一邊嘅茶壺就係裝湯~將個湯倒落去碗入面就食得~😂而且佢隻餃入面啲龍蝦肉好多,啖啖都係肉!隻餃大到差唔多係我拳頭嘅size😆黑松露燒賣都好特別,有好香濃嘅黑松露味,令燒賣嘅味道升華左,而且燒賣入面啲蝦

餐廳Menu有好多選擇:

黑松露燒賣都好特別,有好香濃嘅黑松露味,令燒賣嘅味道升華左,而且燒賣入面啲蝦好大隻,啖啖都係蝦肉🤤

我哋再叫咗碟黑毛豚肉叉燒腸,腸粉皮薄餡多😋😍而且佢個擺盤都好靚~除咗豉油之外仲有埋蔥油~

甜品方面,我哋叫咗佢地最有人氣嘅石獅黑麻糕😍 佢係一舊以石獅子造型嘅芝麻糕嚟,芝麻味好重,而且又唔會太甜。

總括嚟講,呢間係一間裝修好靚、食物質素亦相當好嘅新式酒樓👍🏻加上平時嘅酒樓都唔會有佢地提供嘅呢幾款點心,所以嚟開呢個新商場一定要試下!😆

地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L301-L302號舖
  • 石獅黑麻糕
  • 冬陰小籠包
2023-12-19 64 浏览
用匯豐信用卡嵐月晚市有9折還送每位紅白酒 不過因為我們不喝酒就沒點這間新派中菜環境更像西餐廳 高雅氣派部分菜式也很有中西合璧的感覺呢嵐月西班牙黑豚叉燒基乎每桌都有點的招牌菜 蜜汁甜度適中 叉燒肉質柔軟多汁 的確有水準桔柚黑鱈魚整個味道和擺盤都好像西餐的一道黑鱈魚沒有半點腥味 去了骨的魚肉一塊塊像炸豆腐一樣配上鮮柚子肉和柑桔泡沫 酸酸甜甜的鵝肝流心脆球很驚艷!外層有點像鹹水角的口感裡面包著鵝肝 一口下去好甘香 味道好濃皇帝蟹脆米泡飯脆米分開上的 吃的時候再加一些 口感更脆泡飯裡有蟹肉 豬肉末 瑤柱等等 鮮味十足石獅黑麻糕好看又好吃的甜品 黑芝麻味道頗濃石獅造型細緻 活靈活現
用匯豐信用卡嵐月晚市有9折

泡飯裡有蟹肉 豬肉末 瑤柱等等 鮮味十足

好看又好吃的甜品 黑芝麻味道頗濃
石獅造型細緻 活靈活現
2023-12-19 49 浏览
📍 嵐月(AIRSIDE) LUNA 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L301-L302號舖嵐月環境感覺好舒服 用餐愜意別具心思💯菜單充滿著創意 華麗感十足的中菜館 〰️嵐月開胃前菜薈萃 🥒法國邊豆泰羊肚拌油雞樅菌,戲月西班牙黑豚叉燒,天鵝荔芋酥叉燒肉質特別鬆軟肥瘦適中 荔芋酥入口酥脆 口感層次豐富黑蒜鹿茸菰燉烏雞🥣 烏雞湯非常鮮甜濃郁 飲完一碗想再來多碗胡椒香茅乾燒虎蝦 🍤 胡椒味超香 大大隻既虎蝦肉質鮮甜爽口 24小時慢煮牛肋肉 🥩牛肋肉油花分明 入口油香豐富香濃嘅牛油喺口爆發出黎 好有驚喜🥳雞頭米濃湯浸菜苗 🥬湯嘅精華融入晒喺菜苗入面味道清淡得黎又健康 白松露松茸海膽燴越光米🍚用上了越光米 再混合上白松露松茸 口感豐富 柚子吉士忌廉配朱古力脆片 🧁甜品好靚 值得打卡 為晚餐劃上完美既句號
📍 嵐月(AIRSIDE) LUNA

嵐月環境感覺好舒服 用餐愜意別具心思💯
菜單充滿著創意 華麗感十足的中菜館 〰️

嵐月開胃前菜薈萃 🥒
法國邊豆泰羊肚拌油雞樅菌,戲月西班牙黑豚叉燒,天鵝荔芋酥
叉燒肉質特別鬆軟肥瘦適中 荔芋酥入口酥脆 口感層次豐富

用上了越光米 再混合上白松露松茸 口感豐富

柚子吉士忌廉配朱古力脆片 🧁
甜品好靚 值得打卡 為晚餐劃上完美既句號
2023-12-19 37 浏览
自從Airside開左之後都嚟行過幾次當中Luna呢間中菜最吸引我 約埋鍾意食中菜嘅朋友嚟試下環境好靚好高級 適合打卡 服務都唔錯兩個女仔食唔到太多野都係跟番大家推介嘅嚟試下嵐月西班牙豚肉叉燒果然係招牌菜 叉燒有少少燶邊好香口肉質好軟腍 有陣陣玫瑰露嘅香味蘋果木燻泰安雞充滿儀式感 打開玻璃蓋睇住啲煙慢慢散開雞肉好嫩滑 大部分位置都去左骨啖啖肉煙燻嘅香味淡淡地唔會太濃 皇帝蟹脆米泡飯湯底好鮮好好味 真係好多蟹肉加左脆米好有口感 份量適合人多share 我地每人食左三碗真係好飽😂石獅黑麻糕好有氣勢好啱打卡嘅甜品 芝麻味勁濃
自從Airside開左之後都嚟行過幾次

加左脆米好有口感 份量適合人多share
我地每人食左三碗真係好飽😂

好有氣勢好啱打卡嘅甜品 芝麻味勁濃
2023-12-18 2798 浏览
同朋友喺新開嘅商場睇完戲之後喺呢頭行吓,咁啱朋友話想食中菜,見到有間評價唔錯嘅酒樓就入咗去試吓呢間酒樓同傳統嗰啲好唔同,門口裝修好靚,連bar枱都有埋🥂入到去之後職員好有禮貌,比咗個茶盒我哋仲同我哋介紹唔同品種嘅茶🍵茶壺會用個火燒住,咁就唔怕啲茶唔夠熱唔好飲啦🤣餐廳Menu有好多選擇,不過我哋得兩個人所以食到嘅都唔係太多😣首先送嚟嘅係和牛酥個皮整得好脆而且入面嘅肉都好多,食落都幾有和牛味😝之後下一個送嚟嘅係石燒板麻辣羊肉烤包,送過嚟嗰陣即刻聞到好香嘅味道👅食落去羊味唔會話好酥,就算唔鍾意食羊嘅朋友都可以試吓😜下一個係我朋友叫嘅冬陰小籠包,呢個真係好好味大家一定要試吓👍🏻👍🏻👍🏻佢入面個湯係冬陰功湯嚟,少少麻辣咁好過癮,如果可以多幾粒就好啦🥺之後我哋每人叫咗一個胡椒龍蝦湯餃,左邊嘅係餃而右邊嘅係湯🤩將個湯倒落去就食得啦,非常有儀式感🥰隻餃入面啲龍蝦肉都係好足料的,而且個湯都香胡椒味😊因為真係太好味啦所以我最後仲將全部湯飲曬😋黑松露燒賣都幾特別,平時出面啲酒樓都未必會食到😌不過可惜又係得三粒冇得平分😞最後一個點心我哋叫咗豬肉叉燒腸,腸皮做得好薄而且入面好足料😍甜品方面我哋叫咗呢間酒樓好出名

呢間酒樓同傳統嗰啲好唔同,門口裝修好靚,連bar枱都有埋🥂

茶壺會用個火燒住,咁就唔怕啲茶唔夠熱唔好飲啦🤣
首先送嚟嘅係和牛酥
個皮整得好脆而且入面嘅肉都好多,食落都幾有和牛味😝

石燒板麻辣羊肉烤包
食落去羊味唔會話好酥,就算唔鍾意食羊嘅朋友都可以試吓😜
之後我哋每人叫咗一個胡椒龍蝦湯餃,左邊嘅係餃而右邊嘅係湯🤩
將個湯倒落去就食得啦,非常有儀式感🥰
隻餃入面啲龍蝦肉都係好足料的,而且個湯都香胡椒味😊
因為真係太好味啦所以我最後仲將全部湯飲曬😋
黑松露燒賣
黑松露燒賣都幾特別,平時出面啲酒樓都未必會食到😌
不過可惜又係得三粒冇得平分😞
豬肉叉燒腸
甜品方面我哋叫咗呢間酒樓好出名嘅石獅黑麻糕😍
其實佢係一舊石獅子造型嘅芝麻糕嚟嘅,用嚟打卡就perfect啦📸
總括嚟講呢間係一間質素好好嘅新式酒樓👍🏻
如果大家想試吓啲新款嘅菜式可以過嚟試吓呀🙆🏻‍♂️
2023-12-14
黑松露燒賣
豬肉叉燒腸
2023-12-15 1395 浏览
好耐無食過一間餐廳咁好食又咁有feel ! 無諗過係啟德Airside 呢個商場有一間咁高質既餐館,餐牌係食中菜為主,裝修好靚好chill好有fusion感覺。一般食中菜係品茶食中菜,但呢度有埋bar ,可以飲紅白酒/cocktail 啤酒等👏🏻 十分欣賞呢個配搭。。野食價錢同一般中菜差唔多,但精緻得多而且份量好足。。🥢嵐月西班牙黑豚叉燒 $298呢個聽說係招牌菜,黑豚叉燒好滑好嫩,肉質好軟好多汁,一開始咬落去就即刻感受到豬肉嘅美味。叉燒表面有少少芋香,配上啲黑豚肉嘅肉汁,味道更加濃郁。。🥢桔柚黑鱈魚 $288呢款黑鱈魚好特別!用桔柚包著黑鱈魚煮食,皮脆肉嫩,啲桔柚帶嚟嘅清新酸甜味同鱈魚嘅淡香當真係絕配。。🥢北寄貝沙薑漬 $128北寄貝加上微微辣嘅薑漬,食落有少少辣有少少脆,一啖啖咬落去都令人感到驚喜。。🥢皇帝蟹脆米泡飯 $208呢個泡飯真係滿載驚喜!裡面有皇帝蟹肉,飯粒煮得剛剛好,即食又唔太爛口。加上啲脆脆嘅米粒,食落有層次感。。飲品方面,個人都幾讚賞,主要係價錢定價得好好👍🏼唔會太貴,又配搭到野食既風味。。🥢Laffe $68 Leffe 係一款濃郁香濃嘅比利時啤酒,有淡淡嘅麥香同

野食價錢同一般中菜差唔多,但精緻得多而且份量好足。

🥢嵐月西班牙黑豚叉燒 $298

🥢桔柚黑鱈魚 $288

🥢北寄貝沙薑漬 $128

🥢皇帝蟹脆米泡飯 $208

🥢Laffe $68
Leffe 係一款濃郁香濃嘅比利時啤酒,有淡淡嘅麥香同埋少少果香,飲落去有啲苦但唔會太重。
2023-12-14 144 浏览
同事介紹我必食呢間餐廳,本身聽個名平平無奇,都唔覺有咩特別,坐低叫野食先發現真心正既👍🏼👍🏼最鍾意佢個開放式吧枱,好似去左酒吧咁正,但中菜又好掂😍.🍴北寄貝沙薑漬 $128叫左個前菜「北寄貝沙薑漬」呢個係一道特色貝類菜式,整法好特別,貝類肉質鮮嫩,搭配薑漬調味,帶出鮮味同薑嘅微辣口感。.🍴嵐月西班牙黑豚叉燒 $298嵐月西班牙黑豚叉燒係近期食過最好食既叉燒。黑豚肉叉燒鮮嫩多汁,加上有啲炭燒口感,半肥瘦岩岩好。.🍴桔柚黑鱈魚 $288桔柚黑鱈魚肉質細緻鮮美,搭配酸甜的桔柚,帶出魚肉嘅鮮味同桔柚嘅清新口感。食落好有口感,酸酸甜甜咁好過癮。.🍴皇帝蟹脆米泡飯 $208皇帝蟹脆米泡飯用皇帝蟹肉、豬肉粒、同脆米煮成泡飯,帶出濃郁嘅海鮮香味同脆米嘅口感。.🍴Leffe $68比利時啤酒,入口有濃郁嘅麥香和微苦口感..🍴Rosemary Smash $68Rosemary Smash 主要係honey, lemon 配汽水既mocktail 開胃醒神,配中菜好perfect match .
🍴北寄貝沙薑漬 $128

🍴嵐月西班牙黑豚叉燒 $298

🍴桔柚黑鱈魚 $288

🍴皇帝蟹脆米泡飯 $208

🍴Leffe $68
比利時啤酒,入口有濃郁嘅麥香和微苦口感.

🍴Rosemary Smash $68
近年食過最高質嘅中菜, 每道菜擺盤精緻, 食得又睇得~ 環境闊落, 座位私隱度十足👍🏻桔柚黑鱈魚全晚最有驚喜嘅一道菜! 煎鱈魚肉質非常嫩, 配上清新微酸嘅柚子汁泡沫醬汁, 好開胃! 嵐月西班牙黑豚叉燒半肥瘦, 肉質鬆軟, 油脂入口即化, 燶邊, 有光澤, 完全係無懈可擊, 連本身好瘦叉嘅我都不能抗拒🤣 質素比米芝蓮中菜廳出品更出色!法邊豆素羊肚拌油雞樅菌微辣惹味, 三種食材各有不同口感仙翁米雞湯浸菜苗有中國魚子醬之稱嘅仙翁米比較少見, 雞湯濃郁, 絕對係健康之選柚子腐竹慕絲慕絲順滑微甜, 入面粒粒西米

法邊豆素羊肚拌油雞樅菌
微辣惹味, 三種食材各有不同口感

仙翁米雞湯浸菜苗

柚子腐竹慕絲
慕絲順滑微甜, 入面粒粒西米
2023-12-13
  • 嵐月西班牙黑豚叉燒
◇嵐月門口裝潢很氣派之餘 環境綠色設計比人大自然感覺好舒服 但又不失優雅高級感 😊特色座位 好似俾樹葉包圍 置身童話世界咁好靚 😍另外仲有張10人長枱 草叢佈置優美 🫖一開始擇茶葉開壺靚茶 鳳凰單欉 (最多人飲)🍵《鳳凰單欉既香且甜,如花如果,又勝花果,是茶中一絕。單欉有茶中香水的美譽,一欉一香,天生獨到。》飲落又真係幾甘甜☺️【北寄具沙薑漬】$128輕灼仍然好鮮甜 口感彈牙爽滑 加上切碎的新鮮沙薑 同青瓜絲感覺好清新☺️【嵐月西班牙黑豚叉燒】 (例) $298黑毛豬食橡果大🐖 肉味極濃 肉質嫩滑❤️真係同外面燒味店食嘅叉燒好唔同食過好真係返唔到轉頭😆👍🏻👍🏻叉燒外層略帶焦香 肥美而不膩口【桔柚黑鱈魚】 $288一口大小黑鱈魚酥炸過後 外脆內嫩酸酸甜甜嘅桔柚汁 沾上旁邊桔柚泡泡酸酸甜甜 細嫩清新啖啖肉☺️👍🏻【蘋果木燻泰安雞】 (半隻) $288用上本地名牌泰安雞 一開蓋已經煙燻芳香撲鼻💨外皮和內裡的肉汁都充滿濃厚蘋果木煙燻香氣😍滑亮的皮面鎖著原汁原味的肉香 😙皮Q肉滑👍🏻【松茸海膽越光米】 $268松茸味道獨特香濃 燴飯綿密口感順滑 日本越光米圓潤飽滿 香而不膩👍🏻😊【石獅黑麻糕】 2件 $

特色座位 好似俾樹葉包圍 置身童話世界咁好靚 😍

日本越光米圓潤飽滿 香而不膩👍🏻😊

【石獅黑麻糕】 2件 $68

黑芝麻濃郁😆質感軟糯又唔會好甜
好味之餡仲勁打卡 石獅子好精緻😍超吸睛

「嵐月(AIRSIDE) LUNA 」
想食當代精緻粵菜,啟德AIRSIDE嘅「LUNA嵐月」係近期熱門餐廳之一,法式餐館裝潢風格配搭綠色植物、半開鳥籠,打造成一個小小園林,用餐環境愜意舒適。🔹嵐月哈毛豬叉燒西班牙黑毛豬脊肉肉質特別鬆軟,食落豐厚多汁、肥瘦適中,外層微微燒焦帶甜香,肥美軟嫩而不油膩。🔹北寄貝沙薑漬北寄貝經輕灼保留新鮮爽脆感,入口帶香濃沙薑味,味道出奇地夾,提鮮一流,令人相當開胃。🔹桔柚黑鱈魚黑鱈魚炸後依然軟嫩多汁,入口酥脆、咬開肉質鮮嫩,配上酸酸甜甜桔柚汁,味道清新又開胃。🔹鵝肝流心脆球黑色球狀賣相似煎堆仔,香脆外層包裹住流心鵝肝,入口香脆鬆化、味道濃厚,口感一流!🔹新竹米雪場蟹炒桂花米粉炒得夠乾爽,麵質彈滑偏幼身,配鮮甜雪場蟹肉、如桂花般既蛋,口感層次豐富!嵐月✨📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L301-L302號舖

🔹嵐月哈毛豬叉燒

🔹北寄貝沙薑漬

🔹桔柚黑鱈魚

🔹鵝肝流心脆球

🔹新竹米雪場蟹炒桂花

嵐月✨
2023-12-12
啟德新商場✨Airside開幕之後有好多新餐廳進駐,其中呢間嵐月第一次經過嘅時候已經覺得好靚😍魚缸隱藏起一大片綠化🌿☘️🌱牆之下,完全顛覆咗我對中菜館嘅想像。今次趁住「中菜胃」朋友生日,一於book黎「自肥」下先!店內儼如一間高級西餐廳,裝潢時尚,燈光較暗,頗有情調,令我有啲懷疑,呢度真係食中菜嘅?😍📌 北寄貝沙薑漬有粒粒嘅沙薑 ,新鮮沙薑味道清幽,唔會好似沙薑粉味道咁霸道,喧賓奪主。北寄貝鮮嫩彈牙,一直冇諗過沙薑配海鮮會咁夾,配搭幾創新。📌 嵐月西班牙黑豚叉燒有人話:想測試一間中菜館嘅水準,食一塊叉燒就知道。夠膽以餐廳命名嘅嵐月叉燒,想必係信心出品。叉燒以西班牙黑毛豬嘅豬脊肉製成,焦脆燶邊,蜜汁甜度適中,入口豐厚鬆軟,肉味濃郁,難怪成為招牌菜之一❤️📌 桔柚黑鱈魚黑鱈魚肉切成方塊狀,外面裹上一層晶瑩剔透嘅脆皮,夾起嚟有拔絲效果。炸衣夠薄身,外脆內嫩,魚肉細嫩鮮美。📌蘋果木燻泰安雞(半隻)📸打卡時間✨店員喺面前打開蓋,濃厚嘅煙燻香氣,隨住迷霧起空氣中散發。雞肉肉質嫩滑,雞味香濃而且煙熏味能夠充分滲透到每一個部位。📌松茸海膽越光米上枱已聞到陣陣松露香,以日本嘅「菇中之王」白松茸入撰,獨特嘅芳

📌 北寄貝沙薑漬

📌 嵐月西班牙黑豚叉燒

📌 桔柚黑鱈魚

📌蘋果木燻泰安雞(半隻)

📌松茸海膽越光米

上枱已聞到陣陣松露香,以日本嘅「菇中之王」白松茸入撰,獨特嘅芳醇香氣令人一試傾心,加上海膽嘅鮮甜,飯粒有嚼勁、粒粒分明,

📌石獅子黑麻糕(2件)
起OpenRice見到必點嘅打卡甜品,係一隻縮小版嘅石獅子造型🦁超可愛😍採用日本香川縣嘅黑芝麻製成嘅黑麻糕,質地細滑,芝麻味香濃,唔會太甜,為今餐畫上完美嘅句號❤️

• 蘋果木燻泰安雞
  • 嵐月西班牙黑豚叉燒