2024-01-15 185 浏览
今次嚟到新場airside, 就係為了一試呢間朋友介紹嘅新派中菜,餐廳嘅裝修華麗,地方闊落,枱與枱之間有足夠空間,我地枱嘅位置仲要被綠葉包圍,有別一般中菜又嘈又喧鬧嘅印象酒盜南非鮑魚平時日本菜嘅酒盜芝士就有食過,今次fusion到中菜用酒盜真係第一次聽,酒盜其實係醃製了嘅魚內臟,鹹鮮味非常惹味,配上冰凍嘅鮑魚意外地夾,鮮味十足西班牙黑豚叉燒呢度嘅叉燒係招牌菜之一,叉燒肥瘦均勻,外面燒得焦香帶硬,內裏肉質嫩腍而唔會乾,實在做得出色,可以話係香港數一數二好味嘅叉燒桔柚黑鱈魚最有驚喜估唔到係呢道黑鱈魚,其實佢嘅感覺有啲似咕嚕肉,但桔柚醬汁味道酸甜得來帶多一份清新感,鱈魚切粒後再經油炸,外皮炸得鬆脆,內裏緊緊鎖住肉汁,食落魚肉嫩滑仙翁米雞湯浸菜苗上湯浸豆苗,雞湯味道頗突出啤梨川貝燉陳皮最後甜品以為係一盅糖水咁上,點知係原個啤梨上,啤梨燉到吸收晒陳皮嘅香味,仲有川貝啱晒潤喉

酒盜南非鮑魚

西班牙黑豚叉燒

桔柚黑鱈魚

仙翁米雞湯浸菜苗
上湯浸豆苗,雞湯味道頗突出

啤梨川貝燉陳皮