2018-10-02 296 浏览
開會開了大半天,吃餐好是應該的。各人點了魚生壽司餐,唯獨我點了熟食。魚生壽司大份鮮味(但我無食)我點了牛鍋,味道一流,但洋蔥多過牛,伴有蒸蛋,湯及小小魚生是不錯的。餐可享雪糕或飲品,我點了橙汁,但得2/3杯,而且杯邊有少少污漬。而其餘同事食hagen das雪糕很不錯。
開會開了大半天,吃餐好是應該的。
各人點了魚生壽司餐,唯獨我點了熟食。
魚生壽司大份鮮味(但我無食)

而其餘同事食hagen das雪糕很不錯。
2018-09-28
2018-10-01 6283 浏览
特別喜歡餐廳採用半開放式廚房,因可窺探廚師烹調食物的過程。這間位於銅鑼灣的日本料理,便於門口旁邊設計一個位置,用作煮製釜飯。由於較預約時間早到,小妹在等候朋友期間,就有機會透過玻璃窗,駐足觀看師傅的手藝,非常有趣。餐廳提供17款晚市定食,主菜包括刺身、壽司、烏冬和釜飯,價錢由$128至$208,定位親民。如想吃得富貴一點,亦有數款御膳套餐選擇。至於散點菜式,大致分為:前菜、沙律、刺身、壽司、軍艦、卷物、一品料理、釜飯、燒物和炸物。今晚想吃得輕盈些,首先點了一道日本番茄沙律($68),吸收纖維。紅紅綠綠的蔬菜,放在閃令令的藍碟子上,耀眼奪目。日本品種番茄果然與別不同,多汁之餘,亦較香甜,而且沒有腥味。雜菜新鮮爽脆,拌入微酸的醬汁,醒神開胃。接著輪到班戟鰻魚三色卷($98)出場。日式卷物的外層多是紫菜或蟹籽,這個採用班戟製作,挺有創意。煎得微微焦香的班戟皮,包著爽口的青瓜、綿軟的牛油果及彈牙的鰻魚,表面再加些蟹籽和沙律醬,多重質感集於一身,鹹鹹甜甜的味道夠過癮。作為魚癡的我,怎會錯過燒花魚一夜干($128)?魚乾碩大肉厚,燒得金黃誘人;肉質帶點韌性,但又不會硬如柴皮,越嚼越香。起初以為魚身
餐廳提供17款晚市定食,主菜包括刺身壽司烏冬釜飯,價錢由$128至$208,定位親民。如想吃得富貴一點,亦有數款御膳套餐選擇。至於散點菜式,大致分為:前菜沙律刺身壽司軍艦卷物一品料理釜飯燒物炸物
接著輪到班戟鰻魚三色卷($98)出場。日式卷物的外層多是紫菜或蟹籽,這個採用班戟製作,挺有創意。煎得微微焦香的班戟皮,包著爽口的青瓜、綿軟的牛油果及彈牙的鰻魚,表面再加些蟹籽沙律醬,多重質感集於一身,鹹鹹甜甜的味道夠過癮。
作為魚癡的我,怎會錯過燒花魚一夜干($128)?魚乾碩大肉厚,燒得金黃誘人;肉質帶點韌性,但又不會硬如柴皮,越嚼越香。起初以為魚身較乾,原來油花旺盛,尤其是魚皮部份,極之肥美。如怕多吃膩口,不妨劑些檸檬汁清清味蕾。
主角來了!店員把廣島蠔釜飯($118)送上時,還帶來一個小漏斗,待細沙停止流動後,代表可以打開木蓋,攪拌香噴噴的飯餸喇。廣島蠔隻隻肥嘟嘟、很飽滿,而且鮮味濃郁,質素上佳。配菜有粟子菠菜菇菌毛豆等,非常豐富。
飯粒吸收了各種材料的精華,散發淡淡清香。蛋絲魚仔穿插其中,令本來平凡的白飯變得多姿采,毫不單調。吃至中段,可以將加入木魚湯的綠茶倒出,自製成茶漬飯,此時連同煙韌的飯焦吃,又是另一番滋味。釜飯特別適合秋冬季節,不要錯過。
雖然店家提供各式美酒,包括大吟釀清酒燒酎啤酒果酒雞尾酒等,又有波子汽水梳打,不過小妹最近身體一般,還是乖乖地點杯熱柚子蜜($25),滋潤喉嚨、溫暖腸胃。

今晚另一驚喜,就是發現坐在後面的食客,竟是城中名媛,用餐期間不禁偷偷望幾眼呢!
2018-09-30 179 浏览
中秋節 團團圓圓 同朋友係銅鑼灣搵到呢間岩鹽日式餐廳 見佢幾出名同出名嘅釜飯好似幾吸引 就入咗去食 發覺真係好正餐廳門前可以見到師傅煲緊各個釜飯 望落已經好吸引前菜叫咗個紫薯薯仔沙律 佢唔似平時食開嘅沙律 係冇乜沙律醬的 但卻可以食到清新嘅紫薯同薯仔味 薯仔唔會好粉狀 而係搞溶咗咁 配埋好有咬口嘅蟹子食真係幾正之後叫咗一個合鴨大蔥串燒 串燒好值得推介👍🏼第一次食串燒係會配埋大蔥嚟食 個人覺得一啖最好將肉同蔥食落口 因為咁樣原來可以用大蔥嘅清新味道中和返燒肉嘅油脂 食落唔會覺得好肥膩 仲可以食到鴨肉嘅香味 唔鐘意食蔥嘅人都唔使驚 因為大蔥味道都幾清新 好好食👍🏼好少見卷物唔係用飯嚟包住 就叫咗個蟹肉香芒薄餅卷試下 食落真係幾好食 佢嘅薄餅厚度啱啱好 而且餡料好足 配埋甜甜地嘅芒果 食落真係好清新釜飯因為驚食唔哂 就同朋友叫咗一個分嚟食 叫咗一個北海道海鮮釜飯 有好多海鮮食到🤤而且仲好新鮮 釜飯熱食帶點焗好嘅味道 配埋三文魚籽食真係十分飽足!另外 釜飯仲有幾種唔同食法都可以好好食第一種係加佢地最出名嘅岩鹽 嚟一個真係不錯👍🏼鹹味唔會太重 但卻令釜飯味道更上一層第二種可以加佢嘅燒汁嚟食 令釜

餐廳門前可以見到師傅煲緊各個釜飯 望落已經好吸引

釜飯因為驚食唔哂 就同朋友叫咗一個分嚟食

另外 釜飯仲有幾種唔同食法都可以好好食

第二種可以加佢嘅燒汁嚟食 令釜飯濕濕地 嚟一種食法嘅味道就會重啲

第三種係用紫菜包住啲飯嚟食 一啖細細地 好有紫菜包嘅感覺🤤

最後係經店員介紹嘅 用好似茶泡飯嘅方式 食埋痴住飯碗邊嘅飯粒 味道不錯

飲品我地叫咗一杯蜜桃梳打同巨峰提子梳打 蜜桃梳打嘅味道清新 推介大家試下
2018-09-28 178 浏览
岩鹽絕對是我心目中高級日本餐廳數一數二的地位,小食叫了吉列忌廉蟹肉餅,熱辣辣,新鮮炸起蟹肉融入薯仔,加埋入面啲忌廉,外脆內軟。鵝肝帶子!!雖然少少油膩但絕對值得一試!主食叫了個好豐富的雜錦燒肉飯,有牛小排、雞件、刺身、沙律、面嘖湯!網燒每件肉,淨賣相已經好吸引,啲肉好嫩滑,刺身新鮮,好抵食!紫薯蓉特色卷,有芒果同三文魚籽,令紫薯味唔太重,好有特色,味道都幾夾。最後,like facebook page 有haagen daz 雪糕食,大家記得like吖!服務方面好好,整體來說會再黎!下次試下釜飯先!
岩鹽絕對是我心目中高級日本餐廳數一數二的地位,

鵝肝帶子!!雖然少少油膩但絕對值得一試!

服務方面好好,整體來說會再黎!下次試下釜飯先!
2018-09-25 175 浏览
今晚同朋友去左銅鑼灣間岩鹽食日本野 餐廳裝修好靚 門口可以望到師傅親手整釜飯入到去侍應仲好nice咁為我地簡單介紹左幾個餐廳推薦嘅菜色餐廳食物種類好多 前菜我地叫左個日本紫薯蓉拌薯仔沙律 呢個沙律同平時食開嘅唔同 沙律醬唔多 但薯仔比我想像中夠味 一啲都唔淡 連蟹籽一齊食 脆卜卜好爽好有口感 而面頭嘅日本紫薯蓉亦都好甜好軟綿綿 用兩種薯仔整成嘅沙律個人覺得幾特別幾好食之後呢個係炸甘鯛魚 甘鯛魚炸完好脆好乾身 落少少檸檬汁 再掂少少岩鹽 微酸中帶鹹 好開胃 送酒一齊食應該係一個唔錯嘅選擇呢個係蟹肉香芒薄餅卷 睇落似壽司 但其實表皮係薄餅 一啖一舊 芒果同蟹肉嘅甜融合 連埋煙韌嘅薄餅皮一齊食 簡直係絕配呢個小食叫合鴨大葱串燒 望落個樣平平無奇 但食落一啲都唔簡單 鴨肉好軟熟好多汁 連大葱一齊食 大葱可以綜和返鴨本身嘅油份 食完都唔會覺好肥膩好油黎到岩鹽 釜飯一定不容錯過 為左可以一次試晒唔同款式嘅海鮮 我地叫左呢個北海道海鮮釜飯 裡面有三文魚 三文魚籽 鰻魚 帶子 海膽 同埋蟹肉 超級豐富 個人覺得最好食嘅係海膽 好鮮甜 食落無苦味 好正最後餐飲我地叫左一杯巨峰梳打 一杯香桃梳打 兩杯味道

入到去侍應仲好nice咁為我地簡單介紹左幾個餐廳推薦嘅菜色

最後餐飲我地叫左一杯巨峰梳打 一杯香桃梳打 兩杯味道都唔錯 但比較落香桃梳打嘅桃味會比巨峰突出 所以自己推薦香桃梳打多啲
2018-09-25 180 浏览
假期到,不用等位。看到餐牌,中午定食差不多價錢都在150元以下,款式也不少。餐廳裝修雅致,貫徹一貫的日式風格。我點的是沙律魚生定食。沒想到有很大驚喜。只是賣相已經折服,魚生新鮮,烏東清甜。最後更有哈根達斯的雪糕奉上。下次一定要來吃晚餐,相信也有驚喜。
2018-09-25 172 浏览
日本餐廳食極都唔厭,今次就冇食刺身啦,好想試吓釜飯,特登去銅鑼灣食日本紫薯蓉拌薯仔沙律🥗日本紫薯喺薯仔沙律上面,顯得特別,有好多孩子係呢個沙律入邊,仲有幾粒睇落去好似珍珠嘅糖,影相一流。薯仔沙律撈埋蟹子食,完全唔會覺得好跩,紫薯甜而不留。芝士玉子燒Wow,要趁熱食,切開玉子見到有好多好多芝士係入邊,蛋味同流心芝士,玉子滑身芝士味濃。蟹味噌甲燒伴法包鹹鹹地需要點法包,將啲醬放喺包嘅上面,入邊有啲蟹肉鹹鹹地,正好襯托法包淡而硬既質感。鵝肝帶子釜飯最期待就係呢個飯,佢就好似我哋中國式嘅煲仔飯。一上黎就有一個漏斗,計住啲時間,令到呢個飯焗得剛剛好。一打開見到有鵝肝、帶子、菇、豆等,材料都好豐盛。最特別嘅係,食到尾可以加埋啲茶湯🍵,加埋啲飯焦,味道淡而有茶香,食到最後所有飯都比我地食晒。合鴨大蔥串燒一舊舊大大舊鴨肉加上大蔥,唔會覺得流,串燒燒到剛剛好

日本紫薯蓉拌薯仔沙律🥗

芝士玉子燒

蟹味噌甲燒伴法包

鵝肝帶子釜飯

合鴨大蔥串燒
一舊舊大大舊鴨肉加上大蔥,唔會覺得流,串燒燒到剛剛好
2018-09-24 153 浏览
本身幾鐘意食日本野,見到日式釜飯幾特別咁就想黎試下。係餐廳外面排隊果陣,隔住個玻璃窗見到佢即整既釜飯,好似睇落幾吸引咁,入到去就叫左個海鮮釜飯set啦。個set dinner包一份細細碟既刺身都幾新鮮,咁既質素包係set dinner算係唔錯。最期待既海鮮釜飯終於黎啦,一上枱果陣已經聞到到大陣飯香,點知食落原來同聞到既唔一樣🙄。釜飯既味道好淡,完全無飯焦味。個樣同韓國既石鍋拌飯差唔多,見到果陣都好自然同佢地比較,都係鐘意石鍋拌飯多d。今次食完對釜飯完全無遐想,下次有機會再黎食應該會食翻刺身飯😢。

2018-09-22 199 浏览
銅鑼灣日本料理必備之選,店舖位於利舞台廣場。平日與朋友家人在鄰近商場購物也可以來這間日本料理店舖嘗試一下。先說一說美食,店舖最為有名的就是石頭鍋飯。我和朋友點了一個鮮魚石頭鍋飯,獨特嘅食法店員為我通通介紹,根據佢嘅指引可以令石頭鍋飯更上一層樓。店員悉心介紹菜式是否適合我,然後便推介我們試了一個炸豆腐,炸豆腐晶瑩剔透入口即溶令人產生一種快感。面串燒嘅質素都唔錯,牛舌與洋蔥夾雜口感更佳。配上精緻嘅提子特飲令我今餐飽受味蕾嘅衝擊和快感。總括而言,餐廳服務質素非常好,食品嘅質素和品質都令人滿意,加上店鋪位於銅鑼灣核心更為位置方便食客。
銅鑼灣日本料理必備之選

先說一說美食,店舖最為有名的就是石頭鍋飯。
面串燒嘅質素都唔錯,牛舌與洋蔥夾雜口感更佳。
配上精緻嘅提子特飲令我今餐飽受味蕾嘅衝擊和快感。

總括而言,餐廳服務質素非常好,食品嘅質素和品質都令人滿意
,加上店鋪位於銅鑼灣核心更為位置方便食客。
2018-09-17 233 浏览
今日order一個四人餐,前面D鱼生,牛肉,鱿鱼...都麻麻地,最后就好期待个釜饭,因为見到評論話個釜飯係全港最好食,但個飯真係令到我地四個人都好失望,真係難食,相信不會再光顧尼一間餐廳
2018-09-15 211 浏览
難得約呀姐同朋友食生日飯,梗係食好啲,見呢間咁多好評,一於試下因為唔係太餓,所以叫左兩個定食三個人一齊食。首先黎嘅係刺身壽司加個熱湯烏冬烏冬煙韌,熱辣辣,暖下個肚先壽司: 帶子,三文魚,池魚,赤蝦刺身有甜蝦,三文魚,油甘魚,呑拿魚款款都好新鮮,刺身亦大件以下嘅一人御膳鍋蟹肉非常新鮮,食到鮮甜味,肉將之疏開係一條條的不過覺得豆腐份量太少,多番少少會好啲,話晒都叫豆腐鍋泡菜八爪魚🐙,正正常常,泡菜一向係我摯愛跟餐刺身有赤蝦,池魚王,中呑拿魚腩同帶子,正定食包野飲,有果汁或雪糕可選擇。我就揀左雪糕,上嘅時候有啲驚訝,竟然係Haagen dazs,正呀生日飯係我嘅,埋單450左右

因為唔係太餓,所以叫左兩個定食三個人一齊食。

首先黎嘅係刺身壽司加個熱湯烏冬

烏冬煙韌,熱辣辣,暖下個肚先

壽司: 帶子,三文魚,池魚,赤蝦

刺身有甜蝦,三文魚,油甘魚,呑拿魚

款款都好新鮮,刺身亦大件

御  刺身壽司定食

以下嘅一人御膳鍋

蟹肉非常新鮮,食到鮮甜味,肉將之疏開係一條條的

不過覺得豆腐份量太少,多番少少會好啲,話晒都叫豆腐鍋

泡菜八爪魚🐙,正正常常,泡菜一向係我摯愛
一人御膳  鱈場蟹豆腐鍋

跟餐刺身有赤蝦,池魚王,中呑拿魚腩同帶子,正

生日飯係我嘅,埋單450左右
御  刺身壽司定食
  • 一人御膳  鱈場蟹豆腐鍋
2018-09-12 168 浏览
記得好耐之前,我朋友話我想去呢間餐廳食飯,今日終於同依位朋友見面,咁我就話我去Book台啦。好彩都有預先留位,估唔到餐廳咁大,人客都源源不斷,坐爆曬喎。好開心我哋兩個人都坐到卡位,好舒適,可以過一個好舒服嘅夜晚。三文魚牛油果米紙卷$48明明嚟到日本餐廳,估唔到有米紙卷食,三文魚同牛油果,其實係我嘅最愛搭配,又軟又肥美又夾,啲菜又好新鮮!紫薯蓉特式卷$58呢個特色卷,係經理介紹嘅,佢話用上紫薯蓉,所以呢啲飯有啲紫色,再加塊芒果同埋三文魚子,好夾。班戟鰻魚三色$98叫咗一堆卷物,當然唔少得有我最愛嘅鰻魚,用蛋皮包住鰻魚青瓜等等,嘩好豐富口感,好鐘意啊。

三文魚牛油果米紙卷$48

紫薯蓉特式卷$58

班戟鰻魚三色$98

2018-09-12 4581 浏览
今日同朋友仔又嚟食日本嘢,佢話一年之前曾經幫襯過呢一間餐廳,覺得質素好好。佢話好到,根本上係全港最好食嘅釜飯,誇張到咁,唔試都唔得啦。所以今日放左工,就約咗佢哋呢度食飯啦。日本蕃茄沙律$68先叫一個沙律,清新胃口先,估唔到只係$68嘅沙律菜,都非常新鮮爽口。一食已經超級有驚喜,而且個汁調味好好,酸酸地好開胃。和風牛肉釜飯$108其實我好鍾意食釜飯,係日本嘅煲仔飯,特別有味道。依個釜飯其實煮法唔簡單啊,唔係將牛肉同埋洋蔥煮熟,先放上飯面,做成丼飯,而係將所有嘅材料同埋飯一齊煲熟,等飯都充滿味道之後,先放上生牛肉片焗一焗,嘩,牛肉腍到黐咗線,超級好食,仲要咁平一定要推介。

日本蕃茄沙律$68

和風牛肉釜飯$108

2018-09-07
2018-09-10 201 浏览
今日又係銅鑼灣做嘢,既然黎得銅鑼灣,就決定中午食好d😆最後揀左係利舞臺既岩鹽!之前試過佢地既dinner已經覺得好滿意,價錢唔貴但係食物質素好高,今日就試下lunch。我點左個牛肉火鍋set,包含一個火鍋、沙律、刺身,都幾豐富但係都係一百頭,價錢都算幾合理。雖然係lunch set附帶既刺身,但係都好新鮮,火鍋既牛肉片都既嫩滑,係quality好既牛。同事點左壽司set都話好好味,俾好高評價。好味指數:🌕🌕🌕🌕
好味指數:🌕🌕🌕🌕
2018-09-10 229 浏览
12點幾就去到無咩人,好快有得入座,午餐都有幾多選擇,多人去食可以叫多d唔同款。平均都係百零蚊就有個set,今次叫左2款。一個鮪魚4色丼($268),有齊大中拖羅,都幾新鮮,不個碗飯俾我想像中細碗,岩哂女仔食,男仔可能一碗唔夠😂😂。另一款叫左九州魚生丼($148),超級抵食,魚生都算新鮮,海膽甜的。總括黎講都不算,下次仲想算試埋d牛肉鍋同釜飯Like FB仲有雪糕送,不過午餐都已經包埋有雪糕或飲品送,一時無為意跟左雪糕。下次改為要餐飲再加like fb就可以有齊哂2樣lu
平均都係百零蚊就有個set,今次叫左2款。
總括黎講都不算,下次仲想算試埋d牛肉鍋同釜飯